» »

Prehitra vožnja z mojim vozilom, šofer drugi

Prehitra vožnja z mojim vozilom, šofer drugi

««
10 / 16
»»

Ziga Dolhar ::

Slediš temi, solatko?
https://dolhar.si/

St235 ::

soldatko - LOL

Seveda se da dokazat, če imamo dva elementa - Dokaz, da je bil prekršek storjen z določenim vozilom in izjavo priče/več le teh, kdo je vozil vozilo.

šernk ::

in ker oče proti sinu ne more pričat, je dokaz praktično ničen.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

St235 ::

???? zakaj pa oče ne bi mogel pričati proti sinu? In kaj točni ima to z konkretnim primerom na prejšnji strani?

Ne mešat pravice zoper pričanje proti ožjemu družinskemu članu. Lahko se pričanju odpoveš, samo to je tvoja pravice in ne dolžnost. Če pričaš je tvoje pričanje seveda veljaven dokaz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

šernk ::

Preizkušeno - kolega je prijavil sina, ker je imel dosti teh njegovih divjanj (stacionarni radar ga je ujel pri 180 omejitev 100 in je dobil nalog lastnik), pa so samo ustavili postopek in nič posledic za voznika.


s tem primerom ima veze.

sedaj ali lahko pričaš ali ne nevem, meni je nekdo rekel, pač da tudi, če želi povedat kdo je vozil, ne velja nič, ker lastnega sina ne more obtožit.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

St235 ::

Kot sem že povedal pri soldotkotovem primeru: konkretnega primera ne poznam, ni pa na podlagi njega mogoče izpeljat pravnega reda.

Zakon ne pozna nikakršne omejitve okoli tega, da prijaviš in pričaš zoper ožjega sorodnika. Ravno tako ga lahko tožiš enako kot kogarkoli drugega.

tomaz- ::

Lakotnik29 ima popolnoma prav. LAHKO ga tožiš, če to ŽELIŠ.. Če NE ŽELIŠ, ti ga NI TREBA..

Bolj enostavno se ne da povedat

solatko ::

Lakotnik29 - zadeva je popolnoma enostavna - prekršek pri stacionarnih napravah se vodi proti lastniku vozila, če ta nedvoumno dokaže, da ni vozil on, temveč nekdo drug, se postopek ustavi. Ne pelje se dalje postopek proti prijavljeni osebi, saj bi potem imeli vsi državljani pravico prijavljat voznike za kakeršenkoli prekršek, pa vsi vemo, da to ni možno.

Še enkrat - če lastnik ni voznik pri prekršku, SE POSTOPEK USTAVI.
tomaz- Nima prav, za prometni prekršek ga ne moreš prijavit, oziroma je prijava brezpredmetna, ker nisi uradna oseba, prekršek ni bil dokazan na licu mesta.
Delo krepa človeka

St235 ::

Soldatko VIR!!!! drugače je bullshit. Postopek se vodi proti lastniku vozila, če le ta vzpostavi dvom v svojo krivdo in ni možno dokazat krivde se postopek zoper njega ustavi. Postopek se seveda lahko sproži proti drugi osebi.

Prijavo na policijo seveda lahko daš in niti pod razno ni vsaka prijava apriori brezpredmetna. Od kje vam ideja, da prekršek ne obstaja, če se ne kaznuje tisto sekundo ko se zgodi? Se strinjam, da je določene prekrške nemogoče kasneje dokazat, samo to ni pravilo, ki bi veljalo kar samo od sebe.

še primer: Sosed mi pred blokom opraska avto, ko spelje.
Soldatkova interpretacija - prijava ni mogoča oziroma je brezpredmetna, ker jaz nisem policaj. Storilcu se ne more nič ker ni bil prekršek dokazan in kaznovan na licu mesta.

