» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
74 / 87
»»

Okapi ::

Morda je osnovni problem tule, kako se lotiš razmišljanja. Mogoče pomaga, če zapreš oči in se skoncentirat na občutenje sebe - obstajam.
Ja, osnovni problem je, da tega ne smeš narediti. Ker te tvoji možgani glede tega varajo.

To je pravzaprav zelo podobno kot mavrica. Je bilo potrebno kar dolgo časa, da so pogruntali, da mavrica, ki jo gleda 100 ljudi, ni ena sama, ni fizični objekt nekje v daljavi, ampak vidi vsak svojo mavrico, ki je samo navidezno v daljavi.

Z zavestjo je pa nekaj podobnega.

O.

garamond ::

Morda je osnovni problem tule, kako se lotiš razmišljanja. Mogoče pomaga, če zapreš oči in se skoncentirat na občutenje sebe - obstajam.

Točno tako -- osnovni problem je, kako se lotiš razmišljanja oziroma kaj je tvoja predpostavka. Tvoja predpostavka je očitno čutno dojemanje sebe.

Pol pa poskusi prežvečit kaj se zgodi s tem PRVO OSEBNIM občutkom, ko te skopirajo na dva fizikalno identična susbstrata.

Razmišljanja bi se lahko lotil iz večih različnih kotov. In kako zanimivi in različni so lahko ti koti! Če se lotiš razmišljanja na vzhodni budistični način, lahko tudi prideš do rezultata enosti vsega, in torej tudi tega, da je tvoja zavest prisotna v tvojem fizikalnem klonu. Če se lotiš razmišljanja tako kot se ga je lotil Descartes, je v njegovem prvem argumentu zaključek, da ne ostaja nič razen tebe ... ostalo je lahko res ali pa prevara, ne moreš pa zagotovo vedeti. In tako dalje...

Ne meniva. Vse si narobe dojel.

Kaj? WarpedOne meni tako. Saj sem ga citiral, kako dvomi o osnovni postavki obstoja le fizikalnega sveta!
Če pa ti meniš, da obstajajo le trenutno znani fizikalni zakoni, njihove aplikacije, ter trenutno znana nevrološka dognanja pa imaš moje eksplicitno postavljeno vprašanje, ki kaže, da je v takem sistemu deljena zavest klonov neumnost. Ali odgovori z natačnim fizičnim opisom, kako bi se to lahko zgodilo -- kar pač nisi pa tudi ne moreš -- ali pa pač trdi, da obstaja več od zdaj znanega fizikalnega sveta. To sploh ni težko, to trdi kar nekaj filozofije in vsaka vera.

garamond:
... nesmislih, ki nastanejo, če upoštevamo samo vidni fizikalni svet.

Kakih nesmislih?
"Vidni" seveda pomeni opazno na kakršen-koli ponovljiv način.

Z nesmisli sem mislil na direktno nezmožnost, da bi razložili pojav ene deljene zavesti izključno z zdaj znanimi fizikalnimi zakoni in nevrološkimi dognanji.

WarpedGone ::

Ne, s prvo-osebnim pogledom je ravno nasprotno. Kako za vraga naj objektiviziram svoj lasten subjektiven obstoj?

Edina prevara tukaj je občutek zveznega obstoja, ki izvira iz podatkovnega toka v možganih - spomin me vara, da obstajam zvezno čeprav ne.

Garamond:
Saj sem ga citiral, kako dvomi o osnovni postavki obstoja le fizikalnega sveta!

Ne! Si pač narobe razumel citat, ki si ga prilepil in kontekst v katerem je bil.

Izhajam izključno iz fizikalno potrjenega in občutka lastnega obstoja ter trdim, da je tak zaključek edini logično koherenten.
Do drugačnega zaključka lahko prideš le iz kakšnega dodatnega začetnega privzetka.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

In zakaj ne bi obstajal zvezno? Očitno delaš tipično redukcionistično napako, ker stanje kvarkov prevajaš na stanje atomov in molekul.

O.

Če fizikalna narava NE obstaja zvezno, jaz pa pomeni to da nisem del te narave ampak sem neko "biopolje".

