» »

Jehovove priče

Jehovove priče

«
1
2 3
...
5

mikena ::

Kakšno mnenje imate o jehovih pričah? Mene so že dostikrat obiskali na domu in mi dolgovezili o nekih zgodbah ter mi na vsak način skušali dati neke brošure kot so Stražni stolp in podobne scene. 100x smo jim že rekli, da nas te stvari ne zanimajo, ampak ne, oni še kar naprej hodijo :D Pa ne samo to, tudi na cesti me 2 ženski (vedno ene in iste) večkrat ustavljajo in me vabijo na neke njihove "seanse".

En kolega mi je enkrat povedal, da si oni baje vse zapomnijo kar rečeš in če se slučajno spustiš v debato z njimi, si oni po pogovoru vse zapišejo in naslednjič ko pridejo nadaljujejo pogovor točno tam, kjer so prejšnjič končali.

Nekaj "zanimivih" stvari o njih:
- ne sprejemajo transfuzije krvi, ker so prepričani, da se s prenašanjem krvi mešajo duše
- nimajo križa, ker verjamejo, da Jezus ni bil križan, ampak pribit na kol
- verjamejo, da je bil Jezus rojen jeseni (nekje septembra)
- Božiča ne praznujejo, ker baje v Svetem pismu nikjer ne piše točen datum Jezusovega rojstva
- verjamejo v boga Jahveta (YHWH), ki naj bi jim dal poslanstvo, da oznanjajo ljudi o svoji veri (zato tudi hodijo od vrat do vrat)
- obstajajo razne zgodbe o nošenju čolnov (nakaj povezano z vesoljnim potopom... ne vem točno)

Čeprav Jehova (oz. Jehovovoa) vera spada pod vejo krščanstva, se oni po svojih prepričanjih kar dosti razlikuejo od (recimo) katoličanov. Pravzaprav ne gre za neke "očitne" razlike, ampak gre bolj za iste stvari le v spreobrnjeni obliki. Torej, vaše mnenje o njih?
  • spremenilo: Barakuda1 ()

gzibret ::

Jah, zadnje čase so postali spet aktivni. Sem že našel v nabiralniku njihove letake. Samo čakam, da pozvonijo pri meni na vrata, in jim z veseljem razložim mojo verovanje v gospodarja zla in jim zrecitiram molitev njemu gospodarju teme >:D >:D :D

"In naj se vrata raja za vedno zapro in naj tema zavlada zemlji"
Vse je za neki dobr!

BoBr ::

Odkar sem priseljen v bajto v šiški opažam da je ta lokacija bolj dovzetna za tovrstne propagande. Mene sta recimo v zadnje pol leta že drugič obiskale 2 starke v tandemu in ja imaš prav vse je imela v spominu kje kaj je bilo govora pri prejšnjem srečanju. Itak turijo neke revije brošure pisanke barvanke seanse ipd samo da te zmami v neko prepričanje. Ni to zame sem jim rekel prvič in ob drugem srečanju sem jim poslal ženo na vrata da naredi mir :)) Moja je bolj krščance sorte in jim je dala vetra s svojim kontra prepričanjem.
No kakorkoli, če pogledam od daleč se ne razlikujejo od običajne trgovske propagande (mišljeno na polne nabiralnike katalogov hrane in pohištva) le da tukaj želi prodati neotipljive buče :8)
Also known as "Intel-aš".

gzibret ::

> le da tukaj želi prodati neotipljive buče ..

NE. Želijo, da se jim pridružiš in prepišeš svoje premoženje njihovemu društvu.
Vse je za neki dobr!

Primoz78 ::

NE. Želijo, da se jim pridružiš in prepišeš svoje premoženje njihovemu društvu.


He he ravno sem se spraseval od cesa zivjo, ker majo tolk casa okrog letat pa "prepricevat"...k nam so prisli samo 1X pa jih je oce cca. 45min "poskusal" pred bajto sredi julija na najvecjem soncu (primorci pac bolje prenasamo sonce/vrocino)...po 30 min je moski (cca. 65 let) obnemogel in sel v senco zenska pa vstrajala...to je blo cca. pred 3 leti...od takrat jih ni bilo vec >:D

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

ThinMan ::

Hmm, pri meni v blok so živeli do ne tega dolgo (2 leti), 4 parčki, eni poročeni eni ne.

Nikoli imel problema z njimi, nič trkali nič, čisto normalno se pogovarjali. So pa "utrujali" vsem ostalim (sosednji bloki, hiše, mesto, vasi,...)
V kraju kjer živim imajo tudi cerkev (oz. prostor kjer mašujejo). Lepo lično doterano. Vabili so me sicer na te seanse ampak se nisem nekako odločil (bojda je zanimivo ko se ugasnejo luči :)

Nekam čuden sistem novačenja imajo

lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

BoBr ::

>NE. Želijo, da se jim pridružiš in prepišeš svoje premoženje njihovemu društvu.
Tudi to je del resnice a jim ne uspe več kaj dosti v današnji generaciji. Hmm mogoče imajo zato povečanje marketinških aktivnosti 8-)
Also known as "Intel-aš".

>>><<< ::

Pri nas jih je kar pes odgnal >:D in od tistega trenutka jih več ni.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

grex ::

Ko sem bil študent, sem mislil, da je prišel na obisk kolega. Stanovanje je bilo ravno po žuru, jaz pa sem odprl vrata v gatah.
Niso več prišli :)

ferdo ::

Pri nas so tudi bili pred leti, pa so spozali temne sile mojega gospoda.

