» »

Študentsko delo -> "malo delo"

Študentsko delo -> "malo delo"

««
9 / 12
»»

bluefish ::

Ja, glede tega imaš žal prav.

Mipe ::

Samo malo, zakaj pa bodo ti podmladki dobili ta denar? S čim si ga bodo zaslužili?

overlord_tm ::

Kaj pa ce bi bilo tako kot pri dohodnini, da bi student ob narocilu napotnice se odlocil komu bo namenil % tistega denarja?

Meni bi bilo to vsec :)

A. Smith ::

Mipe je izjavil:

Samo malo, zakaj pa bodo ti podmladki dobili ta denar? S čim si ga bodo zaslužili?


Oni bi kao zastopali mlade pri vprašanjih kot sta Bolonjska in pokojninska reforma in "ostalih procesih, ki zadevajo mlade. Želijo si, da bi bili priznani kot krojilci mladinske politike v Sloveniji," citiram www.rsi.si

Skratka, po ŠOSu še nekdo, ki bi rad svoje interese prikazoval, kot da so tudi moji.

Mislim, zakaj je potrebno, da država financira strankarske podmladke (ali kar stranke nasploh)? Stranka je skupina ljudi z enakimi političnimi stališči. Zakaj morajo biti za svoja stališča nagrajeni? VSAK državljan ima svoja politična stališča, pa ne dobi nič za to.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

i386 ::

Mi lahko kdo pove, kje v zakonu u malem delu je zapisano, da dijaki do 18ga leta ne bodo več upravičeni do štipendij? Je to v kakšnem drugem pripravljenem zakonu ali je to samo nakledanje ŠO?
Je pa dijaška skupnost na naši šoli tudi ponudila sredin izlet v LJ. In ne boste verjel. Štemple za upravičeno odsotnost bodo dajali na AVTOBUSU ZA LJ! Bo vsaj več placa v šoli :)

27. člen
(dajatev iz malega dela)

(1) Delodajalec plača dajatev iz malega dela organizaciji v višini 14,0 % od bruto plačila za opravljeno malo delo, isti dan, ko izvede plačilo za opravljeno malo delo upravičencu oziroma, če to ni možno, najkasneje naslednji delovni dan.

(2) Organizacija vodi evidenco o prihodkih iz dajatve in sicer ločeno za:
- sredstva iz dajatve malega dela dijakov in študentov
- sredstva iz dajatve malega dela upokojencev.
- sredstva iz dajatve malega dela brezposelnih in drugih neaktivnih oseb.


28. člen
(delitev sredstev iz dajatve)

(1) Organizacije 10 % dajatev iz malega dela namenjajo, kot sledi:

6,0% Javnemu skladu za razvoj kadrov in štipendije, ki sredstva nameni za financiranje štipendij
2,0% v proračunski sklad v pristojnosti ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo, za sofinanciranje gradnje in prenove študentskih bivalnih zmogljivosti v Republiki Sloveniji ter sofinanciranje razširitve in posodobitve prostorskih pogojev in tehnološke opremljenosti univerz, ki jih je ustanovila Republika Slovenija, v skladu s programom investicij, ki ga sprejme Vlada RS
1,5% stroški, ki se priznajo organizaciji, ki posreduje malo delo
0,3 % Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje za skupni rizični sklad
0,2% Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje za vzdrževanje in vodenje centralne evidence o opravljenem malem delu ter druge administrativno-strokovne naloge v povezavi s spremljanjem izvajanja malega dela, ki jih v podzakonskem aktu predpiše minister, pristojen za delo


(2) Preostala 4% dajatev iz malega dela se zbira in namenja ločeno po ciljnih skupinah kot sledi:

4 % dajatev NAMEN
leto 2011 leto 2012 leto 2013 in naprej
ustvarjena z malim delom dijakov in študentov
Študentski organizaciji Slovenije 4% 3% 2%
financiranje projektov, namenjenih obštudijskim dejavnostim dijakov in študentov 0% 1% 2%
ustvarjena z malim delom upokojencev Zvezi društev upokojencev Slovenije 2% 2% 2%
financiranje projektov, namenjenih dejavnostim za upokojence 2% 2% 2%
ustvarjena z malim delom brezposelnih in drugih neaktivnih oseb v integralni proračun Ministrstvu Republike Slovenije za delo, družino in socialne zadeve za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja
4% 4% 4%

Se pa tu lepo vidi zakaj tega zakona ŠO-nočejo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: i386 ()

BlueRunner ::

Mislim, da ni bilo govora o ukinitvi štipendij (te naj se bi še celo povečale po številu in višini) ampak o ukinitvi otroškega dodatka (Zakon o socialno varnostnih prispevkih - tudi v pripravi).