Fizikalna narava ne obstaja zvezno samo v določenem merilu, ne kar v vseh merilih. Tudi kamni obstajajo zvezno.

O.

Izhajam izključno iz fizikalno potrjenega in občutka lastnega obstoja

Če je izhajaš izključno iz fizikalno potrjenega pa ne moreš utemeljiti deljene zavesti med kloni. Torej izhajaš tudi iz fizikalno nepotrjenega ... ali pa pač natančno fizično utemelji deljeno zavest.

Okapi, preberi si definicijo zveznosti.
Garamond, zavest je med kloni deljena natanko enako kot je deljena med tabo in mano. In med mano sedajle in mano čez 1 sekundo.

In kako si potem razlagaš, da o sebi izpred sekunde veš vse, o meni pa ničesar?

O.

Povedano že ene 37 krat - spomin je del filma, ki ga gledam na platnu.
Je del informacijskega toka v možganih poleg frišnega inputa.

Garamond, zavest je med kloni deljena natanko enako kot je deljena med tabo in mano. In med mano sedajle in mano čez 1 sekundo.

Zdelo se mi je, da moraš to trditi v svojem sistemu razmišljanja in da sploh ni nujno, da se naredi klone.
Toda to ni definicija zavesti, ki bi upoštevala izključno doslej nam znane fizikalne zakone.

spomin je del filma, ki ga gledam na platnu.
Dokopal pa si se do te ugotovitve na kakšen način? Izmislil si si jo, podkrepiti pa je ne moreš z ničemer.

V resnici si ti sam ta film, ki ga gledaš, in kamera, in projektor, in platno.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

HeMan ::

Aha torej trik je v prvoosebnem pogledu. Torej seveda, človek ki se zbudi v prvi sobi sem jaz in vidim tisto barvo sobe. Človek v drugi sobi je tudi iz prvoosebnega stališča jaz in vidi novo barvo sobe. Ne razumem pa iz kje ste dobili naslednji, po vaše logični, zaključek, da jaz vidim obe barvi. Ne vidim nobene podlage za tak zaključek. Namreč iz prvoosebne perspektive boš vedno le en človek in tako boš videl le eno barvo sobe, v tisti kateri pač si. Dejansko prvoosebni pogled ne deluje pri problemu kopiranja. Tretjeosebni pogled ti vse razloži na dokaj preprost način. Ni potrebno komplicirati imo.

da jaz vidim obe barvi.
Dve barve ti vidiš v smislu, da si ti sedaj v dveh telesih (ki pa sta jasno povsem avtonomni in ne vesta, kaj drugi misli, vidi, čuti, razmišlja ...). Fantje pa so potem pomešali besede jaz/ti in fizično stanje dveh podvojenih teles, ter pozabili, da beseda jaz/ti potem ne pomeni več isto, kot pomeni sedaj.

Obstaja pa seveda tudi možnost, da z ustrezno nadgradnjo za brezžično povezavo dveh ali več možganov ustvarimo "jaz", ki je dejansko en sam v več telesih. V tem primeru bi pa res videl vse tri barve naenkrat. Ampak samo s kopiranjem možganov tega ni mogoče doseči.

O.

CoolBits ::

Imajo pa vsi isto stično točko, sobo kjer je izvirnik zaspal pred kopiranjem in pa spomine do te sobe.
Zbudijo se pa vsak v svoji barvi in od tukaj naprej so različni.
Kot sem napisal primer z vrvico.

WireMess ::

HeMan je izjavil:

Aha torej trik je v prvoosebnem pogledu. Torej seveda, človek ki se zbudi v prvi sobi sem jaz in vidim tisto barvo sobe. Človek v drugi sobi je tudi iz prvoosebnega stališča jaz in vidi novo barvo sobe. Ne razumem pa iz kje ste dobili naslednji, po vaše logični, zaključek, da jaz vidim obe barvi. Ne vidim nobene podlage za tak zaključek. Namreč iz prvoosebne perspektive boš vedno le en človek in tako boš videl le eno barvo sobe, v tisti kateri pač si. Dejansko prvoosebni pogled ne deluje pri problemu kopiranja. Tretjeosebni pogled ti vse razloži na dokaj preprost način. Ni potrebno komplicirati imo.