Prvo kar sem rekel: koliko mi plačate, da vas poslušam 10min? ... neki so hteli rečt, pa sem jih prekinu in zahteval ta odgovor ...pa so se samo obrnili pa šli. nebom pisal razloge zakaj sem tako reagiral-so bili realni in utemeljeni.... če rabim duhovno sprostitev bom poslušal tako glasbo.. in mislil na temne sile mojega gospoda

še malo hitrejša verzija, temnih sil..

od takrat jih ni bilo pri nas..
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

Barakuda1 ::

Cameron in ostali

Tvoj uvodni prispevek o Jehovovih pričah se mi zdi dokaj nekorekten in mestoma celo na sameme robu žaljivosti do te verske ločine.

Ti kar nekaj navajaš kot "zanimivosti", pri tem pa ne le da ne navedeš vira, od kot ti "te zanimivosti", pač pa povrhu vsega še grdo zavajaš, saj tvoje trditve v pretežnem delu preprosto ne držijo.

...........

Vsi ostali diskutanti, pa ste pozvani k konstruktivni debati (čeprav vsebinsko na sporen uvodni post).
Pri tem vas opozarjam, da so Jehovove priče le ena od verskih skupnosti , povsem enakopravna z vsako drugo versko skupnostjov RS.

Kakršnokoli žaljenje pripadnikov te skupnosti, ali kakršnikoli prispevki, ki bi bili zgolj zaradi tega, ker gre za Jehovove priče, v nasprotju z veljavno zakonodajo RS ali pravili ST, se bodo brezkompromisno brisali.


Enako velja, če se bo odprla kakršnakoli druga tema o katerikoli verski skupnosti, ki legalno deluje na teritoriju RS.

Icematxyz ::

Ja enakopravni so to pa je tudi vse.

Barakuda1 ::

Nekam čuden sistem novačenja imajo


Hja, marsikomu se zdi njihov način širjenja vere "čuden".
V resnici pa ni noben unikum.
Pripadniki RKC počno povsem enako, pa se nobeden tolk ne spottika v tovrstno širjenje "Božje besede"

Barakuda1 ::

Ja enakopravni so to pa je tudi vse.


Kar povsem zadošča, da se jih bo obravnavalo v debati povsem enakovredno in enakopravno kot pripadnike najštevličnejše in najvplivnejše religije pri nas - RKC.

Upam, da sem bil dovolj jasen.

nekdo123 ::

Sem pogledal v "online" Sveto pismo. Pismo, pa res ne najdem da bi bil kje omenjen 25. december kot datum rojstva. Komu uspe najti?

Icematxyz ::

Da sam tud menim da se ne sme iti pod nivo ki se ga uporablja recimo za cigane in pripadnike Islama na tem forumu včasih.

Do tja pa mislim da nebi smelo bit problemov če se gre z Jehovimi pričami?

Se pravi do roba?

Zgodovina sprememb…

Barakuda1 ::

nekdo123


Če iščeš točen datum Kristusovega rojstva v Svetem pismu, je to zaman. Tam tega zagotovo ne boš našel.

Sicer pa zgolj mimogrede.
Datum (in to točno na dan natačno) Kristusovega rojstva, je za samo bistvo vere (RKC, pravoslavne ali pa Jehovovih prič), povsem nepomemben.

Vam pa lahko takoj povem, da Jehovove priče pri nas v Sloveniji uporabljajo tekst takoimenovanega Slovenskega standardnega prevoda (SSP) Svetega pisma.

Torej, tiste povsem indentične prevode Svetega pisma, kot ga uporablja RKC.

Tolk v vednost, da ne boste preveč bluzili.

Barakuda1 ::

Se pravi do roba?


No, ti si šel krepko čez rob, zato sem pa en tvoj post tudi pobrisal.


In mimogrede. Če se že pogovarjate o tej verski skupnosti, potem imejte vsaj tisti minimum spoštovanja do njih, da jih boste pravilno poimenovali. Drugačna poimenovanja od tiste, ki je pravilno, se lahko razume tudi kot zaničevanje in žalitev tako skupnosti, kot njihovih pripadnikov.


Edit > dodan zadnji odstavek

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

Icematxyz ::

Morda bi jim pa nekdo moral razložiti da njihovo trkanje po vratih in obiski doma niso zaželjeni?

In ko bi izkazali z upoštevanjem tega minimalno spoštovanje do mene morda bi takrat jih metal v isti koš kot vse druge vere.

Anais ::

Sem pogledal v "online" Sveto pismo. Pismo, pa res ne najdem da bi bil kje omenjen 25. december kot datum rojstva. Komu uspe najti?

Ne, ker tega v Svetem pismu ni. Po nekaterih računih naj bi se Kristus rodil nekje septembra. 25. december so določili zato, ker so v tistem času (pogani) praznovali zimski solsticij. Torej je bila vse skupaj taktika, da bi pogani sprejeli novega boga, brez da bi izgubili svoja praznovanja. Na Wiki je lepo (in ne predolgo) razloženo: Klik

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Anais ()

Mercier ::

Icematxyz
Morda bi jim pa nekdo moral razložiti da njihovo trkanje po vratih in obiski doma niso zaželjeni?


