Forum » Loža » Učenje japonščine
Učenje japonščine
Rias Gremory ::
Malo sem poguglal in nisem najdel nič pametnega glede učenja japonščine v sloveniji. In me zanima če ma kdo izkušnje z japonščino? se sploh da učiti japonščino v sloveniji?
Hvala za pomoč!
Hvala za pomoč!
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
McHusch ::
Na FF imaš študijski program in tudi lektorat. Tečaje imajo pa tudi vse večje jezikovne šole.
se oproščam, sem malo slabo pobrskal. in sem najdel jezikovno šolo lingula ( http://www.lingula.si/index.php ). in me zanima če se kdo pri njih uči in kakšne izkušnje, kritike? in ali se je kdo pri njih že učil japonščino?
čimveč komentarjov dobrodošlih
čimveč komentarjov dobrodošlih
imagodei ::
Hajimemashite! Watashi wa imagodei desu. 10-nen mae ni nihongo no gakusei deshita. Oeta koto wa arimasen. Dozou yoroshiku!
Uf... Sem se namučil Česa vsega že nisem počel v življenju. Same nesmiselne zadeve. Jao!
Uf... Sem se namučil Česa vsega že nisem počel v življenju. Same nesmiselne zadeve. Jao!
- Hoc est qui sumus -
Dr_M ::
In zakaj nisi koncal?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Zmedeno mlado bitje, želja po študiju psihologije, Andrej Bekeš in njegovi ekscentrizmi...
- Hoc est qui sumus -
HatsuneMiku ::
Osebno sem se japonščine naučil z gledanjem animejev, internetnimi tečaji, sodelovanjem na japonskih imageboardih in pogovori z dejanskimi Japonci. Na tečajih japonščine kot tujega jezika se boš naučil ravno dovolj, da izgubiš interes, ker prave japonščine se lahko kot gaijin (??, tujec) naučiš zgolj v kontekstu japonske internetne kulture.
Interesa se mi zdi da mam dovolj
no sej bom še vidu, ker nisem še čisto siguren če se bom zdaj učiu, morm še mal razmislt.
@imagodei kje si se učil japonščine?
no sej bom še vidu, ker nisem še čisto siguren če se bom zdaj učiu, morm še mal razmislt.
@imagodei kje si se učil japonščine?
USS Liberty ::
a je to res, da je japonska pisava tako težka in ima toliko znakov, da povprečen Japonec rabi celo osnovno in srednjo šolo, da se nauči toliko, da lahko normalno bere časopis?
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29
Kenpachi ::
Ja, s kanji je križ, je ogromno pismenk -> pismenka = pomen, pojem.
Dočim hiragana in katakana sta podobni naši abecedi, v smislu, da sta nabor znakov, ki predstavljajo zloge -> manj znakov za se naučit. Se pa da z njima zapisati vse japonske besede, saj so neodvisne od pomena, predstavljajo glasovni zlog.
Dočim hiragana in katakana sta podobni naši abecedi, v smislu, da sta nabor znakov, ki predstavljajo zloge -> manj znakov za se naučit. Se pa da z njima zapisati vse japonske besede, saj so neodvisne od pomena, predstavljajo glasovni zlog.
Zaraki Kenpachi.
USS Liberty je izjavil:
a je to res, da je japonska pisava tako težka in ima toliko znakov, da povprečen Japonec rabi celo osnovno in srednjo šolo, da se nauči toliko, da lahko normalno bere časopis?
Japonščina se piše s tremi "seti" pismenk:
Hiragana - zlogovna pisava, ki se uporablja za končnice besed in japonske besede, ki nimajo lastnega Kanji piktograma
Katakana - zlogovna pisava, ki se uporablja za fonetično črkovanje tujih imen
Kanji - piktogrami, prevzeti s Kitajske, ki se uporabljajo za zapis velike večine Japonskih samostalnikov in glagolov, vključno z lastnimi imeni.
Moderna Hiragana in Katakana imata po 46 znakov. Pismenk Kanji je več deset tisoč, vendar se jih v praksi Japonski osnovnošolci naučijo 1850 (Tōyō_kanji), ostalih pa se tako rekoč ne uporablja, in jih zamenjujeta Hiragana ter Katakana.