Ravno tretjeosebni pogled ti ne razlozi nicesar, ker je Jaz prvooseben pojem. Po kopiranju obstajajo tri instance tvojega Jaza (in vse so na najosebnejsi nacin ti), dasiravno ima vsaka kopija svojo usodo in prihodnost - druge logicne razlage ne vidim. Jaz sem clovestvo.

Keyser Soze ::

Sej zadeve so čist lepo logično izpeljane. In jim nimam kaj oporekat.

Ampak, me zanima kdo od gorečih zagovornikov te teorije bi se brez oklevanja dal na mizo in pustil, da ga neboleče, instantno usmrtijo?
OM, F, G!

WireMess je izjavil:

Ravno tretjeosebni pogled ti ne razlozi nicesar, ker je Jaz prvooseben pojem. Po kopiranju obstajajo tri instance tvojega Jaza (in vse so na najosebnejsi nacin ti), dasiravno ima vsaka kopija svojo usodo in prihodnost - druge logicne razlage ne vidim. Jaz sem clovestvo.
Tu se strinjam vse do zadnje povedi. In jaz tu ne vidim nobenega šoka in wau momenta. Kajti to ne spremeni življenja nobenega od klonov še manj pa nas sedaj. Pa kaj če ti misliš, da si jaz in da si človeštvo? Na mene osebno to nima nikakršnega vpliva :)

Se mi zdi, da je problem pri gledanju na zadevo. Ti gledaš na vse prvoosebno, potem pa v zadnjem trenutku posplošiš na tretjeosebni pogled. Namreč če jaz grem skozi zadevo v prvoosebnem pogledu končam pač v eni od sob in življenje gre dalje. Nič se ni spremenilo, razen seveda problema z birokracijo če sva sedaj 2 ali 3je. To je prvoosebni pogled. Nobenega wau momenta, le v drugi sobi sem. :) Kot orginal sem pa pač v isti sobi, spet nič šoka.

Je pa tak pogled pomemben v kontekstu tiste risanke, kajti ni ti v obeh primerih vseeno ali se izvirnik ubije.

Imam pa še vprašanje za Thomasa osebno. Rekel si, da si ti jaz in obratno in da smo vi jaz. To si rekel da je pomembno za bolečino ker je moja bolečina tvoja. Zakaj si potem tako nespoštljiv do drugih in jih vedno znova skušaš prizadeti, če pa si vse to ti? Ne razumem.

Jaz (v telesu W1) ne.

Zadeva ma za trenutni nivo dojemanja realnosti eno zelo hudo, politično izredno nekorektno posledico, ki se v primeru napačnosti izkaže kot narhujši zločin vseh časov.

Eno posamezno telo v katerem se utelešam ima s tega vidika jako malo vrednosti, pač kolikor užitka mi prinaša. Če je slučajno neko telo tako defektno da mi povzroča same bolečine in dela zgago meni v drugih telesih, bi bilo pa v sumi zame bolje če tistega telesa nebi bilo. Horrors ...

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

Jaz (v telesu W1) ne.

Zadeva ma za trenutni nivo dojemanja realnosti eno zelo hudo, politično izredno nekorektno posledico, ki se v primeru napačnosti izkaže kot narhujši zločin vseh časov.

Eno posamezno telo v katerem se utelešam ima s tega vidika jako malo vrednosti, pač kolikor užitka mi prinaša. Če je slučajno neko telo tako defektno da mi povzroča same bolečine in dela zgago meni v drugih telesih, bi bilo pa v sumi zame bolje če tistega telesa nebi bilo. Horrors ...

Khm... Neko telo, ki sexa s telesom tvoje zene, slednjemu prinese kar nekaj uzitka. Tvojemu telesu pa precej manj, ravno kontra, ce bo tvoje telo za to izvedelo.

A ni tle en tak konflikt? Kako hudica potem globalni Jaz to dojame?

Je, ja. Sam sebi prizadejam bolečino skoraj nonstop. Hote in nehote. Globalni jaz tega ne dojame (globalno) ker dojema le parcialno.

Saladin ::

Seriously people.

