» »

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini

Slo-Tech - Spletišče Wikileaks je objavilo predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini.

Glede na objavljeni dokument, bodo države podpisnice precej ostreje nastopile proti internetnemu piratstvu. Spremembe se obetajo na področju tesnejšega mednarodnega sodelovanja, države podpisnice pa bodo od tudi ponudnikov dostopa do interneta zahtevale aktivnejšo vlogo pri preganjanju tovrstnega kriminala, predvsem kar se tiče sodelovanja z represivnimi organi in posredovanja osebnih podatkov domnevnih kršiteljev avtorskih pravic. Ponudniki dostopa do interneta naj bi glede na sporazum tudi tesneje sodelovali z lastniki avtorskih pravic pri odstranjevanju nelegalnih avtorsko zaščitenih vsebin iz interneta.

Prav tako nameravajo podpisnice uvesti tudi omejitve uporabe orodij za zaščito zasebnosti in anonimnosti na internetu ter dodatne sankcije za onemogočanje tehnoloških zaščit proti kopiranju (onemogočanje DRM-ja) ter distribucijo orodij za onemogočanje teh tehnoloških zaščit.

Poleg tega sporazum predvideva tudi kriminalizacijo neprofitnega pospeševanja izmenjave avtorsko zaščitenih datotek, kar so na Wikileaks že poimenovali "Pirate Bay killer" določilo.

Končna različica sporazuma naj bi bila pripravljena na srečanju G-8 julija letos.

Dobro jutro!

57 komentarjev

«
1
2

balocom ::

Piratstva ne bodo nikoli ustavli, lahko mu pa konkurirajo (Itunes in podobni načini prodaje glasbe in filmov).
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

3p ::

balocom: hja, v zaporu bomo težko piratizirali. :) Po mojem na tak način pač ne more iti naprej. Koliko se pogovarjam s folkom prevladuje mentaliteta: dokler lahko dobim zastonj, zakaj bi plačal 1 cent...

Vse lepo in prav sicer, ampak kriminalizacija neprofitnega pospeševanja izmenjave avtorsko zaščitenih datotek... to pa je daleč preko roba piskra. A se bo zdaj RIA-mafija spravila zapirat tudi knjižnice ali kaj?

elasto_mania ::

To ni realno.
Po tej logiki bi bila večina ljudi kaznovana.
Pa tudi s tem bi udirali v privatnost

Meizu ::

Ja, s plačljivimi ponudbami pa res lahko konkuriraš, kajneda balocom? :P

balocom ::

Ja, s plačljivimi ponudbami pa res lahko konkuriraš, kajneda balocom? :P

Jah, namesto da kupiš cel album, daš za to like 20€ (pa recimo da dobiš 12 komadov), od tega pa dobi izvajalec 1€, daš 1€ (ali pa manj) za 1 komad, s tem, da gre 90% izvajalcu.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

LedStorm+++ ::

Aha a potem grejo emule, torrenti papa? :|
Pingvin :-)

Meizu ::

balocom, izvajalec dobi od prodaje albumov bore malo - večina denarja gre k založbi in podobnim. Bend zasluži s koncerti.

Meizu ::

Zato jim je tudi vseeno če folk piratizira njihove komade, ker ne dobije nekega dnarja tu. Založba pa ga, zato so oni edini, ki se cincajo tule zraven. Redko keri bend se pritoži zaradi piratizacije, če se sploh. Njim je važno da se komadi ful razširijo (magari piratsko) pa da folk te komade sliši, da pride na njihov koncert. Od tu lahko mirno speljemo enačbo:

Ful folka + zmerne cene vstopnine za koncert = ogromno keša za bend.

tko si to bend predstavlja. Založba pa tko:

Čimveč prodanih albumov z zmerno ceno = ful keša.

