» »

S!Mobil omejuje uporabnike

S!Mobil omejuje uporabnike

«
1
2 3

hojnikb ::

Naročniki na Simobilov neomejeni paket za mobilni dostop do interneta Simobil Unlimited so v preteklih dneh prejeli obvestilo o spremembi splošnih pogojev. Simobil po novem uvaja sankcije za uporabnike, ki bodo na mesec ustvarili več kot 20 gigabajtov prometa.

Kot pišejo na svoji spletni strani, si po novem pridržujejo pravico do t.i. upravljanja prometa in uveljavljanja principa "pravične porabe". Za takšen korak so se odločili zaradi zaščite interesov vseh uporabnikov in zaščite mobilnega omrežja, še lahko preberemo v obvestilu uporabnikom.

Uporabnikom, ki bodo v tekočem obračunskem obdobju ustvarili več kot 20 gigabajtov prometa, interneta sicer ne bodo takoj izklopili. Prvi korak bo omejitev hitrosti prenosa - od dne, ko bo preseženih 20 gigabajtov prenosa pa do konca obračunskega obdobja, bo "nepravični uporabnik" moral shajati z vsega 64 kilobiti na sekundo, kar je enako hitrosti prenosa prek enojne ISDN linije. Z naslednjim obračunskim obdobjem pa se bo znižana hitrost ponastavila na normalno vrednost.

Kogar to ne bo izučilo, ima Simobil pripravljene nadaljnje sankcije. Če uporabnik v naslednjem obračunskem obdobju ne bo zmanjšal količine prenosa, mu bo operater poslal pisno obvestilo. Če se v osmih dneh po njegovem prejemu uporabnik še vedno ne bo zmanjšal količine prenesenih podatkov, pa bo Simobil začasno izklopil njegovo telefonsko številko za dostop do mobilnega omrežja za prenos podatkov.

Poteza Simobila je po eni strani razumljiva, saj želi z njo preprečiti uporabo mobilnega omrežja za prenašanje velikih količin podatkov, predvsem preko P2P omrežij, saj to odžira pasovno širino drugim uporabnikom, ki tako ne morejo doseči normalnih hitrosti prenosa. Po drugi strani pa naročniški paket Unlimited ne zagotavlja več neomejenosti, ki jo obljublja v svojem imenu. To je že zmotilo mnoge obstoječe uporabnike, ki jim je je operater sedaj kar naenkrat vsilil nove pogoje. Še posebej se hudujejo tisti, ki so v zameno za cenejši nakup mobilnega modema Simobilu obljubili 24-mesečno zvestobo. Ti bi namreč morali, če bi se odločili za odhod h konkurenci, ki zaenkrat še ne omejuje prenosa, Simobilu v skladu s pogodbenimi določili plačati pogodbeno kazen.

Ob tem se lahko spomnemo na primer Siol. Ko je ta enostransko spremenil splošne pogoje za televizijske pakete, ki so prinesli višje cene oziroma osiromašeno ponudbo programov, je Apek pojasnil, da imajo naročniki pravico prekiniti pogodbo brez plačila pogodbene kazni. Bo enako ukrepal tudi v primeru Simobila, ki uporabnikom sedaj ne zagotavlja več tega, kar jim je obljubil ob sklenitvi pogodb
Iz http://dne.enaa.com


Ka pravte na to, da takle nategujejo uporabike ?

Pa še njihovi spremenjeni pogoji.

Tolk o njihovem 'Ulimited' internetu
#brezpodpisa

OmegaBlue ::

Ni nategovanje če te o tem opozorijo, ker gre za spremembo pogojev lahko brez problema odstopiš od pogodbe.

"Unlimited" interneta pa kolikor vem ni več - tako da se bodo znebili starih uporabnikov.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

Ni nategovanje če te o tem opozorijo, ker gre za spremembo pogojev lahko brez problema odstopiš od pogodbe.

Sam ni pa Unlimited, tak k piše v tisti tabeli.
#brezpodpisa

OmegaBlue ::

Sem mislil da so Unlimited ukinili skupaj s starimi paketi (orto smart, itd.). Kaj pač moreš, marketing dela svoje - kapacitet pa nimajo.

Če si uporabnik in imaš pogodbo z njimi, jo prekineš zaradi spremembe pogojev in greš h konkurenci.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

AndrejS ::

Meni tako počasi dela simobilov net (HSPDA) da itak ne morem dosečt 20gb/mesec... :)

Ciklamen ::

Zato pa imam raje Mobitel, čeprav je toliko dražji ima pa pokritost v skoraj vsakem kotičku slovenije :) Že od nekdaj nisem maral simobila, sedaj še ga pa manj :)
- End of the Post ->

Thomas ::

Ja, ne moreš. Ampak jih zaračunajo 31. Skoraj 1000 EUR jim to nanese.

