Forum » Loža » 1 sekunda = 21 22
1 sekunda = 21 22
Kron ::
Že od nekdaj vem, da se predlaga za približno določitev sekunde (brez pripomočkov) izgovorit številki "21 22".
Nevem ravno kaj si naj mislim o tem postopku ampak se mi zdi "dokaj nenatančen".
Me pa še zanima zakaj se je ravno ta "definicija" prijela v vsakdanu (vidimo celo na AC pri merjenju varnostne razdalje) ?
Nevem ravno kaj si naj mislim o tem postopku ampak se mi zdi "dokaj nenatančen".
Me pa še zanima zakaj se je ravno ta "definicija" prijela v vsakdanu (vidimo celo na AC pri merjenju varnostne razdalje) ?
=**=C64=**=
strictom ::
Eno sekundo rabiš da izrečeš "enaindvajset". Bol natančno je že kot pa na občutek :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin
2 sekundi sta, BTW.
My bad,
je verjetno res 2 s.
---
Razumem zakaj je bolj uporabno kot 1,2 ampak človek zmore pravtako 21 22 izgovorit v 1s (na hitro) in 2s (bolj zmerno).
Nikjer še nisem zasledil, zakaj ravno 21 22 in ne kaj drugega.
In od kod izvira zadeva?
Mogoče iz začetkov fotografiranja - takrat ko je fotograf tako štel kako dolgo naj ima odprto zaslonko?
=**=C64=**=
#000000 ::
V vojski mislm na JNA ne tele naše tabornike, si ob metanju bombe izreku dvadesetDva dvadesetTri in zažulu bombo. Kokr se spomnim je bil namen da če bi jo vrgu takoj ima neprijatel cajt in ti jo lahko flikne nazaj :)
Okapi ::
Pač za izgovorjavo 21 potrebuješ približno eno sekundo. Za ena je manj, za tisoč šesto oseminpetdeset pa več. Angleži štejejo 1001, 1002 ..., lahko bi si pa izmislili tudi kaj šestega, recimo -10, -11 ..., ali pa 0,1, 0,2 ..., ali 1/2, 2/2, 3/2 ..., ampak je pač 21, 22 ... najbolj preprosto za zapomnit in štet.
O.
O.
Arto ::
Mislim, da je mišljeno da govoriš neprekinjeno enaindvejstdvaindvejst|enaindvejstdvaindvejst|enaindvejstdvaindvejst...
No, vsaj tako sem jaz razumel, ker potem pride dokaj lepo 1s :P
No, vsaj tako sem jaz razumel, ker potem pride dokaj lepo 1s :P
innerspace ::
A ni bolj preprosto v eni sekundi izgovorit: ena sekunda. ?
Sem se stopal, in je odstopanje manj od desetinke v vecini primerov(+/- 0.07s).
Sem se stopal, in je odstopanje manj od desetinke v vecini primerov(+/- 0.07s).
Sem malo raziskal:
Tale zadeva se v angleščini imenuje Mississippi-counting in ima več verzij.
Slovenci smo pa verjetno prevzeli nemško verzijo (einundzwanzig-zweiundzwanzig).
Tale zadeva se v angleščini imenuje Mississippi-counting in ima več verzij.
Slovenci smo pa verjetno prevzeli nemško verzijo (einundzwanzig-zweiundzwanzig).
=**=C64=**=
innerspace ::
Gre se za ubeseditev veczloznih besednih kombinacij, katerih so zlogi priblizno enakih dolzin pa brez presledkov, v bistvu stvar ritma.
Mississippi ima 4 zloge, prav lepo mozno jih je izgovorit na 1/4s vsakega, torej skupaj besedo v sekundi.
Einundzwanzig je tudi zvocno stirizlozen, zato daje podoben rezultat kot mississippi, recimo kombinacija enaindvajset/dvaindvajset pa je kombinacija 5/4 zato ni lih prikladna, saj je izgovorjava "dvaindvajset" krajsa.
Tudi "enasekunda" ima pet zlogov, zato ne deluje tako tekoce, imamo v sebi bolj teznjo po spontani delitvi na polovice, zato je tudi pri glasbenem ritmu najbolj priljubljen 4/4 beat.
Mississippi ima 4 zloge, prav lepo mozno jih je izgovorit na 1/4s vsakega, torej skupaj besedo v sekundi.
Einundzwanzig je tudi zvocno stirizlozen, zato daje podoben rezultat kot mississippi, recimo kombinacija enaindvajset/dvaindvajset pa je kombinacija 5/4 zato ni lih prikladna, saj je izgovorjava "dvaindvajset" krajsa.
Tudi "enasekunda" ima pet zlogov, zato ne deluje tako tekoce, imamo v sebi bolj teznjo po spontani delitvi na polovice, zato je tudi pri glasbenem ritmu najbolj priljubljen 4/4 beat.
ZaOstali ::
ni treba rečt e-na-in-dvaj-set. Rečeš e-najn-dvaj-set pa ima 4 zloge.
To si jezik ubiješ
Avenger ::
Tale zadeva se v angleščini imenuje Mississippi-counting in ima več verzij..
mind=blown
Vsak dan kej novga zveš
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
tx-z ::
Wtf, sej šteješ ena, dva, tri..Pa je lih prou? :P Sej 21 lah ti rabš 5sekund al pa pou sekunde da izgovoriš? I don't get it...
tx-z
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | AMATERSKI rapOddelek: Sedem umetnosti | 2529 (756) | blaz3002 |
» | Kršiteljem varnostne razdalje je odklenkalo (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Na cesti | 119738 (111573) | St235 |
» | Novi laserski merilniki in kazni za prekratko varnostno razdaljo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Na cesti | 69804 (62593) | BlaY0 |
» | Učenje japonščine (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12704 (11261) | dacker |
» | Nasvet-prometna, zaletel sem se v rit takemu, ki je nalašč naredil to (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 15044 (10065) | ;-) |