» »

Bodo mejni organi pregledovali ali iPodi in mobilni telefoni vsebujejo piratske vsebine?

Bodo mejni organi pregledovali ali iPodi in mobilni telefoni vsebujejo piratske vsebine?

Slashdot - Kot poročajo na canada.com, se tudi kanadska vlada skupaj z EU in ZDA tajno dogovarja o sprejemu posebnega trgovinskega sporazuma proti ponarejanju (tim. Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Gre za predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini, o katerem smo že poročali pred kratkim, na dan pa je prišlo še nekaj novih podrobnosti.

V okviru sporazuma naj bi se namreč države podpisnice zavezale, da bodo sprejele ustrezno zakonodajo, ki bo mejnim organom podelila pravico pregledovati ali iPodi, mobilni telefoni potnikov in podobne naprave vsebujejo nelegalno prenešene avtorsko zaščitene vsebine.

V primeru, da bodo mejni organi na elektronski napravi potnika odkrili nezakonite vsebine, bo kršitelj seveda kaznovan, osnutek sporazuma pa omenja tudi možnost zaplembe oz. uničenja naprave, kjer se je nahajala nezakonita vsebina. Kanadski mejni organi sicer že lahko pregledujejo prenosne računalnike z namenom odkriti ali se na njih nahaja otroška pornografija, po omenjenem predlogu pa naj bi njihova pooblastila razširili še na področje kršitev avtorsko pravne zakonodaje.


Očitno bodo mejni organi kmalu poleg domnevnih teroristov in pedofilov pričeli loviti še digitalne pirate. Obvezna hramba prometnih podatkov pa bo poleg orodje boja proti terorizmu in pedofiliji na internetu postala tudi priročno orodje za boj proti piratstvu. Pozdravljeni v krasnem novem svetu!

133 komentarjev

«
1
2 3

w00tnes ::

Um kaj pa če sem dejansko muziko kupil (na CD-ju) in jo kasneje ripal v mp3 in nalozil na predvajalnik?
Bom moral racune nosit s sabo (al kar celoten CD)...

imagodei ::

bruh!
- Hoc est qui sumus -

kriko1 ::

Beda. In kaj npr. če imaš prenosnik kriptiran? Jim moraš izročiti geslo?

OmegaBlue ::

Si pač zadržan za nedoločen čas, dokler ne izpljuneš gesla.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

kriko1 ::

Torej jim moraš če hočeš videt spet svetlobo. In npr. da nimaš nič sumljivega gor, samo da je pač glasba iz original cd-jev v mp3 formatu, zato ker šparaš z diskom? Seveda s seboj nimaš računov (če jih sploh kdo hrani za kupljene albume), original škatlica je pa daleč doma.

Mavrik ::

Beda. In kaj npr. če imaš prenosnik kriptiran? Jim moraš izročiti geslo?


Kolikor jaz razumem stvar, ti lahko tip na carinski kontroli s poljubnega razloga prepove vstop v državo. In če sumi da si grdi grdi terorist s seznamom tarč na prenosniku...
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

steev ::

Nič nebo iz tega.
:|

Spc ::

In kako mi bo nekdo dokazal da je zadeva res kupljena in ni piratska ??

Kako mi lahko nekdo dokaže, da sem si pesem posnel iz tvja ali radia .. z tem, da ni nobenih reklam noter.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

imagodei ::

steev,

zakaj ne? Pred desetimi leti si tudi nihče ni predstavljal, da se boš moral ob vstopu v ZDA slečt do gat in se, malodane, prepognit za analni pregled. Pa da bodo na letalih v 1. razredu jedli s plastičnim priborom. Pa da boš na letalo s sabo lahko vzel samo original zaprto plastenko pijače.

It's happening. V svetu vlada panika. Svet vodijo politiki, ki ne dohajajo razvoja tehnologije in je ne razumejo. Po eni strani bi s taisto tehnologijo radi nadzorovali vse, po drugi strani bi navadnim smrtnikom radi omogočili dostop samo še do generičnih vmesnikov, kjer ne moreš zastraniti od tistega, kar ti v naprej pripravi veliki brat. Problem je samo v tem, da tehnologija prinaša velike dobičke in da so "modri možje" v precepu, kaj naredit. Ljudem ne moreš kar vzet, drugač se bo ekonomija sesula, lahko pa jih s taisto tehnologijo v nulo nadziramo...

