» »

koga volit?

koga volit?

««
15 / 19
»»

borchi ::

> Meni "smrdi" ostro odstopanje navzdol v številu neveljavnih glasovnic v obeh Lj volilnih enotah (1,33% naspram 1,8% v preostali Sloveniji) ob sočasnem direkt kontra izidu kot v ostali Sloveniji z izjemo postojnske VE in še relativno visokem število oddanih glasovnic v Lj (ne mormo trdit da je to res volilna udeležba, ker ni podpisov).

ti je blo že enkrat pojasnjeno! zdej pa preber počasi, da boš zastopu, na PRAV VSEH volitvah je ljubljana vidno odstopala (navzdol) glede neveljavnih glasovnic.

a bo šlo?!
l'jga

djordjevic ::

Fak, teh 0,47% manj neveljavnih glasovnic V LJ je po mojem res kronski dokaz, da so evil rdečkarji ukradli volitve. Kaj preberite eni kdaj prispevke, preden kliknete na gumb pošlji?

WarpedGone ::

djordjevic, borchi po argumentiranju ne dosežeš niti do gležnjev. Uči se vsaj od njega, če se že od drugih nočeš.

Borchi, če je že blo pojasnjeno, sm spregledal. Hvala.
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

najprej jih je skrbelo NENAVADNO VISOK odstotek nepravilnih glasovnic, ko so mal pogledali podatke za nazaj (na prejšnjih volitvaj jih je bilo več nepravilnih), jim pa smrdi nenavadno nizek odstotek...
l'jga

djordjevic ::

djordjevic, borchi po argumentiranju ne dosežeš niti do gležnjev.

Heh, ker to, kar se greš (po prvih neuradnih izidih volitev) v tej temi ti, pa je kaj? Razumska razprava? Hint - Američani temu rečejo 'grasping at straws'. Quite pathetically, might I add.

WarpedGone ::

>> 'grasping at straws'

Opozarjanje na direktno kršitev zakona je po novem 'grasping at straws'.
Bravo.
Zbogom in hvala za vse ribe

djordjevic ::

Odstopanje števila neveljavnih glasovnic je neposredna kršitev zakona? Šališ se, ne?

WarpedGone ::

Zakon zahteva podpis volilca v volilni imenik. Teh podpisov ni.
Si bil v tujini, da ne poznaš zadev?
Zbogom in hvala za vse ribe

Karaya 52 ::

Do nepravilnosti je prišlo. Zakaj so tako malomarni in ne zahtevajo podpisa (nekateri) mi ni jasno. Oni so krivi da je prišlo do tega "madeža".

Barakuda1 ::

Odstopanje števila neveljavnih glasovnic je neposredna kršitev zakona? Šališ se, ne?


Ni nujno, le poraz svojega firerja težko sprejme kot voljo ljudstva.
Kaj češ. Nekateri so prepričani da se je ljudstvo prav odločlo le takrat, ko se odloči zanje.

Zato pa sem enkrat že zapisal.

Edina, (ampak res edina) prava rešitev za takšne ljudi, je zamenjava ljudstva.

djordjevic ::

Zakon zahteva podpis volilca v volilni imenik. Teh podpisov ni.
Si bil v tujini, da ne poznaš zadev?
Ne sprenevedaj in ne izmikaj se. Glede podpisov sva se že zgoraj sporazumela, da ni prav, da manjkajo. Jaz merim predvsem na tisto tvojo nebulozo o 'sumljivem odstopanju neveljavnih glasovnic v ljubljanskem okraju'. Sicer pa, imam eno kontra tezo. Ni malo čudno, da je do neregularnosti prišlo samo in zgolj v dveh ljubljanskih okrajih, kjer je čisto po slučaju zmagala SD? Mariborski volilni okraj recimo ni pomemben? Kolikor vem, se je tudi tu nekdo pritožil nad domnevnimi nepravilnostmi. Ampak ja, saj res, tam je SDS že dobila večino. Why stir the pot, ane?

