» »

Prehitra vožnja z mojim vozilom, šofer drugi

Prehitra vožnja z mojim vozilom, šofer drugi

««
9 / 16
»»

gapi030 ::

lep pozdrav,

tudi sam sem dobil precudovito posto, in sicer da naj bi pred polleta prekoracil hitrost v naselju za 16km, avto je bil nadomestni, vozil tisti cas ko je bil preksek storjen pa ne vem kdo saj nas je kar nekaj soferjev v druzini, jaz sem bil samo na papirju voznik, in v casu prekrska v sluzbi..nekaj sem ze prebral od predhodnikov, ampak me tocno zanima kaj se da storiti in kaj bistvenega navesti v pritozbo slisal sem da je zakon bolj skregan z ustavo in podobno..

49106 ::

Navedeš to da si bil v času prekrška na delovnem mestu + dokazilo

hvala za odgovor, upam da bo zadeva uspela ker redarske sluzbe nekako na silo mimo zakonov pridobivajo ta denar in se prakticno požvižgajo na pritozbe..prosim za vase izkusnje ko ste dobili pisali pritozbe in potem dobili odgovor...lp

St235 ::

Kaj je tukaj mimo zakona, če je nekdo vozil prehitro? vsaj bluzit ni treba.

Postopek je zelo enostaven, v skladu s pravnim podukom na papirjih, ki si jih prejel napiši pritožbo. Navedi kje si bil v času prekrška in po možnosti priloži še kakšno dokazilo. Na primer potrdilo delodajalca, da si bil na delovnem mestu. Pri tem se sklicuj na ustavo in domnevo o nedolžnosti ter stališče ustavnega sodišča, ki je bilo že neštetokrat linkano v tej temi.

sj vse razumem, ampak me konkretno zanimajo (vaši) primeri kot sem ga jaz opisal glede pritozbe ali zadeva uspe ali ne, saj je potem po vsej verjetnosti treba navesti kdo naj bi vozil ce ni vozil lastnik oz uporabnik avta saj ga je lahko tisti cas vozil katerikoli clan v druzini kar pa se ne ve tocno saj je ze pol leta od prekrska...

šernk ::

saj je potem po vsej verjetnosti treba navesti kdo naj bi vozil ce ni vozil lastnik oz uporabnik avta saj ga je lahko tisti cas vozil katerikoli clan v druzini kar pa se ne ve tocno saj je ze pol leta od prekrska...

kot že 100x v tej temi povedano ti ni potrebno navesti kdo je vozil, le da ti nisi vozil. lahko poveš kdo je vozil, vendar mislim, da če je drugi družinski član tako ali tako zadeva pade, ker baje ne moreš proti njemu pričat.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

imagodei ::

> "kot že 100x v tej temi povedano ti ni potrebno navesti kdo je vozil, le da ti nisi vozil. lahko poveš kdo je vozil, vendar mislim, da če je drugi družinski član tako ali tako zadeva pade, ker baje ne moreš proti njemu pričat."

To seveda ne drži. Ni dovolj, da se izrečeš, da ti nisi vozil. Kontra običajni pravni praksi, kjer morajo dokaze zbirati PROTI obdolžencu, mora tukaj obdolženec sam sproducirat dokaz, da ni on vozil. Na obdolžencu je torej, da vzbudi utemeljen dvom, da je sam vozil avto. Torej mora nujno predložit nek dokaz, ki ga v času, ko je menda storil prekršek, postavlja na neko drugo mesto.

