» »

XP-jem dodatnih šest mesecev

XP-jem dodatnih šest mesecev

Slashdot - Microsoft se je uklonil pritiskom uporabnikov, ki Viste nekako niso hoteli sprejeti za svoje in še vedno vztrajajo pri Windows XP, tako da je podaljšal življenjsko dobo slednjih še za šest mesecev. XP-je bo tako v okviru programa OEM (tj. z novim računalnikom po diskontni ceni) moč kupiti do konca junija 2008, medtem ko bodo škatlaste (retail) ploščke prodajali še dlje - v deželah v razvoju celo do sredine 2010.

Microsoftova odločitev pravzaprav ni presenetljiva, saj smo bili v zadnjem času priče mnogo uporabnikom, ki so kljub nakupu Viste z računalnikom od prodajalcev zahtevali vrnitev (downgrade) na XP-je. Microsoft pravi, da razume, da nekateri uporabniki potrebujejo več časa za preskok. Več.

233 komentarjev

«
1
2 3
...
5

Groove ::

Prav je tako. :)
upam, da se bojo spravli še DX10 naredit za XPje! :(
edit:
http://www.technospot.net/blogs/downloa... oO?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Groove ()

Apple ::

Naj programerji več časa pokurijo, da bojo naredili vsaj XPje čim manj luknjaste, kot da se ukvarjajo z neko Visto...
LP, Apple

Spc ::

Prehod iz Viste na XP je Upgrade.

:D
 

VolkD ::

Ja logično, saj Vista ne pokriva nobene od realnih potreb bolje kot XP. Za mnoge pa je prehod nepotrebno prilagajanje na nekaj novega. Ne govorim o računalniškoh expertih, temveč o množicah povsem navadnih uporabnikov. Če štejemo blond tajnice je pa sploh razumljivo.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

DJ MartiNi ::

Microsoft pravi, da razume, da nekateri uporabniki potrebujejo več časa za preskok.

Tako kot mi razumemo, da Microsoft potrebuje veliko časa, da skupaj spravi en normalen OS. Ne vem kdo se mora bolj komu prilagajat. :D
1:Phenom II X3 720BE/ASRock 970M Pro3/2x8GB G.Skill Aegis/Radeon HD2600XT
2:Athlon X2 BE-2300/Foxconn A7DA-S/2x2GB A-Data PC2-6400/Radeon HD3300

krho ::

Vista==ME
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

zcetrt ::

Privajanje... Jaz potrebujem operacijski sistem zato, da poganja programe, ki jih uporabljam, kar se da učinkovito. In to Vista vsekakor ne počne. Da ne omenjam težav z gonilniki.

Trenutno sem primoran imeti nameščen celo WinXp Sp1, da vse deluje tako, kot je treba. SP2 pa za surfanje...

Plačal pa sem Visto... Ja.

Zdi se mi, da Visto potrebujejo med drugim tudi izdelovalci strojne opreme. Saj je potrebno vedno višjo zmogljivost mlinčkov pokuriti za brezvezne stvari, saj potem ugotoviš, da je tvoj računalnik zanič in potrebuješ novega.
4.

Jumping Jack ::

He he, Microsoft je postal žrtev lastnega monopola. Upam, da jih bo izučilo.

In guess what, Microsoft! Naslednji Windowsi bodo šli še težje v prodajo! Mogoče, če bi bili zastonj... >:D

dela ::

XP je postal kar spodoben OS, kar je lahko precej velik problem za MS, ker vemo, da redko spacajo kaj spodobnega skupaj. Morda bo tudi Vista čez nekaj let kar spodobna. Kolikor berem, zaenkrat še ni.

BoLhCa ::

@zcetrt lahko poveš zakaj si "primoran" uporabljati sp1 namesto sp2 ?