WarpedGone ::

>> Ne sprenevedaj in ne izmikaj se.
?

>> nebulozo
Kako se takšne nebuloze pozdravi, ti je pokazal borchi. Uči se.

>> je zamenjava ljudstva.

Ja, res je. Novozelandci so face.
Zbogom in hvala za vse ribe

Barakuda1 ::

Zakon zahteva podpis volilca v volilni imenik. Teh podpisov ni.Res je. Nekateri podpisi manjkajo in to je v nasprotju z zakonom.
A to še ne pomeni, da so kar celotne volitbve zato neveljavne. Takšna nepravilnost, ki bi narekovala ponovitev volitev, mora biti namreč takšna, da je ali bi lahko vplivala na sam izid volitev.

Poglejmo torej kaj se teoretično lahko zgodi s temi nepodpisanimi volilci (njihovimi glasovnicami)

Recimo, da bi v neki volilni enodi zmagovalec (SD naprimer) prejel 2000 glasov, drugouvrščeni (SDS) pa 1200.

Preštejemo število volilcev katerih podpis manjka in jih naštejemo 150 (kar je ekstremno veliko - v resnici jih je bilo menda le nekaj deset).

teh 150 glasov sedaj prvouvršenemu odštejemo in jih pripišemo drugouvrščenemo (čeprav ne vemo kako so se ti konkretni volilci odločili - a vseeno)

Po takšnem preračunavanju ima sedaj SD 1850 glasov SDS pa 1350.
Ugotovimo torej, da je SD še zmeraj zmagovalec, ter da ti nepodpisani volilci niso vplivali na izid glasovanja (čeprav je prišlo do kršitve). Kapiš...al ti moram še narisat.

djordjevic ::

Se mi ni treba učiti od nikogar, ti pa kar razpravljaj sam s sabo. Na svidenje v naslednji temi.

Icematxyz ::

Važno, da sem jaz dobil Slovenski Tednik danes...

A tako bi Delo izgledalo, če bi ga Janša speljal Šrotu?

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Zakaj pa bi se moral spremenit izid na posameznem volišču? Sej končni izid ni odvisen od posameznih izidov po voliščih oz. volilnih enotah ampak od končnega skupnega števila glasov na ravni države.

Je znano točno koliko podpisov manjka v kumulativi za celo Slovenijo?

Je takih "nezanesljivih" glasov dovolj, da bi se LAHKO (matematična možnost, ni potreben noben glas "predsednika volilnega odbora") spremenilo število poslancev poljubne stranke, ki se je uvrstila v državni zbor? Bi se lahko spremenil mandat kakšnega poslanca? Če je odgovor na katerokoli vprašanje - da, potem mamo sumljive volitve. Sorry.
Zbogom in hvala za vse ribe

urban99 ::

Ja nič, ponovit jih bo treba, aneda.

Barakuda1 ::

Če je odgovor na katerokoli vprašanje - da, potem mamo sumljive volitve. Sorry.


Če pa je odgovor (kar na vsa vprašanja) NE (tako so ugotovile volilne komisije, ko so proučile pritožbe), potem pa ti (skup s svojim firerjem) nabijaš v tri dni. Sory.

Ostane vam torej le še menjava ljudstva. Kdaj mislite pričet s to operacijo. Sam tolk da vem..zgolj iz previdnosti.

WarpedGone ::

Veš iz glave kakšna je kumulativna številka al pa če maš morda kak link?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Barakuda1> Ni nujno, le poraz svojega firerja težko sprejme kot voljo ljudstva.
Kaj češ. Nekateri so prepričani da se je ljudstvo prav odločlo le takrat, ko se odloči zanje.

Volilni sistem ki ga imamo ne potrebuje nobene interpretacije. Nobene. Tista stranka ki zmaga sestavlja vlado. Vlado lahko sestavlja kakor ji paše. Z interpretacijo se naj poleg kadrovanja ukvarja Golobič. Na to se spozna.