Torej lahko tu komot razberemo kdo je tu na slabem in kdo ni. In kdo dobi več keša, kdo pa ne. Pomojem bendom prau ugaja tale piratizacija. Vsaj meni bi (pa sem član večih bendov btw).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

jinzo ::

Vsekakor jaz raje plačam vsoto ki se mi zdi primerna za neko stvar, kot pa da me nategnejo parkrat. Tako sem kljub temu da bi lahko ( celo legalno ) dol potegnil album NIN, sem prispeval rade volje tistih 5$ al klko je blo. In če bi lahko kupil vso glasbo ki jo trenutno posedujem za tako ceno - bi jo. Seveda brez DRM-ja in podobnih for.

Da ne omenjam kolko bodo ZDA zlorabljale ta sporazum za pridobivanje zasebnih informacij....

Meizu ::

Jst za album ne dam niti centa - kr itak vem, da ta keš ne bo padel v roke izvajalca, pač pa k založbi. TO je pa čistokrvno obiralništvo. Raje grem na travnik, povlečt tistih par komadov, pa potem s tolko večjim guštom dam keš za vstopnico za koncert mojega naj benda. Simpl as that.

poweroff ::

Meni se pa zdi, da bo data retention prišla zelo prav tule...
sudo poweroff

urban99 ::

Meni se pa zdi, da bo data retention prišla zelo prav tule...

Jep. Obvestite me prosim o datumu, ko bom moral nehat širit svoja obzorja z muziko, ki je v živo ne bom nikoli slišal, v trgovinah pa se je nikakor ne dobi (da o slovenskih sploh ne govorim). Ali pa se jo in bom za vsak album (na blef seveda) plačal že tako oderuško ceno albuma IN ceno poštnine.

elhombre ::

Cisto navaden pesek v oci.Mafija,samo z multilaternim blagoslovom.
Doomsday is coming!!

zerox ::

V kolikor so izvajalci tudi avtorji tistih pesmi potem dobijo kar nekaj denarja od prodaje plošč & predvajanja na tv/radijih odvisno od tega katere pravice vse imajo na delih... Zato Meizu ne govori traparij.

3p ::

Zanimivo, da si vsak najde svojo "višje-moralno" racionalizacijo zakaj piratizira (to ali ono ali tretje). In si ne prizna, da gre enostavno za: to je enostavno sunit, za "privarčevani" denar pa si kupim iphone (vstavi jajca ki se jih ne da sunit po lastni izbiri)

urban99 ::

3p načeloma se strinjam, ampak jaz več kot 150-200€ na mesec ne morem zapravit za muziko, to je moja limita. Če pa ne bi dal niti ficka, bi se pa gabil samemu sebi. Ampak vem, da sem bolj ko ne izjema in zeitgeist, v katerem smo se znašli, ne vodi nikamor. Niti nazaj h grškemu "techne" namesto k "ars" ne. Pravega odgovora na situacijo tudi sam nimam.

Prospekt ::

Z-lot ::

Oh ta nesrečna popularna fascinacija z zalozbami... čisto beside the point, tole gre precej onkraj sporazuma v stilu TRIPS. Omejevanje zasebnosti pa je dopusztni kanibalizem?

ambasador ::

@zerox: od prodaje plošč dobi izvajalec nekje med 12 in 15%, vsaj v Sloveniji. Od tega, koliko dobijo od predvajanja na tv in radiih ter po gostilnah pa raje ne bi, glede na to, da bojkot povišanja SAZAS-ovih tarif podpirajo tudi nekateri izvajalci.

jinzo ::

@3p
Ampak dejansko, eni stojimo za svojimi besedami in nekaj delamo. Ter ne nadlegamo bullshitu ki ga ti širiš :) Nismo in nikoli ne bomo vsi enaki, zato prosim ne nabijaj kot da smo.

Drgač, danes se da sunit vse...

M.B. ::

rešitev?
Decentraliziran iskalnik po P2P
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

zerox ::

@ambasador : SAZAS z denarjem, ki ga pobere za javna oddajanja(RTV) & prireditve, plača avtorje in ne izvajalce (avtorske pravice). Kako je s fonogrami in izvajalci ne vem točno ampak verjetno dobijo avtorji večji del pogače. Če bo SAZAS kdaj začel plačevati še izvajalce bomo videli. Sicer pa izvajalce plačuje IPF.