In vista z gonilniki nima več problemov, no vsaj jst jih nimam, pa sm menjal že kar nekaj gonilnikov...

raufnk ::

microsoftov problem glede viste so pomoje samo vse tiste prestavitve izdaje in pa to da so z vsako prestavitvijo močno zmanjšali napovedano število novih funkcij
lp raufnk

Spc ::

Vista nikoli ne bo spodobna zaradi tega ker je že "from ground up" narejena tako, da ne bo spodobna.
Če bi hoteli visto narediti takšno kot treba bi morali vse še enkrat na novo naredit in ne "from ground up" ampak uporabit isto tehnologijo iz XPjev / 2003 tako, da bi vbistvu bila Vista samo nadgrajeni XPji .. tako pa so šli vse na novo pisat in delat (kar se mi zdi brezveze ker če že maš kvaliteten produkt zakaj ga ne nadgrajevat v še bolj kvalitetnega).

|O
 

Microsoft ::

Za osnovna pisarniska dela je Vista prov kul. Pa tudi XP, da ne bo pomote.

"Problem" z Visto je sledec. Tu gor je ogormen kup kvazi racunalniskih poznavalcev, ki so seveda tudi analitiki pa se kaj drugega. Isti "problem", kot ga ima Vista sedaj, so ga imeli XPji od konca 2001 pa verjetno vse do 2003 ali tam nekje. Vsi smo bili na 2000kah in vsak je govoril, da ne bo sel na XPje, ker so cickasti, se sesuvajo, "ni nic novega" (tisti, ki govori take neumosti za Visto, se itak takoj diskvalificira). Pa smo naposled le sli vsi na XPje.

In tudi na Visto bomo, verjetno v roku 3 let. Vse vec novih racunalnikov, prednamescenih z Visto, bo taksnih tudi ostalo. S casoma bo vse vec drajverjev, vse vec programov bo prirejenih za pravilno delovanje Viste, vse vec problemov in resitev bo znanih, kar bo zmanjsalo nevsecnosti itn.

In vse povsod se dogaja isto; IE 7.0 se pocasi a vztrajno prebija na vse vec PCjev, med serverji je vse manj NT/2000 (skoraj vse na 2003), na desktopu prav tako ni veliko 2000k (kaj sele 98 in podobno), Office 2003 se pocasi nagrajuje na 2007 int.

Mi je bil (in mi je se) vsec en moto, ki sem ga nekje prebral v zvezi z razvojem 2003 serverja: slow and steady.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Spc ::

To ravno ni ravno tako ker je recimo v XPjih vse delovalo kaj je v Windows 2000.
Recimo v XPjih si lahko lepo uporabil driver za Windows 2000 brez težav in ti ni nič nagajalo plus tega so bili XPji še dokaj hitri na starih mašinah.
Z visto pa rabiš prvo kot prvo ultra hudi računalnik z vsaj 2GB rama za tekoče delovanje in še dosti počasneje deluje (Govorim o špilih, video editingu, renderingu itd.).
Tisto za office work pa je Vista res čisto dovolj dobra.
:)

Pa smo naposled le sli vsi na XPje.

Napaka.
Eni še danes ne moremo XPjev zato uporabljamo Windows Server 2003, Datacenter Edition.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

lukanium ::

Mene pa jezi, da MS ne zniža cene za XPje ... ;(. XP Pro še vedno stanejo okoli 150 €, kar se mi ob hkratni prisotnosti Viste (in ceni 200 € za ultimate) zdi nezaslišano.
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

destroyer2k ::

Spc

Kdo pa je to rekel da je vista narejene grom grund? Ker vista je bila spremenjena za 60 ali 70% od xp in nipč druga nekaj izvornih kod še vedno je ostalo od xp.

Djuro ::

Pred mesecem je firma sodelavcu kupila IBMov laptop z 2 gb rama,... vista prednaložena.
Prejšnji teden je prišel v IT, če mu lahko namestimo XPje, ker računalnik stalno nekaj melje in je popolnoma neodziven, Outlook da mu dela bistveno počasneje,...
Sedaj ima XPje 4 dni. Ko sem ga včeraj vprašal, če opazi razliko (pa pustimo GUI): kot noč in dan.