Ko to storiš, moraš navesti, kdo je avto vozil, sicer si - ne glede na predstavljen dokaz, še vedno odgovoren ti. Razen - pazi zdaj hakeljc - če je avto vozil nek član tvoje ožje familije. V tem primeru pa se ti po ustavi ni potrebno izpovedati zoper njega in si sebi (oz. družinskemu članu) prihranil kazen.
- Hoc est qui sumus -

A je res tako težko temo prebrat? Točno to smo že 10x predebatirali. Ustavno sodišče je jasno razsodilo, da domneva nedolžnosti velja in po obstoječi USTAVNI ureditvi je v Republiki Sloveniji dokazno breme na strani tožilca (v tem primeru države) in, da obratno dokazno breme ni dopustno. Na strani obtoženca je dovolj vzpostaviti utemeljen sum, da ni vozil. To storiš z pritožbo, ki jo podkrepiš z dokazilom o prisotnosti na delu. Je pa sodišče v isti odločbi presodilo, da se s strani obtoženca pričakuje aktivna vloga in samo prošnja z navedbo, da ni bil on ni dovolj. Dejansko mora obdolženec vzpostaviti utemeljen sum. In potrdilo delodajalca je dovolj.
Dokler si obtožen se imaš pravico branit z molkom ali pa se policiji gladko zlažeš da je vozil Popaj. Šele ko boš z pritožbo uspel bi lahko policija sprožila postopek proti neznani osebi in te kot lastnika vozila povabila za pričo. Takrat pa se lahko zagovarjaš, da ne boš pričal zoper družinskega člana (drugače si dolžan pričati po resnici).
Neodvisno od vsega je DOKAZNO breme na NA POLICIJI.
Imagodei preberi si odločbo ustavnega sodišča vsaj 5x linkano in citirano v tej temi. Prvi odstavek deloma drži, drugi je pa popolna brca v temo. Če policija ne more dokazat, da si vozil ti potem ti ne more napisat kazni. Je pa res da je bila ideja zakonodajalca, da bi se apriori kaznovalo lastnika, če ni mogoče najti krivca. Zadeva e kakšno leto funkcionirala, potem pa je padla na ustavnem sodišču.

Lakotnik, tole sva midva že razčiščevala. Če te daje skleroza, si preberi tisti del še enkrat.

Kot sem že večkrat povedal, nisem pravnik, zato moja uporaba terminov morda ni po godu pravnikom. Trdim pa v svojem zgornjem sestavku točno enako, kot si ti potem zapisal v rantu.

> "Prvi odstavek deloma drži, drugi je pa popolna brca v temo."

Oba odstavka v celoti držita. V prvem sem morda res uporabil prehud termin (da mora obdolženi sproducirati dokaz), vendar je iz konteksta jasno, da sem govoril o utemeljenem dvomu. Pišem:
Na obdolžencu je torej, da vzbudi utemeljen dvom

to pa valjda lahko stori samo tako, da predloži neko verodostojno listino/izjavo sodišču. Ali kako bi po tvoje to lahko storil?

Ne vem, kaj bi lahko bilo v drugem odstavku, da bi bil popolna brca v temo? 233. člen jasno pravi, da se za prekršek kaznuje lastnik avtomobila, razen če lastnik ne predloži dokaza (beri: vzpostavi utemeljen dvom), da ni mogel voziti. V primeru, da nisi vozil, si seveda priča - ta pa se mora izpovedati, kdo je zares vozil. Tiho si lahko le, če bi s pričanjem ovadil sebe ali svoje bližnje.

Kaj je zdaj popolna brca v temo? Res sem kriv ene grde poenostavitve, ko sem napisal, da je še vedno odgovoren voznik, če se ne izpove zoper neznanega voznika. Če kot lastnik sproduciraš verodostojen dokaz, da si bil tisti dan in uro zadržan nekje drugje in pač nisi mogel voziti, potem si verjetno razbremenjen tako ali drugače. Kot priča se verjetno lahko izmažeš tudi tako, da se zlažeš in rečeš da se ne spomniš več, komu si posodil avto.
- Hoc est qui sumus -