To je po eni strani hudo, ker bo po dopolnjenih 18 letih nenadoma konec tega dodatka, po drugi strani pa je hecno govoriti o otroških dodatkih za X let stare "otroke" - X > 18.

Razumem pa bes in skrb, saj ta dodatek res omogoča, da gre lahko ta polnoleten mladostnik naprej študirati in, da mu ni potrebno takoj začeti iskati delo. Država pa mislim, da tukaj ni dala nikakršnega trdnega zagotovila, da se bo ta dodatek zamenjal s kakšnim drugim, ampak naj bi to krile štipendije.

Za te pa seveda nihče ne verjame, da jih bo dovolj. Kar mislim, da je upravičen strah. To pa v svojem logičnem sklepu pomeni, da tisti, ki so socialno ogroženi verjetno res ne bodo mogli nadaljevati izobraževanja po srednji šoli pod enakimi pogoji, kot tisti, ki prihajajo iz premožnejših družin.

Zanimivo pa je, da se demonstrira proti malem delu. To, kar je pa resničen poseg v možnosti za študij, pa je samo ena izmed pripetih točk...

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

BlueRunner je izjavil:

Razumem pa bes in skrb, saj ta dodatek res omogoča, da gre lahko ta polnoleten mladostnik naprej študirati in, da mu ni potrebno takoj začeti iskati delo.

Mnjah, če živi v družini z x otroki. Ker sem edinec, je mama zame dobivala nekaj tisoč tolarjev otroškega dodatka, kar ni ravno, roko na srce, neki jaki korektiv. S tem si lahko plačal mesečno avtobusno karto v LJ. Okej, nekaj je, hvalabogu, ampak ni zdaj treba ravno skakat z mosta, če bo država to ukinila. Sodeč po napovedih o povečanju štipendij se bo manko tega korektiva lepo pokril.
No grave is deep enough to keep us in chains.

BlueRunner ::

Mislim, da gre ta dodatek tudi čez 200EUR. Zagotovo pa je to več, kot pa 0EUR, kar jim grozi s spremembo zakona.

Štipendije pa so tako, tako. Lepo je o njih govoriti ampak trenutno stanje je takšno, da so bile do sedaj vse obljube o več in večjih bolj prazne obljube. V takšnih pogojih bi raje najprej videl več in višje štipendije (kar naj bi prinesel nov zakon o malem delu), šele potem pa ukinjanje tega dodatka. En kiks pri štipendijah pa bomo mimogrede zgubili dve ali tri generacije samo zato, ker jih bo to res in resno omejilo pri študiju. In to bolj, kot pa sprememba načina dela.

djordjevic ::

BlueRunner je izjavil:

Mislim, da gre ta dodatek tudi čez 200EUR.

Ja, kot rečeno, v družini s štirimi otroki. Ki niso več ravno najbolj pogoste.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Shegevara ::

Na eni strani pričakujejo večjo rodnost v Sloveniji, na drugi strani pa ukinjajo otroški dodatek. Pa kaj te hudiči sploh hočejo?

lexios ::

En kiks pri štipendijah pa bomo mimogrede zgubili dve ali tri generacije samo zato, ker jih bo to res in resno omejilo pri študiju. In to bolj, kot pa sprememba načina dela.


Kar niti ne bi bilo tako hudo z državotvornega stališča, z istega stališča mogoče celo pozitivno, saj se tako procent študentov, ki zajedajo državni proračun, t.i. procent žurerjev, in procent diplomantov na eksotičnih smereh, ki se po diplomi tepejo za isto delo malenkost zmanjša. Vendar sam dvomim, da se bo procent študentske populacije na ta račun resno zmanjšal.

Pa kaj te hudiči sploh hočejo?