Trdi ::

Vsekakor jaz raje plačam vsoto ki se mi zdi primerna za neko stvar, kot pa da me nategnejo parkrat. Tako sem kljub temu da bi lahko ( celo legalno ) dol potegnil album NIN, sem prispeval rade volje tistih 5$ al klko je blo.

Ravno to sem mislil omeniti. Dali so ven album zastonj, celo verzijo v WAVE kvaliteti, veliko 1.5GB. Album v CD verziji sploh še ni zunaj in še ne bo kakšen mesec. Šef je pač rekel, da če bo kdo hotel kupiti ta album v CD verziji, bo to lahko storil.

Je pa to band, ki ne sodeluje trenutno s kakšno veliko založbo, ki jim pobere 95% od vsakega prodanega izboda. Celo tiste najboljše karte za njihove koncerte se da rezervirati prek njihove strani. To je prihodnost - da se izvajalci bolj vključijo v samo prodajo in trženje, saj si v tem primeru očitno lahko privoščijo, da dajo ven povsem zastonj album. Tu se vidi, koliko poberejo založbe...

V bistvu ravnokar poslušam NIN, je kar naključje. :)
Trdota d.o.o.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Trdi ()

urban99 ::

stvari žal niso tako enostavne... NIN je imel srečo, ker je imel popolno web promocijo zaradi dokaj unikatnega koncepta. Med prvimi pač, poleg Radioheadov. To žal zaenkrat ni model, ki bi deloval široko in na daljši rok.

Trdi ::

stvari žal niso tako enostavne... NIN je imel srečo, ker je imel popolno web promocijo zaradi dokaj unikatnega koncepta. Med prvimi pač, poleg Radioheadov. To žal zaenkrat ni model, ki bi deloval široko in na daljši rok.

Hja, poglej, tak album je bil kar njihov zadnji, iz tega leta. Ta koncept je danes že precej znan, pa se vseeno o njem dosti govori. Sami v bistvu ne promovirajo kaj dosti, ampak ljudje govorijo. IGN ima opis albuma, druge strani objavijo kakšen članek, o njem pišemo na slo-techu in tako dalje. Verjemi, da ta koncept nikoli ne bo zamrl in da se bo ob vsaki vsaj podobni potezi še vedno govorilo na forumih in straneh. Ne vem pa, zakaj to ne bi delovalo na daljši rok. Če ti od enega albuma dobiš 15× več, če dobiš dvakrat več od vsake prodane karte, si pač lahko privoščiš marsikaj. Take stvari so "zastonj" reklama, reklama pa danes največ šteje. Vzemi Atomik Harmonik in jih reklamiraj v ZDA tako kot Petdesetcenta pa bodo postali eni najbolj prodajanih bendov.

Če dobro premisliš, mar ni samo reklama problem? Založba te "založi" in reklamira izdelek. Ker vsak CD bo zripan in dostopen vsakomur v roku pol ure, oba to veva. Tako da zdaj mi je še manj jasno, zakaj to ne bi delovalo, si lahko malce bolj konkreten?
Trdota d.o.o.

Markoff ::

Right. Total world domination is going to proceed as planned.

Če bodo take aktivnosti prispevale k porastu uporabe open-source programske opreme in bojkotu filmov in glasbe (konec koncev je mogoče narediti kopije s snemanjem iz radia ali TV, le kakovost je slabša), tudi prav. Še vedno se strinjam s tistimi, ki trdijo, da bi pri našim plačam bolj prilagojenih cenah raje podprli avtorje kot pa piratstvo, hkrati pa bi morali regulatorji bistveno bolj ostro nastopiti proti podjetjem, ki so vsaj oligopolisti, če že ne monopolisti. V svetu elektronskih vsebin (filmi, glasba, delno programska oprema, ...) prave konkurence v resnici ni - če bi obstajala, bi imeli stotine spletnih strani, ki bi napol zastonj prodajale zabavne vsebine, tako pa imamo iTunes in par drugih, ki jim cene in pogoje prodaje diktirajo (monopolna) združenja, kot sta npr. RIAA in MPAA. Kje je Evropska komisija, kadar svoje interese začnejo uveljavljati take organizacije, ki jim je spoštovanje konkurence španska vas? Zakaj taka določila niso vključena v sporazume? Seveda, ker je jasno, kdo jih piše...