Icematxyz ::

Pa tudi če bi Janša zbral teh 12.000 glasov je to še vedno cca 30% glasov za SDS v skupni pogači.

Bistveno preveč se sedaj s tem ukvarjajo, ker so izgubli na celi črti kakorkoli pogledaš. Ni mi pa jasno, kaj točno bi radi dosegli?

1 glas več od Pahorja pa potem naveza SDS+SLS+SNS+DESUS?

V iluzijah se meni zdi da malo živijo. V vsakem primeru bi to bila pirova zmaga. Všeč mi je samo da nismo v kaki Afriki. Ker ko so taki ljudje na oblasti se narod med sabo pobija.

borchi ::

> Če je odgovor na katerokoli vprašanje - da, potem mamo sumljive volitve. Sorry.

potem imamo nezakonite volitve in ne samo sumljive. ugotovljeno je bilo, da temu ni bilo tako.

ni treba nič z nepreciznimi (smrdljiva, sumljivo, sence dvoma...) operirat. no, janša bo to gonu naprej še par let, jasno...
l'jga

WarpedGone ::

>> ugotovljeno je bilo, da temu ni bilo tako.

Sporočili so točne podatke, kolk je blo oddanih glasov, nevlejavnih etc.
Smemo zvedet tut skupno število manjkajočih podpisov?
Zbogom in hvala za vse ribe

Barakuda1 ::

Veš iz glave kakšna je kumulativna številka al pa če maš morda kak link?


Počas se mi boste nekateri v dno duše zasmili.

Pritožbe so bile dane povsod kjer je bilo to le možno.
Bodi prepričan, da tam kjer priožbe ni bilo, tud nobene napake ni bilo (čeprav je zanimivo, da ni bilo nobene pritožbe na delo tistih volišč, kjer je SDS zmagala>:D )

Napake (odkrite) ne spremenijo izida niti na nivojo volilne enote, kajšele na nivo cele države. A ti še zmer ni jasno, da če vse tiste sporne glasove (zaradi nepodpisa volilcev) pripišemo SDS in jih SD odštejemo, še zmeraj ostaja rezultat nespremenjen.

WarpedGone ::

Številka?
Zbogom in hvala za vse ribe

urban99 ::

42

MadMicka ::

Vse do pred kratkim ni bilo potrebnega podpisa volilca. Pa so bile volitve vseeno v skladu z demokratičnimi standardi. Bistveno je, da se vsakega volilca identificira in označi, da je glasoval. Tako se prepreči, da bi kdo glasoval večkrat ali pa, da bi kdo glasoval namesto drugega.

Seveda bi lahko na voliščih goljufali in volilce ne bi identificirali oz. jih označili, da so glasovali. Ravno zato pa ima vsaka stranka lahko na voliščih svoje zaupnike, ki kontrolirajo kako in kaj.

Zaradi navedenega zgolj zatrjevano in dokazano dejstvo, da se nekateri volilci niso podpisali, na izid volitev v ničemer ne more vplivati. Zato tudi ni potrebno ponoviti volitve na takšnih voliščih. Je pa treba udariti po prstih tiste, ki so delali na teh voliščih in jih po potrebi zamenjati. Da bi bilo takšnih nepravilnosti s časom čim manj.

Karaya 52, ni res, da vlado sestavi tista stranka, ki (relativno) zmaga na volitvah. Sestavi jo tista stranka oz. tiste stranke, ki skupaj spravijo 46 glasov iz parlamenta. To bi lahko bil mirne duše tudi SDS z Janezom Janšo.

ganimed ::

Čudno, tole podpisovanje volilcev si je pred dvema letoma izmislila Janševa vlada. Ko je pred štirimi leti zmagala, so bile volitve veljavne, pa četudi brez podpisov.
Okrog teh podpisov pa še tole (MSM). A bojo kdaj rabili moj rokopis oz. podpis takole - za vsak slučaj? Če je JJ paranoičen, sem lahko tudi jaz.;(
In končno, za pravilen potek volitev skrbi tričlanski volilni odbor.
MadMicki pa samo tole: za delo v volilnih odborih se ljudje ravno ne pulijo, praktično si tisti dan 13 ur zdoma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ganimed ()