Se še komu zdi to nelogično?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

solatko ::

Zakon! Pokaži vir, da se lahko pelje postopek, proti drugi osebi. To malo mešaš, ker ne gre za prekršek, temveč poškodovanje lastnine, je lahko tudi ograja, vhodna vrata....
Gre za prijavo znanega povzročitelja škodnega dogodka in je na policiji samo dokazni postopek, če pa se mu ne avtu ne pozna, je pa tudi to težko dokazat.

Ti lahko nekoga prijaviš, da je prehiteval v škarje, čez polno črto, pijan kot čep, pa na policiji ne bodo storili nič, tudi če podkrepiš to s posnetkom.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

St235 ::

Zakon o soldatko ima prav??

Zakon o prekrških niti z besedo ne prepoveduje, da bi se postopek vodil proti različnim osebam. Zakon o varnosti v cestnem prometu niti z besedo ne prepoveduje,da bi se postopek vodil proti več osebam. Zakonodaja v slovniji je zastavljena tako da predpisuje omejitve, ne pa da našteva kaj vse se sme.

Ziga Dolhar ::

solatko je izjavil:

Lakotnik29 - zadeva je popolnoma enostavna - prekršek pri stacionarnih napravah se vodi proti lastniku vozila


Tole je vir vsega zla.

Postopek se VEDNO vodi proti STORILCU. Le v primeru prekrškov zoper varnost cestnega prometa, če storilca (prekškarja) ni mogoče ugotoviti, se postopek vodi proti lastniku kot domnevanemu storilcu.

Pregon lastnika je subsidiaren. In ni ovire, da se pri pregonu lastnika ne ugotovi, kdo je bil dejanski storilec. In v takšnem primeru ne le da ni ovire, ampak je celo obveznost organa, da prične postopek proti novemu osumljencu.

(In other words - o pravu Lakotnik vé malenkost več kot solatko.)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Člen, ki govori o stacionarnih napravah, jasno določa, da se prekršek vodi proti lastniku.
Ziga Dolhar - In moja izjava na sodišču - laže, kaj imam jaz z njegovim vozilom. Zadeva pade na prvi stopnji, zato ne serte. To ni kaznivo dejanje, temveč prekršek.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

St235 ::

Soldatko, ravno zato, ker je tak prekršek težko dokazat oziroma je prekrškovnemu organu na voljo premalo dokazov ne more sprožit postopka. To pa ne pomeni, da ga NE SME. Če so na voljo dokazi, ja tudi pričevanja so dokazi, to lahko stori. Dokler je beseda proti besedi seveda ne morejo dokazat nič, zaradi teže prekrška pa ni sorazmerno porobit ne vem koliko denarja za forenzične preizkave vozil. Nikakor pa ne pomeni, da postopka NE SMEJO peljati proti nekomu tretjemu, če je zaradi narave prekrška oziroma razpoložljivih dokazov to mogoče.

Predvsem pa pozabljaš, daje na svetu precej več prekrškov kot ti, ki jih merijo stacionarni radarji.

In spet bi rad videl kje si pobral to, da se samo prekrški, ki se merijo z stacionarnimi radarji vodijo proti lastniku vozila? Kaj pa vsi ostali prekrški?Veljavni zakon niti z besedo ne omenja stacionarnih radarjev. Zakon eksplicitno določa: Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.
Niti besede o stacionarnih radarjih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

solatko ::

Sem pač omenil stacionarne naprave, ki niso samo radarji, pozabil si na kamere v križiščih, policiste brez vozila, s katerim bi te lahko ujel in ti predočil prekršek na licu mesta.
Nihče ne prepoveduje postopka, vendar je vsakemu pravniku jasno, da je takšno delo, brez veze, saj je dokazni postopek na organu. Postopek se vodi proti lastniku iz enostavnega razloga - registrska tablica.
Za prometne prekrške, o katerih govorimo, osebna prijava proti prekrškarju nima veljave, saj je to samo tvoja beseda. Kadar jo poda organ, pa je zadeva pač zakonsko podprta, če prav se da tudi prijavo organa, s pravimi potezami izigrati in ostaneš nekaznovan za prekršek, ki si ga storil.
Drugo pa je, ko ti prijaviš nekoga, ki je pod uplivom opojnih substanc in ga policisti, če so v bližini celo ujamejo, takrat prijava ima smisel in osebno sem spravil ob ispit, kar nekaj nepopravljivih pijančkov.
Delo krepa človeka

Ziga Dolhar ::

solatko,

jaz sem podal prijavo, ker me je nekdo pretepel na Celovški. Povedal sem registrsko številko avta, ki ga je vozil.

