» »

Notranji ministri EU podpirajo sporazum SWIFT

Notranji ministri EU podpirajo sporazum SWIFT

Večer - Evropski parlament je februarja letos zavrnil sporazum SWIFT, ki bi omogočil izmenjavo podatkov o finančnih transakcijah v Evropskem gospodarskem prostoru z ZDA. Zdelo se je, da je sporazum SWIFT mrtev in da so se Evropejci končno znali zoperstaviti enosmernim ameriškim pritiskom, a tako je kazalo le na prvi pogled. Nizozemska je na primer že imela sklenjen bilateralni sporazum o izmenjavi podatkov, pričakovati pa je bilo, da se bodo ZDA lotile vsake države posebej in izsilile podpis sporazumov. Ne bo jim treba, saj bodo evropski notranji ministri složno podprli padli sporazum.

Kot piše Večer, so notranji ministri članic EU na rednem zasedanju obravnavali to temo in ugotovili, da je za boj proti terorizmu takšen sporazum potreben. Predsedujoči Alfredo Perez Rubalcaba je po zasedanju pojasnil, da tak sporazum EU hoče imeti, saj da gre za enega osnovnih elementov sodelovanja v boji zoper terorizem. Ministri so se izrekli proti podpisovanju dvostranskih sporazumov posameznih članic, zato bosta Evropska komisija in Svet EU pripravila nov predlog, takoj ko bo Komisija prejela mandat za pripravo sporazuma. V njem bodo upoštevali pripombe parlamenta, zato upajo, da ga parlament ne bo zavrnil. Za zdaj je soglasje ministrov še na načelni ravni, formalizirali pa ga bodo 10. maja z ratifikacijo.

Slovenski pravosodni minister Aleš Zalar pojasnjuje, da je prvi sporazum padel tudi zaradi tega, ker ni bilo povsem jasno, kaj naj bi se sploh posredovalo in kaj bi ZDA s podatki počele. V novem sporazumu naj bi tako določili, da se ne bodo posredovale vse podrobnosti o transakcijah, marveč zgolj analize iz zbranih podatkov. Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström dodaja, da bo novi dogovor vseboval pomembna jamstva za zaščito podatkov.

15 komentarjev

BaToCarx ::

"i believe"

RejZoR ::

Ne vem zakaj mora ZDA vedeti o mojih nakazilih iz slovenije v npr italijo ali nemčijo. Če že naj monitorajo samo nakazila v in iz ZDA, ne pa kar vse povprek.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

kuglvinkl ::

Zakaj? ker si potencialen terorist, Sherlock.
Your focus determines your reallity

Icematxyz ::

In potem ti ki to nadzirajo (in analizirajo) ne znajo napovedati prihodnosti?

srus ::

Zanimo je dejstvo, da ima množica eurokratov zaposlene svoje zakonce pri ameriških podjetjih, ponavadi multinacionalkah. Naključje?

PJani ::

Ah. Evropa pada počasi v ameriški "nadzor". Kmalu se bodo začele dogajati stvari ki se dogajajo v ameriki.
C/C++

Icematxyz ::

Zanimiva se mi zdi ta lahkotnost razmišljanja predvsem. Češ neka organizacija ima na voljo podatke o transakcijskih računih slehernega Evropejca. In beleži vse aktivnosti na teh računih. In potem ker pač se to nahaja na Nizozemskem in v Belgiji. Je to v domeni ene države vse skupaj. Katera ima lahko sklenjene bilateralne sporazume z ZDA. Ki so v nekem trenutku v nasprotju z odločitvijo evropskega parlamenta. In pri tem uradno razen političnega pritiska nič ne moreš?

To se mi zdi malo smešno. Da v imenu prebivalcev Slovenije se o izmenjavi podatkov z ZDA lahko dogovori Belgija ali Nizozemska prosto po prešerno. Ne glede na veto EP ali nasprotovanje Slovenije. Pa tudi to da ZDA potem te podatke posreduje tretjim državam. Nazaj evropejcem zagotov ne. Komu potem? Rusom, Kitajcem, Iranu, Afganistanu in Severni Koreji? Me ne bi čudilo če se moji podatki znajdejo na koncu tudi v teh državah.

