» »

Kdaj bo "the big one"

Kdaj bo "the big one"

Caligula ::

Pred casom smo veselo eni branili, drugi blatili protagoniste napada na Irak in sam sem bil takrat precej preprican, da je tako administracija bila nekredibilna kakor pristop popolnoma napacein in se nesposobno izpeljan in da rezultat bo vec in vec folka, ki se bo hotel rekrutirat med teroriste, da varnost bo realno se manjsa, da se bodo teroristi tam le solali, da bo cedalje vec homegrown teroristov ipd..
Skratka da tak pristop le se poveca stevilo sovraznikov kar ob dejstu, da se jih vseh nikoli ne bo dalo uloviti, pomeni, da bo slej ko prej eni skupini ratalo dobit jedrsko orozje in pol smo ga nasrkali...

Skratka, ce zanemarimo, da sem vseviden,... :D me zdaj bolj zanima nekaj drugega.
Skratka tukaj nebi debatirali o administracijah,... ampak o dejanskem napadu z umazano ali jedrsko bombo.

Oblasti v Londonu, Rimu,.. tudi ZDA so ze povedale, da ni nic vec prasanje ce ampak le se kdaj.

Mene pa bolj skrbi kdaj bo prvi z nuklearnim orozjem-verjetno najprej z manjse zmogljivosti.
Kako se ubranit? Raketni sciti in podobne brezvezne prazne marnje jim ne morejo nic, ker se jih cisto lahko po tleh sverca in prenasa,...

Skratka kdaj, kako se ubranit, kako se s tem soocit...? Ker zdaj je kar je. Vec jih je kor kadarkoli, administracije tudi, ce bi zdaj zastekale je ze prepozno,.. pa itak sprememba politike ni realna opcija, ker bi priznavala prejsnje zmote...

Skratka glede na to kar je...
Kaj zdaj?

Yohan del Sud ::

Verjetno v tvojem življenju je. Ene 70:30. Recimo, če si še mlad. Verjetnost, da v tem letu je IMHO ene 10:90. Je še vedno lažje nabavit 16kg rožnatih diamantov, kot pa 16kg plutonija za eno 10-15kt prtljažno atomsko bombico. Vzamem pa na znanje, da to en kup fanatikov dela na tem.
www.strancar.com

Thomas ::

No, teli teroristi so vseeno precej bedna organizacija. Kaj več kot nekaj ton eksploziva ne uspejo pognat v zrak nikjer.

Nobenega "bigvana" ne bo, vendar države morajo vseeno delat, kot da bo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

3p ::

Tako zadevo je verjetno tudi precej težko preko meje spraviti (če nimaš ravno kake nosilne rakete :D ). Še pri nas jim tu pa tam na meji zapiska, ko kako malo bolj obsevano odpadno železo vlak pelje skozi.

Bob Rock ::

IMO se to se dolgo ne bo zgodilo. Ce bi zacel delat sranje z nuklearnim orozjem, bi se cel svet obrnil proti njim. In pomoje se tega zavedajo. Nori so, kar pa ne pomeni, da so butasti. Vsaj dokler jim uspeva zahod drzat prestrasen z "manjsimi" napadi, kot je madrid, london, ne bo nic takega. OK, ne recem, velik je takih, ki bi brez premisleka vrgli, sam oni nimajo te moci. Tisti ki jo majo, (ce/ko jim uspe kdaj to sestavit) pa mal vec taktizirajo (oz. poskusajo).
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Gundolf ::

Prave jedrske bombe se nam pomoje zaenkrat še ni treba bati, umazane pa sigurno. Samo so verjento tudi cenejše umazane bombe od radioaktivnih.

Plus teroristi so odvisni od infiltracije v skupnost. In če ga bodo preveč sral (recimo neka umazana bomba sredi Amerike) zna dobit celotna Arabska skupnost brco iz države. Tisti, ki bi preživel temu sledečo agresijo ostalega prebivalstva seveda. Ne glede na to koliko popolnoma nedolžnih je med njimi. Kaj bodo pa potem teroristi delal?

Caligula ::

Ma ne vem no-mal se mi zdi, da precenjujete zahtevnost dobave komponent.

Tam po Rusiji in naokoli se da marsikaj dobit pa tudi v ZDA majo se vedno tko brezvezno zascito kje, da je groza. Se njim se je dogajalo, da so zginli laptopi s pomembnimi podatki in vse zivo kar naj se nebi zgodilo.

Umazana bomba pa je sploh dokaj preprosta rec, tisto o mejah in tezavnem prehodu pa sploh ne zdrzi. Svercat pa res ni nikol bil problem.
No ja, men se zdi, da bo kvecjemu prej kot se pricakuje in ne kasneje.