Mau so zblojeni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

neres ::

Ja, zgleda da Unlimited paket še vedno ostaja, kot tudi "neomejeno" pri prenosu podatkov. Če tistega ne bojo spremenili oz. tam napisali opombe o omejitvah bo to zelo podlo od njih.

Thomas ::

"Kazen" za prekoračitev je 70 kratna cena normalnega prenosa. Poleg tega ne dajo specifikacije, kaj da si imel zaen promet. Baje zarad zaščite potrošnikov.

LOL!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ales ::

Tole je po mojem mnenju zavajajoče oglaševanje. "Neomejen" paket je dejansko 20 GB paket in bi se na tak način moral tudi oglaševati. Kvečjem bi lahko napisali, da ob prvem/drugem presežku paketa ne izklopijo, pač pa omejijo hitrost. V najboljšem primeru "neomejeni 20 GB paket" ali kaj podobnega, v vsakem primeru pa bi to moralo jasno pisati v opisu paketa, ne v drobnem tisku.

Jaz ga ne uporabljam, tako da nimam pravnega interesa ukrepati v zadevi, bi bilo pa po moje smiselno vsaj informativno kontaktirati pristojno inšpekcijo. Oz. najprej vprašati S!Mobil, če namerjavajo spremeniti oglaševanje paketa in če ne, kontaktirati inšpekcijo.

Vsekakor pa ima uporabnik pravico odstopiti od pogodbe zaradi spremembe pogojev.

IMHO, nisem pravnik po izobrazbi... >:D

Ok, če pomislim... v prejšnjem mesecu sem potegnil z neta dva ISO od novega CentOS-a 5.4, kar nanese 8,6 GB, potem nekaj raznih varnostnih kopij, itd., že samo to nanese po približni oceni več kot 20 GB, ne da bi uporabljal p2p promet za karkoli nelegitimnega. Verjamem, da večini uporabnikov za normalno uporabo 20 GB zadošča, a meni ne. Če bi ta paket imel, bi ga v tem trenutku prekinil in šel h konkurenci...

UNIVERZUM ::

Eh, simobil vseskozi nateguje. Pred veliko leti (mislim da 1999 ali 2000) so ponujali klicni dostop do interneta (plačeval si čas ki si ga preživel povezan na internet in ne količino podatkov).

Ravno takrat so imeli akcijo, da si lahko izbral 2 številki v simobilovem omrežju, ki si ju klical 75% ceneje. Seveda sem izbral njihovo klicno številko za dostop do neta in še številko družinskega člana. V njihovem centru so mi vseskozi zatrjevali, da lahko izberem katerokoli številko, le da je 040.

Ker nisem bil ravno veliko na netu, sem šele po 3 mesecih ugotovil, da mi na številko za dostop do neta ne obračunavajo popusta.

Po pregovarjanjuu z njimi, da ni nikjer ni navedeno, da je ta številka izvzeta iz akcije, je zadeva pristala na sodišču (sodišče je bilo v tem primeru exspresno hitro/sodba v 1 letu), kjer so dali prav simobilu in sem pač moral plačati. Pa se ni šlo za nek ogromen znesek, šlo se je za princip, ker so me kot naročnika pridobili z zavajujočim oglaševanjem. Od takrat dalje ne povoham simobila.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

BlaY0 ::

UNIVERZUM: Mene pa zanima kaj dejansko je pisalo v razodbi? Na podlagi česa so razsodili v prid Simobilu? Si preden je šla zadeva na sodišče s Simobilom komuniciral pisno (priporočeno)? Kakšni so bili njihovi odgovori na pritožbe/ugovore?

Tarzan ::

Sem dobil od njih pismo, da sem eden srečnežev, ki me bo to zadelo. Naredim cca. 40 do 50 GB prometa od tega niti 1 bajt ni ponucan za p2p ali kar koli takega, kar bi bilo po njihovem šteto za nepravično. To, da bi omejili prenos na recimo 500k ne bi bil noben problem, lahko kar nastavijo, ne pa da se takole preseravajo in nategujejo uporabnike. Če je paket Unlimited in piše tudi slovensko, da je neomejen, potem to ne pomeni, da po porabljenih 20 GB takorekoč ukinejo povezavo (64kbps je še za 10 let nazaj precej kilava številka :P) in te po kakem mesecu izklopijo.

