Forum » Znanost in tehnologija » Einsteinova teorija
Einsteinova teorija
tadvet ::
Einstein pravi slednje:
" Če se nahajamo v zaprtem prostoru iz katerega ne moremo videti, in se gibljemo s konstanto hitrostjo v popolnoma ravni smeri (tako da ne občutimo nobenih zunanjih dejavnikov) je nemogoče da človek zazna (ugotovi) ali se giblje ali miruje!"
A z današnjo tehnologijo lahko kako ugotovimo to mirovanje ali premikanje? Namreč Einstein je to izrekel pred več kot pol stoletja in zanima me če lahko z današnjo tehnologijo kaj spremenimo!
" Če se nahajamo v zaprtem prostoru iz katerega ne moremo videti, in se gibljemo s konstanto hitrostjo v popolnoma ravni smeri (tako da ne občutimo nobenih zunanjih dejavnikov) je nemogoče da človek zazna (ugotovi) ali se giblje ali miruje!"
A z današnjo tehnologijo lahko kako ugotovimo to mirovanje ali premikanje? Namreč Einstein je to izrekel pred več kot pol stoletja in zanima me če lahko z današnjo tehnologijo kaj spremenimo!
illy-ya ::
GPS navigacija? Če se le giblješ v sistemu, kjer je signal različnih teles lahko s triangulacijo lahko določiš položaj v odvisnosti od časa. Verjetno obstajajo tudi še kakšne druge bolj "high-tech" metode, GPS omenjam, ker je komercialno dostopen in precej razširjen zadnje čase.
innerspace ::
Če se nahajamo v zaprtem prostoru iz katerega ne moremo videti
Videti ven bi pomenilo imeti kako staticno ali ne referenco, brez katere naj nebi mogel dolociti lastnega gibanja...ker iz prostora ne vidimo, ne moremo zaznati nobene spremembe.
Relativnost pac potrebuje neko relacijo:)
Drugace, prostor iz katerega ne vidimo, je zaznavno vesolje.
Videti ven bi pomenilo imeti kako staticno ali ne referenco, brez katere naj nebi mogel dolociti lastnega gibanja...ker iz prostora ne vidimo, ne moremo zaznati nobene spremembe.
Relativnost pac potrebuje neko relacijo:)
Drugace, prostor iz katerega ne vidimo, je zaznavno vesolje.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4
Yggdrasil ::
Ne moreš.
Ključno je tukaj, da iz prostora ne moreš videti. Torej nobeno EM sevanje
ne more priti do tebe, GPS torej "va via".
Drugače pa, če izključimo gravitacijsko polje, t.j. lahko situacijo
obravnavano znotraj posebne teorije relativnosti, tudi če bi EM valovanje
imelo dostop do nas, ne bi mogli reči, kdo se premika, kdo se giblje, ker
sploh nimaš referenčnega koordinatnega sistema.
Po splošni teoriji relativnosti je drugače, inercialno gibanje tedaj
predstavlja gibanje, ki se povsem prepušča gravitaciji.
Ključno je tukaj, da iz prostora ne moreš videti. Torej nobeno EM sevanje
ne more priti do tebe, GPS torej "va via".
Drugače pa, če izključimo gravitacijsko polje, t.j. lahko situacijo
obravnavano znotraj posebne teorije relativnosti, tudi če bi EM valovanje
imelo dostop do nas, ne bi mogli reči, kdo se premika, kdo se giblje, ker
sploh nimaš referenčnega koordinatnega sistema.
Po splošni teoriji relativnosti je drugače, inercialno gibanje tedaj
predstavlja gibanje, ki se povsem prepušča gravitaciji.
gzibret ::
> A z današnjo tehnologijo lahko kako ugotovimo to mirovanje ali premikanje? Namreč Einstein je to izrekel pred več kot pol stoletja in zanima me če lahko z današnjo tehnologijo kaj spremenimo!