Mi pojasniš, kako zaboga je mogoče, da je gospod dobil globo? (Kazen za prekršek, da ne bo pomote.)

Po tvojem je to nemogoče.
https://dolhar.si/

St235 ::

Zakon ne omenja nikaršnih stacionarnih naprav, to je tvoja pogruntavščina. Ker enako velja tudi, če policist zazna prekršek in spiše prijavo na podlagi tablice. Enako velja pri redarski službi in parkiranju...

Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.

KATERIKOLI prekršek zoper varnost cestnega prometa , pa ni bilo mogoče ugotoviti kdo je voznik, je pa bilo mogoče ugotoviti katero vozilo je.


Soldatko:
Nihče ne prepoveduje postopka,
To ti dopovedujemo že celo stran pa si do nedavnega trdil obratno. In si celo trdil, da zakon prepoveduje, da bi sprožili postopek proti tjerji osebi, če se pokaže da lastnik ni kriv.

To malo mešaš, ker ne gre za prekršek, temveč poškodovanje lastnine, je lahko tudi ograja, vhodna vrata....

poškodovanje lastnine je pa kaj drugega kot prekršek?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

St235 ::

Soldatko:
Ne pelje se dalje postopek proti prijavljeni osebi, saj bi potem imeli vsi državljani pravico prijavljat voznike za kakeršenkoli prekršek, pa vsi vemo, da to ni možno.


Postopek o prekršku se začne po uradni dolžnosti, ko opravi prekrškovni organ v okviru svoje pristojnosti v ta namen kakršnokoli dejanje, ali z vložitvijo pisnega predloga oškodovanca, državnega tožilca ali državnega organa, nosilca javnih pooblastil ali samoupravne lokalne skupnosti (predlagatelji).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

solatko ::

Lakotnik29 -
Postopek o prekršku se začne po uradni dolžnosti, ko opravi prekrškovni organ v okviru svoje pristojnosti v ta namen kakršnokoli dejanje, ali z vložitvijo pisnega predloga oškodovanca, državnega tožilca ali državnega organa, nosilca javnih pooblastil ali samoupravne lokalne skupnosti (predlagatelji).

Prilepi link v zvezi s prometnimi prekrški.

Nisem nikjer rekel da ne sme začeti postopka, temveč ga po zakonu ne more in ga tudi ne začne, saj ne more ugotoviti dejanskega kršitelja (to, da lastnik izjavi, kdo je vozil, ni nujno res, saj lahko dotična oseba pusti voziti koga drugega). Dokaznega postopka za cestno prometne prekrške proti neznani osebi, pa ne sprožajo, saj so stroški povezani s tem preveliki. Zato se vedno, ko lastnik vozila dokaže, da ni vozil, postopek ustavi, tudi če navede kdo naj bi dejansko vozil.

Poškodovanje vozila ni prometni prekršek, lahko pa je povzročen s prometnim prekrškom, vendar bo tega organ ugotavljal samo v primeru večje škode.

Po navadi s stacioniranimi napravami, ni možno ugotavljati dejanskega storilca prekrška.

S kakšno globo se kaznuje nenamerno poškodovanje stvari in po katerem členu zakona o varnosti v cestnem prometu? Seveda poškodovanje stvari s prometnim sredstvom. Še link bi prosil.
Delo krepa človeka

Ziga Dolhar ::

"Prekrški" so še kaj drugega kot "prometni". In za "prometne" prekrške (prekrške zoper varnost cestnega prometa) velja - tko kot za ostale neprometne prekrške - Zakon o prekrških.