Nagradno vprašanje: Ali bo PirateBay postal inkarnacija Emanuela Goldsteina?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

KleBac ::

Jaz osebno sem za nekaj podobnega temu - ali pa kar to !!

http://magnatune.com/ in http://www.jamendo.com/en/

Celo kupil sem ze en cel album in par posameznik "stiklcov" . . . .
Samo se artisti se morajo "premakniti" . . . . .

* ALI PA MI, POTROSNIKI *

Ker, vse skupaj je vojna proti nam, potrosnikom, ne za nas. ALi pač?

In my life....I should do what I could !

CyberPunk ::

<i>Prav tako nameravajo podpisnice uvesti tudi omejitve uporabe orodij za zaščito zasebnosti in anonimnosti na internetu ter dodatne sankcije za onemogočanje tehnoloških zaščit proti kopiranju[...]</i>

<i>Poleg tega sporazum predvideva tudi kriminalizacijo neprofitnega pospeševanja izmenjave avtorsko zaščitenih datotek[...]</i>

Kaj pa dolocilo, da je doma sestavljen racunalnik (ki ni "branded") nelegalen? In da je spajkalnik teroristicno orodje, ki ga je prepovedano posedovati? Mogoce to se pride v kaksnem amandmaju.

Sicer pa glede glasbe je tako ali tako vedno manj dobre, ki bi se jo splacalo kupiti, glede serij iz ZDA pa je uporaba P2P pac identicna "sposojanju posnetka od bratranca iz Amerike, ker pac doticne serije ni na voljo na teh koncih" (predvsem sci-fi).

Svetla stran: Ljudje bodo mogoce potem posedovali manj e-krame (vsaj nove) in posledicno imeli vec casa za stvari, ki so pomembnejse. ;)

Monster ::

hehe, zgleda da bomo sli back to old school. narocanje CDjev preko pošte :D, vsekakor šparajte stare CD-rw enote! :)
Ka zaboga...

PaX_MaN ::

Misliš DVD/Blu-ray? CD je nekam "out". :)

urban99 ::

@trdi
"Verjemi, da ta koncept nikoli ne bo zamrl in da se bo ob vsaki vsaj podobni potezi še vedno govorilo na forumih in straneh. Ne vem pa, zakaj to ne bi delovalo na daljši rok."

Tole je imho žal ena utopična želja (res bi si želel, da ne bi bila). Seveda se bo govorilo na forumih in straneh, ampak ali se bo govorilo tudi, če to postane modus operandi za vse bande? Koliko časa bo to tako zanimivo, da se bodo stvari valile po netu kot nekaj novega? Res se bojim, da dolgoročno to ne bo štimalo.
Nimam časa izrazit vseh mojih pomislekov, ampak kot sem že nakazal, se bojim, da bi nas v končni fazi to vrnilo v "techne" koncept iz antične Grčije, kjer so glasbeniki igrali zastonj, zgolj iz svoje lastne želje po igranju in ugajanju množicam. Saj vem, sliši se odlično, vendar žal nismo več v istih časih in "zastonjsko igranje" ni več ista zadeva kot takrat (če ne drugega, so danes frulice dražje, če se mal pohecam).

NIN in Radiohead (ki so v bistvu boostali svoj CD release s 160 kbps prereleasom pesmi) so imeli to srečo, da so se znašli na "dobrem valu".

