» »

Prenehanje kajenja

Prenehanje kajenja

JanK ::

gzibret je izjavil:


V glavnem, najbolje je ne začeti. Ko si enkrat odvisnik, je en cel hudič. Lahko bi to odvisnost primerjal z odvisnostjo od katerekoli droge, tudi heroina. Zato vsi "znalci nekadilci", ki ne veste, kako je to, ne pametovat, ker nimate pojma.


Pozabi druge droge, heroin bo kar pravi za primerjavo.


Sledeci citati so iz, The Consumers Union Report - Licit and Illicit Drugs konkretno iz poglavja Nicotine as an addicting drug. Nasploh toplo priporocam branje celotnega porocila.


Dr. Hamilton Russell then goes on to explain this remarkable long term effect of a few early smoking experiences: "The first few cigarettes are almost invariably unpleasant." Hence an adolescent may try one cigarette, decide he doesn't like it, and never smoke again. But if, despite the unpleasant side effects, he goes on to smoke a second and then a third and fourth, "tolerance soon develops to the unpleasant side-effects and skill is quickly acquired to limit the intake of smoke to a comfortable level, thus lowering the threshold for further attempts. Herein lies a possible cause of the virtual inevitability of escalation after only a few cigarettes. With curiosity satisfied by the first cigarette, the act is likely to be repeated only if the physical discomfort is outweighed by the psychological or social rewards. If these motives are sufficient to cause smoking to be repeated in the face of unpleasant side-effects, there is little chance that smoking will not continue as these side-effects rapidly disappear." 16 Once the threshold––– the third or fourth cigarette––– has been crossed, few turn back.



First, it is alleged that the withdrawal of nicotine does not produce withdrawal symptoms; hence there is no physical dependence on nicotine. A 1966 study by the American Institutes of Research, made under a grant from the United States Public Health Service, demolishes this allegation. Among smokers deprived of their drug, the study indicates, 59 percent of males and 61 percent of females report drowsiness; 41 percent of males and 47 percent of females report headaches; 27 percent of males and 38 percent of females report digestive disturbances; and so on. in general, females report more symptoms than males. The table below supplies details.



The data from "smoking clinics" tend to confirm the view that cigarette smoking is an addiction. These clinics offer groups of men or women who want to stop smoking many kinds of aid and encouragement. In 1970, Professor William A. Hunt, psychologist at Loyola University in Chicago, and Professor Joseph D. Matarazzo of the Department of Medical Psychology, University of Oregon School of Medicine, reviewed the relapse rates among attendees at seventeen clinics where "valid and reliable" followup studies had been made. The combined relapse rate of these seventeen studies for smokers who successfully stopped smoking is graphically portrayed in Figure 10. At the end of forty-eight months, more than 80 percent of those who had successfully stopped were smoking again. Even among those abstinent for an entire year, one-third or more relapsed during the next three years. Professors Hunt and Matarazzo comment that the shape of the curve shown in Figure 10 is quite similar to the shape of the curve portraying relapse among heroin addicts. 25

Note that the 20 percent success rate at the end of the fourth year does not apply to those who entered the seventeen clinics; it applies only to those who successfully stopped during therapy. Failures in the course of therapy are excluded.

solatko ::

Marilyn - Ni provizije, nič bat, samo mi grejo na kurac vsa društva, farmacija in ostali dodatki, ki so nekajkrat dražji, kot v tistem času pokajene cigarete, pa še zelo nizek procent jih po teh torturah neha.
Je pač tako, da bi lahko v vseh teh silnih centrih za prenehanje kajenja, enostavno svetovali hipnozo, nastane pa problem, ker hoče tako kot pri vsaki stvari, nekdo pristavit svoj piskerček - denarnico. Zato so vsi te silni svetovalci - praviloma niso prižgali nobene cigarete v življenju, o lahkih načinih odvajanja - hipnoza in akupunktura, lepo pametno tiho.
Razne nikorete, obliži, knjige in podobno, so samo način, kako od odvisnikov pobrati še tisti denar, ki jim ga pusti tobačna industrija v sožitju z državnimi obdavčitvami.
80EUR je zelo majhen strošek, za rezultat, ki ga ponudi - mimogrede, so še drugi zdravniki, ki uporabljajo hipnozo, prirejajo tudi tečaje avtosugestije in avtohipnoze in glede na uspešnost, so najbolj ugodni, za ljudi, ki so se dejansko odločili pustiti cigarete.
Najboljše pri takem načinu odvajanja je to, da ene navade - čiki, ne zamenjaš z drugo - sladkarije in povečana količina hrane.
Nekdo je omenil, da je bistvo odvisnosti v glavi, to je res, vendar v podzavesti, na katero je izredno težko vplivat v zavestnem stanju. Posledica zavestnega vplivanja na podzavest, se pokaže s stranskimi učinki, ki so največkrat še bolj škodljivi, kot samo kajenje - živci, apetit, nespečnost, neurejenost prebave.....
S hipnozo ali akupunkturo ti zdravnik praktično deluje na centre podzavesti, ki tvoje možgane usmerjajo v kajenje, tako da enostavno željo ali potrebo po cigareti (tu ne gre za nikotin, saj organizem brez podzavesti nima želje po strupu), s tvojo pomočjo zbriše.
Enako bi lahko storil s prekomernim hranjenjem ali pitjem, vendar je to težje, ker ne more prepovedati hrano ali pijačo, saj to velja za vse in vso količino, torej bi človek s takim ukazom nehal živeti. Lahko pa prepove npr. čokolado, čipse, smokije in podobne posamične razvade.