Aja, pa za zahodnjake obstaja še romanizacija - romaji. To so v latinico prenešeni zlogi/fonemi. To je to, kar je imagodei prej pisal.
Zaraki Kenpachi.
Aja, pa za zahodnjake obstaja še romanizacija - romaji. To so v latinico prenešeni zlogi/fonemi. To je to, kar je imagodei prej pisal.
Res je, ampak dejstvo je, da je med Japonci znanje latinice nasploh porazno, tisti ki jo že znajo, pa jim je znana zgolj v kontekstu angleščine oziroma tujega jezika, s katerim so se jo naučili. Sama latinica kot sistem zapisa Japonščine se ne uči v šolah.
hvala vama za pojasnilo glede japonske pisave...
me pa zanima, če mogoče vesta, a gre Japonska še kaj naprej v smeri poenostavitve njihove pisave, saj kakor sem razbral iz zgornjega linka na wikipedijo, so po vojni že poenostavili njihovo pisavo, tako da to najbrž ne bi bila misija nemogoče...
pa če mogoče kdo ve, zakaj japonci tako slabo znajo angleščino, kjub temu, da so bili po vojni in še danes so zelo povezani z ZDA? A je vzrok slabe angleščine med japonci ravno njihovo neznanje latinice, ali mogoče kulturni vzroki, ali kaj tretjega?
me pa zanima, če mogoče vesta, a gre Japonska še kaj naprej v smeri poenostavitve njihove pisave, saj kakor sem razbral iz zgornjega linka na wikipedijo, so po vojni že poenostavili njihovo pisavo, tako da to najbrž ne bi bila misija nemogoče...
pa če mogoče kdo ve, zakaj japonci tako slabo znajo angleščino, kjub temu, da so bili po vojni in še danes so zelo povezani z ZDA? A je vzrok slabe angleščine med japonci ravno njihovo neznanje latinice, ali mogoče kulturni vzroki, ali kaj tretjega?
PARTyZAN ::
Razlog je enak kot pri ostalih uspešnih večjih državah: znanje tujega jezika ni pomembno, ker so precej neodvisni -> glej: špance, francoze, nemce,...
Aja, ne boš doživel kakšne konkretne spremembe v japonski pisavi, ker mislim, da sploh ne čutijo potrebe po poenostavljanju. To je del njihove kulture in se ji ne mislijo odreči kar tako ;)
So pa korejci živ dokaz, da je prehod možen :p
Aja, ne boš doživel kakšne konkretne spremembe v japonski pisavi, ker mislim, da sploh ne čutijo potrebe po poenostavljanju. To je del njihove kulture in se ji ne mislijo odreči kar tako ;)
So pa korejci živ dokaz, da je prehod možen :p
torej se je treba tudi učiti da bom kej japonščine znal.
bom čez pet let sporoču kako napredujem ...
je že kdo bral knjige: Saga o Otorijih
bom čez pet let sporoču kako napredujem ...
je že kdo bral knjige: Saga o Otorijih
USS Liberty je izjavil:
Angleščino dejansko nekako še znajo, ampak to se odraža več ali manj v spakedrnaski obliki slengizmov. Toire (toilet), serru (cell [phone]), senkyu (thank you) etc...
Bolj se mi zdi problem v tem, da otroke začnejo (če jih sploh) učiti angleščine oz. kateregakoli tujega jezika, prepozno. Sploh v rabi črke L, ki jo izgovorijo "erru", pa še dosti drugih stvari, ki se mi jih trenutno ne da naštevat. Do takrat, ko se dejansko začnejo učiti, so že toliko v svojih tračnicah branja/izgovorjave kanji/kane, da težko pokapirajo da v latinici en fonem pripada točno enemu znaku, ter da se vsakič drugače obnaša v kontekstu drugih fonemov.
Zato tudi večinoma zelo težko razumeš Japonca, čeprav govori solidno angleščino (angreščino). :)
EDIT: Aja, kot dodatek, dokler sem se še spomnil: Edini enofonemski "zlogi" pri njih so samooglasniki + "n", soglasniki so vsi v navezi s samoglasniki, zato težko izgovarjajo zahodne besede, ker so velikokrat sestavljene iz zaporednih soglasnikov. Hm, mal za primer... Information -> "inuforumashionu" (jouhou po jap.)