Denar! Vse ostalo v "štiriletnem planskem gospodarstvu" ne igra vloge!>:D

Matako ::

bluefish je izjavil:

Ja, očitno je to glede prostorov vse bolj popularno - najdi zapuščeno bajto, jo zasedi s hordo folka in neko kvazi dejavnostjo, ob izklopu elektrike in vode, ki jih ne plačuješ, pa zganjaj hudiča, da te nihče ne razume.


Dobro staro skovterstvo - nič novega. Nekateri so si IZBRALI ta življenski stil in je čisto ok, drugi so imeli smolo v življenju, tretje so zajebali... kakorkoli, pri nas smo čisto preveč občutljivi glede normalnih socialnih pojavov.

Jasno da noče noben furati Dickensovih romanov v RL in vse družbe so občutljive na take skrajnosti in večinoma nekako ukrepajo, če le lahko - ampak po drugi strani tudi ni treba takoj jokati z neko solidarnostjo in "socialno državo". Slovenci smo glede tega res pravi pusiji - zato je pa toliko zastonjkarstva in teženja s "pravicami".

To me kar malo moti.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

GLAVNI ::

ZA MALO DELO!

Zakaj? Študentska mafija (ŠOS in študentski servisi) razpologajo z milijonskim proračunom, nad katerim ni nadzora!
Vsako leto v njihovo blagajno priteče vsakemu okoli 15 milijonov evrov, torej skupaj 30 milijonov evrov, nad katerim NI NADZORA!

Poznam osebno par izmečkov na ŠOS-u, ki služijo takšne denarce, ki se vam niti v sanjah ne pokažejo. Ko bi vi vedeli, kakšne posle se ti gredo ... Valjanje

Dejavnost študentskih servisov bi lahko bila izključno v pristojnosti države, denar bi pa šel za štipendije in pokrivanje lukenj v SPIZu.
In potem se ŠOS razburja, ker ni denarja za štipendije. Ironično, an?


Študentje NE prispevajo v SPIZ, na drugi strani kradejo delo ljudem, ki so na borzi, ki prejemajo socialno podporo in to iz blagajne, KI NIMA PRILIVA!
In tako pridemo v spiralo, ki bo pripreljala do luknje v blagajni, ki tako in tako že je, sam se ne govori o tem.
Tako bodo z novim zakonom prispevali v blagajno, zmanjšala se bo brezposelnost in tako bo bilo več prilivov in manj odlivov.

Veliko "študentov" ima status zgolj zato, da dela, zato se jih večina še vzporedno vpiše še na drug faks. Gre za preveliko manipulacijo z napotnicami!
V Sloveniji je samo EN inšpektor, ki nadzira delo študentskih servisov. Verjetno je kar uspešen, kaj menite vi?

700+ delovnih ur letno je več kot dovolj za kvalitetno šolanje! Kdor mi reče, da mu je študentsko delo edini način, da lahko študira, mu stisnem focn.
Vsakdo, ki prihaja iz socialno ogrožene familije IMA REPUBLIŠKO ŠTIPENDIJO, če je nima, očitno ni socialni problem.
Torej skupaj ti s štipendijo in povprečno urno postavko 4€ zaslužili letno okoli 5000 EUR, ki je dovolj za kvaliteten študij.

Država naj ukine privatne študentske servise in jih nacionalizira. Kdo pa gre prodajat loterijo? Slovenci itak!

Študentarija se boji za denarce!

kmetek ::

TAKO JE!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

Wox ::

Bomo jutri videli, koliko ovac se bo zbralo.

lexios ::

Največji žur letošnjih majskih iger, ne demonstracije! Štanti že stojijo pa menda bodo koncerti... No comment! ŠOU igra na polno! Dejstvo pa je, da v primeru, da bi bile pravice študentov res ogrožene ni potrebno dodatnih stimulacij. Žalostno in za razmislit! Ovcam lahko prišteješ pijance;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

GLAVNI ::

Res prikladen datum.

overlord_tm ::

SOU je aktiviral svoj sms botnet, danes so poslali komande, ju3 pridejo zombiji na preserca.