PaX_MaN ::

Ki je itak nedelja...

kixs ::

hokuto ::

bolj se sprašujem kaj je njihov skupni imenovalec! Tega v programu pač ne vidim, lahko mi pa ti pokažeš. Mi pa marsikaj pride na pamet o skupnem imenovalcu... pa raje ne pišem, ker to ravno vodi v blokovsko delitev. Pa vendar, kaj je to... nek kapital, ideologija, "ker so za partizane",... ... JJ ... Kučan... Raje ne razmišljam o tem.

Pa ne bit no smešen. Če te stranke nimajo nič skupnega, oz. so tako blazno različne kot ti praviš, da je sodelovanje med njimi nemogoče, potem imamo velik problem, ker sodelovanja med strankami pri nas praktično ne more biti, ker so si vse (parlamentarne) vsaj toliko narazen kot te.

Na tem forumu se spomnim teme z linkom na neko anketo kjer so bila taka bolj splošna vprašanja glede političnih idej in videnja sveta, ki so jo nekateri paranoiki celo označili za goljufivo, ker njihovi odgovori niso dali njim želenega rezultata (čeprav je bila transparentna, ker si na koncu lahko videl odgovore vseh strank in jih primerjal s svojimi). No kolikor se spomnim, je bila tam korelacija med temi strankami očitna.
doke!

Buggy ::

W1 in JJ - uzaljenost in iskanje skritega bav-bav-a tam kjer ga ni :)

leinad ::

WarpedOne a je po tvojem leta 2004 JJ zmagal demokratično, torej fair & square?
Če misliš, da je potem neobhodno teh podpisov ne dojemaš kot nujen pogoj za pošteno izvedbo volitev, saj jih 2004 niso prakticirali(kot jih nekatere Zahodne države še danes ne). Čemu potem kompliciraš pri formalnostih, ki nimajo bistvenega vpliva na izid?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

WarpedGone ::

>> WarpedOne a je po tvojem leta 2004 JJ zmagal demokratično, torej fair & square?

Ko te ravno zanima - ne vem. So pa tudi takrat ble ene mučke s preštevanjem glasov in nepravilnostmi, ki jih je volilna komisija podobno "odpravila".

Enostavno me zanima število ljudi, ki se niso podpisal. Ne smem vedet?
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

seveda smeš. kdo ti pa brani pridobit to informacijo?! pač vprašaj tam kjer to vedo...
l'jga

globoko grlo ::

men tut ni jasn v čem je problem
če je mel pildek s sabo oz. vabilo, pol je res vseen al se je podpisal al ne

Me pa zanima, kako se ugotavlja pristnost glasovnic iz tujine? Ker zdej majo glih tolk cajta, da zmobilizirajo izseljence in še Nsi not pride, heh.
Torej, če tuje glasovnice prevesijo stran tehtnice na SDS lahko tulimo, da je jih je JJ zmobiliziral, al pa kkšn argentinski boter, ane.

perci ::

Pildek nima nobene veze...vabilo lahko kdorkoli prinese.

Dejstvo je, da so podpisi po zakonu potrebni. Ce jih ni, potem izvedba ni bila zakonita. Vendar to ne pomeni, da je nujno treba ponovno izvesti volitve. Ima pa SDS vse pravne moznosti, da se zaradi tega pritozi. Ne vem kaj je narobe s tem in zakaj je treba zaradi teh pritozb dramatizirat.

Sej v koncni fazi ponovne volitve ne pomenijo nujno korist SDS-a. Lahko, da bo SD dobil kak mandat vec.