Meni se nekje aprila ali maja izteče pogodba, ki je ne mislim niti slučajno podaljševati. V kolikor bodo delali probleme s prenosom sem jim že povedal po telefonu prvi dan po prejemu pisma, niti ne bom več izvedel novega priklopa ampak šel direktno k Mobitelu. Vprašanje, če ne bom zraven odnesel še svoje ostale 4 telefonske številke.

Je kdo že pisal na APEK glede tega? To zna biti še bolj problematična zadeva, kot pa SiOLovo spretno manevriranje s TV programi.

hojnikb ::

Ja sam upajm da ne bojo začel pr drugih operaterjih z istimi forami (Mobitel, T-2 UMTS)...
#brezpodpisa

jurebo ::

Pozdravljeni,

v Si.mobilovem dodajam nekaj pojasnil. Gre za spremembo, ki za večino uporabnikov Mobilnega interneta prinaša pozitivne učinke in predvsem enakovredno uporabniško izkušnjo. Približno 96% vseh naših uporabnikov Mobilnega interneta doslej še ni preseglo 20GB/mesec in ti bodo v prihodnje deležni kvečjemu boljše izkušnje.

V vsakem primeru bodo uporabniki tudi po preseženih 20GB še naprej lahko uporabljali storitve Mobilnega interneta, za enako ceno, le da z nižjo hitrostjo, in sicer z do 64Kbit/s do izteka obračunskega obdobja, nato pa spet po običajno dosegljivih zmogljivostih.

Uporabnikom, ki bodo zaradi novih pogojev dobili slabšo izkušnjo z našo storitvijo, bomo praviloma omogočili prekinitev naročniškega razmerja brez pogodbene kazni. Vsak tak primer bomo obravnavali individualno.

Lep pozdrav,
Jure Bohinc, Si.mobil

Tarzan ::


V vsakem primeru bodo uporabniki tudi po preseženih 20GB še naprej lahko uporabljali storitve Mobilnega interneta, za enako ceno, le da z nižjo hitrostjo, in sicer z do 64Kbit/s do izteka obračunskega obdobja, nato pa spet po običajno dosegljivih zmogljivostih.


Spoštovani g. Jure Bohinc,

glede na zgoraj citiran odlomek vašega odgovora Vas sprašujem, ali bo omejitev po prenešenih 20 GB edina "sankcija", ali se bo, kot je bilo navedeno, uporabnika v naslednjem mesecu začasno odklopilo, kasneje pa bi naj sledil popoln odklop uporabnika.

V primeru, da bo šlo le za znižanje hitrosti to celo podpiram, če temu sledi še odklapljanje pa lahko to le obsodim kot skrajno nepravično in glede na naziv storitve - zavajajoče.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Jure Kališnik

amigo_no1 ::

Najbolj da začnejo **vsi** na tem Šitmobil unlimited paketu dolvleči preko torrenta linux isote (več je boljše je :X).
Potem vsaj ne bojo imeli več izgovora da 96% uporabnikov raje uporablja Persil namesto Ariela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Tomas 33 ::

Zadeva z omejevanjem ni nova, je pa novo, da je to, da so uradno spremenili pogoje uporabe.

Meni so pred dobrim letom omejili prenos na 60kB/s, in so se izmikali z pojasnilom in so omenjali tehnične omejitve in težave. Se je pa prodajalec v Simobilovi trgovini zagovoril in povedal, da mi glede na količino prenosa omejujejo promet. V kratkem so hitrosti spet delovale normalno (so hitro odpravili tehnične omejitve :))).

Predlagam g. Bohinc, da popravite ime paketa na Neomejen z omejitvami.

amigo_no1 ::

Kako pa je z uploadom ? Na mobitelu vem da imajo nekateri upload kot v času 28k modemov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

neres ::

Kot sem že rekel, mene ne moti toliko to, da omejujejo promet. Pač, zaenkrat nimajo dovolj zmogljivega omrežja, jebiga. Ampak pošteno bi bilo, da se to lepo napiše pri samih paketih v tabeli, tako da bo to jasno.


Tam pri neomejeno naj bo lepo * in spodaj razlaga o omejitvah. Ne pa tle celo neko moraliziranje o pravični porabi ali ne vem kaj... kje smo, pri maši?
Če je kaj pravično, je to to da uporabnik dobi tisto, za kar je plačal. Nekoliko manj pravično pa je, da se dejanske omejitve paketa piše v nek drobni tisk splošnih pogojev.

