» »

subvencije kmetov

subvencije kmetov

1
2
»

kekz ::

zda ima komparativno prednost pri pridelavi pšenice.


Zakaj? Pred davnimi časi so nas v šoli učili, da ima Rusija boljše pogoje za pšenico, le izkoristiti jih ne zna (takrat socializem itd.). Menda ima Rusija na nekaterih svojih področjih najbolj rodovitno zemljo na svetu.

Drugače pa ob upoštevanju podnebnih razmer z dobro mehanizacijo in namakanjem imajo prav za pšenico ogromno prednost nekateri predeli Afrike. Menda lahko dosežejo do 4 letine na leto 8-O. Imajo seveda kup drugih zavor in težav.

Prednost ZDA je samo tradicionalen kapitalizem, ogromne površine in veliko mehanizacije.
Dokler nimaš za pšenico toliko površine, da moraš za špricanje uporabljati letala, se nima smisla basati v globalni tekmi.

borchi ::

@kekz: to je bilo samo za ilustracijo. nimam pojma o pšenici. al pa sladkorni pesi.
l'jga

Buldožer ::

Pa tud o mednarodni trgovini ne. Ne znam lepše povedat.

Za postopno zniževanje carinskih ovir, kar subvencija je, imamo pač WTO in GATT. Lahko pričakujemo, da se bo to tudi zgodilo v naslednjih rundah. Čeprav se zdi, da sta na področju mednarodne trgovine ZDA in EU kot Severna Koreja ali Iran to ni tako. Z znižanjem carinskih ovir pridobimo vsi. O tem v sodobni ekonomiji ni več debate.
Več glav več ve. No, ni nujno!

Zgodovina sprememb…

Phoebus ::

--->Najcenejša bo gensko predelana hrana ki bo žive barve, brez škodljivcev...in seveda, mogoče bo zato manjkala kaka hranljiva vrednost, ampak to pa geeke res ne zanima, ane.

->Geek si ti, ker nimaš pojma o gensko spremenjeni hrani!!! ;((

->GMO hrana je kvečjemou v vseh pogledih boljša, z več hranilne vrednosti, z bojšim okusom, itd....

Seveda, in posneto mleko je najbolj zdravo, ane. Saj so nas v šoli in še marsikje učili, da samo malo maščob posnamejo in zato manj maši žile in dela michelinke na trebuhu.
Samo kaj ko so čez par let ugotovili, da le ni samo maščoba, ampak da gre tudi marsikaj drugega ven (med drugim vit. E) in da posneto mleko le ni božji dar po narezani salami.

In okus, pa hranljiva vrednost ni vse v hrani. Koliko je zadev, ki jih še sploh ne merijo in ne vedo čemu služijo. Se ne strinjaš? Potem pojasni, zakaj ne najdejo VZROKA (kaj šele zdravil) za celiakijo, krona, kolitis, ipd; ko znajo danes "vse" izmeriti in "vse" izboljšati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

_marko ::

Kaj ima posneto mleko veze z GMO hrano!? wtf!?

->In okus, pa hranljiva vrednost ni vse v hrani. Koliko je zadev, ki jih še sploh ne merijo in ne vedo čemu služijo. Se ne strinjaš?

Aham, a zdaj pa imajo GMO že višjo hranilno vrednost?! Hitro spreminjaš mnenje. Pohvalno.

Skratka, kaj že ima npr celikalija veze z GMO?
"Celiakija je bolezen začetnega dela tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. "


->Potem pojasni, zakaj ne najdejo VZROKA (kaj šele zdravil) za celiakijo, krona, kolitis, ipd; ko znajo danes "vse" izmeriti in "vse" izboljšati.

A ti torej sklepaš, da če GMO ni škodljiva potem bi morali ozdraviti vse bolezni!?
A ne dopuščaš možnosti, da še pač določenih stvari niso raziskali?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Good Guy ::

Pa dejte da ne boste tople vode odkril no...

Sploh veste kaj so subvencije?

Subvencije dobijo tudi podjetniki(samo iz drugih virov), ne samo kmetje.
Država pri plačevanju subvencij ni na izgubi čisto nič saj denar dobi direktno in EU(evropske unije).