1. spomnili so se nekaj kolikor toliko "pionirskega" (sovražim to besedo, saj vendar obstajajo že razni Davidy Byrne-i ipd),
2. imeli so ogrooomno bazo fanov
3. zadeve so izdali v času, ko je izginil oinkme.

Trent Reznor je tudi slednje zelo dobro izkoristil, saj je sledila res enormna podpora na spletu prav v povezavi s suportom oinkemju.

Pri NIN in Radioheadih situacija zelooo specifična in res dvomim, da bi lahko delovala "on large scale". Se pa strinjam glede reklame in žal pozabljamo na to, da so bili reklame s strani založb, ki nam grejo danes tako na jetra, večkrat deležni tudi izvajalci, ki na dolgi rok brez njih (in parazitiranja na večjih imenih znotraj založb) ne bi preživeli tako kot so.

Ampak saj pravim... zakomplicirana tema do konca in sam res ne vem, kako bi to lahko uredil, da bi koza ploskala, volk pa igral :)

Pa še en zanimiv članek v razmislek: Radiohead: Tell us what you learn

Spc ::

Nekaj meni ni tukaj jasno.
Če kupim original in posodim zadevo prijatelju sem ilegalec in moram v zapor ?
:\

Plus tega se bodo mogli vprašati lastniki pravic če bodo še sploh izdajali pesmi in filme za širšo javnost .. če je tako varovana skrivnost naj te stvari obdržijo v svojih sejfih in je nikoli ne spustijo v javnost oz. na TV kajti skoraj vsak si snema stvari iz televizije kar pa je zgleda spet ilegalno in če bomo plačevali davek na prazne CDje, hard diske in radio, ki ga poslušamo v gostilni potem je tukaj hudo močno nekaj narobe.
Jaz mislim, da si te založbice preveč upajo in nekaj grozijo kajti sedaj pa že pretiravajo tako kot SAZAS zadnje čase.

:|
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

Spc ::

Če bodo take aktivnosti prispevale k porastu uporabe open-source programske opreme in bojkotu filmov in glasbe (konec koncev je mogoče narediti kopije s snemanjem iz radia ali TV, le kakovost je slabša), tudi prav.

Iz TVja je po logiki ameriških in kanadskih založbic prepovedano snemat saj sem iz 3sat-a posnel en koncert in na internet uploadal samo eno pesem iz tistega koncerta nakar je mojvideo.com takoj drugi dan dobil že tožbo (pdf), da če ne odstranijo zadeve takoj v 2 dneh bodo toženi iz amerike čeprav je bilo za to pesem plačano (plačaj jo je 3sat in to pošteno za 1 miljon ali več ludi, ki so lahko spremljali posnetek koncerta iz cele evrope in celo severne afrike) bi oni radi še fajn stožli mojvideo.com in še zaslužli denar ker jim to kar jim je plačal 3sat ni dovolj.
Tukaj se lepo vidi kam cilajo založbice in kako se obnašajo kot da so bogovi in lahko delajo kaj želijo .. edini problem nastane ko jim države vse ponudijo in jih celo upoštevajo (primer SAZAS).

Kakovost je včasih še boljša če snemaš iz TVja kot pa da iz e-mule ali torrenta potegneš kak divx.

Bral sem tudi, da windows media center prepoveduje snemanje iz TVja če signal vsebuje "copyright" flag.
:\
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

elhombre ::

