» »

test bencina

test bencina

kixs ::

Pa se to, js ne bi sel tega testa delat na svojem avtu, ker nikoli ne ves kako bo s pumpo, ko zmanjka goriva. ;)

Keyser Soze ::

Eh, bučke gor ali dol.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da razlika med posameznimi "pumpami" _JE_. In začuda ne varira tako pogosto.

Sam že lep čas (4-5 let) tankam v 99% na par pumpah znotraj LJ (plus Ivančna Gorica in Podsmreka). Glede na to, da si vseskozi izračunavam porabo lahko povem, da ena "tankštela" izstopa iz povprečja celo do 10%. Katera vas sicer nič ne briga, ker bo potem tam največja gužva. Je pa zanimivo dejstvo (ali pa naključje) da se ta odstopanja vedno pojavljajo ko tankaš na tej pumpi.

"Call me dumb" ampak jaz to naključje velikokrat izkoristim v svoj prid in grem rajši tankat tja če le priložnost da. Pa naj si bo to statistično še tako neverjetno da ta razlika obstaja. 5€ na tank pa tudi ni tako malo.:D

P.S.: V tanku se nahaja 95 oktanski bencin.

P.P.S.: Samo enkrat ni bilo te "drastične" razlike. To pa takrat ko sem šel na morje. Pa se mi še danes smili avto, kaj je takrat čez dal.:P
OM, F, G!

gruntfürmich ::

razlika je, tega verjetno nobeden ne zanika. pravzaprav sploh ni nobenega pogoja da bi bili vsi bencini enaki. očitno je tam nekaj bolje, kaj pa je to, bi se pa pokazalo na raziskavi, vendar ne v garaži.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

trnvpeti ::

tudi sam sem opazil razlike
in isto tankam na parih pumpah
in zmeraj so negativna odstopanja na pumpah P na zalost
pa še direkt priporocila imam od serviserja, naj ne uporabljam določene proizvajalce zaradi problemov z mašinami

sam naj to hudica objavijo, naj se Pji in Xi mal zdramijo

gruntfürmich ::

in zakaj so p-ji in x-i taka tajnost? sploh pa tu gor?:\ :\ :\ :\
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

trnvpeti ::

pokaze se na cesti
potem bi se v garazi tudi pokazalo.

sam bi rajsi videl test na cesti, kot pa v laboratoriju
najbolje oba, potem bi se videla razlika v odstotkih, rajsi v promilih

trnvpeti ::

p in x
ali pac a in b
kaj ti je ljubše

energetik ::

kixs97: prosti tek pomeni, da je mašina ločena od koles (sklopka ali nevtralna prestava), obratov ma pa lohk 0-max. Dobr, če bi hotel pri 800rpm sprazniti povprečni tank, bi rabil 20h, kar se mi zdi veliko. Na valjih daš pa eno zmerno obremenitev in enako pokuriš v recimo 2-3h, poleg tega je tudi na cesti mašina ponavadi bolj obremenjena kot v prostem teku, tako da bi bili pogoji podobni.

Keyser Soze: si pomislil, da mogoče števec na tisti črpalki narobe kaže, recimo manj kot si natankal in iz tega izračunaš manjšo porabo?

Skratka, ne da se mi več pisat, takim "testom" ne verjamem in tankam tam, kjer se slučajno mimo peljem.

snow ::

> Keyser Soze: si pomislil, da mogoče števec na tisti črpalki narobe kaže, recimo manj kot si natankal in iz tega izračunaš manjšo porabo?

Pred da drugje več ;)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

perci ::

Keyser Soze: si pomislil, da mogoče števec na tisti črpalki narobe kaže, recimo manj kot si natankal in iz tega izračunaš manjšo porabo?
Verjemi, da bi to na črpalki hitro opazili.

gruntfürmich ::

pa daj energetik, kaj ne verjameš? da so bencini različni? al da folk ne zna prav zmerit, in izklučit 'napačnih' faktorjev?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

energetik ::

Verjamem da so različni bencini, ampak ne toliko, da bi se veliko poznalo. Preveriti pa bi bilo potrebno laboratorijsko in to recimo vsak tedn. In če bi v povprečju res bil nekje boljši bencin, potem bi pa tja hodil tankat (če ne bi bila predaleč črpalka>:D )

lp

gruntfürmich ::

------------predaleč črpalka:
sj sem se zdile zamislil, in tudi lokacija črpalke ima vpliv na porabo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Keyser Soze ::

Meni se gre samo za "best bang 4 a buck". Če sem pa natankal več za isti denar(zaradi slabo kalibrirane pumpe) pa še toliko bolje.:D
OM, F, G!

kixs ::

Prosti tek velja takrat, ko imas masino prizgano, brez gasa in "sama" kontrolira kolicino brizga goriva. Zato so v prostem teku naceloma obrati vec ali manj konstantni in to pod 1000 obrati, ko je masina ogreta.