V best case scenariju imamo vsi enak programing delovanja zavesti. Ampak tudi v best case scenariju te zavesti na različnih substratih niso na noben način povezane med sabo.
In zgolj programing zavesti nima spomina in sposobnost samorazvoja - je le stanje samozavedanja in obdelave inputov v danem trenutku - nič več.

Morda vas moti "samozavedanje". Ja - zavest je samozavedanje, ampak zgolj programing brez vsega ostalega ni popolna niti praktična enota. Gre se za samozavedanje trenutka in nič več. Je le kalkulacija ki obdeluje aktualne inpute z zavedanjem, da obdeluje inpute danega trenutka. Pa še to je izjemno optimistična predpostavka.

Precej verjetneje je, da zavest sama po sebi sploh ni "zavestna", kakorkoli paradoksalno se to že sliši. Zavest za delovanje potrebuje še ostali HW in SW.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

tyara ::

Predstavljajte si, da ste v beli sobi. Počasi izgubljate zavest, ker anestetik že deluje.

V narkotičnem spanju bodo določili pozicijo vsakega atoma vašega telesa - s posteljo vred. Potem bodo v zeleni sobi sestavili prav tako posteljo s prav takim človekom.

Potem bodo še v modri sobi sestavili prav tako posteljo, s prav takim človekom.

Ko bo anestezija popustila in boste odprli oči - kakšne barve bo soba, ki jo boste zagledali?

Že nekaj časa spremljam temo in mislim, da je Odgovor precej preprostejši. Okapi ima prav. Vse kar danes vemo o zavesti je to, da je vezana na substrat. Pri kopiranju osebka poleg materiala exportamo tudi cel "database" iz katerega se "manifestira zavest". Torej imamo tri enake osebke z enako zavestjo.

Pri prebujanju se torej zgodi naslednje:
- prvi klon se prebudi in prvi input je barva sobe, recimo zelena. Se pravi, v prvi "stotinki" se naredi update v možganih zato si misli: "Zaspal sem v beli sobi sedaj pa je zelena hm?? nekaj čudnega se je zgodilo..." in živi naprej:)

- drugi klon se prebudi v modri sobi in si misli: "kul zaspal sem v beli sedaj je pa modra???..." in živi naprej

- original se prebudi v beli, vstane in gre na pir ker ga glava boli od anestetika.

Se pravi, dobimo povsem nove osebke, ki so enaki do trenutka prebuditve, nato pa že prva informacija(barva sobe) spremeni zavest. Naj še dodam, da v tem primeru samo mi vemo kdo je original, prvi in drugi klon. Oni ne vedo za klone in mislijo, da so bili to kar so bili pred spanjem.
Trije osebki, ki se spominjajo iste zgodovine, otroštva itd...in imajo različno sedanjost.

Problem nastene ko pridejo vsi k ženi spat:)

Valentin ::

tyara je izjavil:

Predstavljajte si, da ste v beli sobi. Počasi izgubljate zavest, ker anestetik že deluje.

V narkotičnem spanju bodo določili pozicijo vsakega atoma vašega telesa - s posteljo vred. Potem bodo v zeleni sobi sestavili prav tako posteljo s prav takim človekom.

Potem bodo še v modri sobi sestavili prav tako posteljo, s prav takim človekom.

Ko bo anestezija popustila in boste odprli oči - kakšne barve bo soba, ki jo boste zagledali?

Že nekaj časa spremljam temo in mislim, da je Odgovor precej preprostejši. Okapi ima prav. Vse kar danes vemo o zavesti je to, da je vezana na substrat. Pri kopiranju osebka poleg materiala exportamo tudi cel "database" iz katerega se "manifestira zavest". Torej imamo tri enake osebke z enako zavestjo.

Pri prebujanju se torej zgodi naslednje:
- prvi klon se prebudi in prvi input je barva sobe, recimo zelena. Se pravi, v prvi "stotinki" se naredi update v možganih zato si misli: "Zaspal sem v beli sobi sedaj pa je zelena hm?? nekaj čudnega se je zgodilo..." in živi naprej:)

- drugi klon se prebudi v modri sobi in si misli: "kul zaspal sem v beli sedaj je pa modra???..." in živi naprej

- original se prebudi v beli, vstane in gre na pir ker ga glava boli od anestetika.