Men je pa to najbolj carsko pri njih. Direktni marketing kot versko pravilo. Ne moreš zgrešit. >:D

Čeprav mislim, da to počnejo le oni najbolj zagrizeni. Nekateri zadostijo pravilu s tem, da dajo znancem kakšno tiskovino in ne pričakujejo, da jo bodo nujno prebrali. Pa malo bolj so redoljubni pri vzdrževanju stikov.

jype ::

Jaz sem že šel na "seanso". Me je zanimalo. Ne vem, če sem kakšnega spreobrnil, so se kar močno upirali. Najbolj jih je skrbela moja "vera v hudičevo matematiko", kot so remu rekli.

Potem sem našel tole in zdaj njihov strah pred mano bolje razumem:

"The good Christian should beware of mathematicians and all those who
make empty prophecies. The danger already exists that mathematicians
have made a covenant with the devil to darken the spirit and confine
man in the bonds of Hell."
       -- St. Augustine

mikena ::

barakuda1: jst res ne vem kaj se tebi zdi v mojem uvodnem postu žaljivo??? Jst sem samo napisala svoje izkušnje o jehovih pričah in nič drugega! Nič ni izmišljeno in ničesar ni bilo apelirano na žaljivost.
>barakuda1: Tvoj uvodni prispevek o Jehovovih pričah se mi zdi dokaj nekorekten in mestoma celo na sameme robu žaljivosti do te verske ločine.

Heeeh??? Še enkrat, kaj točno se ti zdi v uvodnem postu žaljivo? Prva dva odstavka nista nič drugega kot navajanje lastnih izkušenj (pač da hodijo od vrat do vrat, čeprav smo že dostikrat rekli da nas to ne zanima... kaj je spornega v tem stavku?). To da dam talajo brošure tudi ni žaljivo ampak resnica, kar lahko potrdi vsak, ki ga je vsaj enkrat na vratih obiskala jehova priča. Kar se pa tiče tistih stavkov po alinejah za katere praviš da ne držijo oz. da nisem podala vira... te stvari sem jst slišala izključno samo od jehovih prič in od nikogar drugega! Pet od šestih alinej sem celo prepisala iz njihovih brošur. Torej, v čem je problem??? Najlažje je spustiti tančico tako da vidiš le to kar hočeš!

barakuda1: Pri tem vas opozarjam, da so Jehovove priče le ena od verskih skupnosti , povsem enakopravna z vsako drugo versko skupnostjov RS.

Nikjer jim nisem očitala njihov obstoj, ampak samo način kako propagirajo svojo vero. Svoje mnenje oz. izkušnje pa ja lahko izrazim?! Na enem drugem forumu sem odprla čisto identično temo, kjer sta se v debato vmešale tudi dve jehovi priči, ki začuda niso videle čisto nič spornega v takem sestavku.

mikena ::

No da ne bom preveč off topic bi še povedala, da ne maram nikogar, ki hodi od vrat do vrat ali kliče po telefonu, pa naj prodaja bajalice, knjige ali svojo vero. S tem si nihče ne dela usluge, ampak kvečjemu meče slabo luč nase, saj deluje vsiljiv. Ne vem, zakaj naj bi bla njihova vera nekaj tako posebnega, da bi bilo potrebno ljudi na domu o tem obveščat. Pravtako ne vem kaj ima spoštovanje do sočloveka skupnega z nadlegovanjem na njegovem domu?! Enkrat smo jim celo povedali, da smo ateisti in smo s tem mislili, da jih ne bo več... yeah right... nasledljič so nam prinesli biblijo za otroke... kao za začetnike :D

Sej ne rečem... včasih smo tudi pristali v debato z njimi, ampak po večini to ni zgledalo na konstruktivno debato, kjer vsaka stran pove svoje mnenje, ampak je debata tekla v tako smer, da ko smo jim mi povedali svoje mnenje, so ga oni označili za "napačno" in nam hoteli vsiliti svoje :\ Sicer pa jim dam prav kar se tega tiče, da je veliko stvari v Svetem pismu napisanih drugače, kot si jih ljudje potem razlagajo. Recimo enkrat so me vprašali, ali vem kako je Jezus umrl... in sem jim pač rekla, da naj bi bil križan... oni pa so mi postregli z nekim citatom iz biblije, kjer je točno pisalo, da ni bil križam ampak prbit na kol. Tukaj je originalen citat, ki sem na našla celo na netu: "da bo Sin človekov izročen grešnikom v roke, da bo pribit na kol..."

Potem sem jih celo vprašala, če je tisto o zavračanju transfuzije krvi res, in sta mi potrdila da to res drži. Celo razlagat sta mi začela, da se celo znanstveniki s področja medicine strinjajo, da je transfuzija res škodljiva in v mnogih primerih nepotrebna :D

Glede tega so moje izkušnje z mormoni precej boljše. Enkrat so me pred hišo vstavila brother Frank in brother Jeremiah (sta bla celo luškana), in sem jim jasno rekla, da sem ateist, pa še komunist (to sem si izmislila :D ) in od takrat jih nikoli več ni blo pred vratih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mikena ()

lonz ::

Mi jih mamo tule ampak res čist zraven fime (pazi: Kraljestvena dvorana jehovinih prič - bobneč naziv), pa morm rečt da so čist pridni; niti nas pretirano ne turirajo z letaki, niti so pretirano nadležni. Malo mi je samo smešno, ker mladino tlačijo v te tamale oblekce s kravatami ko majo mašo.
...arrrrrr, shiver me timbers...

jype ::

Cameron> Celo razlagat sta mi začela, da se celo znanstveniki s področja medicine strinjajo, da je transfuzija res škodljiva in v mnogih primerih nepotrebna

Ja, recimo, če si nahoden ali pa imaš platfus :)

Da ne maraš door-to-door religij je pa skrajno čudno. Jaz kupim vsako, ki jo pridejo ponujat!

http://www.youtube.com/watch?v=sV-a1vmZ6y8

imagodei ::

Cameron@ Enkrat so me pred hišo vstavila brother Frank in brother Jeremiah...