Brane2 ::

Po moje naslednji "big one" ne bo z jedrskim ampak kemičnim orožjem.

Kakšni solidni strupi, recimo dioksin v pitni vodi ali kaj podobnega.

Tista BinLadnova ideja z zastrupljenim kokainom ni bla tko slaba, samo kje dobit počasi delujoč strup, ki ne bo opazen ?

Cilj je verjetno bil pobiti odvisnike od kokaina (= večinoma bogate, ustvarjalne posameznike) in ne katerekoli odvisnike, sploh pa včimvečjem številu, to pa s hitro smrtjo najbrž ne bi šlo. VErjetno bi začele žrtve padati še ko bi se mamilo širilo skozi distribucijsko verigo in pravega efekta ne bi bilo. SPloh pa, kakšen debil moraš biti da upaš da ti bo ratalo v to prepričati glavne proizvajalce droge ?Kdo si pa želi pobiti svoje stranke ?

AMpak drugi plat načrta (ciljna publika, način pristopa) je pa kar inventiven... :\

Po moje bo naslednji "dogodek" kak živčni plin na podzemni ali pa kaka epidemija povzročena s strani "človeške bombe" (SARS ali kaj bolj zanimivega)
On the journey of life, I chose the psycho path.

Daedalus ::

Mogoče je pričakovati, nisem pa prepričan, če bi kak fanatik šal kaj takega početi. Iz preprostega razloga - ker bi imel napad obratne učinke od želenih. Teroristi namreč (v nasprotju s splošnim prepričanjem) niso kup idiotov, ki se hodijo razstreljevat iz dolgega časa (pa še za one londonske obstaja verjetnost, da se niso nameravali razpočit, ampak jih je njihov bwana na limanice, ups, bombe ujel) ampak se hodijo razstreljevat/podtikat bombe zaradi čisto praktičnih političnih ciljev. In kakor se zadeve odvijajo zdaj, je njihov cilj prisiliti Zahod, da se čimbolj umakne iz Bližnjega Vzhoda (predvsem Iraka). Ampak, tu obstaja en keč - dokler ne povzročajo prehude škode, bo folk pritiskal na svoje voditelje, da se naj umaknejo. Takoj, ko se bo pa (če se bo) zgodilo primer napada z umazano bombo, kjer bo prizadeto veliko število prebivalstva, bo pa folk stopil na stran svojih voditeljev in takrat bo resna pizdarija, ker se bo povračilen napad na državo, iz katere bi potencialni teroristi prihajali, zazdel nekaj najbolj normalnega, vključno z uporabo taktičnega jederskega orožja.
Obenem bi se lahko zgodilo, da se arabsko prebivalstvo popakira v posebne dele mesta/tabore (zgled ZDA in ravnanje z japonskim prebivalstvom v WW2). To pa mislim da ni več cilj teroristov, tako da IMO kaj takega raje ne bodo poskušali. Seveda je pa treba paziti za možne znake kake podobne dejavnosti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Caligula ::

Jz mam pa obcutek, da recimo Americane ta folk ze tolk sovrazi, da jim ne gre nujno vec niti minimalno za njihova mnenja.
Da ce dobijo moznost, da jih zacnejo radirat bojo raje izbrali to kot, da bi se matrali z obracanjem jih proti svoji administraciji,..

No saj-the big one-s tem sem mislil ne samo nuklearne zadeve ampak tudi kemicno in biolosko orozje,..

Ce mal pomislis kako preprosto je zastrupljat vodo,.. zivila,.

Ne vem no, men je celo malo cudno, da se ni tega ze veliko vec zgodilo. Oz kot da jih je trenutno premalo ,da bi lahko vse izpeljali in lih zato so mi sle na jetra akcije, ki bi jim olajsale novacenje novega folka.

Ker zdaj folka, ki se jim pridruzuje nekako ni malo. Policisti sicer to malo otezujejo z racijami samo saj pravim-to je bolj upocasnjevanje kot preprecevanje.

Daedalus ::

Sej sem napisal razloge, zakaj ni takih napadov. Ker z njimi ne bi dosegel ničesar drugega, kot pobil velikega števila ljudi. Posledice za Islam v Evropi/ZDA pa tudi na Bližnjem Vzhodu bi ble pa katastrofalne. ~ 3000 mrtvih je blo dovolj za Afganistan in delno Irak. Kaj misliš, za katere države bi blo dovolj 10k+ mrtvih? Cel Bližnji Vzhod? Getoizacija muslimanskega prebivalstva v Evropi? Vzpon skrajnih desničarjev s programi "dokončnega reševanja problema muslimanskega terorizma?" Posledično popolna izguba simpatizerjev s strani muslimanske skupnosti (kar se v veliki meri že itak dogaja)?

