» »

Sklenjeno v pisni obliki

Sklenjeno v pisni obliki

nevone ::

Kaj pravzaprav pomeni ta (pravni) izraz: Sklenjeno v pisni obliki

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

iggy ::

Da so končne odločbe sprejete in napisane na papir. Črno na belem!
Hey, you're fat!

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: iggy ()

MadMicka ::

iggy, to ni res :)

Sklenjeno v pisni obliki pomeni točno to. Da je nek dogovor sklenjen pisno, ne glede na to, kje je napisan, na papirju, na steni, na leseni deski in ne glede na to, v katerem jeziku. Konec koncev bi lahko bila zadeva zapisana z znaki, ki niso enaki črkam, so pa tistim dvema, ki sta zadevo sklenila, razumljivi. Al kaj bi rada slišala?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

nevone ::

Torej, če v pravilih piše, da se spremembe pogodbe sklenejo v pisni obliki, to pomeni, da jih katerakoli stran lahko pisno sklene in velja za vse strani?

Al kaj bi rada slišala?


Slišala bi rada, če je takšna sprememba pogodbe lahko enostranska, je pa kao sklenjena pisno. Torej da ne rabi podpisa vseh vpletenih.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

nevone ::

Ker če je ta pojem tako ohlapen, potem imata obe strani pravico spreminjat pogodbo, da je le v pisni obliki.

No verjetno je pravniško stvar bolj zapletena, ampak mene zanima kako si lahko razlagam, ta pisni sporazum. A je to samo zaveza, da je nekaj pisno javljeno ali objavljeno, ali so še kakšne druge zaveze poleg, ko gre za pogodbo med strankami - recimo da mora biti sporazum podpisan z obeh strani, da se šteje za sporazum. Nekako si ne znam razlagat enostranske spremembe pogodbe kot sporazum.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MadMicka ::

Aja to. Spremembo pogodbe morajo podpisati obe stranki oz. stranke, šele potem sprememba velja.

Najbolj ziher pri takih zadevah je kar opisati primer. Če pa npr. si komitent banke oz. kake podobne velike organizacije, so pa pomembni še splošni pogoji. Oni jih lahko kadarkoli spremenijo, ti pa, če ostaneš pri njih, pomeni, da se z novimi splošnimi pogoji strinjaš. Pri zavarovalnicah pa mislim, da je nekoliko drugače, ker je na zavarovalnih policah izrecno zapisano, katera "verzija" splošnih pogojev velja.

Enostranske spremembe pogodbe praviloma niso mogoče, je pa možno pod določenimi pogoji zahtevati razveljavitev pogodbe. Ampak, kot rečeno, lažje bo, če bolj podrobno opišeš zadevo.

p.s.: tisto v prejšnjem mojem postu, itak jasno, da državni organi pa morajo uporabljati uradni jezik...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

nevone ::

Torej bom vprašala konkretno. :)

Če v splošnih pogojih piše

30. Naročniška pogodba in spremembe in/ali dopolnitve naročniške pogodbe veljajo, če so sklenjene v pisni obliki, razen če se naročnik in Si.mobil izrecno dogovorita drugače.


potem pa na koncu še

KONČNE DOLOČBE
98. Splošne pogoje in/ali cene svojih storitev in/ali ponudbo svojih storitev in/ali vsebino svojih storitev in/ali navodila in/ali ostalo v okviru izvajanja svojih storitev po naročniški pogodbi in/ali drugi pogodbi sme Si.mobil kadarkoli spremeniti v skladu s svojo odločitvijo, veljavnimi predpisi in Splošnimi pogoji.
99. O vsaki spremembi Splošnih pogojev, cenika in drugih pogojev, določenih v naročniški pogodbi, mora Si.mobil obvestiti naročnike z objavo teh sprememb na svoji spletni strani ali na drug zanesljiv način, trideset dni pred uveljavitvijo teh sprememb. Če naročnik s predlaganimi spremembami ne soglaša, sme naročnik v tem istem roku (t.j. v roku trideset dni pred uveljavitvijo sprememb) brez odpovednega roka in brez sankcije odstopiti od naročniške pogodbe s pisno odstopno izjavo, poslano priporočeno po pošti na Si.mobilov naslov. Če naročnik v tem roku ne odstopi od naročniške pogodbe, se šteje, da naročnik s spremembami Splošnih pogojev, cenika in drugih pogojev določenih v naročniški pogodbi, soglaša in da te spremembe zanj veljajo in ga zavezujejo. Z začetkom veljavnosti sprememb Splošnih pogojev, cenika in drugih pogojev v okviru izvajanja
Si.mobilovih storitev preneha veljati predhodno veljavno, in sicer v delu, glede katerega so začele veljati spremembe.