Enkrat STA te pred hišo Ustavila ELDER Frank in ELDER Jeremiah... Ampak pustiva zdaj to. Mormoni so v primerjavi z Jehovovimi pričami zelo posrečena ločina. Nimajo nobenih pretiranih omejitev glede zdravljenja, močno pa poudarjajo družino, odklanjajo alkohol, cigarete in ostale droge ter ne dopuščajo zunajzakonskega seksa. Ne glede na to, da se z njimi ne strinjam popolnoma, se mi zdi to zelo v redu in cute prepričanje. Še najbolj trapasto se mi zdi, da verjamejo, da je nek biblijski očak (sem pozabil kateri) odplul v ZDA pred več tisoč leti in (2500?) in tam ustanovil prvi off-shore krščanski mision, še preden je bil sploh Jezus rojen. Okoli leta 1850 je pa nek njihov prerok doživel razsvetljenje in po nareku iz privida napisal t.i. Book of Mormon, ki opisuje dogodke iz časa, ko so postavljaji mision. No, itak, če bi se zgražal nad njihovo interpretacijo in Book of Mormon, se itak lahko najprej zgražaš nad samim Svetim pismom, ker je najmanj toliko "pravljic" notri, kot v BoM.
- Hoc est qui sumus -

Mercier ::

Ja, oni so pa izpilili direktno prodajo u nulo. Namesto prodaje: vsi vsem in ob vsaki priložnosti, imajo visoko specializiran kader, ki se intenzivno in izključno posveča prodaji. Hej, mormonizem jim uspeva prodajat celo črncem.

D-PaX ::

Če jim 1x prisluhneš pa neko kartico vzameš, boš jih imel vsaki teden na domu. :(
Paxy

jype ::

D-PaX> Če jim 1x prisluhneš pa neko kartico vzameš, boš jih imel vsaki teden na domu. :(

To pa ne. Samo pokazat jim moraš, da v debatah ne poznaš šale in da je tvoje verovanje logično konsistentnejše od njihovega. Potem razmeroma hitro obupajo.

Ejsi_Disi ::

He he lonz, a imaš firmo pri Mercator Centru v Šiški?
Rock n' roll ain't noise pollution!

D-PaX ::

Jaz sem predlani prišel domov pa me je kr iz avta potegno, pa sem za foro vzel neko knjigico in potem se je začelo, vsaki teden v nabiralniku sem dobil neko vizitko in vabila. Še iz mesta je prišel z kolesom pa z avtobusom. Na prvem srečanju pa mi je govoril, kdo je bil pred jezusom itd itd. Pa napako sem naredil, da sem mu povedal ime pa še videl je na vozniški, ko mi je padla na tla.

Zdaj imam mir :) in upam da ga bom imel še naprej.
Paxy

Barakuda1 ::

Cameron

Pripadniki te verske skupine se imenujejo Jehovove priče; in ne jehove priče, ali celo jehovci. Takšno poimenovanje je zanje žaljivo. Nekaj podobnega kot če bi pripadniku RKC rekel da je "kristjanar". Gre pač za slabšalnico. Sam tolk v vednost.

Glede njihovih navad in verskih prepričanj.

Res je, da Jehovove priče zavračajo transfuzijo, vendar ne iz razloga kot ga navajaš, pač pa to utemeljujejo z prepovedjo oziroma nesprejemljivostjo, da bi kdorkoli zaužil ali uporabljal človeško kri (za karkoli). Z mešanjem duš to blage veze nima.

Razne zgodbice o nošenju čolnov in podobna šara, pa je tudi ena tistih anti propagandnih zadevščin, ki se pogosto širijo z namenom zasmehovanja, češ kako butasti, da so. Čeprav sem te zgodbice slišal tudi sam. A ko sem jih poskušal preveriti, nikakor nisem našel konkretnih dokazov, da je šlo to za organizirano delovanje Jehovovih prič. Nasprotno. Uradni predstavniki so takšno početje označili kot nedopustno in v nasprotju z njihovim verskim prepričanjem. Dopuščam pa možnost, da je to počel kak posamezen pripadnik, zato to početje pripisati kar celi verski ločini ni ravno korektno početje – se ti ne zdi.

Še tole, kar te najbolj moti. Obiskovanje oziroma razglašanje vere od vrat do vrat.

Sem že napisal, da njihovo početje ni noben unikum. Enako počno tudi pripadniki RKC. Najbolj aktivni so člani Marijine legije, ki pravtako hodijo od vrat do vrat, z povsem enakim namenom kot Jehovove priče – pridobiti čimveč vernikov. A o tem se ne govori.