Se pravi, dobimo povsem nove osebke, ki so enaki do trenutka prebuditve, nato pa že prva informacija(barva sobe) spremeni zavest. Naj še dodam, da v tem primeru samo mi vemo kdo je original, prvi in drugi klon. Oni ne vedo za klone in mislijo, da so bili to kar so bili pred spanjem.
Trije osebki, ki se spominjajo iste zgodovine, otroštva itd...in imajo različno sedanjost.

Problem nastene ko pridejo vsi k ženi spat:)

"Predstavljajte si, da ste v beli sobi..."

Lepo piše, da si predstavljate, da se to dogaja vam!

Ne vem zakaj večina potem preklopi na tretjeosebni pogled.

Morda jih je strah, da bi spoznali resnico ?

Ja, to bo, ful nas je strah>:D

O.

Thomas ::

To je ena možnost, da jih je strah, da takoj preklopijo v tretjo osebo.

Obstaja pa še ena možnost. Namreč, da preprosto ne vedo, kaj je prvoosebni pogled. Saj ne mislim, da je nevemkako verjetna, ampak ni pa čisto 0.

Po drugi strani se mi zdi kar impresivno, s kakšnimi naivnimi trmasto vztraja Okapi.

Na njegovem mestu bi se vprašal - Je mogoče, da nisem razumel teme Problem in zdaj podobno ne razumem niti tele?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Problem sem razumel bolje od tebe, in tole tu tudi razumem bolje od tebe. Nimam pa kakšnega posebnega veselja se bosti z newagerskimi verniki ali kvantnimi mistiki.

O.

Zakaj bi pa bilo narobe preklopiti v tretjo osebo? Seveda bom v vsaki sobi rekel: "OMG! Zaspal sem", in potem takoj dodal v dveh drugih sobah "kdo hudica je prepleskal stene medtem, ko sem spal?"

Vse tri osebe bomo jaz, ce so tiste tri osebe popolnoma enake. Ampak povezovalo nas pa ne bo prav nic in med nami ne bo nobene troedinosti ne misticne, ne kvantne in tudi biopolja ne bo med nami. Vsi bomo Jaz, ker smo vsi izsli iz enega Jaz a hkrati bomo vsi trije vsak svoj individum. Obcutki bodo razlicni in ce smo si bli prej podobni do atoma natancno, do vsakega kvanta podatkov shranjenega v nasih atomih, se bomo od prvega trenutka naprej zaceli razlikovati.

A bomo vsi trije Jaz in ne samo jaz in dva klona, je pa filozofsko vprasanje. Stvar teorije, ki je vsaj zaenkrat nedokazljiva, niti nima neke trdne znanstvene podlage.

Pegaz ::

BigWhale je izjavil:

A bomo vsi trije Jaz in ne samo jaz in dva klona, je pa filozofsko vprasanje. Stvar teorije, ki je vsaj zaenkrat nedokazljiva, niti nima neke trdne znanstvene podlage.

Prvi dan zjutraj zbudiš v beli sobi. Potem te nekdo s kijem mahne po glavi in zgubiš spomin 24 ur in te prestavi v modro sobo, kjer se zjutraj zbudiš. Nato spet naredi isto in te prestavi v zeleno sobo.

Si v vseh primerih TI?

Keyser Soze ::

Okapi je izjavil:

Ja, to bo, ful nas je strah>:D

O.

Hja, če zapeljemo tole teorijo do ekstrema je pogumnim v tej temi popolnoma vseeno če jih neboleče eliminiramo. In potem iz ostankov naredimo humus.

Sem že enkrat vprašal, če njih pa ni "strah", pa prikladno nisem dobil odgovora. Itak verjetno vse narobe razumem, pa se noben ne obregne ob to?
OM, F, G!

guest #44 ::

Okapi...ti nisi več ti že od tiste prve delitve kožne celice po rojstvu.

Hell...kdaj si bil sploh ti...kje je tu meja? A bomo spet neke arbitrarne cifre metali, bazirane na ničemr razen subjektivnega mnenja?

ti nisi več ti že od tiste prve delitve kožne celice po rojstvu.
Ja, imaš prav, od takrat sem ti.