Dokler si obtoženec NISI dolžan pričat niti niso dolžan govorit resnice. Tisto sekundo, ko pa nisi več osumljence si z svojo pritožbo uspel in ne rabiš plačat kazni. Šele če bi policija uvedla nov postopek si lahko vabljen kot priča. V postopku dokazovanja da nisi kriv torej nisi dolžan pričat niti povedat kdo je vozil. Ravno tako tvoje krivde oziroma nedolžnosti ne morejo pogojevati s tem, da poveš kdo je vozil. Se pa strinjam s tabo, da je na lastniku vozila, da je proaktiven in da če je le mogoče dokazuje svojo nedolžnost, ker bo tako hitreje in v svojo korist zaključil primer. Je pa mogoče utemeljen sum vzpostaviti tudi zgolj z navedbo potencialnih dokazov, ki jih je nato dolžna pridobit policija v postopku. Osubljence torej predloži nek alibi, ki ga podpre z nekimi dokazi. Verodostojnost alibija in dokazov pa preverja sodišče in ne osumljenec. To omenjam zato, ker pogosto lahko neko stanje posameznik ne more dokazat sam, ker nima dostopa do dokumentov. Sodna praksa je takšna, da obtoženec vzpostavi alibi, na policiji pa je da preveri njegovo resničnost. Ne zahteva se od osumljenca da dokaže, da ima alibi ampak od sodišča, da preveri njegovo resničnost.
Kot konkreten priemr naj recimo omenim, da je lastnik vozila v trenutku prekrška v banki 100km stran na videonadzorovanem bankomatu dvigal denar. To navede v pritožbi in zadevo podpre z potrdilom bankomata. Dodatno se lahko njegovo zgodbo preveri z video posnetkom, vendar je nerealno pričakovat, da bo posnetek priskrbel osumljenec sam. Ampak je na policiji v kolikor dvomi v alibi, da to preveri.

Za razumevanje 233. člena je bistvena odločba ustavnega sodišča, ki ta člen razlaga.

Bistvo poenostavitve, ki me je v tvojem postu zmotilo je to, kar meša večina ljudi. In sicer si predstavlja,da tisto sekundo, ko rečejo, da niso vozili se bo od njih zahtevalo, da po resnici povejo kdo je vozil. In verjamem, da v realni situaciji zaslišanju pri sodniku se kaj takšnega tudi lahko zgodi. Vendar je pomembno ločit, da dokler zoper nekoga teče postopek veljajo popolnoma druga pravila kot takrat, ko je postopek pravnomočno že zaključen in steče popolnoma nov postopek. Pogosto se namreč zgodi, da drugi postopek sploh ne steče. Ljudje pa po nepotrebnem v lastnem pritožbenem postopku navajajo tujce in podobne neumnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

> "Ljudje pa po nepotrebnem v lastnem pritožbenem postopku navajajo tujce in podobne neumnosti. "

OK, kul. Sem se nekaj novega naučil. Makes sense.

Vsekakor je tvoj post precej bolj strokovno podkovan kot moj ;)
- Hoc est qui sumus -

V vednost, ker mogoče še komu prav pride.

V pravnem redu RS (pa tudi drugje) obstaja privilegij pred samoobtožbo. Temelje mu postavi že ustava v 29. členu:

Vsakomur, ki je obdolžen kaznivega dejanja, morajo biti ob popolni enakopravnosti zagotovljene tudi naslednje pravice:
...
- da ni dolžan izpovedati zoper sebe ali svoje bližnje, ali priznati krivde.