Sicer se pa še vedno zdi, da ne slediš temi. O postopku zoper "neznanega" storilca govoriš le ti.
https://dolhar.si/

solatko ::

Neznani storilec je vedno, dokler se nekomu krivda ali prekršek ne dokaže.
Delo krepa človeka

St235 ::

Prilepi link v zvezi s prometnimi prekrški.

torej prometni prekrški niso prekrški in za njih ne velja zakon o prekrških?

Nisem nikjer rekel da ne sme začeti postopka, temveč ga po zakonu ne more.

Čakaj malo, policija sme začeti postopek ampak zakon tega ne dopušča?

Poškodovanje vozila ni prometni prekršek, lahko pa je povzročen s prometnim prekrškom, vendar bo tega organ ugotavljal samo v primeru večje škode.

Torej trdiš, da policija ne bo nič naredila če mi sosed podrsa avto, ker bo škoda pač majhna? Storilec po tvoje ne bo kaznovan za povzročitev prometne nesreče in pobeg z kraja nesreče? ker je škoda pač majhna?

solatko ::

Lakotnik29 -
- prometni prekrški so pač zakonsko posebej opredeljeni in se za njih uporablja ta zakon
- tako je, saj lepo pravi, če lastnik ni vozil, se postopek ustavi
- policija bo naredila svoje, naredila zapisnik, prometnega prekrška pa ne bo obravnavala. Verjetno se bodo tudi pogovorili s storilcem, kaj več pa verjetno ne, če gre za manjšo materialno škodo.
Delo krepa človeka

St235 ::

- prometni prekrški so pač zakonsko posebej opredeljeni in se za njih uporablja ta zakon
- kar ne spremeni, da ne velja tudi splošen zakon o prekrških. Malce pravne izobrazbe ne bi škodili preden se lotiš razlagat hierarhijo zakonov.

- tako je, saj lepo pravi, če lastnik ni vozil, se postopek ustavi

Prosim za navedbo člena/zakona kjer to piše, ker razen tebe tega še nihče ni našel.

Lakotnik: Torej trdiš, da policija ne bo nič naredila če mi sosed podrsa avto, ker bo škoda pač majhna? Storilec po tvoje ne bo kaznovan za povzročitev prometne nesreče in pobeg z kraja nesreče? ker je škoda pač majhna?

Soldatko: - policija bo naredila svoje, naredila zapisnik, prometnega prekrška pa ne bo obravnavala. Verjetno se bodo tudi pogovorili s storilcem, kaj več pa verjetno ne, če gre za manjšo materialno škodo.


Bullshit da glava peče. Seveda bo policija obravnvala to kot prometno nesrečo in seveda bo storilec fasal kazen zaradi pobega s kraja dogodka, če se ugotovi, da je ruknil sosedno vozilo in ni pustil podatkov. Poglej si samo primer v sorodni temi, kjer je nekdo v postopku ker naj bi butnil nekoga v počasni/stoječi koloni na hitri cesti.
Prisotnost ali odsotnost policije ne vpliva na to ali je nekaj prekršek ali ne. Po tvoji logiki ni možno dobit kazni za povzročeno prometno nezgodo brez poškodb in z minimalno škodo, ker policija ne more obravnavat prekrška naknadno ampak bi morala bit prisotna ob sami nesreči.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

cement007 ::

Živjo,

Če lahko še jaz dodam moje vprašanje:
Imam službeno vozilo (večje podjetje), ki je dobilo kazen od MOL-a za avgust 2010. Ok v evidenci podjetja je bilo to vozilo dodeljeno meni (potni nalogi, predaja), toda ta vozila so se posojala občasno tudi za urco ali dve za teste drugim osebam. Seveda se sedaj ne spomnim ali sem jaz vozil itd. Sedaj pa sledi vprašanje: Podjetje, ki je seveda lastnik, je poslalo MOL-u dopis, da sem jaz vozil to vozilo - ničesar drugega, jaz pa imam pričo in druge dokaze, da takrat nisem bil v tistem vozilu! Torej če zavrnem njihov plačilni nalog s to obrazložitvijo ali bo plačilo kazni padlo avtomatično nazaj na lastnika?! Ker si najmanj želim je to, da bo moglo podjetje plačati to kazen oziroma odgovorna oseba in bom še letel zaradi tega, jaz pa nisem kriv!!!