O.

Pegaz je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Prvi dan zjutraj zbudiš v beli sobi. Potem te nekdo s kijem mahne po glavi in zgubiš spomin 24 ur in te prestavi v modro sobo, kjer se zjutraj zbudiš. Nato spet naredi isto in te prestavi v zeleno sobo.

Si v vseh primerih TI?

Seveda. V obeh primerih si po mahanju s kolom se vedno eno in isto telo z enimi in istimi spomini. Ce te pa klonirajo imas pa dve osebi. Ali pa tri. Ja, vse tri osebe so ti in bodo tako tudi trdile. Sploh jih ne nucas vlacit v drugac pobarvane sobe. Ampak to je pa tudi vse kar je na tem in stvar je povsem razumljiva. Med temi osebami ni nobene razlike in ni nobenega razloga zakaj bi katerakoli izmed vseh teh oseb trdila da ni ti. Nic cudnega ni na tem in nic kar bi me prestrasilo. :>

Tukaj se pa nekateri trudite (al trudijo, da ne bo kdo uzaljen) z uvajanjem neke misticne entitete ene in edine zavesti, ki se manifestira v vseh nas in jo je povsod dost. Samo mi se je ne zavedamo, te kolektivne zavesti in na koncu pridete do fantasticnih zakljuckov, da smo kar vsi eno in da se une k delajo skodo skupni zavesti splaca kar pobiti.

Isti smorn k sveti duh. V vsakem izmed nas je en in isti sveti duh.

Valentin je izjavil:

Morda jih je strah, da bi spoznali resnico ?

Zdej si pa ze tak k 911 trutherji, ki so me zmerjali, ker jim ne verjamem, da so dvojcka uparili s super skrivnostnim in neverjetno mocnim laserjem namontiranim na enem skrivnem letalu. So rekli, da me je strah, da bi spoznal resnico.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

nevone ::

Spomini lahko obstajajo ne da bi se jih zavedali in večino svojih spominov se večino časa ne zavedamo.

Nehajte "nam" že podtikat to mistifikacijo zavesti, ker "mi" v njej ne vidimo nič mističnega.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Glavna napaka "mistikov" tukaj je, da poskušate poenostaviti definicjo jaza do absurda.

Ja - ob trenutku stvaritve resnično perfektnih kopij izraz "kopija" postane zgolj formalnost. Kopjije in originali se med sabo ne razlikujejo v ničemer razen v tem, da zasedajo drug prostor/čas kontinuom. Zasedajo več medsebojno NEPOVEZANIH kontinuomov, kar pomeni da je potrebno prejšno definicijo unikatnega jaza ali originala spremeniti bodisi v jaz (original) + kopija 1 + kopija 2,...
ali pa enostavneje v Jaz1, Jaz2, Jaz3,...

Vse 3 entitete so Jaz - ampak medsebojno nepovezani, individualni jazi, z vsemi pravicami in dolžnostmi, kot jih je imel prvotni Jaz.
Iz vidika posameznega Jaza je irrelevantno kaj se dogaja z drugimi - ampak iz vidika zunanjega opazovalca teh jazev je hudimarsko pomembno, o katerem individualnem jazu govorimo (klasičen primer žene ki čaka na klasičnega mene ali pa vsaj stalno en kontinuom mene, ne pa random mene1, mene2, mene3,...).

Biološko in ob naši socializaciji to en deluje. Bo pa relevantno v Uplodau, kjer boš lahko jaze arhiviral, dupliciral, spajal, etc....

Neko ločevanje ostaja nujno. Tako zaradi vse večje divergence posameznih jazev kot tudi zaradi socilne navezanosti na individualne kontinuume.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

(klasičen primer žene ki čaka na klasičnega mene ali pa vsaj stalno en kontinuom mene, ne pa random mene1, mene2, mene3,...
Ravno obratno pravzaprav. Ženi je vseeno, saj ste vsi enaki (vsaj prvi hip). Tebi kot jaz1 ni vseeno, ali se z ženo zabava jaz2, medtem ko ti garaš v službi. Žena pa samo uživa prednosti - istočasno se lahko zabava s tabo, medtem ko ti kot jaz2 denar služiš in kot jaz3 otroke čuvaš.