Ne vem, nekomu dela Vista OK, sam po pravici nimam dobrih izkušenj. In v firmi še vedno nameščamo XPje, Visto smo parkrat testirali na novih mašinah, ki naj bi jo bile več kot sposobne poganjati. Vsi z ITja smo se strinjali, da je odzivnost daleč od tega, kar smo vajeni iz XP.
Go figure.

dela ::

Osebno sem šele pol leta na XP, ker me je v to prisililo programje (kljub temu sem z XP zaenkrat zelo zadovoljen), zaradi tega ne pričakujem, da bom na Visti prej kot v 5, 6 letih, če sploh. Vprašanje je, če ne bo takrat že Ubuntu dobro podprt z novim programjem.

wooted ::

jst pa ne grem več z viste... za dol vlečt pa za muzko se ukvarjat je zame čist ql.. mi vsaj koristno in s polno paro žene 800G diskov, da sistem teče ko urca.. pa to na 1,5G pc3200 rama k dela na 200mhz!!! ne mi jamrat da je podn..

grafa 7600gs, P4 (520) 2800@3541Mhz, 2x320G sata2 + 160G ata (C:), patriot rami.... teče bolje kot xpji. res da požre 300mb rama več, ampak zato deluje hitreje. video rendering & ostalo deluje pa isto kot na xpju. mam možnost primerjetai na isti mašini:D sem 3x bolj zadovoljen z visto kot xpji

Pithlit ::

destroyer2k: sej ziher ima nekaj kode še iz win3.1 (pa še iz kje drugje)... A bomo zdaj trdili da je le šminka od 3.1?

Nekako se strinjam z Microsftom (Miha), dasiravno ne v vseh pogledih - vsi seveda nismo šli na XP. Bo pa Vista imela vedno več uporabnikov. V času prihoda XP je bilo veliko manj uporabnikov računalnikov. Poleg tega je bila prodaja novih računalnikov takrat kar precej v razmahu (kolikor se spomnim). Torej - veliko novih računalnikov s prednameščenimi XP je dobilo povsem nove lastnike, ki niso bili obremenjeni z uporabo predhodnega OS. To je seveda posledično grozno vplivalo na prodajne številke in posledično podporo s strani proizvajalcev HW in piscev driverjev. Sedaj pa je situacija malček drugačna. Svet je nasičen z obstoječimi uporabniki računalnikov, ki so navajeni na svoj omiljeni OS in se preprosto nočejo navajati na kaj novega (tudi očki in mamice ki svojim nadebudnežem kupujejo nove mlinčke bodo raje na teh mlinčkih videli nekaj kar že poznajo kot pa nekaj novega - moja tamala bo verjetno, ravno zaradi tega, na svojem prvem mlinčku imela nameščen... Linux).

Situacija, kot ugotavlja spc, definitivno ni enaka. Ni pa zato Vista nič "slabša" kot je bil XP v štartu. Odziv piscev podpore (šoferjev in ostalega programja) je pač v Vistinem primeru precej bolj meglen zaradi manjšega kroga uporabnikov (podoben problem ima recimo Linux - relativno gledano).
Life is as complicated as we make it...

Tonći ::

Še moje skromno mnenje! Visto sm imel sprobat enkrat do sedaj in vse kar sm pač v tem času odkriv je prekomerna raba pomnilnika!! iz vsega sm naredu zaklučk da je vista pač velika paša za oči kaj novga mi pa niti ne ponuja! uglavnm Xpji so in bojo še lep čas zadostovali 80% populacije, ki uporabljajo računalnik! Itak bo s časom MS vse "prisilu" v nadgradnjo na visto!

wooted ::

vista žre več rama da deluje hitreje. ti recimo minimeraš okno, pa v visti ostane v pomnilniku. pri xpju se pa po recimo desetih minutah to zapiše na disk in ko hočeš odpret maš 2s bel okn. ista fora je ko start odpreš

Luka Percic ::

Jaz sem pa doma že vsem dal visto- od takrat je manj problemov, vsi znajo uporavljat mrežo(končno!).

Predvsem je pa vista že iz škatle stabilnejša, ker je zgrajena iz win 2003 jedra.
Stabilnejši so kvečjemu win 2003, xp64(majo tudi "to" jedro)...

Visto rabim že 9 mesecev, nobenga sesuvanja, nobenega štrekanja(nemorem verjet!) xp-je bi v tem času vsaj dvakrat nanovo namestil. Naj omenim da sem dosedaj zaradi preizkušanja namestil že vsaj 100 program in jih tudi unistalov. Očitno je, da programi ki nedelajo v visti (katerih je zelo malo- v glavnem kakšna škart roba), z razlogom nedelajo. Vista jim zgleda ne pusti packat kjer se jim zahoče. In prav je tako!