Za test bi bilo dovolj 1 do 2L goriva. Sej ti 100L ne bi dalo nic novih podatkov, morda samo malenkost vecjo natancnost.

Ce merimo kakovost goriva, je res vseeno ali meris na valjih ali v prostem teku. Samo, da so pogoji enaki. Gorivo mora v vsakem primeru premikat ISTE bate. Pomembno je samo to, da primerjamo med sabo hruske s hruskami.

lp

PacificBlue ::

Ni problem samo v tem, da bi bilo gorivo slabo ali je od Petrola, Istrabenza ali Tuša itd...razlike seveda so. Najboljšo gorivo(diezel-mam dzipa) po mojih izkušnjah točijo na Istrabenzu..Največji problem so nekatere črpalke(predvsem tiste, ki so privat), ki v želji po večjem zaslužku dodajo vodo..sem iz Koroške in vem vsaj za dve črpalki, kjer je že skoraj znano da je gorivo slabši zaradi dodane vode..ena črpalka ima celo za 3 bivše tolarje(kok je to evrov si zračunajte sami:) cenejše gorivo od ostalih črpalk..ima pa občutno slabše gorivo..vem da za 20 evrov pr njih naredim za približn 5-10 kilometrov manj, kot pa kje drugje.. .če recimo na 1000 litrov bencina, dodaš 50 ali 100 litrov vode se to mora pri zaslužku kr poznati..

McHusch ::

Mene pa zanima, kako bencinu ali nafti dodaš vodo. A to dodajo malo ceta, da se pomeša, al kako?

Fizikalko ::

A zakaj se boji povedat? Ja, sreča zanjo, da se boji. Ker če bi bil jaz v upravi OMV ali Petrola, bi jo tožil prvo sekundo po objavi. Očitno se (podzavestno) tudi sama zaveda, da je bil tale test zgolj in samo pravljica za naiven folk. Prispevek pa narejen v dveh urah.

Danes se imajo novinarji za eksperte že kar na vseh področjih - od zdravstva do avtomobilov. Obup. In pol se še bunijo, kolk so mal plačani.

PacificBlue ::

Hja, to sem razmišljal že sam..sam nekak jim to uspe naredit..drugače bi, ko bi šla cisterna proti koncu folk ja sam vodo tankal:)

Fizikalko ::

Sicer pa tankam izključno na OMV, ker mi je pri petrolovi nafti že dvakrat pozimi bivši avto crknil (Peugeot). Enkrat pri -11, drugič pri -23. Ko sem tankal OMV, mi je pri -22 vžgal iz prve.

Keyser Soze ::

Em, kondenz in podobno.In potem se potom predelave in transporta nabere tudi določen del nečistoč. Med katerimi je tudi voda.

Ni pa to neka homogena raztopina.
OM, F, G!

;-) ::

Tale test na preverjeno je bil res ničvreden...pri prvem bencinu so ga polili najman 1 deci vstran + vozli so po cesti kjer je bil promet itd pa nemoreš imeti enakih pogojev.

Pa tud to ka vi govorite aha z tistim peljem 600 km z enim tankom z drugim pa 700 je iz trte izvito...da ne govorimo da baje pri petrolovem bencinu avti ne vžigajo pozimi:D lmao kire ma folk.

mtp2 ::

Keyser Soze, dej povej no prosim. Samo meni. Bom čisto tiho. Res.:\

Keyser Soze ::

Je Petrol in je v Lj. To je vse kar je treba vedeti. Je pa manjša pumpa. Brez prevelike gneče in stran od obremenjenih cest. :D

@EWEER - Kaj ko bi ti izpit naredil najprej. Potem se bomo pa pogovarjali. Pa ne se preveč kregat. Ker bi ti lahko rekli, da moraš imet vozniške izkušnje in svoj avto. Samo to bi bilo pa že "too much". :)
OM, F, G!

;-) ::

To nima veze z tem da govoriš bedarije. 10% razlike med prevoženimi kilometri z bencinom iz ene pumpe in iz druge ni nič, če niso pogoji vožnje popolnoma enaki, to pa lahko preveriš samo na kakem dirkališču z dvema identičnima avtoma ob čisto isti hitrosti-isti čas.

Vplivov je veliko tam od pnevmatik, vetra, hitrosti, prestave v kateri voziš itd.

hmm...drugače pa dokaži sej si PRO.