Subvencije se izplačujejo glede na količino katastra,ampak so noter vštete samo obdelovalne površine(razen gozda).Subvencije dobijo vsi kmetje ne samo manjše kmetije. Torej več kot imaš obdelovalnih površin več subvencij dobiš(več dela več plačila).

Ne si mislit da kmetijo preživijo sam zarad izplačilo subvencij..

Subvencij vse skup nič ni(za mesec življenja brez položnic ČE). Zato se pa more kmet(grem stavt da 80% kmetij) ukvarjat s sekundarno obrtjo(razrez lesa,dodatna zaposlitev...), ker je država preveč neumna in namesto, da bi kupovala pridelke oz karkoli pač izdelujejo/vzredijo, po višjih cenah in bi s tem spodbudila razvoj kmetij, a država dela idiotsko napako, ravno obratno..uvaža izdelke iz tujih držav(po višjih cenah),večkrat nesveže(stare več dni kar je pri večini pridelkov že preveč)..

razn če vam paše jest zmrzjeno zelenjavo, ko pa bi lahko vsak dan v trgovinah imeli sveže pridelke,mesne izdleke...

V primeru suš in ostalih naravnih nesreč pa ni zravn nobene subvencije,če maš njivo obdelano pa če ti suša vse pobere dobiš subvencije ne glede na količino pridelka. Dobiš keš pa od zavarovalnice če maš del ozemlja (njivo) zavarovano proti naravnim nesrečam. kar pa spet stane..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

borchi ::

> Z znižanjem carinskih ovir pridobimo vsi. O tem v sodobni ekonomiji ni več debate.

to ni stvar sodobne ekonomije. ti modeli so stari 200 let. mogoče bi pa vseeno malo bolje prebral kaj sem zapisal, preden prideš do sklepa, da govorim bedarije?! pravim ravno to, da EU NE more kar tako enostransko ukinit subvencij, čeprav vsi vemo, da so to slabo alocirani resursi. WTO je pa skor isti joke kot UN. če si dovolj močen se na nobenega ne rabiš ozirat.
l'jga

_marko ::

->ker je država preveč neumna in namesto, da bi kupovala pridelke oz karkoli pač izdelujejo/vzredijo, po višjih cenah

Ta država bi morala biti pa res neumna, da bi tole storila.
Kupovala izdelke po višji ceni? In kaj bo potem z njmi?
Naj še gre čevlje v Peko po višji ceni kupovat, da si nebo kdo slučajno npr tekstila in obutve privoščil iz cenejših držav...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Good Guy ::

marko ja točno to počnejo...

Ko si lihk pr pekotu, če bi sploh kupila pa čeprav pa nižji ceni bi bil že napredek, tako pa uvažajo...
pa če verjameš ali ne..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Good Guy ()

_marko ::

Da ŠE VEDNO subvencionirajo propadla podjetja se mi zdi malenkost čudno.
Kdaj se je nazadnje zgodil primer tega? IMO je to nedopustno.

Če je podjetje bolano, naj propade. Delavci se naj prestrukturirajo in gredo v drugo podjetje. Seveda, v kolikor je to mogoče.
Ampak umetno držanje podjetja pred propadom pa je malenksot hecno...

Sam osebno se tega spomnim kar nekaj let nazaj v primeru Peko.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Buldožer ::

Ricardov model je že kar star, samo zadeve so se šele v v bližnji preteklosti(50 let ali manj) potrdile v realnosti, prej je bil samo model.
WTO ni noben joke, carinske stopnje industrijskih izdelkov so zmanjšal tudi z 200 in več procentov povprečno na par procentov. Isto se bo zgodil tud v kmetijstvu. Seveda EU enostransko tega ne more ukinit, zato pa mamo runde pa sporazume ane?
Več glav več ve. No, ni nujno!

kanon ::

Vidim da tukaj komentira vse preveč ekonomistov, in kakor je rekel moj profesor na faksu, ti gledajo samo na dobiček in levo ne desno sploh pa ne vnaprej. No mogoče malo vnaprej, če ima tole potencial da prinese dobiček na koncu. Kar pa kmetijstvo ni, je pa esencialno za obstoj sedanje civilizacije.