Zanimivo je tudi to, da na enem računalniku(kupljen pol leta pred prihodom viste) xp-ji nikakor niso zdržali več kot en mesec. Ko sem obupal in sem mislu že vse skupaj vreč v smeti (ne, ni pomagal update biosov, testiranje 100 in enga gonilnika za sata krmilnik,- pa na netu ni blo nič pametnega), je vista rešla problem. Od takrat ni zmrznil več.

No, vmes smo doživeli še popravek za počasno kopiranje, tako da sedaj res ni razloga za nemenjavo (razem prešvoh hardwer/ eksotični problemi z njim). Vsa šminka je izklopljiva- indeksiranje tudi(čeprav res nevem zakaj bi to kdo hotel..).
No, odkar se mi word 2007 odpre v 1 sekundi, visti prav nič ne zamerim požrešnost z ramom. Kje pa, z novo palčko jo nafutram!

wooted ::

to so besede! mojo sm tud nafutral, in še jo bom futral:)) :D

Microsoft ::

Spc, ne bom se kaj prevec kregal o tem, zakaj ja in ne Datacenter. Bi me pa sicer zanimalo, kater je tist feature, ki ga ima Datacenter, Enterprise pa ne. Razen "i feel better" featureja?
Pa se glede RAMa. 1GB je vec kot dovolj za osnovna pisarniska dela. Renso.

lukanium, glede cene je to verjetno utecena praksa, da se nov OS prodaja po isti ceni, kot predhodnik. Isto je cena 2000 = XP.

destroyer2k, Vista (poleg nekaj drugih novejsih stvari) je sla cez SDL, XP pa ne.

Djuro, preloaded Vista ni v isti kategoriji, ker naserjejo toliko useless sranja gor, da ti slabo rata. Clena install je nekaj cisto drugega, plus da se nimamo najboljsih driverjev, plus da pride SP1, ki bi naj imel nekatere perf izboljsave, plus da lahko tudi sam (sej si v ITju damn!) malo potvekas, pa je slika cisto drugacna.

Tonći, tvoja analiza je zakon. Kaj je prekomerna poraba pomnilika? A ce mas skatlo, z 1GB za pisarnisko delo pa ti pozre pol rama, je to kej narobe. Niti ne. Just get the job done and move on.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Izi ::

Po moje je največja napaka, ki jo je Microsoft naredil v vsej svoji zgodovini ravno ta, da je zraven 64-bitne verzije Viste izdal tudi 32-bitno verzijo.
Tako ali tako imamo že vsaj 5 let takorekoč vsi 64-bitne procesorje.
Izdati bi moral samo 64-bitno Visto in vse bi bilo rešeno. Firme bi razvijale samo ene driverje in ne dveh tako kot sedaj, kar bi imelo za rezultat boljše driverje in seveda manj zmešnjave.
In pa enkrat za vselej bi prekinili to prehodno obdobje iz 32 na 64 bitov, ki se vleče že vsaj 6 let, sedaj pa so ga še podaljšali za nekaj let.
Že Linux je večinoma ves 64-biten in je kolikor spremljam zadevo že kar nekaj časa nezaj prekosil Windowse, ampak kaj ko je OS vreden samo toliko kot njegovi glavni programi, seveda tudi na igre ne smemo pozabiti.

Prava Vista je tako ali tako samo 64-bitna.
Ker ima vse več ljudi 4 GB RAMA ali več je 64-bitna Vista tako ali tako edina izbira.
Tako, da res ne vem kaj jim je bilo treba izdajati tisto 32-bitno skrpucalo od Viste, ki mu je edina opazna razlika od XP-jev to, da kar nekaj stvari ne deluje in je tudi nekaj počasnejša.

Glede driverjev že nekaj časa ni več problemov, saj bo čez nekaj mesecev Vista stara že leto dni. :D
Vista je vsekakor bolj stabilna in varna od XP-jev, tukaj ni kaj debatirati, sploh 64-bitna verzija.
Je pa problem, da so stari programi zaradi vseh Vistinih novosti malenkost počasnejši in tudi nekaj novih programov na Visti deluje slabše kot na XP-jih oz. jim nekatere funkcije ne delujejo.

