» »

Ali so delničarji lastniki podjetja

Ali so delničarji lastniki podjetja

Vajenc ::

Madmicka, npr. o najmanjši vrednosti osnovnega kapitala (polovico manjši je v d.o.o.) in pa d.d. ima osnovno vrednost razdeljeno na delnice.
Edit: nobena kapitalska družba ne odgovarja z osebnim premoženjem, odgovarja pa z vloženim kapitalom.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

MadMicka ::

Sej verjetno prav misliš. Ampak, če bi želel zapisati pravilno, bi zapisal: družba odgovarja za svoje obveznosti z vsem svojim premoženjem. Namreč niti pod razno družba ne odgovarja zgolj z vloženim kapitalom družbenikov oz. delničarjev. Kaj boš rekel glede tega sedaj?

Vprašanje je tudi, kaj ti smatraš pod pojmom osebno premoženje. Najslabše je tlačiti v debata pojme, ki niso nikjer opredeljeni. Debatirati je potrebno z utečenimi pojmi, katerih vsebina je vsem jasna. Pa še to, kaj je to lastnik oz. nosilec pravic in obveznosti ni ekonomski pojem, temveč pravni.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Zanimiv teater. Obstajala naj bi torej neka "ljubljanska pravna šola" ali "ljubljanska pravna doktrina", po kateri delniške (in druge?!) družbe nimajo lastnikov.

Če obstaja, je fosil iz leta 1970, iz socializma, takoimenovanega.

Celemu svetu je sicer jasno, da družbe imajo lastnike, da tukajle nekateri norce brijejo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Vajenc ::

Mad micka motiš se z vsem svojim premoženjem jamčijo LASTNIKI osebnih družb in samostojni podjetnik, kapitalske družbe, kamor spada tudi d.o.o. jamčijo samo z vloženim kapitalom, ki pa je tudi v obliki zemlje,stavbe,sredstev...
Edit: res je, da PODJETJE odgovarja z svojim premoženjem, ki pa ga ustvari z kapitalom (lastniškim in dolžniškim=dolgoročni dolgovi)

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

|SNap| ::

Barakuda1, dober post, svaka čast da se ti da...

Me pa zdej zanima nekaj. Kdaj dobi podjetje svojo subjektiviteto? Z vpisom v register?

Delnice izda, kot si napisal, definitivno po tem. Kdo "upravlja" z družbo med tem časom, in kaj mu daje to pravico?

Ali se pogoji za razdelitev delnic v kakem dokumentu določijo že _pred_ vpisom, ter potem to družba izvede "sama", izda delnice in preda upravljanje same sebe svojim delničarjem?

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Ziga Dolhar ::

|Snap|, če dovoliš moj odgovor:

> Me pa zdej zanima nekaj. Kdaj dobi podjetje svojo subjektiviteto? Z vpisom v register?

Da, podjetje pridobi pravno subjektiviteto (v okviru družbe) z vpisom v sodni register. Prej samostojno ne obstaja, vendar ima "družba" naravo obligacijskopravnega razmerja (tipično societetna pogodba, vendar so podrobnosti odvisne od tipa gospodarske družbe, ki se ustanavlja, in lahko tudi načina ustanovitve).

Preden nadaljujem, moram pojasniti pomemben pomen pojma "izdaje delnice". Z "izdajo" delnice mislimo na fizično izdajo v papirni obliki (oz. v nekem smislu tudi v obliki nematerializiranega VP) oz. eventuelno naknadno izdajo. Vendar pa je glede ustanavljanja družbe bistvena faza t.i. "prevzemanja" (oz. vpisovanja) in nato vplačevanja delnic. Zakon za ta postopek postavlja zelo natančna pravila (postopke in pogoje), npr. o dovoljeni višini stvarnih vložkov, minimalnem deležu v denarju vplačanih delnic, minimalnem deležu vplačanih delnic pred vpisom družbe v register ... (Brez tega pojasnila, se bojim, bi bili odgovori na naslednja vprašanja terminološko rahlo zavajajoči.)

Ta postopek mora biti AFAIK izpeljan še pred stopnjo vpisa v sodni register (s čimer družba postane pravna oseba). Pravila [oz. podrobnosti] pa si družba postavi [v okviru zakonskih pooblastil] v ustanovnem aktu - statutu.