Zdej jest, k nisem pravnik in uporabljam kmečko logiko, bi rekla, da si tile pogoji rahlo nasprotujejo. Čemu sploh služi člen 30. če potem v nadaljevanju piše, da lahko Simobil enostransko spremeni pogodbo. Sicer vem da piše, da jo nasprotna stran lahko brez obveznosti v takem primeru prekine, ampak kaj pa če uporabnik v dobri veri in na zagotovilo ponudnika, da z novimi pogoji ne bodo bistveno okrnjene pravice, razmerja ne prekine, v nadaljevanju se pa izkaže, da to ni res?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

noraguta ::

po kmečk bi jim jst reku , da gre za spremembo pogodbe ne pa splošnih pogojev, sam kva kurc k sem jest tud kmet.
k tvoja pogodba je kr na enkrat ratala "un"limited po simobilovsko.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Ziga Dolhar ::

nevone: kadar se zdi, da je nek pravni vir [pogodba, zakon ...] "sam sebi v nasprotju", gre praviloma za razmerje med splošnimi in posebnimi določili. En pravni akt je zelo težko "sam s seboj v nasprotju.

V tvojem primeru velja:

a) Praviloma se spremembe sklepajo v pisni obliki, soglasno.
b) Določene določbe splošnih predpisov [ki so pravno del pogodbe!] lahko ena stranka [SiMobil] spremeni z enostransko izjavo volje.

Se pa v tvojem primeru seveda upravičeno postavi vprašanje, kaj sploh še ostane od "pogodbe", če odmisliš splošne pogoje poslovanja :)).
https://dolhar.si/

MadMicka ::

Ja, to je podobna zadeva, kot na bankah. Splošni pogoji so sestavni del pogodbe. Glede na to, da lahko Simobil spreminja cene in vsebino svojih storitev v pisni obliki (splošni pogoji so v pisni obliki), pride v bistvu 30. člen redko v poštev oz. tedaj, ko se naročnik odloči vzeti drug paket. No ja, pa še tedaj se verjetno sklene kar nova pogodba. Pač velja tisti člen, ki je bolj specifičen. V tem primeru je to 98. člen.

Zdej načeloma velja, da bistvene sestavine pogodbe ne morejo biti prepuščene eni stranki. Cena je bistven elemen pogodbe. Ravno zato v splošnih pogojih piše, da če se npr. cena spremeni, lahko naročnik oz. nasprotna stranka brez škode odstopi.

Ampak problem je v tem, da jasno spremembam splošnih pogojev nihče ne sledi, sploh pa ne vsak mesec! Pomoje, vsaj teoretično gledano, bi morala biti določba splošnih pogojev, kjer je cena prepuščena zgolj eni stranki, druga pa bi morala vsak mesec na internetu preverjati cene, nična. Pomislite, da bi Simobil objavil na netu, da zdej je pa ta pa ta paket npr. 10.000 EUR in po dveh mesecih bi začel terjati svoje stranke. To enostavno ne gre. Ampak v praksi gre za majhne zneske, in se zadeva najlažje uredi tako, da gre naročnik drugam.

Je pa treba še na nekaj opozoriti. Če mesece in mesece plačuješ višje račune, lahko to pomeni tihi pristanek na spremembo pogodbe. Se pravi bi človek moral reklamirati čim prej.

nevone ::

Sem šla gledat še Mobitelove splošne pogoje, in pri njih nikjer ne piše, da lahko spreminjajo postavke na pogodbi. Tudi piše, da lahko spreminjajo splošne pogoje, ne pa pogojev, ki so na pogodbi z uporabnikom.

Bolj ko tole gledam, bolj se mi Simboli gabi, ker se poslužuje zares pritlehnih metod.