Aston_11 ::

solatko je izjavil:

Neznani storilec je vedno, dokler se nekomu krivda ali prekršek ne dokaže.


Se obešaš na terminologijo ali misliš resno? ZKP ima za take tiče izraze, kot so osumljenec, obdolženec, obsojenec - za tega zadnjega terminološko nisem prepričan, da še sodi pod tvojo definicijo.

solatko ::

Lakotnik29 - Odgovornost lastnika vozila

233. člen

(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.

(2) Če je lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz prejšnjega odstavka, pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek odgovorna oseba.

Člen je iz zakona leta 2008, tako da je v novejši izdaji morda številka člena druga, vsebina pa s popravki ni spremenjena.
Delo krepa človeka

pravicaJE ::

Tudi jaz imam dva vprašanja:
1. Kdaj nastopi dolžnost lastnika vozila, da začne dokazovat svojo nedolžnost?
Takrat ko dobi priporočeno pismo z navedbo, da je z njegovim vozilom bil storjen prekršek? Ali šele takrat ko (in če) policija predloži materialne dokaze, da je temu res bilo tako?
V mojem primeru sem kot lastnik vozila zahteval, sklicujoč se na določila o ekonomičnosti postopka iz ZUP naj mi policija najprej dostavi dokaze, da je prekršek sploh bil storjen z mojim vozilom, vendar je policija to odklonila, češ da sem jaz tisti, ki mora dokazovat svojo nedolžnost. Meni bi bilo jasno, da sem jaz tisti, ki mora dokazovat. Ampak šele po tem ko vidim dokaze da je kakršenkoli prekršek resnično bil storjen z mojim vozilom.

Izrečeni globi je policija naposled dodala dve fotografiji. Ob 9h zjutraj posneta fotografija prikazuje zgolj temo in navedbo datuma in ure ter, da je bila izmerjena hitrost 76km/h, kjer je omejitev 50. Na tej sliki ni razen teme, vidno nič. Pod to sliko je posebaj skopirana slika registrskih številk? Ampak? Kdo pa pravi, da pri teh registrskih številkah gre za vozilo kateremu je na drugi sliki prikazana izmerjena hitrost. Če je to dokaz, potem bi jaz za dokaz svoje nedolžnosti smel uporabiti tudi neko popolnoma zatemnjeno fotografijo z navedbo datuma in ure posnetka na robu fotografije in mpod to sliko prilepljeno tablo Londona. Pa bi rekel: "Veste to na tej črni sliki sem jaz. Bil sem v Londonu ob tem času, o čemer se lahko prepričate iz priložene fotografije."
Hvala za odgovore in komentarje!

St235 ::

Kot že 100x povedano. Zakon in tudi obrazložitev US dopušča, odgovornost lastnika vozila. Odločba, globa in priložena slika so vse kar dobiš in vse kar oni rabijo, da v primeru tvoje pasivnosti nosiš odgovornost za prekršek.

Slika in zoom tablice sta dokaz za katerega se v tej fazi šteje da je verodostojen, ker je bil izdan s strani uradne osebe. Seveda imaš pravico v to dvomit in v morebitnem postopku bodo seveda morali dokazati, da je slika tablice res s slike vozila. Če potegnemo analogijo s tvojim primerom. seveda lahko pošlješ sliko londona ponoči in trdiš, da si na njej. Če ti bodo verjeli je pa njihova stvar, enako kot je tvoja stvar ali verjameš prejeti fotografiji, ki so jo poslali oni.