Zaraki Kenpachi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kenpachi ()
@LinksysOne,
Ryuburyana daigaku no gakusei deshita.
in kaj to pomeni... google translate mi ne prevede
Spizdi na ljubljansko univerzo če se češ učit.
Je poljudni svobodni prevod :P
Je poljudni svobodni prevod :P
Zaraki Kenpachi.
Dobesedno pomeni, da sem bil študent na UNI-LJ. Bolj natančno na FF.
- Hoc est qui sumus -
ahaa...
Dr_M ::
Koncno ena dobra tema po dolgem casu. Dobri podatki o japonscini
The reason why most of society hates conservatives and
ja ena mojih večjih želj je da bi obvladu japonščino, tako branje kot pisanje
mogoče še večja želja pa je da bi se preselu na japonsko, si zgradil tradicionalno japonsko hišo in dan za dnem vadil aikido, ali pa kakšno drugo borilno veščino.
mogoče še večja želja pa je da bi se preselu na japonsko, si zgradil tradicionalno japonsko hišo in dan za dnem vadil aikido, ali pa kakšno drugo borilno veščino.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Rias Gremory ()
Zakaj na kitajsko? A si se zatipkal?
Aikido je japonska borilna veščina.
Aikido je japonska borilna veščina.
- Hoc est qui sumus -
ja čisto sem se zatipkal -.-
definitivno sm mislu japonsko!
definitivno sm mislu japonsko!
USS Liberty je izjavil:
V bistvu gre ravno v nasprotno smer, ker ugotavljajo, da so s seznamom Tōyō odvzeli preveč Kanji pismenk. Uradno se jih v osnovni + srednji šoli naučijo nekaj čez 2000, a v praksi to preprosto ni dovolj. Jaz jih osebno poznam nekaj manj kot 3000, ampak redno doletim na neznane znake. Npr. razni intelektualci zavračajo te vladne sezname kot zaroto poneumljanja Japonskega jezika in kulture - kar vidijo kot pomemben del narodne identitete. Sploh v Japonski imageboard kulturi velja zamenjava obskurnih Kanji z hiragano za znak idiota.
Sicer pa tam malde punce hodhjo na okol oblčene/našminkane kot bi gledal anime :)
that must be heaven
no japončki ma še kdo kej za vprašat ali pa zanimivega povedat?
Kako pa je kaj z Japonkami?
A se jim zdijo beli moški z zahoda privlačni?
USS Liberty je izjavil:
Kako pa je kaj z Japonkami?
A se jim zdijo beli moški z zahoda privlačni?
fajn deklina.
ahac ::
HatsuneMiku je izjavil:
Mislim, da smo malo zašli s teme
Ne, mislim, da smo točno v temi.
Glavna razloga zakaj si tolk geekov želi znat japonščino: animeji in japonske punce (za katere mislijo, da so točno take kot v animejih).
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ahac ()
dacker ::
Stran za tiste ki mogoče že malo več veste o japonščini.
Mogoče pa tudi za tiste, ki vas zanima kako se kak kanji napiše, oziroma prebere kakšna beseda.
JapSlo
Mogoče pa tudi za tiste, ki vas zanima kako se kak kanji napiše, oziroma prebere kakšna beseda.
JapSlo
dj bridy ::
????????????????????- se pravi da po mojem je kaksna sola tud u sloveniji .
Evo tuk en link http://www.mojucitelj.net/tecaj-japonsc...
Evo tuk en link http://www.mojucitelj.net/tecaj-japonsc...
BlueRunner ::
USS Liberty je izjavil:
Ni tako zelo hudo, če si japonček. Je pa zalo hudo, če več nisi preveč mlad tujček.
Naučiti se kanji ni za možgane nič kaj bistveno huje, kot pa naučiti se pomen besede. Saj kako neki možgani "vedo", da ko slišiš besedo miza, da se gre za predmet mizo. No, sedaj namesto zaznavanja zvoka stvar pretvori v zaznavanje vizualnega sporočila.