Tudi pisec knjige - Končno nekadilec, v enem stavku omeni, da se je podvrgel hipnozi, potem pa zaradi zasluška, skozi celo knjigo daje neke bedaste sugestije in navodila. Večina bralcev tisti kratek stavek spregleda in se drži navodil iz knjige, uspe pa le nekaterim. Moja žena, je postala na ta stavek tudi šele po uspehu s hipnozo in izjavila dobesedno takole: "lej ga prasca, bil je na hipnozi, potem pa naklada o nekem posranem načinu odvajanja, pa hipnoze skozi knjigo niti enkrat več ne omeni".

Po 43-ih letih kajenja, bi tudi jaz lahko napisal knjigo, kako z lahkoto prenehaš, seveda bi zamolčal hipnozo, naložil bi pa vse tisto sranje, ki sem ga neuspešno poizkušal vsaj 50X in knjiga bi postala svetovni uspešnež, rezultat bi bil pa samo ogromna količina denarja, ki bi mi pritekala od naivnih kadilcev.
Škoda, da pač nisem od te vrste nategunov, o sami hipnozi pa, če bi opisal vsako minuto seanse, skupaj ne bi spravil več, kot dve strani.
Priporočam hipnozo tudi tistim, ki ste že nehali kaditi, saj so mi prijatelji, ki že nekaj let ne kadijo, povedali, da jih tudi po nekaj letih, še vedno prime želja po cigareti in bojijo se, da bodo podlegli.
Govorim o hipnozi in ne delam reklame za dotičnega gospoda, saj je teh doktorjev v Sloveniji kar nekaj (Celje, Bled,.....), govorim o samem načinu, ki je od meni poznanih (nekaj neuspešno preizkušenih), edini, ki mi je dejansko pomagal premagati to drago in škodljivo razvado.
Moja osebna odločitev je bila izključno denarne narave (pa nimam finančnih problemov, temveč mi je postalo butasto, s spuščanjem dima v zrak, še naprej obilno futrat državni aparat.

JanK ::

solatko je izjavil:


S hipnozo ali akupunkturo ti zdravnik praktično deluje na centre podzavesti, ki tvoje možgane usmerjajo v kajenje, tako da enostavno željo ali potrebo po cigareti (tu ne gre za nikotin, saj organizem brez podzavesti nima želje po strupu), s tvojo pomočjo zbriše.


S tem se ne strinjam. Za nikotin je znano, da deluje na "dopaminsko zanko". S tem dejansko vpliva na kemijo v mozganih.

Ce si preberes stran, s katere sem citiral, bos nasel tudi eksperiment, pri katerem so iz tobaka z zelo nizko vsebnostjo naredili dve vrsti cigaret, ene z nespremenjenim tobakom, drugim pa so dodali nikotin. Potem so 24 kadilcem dajali najprej mocne cigarete, vmes sibke, na koncu pa spet mocne, pri cemer niso vedeli kdaj so zamenjali tobak.

Od 24 jih je pri devetih celo obdobje kajenja sibkih cigaret bila prisotna mocna zelja po kajenju, skupaj s fizicnimi posledicami odvajanja. Nekateri niso mogli zdrzati in so si kupili svoje "normalne" cigarete.

Mislim, da se rezultata tega eksperimenta ne da tolmaciti drugace, kot da je pri kajenju fizicna odvisnost zelo pomemben faktor.

Se en eksperiment (tudi opisan na strani):


Dr. C. D. Frith of the Institute of Psychology, London University, England, reported somewhat similar results in 1971. 8 The nine male subjects in his sample, all of them accustomed to smoke more than 15 cigarettes a day were given low-nicotine cigarettes on some days, moderate-nicotine cigarettes on other days, and high-nicotine cigarettes on the remaining days. The more nicotine in the cigarettes, the longer the time elapsed between one puff and the next. The more nicotine in the cigarettes, the longer it took to smoke one cigarette. The more nicotine in the cigarettes, the fewer cigarettes were smoked per day. All three of these relationships point to the same conclusion: the smoker smokes to get nicotine, and regulates his smoking to assure the desired nicotine dosage, puff by puff, minute by minute, and day by day.


Pa se nekaj drugih je bilo narejenih. Zakljucek vseh je bil, da gre pri nikotinu za fizicno odvisnost in ne samo za "psihicno". Seveda pa je tudi odvisno od cloveka. Tako, kot poznam cloveka, ki je sel sam s heroina, so tudi kadilci, ki lahko prenehajo samo s svojo voljo. Pri nekaterih pa je fizicna zasvojenost prevelik faktor.

solatko ::