Kot je bilo že zapisano Simbil-cigani.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

noraguta ::

Cena je bistven elemen pogodbe. Ravno zato v splošnih pogojih piše, da če se npr. cena spremeni, lahko naročnik oz. nasprotna stranka brez škode odstopi.


tuki bi jaz rekel , da je problem med unlimited in ('un)limited. ket ti si vzel paket kjer plačuješ fiksno ceno ne pa variabilno.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

nevone ::

Bolj ko tole gledam, bolj se mi Simboli gabi, ker se poslužuje zares pritlehnih metod.


Hehe, zanimiv zatipk Simboli.

Res mau boli, ja.

tuki bi jaz rekel , da je problem med unlimited in ('un)limited. ket ti si vzel paket kjer plačuješ fiksno ceno ne pa variabilno.


Seveda je tu problem. Samo Simobil ima pogoje tako nastavljene, da si lahko vse dovoli.

Medtem, ko je Mobitel veliko bolj profesionalen. Vsaj po splošnih pogojih sodeč.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Ziga Dolhar ::

Nevone,

> Sem šla gledat še Mobitelove splošne pogoje, in pri njih nikjer ne piše, da lahko spreminjajo postavke na pogodbi. Tudi piše, da lahko spreminjajo splošne pogoje, ne pa pogojev, ki so na pogodbi z uporabnikom.

"Splošni pogoji" so del pogodbe.
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

Splošni pogoji so tipično takšni, ki jih lahko operater spreminja neodvisno od soglasja potrošnika. Ostala določila pogodbe (jaz ji rečem kar osnovna pogodba oziroma tisti del, ki definira lastnosti storitve), še posebej tista, ki bistveno vplivajo na obseg storitve, ali pa celo spremenijo storitev, pa verjetno ni tako enostavno spremeniti.

Pri temu ciljam predvsem na 24.čl. ZVPot, ki zagotavlja, da so nična tista pogodbena določila, ki potrošnika postavljajo v neenakopraven položaj. Tukaj se namreč ne gre za navadna obligatorna razmerja, ampak specifično vrsto le teh v razmerju prodajalec - potrošnik. Potrošnik je tukaj v slabšem položaju, zato ga zakon posebej varuje tudi pred nepoštenimi poslovnimi praksami. V nevonini zgobi je mislim, da ta člen še najbolj relevanten, saj bi morda lahko v celoti izničil posledice sprememb na podlagi 98. člen naročniške pogodbe.

Ali misliš, da je Simobilova odločitev, da nevone na podlagi pogodbe "Unlimited" s spremembo vsebine storitve zaračuna promet nad preseženo mejo, ki je bila določena naknadno z enostransko spremembo pogodbenih določil zapisanih v splošnih pogojih, zapade pod definicijo pogoja "ki podjetju omogoča, da enostransko in brez navedbe razlogov spremeni lastnosti blaga ali storitev, ki so predmet pogodbe"?

nevone ::

Ali misliš, da je Simobilova odločitev, da nevone na podlagi pogodbe "Unlimited" s spremembo vsebine storitve zaračuna promet nad preseženo mejo, ki je bila določena naknadno z enostransko spremembo pogodbenih določil zapisanih v splošnih pogojih, zapade pod definicijo pogoja "ki podjetju omogoča, da enostransko in brez navedbe razlogov spremeni lastnosti blaga ali storitev, ki so predmet pogodbe"?


Po moje tole je sporno. In so spremenili enostransko in niso navedli razloga.

Edino, če to, da ti v takem primeru dovolijo odstopiti od pogodbe, naredi zadevo obojestransko.

Samo je potem še tale postavka:
povzročijo, da je izpolnitev pogodbe znatno drugačna od tistega, kar je potrošnik utemeljeno pričakoval

Ker so mi ob spremembi zagotavljali da limit zadošča večini uporabnikov in me s tem zavedli. Če pogledamo čisto tržno, se meni ne bi izplačalo in niti ne bi nikoli pristala na takšno ceno, ker so na tržišču tudi ponudniki, ki po bistveno nižji ceni (kot je sedaj ta s preseženim limitom) zagotavljajo neomejen dostop do interneta.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

T-2 in odjava naročnine 20 eur - pravni nasvet (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
19149266 (44754) Invictus
»

Veliki problemi z nategunskim Tušmobilom (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
30058013 (46528) Lonsarg
»

Simobil podražil naročniške pakete (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
534144982 (124483) Lonsarg
»

Simobil - količina prenešenih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
527895 (6826) BlueRunner
»

S!Mobil omejuje uporabnike (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
12413386 (10003) #000000

Več podobnih tem