Problem kot ga jaz vidim, je ravno obraten kot ga nekateri opisujete. Vista ne vsebuje premalo novosti ampak enostavno preveč in zaradi tega precej starih programov iz XP-jev ne deluje kot bi morali, ker so bili delani za XP-je in jih je sedaj treba zaradi vseh Vistinih novosti napisati popolnoma nanovo.
Zvok je že ena taka zadeva, ki jo predvsem otroci in igričarji najprej opazijo. Microsoft je zaradi varnosti iz DirectX vrgel ven Direct Sound, kar je seveda pravilna poteza, je pa precej nespametna, ker smo kar naenkrat v vseh igrah ostali brez prostorskega zvoka. Zvok sedaj poteka preko OpenAL, kar je Creative firmo spravilo skoraj v bankrot, preden so uspeli narediti driverje, ki sedaj njihovo EAX pogruntavščino za prostorski zvok namesto preko DirectX prenašajo preko OpenAL. Seveda so njihovi driverji še vedno daleč od končanih.

Torej, če bi v Microsoftu dodali manj novosti, bi bilo bistveno manj problemov. Večina tako ali tako gleda samo na zunanjost in pa seveda izdati bi morali samo 64-bitno verzijo, ker na 32-bitnih sistemih Vista tako ali tako nima kaj iskati.

_Enterprise_ ::

In guess what, Microsoft! Naslednji Windowsi bodo šli še težje v prodajo! Mogoče, če bi bili zastonj...

Ne bit prepameten in fovšijo ribat, Vista je zelo dobro prodajana, celo bolj od pričakovanega.

Sicer boste pa vsi slej ko prej presedlali, potem boste pač nehali govoriti toliko čez Visto. Zdej ste pač mal jezni, ker vaš OS ni več nov in morete nekaj novejšega popolnoma popljuvati, oh in sploh. Sasj z XP-ji je bilo isto, z naslednjimi Windowsi bo pa spet ista pesem.

Najboljš da grete na DOS in ste srečni in ste v nebesih. Vse kar je novo avtomatično sux, ane.

Tonći ::

Microsoft Dj povej kaaj ma vista tok bln naprednga od xpjev razn izgled? Nom reku d so xpji proizvod stoletja samo zahtevni pa niso glih tok k vista! In naj Ms najprej porihta izdelke ne pa d polizdelke prodajajo! In zato rečm visti še lep cajt ne! konckoncev bo pa trg pokazav svoje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tonći ()

Pithlit ::

Visto sm imel sprobat enkrat do sedaj in vse kar sm pač v tem času odkriv je prekomerna raba pomnilnika!!

Aja... RAM ni tam zato da se ga porabi, ampak zato da se ga špara? Guess what... Več tvari ko zbašeš v RAM, hitreje deluje zadeva. Preprosto zato ker je RAM neprimerno hitrejši od diskovja. Ergo... čim več stvari v RAM-u tem bolje. Najbolje bi bilo komplet OS direkt iz RAM-a šibat. Neuporabljen RAM je metanje denarja skozi okno...

Se pravi če ti OS "odžere" pol RAM-a je to groza... Če pa ti pol RAM-a odžere tvoja priljubljena streljačina je pa to OK?
Life is as complicated as we make it...

Tonći ::

ne igram streljačin drugač niti igrc nasplošne nvem kok! Jst sm povedu da v visti nism vidu kazga velza napredka v tem času in je niti nism popluvu ampak sm samo umenu svoj prvi utis, ki pač po vsem napisanmu v teh 4 al kok let ms napoveduje nov os sm si prestavlu kak večji bum!

destroyer2k ::

Izi

32 bitne windovse so še mogli izdati zdaj, zaradi stare strojne opreme. Ampak so že napovedal da od leta 2008 ne bojo več delala 32 bitne sisteme.

Tonći
Bistvo novosti viste je veliko ampak glavno je varnost sistema.

Zgodovina sprememb…

G2 ::

Zaka me vista ni prepricala ?