Nič nimam proti, da se diskutira in izraža mnenja o katerikoli religiji, cerkvi ali verski ločini ali celo sekti. Moti pa me tendenciozen pristop.

Barakuda1 ::

Celo razlagat sta mi začela, da se celo znanstveniki s področja medicine strinjajo, da je transfuzija res škodljiva in v mnogih primerih nepotrebna :D


No, jaz se na tvojem mestu temu ne bi ravno smejal. Dejstvo je, da mnogokrat krvna plazma ni nujno potrebna za operativni poseg.
Zadošča že biološka raztopina, ki poskrbi za nujno potreben tlak v žilah.
Da je operacija z transfuzijo krvne plazme lahko učinkovitejša, to je druga zadeva. Ni pa zmeraj nujna.

Se pa včasih sprašujem nekaj drugega.

Na tem foruu jih je kar nekaj, ki zagovarjajo evtanazijo. Ko pa se nekdo iz povsem osebnih (verskih) prepričanj odloči, da bo pač raje sprejel smrt, kot pa kri drugega človeka, pa bi mu to pravico kar odvzeli - ali kako.


p.s.
Pa da se razumemo. Z mnogimi pogledi in stališči, ki jih zagovarjajo Jehovove priče (pravzaprav - skoraj z vsemi) se ne strinjam. A to mi ne daje prav nobene pravice, da jih zasmehuje, Upam, da sem bil jasen.

lonz ::

@jtype

Se strinjam; enkrat jih je nekdanji cimer v stanovanje spustil. Groza (+žalostno in smešno). Ampak kolk tile osebki dejansko verjamejo kar prodajajo. Po debati prežeti z logiko (sem si vzel čas...), smo družno prišli do zaključkov kot npr., da dinozavrov ni bilo (baje geneza...) in da je hudič podtaknil vse njihove kosti v zemljo. Vse kar je v svetem pismu je zakon, ostalo pa delo hudiča. Dokaj zaposlen tale poba... hudič namreč.
Mal so hecni no, to je pa vse.


@ejsi_disi

Ah ne, ne. Tudi Celje očitno ni tak zabačen kraj. Mamo SVOJO Kraljestveno dvorano jehovovih prič.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Mercier ::

Barakuda1:
No, jaz se na tvojem mestu temu ne bi ravno smejal. Dejstvo je, da mnogokrat krvna plazma ni nujno potrebna za operativni poseg.
Zadošča že biološka raztopina, ki poskrbi za nujno potreben tlak v žilah.
Da je operacija z transfuzijo krvne plazme lahko učinkovitejša, to je druga zadeva. Ni pa zmeraj nujna.

Se pa včasih sprašujem nekaj drugega.

Na tem foruu jih je kar nekaj, ki zagovarjajo evtanazijo. Ko pa se nekdo iz povsem osebnih (verskih) prepričanj odloči, da bo pač raje sprejel smrt, kot pa kri drugega človeka, pa bi mu to pravico kar odvzeli - ali kako.


Ej, spoštovanje do vsega živega OK, ampak zdaj si pa tendenciozen ti. Kdaj je treba tuje krvi odloči zdravnik, ne verski blaznež. Normalen bo bo to sprejel, jehovc al pa nejehovc.

Ja, vsak ma pravico vzet štrik, pa se obesit. _Nihče_ pa nima pravice na to nekoga napeljevat.

zee ::

grdo rečeno, vendar resnično.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jype ::

Barakuda1> Na tem foruu jih je kar nekaj, ki zagovarjajo evtanazijo. Ko pa se nekdo iz povsem osebnih (verskih) prepričanj odloči, da bo pač raje sprejel smrt, kot pa kri drugega človeka, pa bi mu to pravico kar odvzeli - ali kako.

Nekaj je evtanazija, nekaj povsem drugega pa "naravna smrt" zaradi prevelike izgube krvi, ko si človek ni želel umreti. Strašit ljudi, da se s transfuzijo "mešajo duše" je precej sporno, ker je danes transfuzija pogosto nujna (scenarijev, ob katerih neprostovoljno izgubimo večjo količino krvi, je ogromno).

STASI ::

Smešni so Jehove priče. Se vozim s kolesom po Peloponezu, nekje na zahodni obali. Se ustavi pickup in iznjega skoči proti meni osebek. Sem že začel hitreje vrteti ko vidim da mi hoče dati neko revijo. Revijo vzamem in on se vsede v avto in gre naprej. V zmedenosti pozabim kaj sem dobil saj takoj pospravim v torbo. Naslednji dan se peljem z vlakom proti Patrasu. Seveda nisem imel nič za brati, ko se spomnim na tisto revijo. Pogledam kaj sem dobil. Watchtower. Vsaj nekaj za brati pa še v angleščini je bil. Preberem prvi članek, preberem drugi članek in tako naprej. Kaj sem ugotovil. Vsi članki so napisani po istem kopitu. Sporočilo vseh je bilo da so Jehove priče najboljši, edini pripravljeni pomagati in nezmotljivi. Saj ko prebereš en članek si rečeš, pač da so v redu ljudje. Še zmeraj se živo spomnim članka o nekih poplavah v Južni Ameriki. Tam so napisali da so bili prvi na kraju nesreče in da naslednji reševalci so prišli šele ne vem kdaj za njimi na kraj nesreče.