Dolžnost latnika vozila, da dokazuje svojo nedolžnost ne obstaja. Vse kar obstaja je odgovornost voznika za svoje vozilo in pa koncept pravne države, ki ti dopušča pravico do pritožbe. Pri konkretnem primeru mora voznik svojo pravico uveljavljat v skladu z pravnim podukom, ki je sestavni del odločbe policije. V njem so tudi definirani roki. V kolikor se na dotično odločbo ne odzoveš se smatra, da se z nevedbami v njej strinjaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Ziga Dolhar ::

_VSA_ dejstva in dokaze moraš navajati TAKOJ. In najbolje tudi predložiti, ker MOL meni, da "navajanje in predlaganje" pomeni isto kot "predložitev".* Torej... Ne "šele ko bojo na sodišču ugotovili, da gre res za X [moje] vozilo, bom pa jaz navedel in predložil dokaze, da sem bil takrat drugje."


* So me jahali zaradi tega. Na sodišču so ugotovili, da se motijo. In države ja zaradi borih 20 EUR zapravila ... oh well. Čas redarjev, sodnika v Ljubljani, sodnice v Kranju ... No, plus potne stroške so morali poravnati.
https://dolhar.si/

St235 ::

jap, ker zadeva brez tvoje pritožbe niti ne bo prišla pred sodnika. Ko postane odločba pravnomočna je to to.

pravicaJE ::

Lakotnik, seveda se bom pritožil.
Ostaja pa neodgovorjeno vprašanje ali se vam zdi možno, da policija namenoma potemni sliko, da mi s tem onemogoči uporabo njihove fotografije za dokaz, da nisem bil jaz tisti, ki je vozil vozilo.

Drugo, pa je ali sme policija (in če- na osnovi katerega predpisa) odbiti zahtevo, da mi dostavijo dokazni material s katerim razpolagajo preden globo sploh izreče.

V mojem primeru je bilo namreč tako, da so napisali zgodil se je prekršek s tvojim vozilom, jaz pa naj bi bil dolžan povedat kdo je vozilo vozil. Ko sem prosil, da mi pošljejo dokaze, so to odklonili, češ da si stvar lahko ogledam v Ljubljani. Pa če ni to šikana!? Naj se zdaj folk iz cele Slovenije vozi preverjat te njihove kvazi dokaze v ljubljano na lastne stroške? Jaz živim več kot 150km iz Ljubljane.
Kaj pa določilo ZUIP o ekonomičnosti postopka?

V izreku plačilnega naloga so potem napisali, da so bili predloženi dokazi, kar pa sploh ni res.
OK.
Pišem pritožbo in sem vesel za vsak dodatni argument.

pravicaJE ::

oproščam se za napako v kratici. Pisati bi moralo ZUP. Zakon o upravnem postopku.

bosmla ::

Pazi le da zdaj tej pritozbi ze prilozis cimvec dokazov in ne samo napisat, da nisi ti vozil (kao dokaze bom pa pol na sodisce prinesel) - namrec v slednjem primeru bos dobil poloznico z instant sodbo.

KernelPanic ::

Lahko se za mnenje za naslednjo (podobno, vendar veliko hujso) hipoteticno situacijo: Naprimer, grem z zeno na morje za en teden in avto pustim doma. Medtem, ko sem jaz na morju, se prijatelju/sorodniku (oz. nekomu, ki mu zaupas) pokvari avto in me nevedoc, da sem na morju, poklice, ce bi ga lahko zapeljal nekam. Recem mu, da sem na morju, vendar naj gre do starsev po kljuce od stanovanja in naj vzame kljuce od avtomobila, ker jaz ta teden avtomobila ne potrebujem. Prijatelj/Sorodnik to tudi stori, vendar se zgodi nesreca (povozi nekoga) z smrtnim izidom. To pomeni, da ko jaz pridem z morja, pridejo policaji mene aretirati kot lastnika vozila ali kako?

pravicaJE ::

Hvala vsem za odgovore.
Pritožba je na pošti.
Kakorkoli obračam je zame očitno, da zakonodaja, ki jo imamo pomeni grobo kršitev ustavnih pravic (pa če naše ustavno sodišče to prizna ali ne) in evropske konvencije o človekovih pravicah.
Tako da, če bo treba, grem do evropskega sodišča.