Wox ::

OK. V demokraciji je vse možno. Ampak, študentarija bi najprej morala protestirat proti nategovalski organizaciji ŠOU, ali kaj so že, pa proti študentskim servisom, ker lepo živijo na njihov račun, država pa od tega nima nič kaj prida. Celi sistem se jim kasneje, ko začnejo res delat vrne kot bumerang. Nadalje bi lahko protestirali proti zastarelemu šolstvu pri nas, ker jim daje vse preveč neuporabnega balasta in premalo uporabnega znanja. Pa še cel kup pametnejših razlogov bi lahko našli za demonstracije. Tole pa izpade tako, kot da bi kmetje protestirali, ker je cena zlata padla. Narobe svet, a odpustimo jim ,saj ne vedo kaj delajo.

SaXsIm ::

Žalostno je, da pri omembi jutrišnjega protesta vsi vidite le funkcionarje študentskih organizacij. Večina le teh bo tudi z malim delom ostala pri koritu. Nihče pa ne vidi dobrih stvari, ki so jih za študentsko skupnost storili aktivisti študentskih klubov in Zveze Škis. Pa mi lahko verjamete, da je teh vsaj toliko kot je po ŠOjih slabega. Ampak mi smo pač Slovenci. Nevoščljivost do tiste "elite," ki se je dejansko znašla in vleče ves ta denar je tolikšna, da je vredno uničiti vse ostalo kar smo aktivisti storili in poleg tega še popolnoma spremeniti trg študentskega dela, ki sploh ni tako črn kot bi ga radi nekateri izmed vas prikazali. Najbolj žalostno pri vsem skupaj pa je to, da dvomim da nihče od vas ni nikoli bil na nobeni študentski zabavi, ki jo je organizirala kakšna študentska organizacija ali društvo.
SaXsIm

kihc ::

overlord_tm je izjavil:

SOU je aktiviral svoj sms botnet, danes so poslali komande, ju3 pridejo zombiji na preserca.


Žalostno. Mojo cifro so lahko dobil edino enkrat davnega leta, ko sem se včlanil v nek ljubljanski študentski servis (šakali, ki prežijo ob vpisih).
x

Mehmed ::

Bil sem na skisovi. Mi ne odtehta.

kihc ::

SaXsIm je izjavil:

Žalostno je, da pri omembi jutrišnjega protesta vsi vidite le funkcionarje študentskih organizacij. Večina le teh bo tudi z malim delom ostala pri koritu. Nihče pa ne vidi dobrih stvari, ki so jih za študentsko skupnost storili aktivisti študentskih klubov in Zveze Škis. Pa mi lahko verjamete, da je teh vsaj toliko kot je po ŠOjih slabega. Ampak mi smo pač Slovenci. Nevoščljivost do tiste "elite," ki se je dejansko znašla in vleče ves ta denar je tolikšna, da je vredno uničiti vse ostalo kar smo aktivisti storili in poleg tega še popolnoma spremeniti trg študentskega dela, ki sploh ni tako črn kot bi ga radi nekateri izmed vas prikazali. Najbolj žalostno pri vsem skupaj pa je to, da dvomim da nihče od vas ni nikoli bil na nobeni študentski zabavi, ki jo je organizirala kakšna študentska organizacija ali društvo.


Zadeva je analogna komunistom in njihovim paradam. Sej so nam res vse pokradl, sam so ble pa vsaj veselice!
x

Matako ::

SaXsIm je izjavil:

Najbolj žalostno pri vsem skupaj pa je to, da dvomim da nihče od vas ni nikoli bil na nobeni študentski zabavi, ki jo je organizirala kakšna študentska organizacija ali društvo.



Zelo nesamozavestno je gledati na take prireditve, kot da jim je edina možnost obstoja miloščina ("denar da država"). Načeloma pomoč rabijo samo poden prireditve, dobre se lahko financirajo same. Isto velja za študentske organizacije in klube. Če so kolikor toliko sposobni in če počnejo stvari, ki jih študentje RES potrebujejo, bodo že preživeli - odvisno od iznajdljivosti, podjetnosti in interesa, sicer pa jbg.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

SaXsIm ::

Ok, pa postavmo stvar drugače. Ker vi ne marate vodstva študentskih organizacij, jaz ne smem delati preko študenta?
SaXsIm

Matako ::

SaXsIm je izjavil:

Ok, pa postavmo stvar drugače. Ker vi ne marate vodstva študentskih organizacij, jaz ne smem delati preko študenta?


To je tvoja izbira. Lahko greš tudi v službo, odpreš sp... če prišteješ še nezakonite imaš ogromno možnosti. Ne skrbi, preživel boš - samo znajdi se malo.
/\/\.K.