Še ena anekdota o Pričah. V našem okolišu sta okoli hodili starejša gospa in IMO njena hči stara tam nekje okoli 13-15 let. Dvakrat je mama odprla in sta ji dali Stražni stolp. Naslednjič sta prišli a odpru sem jaz. Pač nimam časa za take reči in sem jih po hitrem postopku odslovil, vendar vseno sem dobli Stražni stolp. Čez nekaj tednov sta zopet na vratih. Takrat mi malce prekipi in jim lepo razložim pač da je cool da sta oni Jehovi priči ampak mene to ne zanima. Vendar to ni zaleglo in smo jih imeli na vratih čez nekaj časa. Na podoben način sem ju odslovil. Vendar ne čez 1 mesec sta zopet zvonili, sem si rekel naj zvonita in jim nisem odprl vrat in nato naslednjič tudi. Nato več nista prihajala k nam. Mogoče tudi zato ker je umrla soseda, za katero sumim da je bila Jehova priča.

Enkart smo nekje debatirali kako se znebiti Jehovih prič. Najbolj sem se zapomnil to, da jim odpreš in imaš v roki alkohol in se delaš pijanca. Bojda jih bo to odgnalo. Zanimivo je tudi kakšen je njihov odnos do tistih, kateri rečejo jaz bom izstopil. Najprej je potrebno povedati, da so dokaj zaprta druščina. Prijatelji so predvsem med seboj. Zunanji prijatelji skoraj ne obstajajo, povezani so med seboj. Zato tistega, ki se odloči zapustiti ločnino, obravnvajo kot nekoga, katerega ne poznajo (lahko je bil pri Jehovih pričah 20 let). Jehove priče so dokaj nova verska ločina, ustanovljena je bila 1870.Čolne imajp radi zaradi možnega napovedanega ponovnega vesoljnega potopa.8-)
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

Mercier ::

Na splošno so verske skupnosti iz ZDA in njihove organizacije zelo pripravljene pomagati. Med sabo, v lokalni skupnosti in globalno.

STASI:
Zunanji prijatelji skoraj ne obstajajo, povezani so med seboj. Zato tistega, ki se odloči zapustiti ločnino, obravnvajo kot nekoga, katerega ne poznajo (lahko je bil pri Jehovih pričah 20 let).


Manjše skupnosti, kot je pri nas, so bolj izključujoče, oni v ali iz USA se ne sekirajo toliko katerega boga kdo moli, niti niso tako striktni glede alkohola, makeupa, oblačenja, krvi, teženja...

Looooooka ::

mnenje?
isto kot mnenje o vseh sektah in versih gibanj, ki novacijo in poskusajo kogarkol prepricat v to da majo oni prav...brez kakrsnih kol znanstvenih dokazov.
so norci in norcev se je treba bat.pa ceprav se jim v procesu smejes...

xCore ::

Že sam Malek je povedal da je religija opij za ljudstvo :D
.:R Š T:. [.: Trust is a weakness :.]

mikena ::

>Barakuda1: Na tem foruu jih je kar nekaj, ki zagovarjajo evtanazijo. Ko pa se nekdo iz povsem osebnih (verskih) prepričanj odloči, da bo pač raje sprejel smrt, kot pa kri drugega človeka, pa bi mu to pravico kar odvzeli - ali kako.

Sorry, ampak zame je ogromna razlika, če se nekdo odloči za smrt, ker bi si s tem rad olajšal počasno in boleče umiranje, kot če se za to odloči zaradi nekih "mitičnih" razlogov, kot je recimo ta, da bo s transfuzijo prevzel del tuje duše. Ok, sem prebrala, da imaš ti o tej zadevi "transfuzija - mešanje duš" drugačne informacije, ampak jst sem to slišala izključno od Jehovovih prič.

>STASI: Zanimivo je tudi kakšen je njihov odnos do tistih, kateri rečejo jaz bom izstopil. Najprej je potrebno povedati, da so dokaj zaprta druščina. Prijatelji so predvsem med seboj. Zunanji prijatelji skoraj ne obstajajo, povezani so med seboj. Zato tistega, ki se odloči zapustiti ločnino, obravnvajo kot nekoga, katerega ne poznajo (lahko je bil pri Jehovih pričah 20 let).

Na spletu že nekaj let obstaja portal, kjer so objavljene predvsem kritične informacije te organizacije. Baje je obisk portala za Jehovove priče bolj ali manj prepovedan, kajti Jehovove priče se ne smejo družiti z nekdanjimi člani, niti ne smejo brati njihovih publikacij ali spletnih strani. Klik.

Eden izmed razlogov, da nekoga izobčijo, je lahko tudi spolni odnos pred poroko. Osebno poznam žensko, ki je bila včasih pripadnica te organizacije in jih je morala zapustiti, saj so ji očitali sex pred poroko. Dali so ji možnost, naj se odloči, ali se bo sama izobčila ali pa bodo to storili oni. V vsakem primeru pa je morala oditi! Prav tako imajo "voditelji" evidenco, kjer arhiviranjo take "pikantne" podrobnosti o "grehih" njihovih bivših pripadnikov. Ta kolegica mi je prav tako povedala, da je bilo pred tem "odborom", kjer so odločali o njeni izobčenosti, zanjo precej sramotno in travmatično. Škoda, ker se ne zaveda, da so jih s tem naredili uslugo!

Barakuda1 ::

Ja, vsak ma pravico vzet štrik, pa se obesit. _Nihče_ pa nima pravice na to nekoga napeljevat.