V bistvu vse skupaj pomeni, da živimo v policijski državi v kateri je priporočljivo imeti dokaze za vsak korak, ki si ga storil, kje si bil in s kom si bil.
Ker če jih nimaš, te bodo kaznovali samo zato, ker nisi mogel dokazat, da nisi bil ti tisti, ki je vozil vozilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pravicaJE ()

zavajon ::

Pravilno, a pripravi se na nezanemarljive stroške pri tem in leta čakanja. Kajti za tožbo na evropskem sodišču moraš prej izrabiti vsa pravna sredstva tukaj. Ko boš dobil zavrnjeno pritožbo, bo prvi korak tožba na Upravnem sodišču. A za to je predpisano, da jo lahko vložiš le preko odvetnika, tako da bodo tu prvi stroški.

strup121 ::

@pravicaje
To da mora vsak posameznik odgovarjati za nevarno stvar, ki jo ima v posesti tj. avtomobil, še ne pomeni da smo v policijski državi haha ;)

bosmla ::

za gornji post bi pa pritisnil "predlagaj izbris", ker revez res pojma nima...

Ziga Dolhar ::

Drži.
https://dolhar.si/

pravicaJE ::

sporno zakonsko določilo navaja:
"Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se kaznuje za prekršek lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil. "

Se pravi, da za kaznovanje lastnika vozila mora biti najprej izpolnjen pogoj, da
"ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec"

Tukaj se potem postavlja vprašanje na kak način je lahko izpolnjen pogoj, da ni mogoče ugotoviti. In čigava dolžnost je, da ugotovi.
Nikjer ne piše, da če lastnik vozila ne ugotovi...

Prav tako pri nas ni nikjer predpisana dolžnost lastnika vozila da vodi evidenco kdo je kdaj upravljal z njegovim vozilom.

strup121 ::

aja potem po ta novem avto ni več nevarna stvar ali kako ker, iz nekonstruktivne in neargumentirane enovrstičnice drugega podatka žal ne morem razbrati. Ampak, očitno je res. Slovenija je policijska država.

Ziga Dolhar ::

Avto je "nevarna stvar" v civilnem pravu glede vprašanja (objektivne) odškodninske odgovornosti.

V kaznovalnem pravu (kazenskem skoraj striktno, prekrškovnem malo manj) objektivne odgovornosti načeloma ni. Da je avto "nevarna stvar", nima nobene veze s kaznovanjem lastnika v primeru, da se ne odkrije konkretni kršitelj.

Glede argumentirane debate je pa tako - argumentirati je potrebno tisto trditev, ki jo nekdo postavi in meri na neko pozitivno dejstvo. Zato, strup121, bi bilo fino, če boš pokazal (argumentiral) svojo trditev o "odgovornosti za nevarno stvar v posesti" ( Klik) in povezavo s prekrškovnim pravom ter konkretno pravno določbo. Takrat bomo lahko tudi ostali argumentirano in konstruktivno odgovorili. Do takrat lahko le špekuliramo o tvojem miselnem procesu.
https://dolhar.si/

strup121 ::

ah ja...
kvečjemu bi moral argumentirati svojo trditev da nismo v policijski državi.

TokioGangsta ::

Pozdravljeni,

minilo je dobri dve leti od zadnje objave v tej temi, a nisem našel kaj novejšega, zato se kar tu obračam na vas. Prebral sem namreč že stare objave in ugotovil kako in kaj, predvsem pa me zanima če se je zakonodaja v zadnjih dveh letih kaj spremenila na tem področju ali še vedno velja vse kot do tedaj?