PS.: Pa nima izpit pa skill nič veze če primejamo porabo bencina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

mtp2 ::

Ali potem sami naročajo? Ali nimajo vsi Petroli enake distribucije? Sem pričakoval kak OMV ali pravijo, da so oni Madžari tudi ok.8-O

mtp2 ::

Zdej me pa res zanima, bi moralo bit potem ob eni ljubljanski sramoti, torej tam kjer so pesniki spali ali tam kjer so konji spali?:8)

Karaya 52 ::

energetik; tudi moj sosed ima iste izkušnje z petrolovo nafto in trdi isto kot ti, tako da tole ni čisto iz trte zvito.

BigWhale ::

> ker če bo nek voznik dejansko objektivno videl da z nekim naredi 50
> km več, dam jaz glavo stran.

Saj ne bi voznik povedal koliko naredi s katerim tankom. Nekdo drug bi mu tankal, bencin katerega sam izbere. Voznik pa ne ve kateri bencin uporablja.

Vse dokler ne bo nekdo naredil taksnega testga, bom trdil, da je vseeno kje tankas. Morda res pride do razlik, ce tankas diesel pri eni ali pa drugi pumpi. Razlik pri zmrzovanju.

JohanP ::

goljufat se da na več načinov:

- s prekalibrirano napravo
- z dodajanjem nevezane vode (dovoljena vrednost je baje max. 1,73%)
- z dodajanjem zadev, ki vežejo vodo oz. cenijo proizvodnjo bencina (etanol, butan,...)
- z goljufanjem na blagajni

Mala ljubka pumpa o kateri je govora je preko reke Save:D

El Barto ::

Test totalno brez veze.

Če misliš delat test rabiš motor na testni mizi, pa gremo.
Najprej ogret, pa merit če je kakšna sprememba v moči in navoru, pa še porabo pri neki konstantni obremenitvi, ostalo je pa BV. Sploh nalivanje v tank - poterbuješ gorivno celico, da o raznoraznih zunanjih vplivih ne govorimo.

Razlika je v bencinih, ampak ni nujno da zmeraj.
Tako sem že natankal vodo na Petrolu in OMV, pač kar so črpalkarji zase natankal ...
Res je pa tudi, da pri nas redko tankaš bencin brez vode, dočim na Hrvaškem tega še ni bilo.

Drugače pa ko je še bil, je bil Shell-ov za moje pojme precej boljši od drugih, sedaj pa niti ne opažam neke razlike.
O dizlu pa nebi preveč, saj pri nas prodajajo kapučino, drugje pa dizel.
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

gruntfürmich ::

kajze soze: itq da če greš tankat na svojo idilično pumpo, brez gneče in vsega, boš nardil več kilometrov, kot pa da rineš po celovškovi na pumpo. ravno tako kot bi se vozil tankat na sredo avtoceste: itq da bo po defoltu večja poraba, če še boš 100 km prefural po avtocesti. zato ni vseeno kje tankaš!!!

big whale: imaš pa res trdo glavo. itq da je razlika med bencini, drugo pa je če folk to opazi.

johan p: goljufanje, hmmmm, bo treba pogledat v uradni list, pa bomo takoj vidli kaj je zakonito in kaj ni.

el barto: a zdaj pa si še ti postal strokovnjak za dizel???
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

energetik ::

Ja zanimivo kako so eni strokovnjaki za goriva. A mate doma laboratorije, da preučujete sestavo goriva in merite odstotke vode? A kdo ve, da bencin plava na vodi in se ne meša z njo? Poleg tega imamo neke standarde, ki se jih morajo pumpe držat.
Jest v svojih 26 letih še nisem doživel da bi imeli doma probleme z vodo v bencinu.

lp

gruntfürmich ::

ja, voda v bencinu, seveda! baje jo je na petrolu tolko, da ktir nardi na leto 50000km, lahko doma odpre polnilnico, če bi jo ločeval :\ :\ :\
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

El Barto ::

Sem že pisal o vodi.

Stvar je enostavna - če avto po tankanju samo še cuka in negre nikamor, potem pa iz tanka zliješ precej vode, potem mora že nekaj biti na tem, ali pa če pozimi avto cuka in potem še merilec za nivo goriva zamrzne, ali pa če si namontiraš stekleno bučko s filtrom goriva in opazuješ koliko vode je vsakič v njej ...

V končni fazi ni vse v samem gorivu, veliko je še v folku, ki "dela" na črpalkah ...

Edit
Pozabil napisat: vodo dobiš lahko na OMV in Petrol, ostalega nisem preskušal.
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: El Barto ()

solatko ::

Povprečna poraba:
PETROL - 9l/100km
OMW - 8,3l/100km
AGIP - 6,7l/100km

avtomobil ŠKODA FELICIJA 1,6 - bencin Euro 95 - obdobje 2 leti
cca polovico mestne vožnje.

jype ::

solatko, kako si pa dobil te številke?