Vse bolj se mi dozdeva, da je Kitajska v bistvu socialni eksperiment/mednarodni protektorat, kjer testirajo Krasni novi svet.
- Hoc est qui sumus -

tomitza ::

Sj niso normalni...
www.at-crew.net

kriko1 ::

@Spc, ja očitno ne moreš če nimaš s seboj računa. Ker original škatlica sama po sebi še ne dokazuje da si stvar kupil, lahko da si ukradel....

poweroff ::

Treba se je zavedat par stvari.

1. Tole pregledovanje ne bo množično. Vsaj zaenkrat še ne.

2. Predlog predvideva da bodo o tem kaj je legalno in kaj ne odločali mejni organi sami.

3. Če gesla ne izročiš te lahko malce pridržijo in poskušajo prepričat s kakšnim bolj temeljitim pregledom (npr. rektalnim :-) ). Lahko ti tudi zaplenijo računalnik in ga skušajo odklenit z bruteforcingom... skratka, celoten postopek traja malce dlje, recimo toliko, da zamudiš naslednji let. Ampak to ni glavni problem. Glavni problem je, da mislim, da ti lahko enostavno prepovejo vstop v državo. Rešitev je plausible deniability.

Je pa ena pozitivna stvar pri tem. Folk se bo zavedel pomena šifrirnih tehnologij in uporaba teh tehnologij se bo bolj razširila.
sudo poweroff

poweroff ::

Sicer pa... z užitkom bom tole rekel: saj če nič slabega ne počnete nimate kaj za skrivat, a ne? :-)
sudo poweroff

kriko1 ::

Če prav razumem, plausible deniability je to da izdaš samo en ključ, npr ta da odkriptira disk - vendar so gor lahko še dodatne zakriptirane datoteke? V tem primeru te bodo vseeno rektalno pregledali, saj vidijo da so gor še določene zadeve kriptirane :)

Spc ::

kriko1 vprašanje je .. ali je iz radia in tvja ilegalno snemati in kako bom dokazal da je to res iz radia oz. tvja posneto.
Potem če snemaš iz radia te lahko po tej logiki kar zaprejo v zapor.
|O
 

kriko1 ::

@Spc: kje pa, samo rtv položnice za preteklih 5 let pokažeš. Sej te vedno itak nosiš s sabo - kamorkoli greš.

poweroff ::

Ne, ti imaš več gesel, vsako geslo ti odklene en skriti kontainer. Ni pa razvidno ali je geslo eno samo ali jih je več.

Ti pač prijazno trdiš, da je eno samo.
sudo poweroff

MrStein ::

Snemanje s TV in radija je legalno.
Nima veze z RTV položnico (saj ta recimo ne pokriva MTV).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

redo ::

LOL! Saj nebi rekel, če bi bili vsi tisti zunaj države svetniki (ali pa tisti znotraj). Tako pa bolj težko razumem, kaj želijo doseči? Da ko grem skozi filter, zgledam svetnik?

Matthai, se ne strinjam. Kodiranje je za na mejo za moj okus preveč riskantno. Sem prepričan, da tudi carinik ve, da lahko imaš več gesel. Zato te IMHO sigurno čaka še kašno doživetje. Zakaj bi si kompliciral življenje. Vso piratsko vsebino lahko presnamem z interneta tudi znotraj tiste države (če jo ravno potrebujem). Bom pač samo skozi šel z ničlami popisanim diskom (ta menda ni avtorsko zaščitena?), če že ravno vztrajajo. Ostalih, svojih podatkov jim itak nebi kazal, tudi če so zakodirani, preveč komplicirano (pa ne mislim kodiranja). Presnamem jih raje iz domačega (ali službenega) strežnika.

Bo pa seveda zanimivo, ko bodo kakšnemu Windows uporabniku le-ti zatežili, da niso, kako že, genuie ali nekaj takega.
To ti je zakonodaja za za***avanje.

Daedalus ::

Mah, to še ni nič Po novem te tud zaprejo in izženejo zaradi raziskovalne naloge. Anal probe zaradi piratskega albuma na ifooju očitno še ni tako huda reč.

Res, krasni novi svet, ni kaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tear_DR0P ::

In kako mi bo nekdo dokazal da je zadeva res kupljena in ni piratska ??