Wox ::

@SaXsIm: ŠOU v Mariboru sem pred nekaj leti poznal kot svoj žep. Sem delal kot kelner na Štuku in sem bil dnevno v stiku z njimi. Edino kar lahko lepega o njih povem je: Banda pohlepna!

Mehmed ::

SaXsIm je izjavil:

Ok, pa postavmo stvar drugače. Ker vi ne marate vodstva študentskih organizacij, jaz ne smem delati preko študenta?

Ce ciljas na obcasno delo, ti bo se vedno ostalo. Samo vodstva ne bo vec zraven.

SaXsIm ::

Zakaj bi se moral znajti, če študentsko delo zame funkcionira dobro? Najbolj na k. mi gre, ker imam občutek, da mi hoče tiste 3k Eur, ki sem si jih lahko prislužil lani, vzeti nesposoben politik, čigar mesečna plača znaša 4k Eur.
Jim grejo na živce študentski servisi? Prav, kdo je pa rekel, da se morajo privatizirati. Naj preidejo pod domeno zavoda za zaposlovanje.
Jim gre na živce zlorabljanje študentskega dela s strani raznih ponavljačev, kvazi statusarjev, ipd? Prav, naj poostrijo nadzor nad študentskim delom, naj onemogočijo delovanje višješolskih zavodov, ki itak obstajajo samo za to, da imajo tej boščki lahko status.
Jim grejo na živce voditelji študentskih organizacij, ki imajo 2kEur plače na mesec? Naj naredijo zakon, ki ureja vodenje študentskih organizacij, naj jim eventuelno dajo manj denarja.
Problem je, ker očitno vladi od treh naštetih stvari ne gre v nos prav nobena. NOBENA! Ker potrebne spremembe niso tako zahtevne. Njih motijo moji k***evi 3je jurji, kljub temu, da sem opravil vse študijske obveznosti.
Meni kot študentu je vseeno, kam gre tistih 16,5% več, kot znaša moj zaslužek preko napotnice, ki jih plača delodajalec. Za moj denar, za katerega delam pa pač ne!

@Wox: In kaj ma to veze? Tudi sam delam, v podobnem lokalu, pa kaj? Če bi delal v nekem lokalu, kjer se zapijajo predstavniki vlade bi pa tam videl in slišal marsikaj. Ker so oni banda, moram jaz plačevati pokojninsko zavarovanje?!

@Mehmet: Ne ciljam na nobeno posebno delo, ampak zgolj na argument večine vas. Ne marate študentskih organizacij oz. njihovih voditeljev. OK! Ampak zato bom jaz moral plačevati prispevke in dohodnino?! Kdo je tu nerazumen?
SaXsIm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SaXsIm ()

djordjevic ::

Prvič, vsoto, ki zaslužiš prek študenta, boš lahko mirne duše prek študenta. Drugič, zloraba študentskega dela se je zarila v vse pore študentske družbe in je na lestvici 'sive ekonomije' samo stopničko nad delom na črno. Tretjič, ne delajo vsi za neto zneske, kar pomeni, da tistih 16,5% lepo plačajo kar sami od bruto zneska. In četrtič, od prispevkov se ti bodo upoštevali tudi delna delovna doba in delovne izkušnje. Verjemi, da ti bo prišlo prav, ko boš nekoč iskal pravo službo. Ne trdim, da je zakon, ki se pripravlja odličen v vseh 100 odstotkih, se pa trudi urediti sedanje kalno stanje in zato lahko Svetliku samo zaploskam.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Wox ::

SaXsIm, a ti boš večni študent? Poglej na zadevo iz drugih zornih kotov, ne samo iz svojega, upam da začasnega zornega kota.

SaXsIm ::

@Djordjevic: Da, lahko jo bom zaslužil. Vendar bom od nje odtegnil 9,01 % za pokojninsko, invalidsko zavarovanje Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in 5,96 % za zdravstveno zavarovanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
In 728 dovoljenih delovnih ur mi bo prineslo natanko mesec delovne dobe na leto. Res veliko! To mi bo zagotovo bolj koristilo pri iskanju zaposlitve, kot dobra izobrazba in izkušnje (ki jih pridobivam večinoma z študentskim delom)!

