» »

Do kod v hiši optično vlakno?

Do kod v hiši optično vlakno?

Jose ::

V kratkem bo Gratel speljal optiko v našo hišo (FTTH).

Ali je smiselno optično vlakno speljati do sobe z računalniki, TV in telefonom, ali pa naj optično vlakno pripeljejo le v klet, gor pa si potegnem FTP kabel? Ali bi poteg optičnega vlakna v "medijsko sobo" bilo treba plačati?

Ali si prav razlagam zaporedje naprav:
optično vlakno -> adapter (optični kabel -> FTP) -> CPE -> ostale naprave

ali pa tako:

optično vlakno -> CPE z optičnim vhodom (obstaja sploh to?) -> ostale naprave

Če obstajata obe možnosti, kaj je bolje? Prednosti, slabosti?

Hvala, JOSE.

PaJo ::

Če rabiš plačat tistih nekaj m optičnega vlakna do tvoje sobe ne vem, to se boš moral pozanimat pri Gratelu. Vsekakor pa drži eneo in sicer je zelo dobro da tisti njihov switch postaviš na mesto od koder boš potem vlekel vso instalacijo UTP/FTP kablov po hiši, namreč to ti bo potem centralna točka vseh komunikacij. Tako za vse internet priključke, telefone in TV-je, tako da je zelo dobro razmislit da je ta točka nekje na smiselnem mestu v hiši od koder boš najbolj elegantno lahko vlekel UTP/FTP kable, če jih že seveda nimaš.

Shema optike pa je takšna: optično vlakno -> optični switch -> ethernt omrežje(utp/ftp kabli)
Tukaj pa je ena slikica kako ta optični switch zgleda: T2 LeveOne switch
Tanki rumeni kabel je optično vlakno priključeno v SFP port, ostalih 7 priključkov pa je namenjenih raznim napravam na klasičnem ethernet omrežju. Od tega swicha naprej potem razvejaš celotno omrežje po hiši, kar zagotovo moraš narediti v lastni režiji :D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Jose ::

PaJo, hvala lepa za odgovor in sliko.

Če te prav razumem si ti za varianto z optičnim switchem. Ali sploh obstaja drugačna varianta? Če je to edina možnost, točno vem, da bo optično vlakno treba potegniti nadstropje više. Samo upam, da bom doma, ko bodo Gratelovci kaj pojasnjevali in spraševali.

LP, JOSE

PaJo ::

Tisti optični swich dobiš od T-2 zraven, zdaj samo vprašanje če ti bodo hoteli potegnit vlakno do tvoje sobe, čeprav mislim da ti ga bodo. Drugače pa lahko zadevo rešiš tudi sam tako da potegneš iz kleti kjer bo ta swich pa do tvojega switcha v tvojo sobo utp kabel po potem od tam naprej razvejaš omrežje, samo to pol verjetno težko vejit na internet, tv in telefon, glede na to da ma t-2 verjetno že naprej definirane porte na tem optičnem swichu za posamezno storitev.
V glavnem priporočam fiber direktno do tvoje kom. sobe od tam naprej pa vlačiš utp kable po potrebi.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

bzp ::

Koliko v bajto ti bodo pripravljeni napeljati je precej stvar pogajanj. Jaz sem tudi hotel po že obstoječih kanalih na mesto kjer imam vse ostale switche, router, ... Pa je bil odgovor "ne, tako ostrih kotov pa toliko sprememb smeri ne moremo naredit" - ker najprej napeljejo plastično cevko v katero se potem potisne dve vlakni. In če je ovinkov preveč, se vlaken ne bo dalo porinit skozi. Po debati pa ugotavljanju da itak lahko najprej samo polovično damo tisto cevko po kotih, spravimo skozi vlakna pa potem dokončno "zakrivimo", smo s skupnimi močmi spravli točno tja kjer sem v osnovi želel :) Če te ne bo doma, lahko pričakuješ vlakno pol metra skozi vrata in switch (Milana) prišraufanega na steni. Sem videl že pri nekaj kolegih to varianto :\ Upoštevaj pa da v switch sicer lahko spraviš samo 1 kabel (ki gre naprej v router na poljubni lokaciji), ampak rabiš potem še 1 za TV, pa še 1 za telefon.

ali3n ::

Torej so internet, TV, telefon - 3 ločena omrežja?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Yacksy ::

Seveda.
Jaz bi rekel, da pride do switcha trunk s 3 VLANi, switch pa je VLAN aware, tako da razdeli ta trunk na 3 različna omrežja (določen port na določeno omrežje)
Shit happens

steev ::

Nč določen port na določeno omrezje. Vse je povezano med sabo. V port 1 lahko vtaknem komp (na katerem lahko gledam tudi TV) ali pa priključim nanj TV ali telefon.

Glede kablov je pa tako. Vse se da zment. Men so po stanovanju napeljal 120m kabla (sestrina soba 2X, moja soba 2X, dnevna+jedilnica 3X). Sem se kr mal zmisljeval.
:|

ali3n ::

Ali to pomeni, da imam lahko TV in internet na eni (isti) mrezi? Al moram vlect npr. en kabel za internet in drugega za TV...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

steev ::

Lahko povleces en kabel, pa ga potem z dodatnim switchem razdelis naprej. To je vse skupaj ena mreza. Razen če si želiš imeti PCje za routerjem. Samo ti vseeno priporočam da potegneš pač dva kabla in kot je nekdo omenil napeljes vse kable na eno mesto (pri meni je to omara v predsobi), kjer imas napeljano notri tudi optiko. Potem pa ti stojijo razne napravice kot so ta level1 switch in kaki router v tej omari.
:|

ender ::

Ne vem, kako je pri optiki, ampak pri VDSLju izgleda, da je TV na ločenem VLANu - telefon in računalnik lahko na modemu priklopiš na porte 1-3 (ni važno na katerega), TV pa mora biti na portu 4.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

mitja_i ::

Na optiki ni razlike v portih. Vse dela v vseh.

Spc ::

No jaz še čakam na triero z mojimi SFP porti:

Slika1
Slika2
Slika3
 


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6620244 (10631) ToniT
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30659526 (25585) Lonsarg
»

Optične tehnologije

Oddelek: Omrežja in internet
3712866 (11980) AndrejO
»

nasvet pri povezavi z 100 m oddaljenim računalnikom

Oddelek: Omrežja in internet
231511 (1215) Daedalus
»

internetna povezava pod zemljo

Oddelek: Omrežja in internet
122479 (2211) energetik

Več podobnih tem