Te poskuse so delali že ziljonkrat. Gre pa takole. Zemlja kroži okoli sonca. In spomladi se giblje v eno smer, in to kar hitro (nekaj 10 km/s), jeseni pa ravno kontra. In če bi lahko zaznavali razliko, potem bi morala svetloba pomladi biti hitrejša, kot jeseni (ali pa obratno, nima veze). Pa še to... Morali bi izmeriti različno hitrost svetlove, če bi jo merili recimo naravnost, in pod pravim kotom, saj se Zemlja giba v eno smer. No, nič od tega niso namerili, torej lahko sklepamo, da je tisto, kar je Einstein trdil, kar pravilno.
Čeprav je treba povedat, da je ta trditev vzrok relativnostne teorije in ne obratno (da so to trditev izpeljali iz relativnosti). Torej, relativnost sloni na tej trditvi, in zgoraj opisane poskuse so delali že konec 19. stoletja, ko so hoteli izmeriti tako imenovani eter.
Te poskuse so delali že ziljonkrat. Gre pa takole. Zemlja kroži okoli sonca. In spomladi se giblje v eno smer, in to kar hitro (nekaj 10 km/s), jeseni pa ravno kontra. In če bi lahko zaznavali razliko, potem bi morala svetloba pomladi biti hitrejša, kot jeseni (ali pa obratno, nima veze). Pa še to... Morali bi izmeriti različno hitrost svetlove, če bi jo merili recimo naravnost, in pod pravim kotom, saj se Zemlja giba v eno smer. No, nič od tega niso namerili, torej lahko sklepamo, da je tisto, kar je Einstein trdil, kar pravilno.
Čeprav je treba povedat, da je ta trditev vzrok relativnostne teorije in ne obratno (da so to trditev izpeljali iz relativnosti). Torej, relativnost sloni na tej trditvi, in zgoraj opisane poskuse so delali že konec 19. stoletja, ko so hoteli izmeriti tako imenovani eter.
Vse je za neki dobr!
Thomas ::
Tale Einsteinova temeljna predpostavka, ki je videti skrajno logična in briljantna, da namreč ne morem poznati svoje absolutne hitrosti, ker je ta samo relativna, glede na druga telese ... me vseeno popolnoma ne prepriča. Naprej gloda črv dvoma, bom povedal zakaj.
Vsekakor imam neko zgodovino pospeševanj, ki pa so absolutna according to Einsten alzo. In vsota vseh teh pospeševanj skozi vse pretekle čase, da mojo hitrost.
Tako da ... roke v ogenj za Alberta ravno ne bi dal. Ker nočem in ker ne morem, oboje.
Vsekakor imam neko zgodovino pospeševanj, ki pa so absolutna according to Einsten alzo. In vsota vseh teh pospeševanj skozi vse pretekle čase, da mojo hitrost.
Tako da ... roke v ogenj za Alberta ravno ne bi dal. Ker nočem in ker ne morem, oboje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Valentin ::
.:joco:. ::
Zaviranje je pospeševanje, le da je vektor obrnjen v obratno smer kot vektor hitrosti.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.
lexios ::
Skratka, z drugimi besedami si povedal "paradoks dvojčkov". In utemeljitev problem ja tu povsem enaka!
Ne. To NI paradox dvojčkov. Paradox dvojčkov se razreši tako, da se reče, da je bil inercialen samo dvojček ki je ostal na Zemlji, zato reprociteta ne velja.
Kakor bolj jemlješ tole v roke, bolj je čudno. Ehrenfestov paradox je IMHO terminalen za Relativnost. Nič ne pomaga, če jo eksperimenti potrjujejo, komot je to samo slučaj in pritrjujejo samo na videz.
IMHO, MM paradox po 130 letih še ni razrešen.
Kakor bolj jemlješ tole v roke, bolj je čudno. Ehrenfestov paradox je IMHO terminalen za Relativnost. Nič ne pomaga, če jo eksperimenti potrjujejo, komot je to samo slučaj in pritrjujejo samo na videz.
IMHO, MM paradox po 130 letih še ni razrešen.
lexios ::
Sj lahko isto rečeš za tvoj sistem kjer imaš zgodovino pospeševanj, ki so absolutna according to Einstein alzo...