Začneš pa tudi ti uživati prednosti, ko tehnologija tako napreduje, da so zavesti vseh jazov med seboj dejansko brezžično povezane v eno samo zavest z več telesi.

O.

Ravno obratno pravzaprav.

Oba imava prav:
Ženi bi bilo mar (če poznala obstoj večih "ti") in vsem individualnim "jazem" bi bilo mar, kateri izmed njih spi z njo (če bi vedel za njihov obstoj).
Pa tudi če bi situacija bila taka, da noben ne bi vedel za drugega, tako žena kot "ti", bi bilo absolutno etično/moralno nujno imeti na razpolaganje to informacijo.

So redke izjeme (recimo da jaz1 in jaz2 umreta, žena je stalno bivala z jaz1 in ne ve o smrti jaz2, pa ji nekako "podvališ" jaz3, da pač živi v iluziji, da se ni nič zgodilo (jaz3 bi moral hinti amnezijo za vse dogodke, ki jih je doživela z jaz1), etc.... Pač eno manjše zlo naspram večjega (da ostane brez vseh jazev)

Že to kaže, da poennostavljanje večih takih jazov v enega samega ni niti smiselno niti upravičljivo. Edino kar smatram za moralnopravno sprejemljivo (razen redkih izjem kot zgoraj) je točno ta situacija v risanki - le da bi na vratih vhodne škatle jasno pisalo, da bo tvoje telo uničeno in da bo v drugi škatli ostala duplicirana kopija tebe, ki ji po tvoji smrti pripadajo vse tvoje pravice in dolžnosti in bo od takrat napraj smatran kot stari "ti" (lahko tudi z zakasnitvijo, ampak to bi bilo že bolj sporno).
Torej da jasno veš in sprejmeš svoje samomor in smatraš, da bo v drugem telesu ostalo ohranjeno vse tvoje (to je le tvoja odločitev, saj drugi ne bodo vedeli razlike).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Zavedanje ni identifikacija samega sebe. Je zgolj zavedanje.

Identifikacija pa poteka na podlagi spominov, in je v primeru neidelanega spomina lahko napačna. Zato se na takšno identifikacijo ne moreš zanašat.

Enkrat sem že dala primer z valovanjem. Valovanje je pojav na nekem objektu. Objekt je lahko različen, vendar zadevo bomo poimenovali valovanje, če bo ustrezala pojmu valovanje. Nič nas ne bo brigalo ali je osnova voda ali pesek, ali vrvica. Valovanje se bo na tem objektu pod določenimi pogoji vzpostavilo. Podobno je z zavestjo, pojavlja se na objektih (spominih) in se ne razlikuje v svoji osnovni funkciji, samo različni objekti so v različnih trenutkih nosilci zavedanja.

Če pa zavest razumeš kot celotno delovanje možganov, potem pa nisi s tem nič pojasnil, ker celotni možgani imajo poleg zavedanja še druge funkcije.

o+ nevone

Tudi življenje je po takšni definiciji eno samo, in kaj si lahko s tem pomagaš? Da smo vsa živa bitje eno samo skupno življenje, porazdeljeno med vse bilijone organizmov?

O.

Ne dotaknem se te s palico, dokler ne priznaš v Problem, da si pogorel. Ker samo težiš in gnojiš in si popolnoma nekonstruktiven. Tu in tam (in ponavadi).

nevone je izjavil:

Enkrat sem že dala primer z valovanjem. Valovanje je pojav na nekem objektu. Objekt je lahko različen, vendar zadevo bomo poimenovali valovanje, če bo ustrezala pojmu valovanje. Nič nas ne bo brigalo ali je osnova voda ali pesek, ali vrvica. Valovanje se bo na tem objektu pod določenimi pogoji vzpostavilo. Podobno je z zavestjo, pojavlja se na objektih (spominih) in se ne razlikuje v svoji osnovni funkciji, samo različni objekti so v različnih trenutkih nosilci zavedanja.

Dober primer. Vendar to da je vse to valovanje, ne pomeni, da imajo vsi valovi isti izvor. Se mi zdi pa, da nekateri trdijo ravno to za zavest in zato pravijo da si ti jaz in jaz ti.