Ziga Dolhar ::

UNIVERZUM:

Po pregovarjanjuu z njimi, da ni nikjer ni navedeno, da je ta številka izvzeta iz akcije, je zadeva pristala na sodišču (sodišče je bilo v tem primeru exspresno hitro/sodba v 1 letu), kjer so dali prav simobilu in sem pač moral plačati. Pa se ni šlo za nek ogromen znesek, šlo se je za princip, ker so me kot naročnika pridobili z zavajujočim oglaševanjem. Od takrat dalje ne povoham simobila.


Je kakšna varianta, da sodbo poskeniraš in mi magar pošlješ na mejl?
https://dolhar.si/

vstrac ::

Kaj pa, ko bi namesto omejevanja uporabnikov, posodobili tehnološko nekonkurenčno omrežje? Ni to tisto, kar resni ponudniki storitev naredijo, ko zmanjka kapacitet?

Glede resnosti Simobila sem že tako ali tako izgubil upanje (čakalna vrsta za umts modeme, lepo vas prosim, kot da jih na svetu primanjkuje).

Unlimited internet paket pri Mobitelu, pa leti na različnih lokacijah od 4-5 mbit DL in cca. 1 mbit UL.

Lp

BlueRunner ::

Ena možnost je tržna inšpekcija zaradi zavajajočega oglaševanja, druga možnost pa je spor preko APEK-a, ki te stvari regulira. Tako so ravno v prejšnjem tednu zaključili postopek zbiranja mnenj za predlog priporočil kako naj operater informira uporabnike.

Sicer je to samo priporočilo, ki tudi še ne velja. Vendar pa bo inšektor v postopku upošteval tudi to, če se operater takšnega priporočila drži, ali pa se ga ne drži.

jurebo ::

@Tarzan: uporabnik bo po prenesenih 20GB še vedno lahko uporabljal storitev ob zmanjšani hitrosti. Če bi zaznali, da uporabnik kljub novim pogojem tudi v naslednjih obračunskih obdobjih bistveno presega 20GB, bi ga lahko tudi pozvali k zmanjšanju prometa in v skrajnem primeru odstopili od naročniške pogodbe. Torej v ta okvir ne sodijo uporabniki, ki občasno nekoliko presežejo 20GB, temveč uporabniki, ki bistveno (za več GB) presegajo 20GB.
Naj pa ponovno poudarim tudi to, da se promet nad 20GB seveda ne zaračunava.

@Tomas33: Si.mobil doslej tega ni izvajal. V vašem primeru bi šlo torej lahko za tehnično težavo, ki je bila očitno odpravljena.

@jeje997: upload promet ni predmet teh sprememb in poteka nespremenjeno tudi v prihodnje.

@neres: hvala za predlog - bomo razmislili o primerni dopolnitvi informacij o paketih na spletni strani.

@vstrac: gradnja in nadgradnja omrežja 3G predstavlja eno od najpomembnejših investicij Si.mobila v preteklih dveh letih in z investicijami bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Doslej smo pokrili že vsa večja slovenska mesta s signalom UMTS/HSDPA. Z omenjenimi spremembami pa želimo doseči boljšo izkušnjo z mobilnim internetom in storitev omogočiti tudi tistim, ki se nam želijo pridružiti.

@BlueRunner: upoštevamo tako zakonodajo kot tudi vsa priporočila ali jih celo presegamo. Uporabnike o spremembah zelo jasno obveščamo (spletna stran in direktna pošta uporabnikom, ki presegajo 20GB), hkrati pa tistim, ki bodo zaradi sprememb na slabšem, omogočamo prekinitev naročniškega razmerja brez pogodbene kazni.

Tarzan ::

@jurebo: Aha, torej zame, ki naredim sigurno kakih 40GB mesečno (niti bita za P2P in podobno) vseeno pride v poštev izključno pritoževanje in na koncu predčasna prekinitev. Rade volje dam 10 EUR več Mobitelu, pa če mi povezava dejansko deluje brez strahu, da bom odklopljen. Hvala vseeno za odgovor, toliko da vsaj vem na kaj se moram pripraviti.