MadMicka ::

Eno je pravica do pritožbe, drugo pa je zloraba pravice. Če bo SDS izčrpal vse pravne možnosti vkjučno z ustavno pritožbo, pri tem pa bo zgolj trdil, da ni bilo podpisov, potem je nekaj hudo narobe z njihovo pravno službo in njihovo politično odgovornostjo do slovenske države. Naj dajo na mizo vsaj en primer, ko je volila oseba A namesto osebe B, ali pa ko je oseba A volila večkrat. Če ne, pa je bolje za njih, da se začnejo obnašati, kot se za poraženca na volitvah v demokratičnih državah spodobi - čestitati zmagovalcu in se umakniti v opozicijo.

borchi ::

> Sej v koncni fazi ponovne volitve ne pomenijo nujno korist SDS-a. Lahko, da bo SD dobil kak mandat vec.

točno tako. jaz bi bil vesel, če bi volitve tam ponovili. rezultat bi itak bil še bolj proti janši oz. se nič v parlamentu ne bi spremenilo.

pa še enkrat bi videli janšo demokratični cmok pogoltnat. priceless.

jaz upam, da bo SDS šla all the way and beyond pri kreganju za te podpise, samo pomoje mi ne bo dano to veselje, pomoje se bo janša zadovoljil s tem, da so to pač bile 'ukradene' volitve...
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Karaya 52 ::

bloboko grlo; največ glasov pride iz držav bivše Jugoslavije. Nehaj z demagogijo, volitve so mimo.

Drugače se je na veliko govorilo o teptanju pravne države. Šlamparija na voliščih je dobro požegnala "novo ero", "edina prava pot je pravna pot". Jokali skupaj s Penkom ob nepravilnostih na volitvah pa zamahnete z roko? Kje ste zdaj pravni čistuni?

talmai ::

Pa kaj vam je, ljudi? Že dve strani nalagate, da se je po zakonu nujno treba podpisat. Preden začnete razlagat kaj je in kaj ni legalno in legitimno, si lahko preberete kakšen člen zakona o volitvah v državni zbor, naprimer tegale:

71. člen
Volivec glasuje osebno na volišču, na katerem je vpisan v volilni imenik.
Volivec najprej pove svoj priimek in rojstno ime, po potrebi pa tudi svoje prebivališče.
Predsednik ali član volilnega odbora ugotovi istovetnost volivca z osebnim dokumentom ali na drug način. Istovetnost se lahko ugotovi na podlagi vsakega osebnega dokumenta, ki izkazuje osebne podatke volivca.
Nato predsednik ali član volilnega odbora obkroži zaporedno številko pred imenom volivca v volilnem imeniku, volivec pa se podpiše v za to namenjen prostor v volilnem imeniku. Predsednik ali član volilnega odbora preveri, ali se je volivec podpisal na pravo mesto in mu izroči glasovnico. Volivcu se izroči glasovnica tudi, če se ne more ali noče podpisati. Če se ne more podpisati zaradi telesne hibe ali drugega razloga ali če se noče podpisati, volilni odbor to posebej označi v volilnem imeniku. Predsednik ali član volilnega odbora volivcu na njegovo zahtevo da pojasnilo o tehničnih vidikih glasovanja.
Če kdo pomotoma ni vpisan v volilni imenik, glasuje na podlagi potrdila pristojnega organa, da je vpisan kot volivec za območje volišča, na katerem želi glasovati. To se vpiše v zapisnik; potrdilo se priloži zapisniku.


IANAL, ampak kolikor si jaz to razlagam, te ne morejo prisilit, da se podpišeš. Veljavnost glasu ni odvisna od podpisa. (in to je moj edini point)

perci ::

Mici: Se strinjam. Vendar nekako ni prav, da prehitevamo dogodke in obtozujemo Janso, ja?

talmai: Fora je v tem, da volilna komisija ni označila, da se nekdo ni hotel podpisati tako kot zakon to nasteva.

drejc ::

> če je mel pildek s sabo oz. vabilo, pol je res vseen al se je podpisal al ne

Folk s sabo nosi pildke od hčerk, sinov, žen, dedkov, babic in se opravičuje, ter sprašuje če lahko namesto njih voli, FYI.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Matthai ::

Ne. Izkazati se moraš tudi z osebnim dokumentom.