> Delnice izda, kot si napisal, definitivno po tem. Kdo "upravlja" z družbo med tem časom, in kaj mu daje to pravico?
> Ali se pogoji za razdelitev delnic v kakem dokumentu določijo že _pred_ vpisom, ter potem to družba izvede "sama", izda delnice in preda upravljanje same sebe svojim delničarjem?

Nasplošno z družbo [ne velja le za d.d.] pred prvo "skupščino" vodi uprava, ki jo imenujejo ustanovitelji neposredno ali prek imenovanega nadzornega sveta. (Zopet posebnosti glede na tip družbe, še posebej pa pri sukcesivni ustanovitvi d.d.).

Nato pa prva skupščina novoustanovljene d.d. imenuje "svoj" nadzorni svet ali upravo.

Natančneje bodo pa starejši kolegi :).
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Vajenc ::

To si lepo napisal Žiga Dolhar, vendar bistvo "Nasplošno z družbo [ne velja le za d.d.] pred prvo "skupščino" vodi uprava, ki jo imenujejo ustanovitelji neposredno ali prek imenovanega nadzornega sveta. (Zopet posebnosti glede na tip družbe, še posebej pa pri sukcesivni ustanovitvi d.d.).Nato pa prva skupščina novoustanovljene d.d. imenuje "svoj" nadzorni svet ali upravo." je razložil že pirat na prvi strani teme (oz. je lepo ekonomsko obrazložil, kaj vse lastniki lahko počnejo = izvolijo "svojo skupčino".., in katere omejitve so si lastniki sami določili).

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

TALE TEMAje podobne probleme odpirala. Tudi tu so nekateri forumaši, ki so ostali brez argumentov, ugotovili, da smo tisti, ki se ne strinjamo z njimi pac komunisti, ostanki prejsnjega rezima, itd. Ni se prevec za ukvarjat z njimi IMHO.

Je pa vredno pogledat, ker tudi tam teče debata o tem ali so delničarjih lastniki d.d.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Vajenc ::

Ja perci, v tisti temi o Telekomu, so bili ekonomski pojmi kar primerno razloženi.
Npr. Ziga Dolhar:"Hmmm. Perci, nam je Štiblar lansko leto razlagal, da je delnica "lastniški vrednostni papir" (obveznica pa "dolžniški v.p.").", v tej temi pa je delnica degredirala v "le vrednostni papir", se pravi nosi delnica iste pravice kot obveznica.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Ziga Dolhar ::

Vajenc: podlaga tiste moje izjave temelji na izpitu iz Politične ekonomije (Štiblar). Po uspešno zaključenem drugem letniku (z osnovami civilnega prava in izpitom iz gospodarskega statusnega prava) lahko k ekonomskemu pojmu "lastništva družbe" dodam še pravnega.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

pirat ::

Sem šel brat zdajle vse tole pravniško masturbiranje v tem topicu.

Še enkrat: po vašem je tole spodaj torej realnost (pa se opravičujem, da ponovno ponavljam že enkrat napisano v tem topicu):


Nekega dne se v Ljubljani srečajo Bavčar, Šrot, Čok, Zorec in Gantar. Rokujejo se, usedejo za mizo, naročijo kavice in začnejo pogovor:

Bavčar: Torej fantje, danes smo se zbrali tukaj zato, ker pravzaprav predstavljamo večino lastnikov Mercatorja. Kupili smo ga slabo leto dni nazaj, nakupe smo bolj ali manj financirali s sposojenimi sredstvi (ob tem pokima Čoku), sedaj pa EURIBOR že skoraj leto dni raste.... Dajmo premislit, kaj bomo z Mercatorjem v prihodnje. Konec koncev ga lahko tudi prodamo. Če bomo držali skupaj, bomo kot večinski lastniki verjetno dosegli dobro ceno.....

Vmes se oglasi Gantar: Čakaj, čakaj, Igor, pa saj mi nismo lastniki Mercatorja.

Bavčar ga pogleda: Dej, Matjaž ne seri, jasno, da smo.

Gantar: Ne, ne Barakuda1 pravi, da ne. Mi smo le lastniki delnic Mercatorja, ne pa družbe same.

Vseh 5 se spogleda.

Šrot: Ej, Matjaž, jaz nimam časa za zajebancije. Dej mi zdaj razlož nekaj. Midva z Igorjem sva leto dni nazaj zavalila skupaj 36 milijard SIT, zdaj pa praviš, da nisva lastnika...