Poglej, jebe se meni za experimente - kadil sem Marlboro rdeče 100S, torej najmočnejše cigarete, z precejšnjo vsebnostjo nikotina. Po hipnozi nisem in nimam nikakršnih težav zaradi pomanjkanja tega strupa, pa žena tudi ne, torej lahko vse te poizkuse vržeš pod vprašljive, z namenom pomagati proizvajalcem nadomestkov (praviloma izredno dragim). Tudi v razgovoru z drugimi udeleženci hipnotičnih zdravljenj odvajanja od kajenja, ni nihče omenil kakšno fizično ali psihično težavo, zaradi prenehanja dovajanja nikotina v organizem.
Imam tudi nekaj kolegov, ki so se odvadili kaditi s pomočjo akupunkture in ravno tako niso imeli prav nobenih težav. Iz teh podatkov lahko sklepam, da fizične odvisnosti od nikotina ni, je pa podzavestno močna odvisnost, ki pa jo ti dve metodi uspešno odstranita.
Ne vem sicer kakšna je fizična odvisnost pri jemanju drog, se mi pa zdi, da bi bili rezultati s pomočjo teh dveh metod (seveda izključno s strani diplomiranitov medicinske fakultete, torej pod zdravniškim nadzorom, na pa nekih samoukih šarlatanov), podobni, kot pri odvajanju od kajenja.
Poudarjam, da z ženo nisva zamenjala eno odvisnost z drugo, kar je po navadi največji problem samoodvajanja.
Raznorazne študije, sploh na ameriških inštitutih, pa so praviloma plačane s strani tistih, katerih rezultati so njihov kapitalski interes. Velikokrat so rezultati teh študij prilagojeni naročniku, le redke pa so študije popolnoma neodvisnih strokovnjakov, zato se večinoma zanesem na reakcije lastnega organizma.
S polno mero prepričanja, lahko trdim, da po hipnozi ni opaziti nikakršne odvisnosti po nikotinu, kajenje in predvsem mesta, kjer kadilci ugašajo svoje čike, pa prvih 14 dni, tako smrdi, da gre človeku dobesedno na bruhanje. Po tem obdobju, se ta občutek umiri, do neke še znosne mere, ti pa zasmrdi vsak, ki je pred kratkim kadil, vendar ni tako zelo moteče. Nisem postal borec proti kadilcem, tako kot večina tistih, ki so se sami ali s pomočjo določenih sistemov "odvadili" te razvade, globoko v podzavesti pa je želja še vedno ogromna.
Tudi doma, če pride kdo od kadilcev na obisk, ga ne naganjava na okno ali ven kadit, samo potem ko odide, dobro prezračiva stanovanje. Zavedam se, kakšni reveži so ljudje, ki jih je ta razvada dobesedno okupirala in ne prenesejo več kot 20 minut brez cigareta. Če bi bil interes države dejansko zdravje ljudi, bi bila hipnoza ali akapunktura, za tiste, ki bi se radi odvadili kadit - ZASTONJ, vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje. Vsaj prva seansa, če pa bi bilo potrebno še enkrat, bi bil to strošek kadilca, tako pa država pobere preveč denarja od tobaka, nadomestkov in zdravil za pomoč pri odvajanju, reklam za te nadomestke in vseh trgovcev, da bi sploh kakšen politik razmišljal o večji reklami za ta, skoraj 100%-ni način, saj bi bila luknja v državni blagajni prevelika - toliko o državi v službi državljanov.

dmk ::

V Španiji je v veljavo stopil strog protikadilski zakon, ki kadilce preganja iz barov in restavracij. Prav tako bo odslej prepovedano kaditi na otroških igriščih ter na območjih pred bolnišnicami in šolami.
http://24ur.com/novice/svet/kajenje-pre...
i7-860@stock|Scythe|4GB|4670|1TB+80GB-SSD|P55-UD2|Scythe-650W
HP-30"|Creative-700W|3Dconnexion|WIN7-64|multimedia|3D-CAD-CAE
T2-100/10.............there's no home like 192.0.2.299.........

korenje3 ::

24 kur niso zanesljiv vir informacij...

Ramon dekers ::

bravo solatko! se tudi jaz sprašujem wtf. je narobe s to farmacevtsko industrijo, ko da žvečilne gumije za 10,25. S tem da vprašanje kakšne kemikalije še nafu... tja.

Kar se tiče hipnoze in apokonture nevem ali delujeta ali ne. Sem pa sam zamenjal cigarete za tobak, no tudi prej nisem pretirano kadil, škatlica mi je zdržala za 5 dni, tobak pa mi sedaj zdrži cca 2-3 tedne, vseeno pa se je zelo težko odvaditi še posebno pred kriznimi momenti kot so izpiti ali raznih zabavah kjer vsi kadijo.

Je pa res vprašljivo kdo dela tiste raziskave...Tako, da zanašati se na to je dvomljivo.

Zanimivo pa se mi zdi, menjava cgaret za fuge. Kjer ni katrana pač pa samo nikotin.
No vsekakor je najboljše brez substitutov, sploh sladkorja.

Koliko pa si pridobil na teži?

solatko ::

Okoli 3 kg, ob enaki prehrani in aktivnostih, žena nič.

emcee ::

Kadil sem 20 let, zadnja leta več kot 2 škatli na dan. Prenehal sem naenkrat, brez tablet ali obližev. Tri mesece je bila kriza za popi***, sanjal sem da kadim pa še eno leto. Zdaj ne kadim 3,5 let in ne mislim več začeti, že zaradi tega kar sem prestajal po prenehanju. Počutje je pa tudi občutno boljše kot prej, tako da se vsekakor splača nehati, tudi če je težko.

nevone ::

Jest sem po moje tudi zanimiv primer. Kaditi sem začela nekje v srednji šoli, pač ker je kul in ker sem se vozila z vlakom v šolo in so vsi kadil in so se vsi vozili v kadilskem vagonu, pa sem si mislila, če se že vozim v tem smradu, a ni vseeno, če še kakšnega prižgem.