DRM anyone?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

zee ::

hja...samo marsikatera trgovina (tudi iTunes) prodaja ze nekaj casa glasbo brez DRManja.

nadalje me zanima hipoteticen scenarij: na trdem disku prenosnika mi najdejo (z/brez forenzike) en album MP3jev in/ali del ali dve moje priljubljene nanizanke ____ (dopolni po zelji). jim lahko recem, da sem zadevo potegnil dol zato, da sem videl, ce se mi splaca glasbo/nadaljevanko kupiti?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

poweroff ::

Lahko rečeš.

Kaznovan boš pa vseeno. :-)
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

jim lahko recem, da sem zadevo potegnil dol zato, da sem videl, ce se mi splaca glasbo/nadaljevanko kupiti?


Seveda, saj si do tega upravicen, ker tako pise v vsakem .nfo fajlu! :-P
https://dolhar.si/

antonija ::

Pri vseh TB piratske vsebine ki se pretaka dnevno po iNetu bojo sli gledat 8GB iPode za piratske vsebine? Sej razumem da zganjanje panike in represija skrbijo da so ovcice pod nadzorom, amapk tega pa v 2008 res nebi pricakoval. Mogoce 1995, takrat je blo za vse treba diskete svercat....
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

šernk ::

kako bodo pa preverili če imaš vse programe original??? bo šel za vsak program gledat ali je skrekan ali ne?? očitno se bomo res vsi počasi selili na freeware programe in množična selitev na zastonjske programe lahko pomeni katastrofo za velike firme.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

gemini ::

Jaz se popolnoma strinjam z redotom ali redom kaj vem kako bi sklanjal :) uglavnem ne vem čemu je treba karkoli nelegalnega nositi s sabo, danes smo tako ali tako na širokopasovnih povezavah vsepovsod in karkoli lahko preprosto vlečeš iz svojega ali kateregakoli drugega strežnika, tako da... zaradi mene je pc lahko čist kot solza.

fiction ::

Hja in ce kupis skladbo v MP3 obliki, si jo posnames z radija ali pa sam zrippas s kupljenega CD-ja? Ce se ne motim je vse to legalno.

Ne da se dokazati ali je nekaj piratsko ali ne. Ne na sodiscu, ne v tej ureditvi v stilu divjega zahoda kjer ima "serif" vsa pooblastila. Zato pomoje dokazno breme ni na tvoji strani. Nisi ti tisti, ki mora sabo nositi 1000 racunov, da lahko dokazes, da si nekaj kupil, ampak ti morajo dokazati, da si dejansko nekaj ukradel. In to lahko naredijo prakticno samo tako da te dobijo takrat ko downloadas. Ok, lahko recimo najdejo pri tebi datoteke v stilu WAREZ-GROUP-BLAHBLAH-ALBUM. Ampak ne vem, ce je to samo po sebi ze dovolj obremenjujoce.

Zanimivo kaksen pritisk izvajajo razne RIAA, MPAA in podobne organizacije. Kmalu bos za umor dobil manj zapora kot za "krsenje intelektualnih pravic".

Ocitno bo treba sedaj tudi podatke na MP3 / video predvajalnikih imeti sifrirane + plausible
deniability. Ce ne bos vpisal pravega gesla na zacetku bos poslusal lahko samo
Rick Astley - Never Gonna Give You Up. Na meji bos potem cariniku rekel: "You've been rickrolled!" :-p

zee ::

no, saj tudi moji prenosniki so vsakodnevno cistejsi (od sumljivih vsebin in programja). samo zanimalo me je.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

imagodei ::

šernk,

če se bodo selili samo tisti, ki do sedaj itak niso plačevali, potem to ne pomeni nobene katastrofe.

Je pa skrajni čas, da dobi open source/freeware pravo priložnost. Če se posledično še nekaj procentov podjetij, ki sedaj prisegajo na M$ odloči za prehod na free alternative, potem se bo nekaj konkretnega premaknilo.

Glede muzke in podobnega je pa to spet brc v temo (strašljivo je sicer, kako daleč se spuščajo, da bi nadzorovali in obvladovali pokorne državljane). V končni fazi imam lahko vso muzko nekje na privat ftp serverju. iPod/prenosnik prenesem čez mejo prazen, nato se priključim na ftp in potegnem vse nazaj. Preden se vračam preko meje, spet komplet brišem.

Enako lahko tudi za celotno vsebino trdega diska. Če bom menil, da je moja zasebnost tako pomembna, lahko naredim image diska in ga (kriptiranega) shranim na privat server, v tujino grem s formatiranim in parkrat prepisanim diskom, nato pa v tujini s serverja potegnem image in restoram disk.