Gantar: Fantje, jaz sem tudi mislil, kaj vse imam. Pa sta mi zdaj Barakuda1 in Trdi vse lepo razložila. Mi nismo lastniki firme, mi nismo lastniki Mecatorja, mi smo lastniki delnic Mercatorja....

Čok: Mat'r, zdaj že bluzite, to je eno in isto.

Gantar: Barakuda1 pravi da ne. Pozna en primer iz Francije, ko to ni bilo tako....

Bavčar: Torej v Istrabenzu nismo lastniki Mercatorja, ampak smo lastniki nekaj papirja ?!?!?

Gantar: Tako pravijo.

Čok: Hja, Igor, v bistvu imamo sedaj v Slovenije nematerializirane vrednostne papirje. Torej nisi lastnik niti nobenega papirja ampak zgolj digitalnega zapisa v strežniku KDD..

Igor (sedaj že zgroženo in zelo razburjen): Tole smo Istrabenz in Laško plačali 36 mrd SIT, zato da imamo zdaj nekaj namagnetenih kovinskih delcev enega izmed diskov v strežniku KDD ?!?!?!?!?

Gantar: Igor, ne razburjaj se. Ni dobro zate. Barakuda1 in Trdi bosta vse pojasnila. Baje je že ves čas tako, le ekonomisti smo bili bolj trdi, pa tega niti nismo opazili..

Igor: ne reče nič več, le vse težje in težje diha...


Pa še eno vprašanje: Zakaj potem VSA borzna podjetja s svojimi pravniki vred v Sloveniji v svojem letnem poročilu VEDNO navajajo LASTNIŠKO STRUKTURO DRUŽBE in zakaj so potem tam napisani DELNIČARJI???

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Vajenc ::

:D na pirata.

Ziga, delnici se reče po zakonu=pravno (ZGD), lastniški vrednostni papir.
V pravu ponavadi rečejo lastnikom-delničarjem družbeniki, morda zato zmešnjava.
Zakaj so lastniki po ekonomsko. Ker v d.d. delničarji predstavljajo najvišjo instanco za podjetje in to je skupčina, ki izvoli nadzorni svet, kateri izvoli upravo. Tako da capo di banda ni direktor ampak so to večinski delničarji.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Ziga Dolhar ::

> Ziga, delnici se reče po zakonu=pravno (ZGD), lastniški vrednostni papir.

Vajenc: prosim, če mi pokažeš uporabo izraza "lastniški vrednostni papir". (Lahko tudi v kakšnem drugem zakonu ... vendar želim videt.)

> Zakaj so lastniki po ekonomsko.

Tega nihče ne zanika. Še posebej noben od naših pikzigmarskih pravnikov ...
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

"Delniška družba je gospodarsko najpomembnejša kapitalska družba in posamezni delničarji niso tisti, ki dajo d.d. naravo pravne osebe, temveč je sam kapital tisti, ki daje družbi njeno pravno naravo in tudi predstavlja družbo kot pravno osebo. Zato je kapital d.d. poimenovan kot poosebljen kapital in je - v grobem - tudi temeljno vsebinsko obeležje delniških družb v vseh pravnih sistemih.Poosebljen kapital je nosilec vseh pravic in obveznosti d.d. kot pravne osebe."
Takole Krešo Puharič, sicer predavatelj na EKONOMSKI fakulteti. Ampak on je nula v primerjavi z nekaterimi iz tegale foruma >:D.

edit: Po pomoti, mi je izpadel zadnji stavek citata, tako da sem ga kasneje dodal. Morda zato, Thomasov sledeči post po krivici izpade trapast.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

In kje Krešo napiše, da d.d. nima lastnikov?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Vajenc ::

ZigaDolhar: ZTVP-1-UPB2, 3. člen.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Citat:

(4) Lastniški vrednostni papirji so delnice



A je zakon narobe napisan, a "je bolj komplicirano, kot bi mogel razumeti"? :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

In kje Krešo napiše, da d.d. nima lastnikov?
Skoraj v vsakem stavku omenjenega citata. Sam je treba kej vedeti o stvareh, da jih lahko razumeš. Nič se ne sekiraj, če ti ne razumeš. Vsi pač ne moremo vsega. :)

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

A je zakon narobe napisan, a "je bolj komplicirano, kot bi mogel razumeti"?