Thomas ::

Sej ni samo odklapljanje. Je tudi zaračunavanje po 100 krat večji ceni za "presežek", ki ga nočejo niti specificirati.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jurebo ::

@Thomas: na paketu Unlimited ni zaračunavanja "presežka". Kot rečeno po 20GB nižja hitrost, ne pa tudi dodatni stroški.

gokky ::

@jurebo: Tisti, ki potrebujemo GSM povezavo za svoje profesionalne potrebe bomo verjetno presedlali na konkurenčne ponudnike, ki so sicer dražji, vendar pa tam "neomejeno" res pomeni tisto, kar beseda pove. Kot je že nekdo rekel: ne predstavljam si, da bi v nekem trenutku zaradi omejitve hitrosti ne mogel opraviti svoje naloge, za katero mi plačajo precej več, kot pa tistih ušivih 20 EUR, kolikor mesečno pride "neomejeni" paket pri Si.Mobil.

Yaqwsx ::

sramota za simobil, delajo korake nazaj namesto naprej.. pol pa neke finte, da bo to bolse tistih 96% uporabnikov deleznih bolse storitve ker bojo 4% omejevali. ista finta kot so naredli 1min interval za prvo min. pogovora, ker je povprecni pogovor dalsi kot minuto. da neomenjam subvencjoniranih telefonov, ki so drazji kot v prosti prodaji..

blaz87 ::

Ni vse rožnato, kot je potrebno.
Vendar pa verjamite, da se kar trudijo pri Simobilu. Je Praktično edini pravi konkurent mobitelu(telekom).

Seveda je v ozadju glede omrežja tudi nekaj zgodovine, katera je prinesla do tega, da zdaj Simobil še nima tako dobrega omrežja, a vse bo počasi.

Glede interneta, jurebo je vse lepo povedal.
Sploh nevem kaj vas še moti pri vsem tem:
hkrati pa tistim, ki bodo zaradi sprememb na slabšem, omogočamo prekinitev naročniškega razmerja brez pogodbene kazni.


Sicer so to ekstremni primeri, kjer pride do 20 gb downloada in se lahko dogajajo tako ali tako samo v mestih in krajih kjer je 3g omrežje. Kjer je pa 3g omrežje je pa tudi na voljo stacionarni priključek interneta pri večih ponudnikih. Kabel je le kabel.

jukoz ::

>>Sicer so to ekstremni primeri, kjer pride do 20 gb downloada in se lahko dogajajo tako ali tako samo v mestih in krajih kjer je 3g omrežje. Kjer je pa 3g omrežje je pa tudi na voljo stacionarni priključek interneta pri večih ponudnikih. Kabel je le kabel.

Pa kaj še... lani se na tržaški(!!) v LJ ni dalo dobiti nikakršnega širokopasovnega priklopa na net. Sploh. Od nobenega ponudnika. Na mobitelu se je pa dal lepo zmenit, že za preteklo akcijo (linksys router + pcmcia kartica) so za 1 eur na Itak paket prodali Instant Internet Neomejeno. Ki je res neomejen. Sicer je to za študentski žep res kar dosti, samo ko se naslednje leto preseliš v drug flat odneseš net lepo s sabo =)
Zdej moram samo še enga globetroterja kupit da bo HSDPA pa bo.

dbevfat ::

Veste, kaj je najbolj butasto? Deležu uporabnikov (tistim, ki "presegajo 20GB za več GB", 4% po njihovih besedah) omejijo promet nad 20GB. Če privzamemo, da "več GB" v povprečju pomeni npr. 5 GB in da imajo konstanten prenos, to pomeni, da se jim promet omeji v zadnjem tednu meseca.

To pomeni, da se prvi del (večina?) meseca nobenemu prav nič ne pozna; vsi imajo polne prenose. Šele proti koncu meseca se pasovna širina 96% uporabnikom poveča na račun 4%, ker imajo potem prenosa samo za en ISDN. Koliko se to efektivno sploh lahko pozna?

Ne da se mi ubadati z izračuni, ampak na oko se prenos samo zmanjša za 4% uporabnikov, preostalim pa se praktično nič ne spremeni - dobršen del meseca imajo enako situacijo, kot zdaj, zadnji teden pa se jim prenos marginalno izboljša. In Simobil plača manjšo ceno za prenos podatkov. Torej gre pri izjavi, da je to narejeno z namenom izboljšanja storitve za 96% uporabnikom, za navadno floskulo.
nvr2fat

BlueRunner ::

@BlueRunner: upoštevamo tako zakonodajo kot tudi vsa priporočila ali jih celo presegamo. Uporabnike o spremembah zelo jasno obveščamo (spletna stran in direktna pošta uporabnikom, ki presegajo 20GB), hkrati pa tistim, ki bodo zaradi sprememb na slabšem, omogočamo prekinitev naročniškega razmerja brez pogodbene kazni.


@jurebo: Spletna stran Simobil: http://www.simobil.si/sl/packages.cp2?c...