@Wox, tega ne nameravam. Vendar se mi zdi krivično, da si v času študija legalno ne smem ustvariti čisto nič "kapitala." Me pa zanima kakšen je ta drugi zorni kot o katerem govoriš. Nezmožnost zaposlitve zaradi študentov? Hja, to zagotovo nima nič veze s tem, da je FDV ena izmed največjih fakultet po številu vpisanih študentov, ne?
SaXsIm

djordjevic ::

Glej, ne mislim polemizirat s teboj - dejstvo je, da ste bili doslej skrajno privilegirana skupina na trgu dela in kot takšna, verjemi, marsikje nelojalna konkurenca vsem iskalcem zaposlitve, da, tudi takšnim, kakršen boš enkrat ti, ko boš imel diplomo v roko in boš brez statusa. Če se uveljavi predlog zakon, kot je predstavljen, se bo morda trg dela celo malce normaliziral, zato upam, da bo sprejet.
No grave is deep enough to keep us in chains.

SaXsIm ::

@djordjevic: Ce pa je večina študentskega dela takšnega, da ti konkurira pri zaposlitvi, me pa zanima, kakšno diplomo imaš v rokah? Si nemara diplomiral iz gostinstva?
SaXsIm

Okapi ::

OK, treba je priznati, da je sistem malega dela boljši (pravičnejši) od študentskega dela, je pa po mojem napaka, da ga mislijo tako zelo omejiti - tako glede ur, kolikor lahko delaš, še bolj pa na strani delodajalcev (ki so zelo omejeni glede tega, koliko "malih delavcev" bodo sploh smeli najemati).

Priporočam v branje
http://www.finance.si/277040/Kaj-je-nar...
http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_z...

O.

djordjevic ::

SaXsIm je izjavil:

@djordjevic: Ce pa je večina študentskega dela takšnega, da ti konkurira pri zaposlitvi, me pa zanima, kakšno diplomo imaš v rokah? Si nemara diplomiral iz gostinstva?

Diplome (še) nimam (in kot se spravljam zraven, je morda nikoli ne bom imel ;)), ti pa zagotavljam, da v marsikaterem podjetju marsikateri študent opravlja delo redno zaposlenega, plačan pa je po študentski tarifi. Zdaj, če se ti zdi to fine & dandy ...
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mehmed ::

SaXsIm je izjavil:



@Mehmet: Ne ciljam na nobeno posebno delo, ampak zgolj na argument večine vas. Ne marate študentskih organizacij oz. njihovih voditeljev. OK! Ampak zato bom jaz moral plačevati prispevke in dohodnino?! Kdo je tu nerazumen?


En od argumentov. Ce bi gledal tako kot si poenostavil pa samo njega, bi ti dal prav, nerazumno bi ti bilo prepovedat delat samo zarad njih.
Ampak to ne pocnejo samo zaradi njih, ne prepovedujejo ti delat, davki so pa cist normalna stvar.

TESKAn ::

SaXsIm je izjavil:

@Djordjevic: Da, lahko jo bom zaslužil. Vendar bom od nje odtegnil 9,01 % za pokojninsko, invalidsko zavarovanje Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in 5,96 % za zdravstveno zavarovanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
In 728 dovoljenih delovnih ur mi bo prineslo natanko mesec delovne dobe na leto. Res veliko! To mi bo zagotovo bolj koristilo pri iskanju zaposlitve, kot dobra izobrazba in izkušnje (ki jih pridobivam večinoma z študentskim delom)!


728 ur / 160 ur = 4,5 mescev delovne dobe na leto. Pejt študirat, če ti taka preprosta aritmetika dela težave. In tvoj jamr zaradi plačevanja prispevkov je enako, kot bi zaposleni jamrali, da gre % od pobranih davkov za republiške štipendije.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Mehmed ::

TESKAn je izjavil:

Pejt študirat, če ti taka preprosta aritmetika dela težave.

A ni lih v tem tezava da grejo :P

toxius ::

djordjevic je izjavil:

Glej, ne mislim polemizirat s teboj - dejstvo je, da ste bili doslej skrajno privilegirana skupina na trgu dela in kot takšna, verjemi, marsikje nelojalna konkurenca vsem iskalcem zaposlitve, da, tudi takšnim, kakršen boš enkrat ti, ko boš imel diplomo v roko in boš brez statusa. Če se uveljavi predlog zakon, kot je predstavljen, se bo morda trg dela celo malce normaliziral, zato upam, da bo sprejet.