Zanimivo je pa to, da se s cigareti nisem nikoli zasvojila in sem zlahka prenehala, ne da bi imela kakršnokoli krizo. V resnici so se mi cigateri začeli upirat, pa sem kljub temu še kadila, bolj iz navade, kot iz zasvojenosti. Potem sem na prigovarjanje dragega, ki ni kadilec tudi prenehala. Ampak kot rečeno, ni mi bilo sploh problem prenehat.

Sto ljudi, sto čudi.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

solatko ::

Če ne kadiš redno, je seveda odvajanje dosti lažje, stari kadilci pa lahko povemo ničkoliko zgodb, za vsak način odvajanja, ki smo ga poizkusili.

nevone ::

Če ne kadiš redno, je seveda odvajanje dosti lažje


Kar je zanimivo, je to, da te cigarete ne zasvojijo nujno. Enostavno vsakemu človeku ne potegne tako, da bi moral nujno 1-2 škatli na dan pokaditi, četudi se spusti v ta biznis.

Zato tudi mislim, da se odvisniki razlikujejo in nekateri res nehajo težje od drugih. Univerzalnega recepta odvajanja, ki bi deloval na vseh, ni.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

JohanP ::

Univerzalnega recepta odvajanja verjetno res ni, se pa vse vrti okoli volje.
Meni se je uspelo odvadit od prve, predtem pa nisem gojil neke želje po prenehanju ali zmanjšanju doze. Po odločitvi je šlo v smislu odvisnosti precej enostavno. Želje po cigareti ni bilo, bili pa so precej hudi stranski pojavi (nervoza). Kadilcem sem se sprva ognil, po parih neizogibnih situacijah pa me cigaretni dim oz. kadilci niso več motili.
Kmalu bo preteklo deset let. Razen puhanja cigar ob rojstvih otrok in puhanja šiše v prekomorskih deželah kajenja ne prakticiram.

recmajkemi ::

Knjiga Končno nekadilci je pomagala marsikomu.

solatko ::

Placebo učinek mnogim pomaga, je pa cela knjiga en velik nateg, po hipnozi nimaš nobenih težav s kakšnimi željami po ponovnem začetku. Avtor v enem stavku omeni, da ko mu druge metode niso pomagale, se je odločil za hipnozo, potem je pa knjigo napisal in trdi, da je to pravi način, nikjer več pa ne omeni načina, ki ga je naredil za nekadilca - hipnoze.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

nevone ::

Knjiga Končno nekadilci je pomagala marsikomu.


Marsikomu je ključna beseda. Ne pa vsakemu. Stopnja zasvojenosti in količina volje za prenehanje se pri ljudeh razlikuje, ne da bi pri tem lahko kaj prida sami vplivali na to. Pač potem na podlagi tega izbereš primerno terapijo, ali pa tudi nobene, ker nobena ne ustreza pač.

Pa še to je, da ni nujno, če ti danes ena terapija ne ustreza, da ti pa ne bo jutri. Okoliščine se s časom spreminjajo, tako da če danes ne uspeš prenehat kadit, ni rečeno da ti to ne bo uspelo jutri, ni pa seveda nujno.

Najhujši so tisti, ki mislijo, da če je terapija pomagala njemu ali pač nekomu, da potem gotovo ustreza vsakemu.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

dmk ::

V nedeljo (dons je torek) proti večeru sem šel v dežurno lekarno po nikorette žvečilke. Pa mi ni prec ratalo, sem čez par ur pokadil par cigaret. Nič, sem rekel v ponedeljek torej. V ponedeljek sem se ko sem se zbudil kar držal. Pol pa spet par čikov. Pol sem pa vse čike vrgel stran in zdaj od včeraj 9.00 zjutraj nisem kadil. To je že blazen uspeh, ker ponavadi sem zdržal 2h max. Tudi z nikorette. Pa tudi vrgel sem vse tobačne izdelke neštetokrat stran, pa zdržal 2h max potem pa v trgovino. Če ni bilo trgovine sem kadil ogorke (damn it). Ene dve leti nazaj sem v knjižnici vzel vse na temo kajenja (ene 7 knjig), pa takrat tudi ni pomagalo. Mogoče bo zdaj, ker sem si zapomnil največkrat omenjen stavek: 'never take a puff again' 'niti dima več, nikoli', ker da ta dim spet v večini vodi v redno kajenje.
i7-860@stock|Scythe|4GB|4670|1TB+80GB-SSD|P55-UD2|Scythe-650W
HP-30"|Creative-700W|3Dconnexion|WIN7-64|multimedia|3D-CAD-CAE
T2-100/10.............there's no home like 192.0.2.299.........

Ramon dekers ::

koliko skadiš na dan? sam sem sedaj v 4 dnevih pokadil dva, včeraj enega in predvčerajšnim. Po enem mesecu upam da bo bolje, ko bom brez, ali pa bom še bolj živčen?

A. Smith ::

JanK: S tem se ne strinjam. Za nikotin je znano, da deluje na "dopaminsko zanko". S tem dejansko vpliva na kemijo v mozganih.


Zakaj misliš, da te zanke hipnoza ne more razbiti?

Znano dejstvo je, da lahko um vpliva na fizične lastnosti telesa. Že hipokrat je opisal namišljeno nosečnost. Potem so tu še placebo, nocebo in nenazadnje neštevno bolezni, ki so posledica stresa.