Besedilo:
Kakšno hitrost prenosa podatkov omogoča mobilni internet?
Mobilni internet je primerljiv z internetom na fiksnem omrežju s hitrostjo do 2 MBit/s, kadar se uporabnik nahaja na območju pokritosti s signalom UMTS/HSDPA. Dejanska hitrost prenosa podatkov je odvisna od stanja omrežja, radijskih razmer in drugih dejavnikov na prenosni poti.


Takšen zapis, ki nima niti drobnega tiska, sam osebo vidim kot zavajajoče oglaševanje. Dejanska hitrost namreč ni odvisna samo od stanja omrežja, radijskih razmer in drugih dejavnikov na prenosni poti, temveč tudi od arbitrarne odločitve podjetja. Seveda pa se to ugotovi šele potem, ko se neka arbitrarno določena meja preseže.

Torej na svoji lastni spletni strani, po moji lastni oceni seveda, bodočim strankam še vedno ne omogočate vpogleda v dejanske pogoje uporabe storitve. Seveda pa reklamni material ni tako enako seksi, če piše "Neomejeno do 20GB" namestno "Neomejeno".

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

Ne, saj je prav. Gre za neomejeno količino podatkov in ne za neomejeno hitrost. Nikjer v pogodbi ne omejajo, da bo tvoja hitrost prenašanja konstantno visoka.

Po drugi strani je pa res kar je rekel dbevfat... zaradi 4% naročnikov, 96% naročnikom ta ukrep praktično nič ne koristi do zadnjih par dni v mesecu. Se pravi do 22. v mesecu jim dela počas, 23. (hipotetično) pa unih 4% naročnikov pokuri kvoto 20GB in onim 96% začne leteti. Skratka oboji so prikrajšani... večini prve tri četrtine meseca, manjšina pa zadnjo četrtino...

BlueRunner ::

Ne strinjam se. Omenjajo objektivne razloge zaradi katerih je lahko hitrost manjša, omejitev na 20GB prenešenih podatkov pa med razlogi ni navedena. Ravno tako pa tudi ne vem kdo v Sloveniji prodaja "internet na fiksnem omrežju", kjer to po X prenešenih podatkov omejijo hitrost. Torej storitev ni primerljiva.

darkolord ::

Heh, to malo spominja na enga ameriškega (hm, al je bil kanadski?) ponudnika, ki je ponujal UNLIMITED paket, čisto na mičkeno je pa pisalo, da to velja samo za promet prek porta 80 - vse ostalo se je računalo tako drago, da so nekateri zaradi mailov in podobnih stvari na koncu meseca dobili račun za $50k

BlaY0 ::

BlueRunner: Lej, če v pogodbi piše da je število prenesenih bajtov neomejeno potem je to neomejen prenos. Nikjer ne piše, da ti morajo zagotavljati točno določeno hitrost, piše pa da ti bodo zagotavljali hitrost po zmožnostih omrežja. Če so oni ustanovili, da si ti moteči faktor omrežja te bodo pač omejili. Še vedno ti omogočajo neomejen prenos... so pa toliko fer, da povejo zakaj so te omejili, ker jim tega sploh ne bi bilo treba :P

Amis ima podobno... omogočajo ti DO 10 Mbit/s. Se pravi od 0 pa do 10 Mbit/s. Če ti leti 5kbit/s je to še vedno več od 0 in manj od 10 Mbit/s ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

BlaY0 ::

Da ne bo pomote, meni je ta ukrep brezvezen, ker kot sem že napisal ne izboljša ničesar. Očitno se pa ne spomnijo kakega boljšega ukrepa, ki bi stanje izboljšal.

Kakšen bi bil po vaše torej ukrep za zagotavljanje enakih (pravičnih) možnosti pri vseh naročnikih tega paketa?

BlueRunner ::

Jp, ampak omejitev omrežja je eno, nekaj drugega pa je omejitev, ki se nekomu, po domače rečeno, "sprdne". Pa kot si že sam poudaril, ne takrat, ko povzročaš motnje, temveč za zadnjih nekaj dni obračunskega obdobja. V preostalem času pa si lahko nemoteno "moteč faktor".

Seveda pa ne morejo zagotavljati, da boš imel vedno na voljo največjo možno hitrost. Tega ne pričakuje nihče. Vendar pa ločujem objektivne razloge na katere operater neposredno ne more vplivati od tistih, ki se jih operater izmišljuje po svoji mili volji.