El Barto ::

Ja ko boš pa na MOL-u tankal, ti bo pa še nazaj dajalo in boš moral odlijat ... :\

To ni primerljivo: različne vremenske razmere, različen način vožnje (pa čeprav eni in isti voznik), se pač nekoliko spreminjamo, se privadiš drugačne vožnje.
Osebno sem lahko pri uporabi večinoma iste črpalke v 2 letih zmanjšal porabo za 1 liter (iz 11 na 10 - Alfa Romeo 75 1.6 110KM)

Drugače pa tankanje na različnih črpalkah meni ne da nobene opazne razlike.

Oprostite za kompleten OFF.


Edit
@gruntfurmich
Ja tudi traktor sem vozil, pa ga nočem več, razen če je AR.
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: El Barto ()

BigWhale ::

> big whale: imaš pa res trdo glavo. itq da je razlika med bencini, drugo
> pa je če folk to opazi.

In zakaj je pomembna razlika med bencini, ce je ljudje pri voznji ne opazijo?

gruntfürmich ::

BW: zato, da imamo objektivno osnovo za to, da si bo lahko folk domišljal da z nekim porabi manj, z nekim pa več. pa da se bo lahko delal pametnega pred kamero in na forumu, in obenem imel še trden dokaz za to. zato.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

_marko ::

->In zakaj je pomembna razlika med bencini, ce je ljudje pri voznji ne opazijo?

Ignorance is a bliss, ane?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BigWhale ::

Marko, ne ampak, ce je razlika med bencinom tako minimalna, da je pri normalni uporabi nihce ne opazi oziroma se vec, nekateri celo trdijo, da je slabsi bencin boljsi, potem je popolnoma vseeno kaksna je ta razlika.

Poleg tega pa neka laboratorijska razlika ne pomeni, da bo s tistim bencinom avto dejansko sel bolje, odvisno od motorja, nacina voznje in se marsicesa.

V nekem 'real-life' primeru je taka razlika torej popolnoma neuporaben podatek.

nodes ::

tole o različni kvaliteti goriv ima iste korenine kot Pintarjevo natolcevanje o "namerno" umerjenih in overjenih merilcih pretoka...

Volumen je pa res enostavno kontrolirati tudi brez laboratorija...... pa se še kar oklepamo kot pijanec plota " kazala/rekla"?

P.S.
jasno, da pri tej neakreditirani merilni negotovosti kot je bila tu predstavljena (ko bencina že v rezervar niso uspeli naliti) ne smeš omenit niti približno nobenega imena..

dukenukem ::

zdj si pa enkrat poglejte, kok kondenza maste v svojem rezervoarju :D

gruntfürmich ::

wow, kako pa? a naj kr rezervoar ven uzamem?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

El Barto ::

Toliko kolikor vode je v bencinu. ;((

@gruntfurmich
JA

Pa še slikca, kovinskega rezervarja na popravilu zaradi vode - rjavenje od znotraj navzven.
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

gruntfürmich ::

in zakaj si prepričan da je ta voda v bencinu? ker kolikor jaz vem, je bencin zelo nepolarna 'molekula', in mu voda zelo zelo ne diši.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

El Barto ::

Škoda, da takrat, ko sem iz tanka zlil okoli 2dcl vode (po 25 mizernih kilometrih) še nisem imel fotiča, pa takrat ko sem imel stekleno bučko za dodatni filter (spet 40 zanimivih kilometrov, kljub nekajkratnemu zlivanju vode iz filtra).
Vodo pa zelo lepo vidiš v bencinu, ko se vozi po dnu kot ena čudna prevleka.

Ne bom te prepričeval kaj je in kaj ni, vem kaj sem videl in občutil, za razno nakladanje mi je pa prav malo mar. ;)
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

gruntfürmich ::

finte je v tem, da ne moreš biti siguren od kot je prišla voda v rezervoar. ''v'' bencinu je ne more biti, ker se ne mešata, lahko je prišla iz zraka, lahko je črpalka zajela oboje, ker je bilo v rezervoarjih oboje, lahko si jo sam zlil noter. te variante so najbolj možne.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

CaqKa ::

jaz mislim da imajo na poraba.com bazi dovolj date, da bi lahko ugotovili razlike v kakovosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

95/98/100 oktanski bencin (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
16441489 (21139) ...:TOMI:...
»

Kje tankati benz? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16335946 (31069) Pithlit
»

Ali je v Avstriji boljši (kvalitetnejši) bencin? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9424386 (21822) krneki0001
»

Petrol ultimax (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42358510 (36819) Matev
»

Kvaliteta bencina/dizla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10228981 (26845) kixs

Več podobnih tem