Jaz nimam nobenega sistema. Jaz samo citiram tiste, ki ga imajo. Če se potem sliši kilavo, je to njihov problem.
Jaz tebe nisem razumu, ti si mene dobr. Si mi pršu za hrbet, predem sem sploh kaj opazil.
njok ::
Zgodovina pospeševanj ti da razliko do začetne hitrosti.
Od koder zgodovino šteješ, od tod naprej razlika hitrosti.
Od koder zgodovino šteješ, od tod naprej razlika hitrosti.
DoDaske ::
Zgodovina pospeševanj ti da razliko do začetne hitrosti.
Od koder zgodovino šteješ, od tod naprej razlika hitrosti
Torej začetna hitrost ni začetna hitrost pač pa tvoja v naprej dogovorjena primerjalna hitrost, ki jo uporabljaš pri merjenju? Torej rečeš ta objekt stoji(ima tvojo dogovorjeno hitrost-začetno) in drugi se giblje z relativno hitrostjo glede na ta objekt?
Hmmm
Vsa zadeva z hitrostjo ali z Wk ali celo z maso je te narave problem. Zgodovina pospeševanj oz neka Kinetična energija izračunana iz tega(bog ne daj celo masa), ti ne da pravih odgovorov.
Konec koncev opazujem VEDNO samo trke in tam me zanimajo relativne hitrosti.
Sej lahko postaviš začetek pospeševanja v Big Bang točko.
Sej lahko postaviš začetek pospeševanja v Big Bang točko.
Big bang je logicni vzrok vseh zaznavnih pospesevanj(ali sprememb stanj).
Vsaka hitrost(in pospesek) je relativna.
V bistvu je relativnostna teorija fenomenalna za mozno razlaganje narave opazovanj, imo.
Big bang je logicni vzrok vseh zaznavnih pospesevanj(ali sprememb stanj).
Vsaka hitrost(in pospesek) je relativna.
V bistvu je relativnostna teorija fenomenalna za mozno razlaganje narave opazovanj, imo.
Pospešek ni relativen v Relativnosti. V tem je caka.
Hitrost JA, pospešek NE.
Hitrost JA, pospešek NE.
Aha, zato zgodovina pospesevanj. Relative-to-self?
Saladin ::
Ne kužim - kako lahko meriš pospešek brez hitrosti, ki pa je nujno relativna?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Eden gre proti meni s hitrostjo 100 km/h. Jaz pa proti njemu, na cesti. Torej ima 200 km/h relativne hitrosti, proti meni. Za pešca ob robu ceste pa vozi 100 km/h.
Zavira pa za oba enako 0,05 g.
Štekaš?
Zavira pa za oba enako 0,05 g.
Štekaš?
Od kod ti informacija, da se giblješ (ti ali on) z 100 km/h?
In zakaj ta informacija ni relativna (če govorimo o realnem vesolju in ne striktno matematično)?
In zakaj ta informacija ni relativna (če govorimo o realnem vesolju in ne striktno matematično)?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Saladin ()
Izmerim njegovo hitrost z radarjem. Ko kavbojc pomolim radar skozi levo okno, šofiram samo z desno tacajt - in ga piknem ko policaj. Pomerim 200 kmh/h.
Kavbojc ob robu ceste na isti način, stoječi stav, lovački pomeri 100 km/h.
Čez 1 sekundo zmeriva ponovno in nameriva oba za enako manjšo hitrost. Torej je za oba enako močno zaviral, imel pojemek za oba kavbojca enak, čeprav hitrost pa ni enaka za oba. Za jagra na cesti je 0, ker je ustavil, zame je 100 km/h, ker je ustavil.
Ja?
Kavbojc ob robu ceste na isti način, stoječi stav, lovački pomeri 100 km/h.
Čez 1 sekundo zmeriva ponovno in nameriva oba za enako manjšo hitrost. Torej je za oba enako močno zaviral, imel pojemek za oba kavbojca enak, čeprav hitrost pa ni enaka za oba. Za jagra na cesti je 0, ker je ustavil, zame je 100 km/h, ker je ustavil.
Ja?