Pravično pa je le to, da se stvari jasno napiše in jasno reklamira. Ker trenutna razlaga "širikopasovnega interneta" na njihovi lastni spletni strani po mojem mnenju ne ustreza ravno definiciji "transparentnosti" in "preglednosti". Upal si bi celo reči, da je zavajajoča.

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

Jap, bad call pač. To imaš povsod... za kakšen zakon tudi mislijo da bo ibr dobr in pravičen pa se v dokaj kratkem času lahko pokaže, da je vse drugo samo pravičen ne. Torej treba je naumiti primernejši ukrep...

Tarzan ::

Fora je, da so uporabniki, v času ko oni umijo, prisljeni razdirat pogodbo. Nekoga odklopiti zaradi prevelike porabe "interneta brez omejitve" je nekoliko nigerijska metoda. Upam, da ne bo kak Nigerijec zameril primerjanja s Simobilom. :P

BlaY0 ::

Jebi ga, pač razdreš pogodbo, če so tako nesposobni. Nigerija gor al pa dol. "Bad call" jim bo prinesel to, da bo 32 ljudi šlo na Mobitel, ostali bodo pa še naprej pri njih in še naprej bodo gundžali:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

BlueRunner ::

Po tej logiki bi imel T-2 1000 uporabnikov. Pa jih ima mnogo, mnogo več.

Očitno ponavljajoča se umljenja le pomagajo... sicer pa ima tudi Mobitel svoje cvetke. Potem pa naj si človek pomaga na trgu, kjer sta realno samo dve neodvisni možnosti.

Poldi112 ::

>Še vedno ti omogočajo neomejen prenos... so pa toliko fer, da povejo zakaj so te omejili, ker jim tega sploh ne bi bilo treba :P

Tukaj imaš v istem stavku omejevanje neomejenega prenosa, kar se sliši precej bedasto. In btw, zakaj jim ni treba povedati, da so te omejili, in kako sploh lahko to dojemate kot znak prijaznosti?

Drugače glede omejevanja hitrosti, laično, najbolj elegantno je imeti qos, ampak verjetno je zabita linija na bazni postaji in to moraš potem to izvajati znotraj vsake celice posebej. Nadgradnja omrežja je verjetno tudi nerealna :). Če to ne gre je bolj smiselno izvajati omejitev poleg do konca meseca tudi naslednji mesec (z neko normalno omejitvijo, recimo 75% max hitrosti, oz. odvisno od tega kako efektivno to rešuje problem). Ker to omejevanje do konca meseca, kot je že nekdo ugotovil, nima veze z skrbjo za druge, ampak bolj verjetno želja zajebavat uporabnika, od katerega je efektivno izguba, da ga motiviraš, da gre drugam.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BlaY0 ::

BlueRunner: Glede T-2... ne, ker so ostali še slabši. Verjetno je bolje da imaš najboljšega od slabih kot pa povprečnega med slabimi...

Tukaj gor bomo bolj malo naredili za to, da bi se kaj spremenilo. Jaz skozi pišem dopise in pritožbe... na banke, razne operaterje, distributerje in podobno in jim predočam dejstva ter vse kar oni kršijo pa ne bi smeli. Ponavadi traja par dopisov preden zaštekajo da se ne hecam kar je po svoje žalostno ampak tako pač je...

Poldi112: Ne, eno je neomejen prenos, drugo je pa omejevanje hitrosti. To sta dve popolnoma različni zadevi... Drugače pa ko sem pisal o "fer", sem zraven dodal :P kar naj bi na nek način indiciralo sarkazem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Poldi112 ::

Meni se ne zdita različni. Ne moreš s čisto vestjo oglaševati neomejen prenos, če omejuješ hitrost. In hipotetično, če omejiš prenos na 1bit/sekundo, a je to še vedno neomejen prenos? Saj samo hitrost omejiš, ane? Na prenos to ne vpliva, ali kako?

To je nekako tako bizarno, kot če bi v restavraciji, kjer za fiksen znesek lahko neomejeno poješ, po 3 porcijah naredil omejitev, da lahko dobiš samo 1 novo porcijo na uro.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

blaz87 ::

Poldi112, me prav zanima ali imaš doma internet neomejen z omejeno hitrostjo ali kar unlimited v celem pomenu te besede?

Bizarno je samo tvoje nerazumevanje oz. nelogičnost.

Je pa vseeno boljša ponudba ta, da so hitrosti neomejene in se omejijo po določeni količini, kot pa da so omejene že cel cajt - se pravi oni na vasi bi imeli omejitev 50Kb/s kot tudi tisti v mestu, pa čeprav je na vasi gsm oddajnik z max. hitrostjo 25Kb/s.