Val v Bohinjskem jezeru najbrž ni val v Piranskem zalivu. Je pa oboje val.

Val v Bohinjskem jezeru najbrž ni val v Piranskem zalivu. Je pa oboje val.

Val je val. Nosilci so pa različni. Isto je z zavestjo.

o+ nevone

Thomas je izjavil:

Ne dotaknem se te s palico, dokler ne priznaš v Problem, da si pogorel. Ker samo težiš in gnojiš in si popolnoma nekonstruktiven. Tu in tam (in ponavadi).

Tu si ga kiksnu Thomas....gnojenje je skoraj vedno v kontekstu, da "dodajaš hranilno snov v zemljino iz katere bo pol lepše raslo".

Smetenje je izraz, ki ga iščeš....

@Okapi

Vsakič ko izraziš "jaz" v kaki povedi, besedni zvezi,... na koga misliš? Keri jaz...tisti delec po big bangu, ki je pač determiniral da boš ti nekoč nastal ali kak drugi "jaz"?

@jverne

Res je. Gnojenje je zelo pozitivna stvar. "Smetenje" je primeren izraz.

Val je val. Nosilci so pa različni. Isto je z zavestjo.

1. Podrobnosti vala se razlikujejo tako po substratu kot po izvoru.
2. Obenem pa so valovi ločene entitete

Pri zelo splošni deiniciji zavesti lahko morda 1. odpišemo in so si med sabo res 100% ekvivalenetne oz. prosto medsebojno zamenljive.
Kakorkoli pa obrneš, 2. je vedno absolutna nujnost (vsaj na našem substratu).

Zgolj govor o eni splošni komputaciji enake zavesti, ki vznikne na raznih krajih in raznih substrtaih je sicer zanimivo (in pri študiji delovanja možganov in AI tudi nujno) in če se izkaže za resnično je to tudi en mali fenomen - ampak ne take kategorije, kot to zagovarja pretežno Thomas tukaj (vklj. z idejo "stroboskopiranja koinkarnacij").

Zavest (kot del inteligentne celote) je prav to - del individualne inteligentne celote. Zgolj zavest sama po sebi ni zavedna in ne predstavlja uporabne enote.

So whats all the fuss about?

Vsakič ko izraziš "jaz" v kaki povedi, besedni zvezi,... na koga misliš?
Saj sem ti že povedal. Vsakič, ko rečem jaz, mislim nate in na Thomasa. Saj smo vsi en jaz, ne?

O.

Rahlo off topic:

Berem knjigo Genom od Matta Ridley in ena izjava se mi je zdela zelo zabavna. Bom parafriziral, ker na pamet se ne spomnem

Z nastankom človeka (zavestnega bitja), so lahko geni prvič zagledali sebe.

Mogoče bi lahko to izjavo portali na "zavest".

Okapi je izjavil:

Vsakič ko izraziš "jaz" v kaki povedi, besedni zvezi,... na koga misliš?
Saj sem ti že povedal. Vsakič, ko rečem jaz, mislim nate in na Thomasa. Saj smo vsi en jaz, ne?

O.

As far as i could understand...yes.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: guest #44 ()

Val je val.
:)) Ko se utapljaš v tsunamiju na Sumatri, tudi rečeš, eh, val je val, ta je isto val kot val na Blejskem jezeru, torej mi ne grozi nobena nevarnost.

O.

Okapi je izjavil:

Val je val.
:)) Ko se utapljaš v tsunamiju na Sumatri, tudi rečeš, eh, val je val, ta je isto val kot val na Blejskem jezeru, torej mi ne grozi nobena nevarnost.

O.

Ko je bil potres na japonskem se je val razširil po celi Zemlji, v Blejskem jezeru je sigurno nastal kak mikro val zarad tega.

V momentu ko razlikuješ med valom na blejskem jezeru in valom v južnem morju, to ni več prvooseben pogled ampak tretje oseben pogled.
««
74 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631569 (28182) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030555 (27825) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252595 (2052) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18713953 (11325) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677939 (6606) Thomas

Več podobnih tem