Bolj komplicirano je, kot bi ti mogel razumeti. Očitno.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Kaj je lastninska pravica, drugače ureja SPZ, kaj so lastniški vrednostni papirji, je pa druga stvar.

Iz lastniških vrednostnih papirjev izvirajo določena upravičenja, ki so podobna tistim iz lastninske pravice - zato tako ime.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Hočete reči, da delničarji sicer imajo lastniške papirje - pravno - lastniki pa niso?

Ja?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Delničarji imajo lastniške vrednostne papirje - delnice. Pravno so lastniki teh vrednostnih papirjev. Pravno niso lastniki d.d.-ja. Zapopadel?

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Kdo pa je lastnik d.d.-ja?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Kdo je pa tvoj lastnik?

Ti moraš najprej poštudirat kaj je to pravna subjektiviteta, potem se bomo pa naprej pogovarjal.

Da ti malo pomagam. Z vpisom v sodni register, družba pridobi samostojno pravno subjektiviteto. To pomeni, da sama postane nosilec pravic in dolžnosti. Midva sva pravno subjektiviteto pridobila z rojstvom in jo bova izgubila s smrtjo, tako kot vsaka druga fizcina oseba. Pravna oseba pa pridobi pravno subjektiviteto z vpisom v sodni register.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Mojega lastnika NI, to je jasno.

Ampak ti praviš, da tudi Merkatorjevih lastnikov ni. Merkator nima lastnika?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Motil sem se, ko sem rekel, da ne moreš razumeti. Sam si mi dokazal nasprotno.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Vajenc ::

Delničarji imajo lastniške vrednostne papirje - delnice. Pravno so lastniki teh vrednostnih papirjev. Pravno niso lastniki d.d.-ja. Zapopadel?

Ne more se lastniški v tem primeru navezovati na lastništvo papirja, ampak na podjetje, ker obveznica je npr. nelastniški papir oz. dolžniški v.p., valda dolžniški iz naslova podjetja.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Perci,

Hočeš reči, da Merkator nima lastnika?

Nobena delniška družba nima lastnikov?

Ja?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

V zgornjem citatu Puhariča, mi je en stavek falil, tako da sem ga dodal. Upam, da ne bo prišlo do zmede.

Thomas: Glede lastništva merkatorja se pa že malo ponavljas, se ti ne zdi? Sem ze dal jasen in nedvoumen odgovor, ce ti noces razumeti, je pa tvoj problem. Da znas, si sam dokazal.

Ne more se lastniški v tem primeru navezovati na lastništvo papirja, ampak na podjetje, ker obveznica je npr. nelastniški papir oz. dolžniški v.p., valda dolžniški iz naslova podjetja.
Narobe sva se razumela. Lastniški vrednostni papir se tako imenuje, ker iz njega izvirajo določena upravičenja do d.d., ki so podobna upravičenjem, ki izhajajo iz lastninske pravice. Nikjer nisem rekel, da se tako imenujejo zaradi tega, ker bi bili delničarji njihovi lastniki. Je pa res, da so.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Bodi direkten, Perci!

Reci: "Lastnikov delniških družb ni!"

Boš reku tko? Upaš?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Bodi direkten, Perci!

Reci: "Lastnikov delniških družb ni!"

Boš reku tko? Upaš?

Upam.

1) Lastninska pravica je pravica imeti stvar v posesti, jo uporabljati in uživati na najobsežnejši način ter z njo razpolagati.
Tole pravi SPZ o lastninski pravici. Upaš reči, da lahko imaš delniško družbo v posesti?

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

nevone ::

No, zdej pa da ne bomo vsi tako trdno stali vsak na svojem bregu, dejmo mal zabrest v vodo.

Če pogledamo z enega zornega kota, potem si lahko delnice razlagamo kot vrednostni papir in ga primerjamo z drugim vrednostnim papirjem, ki je recimo denar. Če si ti lastnik denarja, je tvoj samo denar, nič materialnega ne stoji za njim, razen to, da je njegova vrednost merjena z gospodardko-ekonomsko uspešnostjo države, oziroma področja na katerem ima svojo bazo. Če sedaj potegnemo paralelo z delnico, je potem delnica isto kot denar, samo da je njeno vrednost določa uspešnost podjetja kateremu pripada. Se pravi, s tem ko si lastnik delnice, pravno formalno nisi direkten lastnik podjetja, ampak samo tistega denarja, ki si ga vložil.