Jaz hipnoze kot orodja proti kajenju vsekakor ne bi kar tako odpisal.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

dmk ::

Ramon dekers je izjavil:

koliko skadiš na dan? sam sem sedaj v 4 dnevih pokadil dva, včeraj enega in predvčerajšnim. Po enem mesecu upam da bo bolje, ko bom brez, ali pa bom še bolj živčen?


prej sem ene dve škatli na dan, zdej pa od ponedeljka zjutraj nič in namen je nikoli več ne kadit. Sodelavec ki je dal to že skozi pravi da je prva dva tedna kriza pol je pa kull. Seveda ni isto pri vseh. On je tudi nehal z nicorette. Jaz sem še v nedeljo mislil da bom počasi omejeval kajenje - da ne bo preveč stresno :P samo sem takoj videl da mi to ne bo zneslo oz. sem to že vedel prej
V glavnem že prvi dan brez cigareta in stvari imajo drugačen okus (kava itd.) Jaz mislim da po enemu mescu ne boš več živčen. Kvečjemu boljše volje. Da se kdaj pa kdaj pojavi želja po cigareti tudi po letih brez kajenja, to je pa na žalost bivšekadilska usoda. V tem pogledu je najbolje nikoli sploh kadit.

p.s. danes me praktično stalno prešinja misel da zdele grem pa enega prižgat, pol se pa spomnim da sem nehal. kriza
i7-860@stock|Scythe|4GB|4670|1TB+80GB-SSD|P55-UD2|Scythe-650W
HP-30"|Creative-700W|3Dconnexion|WIN7-64|multimedia|3D-CAD-CAE
T2-100/10.............there's no home like 192.0.2.299.........

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dmk ()

JanK ::

A. Smith je izjavil:

JanK: S tem se ne strinjam. Za nikotin je znano, da deluje na "dopaminsko zanko". S tem dejansko vpliva na kemijo v mozganih.


Zakaj misliš, da te zanke hipnoza ne more razbiti?

Znano dejstvo je, da lahko um vpliva na fizične lastnosti telesa. Že hipokrat je opisal namišljeno nosečnost. Potem so tu še placebo, nocebo in nenazadnje neštevno bolezni, ki so posledica stresa.

Jaz hipnoze kot orodja proti kajenju vsekakor ne bi kar tako odpisal.


Tudi jaz ne. Vsak odvisnez ima svoje "pleasure buttons" na katere pritiskajo droge in razlicne "pokrovcke", ki jih morajo namontirati na knofe, da se resijo odvisnosti.

Ampak iz Solatkotovega pisanja bi lahko razbral, da je "all in the mind" in da ni nobenih fizioloskih vplivov. Kar ni res, ce pogledas samo opis ozadja psihoaktivnih efektov nikotina.

Da bi s hipnozo lahko kontroliral vso to kemijo se mi zdi neverjetno. Verjamem pa, da nekaterim pomaga pri "psihicnem" premagovanju odvisnosti, in pri "stiskanju zob" pri fizicnih posledicah odvajanja.

nevone ::

Da bi s hipnozo lahko kontroliral vso to kemijo se mi zdi neverjetno.


Človeški možgani so programibilni tudi preko informacijskih tokov in ne samo s kemijo. Možganom v nekaterih primerih lahko uspeš dopovedat, da naj kemijo procesirajo malo drugače. Tudi z avtosugestijo.

Možgani niso samo hardvare, ampak so tudi software. Sicer ne znamo jih še prav dobro programirat, ampak programirat se jih da, tudi brez vnosa substanc.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

lalan ::

25 let kadil. V službi so prepovedali kajenje in sem tako pač prenehal. S pomočjo delavnice: Da, opuščam kajenje.
Sedaj so minila že dobra tri leta brez kajenja...8-)
ATHLON 64 3200, 939DUAL,Ram DDR 2X 512 MB,gf 7600 gt,(120 GB, 7200 RPM),fiaGTR

.:joco:. ::

IMO je prenehanje kajenja ena najlažjih stvari.
Pač, ne daš več čika v usta.

Problem je, ker je enako lahko, ali pa še lažje, nazaj začet. Ob kavici, pa pivu, pa social smoking, pa ko si živčen, pa ko si dobre volje, pa ko maš pavzo... Vedno je lahko najdet vzrok. Sploh je simple, če družba kadi.

V moji cca 15 letni karieri sem nehal že večkrat. Najdaljša pavza je bla leto in pol. Sem bil že tako samozavesten, da ne kadim več, da sem rekel, saj je vseeno če prižgem enega. Itak se ne bo poznalo. Pa je blo parkrat tako, ob kakem pivu, pa sem počasi nazaj začel.

Zadnja pavza traja od 2.1. letos. Bomo vidli kolk dolga bo.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Marilyn ::

hahaha že celih 4 dni..ti povem kakšen bo rezultat? :))
no pa še to mi povej, si resno mislil da je prenehanje kaditi zelo zelo lahko, ali sem te narobe razumel ?!