Ja, točno tako. Vsakdo se sam odloča ali bo sprejel krvno plazmo ali ne. Jehovove priče (polnoletne) imajo pač to pravico, da se o tem odločajo same, ali bi jim vi to (pravico) odrekli?

Ko gre za krvno plazmo pri mladoletnih osebah, pa se sicer starši s tem ne strinjajo, vendar tega tudi ne preprečijo (ker pač ne morejo in kar je po mojem mnenju tudi prav).



Nekaj je evtanazija, nekaj povsem drugega pa "naravna smrt" zaradi prevelike izgube krvi, ko si človek ni želel umreti. Strašit ljudi, da se s transfuzijo "mešajo duše" je precej sporno,



No, ko si človek ne želi smrti, oziroma ko ni pripravljen sprejeti dejstva smrti, če ne sprejme transfuzije, je to nekaj povsem drugega, kot če se nekdo zavestno odloči za tak korak. Da pa kdo koga straši z "mešanjem duš", pa je lari-fari in preprosto ni res. Če kdo koga straši, pol so to kvečjemu tisti, ki takšne neosnovane in netočne izmišljotine o njihovem (verskem) prepričanju sploh razširjajo.
Tolk o načelnih vprašanjih


.............



Sem pa (vsem) dolžan še eno korekcijo oziroma popravek svojih navedb v enem od prejšnjih postov.


Jehovove priče uporabljajo praviloma Chraskov prevod Svetega pisma iz leta 1914. Slovenski standardni prevod iz leta 1997 pa praktično skoraj ne, saj mu očitajo da je premalo natančen in da preslabo sledi izvornim tekstom. SSP tako uporabijo res v skrajni sili.

Chraskov prevod tako smatrajo, da je še najbližji originalu, čeprav le ta včasih tudi za ceno manjše razumljivosti v slovenščini (sestavo stavka pušča kar podobno, kot je v grščini ali hebrejščini, čeprav ima sloveščina precej drugačno sintakso).

Čeprav priznavajo, da je SSP je seveda tudi zelo dober prevod, pa mu očitajo da včasih za dosego razumljivosti v sodobni slovenščini žrtvuje kake pomene, sopomene ali podpomene, ki jih ima tisti tekst v originalu.

Za neljubo nedoslednost (nekdo bi lahko bil moj tekst razumel, kot da Jehovove priče generalno uporabljajo SSP kot osnovo iz katere črpajo svoje verske poglede) se vsem opravičujem.

benqx ::

Zanimiva stran bivših jehovcev izobceni streznik

Barakuda1 ::

Ok, sem prebrala, da imaš ti o tej zadevi "transfuzija - mešanje duš" drugačne informacije, ampak jst sem to slišala izključno od Jehovovih prič.


Mislim, da si ti nekaj zamešala. Za nobeno "mešanje duš" ne gre in dvomim, da si o kakšnem "mešanju duš" slišala od njih.

Prej bi rekel (zgolj predpostavljam), da si napak razumela pomen besed, ki jih uporabljajo kot naprimer "izgubo duše".
Za kaj gre. Ker jim verski nauk prepoveduje sprejtje tuje krvi, posledično pač to pomeni, da se je nekdo s sprejemom transfuzije krvi pač do te mere pregrešil, da je "izgubil dušo", ter si na ta način "preprečil" možnost večnega življenja. Kot vidiš gre v versko-dogmatskem pogledu za povsem različne zadeve, ki pa si jih nekateri napak razlagajo.

Eden izmed razlogov, da nekoga izobčijo, je lahko tudi spolni odnos pred poroko.


A ti je morda znano, kako malo je potrebno, da si izobčen iz občestva RKC; in kakšne so posledice izobčenja?
Če ti ni, si preberi Zakonik cerkvenega prava.

Kaj hočem s tem povedat. Pravzaprav le to, da imajo vse verske skupnosti neka pravila, ki se jih je potrebno pač držati in če jih kršiš, si pač lahko tudi izobčen.
Kar se seksa pred poroko tiče, ga tudi RKC ne odobrava. Še več. Otroci rojeni izven zakonskega stanu imajo drugačen pravni status od otrok rojenih v zakonu. Marsikaj lahko izveš tudi iz naše domače literature (Visoška kronika, naprimer). Tako da lepo prosim, ne govoriti o Jehovovih pričah kot o neki verski skupnosti blaznežev, ki ima neka pravila, ki so pa nekaj tako groznega in grozljivega, česar pa druge verske skupnosti ne poznajo.



Kdaj je treba tuje krvi odloči zdravnik, ne verski blaznež. Normalen bo bo to sprejel, jehovc al pa nejehovc.


Motiš se. Kdaj je treba in kdaj bo je velika razlika. O tem ali bo in če bo (ko gre za polnoletno in opravilno sposobno osebo) ne odloča nihče drug kot prizadeta oseba sama. Noben dohtar nima pravice, da odloča o tem kaj bo nekdo sprejel in kaj ne. (tud v operacijo, ki je lahko nujno potrebna, te ne more nihče prisilit, pa če vsi dohtari rečejo, da je potrebna. Loči malo pojme in pomene med sabo. O.k.


..........


Pa še ta "fama" kako se Jehovove priče družijo le med sabo (torej, strogo zaprt krog pripadnikov iste religije)

Hja, nič več in nič manj kot pripadniki drugih religij.

