» »

Shema slovenskega omrežja

Shema slovenskega omrežja

diative ::

Živjo

Mene pa zanima oziroma če obstaja kakšna shema ali slika kako zgledaj celotno omrežje po sloveniji. In tu mislim prav vse, najbolj me pa zanima kakšni so kabli (medkrajevni lokalni...)centrale, kdaj se je to omrežje gradilo.

Še en vprašane
Ali so medkrajevni kabli (tu mislim taglavne kable ki povezujejo glavna mesta) optični? in če ne kakšni so

Hvala lepa za čimveč odgovorov

LP

CaqKa ::

tole je samo arnes:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

diative ::

ok,samo tole gre po skupnem vodu al kako? Ali medkrajevni kabel (recimo Ljubljana-Kranj) uporabljajo vsi ponudniki, oziroma koliko kablov je to ali je samo eden. Sprašujem trenutno o kablih ne pa toliko o ISP-jevih omrežjih.

Hvala

BlueRunner ::

Nekateri imajo svoje kable, nekateri jih najemajo pri drugih ISP-jih, nekateri pa jih najemajo pri tistih, ki sploh niso ISP-ji. Nekatere komunikacije so edine, ki potekajo po optičnem vlaknu, po nekaterih vlaknih gredo komunikacije večih. Nekateri imajo tudi podvojene komunikacijske kanale. Nekateri imajo izgrajene obroče, drugi imajo zvezde, spet tretji pa nekaj vmesnega. Redko kdo ima samo svoje lastne kable, večina jih ima rezerve iz več različnih virov. Nekatere komunikacije potekajo pod zemljo po optičnih vodih, nekatere pa tudi po zraku, brezžično.

Če si misliš, da je komunikacijsko omrežje po načinu izgradnje in upravljanja enako cestnemu ali mrežnemu, potem se motiš. Komunikacijska omrežja upravljajo njihovi lastniki sami, gradijo jih po potrebi, oddajajo ali prodajajo pa tako, kot to sami želijo. "Slovensko omrežje" kot takšno ne obstaja, obstaja pa veliko javnih in zasebnih omrežij, ki so razpredena preko celotne Slovenije.

diative ::

Bolj manj vem o tem zato pa sprašujem :8)

Ok, recimo, na T-2 strani sem našel eno shemo njihovega vozlišča po sloveniji. Sedaj, ali si oni lastijo svoje kable (kar močno dvomim) ali majo zakupljene od telekoma slovenije.

Slowenc ::

Na te odgovore boš težko dobil konkreten odgovor. Še ljudje, ki so zaposleni v teh podjetjih ne vedo kje vse so njihove povezave. Te stvari ve zelo malo ljudi.
Skiny gate.

steev ::

Enkrat ko ni delal net so rekli da je padla povezava Lj-Mb in da je kriv telekom.
:|

CaqKa ::

Nekaj gre tudi po daljnovodih. na najvišji 'žici' je ponavadi vključena tudi optika.
nekaj omrežitve ima tudi železnica postavljeno.

BlueRunner ::

Ah, no. V vseh podjetjih tehnično osebje zelo dobro ve čigave in kakšne so povezave med posameznimi vozlišči. Drugi znotraj podjetja, z izjemo financ, pa se v to ne spuščajo, ker je to interno bolj ali manj nepomemben podatek, za javno objavo pa iz različnih razlogov ne vedno primeren. Da pa bi izvedel dejanske trase obstoječih povezav, ali pa dejansko število posameznih vlaken, pa kar pozabi. Na trase še lahko sklepaš (z plačilom veliko različnih upravnih taks) iz drugih javnih evidenc, dejanski podatki pa se varujejo kot poslovna skrivnost. Toliko glede tega, da bi lahko kdaj izvedel za dejanske fizične izvedbe posameznih omrežij: pozabi.

Okvirne sheme (topološke skice) pa se velikokrat da najti ali izprositi. Nekatera podjetja ti bodo povedalo kako izgleda topologija njihovega omrežja, če jih boš prijazno vprašal (za diplomsko, za seminarsko, za nek pameten razlog, ...), nekatera pa imajo svojo shemo tudi objavljeno na svojih spletnih straneh. Nekatera podjetja pa ti tudi tega ne bodo želela izdati. Pač stvar kulture vsakega posamičnega podjetja.