Ta zakon nikakor ni pravilno zastavljen. Sam sem mnenja, da bi se moralo postopati tako, da se ukinejo študentski servisi, ki sedaj kasirajo provizije, zajedalski ŠOU kjer sedijo 30 letni "študentje", ki živijo prekleto dobro na račun naivnosti študentov...

Mene in punco bo ta zakon zelo zj****, moji starši me ne morejo fin. podpirati (oče ima 500€ plače, mama brezposelna - žal živita v brezupni regiji) zato mi je prekleto prav prišla možnost študentskega dela, živiva skupaj s punco v najetem stanovanju v LJ in tudi njeni starši je ne podpirajo, ker je bila odvzeta staršem (nasilje v družini) in prav tako ne vem kako bi se preživljala brez študentskega dela. Za takšne primere bi moralo biti predviden drugačen zakon! Konec koncev imajo vpogled v vse podatke s strani države. Sklep: Ukinit ŠOU, ukinit ŠS in naj to provizijo kasira država in pa uvest strožji nadzor do pravice do študentskega dela. Eni ga pač ne rabijo!

Daedalus ::

Ce pa je večina študentskega dela takšnega, da ti konkurira pri zaposlitvi, me pa zanima, kakšno diplomo imaš v rokah? Si nemara diplomiral iz gostinstva?


Gostinstvo je že ena panoga, ki jo je študentsko delo čisto razjebalo.

OK, treba je priznati, da je sistem malega dela boljši (pravičnejši) od študentskega dela, je pa po mojem napaka, da ga mislijo tako zelo omejiti - tako glede ur, kolikor lahko delaš, še bolj pa na strani delodajalcev (ki so zelo omejeni glede tega, koliko "malih delavcev" bodo sploh smeli najemati).


Jap, bolj smiselno bi bilo enostavno večat prispevno stopnjo glede na zaslužek in na eni točki bi se (malo v red spravljena) redna zaposlitev bolj splačala. Število zaposlenih je pa IMO še kr smiselna omejitev, drugače bi mel hitro brezposelnost 0, tričetrt države pa na minimalcu.

toxius - a ti kdo prepoveduje delat?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

toxius ::

@ dedalus
nihče mi ne prepoveduje delat in končno imam redno službo in kljub dvema službama prek študenta (tudi 300 ur mesečnega dela in ne prek tuje napotnice - plačal dohodnino tako kot vsi ostali!) pišem diplomo.
Samo z naslednjim letom bo to dejansko prekleto omejeno... Zato me skrbi!

Mehmed ::

toxius je izjavil:

Ukinit ŠOU, ukinit ŠS in naj to provizijo kasira država in pa uvest strožji nadzor do pravice do študentskega dela.


Ammm, sej ta zakon ukinja sou, ukinja ss, provizijo pa kasira drzava. Pravica do tovrstnega dela se pa razsiri na folk kot je tvoja mama.
Btw kako zaboga se ne kvalificirata za stipendijo ali pa kej?

Pa ne razumem cisto; furas studentsko poleg redne sluzbe? Ce ze pises diplomo kaj se sekiras kaj bo drugo leto?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mehmed ()

Daedalus ::

Samo z naslednjim letom bo to dejansko prekleto omejeno... Zato me skrbi!


Maš še delo na avtorsko/podjemno pogodbo. Brez skrbi, še vedno se bo dalo mutiti, samo malo več truda bo treba vložit. Pa pri 300 delovnih urah na mesec... če nisi res slabo slabo plačan, bi že tudi kaj prihranil. Al pa se redno zaposlil, glede na to da si itak pred diplomo. Se bolj splača meti redno službi in plačat tisti letnik kot izredni študent.

Btw kako zaboga se ne kvalificirata za stipendijo ali pa kej?