Med mojimi prijatelji in zanci so tako pripadniki RKC, Pravoslavne in Evangeličanske cerkve, pa vse tja do Jehovovih prič in Muslimanov, jasno tudi ateistov :D .

Drug drugega poznamo, se družimo in občasno skupaj preganjamo dolgčas, ne da bi se kdorkoli od nas kakorkoli čutil ogroženega ali izobčenega.

Vrjamem pa, da obstoje skrajneži v katerikoli od opisanih skupin.

Še več. Vem, da se celo zakonske zveze med različno verujočimi nezaželene (in to po uradnih verzijah) in se odsvetujejo. Če pa že do njih pride, so za takšne skupnosti posebna pravila. Dajte si sam Zakonik cerkvenega prava (RKC) malce prebrat, pa vam bo hitro jasno, da Jehovove priče niso topogledno noben unikum;)

jype ::

Barakuda1> tud v operacijo, ki je lahko nujno potrebna, te ne more nihče prisilit, pa če vsi dohtari rečejo, da je potrebna.

Razen v primeru da te ustrezno močno s krepelcem po betici - ko te ne morejo vprašati, vprašajo (se mi zdi) najprej tvoje neposredno sorodstvo, če je na voljo, sicer se pa odločijo kar sami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

STASI ::

Barakuda1 samo roko na srce so Jehove priče bolj ekstremne kot RKC oziroma evangeličani. Se pa strinjam se gotovo družijo z drugimi ljudmi, vendar perferirajo sebi enake. Meni kot pripadniku RKC mi je čisto vseno ali je moj prijatelj animizt, budist ali musliman. So pa tudi ljudje znotraj RKC, kateri imajo prijatelje samo znotraj RKC. IMO je zakon med dvema, katerih religija ne soupada, težaven in mogoče, mogoče je to razlog zakaj so pravila o zakonskih zvezah med različno verujočimi.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Mercier ::

Saša:
Ja, vsak ma pravico vzet štrik, pa se obesit. _Nihče_ pa nima pravice na to nekoga napeljevat.


Barakuda1:
Ja, točno tako. Vsakdo se sam odloča ali bo sprejel krvno plazmo ali ne. Jehovove priče (polnoletne) imajo pač to pravico, da se o tem odločajo same, ali bi jim vi to (pravico) odrekli?

Ko gre za krvno plazmo pri mladoletnih osebah, pa se sicer starši s tem ne strinjajo, vendar tega tudi ne preprečijo (ker pač ne morejo in kar je po mojem mnenju tudi prav).


1. Kako pa bi jim to pravico, da se sami odločajo o krvi, odrekel? In zakaj, oziroma, v katerm delu zapisanega si prišel do ideje, da bi jim kdo odrekal pravico?

2. Z buzriranjem folka okoli transfuzije je pravica, da se o tem folk odloča sam, komot kršena.

3. Deca. Starši imajo pravice o odločanju, pa čeprav ne absolutnih. (al moram navest konkretne primere?) Interesantne scene so lahko tudi pri porodu.

Barakuda1 ::

Barakuda1 samo roko na srce so Jehove priče bolj ekstremne kot RKC oziroma evangeličani


Hja, odvisno o kakšnih ekstremih govoriš. V nekaterih pogledih so zagotovo bolj ekstremni. O tem s ploh ni dvoma. Sam osebno o tej verski skupnosti (glede na njihove nauke in filozofijo) nimam najboljšega mnenja. Je pa res, da ga tudi o RKC nimam.


Tako na povsem versko-filozofski-dogmatski ravni Jehovovim pričam prav nič ne zaupam glede njihovega pacifizma. Nasprotno. Menim, da so na nekoliko daljši rok (v prihodnje) lahko ravno Jehovove priče izjemno radikalne in nevarne za vse drugače misleče in drugače verujoče.

Če dandanes zahod vidi nevarnost terorističnih groženj predvsem izpod okrilja fundamentalnega islamizma, se bojim, da se v samem srcu zahodne civilizacije formira ekstremno ortodoksna verska skupnost, ki bo zaradi svojstvene narave razumevanja in sprejemanja religije (in religioznih tekstov, na katerih sloni), prej ko slej prerasla v izjemno nevarno skupnost vernikov. Njihova izključljivost do drugih in drugače mislečih namreč v masrsičem daleč prekaša tudi islamski fundamentalizem. Razloge za to, je med drugim vrjetno iskati tudi v samih verskih tekstih, a o tem kdaj drugič in v kakšni drugi temi.


1. Kako pa bi jim to pravico, da se sami odločajo o krvi, odrekel? In zakaj, oziroma, v katerm delu zapisanega si prišel do ideje, da bi jim kdo odrekal pravico?


na podlagi stavka, ki si ga ti zapisal en odstavek pred citiranim stavkom in se je glasil

"Kdaj je treba tuje krvi odloči zdravnik, ne verski blaznež"

zato se nehaj sprenevedat, al pa vsaj poglej kaj si sam zapisal.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Misijonarstvo

Oddelek: Šola
71506 (1174) Kamran
»

Živimo v simulaciji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
11411569 (7699) Saladin
»

Verouk kot oblika pranja možganov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
30817746 (13129) Barakuda1
»

Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16615750 (6041) poweroff
»

Resno; RKC in dinozavri

Oddelek: Loža
151722 (1272) zee

Več podobnih tem