Torej se gre pri širjenju besednega zaklada (kar se načeloma počne od rojstva pa do smrti) samo zato, da si ne zapomneš samo "zvoka" besede ampak tudi "izgled" besede. Kar pa ni nič problematičnega. Če besedo slišiš prvič, pa si jo pač zapišeš fonetično v hiragani/katakani, da lahko potem pogledaš v kakšen slovar kaj sploh pomeni in kako izgleda.
Slovenci moramo npr. pogledati v slovar, da vidimo kako se besedo sploh pravilno izgovori oziroma zapiše (ker ne uporabljamo načela "piši kot govoriš".
Če od rojstva živiš v kulturi, kjer je to naraven način delovanja, potem ni to nič hudega ali težkega. Če prihajaš iz druge kulture, ki ne pozna takšnega pristopa do jezika, potem pa imaš težavo.
Kanji se najlažje naučiš z t.i. hitsujuni, to je kot zaporedje črt in krivulj. To je strogo standardiziran sistem, in mnogo bolj logičen, kot, če se greš Kanji učiti kot posamezne znake. Tudi nekateri IMEji (input method editor - računalniški sistem za pisavo japonščine) uporabljajo hitsujune namesto fonetičnega prepisa s QWERTY, in tako se dejansko hitreje naučiš znakov, ker se istočasno učiš njihove sestave (izvora) in pomena.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: HatsuneMiku ()
Err... predpisano zaporedje zapisa je dobesedno sintaktično pravilo jezika, ki ne tolerira odstopanj. Nima pa kaj veliko za opraviti z lažjim učenjem kanji. Edino, kar lahko rečeš je to, da je pravilen zapis bistven za to, da sploh lahko uporabljaš slovarje in ostalo. Torej je to edini način kako se naučiš besed/znakov, ne samo najlažji.
Še vedno pa se moraš besede naučiti. Torej spoznati njen pomen. Širjenje besednega zaklada. Edina prednost/pomankljivost kanji je, da če besede ne poznaš, je ne boš znal niti izgovoriti. No, v angleščini pa neznane besede recimo ne boš znal niti zapisati, če ne boš poznal njenega zapisa. Drug in nam morda tuj pristop. Zato pa nič manj logičen ali strukturiran.
Še vedno pa se moraš besede naučiti. Torej spoznati njen pomen. Širjenje besednega zaklada. Edina prednost/pomankljivost kanji je, da če besede ne poznaš, je ne boš znal niti izgovoriti. No, v angleščini pa neznane besede recimo ne boš znal niti zapisati, če ne boš poznal njenega zapisa. Drug in nam morda tuj pristop. Zato pa nič manj logičen ali strukturiran.
To drži, ampak kolikor vidim se ogromno ljudi uči Kanji z ti. "flash cardi", ki nimajo nikakršnega sistema in logika, ampak gre samo za nesmiselno pomnjenje, kot bi se šel učit telefonski imenik. In potem je Japonščina "nedoumljivo tuj jezik"...
Avenger ::
Jaz bi pa vprašal Linksysone, kakšen plan ima. Koliko časa boš porabil za učenje in kaj boš z naučenim počel, oziroma, kakšen cilj imaš?
Jaz recimo znam nemško tako dobro kot angleško (4 na višjem nivoju na maturi dekado nazaj), vendar jo uporabljam bolj redko, lahko bi pa z lahkoto preživel brez nje. Če je torej ne bi znal in bi imel neko veliko željo naučit se, bi bil po letih truda tam kjer sem zdaj. A vidiš kaj mislim?