V Ameriki ( TiVo ) in Sky v Evropi omogocata snemanje HDTV in ostalega materiala vendar na harddisk vgrajen v sprejemnik/snemalnik tako da se posneta vsebina avtomaticno pobrise po enem tednu.Verjento bo to veljalo za cel planet potem ko bo enkrat HDTV edini standard ( in ko amerika popapcala se ostali del sveta ).Vemo pa tudi da je to ze vse hackano.Newsbin je dobil ta teden pismo od RIAA da mora prenehati z indexiranjem zascitehega materiala,IP ponudniki lahko pricakujejo v prihodnje obcuten padec prometa in zasluska,ker vecina ni tako darezljiva kot je nas T-2 ( no limit ).Nekdo se je ustrelil v nogo,vpasanje je samo kdo ker pirati so vedno en korak pred vsemi.Kdo bo kupoval prazne CD/DVD medije, snemalnike/predvajalnike ?? USENET ima komplet Blu-Ray In HD kolekcijo do sedaj izdanih filmov.Edina resitev bo CD/DVD za $ 5, avtorji pa lahko dobro zivijo od tantiem v primeru da so napisali kaj dobrega,Stroske naj pokrije TV in filmska industrija,saj sluziju miliarde z reklamami itd..Danes se prituzujejo zato ker so greedi in ne zato ker so oskodovani do take mere da je ogrozena njihova existenca.
Doomsday is coming!!

techfreak :) ::

Glede glasbe, mogoče bi kdaj kupil kaj preko npr. iTunes, vendar ne prodajajo v Sloveniji. :S

V Slovenijo pa tako ponavadi veliko stvari niti ne pride (filmi, nanizanke) ali pa šele po 2 - 5 letih. :S

imagodei ::

Matthai> "Prav tako nameravajo podpisnice uvesti tudi omejitve uporabe orodij za zaščito zasebnosti in anonimnosti na internetu ter dodatne sankcije za onemogočanje tehnoloških zaščit proti kopiranju (onemogočanje DRM-ja) ter distribucijo orodij za onemogočanje teh tehnoloških zaščit.
[...]
Dobro jutro!"

Matthai, smem vprašat, kakšno je tvoje mnenje na tole? In, glede na to, da si strokovnjak s tega področja, dohtar in (ene vrste?) prfoks na faksu, a tudi kje aktivno sodeluješ v boju proti takšnim klobasam? Če ja in če rabiš člane, se ti z veseljem pridružim...
- Hoc est qui sumus -

Andrej_ID ::

malo sem preletel debato. Popolnoma enaka stvar kot s temi zakoni o kaznih v cestnem prometu.
Ali pozabljate, da nihče ne bi kršil zakonov, če industrija ne bi proizvajala takih avtomobilov?
Enako je tu, če ne bi bilo tehnologije, dostonpne domačemu uporabniku, tudi ne bi bilo piratstva. Tako, da piratstvo bo obstajalo use dokler se vse vsebine ne bodo preseleile na internet. Pa še takrat bomo lahko dobili po ilegalni poti.

Meizu ::

zerox ne ga srat. Jst govorim prav konkretno od izvajalcev, kateri so hkrati tudi avtorji svojih komadov. Ne ne dobijo dosti od prodaje plošč. Kr verjemi. Večina gre k sazasu za avtorske pravice in pa založbi. Izvajalec dobi bore malo. Kot sem že povedal, je večina zaslužka, ki ga bend proizvede, ravno od koncertov.

Spc ::

Vidim, da bomo mogli ustvarit "založbo", ki bo imela preko elektronsko lastnino.
Tako bomo elektroniki po celem svetu dobivali mastne denarje za uporabo vse elektronike katero uporabljajo založbe za snemanje "intelektualne lastnine" kot so recimo mikrofoni itd.. to bi mi zelo ugajalo.
Tudi če je založba oz. studio kupil mikrofon ga ne smejo uporabljati za snemanje drugih oseb (samo tisti se lahko snema, ki ga je kupil) v nasprotnem primeru pa morajo mastno plačati za uporabo na mesečni ravni.
To se mi zdi edino fer če se že gremo "intelektualno lastnino" tako kot je definirana .. pa bomo potem še uvedli lastnino na vse elektronske zadeve .. od PCjev in drugih stvari do mikrofonov in mixerjev..

|O
 

poweroff ::

Matthai, smem vprašat, kakšno je tvoje mnenje na tole? In, glede na to, da si strokovnjak s tega področja, dohtar in (ene vrste?) prfoks na faksu, a tudi kje aktivno sodeluješ v boju proti takšnim klobasam? Če ja in če rabiš člane, se ti z veseljem pridružim...