Situacija je namreč podobna kot že v prejšnjih zgodbah. Oče dobil po pošti kazen za prekoračitev dovoljene hitrosti, sam je bil tačas v tujini in lahko dokaže z računom iz hotela kjer je bil prijavljen kot gost in je tam zapisano njegovo ime (1000 km stran od dogodka, več dni). Avto pa sem vozil jaz.

Če torej pravilno razumem je še vedno tako da oče predloži dokazilo da on ni vozil avtomobila in ga tudi ni mogel takrat. Nato ga pozovejo kdo je vozil in se ni dolžan izpovedati zoper mene, oziroma če se, to zaradi Ustavne norme ni sprejemljivo pred sodiščem, saj se ni dolžan izpovedati zoper svoje ožje družinske člane. Tako se zadeva ustavi in kazni ne plača nihče?

Lep pozdrav
Asus P5K ~ Q6600 ~ 8800GTS 320MB~ Crucial 2GB 800MHZ ~
Enermax 500W ~ Antec Nine Hundred ~ Tarantula & Lachesis

bosmla ::

Zakoni so isti (oz. zelo podobni) - velja tako kot si zapisal, razen tisto "kdo je vozil" naj nebi sprasevali (ce oce ni bil zraven tega ne more vedati), ker ce lahko dokaze, da on ni vozil (in to tudi stori TAKOJ ob ugovoru) se postopek proti njemu ustavi in je na strani policije, da s svojim delom ugotovijo kdo je bil za volanom. To je bolj teorija, ker se jim ne ljubi in tako drzi tvoj zakljucek.

kriko07 ::

lep pozdrav
Mene pa zanima,če vozim po naselju in me slika radar (policist z pištolo).Ali me mora on ustaviti in mi dati kazen,ali mi jo lahko kar po pošti pošlje?
Ali ni tako,da te mora ustaviti drugače to ne velja?

solatko ::

kriko07 - Če je bil policist s pištolo, pomeni, da si vozil pod mejo, ki so jo postavili za sankcioniranje. Redko ustavijo, če je prekoračitev 10 km/h višja od omejitve, razen v conah 30.

Navadno, ko ima zasedo policija, hitrejše voznike ustavijo in speljejo postopek.
Delo krepa človeka

St235 ::

kriko07 je izjavil:

lep pozdrav
Mene pa zanima,če vozim po naselju in me slika radar (policist z pištolo).Ali me mora on ustaviti in mi dati kazen,ali mi jo lahko kar po pošti pošlje?
Ali ni tako,da te mora ustaviti drugače to ne velja?


načeloma ti ne slikajo in te morajo ustaviti na licu mesta. Ni pa nujno.

monci ::

Živjo, sem videla, da ste že imeli te teme....ampak moj problem je malo drugačen in sicer avto je napisan na mati, vozila sem pa jaz. Domov sem dobila sliko, na kateri se ne vidi kdo vozi, saj je slikan samo v zadnji del. Ker vem, da lahko kazen se izniči, če dokažeš da nisi ti vozu, me zanima kako je to možno v mojem primeru? Ker mati je upokojena in edina priča, ki bi lahko potrdila, da je bila takrat doma je oče in moj fant?
Ali bi to bilo dovolj, da se zavrže?

Hvala za odgovore;)
««
10 / 16
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obvestilo kršitelju, da se izjavi o dejstvih in okoliščinah (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
619984 (6517) louser
»

Partnerko dobil radar (z mojim avtomobilom) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Na cesti
30187512 (52508) Darko!
»

Plačilo kazni za prometni prekršek? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6725494 (12809) Aston_11
»

Prekršek - obtožen, ne samo obdolžen - lastnik. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
11726479 (22309) solatko
»

Iz kje pride pošta

Oddelek: Loža
365349 (4358) ABX

Več podobnih tem