Meizu ::
Einstein pravi slednje:
Tudi mi se z zemljo vrtimo okoli osi s hitrostjo nekaj km/s, pa tega tudi ne zaznaš ;) Odgovor maš na dlani ;)
@Thomas:
In to je absolutno določeno pospeševanje, pogojeno zgolj z natančnostjo radarja in merjenja z njim?
Rotacija Zemlje, gibanje sončnega sistema in ekspanzija vesolja nimajo nobenega vpliva na to (razen na preciznost izhodiščne meritve hitrosti)?
In to je absolutno določeno pospeševanje, pogojeno zgolj z natančnostjo radarja in merjenja z njim?
Rotacija Zemlje, gibanje sončnega sistema in ekspanzija vesolja nimajo nobenega vpliva na to (razen na preciznost izhodiščne meritve hitrosti)?
Ja, točno tako, Saladin.
Predvsem tole je pomembno:
Drugače, vrtenje Zemlje pa sigurno ima. Vsaka točka na obodu pospešuje. Vendar tako, da se hitrost "anulira", od tega pospeševanja.
Predvsem tole je pomembno:
ekspanzija vesolja nima[..] nobenega vpliva
Drugače, vrtenje Zemlje pa sigurno ima. Vsaka točka na obodu pospešuje. Vendar tako, da se hitrost "anulira", od tega pospeševanja.
Morš pač potegnt integral od minus 13,7 milijarde let do 0, funkcije a(t) vektorsko, dt.
In dobiš, s kakšno hitrostjo se giblješ.
Primaruha!
In dobiš, s kakšno hitrostjo se giblješ.
Primaruha!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()
Dio porko, sem se zatipkal in napisal v(t) namesto a(t), pa sem popravil že prej, pa še vedno piše v(t).
A ga meni brskalnik serje al je kej drugega posredi?
A ga meni brskalnik serje al je kej drugega posredi?
Tudi mi se z zemljo vrtimo okoli osi s hitrostjo nekaj km/s, pa tega tudi ne zaznaš ;) Odgovor maš na dlani ;)
To je đabe zaznat. Foucaultovo nihalo, na primer.
Drugače, vrtenje Zemlje pa sigurno ima. Vsaka točka na obodu pospešuje. Vendar tako, da se hitrost "anulira", od tega pospeševanja
Anulira?
Če krožiš, je vsota vseh pospeškov dotlej, tvoja trenutna hitrost. Vektorska, seveda. Ki se ciklično ponavlja, če krožiš, jasno.
Meizu ::
To je đabe zaznat. Foucaultovo nihalo, na primer.
Kot sem sam razumel avtorja te teme, govori teorija o tem, da sam človek ne zmore zaznat. Jaz sem si to definiral kot človeka samega, brez pripomočkov. Torej njegove čutilne sposobnosti.
Pospešek ni relativen v Relativnosti. V tem je caka.
Hitrost JA, pospešek NE.
Pospešek je zgolj zgolj sprememba hitrosti. Pospešek ni osnovna lastnost gibanja objekta. Hitrost je. Če MENE zanima kako se spreminja hitrost s časom dobim pospešek.
Torej ali lahko izmerim na veliki odaljenosti napačen pospešek, če ne upoštevam relativnosti? DA
http://www.mathpages.com/rr/s1-08/1-08....
"Einstein was similarly dismissive of Minkowski’s “formal approach” to spacetime at first, but later came to appreciate the profound significance of it."
DA...napaka Einsteina, ki je popustil matematikom.
popravek: http://www.milesmathis.com/mink.html
SR simetrija: http://www.milesmathis.com/symm.html
pa še mal Minkovskega v GR: http://milesmathis.com/hyper.html
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DoDaske ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zakaj naj se ne bi bilo možno gibati hitreje od svetlobne hitrosti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 54236 (45390) | jype |
» | Uganka (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14960 (13463) | Okapi |
» | Uradno: Voyager 1 je zapustil Osončje! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 47031 (41524) | CaqKa |
» | Svetlobna hitrost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 48999 (45258) | kunigunda |
» | "hitrost časa" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 9237 (7770) | gani-med |