Morda pa bi bilo bolje, če bi povedal kaj točno bi rad vedel, oziroma zakaj točno bi sheme omrežij sploh potreboval.

diative ::

No sheme ubistvu ne rabim za kakšno pomembno stvar. Bolj ali manj me je zanimalo kar tko. Bral sem en članek da se postavlja podvodni optični kabel med kitajsko rer ZDA in da bo povezava stekla leta 2008 (zato sem malo gruntal kako je s povezavami v sloveniji). Me prav zanima kakšen kabel je to ki ga polagajo , oziroma ali je govora o N x optičnih kablov :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: diative ()

680x0 ::

Svoje čase sta najbolj napredno optično omrežje imela Eles in Slovenske Železnice, se mi zdi, da je prek njih šibalo (ali še šiba?) veliko slovenskih ISPjev...
Kar pa se redundantnosti povezav tiče - pred leti so nad Kranjem delavci pri gradnji mostu odtrgali optični kabel - zgornja Gorenjska je bila cel dan brez mobilne telefonije, interneta, kabelske televizije, bankomatov, skratka vse je šlo...

Spc ::

nekaj omrežitve ima tudi železnica postavljeno

Ja železnice imajo 10GbE vse od 3coma.
Glavni switch je 7700ka 3Com - Switch 7700 series
:)

 

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

diative ::

opa, tole pa je huda mašinerija :)) Zanimivo ane. A kdo mogoče ve kdaj je bil položen prvi optični kabel v sloveniji, ok ni treba točne letnice.

CaqKa ::

probaj na slovenski wikipedii poiskat.

/edit: začni recimo tukaj: Internet - Wikipedija, prosta enciklopedija
pa še tukaj: Blue Banana - Wikipedia, the free encyclopedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

PaJo ::

Tisto 10Gbit (WDM) omrežje Eles uporablja za interno komunikacijo, kar je skoraj škoda >:D

Drugače pa kakor so že prej povedali, vedet za vse kable ki gredo od kraja do kraja je zelo težko, večino daljših linij pa gre preko optike, ker drugega sploh ni več smiselno uporabljat.
Kar se tiče vlaken pod vodo pa za to obstajajo posebni kabli, ki običajno baje sploh nimajo veliko vlaken, itak preko enega vlakna lahko prenesejo zelo veliko(WDM) , seveda dosti več potem stane oprema na vsaki strani, kakor samo vlakno.
Kdo pa je položil prvi optičen kabel in kje v slo, pa je težko vedet, verjetno telekom na kakšni trasi ali pa mogoče kakšen eles za svoje komunikacije. Mogoče bi kdo pri Fotoni kaj več več o tem, ko so takrat bili skoraj edini, ki so se ukvarjali z optiko v slo.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

OChack ::

oh kolega, za podvodno komunikacijo s euporablajo enorodovni kabli ker majo večji domet, debeline kablov pa so......velike namreč ne sme se preveč WDM uporablat ker potem ni dolgega dosega (ojačevalci stanejo ful ful ful ker so neki fotonski k je cena ke neki miljonov usd)
če najdem slikco polaganja podvodnega optičnega kabvla takoj linkec dam.
drugač majo pr ns recimo elektro ljubljana in eles vsi svoja omrežja, nekaj ih kombinirajo, ne smejo pa ih uporabljat v komercialne namene...žal. mislm da am kle apek in država prste vmes

evo en LINK,...kr debela zadeva je
sploh na račun zaščitnega opleta
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OChack ()

steev ::

Kaj ima kdo kaj vec podatkov o tem kako se polagajo kabli pod vodo.
:|

OChack ::

glej link goraj
Int€l inside, IDIOT Outside

shock ::

Hmmm ... optični ojačevalnik za nekaj nekaj mio USD? Prej bi rekel nekaj deset tisoč EUR. Tako je v našem ceniku.

Spc ::

Tukaj je par globalnih ISPjev kateri imajo mape na katerih je lepo prikazano kako imajo povezano optiko skozi atlantik (Ni pa noben v sloveniji razen geant-a):

http://www.level3.net/images/global_map/Level_3_Network_map.pdf
http://www.interoute.com/network_map/index.html
http://www.above.net/products/datasheets/IPTransit.pdf
http://www.geant.net/upload/pdf/Topology_Oct_2004.pdf
 

BlueRunner ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom začenja z FTTH (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Omrežja in internet
52961986 (9370) morosito
»

Optika za vogalom (strani: 1 2 3 439 40 41 42 )

Oddelek: Omrežja in internet
2095158149 (34014) Vanadium
»

Do kod v hiši optično vlakno?

Oddelek: Omrežja in internet
125348 (4827) Spc
»

170 Mb/s preko električnega omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
212730 (1800) Dr Evil
»

CAT7 S/STP kabel

Oddelek: Omrežja in internet
172658 (2433) gumby

Več podobnih tem