KAr se podpisa tiče - jaz recimo se ne bi podpisal. Kaj pa koga briga ali sem šel na volitve ali ne. Že tiste sezname bi morali takoj uničiti.

Mi je pa ta zakonska sprememba da se je treba podpisati precej sumljiva - da to ni bilo slučajno narejeno zaradi elektronskih volitev? Tam naj bi se volilci digitalno podpisovali v elektronski volilni imenik...
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

borchi ::

> Drugače se je na veliko govorilo o teptanju pravne države. Šlamparija na voliščih je dobro požegnala "novo ero", "edina prava pot je pravna pot".

naj sodišče pove, ali je šlamparija nekaterih v volilnih komisijah 'ukradla demokracijo' v sloveniji. normalno!

noben pri zdravi pameti si ne želi, da oni paranoik do konca življenja goni o ukradenih volitvah... čeprav, videt je, da je celo več ljudi potrebnih dobrih tablet. zna bit, da jih boste naslednja 4 leta mogli dobit celo na stroške ostalih davkoplačevalcev :))
l'jga

Maria ::

Kaj je v splošnem razen podpisa dokaz, da glasovnic ni obkrožil nekdo drug (iz komisije ali kdo drug)?

Slobodan je na ta način dobil 104 %.

Maria

borchi ::

> Kaj je v splošnem razen podpisa dokaz, da glasovnic ni obkrožil nekdo drug (iz komisije ali kdo drug)?

identifikacija pred komisijo.

sicer bi lahko ugotovili rezultate volitev čez kake 10 let, če bi rekli, da je treba preverjat istovetnost podpisov...
l'jga

drejc ::

> Ne. Izkazati se moraš tudi z osebnim dokumentom.

BULLŠIT. Lahko je tudi "osebno poznan".

Je pa to problem zato ker ne rotirajo volilnih komisij. To bi obvezno mogl delat imho, že zaradi higijene.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

MadMicka ::

Marija, zadeva je zelo preprosta: na volitve bi lahko prišla tudi oseba xy in glasovala za osebo ab, obenem pa bi se še podpisala kot ab.

Zato pa mora komisija ugotoviti istovetnost oseb. TO JE BISTVENO. Lahko s pomočjo osebnega dokumenta, lahko pa jo poznajo (bodisi osebno, bodisi gre za znano osebnost). Kot rečeno zaradi morebitnih goljufij pa ima vsaka stranka pravico imeti svoje zaupnike na voliščih. Npr. člani komisije bi lahko goljufali tako, da bi proti koncu volitev za tiste, ki niso prišli na volišča, sami izpolnjevali volilne lističe, ali pa bi tiste volilne lističe, ki so podprli "napačno" stranko, naredili za neveljavne.

Maria ::

Zanimivo, v skladu z zakonom in posledično s principi pravne države je, da se podpišeš, pa nihče ni tega zahteval od nekaterih volilcev.

Zanimive volilne komisije in strankarski zaupniki.

Četudi so jih pred tem dejansko identificirali (in zakaj se ne bi podpisal, če so te že identificirali?; in zakaj ne bi hotel povedati, dasi volil - je lahko koga zaradi tega sram?) - čudna mentaliteta.


Maria
««
15 / 19
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Volitve (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28146157 (39442) Keyser Soze
»

Predsednik vlade (stranke) in njegovi/njeni možje

Oddelek: Loža
161669 (1183) Zeberdee
»

Volitve se bližajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8219571 (18190) T-h-o-r
»

Rezultati državnozborskih volitev 2004 (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
49021708 (11747) iration

Volitve - oddaj glas (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
735368 (3842) Gandalfar

Več podobnih tem