Zadeva gre celo tako daleč, da izjave, ki jih policija pridobi v pred kazenskem ali kazenskem postopku od obtoženca NE more uporabiti v sodni obravnavi, niti ne more z njimi soočiti obtoženca, če ta uveljavlja privilegij pred samoobtožbo. Tako, da tudi, če posameznik prizna na policiji neko dejanje, je to nično če se sklicuje na ustavni privilegij. Upošteva se, da je takšna izjava "pričanje" obtoženca, ki pa po ustavi ni dopustno, če obtoženec tega ne želi. To je pomembno zato, ker za razliko od ZDA pri nas policija ni dolžna čakat odvetnika. V ZDA mora policija prekiniti zaslišanje do prihoda odvetnika, pri nas pa zgolj do roka v katerem bi odvetnik moral priti. Ker ti odvetnik na stroške države pripada samo v sodnem postopku in ker policija ni dolžna sprejeti odvetnika, ki ga za osumljenca najemne tretja oseba se pri nas lahko hitro zgodi, da na policijski obravnavi nimaš možnosti zagovornika. Zato je še toliko bolj pomembno, da izjave pridobljene takrat ne morejo biti uporabljene v postopku če tega obtoženec ne želi. Z uporabo na sodišču bi te izjave namreč postale izpoved, ki pa ustavno ni dovoljena če obtoženec tako želi. Zapisniki zaslišanj pa imajo dokazno vrednost in se lahko uporabijo v sodnih postopkih, če je bil na zaslišanju prisoten obtoženčev zagovornik.

So pa te stvari natančno opisane in definirane v Zakonu o kazenskem postopku.

Poleg obligacijskega zakonika gre to za enega od dokumentov, ki bi jih moral poznati vsak posameznik.
Zgoraj navedeno se smiselno uporablja tudi v prekrškovnih postopkih.

solatko ::

Lakotnik29 - Kršenje prometnih predpisov je prekršek in ne kaznivo dejanje, zato so členi iz kazenskega zakonika brezpredmetni.

Tudi če navedeš, kdo je vozil v času prekrška, se prekrškovni postopek, proti domnevnemu storilcu ne začne in se ob ugotovitvi, da lastnik ni vozil, primer zaključi z utemeljitvijo, da je storilec prekrška neznan.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Ziga Dolhar ::

solatko ... prekršek je kaznivo ravnanje in tudi zanja veljajo ustavne določbe. V prekrškovnem postopku se uporabljajo tudi določbe Zakona o kazenskem postopku, na katerega se sklicuje Lakotnik29. Kazenski zakonik omenjaš le ti.
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar - Razlika je ogromna, pri kaznivem dejanju moraš povedati dejstva, ki so ti znana, pri prekršku ti ni potrebno navajati nič, samo dokaz da tega nisi storil ti.
V primeru hujše prometne nesreče s pobegom, moraš navesti ime domnevnega voznika tvojega avtomobila.
"So pa te stvari natančno opisane in definirane v Zakonu o kazenskem postopku."

hvala za odgovore, ampak kakor obrnemo zadva je zelo delikatna, ravno zaradi tega ker je bil v mojem primeru preksek storjen pred pol leta in kako naj zdaj dejanski lastnik vozila dokaze da ni vozil, tudi ce je bil npr. doma ali bilo kje, in je zaradi casa prekrska tezko ugotoviti.. vozika se tudi ne mora prepoznat po tisti sliki saj prakticno dva avtomobila pri hisi uporablja 5 clanov..kje je tukaj logika naj tiste redarje raje postavijo na cesto in naj merijo z lastniki rokami ne pa tako da je v avtu namontiran radar...

Soldatko, buče kvasiš.
Določbe kazenskega zakonika se smotrno uporabljajo tudi v prekrškovnih postopkih. Če bi recimo prebral moj post potem ti bi bilo jasno da glede navajanja dejstvev ni razlike med enim in drugim, vsaj ne takšne kot jo omenjaš ti. Tako pri prekršku kot pri kaznivem dejanju kot obtoženec nisi dolžan povedat NIČ, oziroma lahko gladko lažeš. To da moraš navajat dejstva v primeru kaznivega dejanja je zraslo na tvojem zelniku. Tudi če z avtom zgazim četico otrok na pločniku misem dolžan povedat kdo je vozil, ČE sem tega obtožen jaz ali kdo od mojih ožjih družinskih članov. Če pa ti tokom postopka nekoga tretjega obtožiš, da je vozil, pa se seveda postopek proti tej osebi lahko sproži. V takem primeru si lahko klican kot priča, oziroma se tvoja izjava uporabi kot pričanje v kolikor ne gre za ožjega družinskega člana. Kot priča pa si dolžan odgovarjati po resnici in tudi kazensko odgovarjaš za to.

aja, pa Zakon o kazenskem postopku in Kazenski zakonik sta dva vsebinsko ZELO različna pravna akta. Prvi govori o postopku, drugi pa o kaznivih dejanjih.