Drugače pa nas v prihodnosti čaka lakota. Svetovno prebivalstvo že nekaj časa raste eksponentno, pridelava hrane pa se iz leta v leto manjša. Največ zaradi vremena, ki je iz leta v leto bolj muhasto. Povprečna temperatura se zaradi globalnega segrevanja tudi zvišuje.
Pa tega mi ni Danny povedal. Čisto enostavna logika veliko ljudi + malo hrane = lakota. Čisto enostavna matematika, ki je pa zgleda za marsikoga tu že prezahtevna. Prva sicer nebo stradala Evropa, ampak revnejše države, kar bo pa vplivalo na druge tudi na evropo. Tako da lahko v naslednjih desetletjih pričakujemo spremenbe, to ali jih bo naredil človek ali narava bomo pa videli.

Tear_DR0P ::

subvencije so blažev žegn za kmete in so sposobni preživet tudi brez njih, ampak, ko se subvencije ukinejo na globalni ravni - čeprav po drugi strani moj stric, ki je govedorejec pravi, da se mu ne splača pisat obrazcev za subvencije (in jih tudi ne), ker z denarjem, ki ga dobi še svojega pisarniškega dela ne pokrije - tako da niti ni treba čakati na globalno znižanje subvencij

GMO - moj problem z moderno GMO je samo v tem, da ni open source - vsi citrusi, ki jih poznamo so GMO in vsa koruza ki jo imamo je GMO že prišla i amerike v času velikih odkritij - sicer je to bolj s križanji modificirano, ne z dejanskimi posegi v genom, ampak ima vseno drugačne gene
torej moja težava pri GMO je v tem, da ti contractor (proizvajalec semen) lahko predpisuje načine uporabe tvojega pridelka, da contractor lahko reče da v EU pa ne izvaža več, da z GMO ti nisi več kmet ampak tlačan pri novodobnem fevdalcu, on ti da seme, ti pa mu v zameno ponudiš svojo delovno moč in zemljo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

borchi ::

> Vidim da tukaj komentira vse preveč ekonomistov

jaz pa ne vidim, da bi kaj veliko ekonomistov kometiralo, sploh pa ne da bi imeli pametne komentarje.

tudi, če vzamemo, da je hrana neka posebna dobrina za katero ne veljajo zakonitosti trga (kar pomoje ni res!), ne vidim pametnega razloga, da bi ukinili subvencije in igrali "pošteno" brez garancij, da bodo tudi drugi igrali čisto.

> Svetovno prebivalstvo že nekaj časa raste eksponentno, pridelava hrane pa se iz leta v leto manjša.

glede na to, da ljudje še vedno umremo, če ne jemo, ena od teh dveh stvari ne bo držala. se pa strinjam, da bi lahko bilo življenje za vse na zemlji v povprečju lepše, če bi nas bilo manj. čisto statistično.
l'jga

_marko ::

Tear Drop:
Sej če ti od enega proizvajalce seme ni dobro, pa greš drugam. Kupiš od drugega.

Križanje, ki se uporablja že 5000 let je genetski inženiring. Le manj natančno od pravega.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Tear_DR0P ::

not good marko
če je izdelek dobro patentiran ga drugje ne bo, vsaj še 20 let ne - ne moreš kar tako zamenjat proizvajalca - proizvajalci GMO so pametno zasnovali patentiranje DNK in nimaš šans da dobiš generike - en proizvajalec za posamezno modifikacijo in če ti kaj ni všeč, ne moreš it k drugemu
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vremenske nevsecnosti in lastniki gozdov (in drugi) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28334584 (29404) louser
»

Davek na kmetijske nepremičnine in kmečke subvencije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33763758 (57072) Invictus
»

Obupna slovenska demografija (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17724973 (21212) Invictus
»

Narava vs Tehnologija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1086812 (5069) Tear_DR0P
»

Kmetijske subvencije (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
799057 (7415) A. Smith

Več podobnih tem