.:joco:. ::

Kakšen bo rezultat mi ubistvu (mal) dol visi. Ne gre za nobeno novoletno zaobljubo al pa častno Titovo. Pač, v nedeljo sm se tko odločil, bom videl. Sporočim, če failam (zna bit da že v soboto) :)
Glede vprašanja, pa ja. Prav si razumel. Ampak, si prebral še ostalo?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Marilyn ::

aha, sem prebral..torej vse skupaj malo paradoxalno. Je lahko nehat, ampak hitro pa spet pržgeš. Tako, da...se strinjaš zmano, da je prekleto prekleto težko nehat?..no če se ne, se pa boš v kakšnem tednu ali dva ;).Jst sem se nehal sprenevedat že zdavnaj. In niti ne poizkušam prenehat.Sem preveč strasten kadilec.Edino kar se trudim, je to da čim manj. Tako, da hodim ven kadit in pa skušam biti tudi do pou dneva na kolesu ( tudi 150km na dan).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marilyn ()

.:joco:. ::

Mah, ja, kaj pa vem. Mogoče mi pa pogled s tega zornega kota (lahko nehat, vendar še lažje nazaj začet) pomaga pri trenutnem stanju. :)

Vseeno.. Če razčleniš celotno trditev.. Pravzaprav po vsakem čiku nehaš kadit. Problem je, ker pri naslednjem spet začneš.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Marilyn ::

.:joco:. je izjavil:

Mah, ja, kaj pa vem. Mogoče mi pa pogled s tega zornega kota (lahko nehat, vendar še lažje nazaj začet) pomaga pri trenutnem stanju. :)

Vseeno.. Če razčleniš celotno trditev.. Pravzaprav po vsakem čiku nehaš kadit. Problem je, ker pri naslednjem spet začneš.


Dobro, ti se sedaj poigravaš z besedami, kaj lahko in kako: ampak na koncu prideva obadva do istee ugotovitve...spet kadiva.Pa ne me narobe razumet: sem že zgoraj napisal: da res občudujem tiste ko jim uspe prenehat, kajti meni ne gre in negre. Kakšen teden največ - medtem živčen za pop., žrem vse živo in pa norim za usak drek, trpim jst in pa moji najdražji. Tako, da, že ob najmanjši nemoči spet pograbim cigaret, povlečem - oči se mi dobesedno zarolajo nazaj in tako se nadaljuje moje kajenje...saj pravim, sem preveč strasten kadilec.Aja, pa sem omenil, da sem asmatik :)), podedovana astma. ampak ko sem dopolnil 13 let mi je ta zginila, če se pa prav spomnim sem si pa takrat že začel kupovat škatlico L&M plave :P

nevone ::

@.:joco:.

Odvisnosti od kajenja so zagotovo različne. Nekateri lažje nehajo kot drugi, pa če ti še 100x napišeš, da ti zlahka uspe.

Ni to zagovarjanje kadilcev per se. Ampak samo razumevanje situacije.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Marilyn ::

@nevone

thumbs up

sicer pa kdor reče, da mu zlahka uspe - LAŽE...da mu uspe verjamem, ampak podcenjevanje situcije ne pride v poštev.

.:joco:. ::

Agreed.

(Vseeno je sicer IMO veliko lažje kot včasih zgleda da je. Tako kot vsak problem zgleda ful težak, dokler ni za tabo...)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Marilyn ::

Nič ni nemogoče. Ampak meni je recimo manj mogoče prenehat kot pa tebi. Tako prekleto rad kadim, da ko sem imel operacijo, takoj ko sem se zbudil sem hotel kaditi. Tako, da ko me je sestra videla ustajati je kričala name...ampak po mojem vztrajanju, mi je pustila kaditi v postelji in v sobi. Ali pa recimo ko sem se zbudil iz kome, je bilo prvo kar sem hotel doseči splezati iz postelje, iti na balkon in kaditi..kaj se je zgodilo pa potem je pa druga zgodba.JA, TAKO RAD KADIM.

koyotee ::

Kadil sem 8 let, 1 leto vmes pavza, letos po novem letu sem se odločil, da ne bom več. Trenutno ne čutim prav nobene potrebe. Res je sicer, da pokadim kakega zelenega, vendar to ni vzeto kot nadomestekZ cigaretom. Zadnje dni že izkašljujem rjave zadeve :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

nevone ::

sicer pa kdor reče, da mu zlahka uspe - LAŽE...da mu uspe verjamem, ampak podcenjevanje situcije ne pride v poštev.


Zdej bom pa še tebe, hehe. :)

Nekateri prenehajo lažje od drugih, pa če ti še 100x napišeš, da lažejo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Ramon dekers ::

koyotee je izjavil:

Kadil sem 8 let, 1 leto vmes pavza, letos po novem letu sem se odločil, da ne bom več. Trenutno ne čutim prav nobene potrebe. Res je sicer, da pokadim kakega zelenega, vendar to ni vzeto kot nadomestekZ cigaretom. Zadnje dni že izkašljujem rjave zadeve :)



Uf sam ne kadim sedaj 5 dni, pa se pozna ko težko zaspim. Živci pa to. Tudi sam sem rad kadil, res je kul filing, včasih najboljši na svetu. Pač pride v kri, in to je to. Najbolj je bil užitek po dolgotrajnem treningu, takrat ti zadeva najhitreje pride v kri.

Marilyn ::

nevone

nisi me razumel dobro..poglej kaj sem napisal

kdor reče da mu ZLAHKA uspe - LAŽE, da mu pa nasploh uspe, pa verjamem..mislim,da nisem nič zgrešil oz. narobe napisal. Da bi popolnoma človek obvladoval situacijo in brez najmanjšega odpora uspel prenehati kaditi - NI MOŽNOSTI IN LAŽE če to trdi. Si dam odseakt roko, če mi kdo dokaže v nasprotno. Ampak mislim,da bo moja roka ostala cela.