Miha: V večini primerov lastnik vozila ve kdo je vozil ali celo sam stori prometni prekršek. Zato je zakonodajalec spisal člen tako, da se avtomatično obdolži lastnika. Od državljana se namreč utopično pričakuje, da spoštuje zakone in bo v teoriji priznal zgrešeno dejanje oziroma naznanil osebo, ki ga je storila. V praksi pa je seveda zgodba drugačna. 233. člen daje policiji in redarstvu osnovo na podlagi katere tebe kot lastnika avtomatično obtožijo prekrška. V kolikor se ti z obtožbo strinjaš in jo ne izpodbijaš postane pravnomočna in si kazen dolžan plačat.
Lastnik vozila NE RABI DOKAZAT, da ni vozil, ampak mora vzpostaviti utemeljen sum v to da je vozil. Dejstvo, da je pri hiši 5 voznikov in en avto, morebitna priča, ki je bila s teboj doma, telefonski izpis pogovora v trenutku kršitve (seveda ne iz vozila:)) so stvari, ki vzpostavljajo utemeljen sum. V praksi je načeloma tako, da če nekdo dejansko ni vozil potem ni težko vzpostavit suma. Je pa to toliko težje, če se nekdo samo izogiba kazni za prekršek, ki ga je dejansko povzročil.

Se pa 100% strinjam s tvojo besedo deliaktna, ker 233. člen zelo zelo zelo načenja ustavno pravico o domnevi o nedolžnosti.

kakor koli obrnemo zadeva ni moralna s temi radarji, no zdej so pa policaji res modri angeli, če njega srečaš se kr oddahneš, pr komunalcih pa sam lepo slikco dobiš...ja nč skoz se bo treba smejat kt bomo vozil...slikce bodo lepše :).....ali je kdo tukaj na forumu mogoce ze pisal pritozbo da mi poslje vsaj osnutek da vidim kako zadeva zgleda...sem pa danes izvedel vsaj v Kranju a novi radar v obliki smetnjaka na klancu od centra supernove (bivsi sejem plac), pa do glavnega krizisca, prakticno bomo na cestah povsod pod kamerami bodo vsaj se avtosole imele kaj od tega...

Dajmo prosim ostat pri topicu, drugače bo še eno smetišče o tem zakaj in kje so radarji in kako si država drzne pobirat kazni, pa o tem, da bi tako ali tako morali voziti po predpisih...

Ostanimo prosim pri konkretnem pravnem vprašanju, kaj narediti, če dobiš kazen kot lastnik vozila, nisi pa dejansko vozil.

lakotnik pišeš kot bi bil ti ustava mi pa zakon, hocem konkretne odgovore od ljudi ki so pisali pritozbo, ker je nekaj primerov folka ki so napisali pritozbo navedli vse potrebno od ustavnega sodisca, ampak nastane problem ko prekrske posiljajo za eno leto nazaj in kako naj sedaj lastnik ugotovi kje je bil tisti cas, s slike tudi ni razvidno kdo je vozil, v družini pa avto uporablja 6 članov, ampak se zgleda lahko sklicuje le na to da je bil v službi, vi pa men tuki pisete o dokazih pred enim letom... BTW>ampak kot vidim imas ti pogled stalno na števcu, ker meni je bolj pomemben pogled na cesto..

Vse konkretne odgovore in še več imaš v tej temi.

Ker si nov na forumu, ti predlagam ponoven ogled Pravil.