Preprosto zato, ker je celotni sistem dela na nivoju rahlo retardirane osebe, jaz pa mam rad, da jaz kontroliram racunalnik in ne klikam tako kot sistem hoce :)
Poleg tega mi gre na bruhanje ko vidim tisti nacickan aero, ki se ga res da izklopit, vendar je videz ob izkloplenem aerotu se 2x slabsi. Celotni GUI pa mi deluje totalno zmedeno in popolnoma nefunkcionalno... Kot bi ga delal za otroke v vrtcu.
Poleg tega pa mi tisto nadlezno srotanje po disku mocno najeda, se posebno ponoci dobim zivcnega. V linuxu mam indeksiranje celotnega diskovja pa nic ne srota, indeksirano pa je vseeno. Ne kapiram kako jim to rata, da je taka razlika :S

Vse kar dam visti v prid je da so locli gui od jedra. To da vista cachira v ram ni nic impresivnega.... To bi rabli ze xpji, saj zadeva se pri alternativah uporablja ze leta.

Zdej se bo en oglasu ki bo reku, da mam presvoh komp, da bi visto gnal in da sem faus... Moj komp ma c2d proc, 4g rama, tera diskovja in 7950 gt grafo, tako da think again.
LP
G2

Luka Percic ::

Jst sm povedu da v visti nism vidu kazga velza napredka


Veliko ljudi slabo vidi. Še posebej če so preobremenjeni z kakšnim mnenjom "strokovnjaka" ki je rekel da bo vista do sp1 zanič (zanimivo, tej kvazi strokovnjaki so prisilili Microsoft, da bo splavil sp1, čeprav nam je vsem jasno, da je to čisto brezvezna reč- sej ma update(automatic)).

In povsem jasno je, da je disk najpočasnejši del v računalniku, zato je odločitev Microsofta da bo pri visti veliko rama pomenilo hitrejši sistem, imo pravilna. Dosedaj si vedno rabil samo dovolj rama, sedaj ga rabiš čim več.
Tako kot procesorja/megahercev, diska, "grafične",..

Kaj še manjka visti do skoraj popolnosti?
To da nebo treba po enem tednu intezivne uporabe resetirat sitema. XP-je je sicer treba vsak dan, tako da tukaj je napredek, ampak vseeno bi rad videl to dobo raztegnjeno v neskončnost(kot pri linux-u). To bi v kombinaciji z "požrešnostjo z ramom" (beri; naložitev vseh programov ki jih rabiš v ram, ter nikoli/redko "resetiranje" rama) res sekalo- povzročilo to, da ssd diskov še nekaj časa nebi rabili - le več rama.

Kenpachi ::

Tonći, zgleda da tudi v slovenščini ne vidiš nekega posebnega napredka, pa je ne uporabljaš, očitno... :\
Zaraki Kenpachi.

bluefish ::

ja, nekaterim je nov GUI morda všeč, vendar pa je vse preveč neroden za kakšne bolj napredne in hitre nastavitve. Da prideš do nekaterih se moraš pred tem prebiti skozi nekaj nivojev. Enaka stvar je v XP veliko hitreje nastavljiva.
Druga slabost je indeksiranje, ki je v primerjavi z Linuxom in OS X, strašno potratno in (odvisno od diska) tudi glasno.
Seveda se lahko razpišem še od sto in eni pomanjkljivosti, vendar pa je po forumu že preveč debat v stilu XP vs. Vista vs. Linux,... Tudi ta se mi zdi, da se preobrača v nekaj takega. Predlagam, da se vsi raje držijo naslova te novice.

btw, MS je za Visto že ob začetku razvoja trdil, da sistema po namestitvi gonilnikov in nekaterih programov ne bo več potrebno ponovno zaganjati. Seveda pa kaj takega niso imeli poguma razviti, enako se je zgodilo tudi z novim datotečnim sistemom, ki ne bi več potreboval indeksiranja. Vista bi bila lahko veliko boljša, če MS ne bi zaostajal z razvojem, posledično pa se jim je tudi mudilo in so nekatere obljubljene lastnosti enostavno črtali iz seznama To-Do.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Luka Percic ::

si updejtal kaj visto?
Dandanes precej majn škrta kot nazačetku...

Poleg tega mi gre na bruhanje ko vidim tisti nacickan aero, ki se ga res da izklopit, vendar je videz ob izkloplenem aerotu se 2x slabsi.


Bullshit, sej maš classic temo, ki za izjemo par pasov izgleda isto kot v win 2003(win 2000, win98,...).

Avby ::

Aha se je trend komentarjev že obrnil. Spodbudno.

Morda se pa sedaj naj tisti zamislijo, ko so tako govorili v prid Viste sami nad seboj.