Ramon dekers je izjavil:

koyotee je izjavil:

Kadil sem 8 let, 1 leto vmes pavza, letos po novem letu sem se odločil, da ne bom več. Trenutno ne čutim prav nobene potrebe. Res je sicer, da pokadim kakega zelenega, vendar to ni vzeto kot nadomestekZ cigaretom. Zadnje dni že izkašljujem rjave zadeve :)



Uf sam ne kadim sedaj 5 dni, pa se pozna ko težko zaspim. Živci pa to. Tudi sam sem rad kadil, res je kul filing, včasih najboljši na svetu. Pač pride v kri, in to je to. Najbolj je bil užitek po dolgotrajnem treningu, takrat ti zadeva najhitreje pride v kri.


e to to...ni lepšga, ko po 4 urni vožnji s kolesom, se ustavim, popijem nekaj in pa pokadim enega..uf...
aja, sorry, da te nebom navleku :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marilyn ()

.:joco:. ::

Heh, nevone, zgleda maš prav.
Jst ne verjamem da je tako težko, kot nekateri pravijo da je, Marilyn pa obratno. ;)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Ramon dekers ::

Lahko je prinehati kaditi, v primeru da niti ne začneš dobro kaditi. Se pravi da si pokadil 5 škatel v 5 letih to pač ni kajenje.

Ko pa začneš kaditi ob veselih momentih, stresu...Potem...Potem težko nehaš. Čik je res včasih najboljša droga.

Marilyn ::

Ramon dekers je izjavil:

Lahko je prinehati kaditi, v primeru da niti ne začneš dobro kaditi. Se pravi da si pokadil 5 škatel v 5 letih to pač ni kajenje.

Ko pa začneš kaditi ob veselih momentih, stresu...Potem...Potem težko nehaš. Čik je res včasih najboljša droga.


AMEN

nevone ::

Da bi popolnoma človek obvladoval situacijo in brez najmanjšega odpora uspel prenehati kaditi - NI MOŽNOSTI IN LAŽE če to trdi.


Nekateri lahko nehajo brez večje krize. Jaz sem že tak primer. Je pa res, da nikoli nisem pokadila več kot 1/2 škatle na dan.

Verjemi, da nakateri ljudje prenehajo, brez da bi se morali mučiti, kot se to dogaja nekaterim. Mogoče se jim sicer še lušta po kajenju, a ne v takšni meri kot se to dogaja nekaterim drugim.

Imaš pač smolo, da nisi med njimi. Ampak obstajajo(mo), verjemi. (Če ne tudi mi tebi ne bomo verjeli, da ne moreš nehat, hehe ...)

Tole nezaupanje gre v obe smeri precej močno, ja.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Marilyn ::

nevone je izjavil:

Da bi popolnoma človek obvladoval situacijo in brez najmanjšega odpora uspel prenehati kaditi - NI MOŽNOSTI IN LAŽE če to trdi.


Nekateri lahko nehajo brez večje krize. Jaz sem že tak primer. Je pa res, da nikoli nisem pokadila več kot 1/2 škatle na dan.

Verjemi, da nakateri ljudje prenehajo, brez da bi se morali mučiti, kot se to dogaja nekaterim. Mogoče se jim sicer še lušta po kajenju, a ne v takšni meri kot se to dogaja nekaterim drugim.

Imaš pač smolo, da nisi med njimi. Ampak obstajajo(mo), verjemi. (Če ne tudi mi tebi ne bomo verjeli, da ne moreš nehat, hehe ...)

Tole nezaupanje gre v obe smeri precej močno, ja.

o+ nevone


poslušaj dajva štartat midva sedaj takole...napiši mi kolko si kadil povprečno, koliko časa. In pa nasploh dogajanje pri tebi, ko si prenehal. (občutki, živci, hranjenje, obnašanja..skratka vse.)..Ker edino takole bom lahko presodu kaj zate pomeni z lahkoto in kaj z težavo. Da se ne mi zgrešimo tukaj. Potem ti bom pa priznal. Res bi te prosil zato, ker se potem tudi jaz kaj lahko naučim. In tako je! Jaz lahko neham!..Ampak prej se moram izolirat nekam, stran od svojih najdražjih, stran od prevelike količine hrane in pa stran od družbe.Brez heca.

blackbfm ::

@Marilyn

Point je v tem da različni ljudje različno odreagirajo, naj bo to fizična/psihična odvisnost, čustveni stres itd. To da praviš da je ultra težko odnehat je tvoje subjektivno dojemanje, in ti verjamem da je težko. Ampak še vedno ne dojemajo vsi tega tako kot ti, eni mogoče celo hujše, drugi pa pač ne.

Marilyn ::

blackbfm je izjavil:

@Marilyn

Point je v tem da različni ljudje različno odreagirajo, naj bo to fizična/psihična odvisnost, čustveni stres itd. To da praviš da je ultra težko odnehat je tvoje subjektivno dojemanje, in ti verjamem da je težko. Ampak še vedno ne dojemajo vsi tega tako kot ti, eni mogoče celo hujše, drugi pa pač ne.


se popolnoma strinjam.Ampak če mi kdo trdi, da je ultra lahko prenehat kadit, mu tega pač ne verjamem.