Ampak, vseeno - zanimivo vprašanje. Namreč: na dom dobiš plačilni nalog z nerazločno sliko, kdo je vozil. Od dogodka je minilo pol leta in več. Avto doma uporablja 4-5 ljudi.

V luči tega, kar smo (spet ravnokar) predelali, namreč da je dikcija 233. člena nerodno zavajajoča in da je mnenje US, da mora lastnik ter domnevni voznik zgolj vzbuditi utemeljen dvom v to, da je on vozil - ali ne zadostuje že pritožba, ki navaja zgoraj povedano. Se pravi, da avto uporablja 5 ljudi in da je od dogodka minilo toliko časa, da se nikakor ne moreš spomniti, kdo je vozil? Breme zbiranja dokazov je na policiji/tožilstvu. V kolikor slika res ni razločna in obstaja možnost, da bi avto uporabljal drug družinski član, je po mojem laičnem mnenju glede na razsodbo US to čisto zadosten utemeljen dvom?
- Hoc est qui sumus -

bosmla ::

Verjetno je dvom ze utemeljen SAMO ne za nasa sodisca - ce ne navedes res nekaj konkretnega (torej bil sem tam in tam pa se price ali pisne dokaze) dobis takoj placilni nalog.
Tale 233. čl. je samo za nabiranje denarja, mnenje US pa dokaz da so nesposobni ali pa obcasno (vsaj upam, da samo obcasno) zamezijo na obe ocesi.

no o tem sem se ves cas spraseval kot je v mojem primeru po posti dobim pac poloznico s črno belo sliko avto je slikan od zadnjega konca, se pravi sofer neznan, avto je napisan na mene, v casu prekrska sem bil v sluzbi, ker pa imamo dva avtomobila ki jih vozi 6 clanov druzine in od prekska je vec kot 6 mesecev dejansko storilca ni nikakor mozno ugotovit..pritozba se ze pise..lp

DejaVu ::

Ima kdo kaksne izkusnje take situacije iz tujine? Zgleda da sem v avstriji nekje malo prehitro pelal (nekaj cez 60, pri omejitvi 50) in sem naletel na staticni radar. Avto ni bil moj, ampak od fotra. Dobil pa je samo neko priporoceno pismo, not pa 2 lista, en kjer v nemscini (oz. avstrijscini) vse pise in drugi list kao neka poloznica (tudi nemsko). Nobene slike torej. Ali je treba zadevo sploh placat? Kaj ce ne razumemo jezika? Kaj to pomeni da ni slike? Ali lahko foter rece, da ni on vozil (mislim, da bi si lahko celo zrihtal alibi, saj je bil takrat na sihtu)?

Avstrijske zakonodaje v tem konkretnem primeru ne poznam. Kar se splošno tiče prekrškov v drugih državah pa je načeloma tako, da se manjše stvari težko preganja. za prometni prekrške (pustimo tukaj nesreče) še nisem slišal, da bi uspeli od koga karkoli izterjat. Že to mi je čudno, da je sploh karkoli prišlo. Imate avto slučajno registriran v Avstriji ali kaj takega?

Tega pravno formalno nisi dolžan plačat, ker bi morale bit stvari uročene preko našega MZZ ali MNZ z ustreznim prevodom in vsem kar sodi zraven. Tudi izterjava ali nadaljnji postopek ne bo mogoč. Zapletlo bi se edino, če bi tebe ali tvojega očeta z tem avtom dobili v Avstriji.

DejaVu ::

Avto je reg. v sloveniji.

Se mi je kr zdelo da mora bit nek prevod...

Vse skup je dokaj sumljivo (nobenega dokaza, prevoda, tisti cetl ko je opis je tak lame cisto, kot da bi nek nub sprintal doma pa se pol na roko poleg napisano... totalno amatersko). Na prvi pogled bi lahko rekel, da je scam!

