» »

Nova pravila FCC-ja: nevtralnost interneta na preizkušnji

Nova pravila FCC-ja: nevtralnost interneta na preizkušnji

Ars Technica - Nov osnutek pravil (PDF) o nevtralnosti interneta, ki ga je pripravila ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), buri duhove. Kot pravi neprofitna organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF), je problematična dikcija, ki od ponudnikov interneta (ISP) ne zahteva omogočanja prenosa nelegalnih vsebin ali nelegalnega prenosa vsebin. Z drugimi besedami: ISP-ji so izvzeti iz zahtevka po nevtralnosti, če trdijo, da določene vsebine blokirajo, upočasnjujejo ali kako drugače pohabljajo zaradi ilegalnosti. Vse skupaj je v pravilih nedvoumno definirano z besedami, da nimajo nobenega namena ščititi nezakonitih dejavnostih v teh pravilih.

Fred von Lohmann, odvetnik za avtorsko pravo pri EFF, vidi v tem nevarnost. Pravi, lahko sedaj ISP-ji počnejo kar jih je volja in se vmešavajo v vašo povsem zakonito rabo interneta, če trdijo, da skušajo preprečiti kršitve avtorskih pravic. S tako utemeljitvijo bi lahko na primer upravičili blokiranje BitTorrenta, ki si ga je ameriški ISP Comcast privoščil leta 2007. Tako bi teoretično lahko odžagali celoten BitTorrent, The Pirate Bay, Rapidshare, dostop do novičarskih skupin (usenet) in še kaj, rekoč, da skušajo preprečiti kršitve avtorskega prava.

K sreči v osnutku piše, da se izjeme pri nevtralnosti nanašajo le na vsebine, ki so dejansko nezakonite, tako da celega protokola torrent naj ne bi onemogočili. Problematična pa je še določba, da so vse izjeme pod zavihkom upravljanje omrežja definirane kot razumne prakse, ki jih uveljavlja ponudnik širokopasovnega dostopa do interneta. Je potemtakem omejevanje vsega prometa prek P2P razumno, če verjamemo, da je velika količina tako prenesenih podatkov nelegalnih? V osnutku je omenjena tudi ta težava in navodila pravijo, da pavšalno blokiranje ni na mestu.

Pravila so še v pripravi in končna verzija se lahko od osnutka še močno razlikuje. Za zdaj je jasno le, da nova pravila ISP-jem dovoljujejo blokiranje ilegalne vsebine na P2P-omrežjih, če je uporabljena metoda za identifikacijo zakonita (torej ne gre za prisluškovanje). Prav tako v opombi 230 dodajajo predlog, da ISP-ji sami izvedejo potrebne ukrepe za zoperstavljenje neželenemu in škodljivemu prometu, kot je spam in malware, in da lahko zavrnejo prenos vsebin, ki so nezakonite. Več o tem.

Se nevtralnost interneta počasi poslavlja?

2 komentarja

jlpktnst ::

Ene reči so nekje nezakonite drugje pa ne. Tako preprosto ne gre.

BaToCarx ::

Mah, nej blokirajo vse.. pa bomo vidli kolk casa bodo meli narocnike.. Kar naenkrat se bo bojavil SSL tuneliran P2P, in ka bodo potem, blokirali SSL? Da crkne 90% resnih zadev na netu?

Ljudje imamo prijatelje.. Lan kable al clo opticne, ki jih ni tezko potegnit od hise do hise (bloka, karkoli). V skrajnem primeru se lahko tud vozi HDDje dvdje , oziroma karkoli kar omogoca se naprejsno piratijo.

Nakoncu pa bo poln kurac prodajalcev (bootlegerjev) kot v azijskih drzavh.. iz tega sledi potem ameriski terrorizem funding, ter global war.. nice.

WWIII, 3D GFX not needed.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Američani v praksi spoznavajo pomen nevtralnosti spleta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9820458 (16545) Vlayke

Torrenti, ISP-ji in zakonodaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
9924336 (22618) OmegaBlue
»

Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
18856690 (51488) Gregor P
»

Hud udarec za nevtralnost interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5324166 (21620) poweroff
»

Filitriranje prometa pri ISP-jih

Oddelek: Omrežja in internet
423037 (2432) BlazP

Več podobnih tem