Torej, še ena izmed potez v vrsti (propadlih) poskusov, kako ohraniti vsaj 10 let preživet način prodaje glasbe, videa, ipd. Vse to zvišuje ceno legalnim kopijam, prepad med tistimi, ki brezsramno piratizirajo in industrijo/politiko, ki se trudi kovati vedno večje dobičke ter zmanjševati število nelegalnih kopij, pa se vztrajno veča.
- Hoc est qui sumus -

Zheegec ::

kako bodo pa preverili če imaš vse programe original??? bo šel za vsak program gledat ali je skrekan ali ne?? očitno se bomo res vsi počasi selili na freeware programe in množična selitev na zastonjske programe lahko pomeni katastrofo za velike firme.

Crack je popolnoma legalna zadeva, prepovedano je piratstvo.

Kako bodo pa ugotovili, da ni samo kopija originala, do katerih smo po zakonu upravičeni, dokler imamo za lastno uporabo?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

fiction ::

Enako lahko tudi za celotno vsebino trdega diska. Če bom menil, da je moja zasebnost tako pomembna, lahko naredim image diska in ga (kriptiranega) shranim na privat server, v tujino grem s formatiranim in parkrat prepisanim diskom, nato pa v tujini s serverja potegnem image in restoram disk.

Zakaj bi sploh kompliciral? Ce je itak kriptirano imas lahko vse skupaj tudi na disku, ko
gres cez mejo. Sicer pa lahko tvoj ISP sniffa promet in vseeno vejo kaj imas na disku.

redo ::

fiction
Zakaj bi sploh kompliciral? Ce je itak kriptirano imas lahko vse skupaj tudi na disku, ko
gres cez mejo. Sicer pa lahko tvoj ISP sniffa promet in vseeno vejo kaj imas na disku.

Ne, zato ker ko bodo na meji našli nekaj kriptiranega na tvojem disku, te lahko ne spustijo v državo, ti težijo za ključe, gesla, analni pregledi, ... Ne pozabiti, tu ne gre za sodni proces, tu gre za vstop v državo (ali morda "počitnice" na Kubi).
Postopek prestopa meje se zakomplicira. Ta se s časom preživetim na meji samo bolj komplicira. Seveda pa, ko ti enkrat najdejo na disku kaj kriptiranega (ali nelegalnega), boš vedno sumljiv. Potem se kar pripravi na čakanja na meji (v najboljšem primeru). Zakaj bi torej šel to pot, ko pa je tehnična rešitev bolj kot ne preprosta?

ISP-jem je malo mar, katere MP3-je imaš ti na disku. Dvomim, da kaj tako nepomembnega sploh beležijo.

ahac ::

Pozdravljeni v krasnem novem svetu!


Pozdravljaš v "krasnem novem svetu" ali "1986" nas še zadnjih nekaj let (in to v vsaki drugi novici). Kaj smo torej tam šele zdaj ali smo bili že takrat? ;)
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

MrStein ::

Lahko rečeš.

Kaznovan boš pa vseeno. :-)

Seveda pod pogojem, da dokažejo, da so posnetki ilegalni.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

joze67 ::

LOL! Saj nebi rekel, če bi bili vsi tisti zunaj države svetniki (ali pa tisti znotraj). Tako pa bolj težko razumem, kaj želijo doseči? Da ko grem skozi filter, zgledam svetnik?


Bolj je stvar v tem, da vlade za meddržavni trgovski sporazum ne potrebujejo parlamentarne procedure. Konkretno za Kanado - več poskusov, da bi DMCA-like zakonodajo spravili skozi, je že propadlo. Tole pa se lahko sprejme, predno kdorkoli reče "keks".

Spc ::

jim lahko recem, da sem zadevo potegnil dol zato, da sem videl, ce se mi splaca glasbo/nadaljevanko kupiti?

Kaj pa če si nadaljevanko iz TVja posnameš ? in imaš nadaljevanka ___ .avi ?
Torej v tem primeru bi pa moglo bit to legalno ?
 

fiction ::

redo
ISP-jem je malo mar, katere MP3-je imaš ti na disku. Dvomim, da kaj tako nepomembnega sploh beležijo.