.:joco:. ::

Jst sem kaka 4 leta nazaj nehal kadit za 1 leto in pol. Iz kake škatle na dan, na total 0. Manjša kriza je bila prvih par mesecev. Nobena čustvena ali prehrambena ali druga podobna kriza. Samo kriza, da mi je ob pivu ali kavi pasal čik. Pa sem se pač zadržal ob kavi, pa mal manjkrat šel na pivo. Po parih mescih cigareti zgubijo duh, ponovno začnejo smrdet, vohaš svoje cunje, ki smrdijo po čikih, čudiš se ljudem, ki grejo ven na mraz kadit ipd. Skratka, totalen nekadilec.
Kadit sem začel potem spet iz čiste neumnosti. Po parih pijačah pač, nekdo ponudi enkrat, pa dvakrat pa 6x... pa počasi začnejo dobivat cigareti spet okus, ti pa željo po njih. Nazaj sem začel kadit zato, ker sem bil prepričan, da sem (že) čisti nekadilec in da en čik mi pa že ne bo nič naredil...
Upam da ne ponovim te napake (ko/če pride do tega)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Marilyn ::

Aha torej, si dokaj zlahka prebrodil to težavo oz. potrebo po kajenju. Zato se čudim tej tvoji "napaki" oz. zakaj si spet začel kaditi. Obenem trdiš kako brez problema prenehal kaditi, potem pa spet začel. Brez zamere, pač napisal ti bom kako vidim stvar. Nekoliko paradoxalno vse skupaj...trdiš kako lahko prenehal obenem pa spet podlegel cigaretu :)

Kakorkoli že, sam sem zadovoljen s tem, da mi je uspelo zmanjašti na pou škatlice. Ampak se morem preklemano bremzat in pa veliko veliko " pedalirat" :)).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marilyn ()

nevone ::

napiši mi kolko si kadil povprečno, koliko časa. In pa nasploh dogajanje pri tebi, ko si prenehal. (občutki, živci, hranjenje, obnašanja..skratka vse.)..Ker edino takole bom lahko presodu kaj zate pomeni z lahkoto in kaj z težavo. Da se ne mi zgrešimo tukaj. Potem ti bom pa priznal. Res bi te prosil zato, ker se potem tudi jaz kaj lahko naučim.


Povprečno 1/2 škatle na dan. Nehala sem zato, ker moj dragi ni kadil, čeprav sem ga poskušala navajat na to. Ampak nisem imela ob prenehanju nobene krize. Razen to, da se mi je nekaj časa zdelo neumno, zakaj ne bi kadila. Nisem bila živčna zaradi tega in tudi se se nisem vsakih 10 minut spomnila na to, da bi bilo fino enega prižgat. Enostavno me to ni preokupiralo.

Poznam tudi ljudi, ki so prenehali iz zdravstvenih razlogov. Enostavno jim je zasmrdelo, in niso več želeli kadit.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

.:joco:. ::

Nekoliko paradoxalno vse skupaj
Jah, dobr, čist upravičeno tko gledaš na stvar. Jst ti lahko le rečem da se motiš, ker prvih 20 čikov (po ponovnem začenjanju) mi sploh ni pasalo. Kar mi je dalo še več "zagona" da itak ne morem začet kadit, če mi ne paše.

Pa pustmo zdej anekdote...

Me je prešinlo, da nekje mora bit vzrok da je enim lažje, drugim težje.
Telim se neki sanja.
Past research has shown that the earlier individuals begin
daily smoking, the more cigarettes they are likely to smoke,
and the less likely they are to quit.



Priznam, prvih par let, v srednji šoli nisem bil nek strastni kadilec. Redno sem začel šele na faxu.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Marilyn ::

nevone je izjavil:

napiši mi kolko si kadil povprečno, koliko časa. In pa nasploh dogajanje pri tebi, ko si prenehal. (občutki, živci, hranjenje, obnašanja..skratka vse.)..Ker edino takole bom lahko presodu kaj zate pomeni z lahkoto in kaj z težavo. Da se ne mi zgrešimo tukaj. Potem ti bom pa priznal. Res bi te prosil zato, ker se potem tudi jaz kaj lahko naučim.


Povprečno 1/2 škatle na dan. Nehala sem zato, ker moj dragi ni kadil, čeprav sem ga poskušala navajat na to. Ampak nisem imela ob prenehanju nobene krize. Razen to, da se mi je nekaj časa zdelo neumno, zakaj ne bi kadila. Nisem bila živčna zaradi tega in tudi se se nisem vsakih 10 minut spomnila na to, da bi bilo fino enega prižgat. Enostavno me to ni preokupiralo.

Poznam tudi ljudi, ki so prenehali iz zdravstvenih razlogov. Enostavno jim je zasmrdelo, in niso več želeli kadit.

o+ nevone


Sem ugotovil, da sva si popolnoma različni osebi. Ne samo da si ti ženska in jaz moški :)), ampak da sem v primerjavi stabo zelo zelo labilna oseba ( če presodim, da govoriš resnico). Pač zelo zelo rad kadim in me že ob najmanjši skušnjavi zanese. Ampak lepo prosim...ČISTO ČISTO Z LAHKOTO PRENEHAT KADIT?!!! To pa negre anede;)

.:joco:. ::

Mah, ČISTO ČISTO Z LAHKOTO ni lahko zjutri iz postle vstat. Pa vseen vsak dan to nardiš? :)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere čike kadite? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
441107502 (41651) Limona
»

Kadilci

Oddelek: Loža
143618 (2910) Aston_11
»

prenehal bom kaditi.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
666985 (4403) Ramon dekers
»

Kajenje..... ZAKAJ?!!! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19814909 (11081) mali tapravi
»

parodija na cigaretne nalepke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
505526 (4437) Dr_M

Več podobnih tem