» »

Vista, paricija in XP

Vista, paricija in XP

lukamarti ::

Pozdravljeni!

Imam nov prenosnik, star mesec dni in mi dela grozno počas, na čase se tudi noče prižgati.
Da nebi bilo odvečnih vprašanj naj povem da je konfiguracija (zelo) dobra, baterija je napolnjena, na računalniku ni odvečnih programov ki bi pomagale upočesnjevati sistem (le autoCAD, FF, Studio 9, winamp, photoshop) na njem pa VISTA Home premium. Pozanimal sem se kako je z namestitvijo XPja na ta sistem oz model prenosnika in našel sem tudi driverje.

Zanima me ali lahko naredim novo particijo in nanjo poskusim naložiti OS XP ter inštalirati driverje da vidim koliko bo delalo in koliko ne in če bi delalo, da izbrišem particijo z VISTO in potem uporabljam XP, tisto particijo pa naredim na novo, prazno.

Ali se to da? (upam da se ker na kišti sem imel več operacijskih sistemov, (visto, XP, linux) pa je vse delalo normalno.
Ali predlagate kaj drugega? Naprimer naj pošljem prenosnik nazaj in mi ga nanovo uredijo ker verjetno je to kakšna programska napaka?

Prosim za kakšne nasvete in pomoč.

Lepe praznike!!

Luka

bluefish ::

Imam nov prenosnik, star mesec dni in mi dela grozno počas, na čase se tudi noče prižgati.

Škoda živcev, nesi na servis. Počasnost bi se že morda pripisalo sistemu, da pa se t ne prižge pa že diši po strojnem problemu. Sicer pa malo bolj definiraj ta pojem.

lukamarti ::

S prižiganjem je tako, naprimer da se računalnik popolnoma zažene traja 5min ali pa še kaj več, ker tam ko piše počakajte pa še en krogc vrti kar obstane. Zadnjič me je minilo po 10min in sem ga resetiral, potem pa se je prižgal. Naslednji dan pa mi ga je uspelo prižgati šele z varnim načinom po kakšni uri, potem pa sem ga ponovno zagnal in sedaj mi dela že celih...3dni. Ko sem ga prižgal sem ga resetiral po par min, ker ni prišel naprej do namizja, to sem ponovil večkrat, na zadnje sem čakal ene 20min potem pa kot sem rekel mi ga je uspelo prižgati z varnim zagonom. Zgodilo se je tudi že, da ko ga zaprem in ponovno odprem se noče zbuditi in je treba ponovno zagnati.

To so stvari ki so se mi v tem mescu zgodile kar nekajkrat, samo nebi rekel, če bi se to dogajalo pri starejšem računalniku, ne pa en mesec starem.

bluefish ::

Svetoval bi ti, da popolnoma na novo namestiš operacijski sistem, potem vse popravke in boš potem videl, kakšno je stanje.

vbohinc ::

Ja OEM namestitve so včasih lahko zelo slabo izpeljane, sicer ti ne priporočam da se odrečeš Visti, nudi dovolj izboljšav od predhodnika in moje mnenje je da je boljši OS kot XP, čeprav ima tudi nekaj slabosti (v veliki meri odpravljene z SP1 in kmalu po novem letu naj bi bil na voljo SP2).

Vsekakor pa je priporočljiva nova namestitev, odločitev ali bo to XP ali pa Vista pa je povsem v tvojih rokah.
Oziroma kar uveljavitev garancije, če bi morda šlo za kakšno okvaro strojne opreme.

LP
Human nature is not a machine to be built after a model, and set to
do exactly the work prescribed for it, but a tree, which requires to grow
and develop itself on all sides...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vbohinc ()

lukamarti ::

Ok!

Hvala za odgovore in nasvete, verjetno ga bom odnesel kar na Toshibin servis v Ljubljano in jih prosil naj mi vse skupaj na novo namestijo in stestirajo če mogoče kaj ne dela tako kot bi moralo, potem pa bom videl kaj bo... Upam da odpravijo težave in da bo računalnik malo bolj odziven oz bo prej pripravljen za uporabo, in tudi da mi zmanjšaj porabo pomnilnika če se da.

Ali lahko še vprašam kakšna je normalna poraba rama in procesorja pri visti? Pri meni piše (ob zagonu) 26% od 4GB (ali je mišljeno od 3GB?) procesor pa je tam od 00 do 20% in malo skače (je pa 2.1GHz), trenutno pa kar 65% rama ob odprtem firefoxu in pa 53% procesorja (+/- 5%). Zdi se mi da to ni ravno normalno. Na drugem računalniku imam XP in odprtih par programov pa je praba procesorja od 2 do 20% pomnilnika pa porablja 1GB od 3GB ob odprtem iTunes, firefox(že par dni), adobe, rar, photoshop in wordu...trenutno in še par manjišh programčkov v ozadju. Vem preveč :D

Lp

bluefish ::

Poraba pomnilnika je navidezno pri Visti velika, vendar to na račun tega, da Vista v RAM naloži informacije o pogosto uporabljanih programih in drugi komponentah, da se potem le ti hitreje zaženejo. Stvar se imenuje Superfetch in lahko preveriš, če je vklopljen, v start > run > services.msc > najdi superfetch. Če je nastavljen na Automatic, potem deluje.
Uporaba procesorja pa je za sistem v mirovanju precej visoka. Seveda je to spet odvisno od programov, ki delujejo v ozdaju, prav tako od časa, kolikor imaš sistem nameščen.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[ Windows Vista ] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 476 77 78 79 )

Oddelek: Operacijski sistemi
3942264660 (64252) Seljak
»

Beta SP2 za Visto naslednji teden (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
10813115 (8593) Tr0n
»

Vista SP1 ali XP SP3? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
615810 (4528) Revenant
»

Xp ali Vista? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15810376 (6846) ___
»

XP-jem dodatnih šest mesecev (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
23320823 (13001) knesz

Več podobnih tem