Poldi112 ::

Imam paket 10/1. Samo ti tu pozabljaš da gre pri dsl za umetno omejitev, pri gsm modemu pa zgolj za tehnično omejitev. Jaz nisem kupil neomejenega paketa, kjer bi mi vleklo kolikor linija potegne, ampak paket z omejeno hitrostjo. Pač, posledica druge tehnologije, kjer je dovolj pasovne širine, da so paketi ekonomsko smiselni. Sem pa znotraj te svoje pasovne širine povsem neomejen.

Pri gsm-ih pa navadno ne zakupiš pasovne širine, ampak zakupiš kvoto prenešenih podatkov. To je verjetno posledica tega, da je tudi max hitrost navadno precej uboga. Izjema je tu unlimited paket, kjer je ideja, da downloadaš kolikor GB si pač želiš. In ko ti omejijo hitrost prenosa pač ne moreš več prenesti toliko kot hočeš in si efektivno umetno omejen z, v tem primeru, 20G + drobtinice. In v praksi, zdaj govorim povsem na pamet, namesto neomejenega prenosa zakupiš 25G. Vsaj pri simobilu.

Zdaj mi pa prosim povej, kje je napaka v moji logiki/razmišljanju.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

blaz87 ::

Po tvoji logiki jaz niti približno ne razumem umetnega od tehničnega.

Dsl kot tudi gsm paketa sta oglaševana kot neomejeni internet. Seveda imaš pri DSL že takoj na začetku "umetno" omejitev, pri gsm ti pa zdaj uvajajo "tehnično" omejitev po določeni količini prenešenega z neomejeno hitrostjo, kjer pa še imaš sedaj vedno neomejen podatkov.

Tak kot je eden že prej povedal, so vsaj toliko pošteni da ti dajo vedeti, kaj se dogaja po prenešenih 20gb, kot pa da je panika zakaj več ne šiba.

Ales ::

blaz87, obračaj to kolikor želiš. Dejstvo je, da so enostransko spremnili pogoje obstoječim uporabnikom in da paket še vedno oglašujejo kot Unlimited, potem pa v opombi razložijo, da gre dejansko za nek razširjeni 20 GB paket. In še:

Če uporabnik v naslednjem obračunskem obdobju ne bo zmanjšal količine prenosa, mu bo operater poslal pisno obvestilo. Če se v osmih dneh po njegovem prejemu uporabnik še vedno ne bo zmanjšal količine prenesenih podatkov, pa bo Simobil začasno izklopil njegovo telefonsko številko za dostop do mobilnega omrežja za prenos podatkov.


To ni na strani s paketi nikjer napisano. Al so mogoče vmes kje dodali?

Tko da ne primerjat jabolk in hrušk... Paket je limited.

Dejstvo je, da jim je "Unlimited" oglaševanje prišeljalo kup uporabnikov, ki ga njihovo omrežje ne zmore prebaviti. Vse lepo in prav. Saj to je čisto razumljivo. Ampak način, na katerega so se zdaj lotili oglaševanja spremenjenega paketa in kako so želeli obravnavati dosedanje uporabinike, ni bil dobro premišljen.

Iz odzivov g. Bohinca:

najprej "praviloma" in "individualno":
Uporabnikom, ki bodo zaradi novih pogojev dobili slabšo izkušnjo z našo storitvijo, bomo praviloma omogočili prekinitev naročniškega razmerja brez pogodbene kazni. Vsak tak primer bomo obravnavali individualno.


par postov kasneje pa brez pogojevanja:
upoštevamo tako zakonodajo kot tudi vsa priporočila ali jih celo presegamo. Uporabnike o spremembah zelo jasno obveščamo (spletna stran in direktna pošta uporabnikom, ki presegajo 20GB), hkrati pa tistim, ki bodo zaradi sprememb na slabšem, omogočamo prekinitev naročniškega razmerja brez pogodbene kazni.


Verjetno se je vmes posvetoval s pravno službo... ;)

Kakorkoli, vse je dobro, kar se za uporabnike dobro konča.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Simobil podražil naročniške pakete (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
534145858 (125359) Lonsarg
»

Mobitel bo podražil in spremenil naročniške pakete (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22461022 (53149) nekikr
»

Mobitelove spremembe (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
10512075 (9991) BlueRunner
»

Simobil - količina prenešenih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
527979 (6910) BlueRunner
»

Simobil unlimited - omejena hitrost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12518480 (12548) ZdravkoČolič

Več podobnih tem