Pa ne mi pravit, da kaj takega ni možno. Folk se more počutit samo dovolj ogroženega, pa je možno vse...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Caligula ::

Mam obcutek, da jim je tudi za muslimanske skupnosti na zahodu bolj malo mar, ker jih imajo itak za izdajalce.

Daedalus ::

Hja, še vedno pa se gre za isto veroizpoved, a ne? Da ne omenjam potencialnih povračilnih ukrepov na njihovem domačem terenu...

Vsaj iraški teroristi si bojo zgleda počasi zapravili naklonjenost lokalnega prebivalstva - dokler so metali v luft Amere, je blo OK. Zadnje čase pa vedno bolj mečejo v luft Iračane - kaj misliš, kako dolgo bojo normalni prebivalci to odobravali? In ista godba se jim utegne ponoviti tule - konec koncev govorimo o ideologiji, ki zaradi svoje ekstremne narave ne more preživeti prav dolgo. Tudi živali izločijo preveč nasilne pripadnike svoje skupine, človeška družba pa je izumila celo vrsto mehanizmov za obrambo pred takimi. Je pa en problem tu - koliko škode bojo uspeli napraviti, prej ko zginejo?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tear_DR0P ::

no načeloma švercat radioakivne elemente ni tko težko, oziroma je fizično naporno, kr niso glih lahki, poleg tega rabiš še kak svinčen oklep, da ga na carini ne zaznajo.
vsekakor je lažje najt dva norca, ki sta se pripravljena za večno slavo in seks z devicami (hašišini) okužit s sarsom in ju potem na vrhuncu klicotrosnosti poslat na heathrow - s tem bi ga lahko preimenoval v deathrow.
pozabu sem dodat - koga bi v takšnem primeru obtožl za epidemijo?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

bmen ::

Dedalus - mogoče pa se Iračani ne mečejo ravno med sabo v zrak.

Kaj hočem povedati: V Iraku živita dve islamski skupnosti, skregani na smrt. Suniti in šiiti. (ok pa tudi kurdi ne marajo ne enih kot ne drugih - seveda enako velja tudi obratno). Torej "grdi" iračani (Al zarkavi in prijatelji) mečejo v zrak "dobre" - "amerikanske" iračane. Torej mini državljanska vojna.

P.S.
Umazana ali jedrska bomba - za ustrezno količino denarja ali s pomočjo "motivacie" (izsiljevanje, grožnje...)se da dobiti čisto vse. ZDA je izšolala pilote 9/11 (ok niso ravno vedeli kako mislijo leteti), Iraku so prodali bojne strupe, angleži in nemci dele za A-bombo, supretop je delel kanadčan... Torej vse j stvar ustrezne motivacije in želje da narediš pi**rijo.
... B ...

Thomas ::

> Torej "grdi" iračani (Al zarkavi in prijatelji)

Evo, spet eden pisari, ki nima pojma.

Al Zarkavi je Jordanec.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Mini državljanska vojna mogoče - kjer suniti delajo probleme - so nekako manjšina, ki je pod Sadamom imela glavno besedo, v demokratični ureditvi pa bojo točno to - manjšina. Verjetno del tega prebivalstva dela težave.
Al Zarkavi je pa druga zgodba. Kot prvo (kot je že Thomas povedal) ni Iračan, kot drugo - mu je vseeno, kdo odleti v zrak, dokler lahko "dokazuje," da je sodeloval z okupatorjem. Kar pa zadeve prestavi v rahlo drugačno pozicijo. Napad v Šarm el Šejku - kdo je najbolj najebal? Zahodnjaki niti ne tolko, večinoma muslimani, ki tam delajo - in so obtoženi kolaboracije. Kaj misliš, kako daleč bo taka logika pripeljala teroriste? Ne preveč daleč, če mene vprašaš.

Kar lahko Zahod naredi je, da čimbolj onemogoči operacije na svojih tleh (kar že itak skoz dela). Tako se bojo primorani teroristi obrniti na "domači trg" (drugače ne bo publicitete) - tam se bo pa hitro pokazala logika razmišljanja. Še kak Šarm al pa dva, pa bojo opleli med svojo ciljno publiko.
Je že tako, da ne moreš vsake tegobe Arabcev obesiti Zahodu in zadnji čas je, da si to tudi sami skapirajo. In se začejo ubadati z lastnimi državami, ne pa da nasedajo neki poceni propagandi o za vsem slabega krivem demonskem Zahodu.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

bmen ::

Ja mogoče imaš prav - čimbolj izolirati sam sebe od ostalega sveta - pa je to danes sploh mogoče?