Se pa veliko bolj kapitalistično sliši, če lastništvo delnic povežeš z lastništvom podjetja, saj dejansko ti vrednost delnice zagotavlja vse njegovo premoženje in delovanje.

Pa še nekaj je. Koliko se pa ti počutiš lastnik če imaš samo nekaj delnic nekega podjetja? Ravno toliko, kot se počutiš lastnik banke, če imaš denar v banki.

Nekaj soli je v tem nelastništvu.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Upaš ti reči, da imaš na ta način lahko v posesti psa ali nož?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

> Ravno toliko, kot se počutiš lastnik banke, če imaš denar v banki.

Ravno toliko, kot če imaš delnico banke.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Se pravi, s tem ko si lastnik delnice, pravno formalno nisi direkten lastnik podjetja, ampak samo tistega denarja, ki si ga vložil.
Sicer si IMO kar smiselno razlozila zadevo, edin tule bi se malo vpiknil. Ti ne moreš biti lastnik denarja, ki si ga vložil v d.d. Če bi bilo temu tako, bi lahko ta denar kadarkoli zahteval nominalni znesek izdane delnic od d.d.-ja nazaj. Pa ne moreš. Delnico lahko le prodaš na trgu vrednostnih papirjev in to po ceni, ki trenutno obstaja na trgu. Če bi bila pa lastnica vloženega denarja, bi pa lahko vedno zahtevala točno ta določen znesek. Sam tok v popravek.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Če imaš denar v banki si komitent banke. Če ga imaš v delnici banke, si (so)lastnik banke.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

nevone ::

>Ravno toliko, kot če imaš delnico banke.

Lastnik česa si, če imaš denar?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Upaš ti reči, da imaš na ta način lahko v posesti psa ali nož?

Ne vem zakaj ne bi mogel imeti v posesti psa ali noža?

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Vajenc ::

Denar ni vrednostni papir.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

nevone: Denar je neke vrste prinosniški vrednostni papir - oziroma vcasih je bil. Denar so izdajali za zlato, ki si ga prinesel v banko. Kadarkoli si tudi lahko prisel v banko in zahteval zlato v vrednosti tega denarja. Sedaj so stvari nekoliko bolj komplicirane.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Ne smeš delati z nožem ali psom ravno vsega, kar ti pade na pamet. Tako je z vso lastnino. Tudi z deležem v podjetju.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Vajenc ::

Denar je splošni menjalni pripomoček. Včasih so to bile tudi školjke.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Ne smeš delati z nožem ali psom ravno vsega, kar ti pade na pamet.
Vprasanje je bilo ali ga lahko vzamem v POSEST? To je namrec temelj lastninske pravice.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Kaj je zdaj POSEST in kaj LASTNINA?

Merkator ima lastnike, nima pa posestnikov?

Al kako, po tvoje?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Mater si trd, kdaj sem rekel, da ima Merkator lastnike?

Kaj je zdaj POSEST in kaj LASTNINA?
To pa čisto lepo piše v SPZ-ju. Lahko sam prebereš, ne vidim smisla, da ti vse k rit prnesem.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

Thomas ::

Vseeno. Napiši da Merkator nima lastnikov, da delniške družbe nimajo lastnikov, imajo pa ..........

Kaj?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

....lastno pravno subjektiviteto? Si to hotel reči?

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Vseeno.
Ni vseeno.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

nevone ::

>Denar ni vrednostni papir.

Kaj pa je? Je papir, ki ima vrednost.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()

perci ::

Nevone: Tudi izvod cajtnga delo je papir in ima vrednost, pa to ne pomeni, da je vrednostni papir.

Zgodovina sprememb…

  • premaknilo od: OwcA ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podjetje: lastnik podjetja

Oddelek: Loža
194576 (3803) allforsro
»

Ali lahko podjetje kupi vse delnice svojega podjetja?

Oddelek: Loža
205899 (3954) shubell
»

Referendum o Zavarovalnici Triglav (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
503470 (3470) Avby
»

Peticija proti Telekomu Slovenije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
817123 (5835) Thomas

Več podobnih tem