Za štipendijo rabiš biti resna sociala po državnih merilih. Problem je pa v tem, da je veliko tistih, ki so "prebogati" za štipendijo, še vedno kr solidna sociala.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

toxius ::

@dedalus

Nimam prihranjenega, ker to žal ne gre, pa NE NE ZAPRAVLJAM in NE ne pijančujem. Punca redno študira (vse razen 2 izpitov je naredilav v prvo! in je v najhitrejšem možnem času v 3. letniku) in zato sem jaz toliko več delal in ja si ŽE plačujem faks. Vidim da imaš ti svoje mnenje (in tako je tudi prav), ki pa ga nekdo ki RABI študentsko delo za PREŽIVETJE ne premakne. Zdaj pa odgovarjaj na to kolikor hočeš jaz sem zaključil komentarje na to temo.

keworkian ::

Nekdo, ki naredi 300 delovnih ur na mesec pa se vedno "bogi" je neki skrajno narobe. Jaz sem cez mesec hodil z 400EUR-500EUR/mesec, sem imel za VSE tekoce stroske + bencin + studiral sem zraven. Ne mi bluzit kako bojo/ste studentje sedaj "prihranjeni". In za info stroski HISE so leik 500x bolj visji kot pa biti v stanovanju. Tako za info, pustil sem studij, ker mi ni zneslo POD NOBENIM pogojem.
Obscenities in B-Flat

Zgodovina sprememb…

toxius ::

keworkian je izjavil:

Nekdo, ki naredi 300 delovnih ur na mesec pa se vedno "bogi" je neki skrajno narobe. Jaz sem cez mesec hodil z 400EUR-500EUR/mesec, sem imel za VSE tekoce stroske + bencin + studiral sem zraven. Ne mi bluzit kako bojo/ste studentje sedaj "prihranjeni". In za info stroski HISE so leik 500x bolj visji kot pa biti v stanovanju. Tako za info, pustil sem studij, ker mi ni zneslo POD NOBENIM pogojem.

Od kje pa ti sklepaš da sem "bogi", ravno zato sem toliko delal, da sem punci omogočil študij in sebi, zdaj pa še iskreno odgovori ali si preživel v najetem stanovanju ali si živel pri starših med študijem ali si dobil štipendijo in ali si dobil sobo v študentu? Samo na to ISKRENO odgovori.

Matako ::

To je bilo že večkrat povedano, ampak moralo bi se še večkrat: nobenih posebnih kategorij dela ne potrebujemo.

Gre za dobro staro honorarno delo, ki bi moralo biti dostopno VSEM (nezaposlenim, tistim z redno zaposlitvijo in plačo 10k EUR, komurkoli!)in biti enostavno za delodajalce. Govorim o tem, da bi, ne vem, lastnik lokala zaposlil koga za 4 ure še isti dan in oddal papirje ne vem, konec meseca. Ne vem zakaj se pri nas toliko komplicira in zakaj je pomembno kdo in kaj je izvajalec dela? Pač zavedejo se ure, plača se davek - za delodajalca mora biti vseeno. Davčne olajšave pa naj se daje študentom in še komu neodvisno od tega! Delodajalec za to sploh nima kaj vedeti.

Preveč smo togi in preveč hočemo vse po starem.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

MadMicka ::

Zaradi študentskega dela je imela Slovenija enega izmed najbolj fleksibilnih trgov delovne sile v Evropi (kljub dolgoletnemu kričanju gospodarske zbornice in združenja delodajalcev, češ kako tog trg delovne sile imamo). To je bil za gospodarstvo in za študente ogromen plus. Vse lepo se enkrat konča. Državna blagajna rabi denar.

Matako ::

MadMicka je izjavil:

Zaradi študentskega dela je imela Slovenija enega izmed najbolj fleksibilnih trgov delovne sile v Evropi (kljub dolgoletnemu kričanju gospodarske zbornice in združenja delodajalcev, češ kako tog trg delovne sile imamo).


Saj ga imamo. To, da je trg fleksibilen za samo eno skupino prebivalstva, študente, NI NOBENA fleksibilnost.

Fleksibilnost je to, da zjutraj nalepim v izložbo "zaposlim 3 ljudi", zvečer jim nakažeš na račun (naprej, konec tedna, po želji) in konec meseca oddaš poročilo in naslednji dan enega od njih, ki se izkaže za lenuha in nesposobneža odsloviš. Davke plačam toliko od tega, kar so naredili in NE od tega KDO SO! Vse ostalo je BS in demagogija.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()
««
9 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615465 (11965) Janac
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5712848 (11467) pirlo
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466196979 (168343) Mipe
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21738203 (35027) borisk
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321600 (16812) bluefish

Več podobnih tem