» »

vprašanje iz anatomije

vprašanje iz anatomije

Goldee ::

Ja vem, računalniški forum, ampak:
Zanima me, ali je fizična moč nekega osebka pogojena z velikostjo ali gostoto mišičnega tkiva?
Kaj je definicija eksplozivnosti/vzdržljivosti/moči? Je lahko nekdo eksploziven, vzdržljiv in močan naenkrat?

Thanks za odgovore.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

kixs ::

Cisto takole na hitro.

Fizicna moc je vsekakor povezana z velikostjo misic, saj je ze osnovna formula F=m*a.

Vsekakor je nekdo lahko eksploziven, vzdrzljiv in mocan (npr. profesionalni kosarkas, hokejist...). Se pa razlikujejo predvsem glede to, kako trenirajo in kaksen je specificen razlog. Dvigovalec utezi bo vsekakor zelo mocan, vprasanje pa je glede vzdrzljivosti. Enako je, ce primerjas sprinterja in maratonca. Prvi je zelo eksploziven in mocan, vzdrzljiv pa ne. Drugi je zelo vzdrzljiv, relativno mocan in verjetno bolj malo eksploziven (glede na prvega).

Ce gledas ekstreme, potem ne bos nasel vse tri komponente maksimalno razvite v eni osebi (morda se kje vseeno najde kaksna izjema). V naravi je vedno nekje en optimum in srednja pot.

lp

DimmniBurek ::

Načeloma ne moreš biti vse 3, se pa da vsem 3 dobro približat.
There Is No Stronger Drug Than Reality

Izi ::

Moč in eksplozivnost na eni strani in vzdržljivost na drugi strani se popolnoma izključujeta. Ali hočeš eno ali pa drugo.
Na eni strani so maratonski tekači ali pa profesionalni kolesarji, ki imajo velikansko vzdržljivost. Vsi so precej suhi in imajo nekje med 60 in 65 kil. Fizična moč pri njih ni omembe vredna.
Na drugi strani so pa dvigovalci uteži ali pa šprinterji na 60 in 100 metrov, ki imajo izredno fizično moč in seveda več kot 100 kilogramov. Kondicija pri njih ni omembe vredna, šprinterji so po 200 metrih na koncu svojih moči, dvigovalci uteži pa se upehajo že pri hoji po stopnicah :D

Obema se torej ne moreš približati niti v sanjah, ker rabiš za kakšno omembe vredno kondicijo manj kot 70 kil, o kakšni moči pa ne moreš govoriti, če imaš manj kot 100 kil.

Profesionalni košarkaši so bolj na strani moči in eksplozivnosti, z kondicijo pa so zelo slabi, več kot 15 minut teka brez odmora ne zmorejo.
Nogometaši so pa že bolj na strani kondicije in zmorejo že precej dolgotrajne teke brez prestanka, fizično pa niso nič kaj posebej močni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

MeGreat ::

imaš tudi bilderje z dobro kondificijo. Sicer jih je res malo, ker pri večini velja da kardio "kuri" mišice...

iso2000 ::

Baje imajo plesalci ta razmerja zelo dobra. Vsaj tako nam je pravil pred leti profesor na faxu, ki se je ukvarjal s takšnimi meritvami. Več pa žal ne vem, ker to ni bila snov predavanj, ampak postranska informacija. Samo bilderji z dobro kondicijo imajo potem dostikra

Glede bilderjev- imajo lahko tudi kondicijo, ampak ponavadi so njihove mišice počasne, torej ni eksplozivnosti. To sem izvedel od nekih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z meritvami in tudi fizioterapijo (po poškodbah) profesionalnih športnikov (npr. Petkovšek itd).

LP

Looney ::

Pomojem je pri borilnih veščinah še najbolj enakomerno razporejeno razmerje, ker moraš biti vzdržljiv, eksploziven, moč pa tudi ni ravno postranskega pomena.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trening nog in zadnjice (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20133614 (31036) SmeskoSnezak
»

Kako se zrediti? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24773037 (63272) thramos
»

Fitness (was: Poceni(zastonj) fitnes za študente?) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25428874 (17662) Zheegec
»

Zdravje - bildanje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27730287 (20397) Avenger
»

Kako shujšati, ter pridobiti kondicijo za tek

Oddelek: Loža
346381 (5461) Avenger

Več podobnih tem