G2 ::

Luka Veliki... tole je letelo name

Visto up2date... se vedno rosta prevec. Pac moje subjektivno mnenje, ker mogoce zate ne.

Nic ni bullshit... Dolocene ikone imajo prevec rumene barve, nekatere so blede itd... Zgleda zanic in nikakor ne kot windows 2003, ki ga tudi imam gor in lahko delam primerjavo.
LP
G2

Luka Percic ::

Kje pa, nastavitve so hitreje dostopne, saj je contol panel razdeljen na posamezne smiselne sklope (recimo device meneger je samostojna, ne kot v xp-jih ko si se moral sprehajat) In ker so razdeljeni, jih v indexu takoj najde- če rabiš pridt do device menegerja pritisneš start, vpišeš dev.. in maš nastavitev.

So pa nastavitve sedaj zbrane v centre, tako da je fajn, če kaj pozabiš kje se nahaja, greš v center, in tam je nekje povezava,...
Je pa res, da so nekatere nastavitve še vedno predaleč(nastavljanjev ip-jev recimo). Ni pa praktično nobena bolj daleč(glede na XP-je).

Tonći ::

Tudi moje mnenje je bilo subjektivno in le prvi vtis! Ne vem kaj ste vsi tko proti, če je so komu xpji bolj prirasli k srcu! Tudi Visto bojo še pošteno krpali! Glede RAMA še to, da sem se mogoče narobe izrazil in da je preveč rama uporabljenega za grafičn izgled! Da je ram hitrješi vem in štejem tudi v + Visti, da shranjuje določene stvari v ram ne pa na disk. Pravim samo, da po vseh prehvalah me je razočarala in ni to kar sem pričakoval!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tonći ()

Luka Percic ::

Visto up2date... se vedno rosta prevec. Pac moje subjektivno mnenje, ker mogoce zate ne.

Vista brez update je dead wood zame.

Kako si zagotoviš updejte, je tvoj problem (ponavadi je problem nelegalnost, ne pa internet povezava).

Če si jih ne, pa imo nemoreš ocenjevat viste.
Kajti updejte ti sedaj dovaža nove (podpisane) driverje, updejta definicije za fmail filter, za windows defend, sporoča rešitve tudi za vse programe ki se ti sesuvajo(včasih le link do proizvajalca, včasih link do updejta, alpa link do podpore- super zadeva, ko jo bodo uporabljali vsi razvijalci)...

Moja kopija viste je vsak mesec hitrejša/stabilnejša, pa s prstom ne mignem za to.

Če nimaš denarja za legalno kopijo winsew, alpa skilsov da updejte vseeno dobiš, si inštaliraj linux. Tm boš mel update zrihtan.
(alpa ostani na starih verzijah, samo ne se bunit da je vista zanič, kvečjemu da je predraga...)

Jurcko18 ::

zdi se mi da ne razumete najbolj v čem je bistvo. Namreč zakaj bi kdo kupoval Visto, poleg nje pa še zmogljivejši hardver (da bi delovala kolikor toliko solidno), če na xp-jih in na slabšem hardveru dela vse vredu. Ste res tako bogati da ne veste kam z denarjem? In nenazadnje v današnjem času naj bi bili vse bolj ozaveščeni kar se okolja tiče. Z Visto pride tudi večja poraba, sicer je to še najbolj moteče pri prenosnikih ampak vseeno. Zakaj bi porabljali dodatno energijo, če pa nam je pod xp-ji vse lepo in prav? Naslednja stvar, ki me pri moti je prav to kar uporabniki Viste poveličujete. Prijaznost do uporabnika. Vista je obupno nerodna, stvari niso na pravih mestih, da o nadležnih opozorilih za vsako stvar ne govorim (kar preštejte koliko sekund se izgubi pri tem klikanju, obenem pa vam je "nedopustno" če se word v xp-jih zaganja 2 sekundi v visti pa v 1). Zelo smešen je tudi argument, da je Vista povsem vredu za pisarniško delo. Bodite no resni, sam za pisarniško delo uporabljam Celerona450 s 32mb rama in windowse98. Za pisarniško delo je bilo torej poskrbljeno že 10let od tega oz. še prej.
Res pa je, da Vista ni ustavno prepovedana. :)

Avby ::

Res pa je, da Vista ni ustavno prepovedana.