Limit-sky ::

Daj prilepi sken dokumenta, da si ogledamo to čudo.

zbriši tvoje podatke, pa objavi zadevo. predvsem številko računa da vidimo komu bi sploh šel denar.

bošti70 ::

Pozdravljeni vsi skupaj!!

Mene pa zanima kako je z novim zakonom, ki velja s 1.4.2011 uporabljat pa se začne 1.7.2011. Na stacjonarni radar so me dobili nekaj dni(14.4.2011) nazaj. pa me zanima a bom kaznovan po novem ali starem zakonu. Hvala Vsem za točne oz pravilne informacije

Kazen vedno dobiš v skladu z veljavno zakonodajo v trnutku prekrška. Če zakon stopi v veljavo z 1.7.2011 boš seveda kaznovan po starem, če si prekršek storil pred tem datumom.

AngelOfDeath ::

Če je po novem kazen manjša bi verjetno lahko rekel da hočeš biti kaznovan po novem...
edit: Slovnica

Mavrik ::

bošti70 je izjavil:

Pozdravljeni vsi skupaj!!

Mene pa zanima kako je z novim zakonom, ki velja s 1.4.2011 uporabljat pa se začne 1.7.2011. Na stacjonarni radar so me dobili nekaj dni(14.4.2011) nazaj. pa me zanima a bom kaznovan po novem ali starem zakonu. Hvala Vsem za točne oz pravilne informacije

Verjetno govoriš o novem ZPrCp zakonu. V 116. členu piše

Ta zakon začne veljati 1. aprila 2011, uporabljati pa se začne 1. julija 2011.

kar pomeni, da čeprav je zakon veljaven že od 1.4.2011 se do 1.7.2011 ne uporablja. Posledično, ker si naredil prekršek pred začetkom uporabe, boš kaznovan po starem zakonu.
The truth is rarely pure and never simple.

A kdo ve kako pa je "slavni" 233. člen ZVCP napisan v novem ZPrCp?

Mavrik ::

ZPrCp ima 116. členov skupno. O čem ti govoriš?
The truth is rarely pure and never simple.

233. člen, ki je temelj te teme je po novem 1. odstavek 8. člena:

8. člen

(odgovornost lastnika vozila)

(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se kaznuje za prekršek lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.

V bistvu člen še vedno krši domnevo o nedolžnosti, v praksi se pa ne bo nič spremenilo.

Zgodovina sprememb…

Ja - meni pa še vedno ni jasno, kako je lahko parkiranje brez parkirnega listka "prekršek zoper varnost cestnega prometa".

nereodna izbira imena zakona? saj se najde še par prekrškov notri, ki z varnostjo v prometu kot tako nimajo nič. Ampak je nekako smoterno, da pašejo v zakon glede na materijo, ki jo zakon ureja. Res ne vidim smisla, da bi rabili pravilnik o parkiranju ali celo zakon.

Zgodovina sprememb…

Lahko pa bi bil enostavno zakon o cestnem prometu ali kaj podobnega, pač z izpuščeno besedo varnost, saj kasiranje k varnosti ne pripomore kaj dosti, če je vse ostalo anarhija.
Delo krepa človeka

Pozdravljeni!!
Najprej zahvala vsem ki ste odgovorili na vprašanje o začetku uporabe zakona. Zanima pa me še nekaj a je dovolj za argument da nisem vozil vozila usmeno izjavo oz pismeno potrdilo, od neznanih oseb ali morda tudi znanih, da sem bil v času prekrška na obisku oz na sestanku. Pravzaprav me zanima kakšen drugi alibi bi bil primeren, da sem bil drugje kot pa na kraju prekrška. Dejansko je vozila žena. Vendar avto je pisan na mene jaz pa tudi nimam nekega uradnega dokumenta(alibija) kje sem bil v času prekrška. Hvala za odgovore in pomoč.

Alamar ::

Namen alibija?