Jaz recimo znam nemško tako dobro kot angleško (4 na višjem nivoju na maturi dekado nazaj), vendar jo uporabljam bolj redko, lahko bi pa z lahkoto preživel brez nje. Če je torej ne bi znal in bi imel neko veliko željo naučit se, bi bil po letih truda tam kjer sem zdaj. A vidiš kaj mislim?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
5er--> ::
Saj je že napisal
Gregor P ::
Jaz bi rad le dodal, da je aikido že tako "fina" borilna veščina, da bi moral pred tem trenirati, kaj bolj splošnega, da bi se naučil osnov, preden preideš na finese npr. karate, nato jujutsu (ni potrebe, da vse do črnega pasu in naprej, nič pa ne škodi če) in šele nato aikido ipd.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
HatsuneMiku je izjavil:
To drži, ampak kolikor vidim se ogromno ljudi uči Kanji z ti. "flash cardi", ki nimajo nikakršnega sistema in logika, ampak gre samo za nesmiselno pomnjenje, kot bi se šel učit telefonski imenik. In potem je Japonščina "nedoumljivo tuj jezik"...
Heh. Nisem opazil. Morda zato ne, ker sem začel svojo pot k tem jeziku na FF UL, kjer so učili tako, kot se šika. Japonka te pač ne bo učila jezika na nesmiselen način.
Kar se pa tujosti tiče, pa je IMHO japonščina doumljiv in še vedno zelo tuj jezik. Šele ob stiku z nečim tako tujim ugotoviš kaj pomeni izraz "indoevropski" in kako so so skoraj vsi evropski jeziki v bistvu podobni kot jajce jacu. V bistvu so potem kar nekako "domači".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlueRunner ()
Avenger ::
Saj je že napisal
Ah, preskočil sem tole. Moram pa reč, da je napisano skrajno iluzorno, če ne že utopično.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
dacker ::
BlueRunner je izjavil:
Heh. Nisem opazil. Morda zato ne, ker sem začel svojo pot k tem jeziku na FF UL, kjer so učili tako, kot se šika. Japonka te pač ne bo učila jezika na nesmiselen način.
Takšno način učenja razumem na japonskem, kjer imajo svoj sistem in se učijo pismenk več kot 10 let. Ampak na tuji univerzi kjer moraš usvojiti ok. 2000 kanjijev v 4 letih pa bi lahko ubrali kakšen drug sistem (in ne samo dril). To je tudi pomankljivost če imaš japonskega učitelja. Uči te po takem sistemu kot so se sami učili.
Da ne govorimo koliko kanjijev si na tak način študenti v povprečju zapomnejo...
Če se učijo z "risanicami", potem ne ravno veliko. Najpogostejše že, potem pa konec. Kar ne uporabljaš, pa tako ali tako hitreje pozabiš.
Sicer pa je z vsakim jezikom tako, da se mu bodisi posvetiš, bodisi ga imaš na nekem minimalnem zadostnem nivoju, ki zadovoljuje tvoje potrebe. Drugo lahko narediš zelo na hitro, pri prvem pa IMHO ne gledaš na izpitne roke ampak greš s svojim lastnim tempom.
Bolj zabavno je, da je vsak jezik neločljivo povezan s kulturo in obratno. Kar pomeni, da marsikdo pade v japonščino (ali pa kateri koli drug tuj jezik), ker se približa kulturi (npr. japonske risanke). Hkrati pa marsikdo, ki se začne resno učiti jezika, slej kot prej zapopade tudi dele kulture.
Sicer pa je z vsakim jezikom tako, da se mu bodisi posvetiš, bodisi ga imaš na nekem minimalnem zadostnem nivoju, ki zadovoljuje tvoje potrebe. Drugo lahko narediš zelo na hitro, pri prvem pa IMHO ne gledaš na izpitne roke ampak greš s svojim lastnim tempom.
Bolj zabavno je, da je vsak jezik neločljivo povezan s kulturo in obratno. Kar pomeni, da marsikdo pade v japonščino (ali pa kateri koli drug tuj jezik), ker se približa kulturi (npr. japonske risanke). Hkrati pa marsikdo, ki se začne resno učiti jezika, slej kot prej zapopade tudi dele kulture.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Microsoftova umetna inteligenca prevaja kitajščino kot ljudje (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 21551 (16338) | Irbis |
» | Pristranskost prečrkovanjaOddelek: Loža | 2926 (1994) | čuhalev |
» | Težave pri angleščini (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 19414 (18679) | Phantomeye |
» | Barvanje sobeOddelek: Loža | 1896 (1688) | Invictus |
» | Japonski oz. kitajski znaki!Oddelek: Loža | 11980 (11744) | Ales |