Moje mnenje je, da rabimo dvoje:

a) resno reformo copyright zakonodaje,
b) razvoj orodij za anonimizacijo surfanja in P2P (to v bistvu že imamo - Tor in Freenet, jaz pa bi ju združil oz. Tor implementiral še za druge protokole, ne samo TCP) ter implementacijo tega med široke množice.

Se pa na področju Slovenije obetajo določene spremembe na področju copyrighta. Ne bo sicer spremembe zakonodaje, bo pa država bolj neposredno podprla prosto licenciranje.
sudo poweroff

Grey ::

Založniki vs. open-source - upam, da zmagajo slednji. ;(

Pa do kerih meja grejo te ku*be. Sam da dodajo še to, da ne bom smel računalnika uporabljat tako kot ga jaz čem,...
Če bi bil vrhovni vladar sveta, bi bile banke in založbe prva stvar, ki bi bila ukinjena.


Zakaj potem vseh ljudi ne zaprejo in tožijo? Namreč ko en komad poslušaš precejkrat, si ga zapomniš...melodijo, tekst. A potem bomo morali plačevati tudi davke na spomin? Bog, kam gre za svet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Trdi ::

Mar ni ta Tor precej manj anonimen, kot si ljudje mislijo?
Trdota d.o.o.

Keemeen ::

Če piratstvo ukinejo bom MOGOČE kupil kak album in špil več al pa preprosto nehu poslušat musko in špilat in wala!!
Je pa useskup oderuško, winsi so 200€ semizdi čene celo več, pa bolš je kupt kej druzga za 200€ in laufat linux!!
Uprašanje: zakaj nebi protestirali (24 ur brez pcja konzole muske in tvja)??

by the wey je kdo gledu ZEITGEIST Z-DAY SPECIAL?

poweroff ::

Trdi - Tor ne zagotavlja popolne anonimnosti. Je pa dejstvo, da je večina napadov na Tor zelo zelo high-tech - potrebni so posebni pogoji, veliko procesorske moči, itd. Poleg tega se design Tora stalno izboljšuje.

Če bi vsi P2P leecherji uporabljali Tor bi se njihova varnost povečala za ene 99,999999999%. Tisti 0,000000001% ap lahko pripišemo možnim napadom na Tor. OK, pretiravam, ampak mislim da veš kaj sem hotel povedat.

Keemeen: kako točno bi protestiral? A tako kot "dan brez nakupa", ko potem naslednji dan kupiš toliko več? :-)
sudo poweroff

Keemeen ::

Sej sm napisou: 24 ur brez high tech gadgetou (TV, PC, igralnik konzol, mp, radija...) in ja brez nakupa cdjeu, kompou in podobne šade :D
naslednju dan pa lahko magar 3 kupš zarat mene :P

TESKAn ::

In dosegel boš točno kaj?

Edini efekt bi imel dolgoročni bojkot. To pa ne bi šlo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Manu ::

Lawrence Lessig o trenutni situaciji intelektualne lastnine in njene posledice na kreativnost in kulturo.

Flash

Ni novo in mogoče to že pozna. Je pa zanimivo predavanje s powerpointom.

poweroff ::

Na MAC-u. :-)
sudo poweroff

root987 ::

Se pa na področju Slovenije obetajo določene spremembe na področju copyrighta. Ne bo sicer spremembe zakonodaje, bo pa država bolj neposredno podprla prosto licenciranje.


Kdaj pa - še pred volitvami ali so to obeti za naslednji mandat?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi švicarski zakon o avtorskih pravicah še vedno dovoljuje piratiziranje končnih up

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
296713 (4743) Vlayke
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776814 (63319) Iatromantis
»

Bodo mejni organi pregledovali ali iPodi in mobilni telefoni vsebujejo piratske vsebi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13321391 (15119) Daedalus
»

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5712403 (9250) gzibret

Več podobnih tem