Dvig denarja na bankomatu, kakšna športna prireditev, kino, gledališče..... (vstopnica)
Delo krepa človeka

Žena je namreč prehitro vozila dobil jo je radar policije na sliki pa se ne vidi da je vozila ona. Priporočeno pismo sem dobil jaz. Kakšno verodostojno (za pritožbo) ali primerno dokazilo, da bi lahko izpodbijal to kar me obtožujejo(prehitra vožnja)-takrat sem jaz bil namreč drugje-s prijatelji smo igrali karte.

Poskusite brez osebnih obračunov.

Ziga mas prav...

bošti70 Prilozi podpisano izjavo prijateljev kje si bil v tistem casu. Samo pazi, da ni to blizu lokacije, kjer so izmerili tvoj avto.

Bošti:
Pritožbi priloži pisne izjave prič, ki bodo potrdile,da ti nisi mogel vozit. Pazi, da ne boš koga spravil v nerodno situacijo, če ga naprimer vprašajo kdo pa je vozil! Idealno bi bilo, če nobena od prič dejansko ne ve kdo je vozil, vejo pa da nisis mogel bit ti ker si bil z njimi.

Lakotnik29 - Tudi če bi navedel točne podatke, se postopek ustavi, saj za isti prekršek ne more biti dveh postopkov. Ko dobiš plačilni nalog, je to tekoči postopek in se ob ugotovitvi, da nisi kriv, ustavi.
Ti tudi ne moreš biti 100%-no prepričan, da je res vozil tisti, ki ga navedeš. Preizkušeno - kolega je prijavil sina, ker je imel dosti teh njegovih divjanj (stacionarni radar ga je ujel pri 180 omejitev 100 in je dobil nalog lastnik), pa so samo ustavili postopek in nič posledic za voznika.
Delo krepa človeka

Če ni prišlo do zastaranja, se kamot prične postopek proti drugemu [osumljenemu] storilcu,

Zgodovina sprememb…

solatko je izjavil:

Lakotnik29 - Tudi če bi navedel točne podatke, se postopek ustavi, saj za isti prekršek ne more biti dveh postopkov. Ko dobiš plačilni nalog, je to tekoči postopek in se ob ugotovitvi, da nisi kriv, ustavi.
Ti tudi ne moreš biti 100%-no prepričan, da je res vozil tisti, ki ga navedeš. Preizkušeno - kolega je prijavil sina, ker je imel dosti teh njegovih divjanj (stacionarni radar ga je ujel pri 180 omejitev 100 in je dobil nalog lastnik), pa so samo ustavili postopek in nič posledic za voznika.

Konkretnega primera ne poznam, kot splošno pravilo pa ni pravilen. policija lahko sevda začne postopek proti drugemu, tretjemu, dvainpedesetemu, če ni potekel zastaralni rok.

Ziga Dolhar - in postopek pade, saj nikomur ne moreš dokazati, da je vozil, postopek pri stacionarnih radarjih namreč poteka proti lastniku avtomobila, zato se v primeru, da lastnik dokaže nedolžnost, postopek ustavi, ne glede na dobljeno prijavo za domnevnega voznika. Taka je bila tudi odločba v kolegovem primeru.
Zakon je za stacionarna in ostala sredstva, pri katerih ne pride do soočenja, jasen - bremeni se lastnika avtomobila ali pa se postopek ustavi in policija nima nikakršne zakonske osnove za nadaljevanje postopka.
Delo krepa človeka
««
9 / 16
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obvestilo kršitelju, da se izjavi o dejstvih in okoliščinah (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6111077 (7610) louser
»

Partnerko dobil radar (z mojim avtomobilom) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

30192428 (57424) Darko!
»

Plačilo kazni za prometni prekršek? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6726545 (13860) Aston_11
»

Prekršek - obtožen, ne samo obdolžen - lastnik. (strani: 1 2 3 )

11727904 (23734) solatko
»

Iz kje pride pošta

Oddelek: Loža
365670 (4679) ABX

Več podobnih tem