Žal. To področje bi skoraj morali urediti z zakonom.

Isto neroden je tudi novi word 2007 zame. Preprosto ne znajdem in ne počutim se dobro v njem. Kot da so celotno "kolekcijo" za to sezono zjebali in je totalno neuporabna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avby ()

Spc ::

Aja... RAM ni tam zato da se ga porabi, ampak zato da se ga špara?

Ja mora se šparat tako, da je vedno dovolj sponima na razpolago za druge programe recimo Photoshop.
Grem stavit, da photoshop CS2 dela počasneje na visti kot na XPjih saj vista že požere ves ram in nič več ne ostane za photoshop.
:)

Ja drugače pa je windows server 2003 dosti bolj stabiln od XPjev in tudi dosti hitrejši in to je feature katerega rad uporabim .. ne rabim pa shiny glass da mi oke skuri.

Vista je samo za gnar .. torej, da microsoft in druga podjetja služijo kajti če primerjam visto in XP ima vista več omejitev kot pa XP in je zato prehod na visto za moje pojme downgrade.
Zakaj bi downgrade-al na visto če mi XP več ponuja ... z Server 2003 pa sploh viste ne moremo primerjat ker Server 2003 poseka visto po celi črti.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

killzone ::

Da vista sux vejo itq vsi, meni zapriženem gamerju vista ni všeč prov nič...Vista look že imam samo še dx10 dajo za XP, pa nobeden ne povoha viste več...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: killzone ()

Pithlit ::

No ja... če Vista ne sprosti RAM-a za druge programe je to nerodna stvar (za MS... ostali OS-i to znajo). Tega pač ne vem ker Viste ne uporabljam. Tista izjava je bila mišljena bolj vsestransko...

Pa mimogrede, glede nerodnosti GUI-a... nekako sem prepričan, da tudi Vista (tako kot skoraj vsak drug sistem oz. window manager) pozna keybindings. Če tega ne pozna potem, prosim, ignorirajte naslednji odstavek.

S keybindings "nerodnost" GUI-a odpade kot kakršenkoli razlog za neuporabo sistema. Nastaviš si bljižnjice in mir. Brez keybindings je, zame, vsak sistem popolnoma neuporaben. Zelo prijetno je ko lahko s pritiskom na neko kombinacijo tipk zelo hitro pridem do nekega dela sistema oz. programa (tako kot recimo Ctrl-Alt-Ins odpre moj omiljeni terminal - pa mi ni treba po menijih skakat zato).

Torej, a Vista to pozna ali ne?
Life is as complicated as we make it...

G2 ::

LukaVeliki:

LoL... Kot sem reku en bo zacel pluvat... Ja imam LEGALNO Visto in ja imam znanje (tut par certov za delo z Winsi) in ja tut imam Linux. Tak, da mogoce je zate Vista vsak mesec hitrejsa zame pa je klub tem "pohitritvam" se vedno prepocasna in se vedno prevec rosta.

PS: up2date pomeni, da jo mam updejtano
LP
G2

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G2 ()

Mavrik ::

No ja... če Vista ne sprosti RAM-a za druge programe je to nerodna stvar (za MS... ostali OS-i to znajo). Tega pač ne vem ker Viste ne uporabljam. Tista izjava je bila mišljena bolj vsestransko...


Vista seveda takoj sprosti cachean RAM, ko poženeš aplikacijo. Sam večina dece vidi tisti RAM free: 2 MB pa takoj začne jokat.
The truth is rarely pure and never simple.

Luka Percic ::

Visto up2date... se vedno rosta prevec. Pac moje subjektivno mnenje, ker mogoce zate ne.

Rosta sem prebral kot "košta"(na primorkskem koncu to pomeni "stati"- v denarnem smislu). Zato sem mislu da nimaš orinal.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec Windows XP in začetek Windows 8.1 Update 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6723086 (19016) MrStein
»

Predogled Officea 2013, omejen na Windows 7 in novejše

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
428536 (5770) jure_jure
»

Windows XP dopolnil 10 let (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5214480 (11754) Jst
»

Windows 7 RC 5. maja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6610427 (5688) Tr0n
»

Novosti v Vista jedru

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
496542 (4535) Matako

Več podobnih tem