Kar se tiče področja delovanja teroristi kar dobro delujejo na lastnem terenu (vsaj v Londonu so bili vsi napadalci "domačini" - državljani velike britanije, ki so res po poreklu iz JV Azije - ampak vseeno so bili domačini.
Tudi preveč resno razlikovanje med arabci iz Maroka, Saudske arabije, egipta in npr. Iraka je precej zanimivo. Vsi govorijo narečje istega jezika, vsi berejo in pišejo v enaki pisavi imajo enako vero - bolj bi bilo smiselno delitev narediti po plemenski in klanovski pripadnosti, tam bi se pokazale veliko večje razlike med njimi, kot pa če govorimo o npr. "Iraškem narodu/ljudstvu" - boljši izraz bi bil arabci šiitske/sunitske verske ločine, ki živijo na območju države Irak, Egipt...

- mogoče pa bi veljalo tudi malce pogledati, kje so vzroki za moderni terorizem. (Eni od začetnikov niso bili (samo) Arabci ampak Izraelci, delno pa so arabce tega naučili angleži med 1. sv. vojno (Laurence arabski in ostali), njihovo taktiko in način boja pa so nato prevzeli Palestinci in nato ostali na tem koncu sveta).

zna biti, da ima precej prstov zraven pri njegovem nastanku pogojevanje "zahodne - materialnistične civilizacije" vsem ostalim. Mogoče je res, da so po naših merilih npr. avganistanci zelo kruti in necivilizirani in strašni verski fanatiki - toda tak je pač njihov način življenja zadnjih par sto let in ta način je gledano z njihovega zornega kota popolnoma pravilen in edini pravi - dokler niso našli nafte in so jih začeli tujci "prevzgajati".
... B ...

Thomas ::

> zelo kruti in necivilizirani in strašni verski fanatiki - toda tak je pač njihov način življenja zadnjih par sto let in ta način je gledano z njihovega zornega kota popolnoma pravilen in edini pravi

Z mojega stališča pa je treba take divjake pač ukrotiti, če se da. Če se ne da, pa nekoliko počakati, da se jih bo dalo.

Kdo si zdej ti, da boš rekel, da moj pogled pa ni legitimen, če trdiš, da njihov pa (zanje) je?

Z drugimi besedami. Padel si v paradox, tvoje mišljenje glede tega je napačno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

Sem skorajda trdno prepričan, ko bo nastopil Hubbertov Vrh (ko bo začelo nafte primanjkovat in bodo cene raketirale navzgor), bodo velesile poskušale zavzeti strateške naftne pozicije po svetu.
Pravzaprav st to že dogaja v Iraku in manj očitno v drugih državah z največjimi zalogami nafte. Ko se bodo države izvoznice zavedele kakšno blago si lastijo in bodo začele same izvajat svojo politiko, jih bodo velesile na takšen ali drugačen način poskušale spravit pod svojo kontrolo.
Za običajne dežele kot so Irak je to konvencionalna vojna, kaj pa če ima kaka taka država svoje jedrsko orožje in pripravljena, da ga uporabi?
Hladna vojna spet na vrhuncu in kubanska kriza se bo zdela kot otroška igra.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Matako ::

Nobenega "bigvana" ne bo, vendar države morajo vseeno delat, kot da bo. (Thomas)

Živimo kao da će 100 godina biti mir a spremajmo se kao da će sutra biti rat (JB Tito)

Itak: vsa ta kao vojna proti terorizmu je ena velika demagogija in pranje možganov v stilu ZELO podobnem starim real-soc fintam Ne čisto isto ampak ZELO podobno!

Caligula ::

Ma mene sploh ne zanima skozi prizmo potencialnjega okoriscanja vlad in administracij z strahom ljudstva.

The big one je stvar casa, ker je folka, ki sovrazi in ima prakticno neomejeno motivacijo ob iztocasno relativno dostopnim nevarnim snovem pac ze po verjetnosnem racunu oz preprosto je to enacba pri kateri je X samo cas. Ostalo je vse determinirano.

tale X pa ima verjetno precej majhno vrednost.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Drnovšek poziva k humanitarnosti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20111795 (8147) drejc
»

Ne bojte se, mi smo vasi prijatelji, odresili vas bomo muslimanskega mucenja! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
47326904 (17638) kuglvinkl
»

Al kaida, nuklearno orožje in ustrahovanje množic (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
856394 (4865) MadMicka
»

Prvi udar tudi z jedrskim orožjem?! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
32017015 (13258) poweroff

Več podobnih tem