Zgodovina sprememb…

lebang1 ::

"za boj proti terorizmu" ... ja, seveda ;((

poweroff ::

Ne samo potencialen. Očitno nekaj skrivaš - torej si že kriv. :D
sudo poweroff

antonija ::

In potem ti ki to nadzirajo (in analizirajo) ne znajo napovedati prihodnosti?

Te majo prevec dela sami s sabo ko zgubljajo USB kljucke in prenosne diske s obcutljivimi podatki ki se na koncu znajdejo na ebayu. To mora bit neka posebna (top secret) taktika v boju proti terorizmu...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kitaj ::

Na koncu bodo podatke dobili teroristi in z njih analizo uspešneje izmikali nadzoru.

BALAST ::

Če lahko v enem kovčku prinesejo 10Mio $, potem bodo to delali še naprej. Vladne depeše se po zakonu ne pregledujejo. Gre pač en šejk v svojo banko, spije kavico in že ime ta kovček pri sebi. Ga preloži v črn vladno potrjen kufer. Ter pošlje komurkoli, ki ima tehnologijo in voljo, da bi zrušil kakšno gosporadstvo.

In tako se pelje ta kovček z vladnimi vozili do naslovnika. Po dveh tednih pa oboroženi "teroristi" udarijo na nekem letališču...

Rabiš mal domišljije, samo ta SWIFT nadzor je prej kot ne varovalka pri trgovanju z valutami, da se razne forex in menjalniške frke ujamejo, preden pride do večje škode.

CyberPunk ::

PJani je izjavil:

Ah. Evropa pada počasi v ameriški "nadzor". Kmalu se bodo začele dogajati stvari ki se dogajajo v ameriki.


Ja, "počasi" - že od leta 1918 naprej. Takrat je bila še šansa, da bi bila Evropa ta glavna, ampak je žal zmagala druga stran. ;)
Če bo EU "poskus" uspel, bo pa pokazal čas - zaenkrat kaže, da Američani s svojimi britanskimi minioni uspešno spodkopavajo evropske poskuse, da bi postali uveljavljena "velesila".

amigo_no1 ::

EU, 51-ta država ZDA.
Žalostno.

Icematxyz ::

antonija je izjavil:

In potem ti ki to nadzirajo (in analizirajo) ne znajo napovedati prihodnosti?

Te majo prevec dela sami s sabo ko zgubljajo USB kljucke in prenosne diske s obcutljivimi podatki ki se na koncu znajdejo na ebayu. To mora bit neka posebna (top secret) taktika v boju proti terorizmu...


Dvomim da je zadeva tako nedolžna.

Sam Google je nekoč rekel nekaj v tem smislu:

There are many, many things that Google could do, that we chose not to do… One day we had a conversation where we figured we could just try to predict the stock market. And then we decided it was illegal.


Pa ne rabijo sploh finančnih podatkov posameznikov za to dejavnost.

Močno dvomim da ti zbrani podatki niso analizirani do potankosti. Nenazadnje zbirajo se zaradi terorizma? Torej se zagotovo analizirajo da se zaznajo aktivnosti ki bi lahko bile povezane z terorizmom? Temu jaz ne verjamem da ima dostop do teh podatkov nekdo samo zaradi lepega. In da ne izvaja na njih analiz za vse kar ga zanima in lahko z precejšno gotovostjo napove praktično vse kar ga zanima na finančnem področju globalno gledano.

Zgodovina sprememb…Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podatki o bančnih transakcijah SWIFT dostopni ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
317986 (6703) phong
»

SWIFT preskočil prvo oviro

Oddelek: Novice / Zasebnost
225810 (4875) PacificBlue
»

EU želi kmalu sprejeti dogovor o deljenju podatkov SWIFT z ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
239579 (8650) noraguta
»

Evropski parlament zavrnil izmenjavo podatkov v SWIFT-u z ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
436991 (5046) PacificBlue
»

Bodo ZDA lahko prisluškovale evropskim transakcijam ali ne?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2710302 (8938) guest #44

Več podobnih tem