Naj bi bilo tako - oni samo omogocajo promet. Ampak v praksi lahko belezijo vse. Naj si bo to zaradi boja "proti terorizmu", "proti otroski pornografiji", "za intelektualne pravice", <other buzzword here>... Tudi to hocejo uvesti. Torej ko ti skopiras k sebi v tujino file1, je to isto kot ce bi imel na disku file1 pri prehodu meje. Seveda lahko vse skupaj prenasas kriptirano. Zelo tezko potem ko gres nazaj vedo, da si ti to k sebi downloadal.
Ampak lahko pa potem ko si spet doma pride k tebi "policija za intelektulano lastnino" in rece aha s tvojega FTP-ja se je pa nekaj kriptiranega prenasalo. Takoj nam pokazi za kaj je slo - pa si naskral na enak nacin. Vse skupaj je samo en korak naprej.

Ziga Dolhar ::

Glede dokaznega bremena bi bilo dobro najprej vedeti, kaj morda sploh 'pise'.

Ce nic, pa za zacetek sploh ugotoviti, KAJ se dokazuje. 'Nelegalnost' je namrec negativno dejstvo, odsotnost licence - ki pa je pozitivno dejstvo. Zato bi bilo formalnologicno (dokazujejo se pozitivna dejstva) bolj 'smiselno', da bi se dokazovala legalnost- to pa bi moral (in mogel) dokaz(ov)ati migrant.

Tecno in rahlo nezivljensko. Se enkrat, spekulacije naj se razblinijo z vec informacijami, Matthai.

.
https://dolhar.si/

Spc ::

Kaj pa če ma user odprt wi-fi in si sosed cuka dol filme in mp3je .. uporabnik pa res ne zna uporabljati p2p programov ?
Ali pa nalašč postaviš wi-fi unsecured potem ko pa ti pride policija domov, da si prenašal datoteke .. in se izgovoriš da maš odprt wi-fi in da je to verjetno bil kdo drug .. v takem primeru ti skorajda ne morejo dokazati da si ti bil edino če grejo diske gledat.
 

fiction ::

Kaj pa če si nadaljevanko iz TVja posnameš ? in imaš nadaljevanka ___ .avi ?
Torej v tem primeru bi pa moglo bit to legalno ?

Problem je v tem, da po vsebini legalne video oz. glasbene datoteke ne mores razlikovati od
nelegalne. Ok, v posnetku lahko ni reklam - ampak to se ni dokaz: lahko si vse skupaj
posnel z neke komercialne televizije ala Premiere oz. sam izrezal propagandna sporocila.
Tudi predobra kvaliteta v stilu, ce vse skupaj hresci potem je legalno posneto, ni dokaz.
In potem ostane samo se to, da bodo sli gledati, ce ima datoteka ime v stilu warez_nadaljevanka.avi. Butasto.

fiction ::

Kaj pa če ma user odprt wi-fi in si sosed cuka dol filme in mp3je .. uporabnik pa res ne zna uporabljati p2p programov ?
Ali pa nalašč postaviš wi-fi unsecured potem ko pa ti pride policija domov, da si prenašal datoteke .. in se izgovoriš da maš odprt wi-fi in da je to verjetno bil kdo drug .. v takem primeru ti skorajda ne morejo dokazati da si ti bil edino če grejo diske gledat.

To je sicer offtopic, ampak pomoje pac za odprt WLAN velja, da je lastnik odgovoren za to kaj se dogaja. Torej ce ima sosed odprt wi-fi in ga ti zlorabljas, za te zlorabe nastrada sosed, v kolikor mu ne uspe dokazati, da si bil ti krivec. Ce ti zanalasc pustis odprt WLAN s tem nic ne pridobis, ker bos moral se vedno dokazovati, da je bil nekdo drug kriv. Se mi zdi, da je v Angliji neka cudna zakonodaja po kateri je prepovedano uporabljati odprta tuja brezzicna omrezja.

Spc ::

Kolko sem jaz bral je ena gospa bila tožena iz strani RIAA-e in ker je imela doma odprt wi-fi je bila oproščena.
To je bilo na slashdotu pred kakim letom in pol če se prav spomnim..

Drugače pa lahko tudi kdo naredi recimo spletni radio preko shoutcasta na katerem suče "ilegalne" mp3je iz interneta ti pa si potem to posnameš iz shoutcasta .. kar bi pa spet pomenilo "legalno" vsebino saj si snemal iz radija..
 

TheoryX ::

zakaj bi sploh morali koga prisilit da jim pove geslo?
večina ljudi tako ali tako nima boot in/ali bios passworda...
tako da če se ne motim, samo dajo en live linux cd not in majo dostop do vsega kar ni zakodirano...ali pač?
Intel C2D E6420 | P5K Deluxe/WiFi | BFG 8800GTS OC
Crucial 2 × 1 GB Value rami | Hitachi 320 GB

MrStein ::

fiction:
Se mi zdi, da je v Angliji neka cudna zakonodaja po kateri je prepovedano uporabljati odprta tuja brezzicna omrezja.


In v Nemčiji tudi.
Neko sodišče je odločilo, da gre za kaznivo dejanje (nelegalno prisluškovanje in nekaj, kar nisem razumel. Prvo je malo hecno bilo napisano, ker je baje v konkretnem primeru nekdo tožil drugega, ker mu je odprti WLAN uporabil. Prisluškovanje bi naj bilo, ko je "prišlek" "prebral" DHCP paket, ki mu je dodelil IP naslov, ker kao ni bi namenjen njemu. Druga točka pa je bila nekaj kao, da je zdaj on nastopal po lastnikovim javnim IP naslovom...)
Članek je v aktialni številki c't.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Spc ::

In v Nemčiji tudi. ...

To bolj ko bereš majn ti je jasno zakaj se gre in kak je vseskupaj povezano in zakaj je to ilegalno početje.
 

poweroff ::

1. Ja, lahko imaš datoteke na nekem FTP serverju in upaš, da boš na ciljni destinaciji imel delujoč broadband in predvsem čas, da si restoraš disk. Ampak v praksi tega NOBEN ne bo uporabljal. Sploh pa ne za telefona ali iPoh. In to vsi dobro veste da je to samo teoretična rešitev.

2. Seveda obstajajo mejni primeri, vendar pa obstaja veliko čisto jasnih primerov, kjer je že iz razdalje 2 metrov jasno, da gre za DVD ali CD RIP.

3. V povezavi z DRM bo tole super delovalo, zato lahko pričakujemo boost DRM. V stilu - se hočete izogniti gneči na meji? Uporabljajte DRM in z enim klikom cariniku dokažite, da ste legalni...

4. Žiga: zaenkrat ne piše še nič, ker je leaknil samo en del dokumentacije. Poleg tega je pogodba zelo splošna, natančna implementacija zakonodaje pa šele pride.

5. Zlorabljanje tujih wlanov (pa čeprav odprtih) je seveda kaznivo. A leta 2008 še obstaja kdo, ki misli, da je to OK?

6. Ahac: v 1984 gremo čedalje bolj. Na žalost se moja predvidevanja izpred parih let čedalje bolj izkazujejo za točna. Pred parimi leti si še lahko na vsakem vogalu kupil razne dekoderje, itd, danes pa ima folk v stanovanju eno televizijo in plačuje za eno televizijo, če ima dve televiziji, pa plačuje za dve televiziji (IP TV). Pa ni videt, da bi se kdo pretirano bunil. Počasi, a čedalje bolj gremo v smer, ki smo jo nekateri videli že pred leti. Čez deset let se tudi ne bo nihče bunil, ker bo pač treba dejansko kupit vsak MP3 za mobilni telefon. Pred 10 leti so te pa čudno gledali če si sploh pomislil na to,da bi MP3 kupil.
sudo poweroff

MrStein ::

Zlorabljanje tujih wlanov (pa čeprav odprtih) je seveda kaznivo. A leta 2008 še obstaja kdo, ki misli, da je to OK?

Eh, če torej jaz odprem WLAN za vse, potem je vseeno vsak gost kriminalec ?

Omenjeni članek o Nemčiji pa je tu : Gericht erkl&#227;rt Nutzung eines privaten, offenen WLAN zur Straftat
Še par debat te novice : na hackerboard.de, na thinkpad-forum.de (vse v nemščini, očitno...)

PS: Pritožba čez forumovo spremembo umlauta v ä je verjetno nesmiselna...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PaX_MaN ::

Eh, nič takega. Ko te bodo slekli do golega in hoteli dokazila, da imaš na sebi originalna oblačila, takrat bo yeba.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novozelandski cariniki lahko zahtevajo vaša gesla

Oddelek: Novice / Zasebnost
456441 (3468) poweroff
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776503 (63008) Iatromantis
»

Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8313166 (9227) SasoS
»

Sodišče v ZDA naložilo obdolžencu dešifriranje diska (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8211496 (7862) poweroff
»

Pred olimpijskimi igrami ZDA svoje državljane svarijo pred kibernetskim vohunjenjem

Oddelek: Novice / Zasebnost
174916 (3807) carot

Več podobnih tem