» »

Peticija proti Telekomu Slovenije

Peticija proti Telekomu Slovenije

1
2
»

perci ::

Jah, tukaj je jasno - tale percijev pogled je ostanek prejšnega režima.

Hec je pa v tem, da je prejšni režim res še nekoliko vtkan v sam pravni sistem (še bolj pa je vtkan v nekatere glave zgleda).


Torej ima Nemčija (po kateri je naš sistem kapitalskih družb kopiran) v bistvu sistem komunistične sorte. Zanimivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

borchi ::

Kaj pa lahko rečeš, OD NOBENGA, al kaj?


ni treba reč od nobenega. treba sam pogledat v delniško knjigo, ane? če se tam ne najdeš, ni tvoje.

Jasno da tudi pri izgubi, če se tako izkaže.


kako boš kot delničar participirala pri izgubi... is beyond me.

@marjan: še večji hec, da nekdo, ki mu je kao jasno kako deluje kapitalizem, govori, da je državna firma od vseh. zgleda, da nas moreš še sam prepričat, da je kapitalizem izumu kardelj. zdej pa se ne hecam več.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

BluPhenix ::

Nekateri tukaj imajo probleme z ločevanjem pojmov Državno in Od državljanov. To dvoje ne pomeni isto. če pa tako mislite se motite.

Recimo predsednikov avto je državni, pa to pomeni da je vsak državljan lastnik dela avtomobila? Lahko grem jaz pred presdedniški urad in zahtevam kluče da grem v trgovino saj je avto tudi moj?

To, da je večinski lastnik država je isto kot da bi rekel da je večinski lastnik Lastnik d.o.o., gre za pravno osebo, ki ima v lasti podjetje. Država to podjetje financira iz lastnih sredstev, le te pa pridobiva z davki, DOBIČKI IZ PODJETIJ KI JIH IMA V LASTI itd. Če bi bili res državljani lastniki Telekoma in bi šlo telekomu slabo, bi morali vsi državljani dobiti domov položnico, da se nabere denar, da se Telekom spravi iz zagate. Lahko torej to naredijo?

To je isto kot da bi trdili, da kar je last RKC je od vseh katolikov.

Če še vedno mislite da državna last pomeni last državljanov pa pojdite do telekoma in vzamite en monitor in rečte sej je itak moj, ker je firma državna, torej tudi moja.

Sicer pa področni imenik dobijo vsi naročniki, če rabiš številko kakšne firme pogledaš stran na internetu, sicer pa jaz nisem imel še nikoli problemov z imenikom na internetu vpišeš iskani niz in dobiš 5 številk, če je ni med njimi uporabiš malo boljši iskalni niz. V vsakem primeru pa imate vse imenike na voljo na vsaki pošti.

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

Ja, jasno je, da državo "implementirajo" državljani. To bo jasno tudi perciju in borchiju, ko država ne bo mogla izplačevati njunih pokojnin, ker(če) bo vedno manj državljanov. Državi pobereš državljane in ostane en velik nič.

nevone ::

>Nekateri tukaj imajo probleme z ločevanjem pojmov Državno in Od državljanov. To dvoje ne pomeni isto. če pa tako mislite se motite.

Kako da državno ni od državljanov? Ali država ni od državljanov? Aja država je samo od predsednika al kako? Ali se država ne napaja iz denarja davkoplačevalcev? Madona ste hecni.

>Recimo predsednikov avto je državni, pa to pomeni da je vsak državljan lastnik dela avtomobila? Lahko grem jaz pred presdedniški urad in zahtevam kluče da grem v trgovino saj je avto tudi moj?

Seveda, vsak državljan je lastnik dela avtomobila. Jasno, da ne bo šel zdaj vsak tja in zahteval ključe. Zato imamo nek pravni red, ki narekuje, da ima avto v uporabi tisti, ki je bil izvoljen in so mu državljani kupili avto zato, da bo bolje služil domovini. To je ene take vrste demokratična solidarnost. Obnašaš se pač tako, da je dobro tako zate, kot za skupnost. A je tko težko razumet?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BluPhenix ::

Kaj pa če so državljani last države? Država daje ljudem možnost da so del nje ne pa obratno.

nevone, državna blagajna se ne polne le preko davkov, če ne veš jo polnejo tudi firme katerih večinski lastnik je država.
ne, avto ni tvoj, če boš šel tja ti ne bodo rekli nisi bil izvoljen, ampak ti bojo rekli da je predsedniški urad kupil avto in ne ti. To je isto kot da bi šel težit neki firmi da je en del službenega avta tvoj, ker si kupil njihove proizvode za katere si plačal več kot je njihova proizvodna vrednost, torej si vložil del denarja v firmo...

nevone: vladno letalo smo tudi kupili državljani, da bo vlada lahko boljše opravljala svoje delo ne?

perci ::

"Delniška družba je gospodarsko najpomembnejša kapitalska družba in posamezni delničarji niso tisti, ki dajo d.d. naravo pravne osebe, temveč je sam kapital tisti, ki daje družbi njeno pravno naravo in tudi predstavlja družbo kot pravno osebo. Zato je kapital d.d. poimenovan kot poosebljen kapital in je - v grobem - tudi temeljno vsebinsko obeležje delniških družb v vseh pravnih sistemih.
Poosebljen kapital je nosilec vseh pravic in obveznosti d.d. kot pravne osebe."

Takole ga "serje" Krešo Puharič v komentarju ZGD.

borchi ::

kopernik:
Ja, jasno je, da državo "implementirajo" državljani.


mamo v eni državi samo družino kopernik in družino borchi. in državni telekom. polovica družine borchi umre. če je telekom res od družine kopernik in družine borchi, kdo pol vodi evidenco, da je zdej na glavo borchijev 2x več delnic telekoma? mislim, da nobeden. koperniki bojo lepo na boljšem zardi nesreče borchijev. qrc pa taka implementacija.

mogoče si je še najbolš predstavljat državo kot pravni subjekt, kjer so državljani "zaposleni".

in ti "zaposleni" so stakeholders ne pa shareholders. nekdo tu meša ta dva pojma.
l'jga

M-man ::

Telekom je privatno podjetje, ki se ne financira s proračunskim denarjem, edina povezava med podjetjem in državo pa je lastništvo. Slednje pa je le posledica načina privatizacije. Če Telekom zaide v finančne težave podpore ne bo dobil zato ker je državno podjetje, pač pa zgolj zaradi dejstva, da je ključni igralec v Sloveniji na področju telekomunikacije. Lastništvo tu ni važno. Mura je državno podjetje, vendar tudi, če bi bila v sklopu privatizacije v celoti lastninjena, bi dobila podporo - ker gre za nacionalni interes.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Thomas ::

Link za komuniste, ki ne vejo, ka so to delniške družbe.

People who buy stock in corporations are owners of that corporation. They risk their money (personal wealth) on the success of the business. Any business is risky because the future is uncertain. The owners of the business bear that risk. If the business succeeds, the owners benefit.


Amen.

borchi ::

link za kapitaliste, ki ne znajo brat

People who buy stock in corporations are owners of that corporation.


nisi kupu/kupla delnic telekoma? nisi solastnik/lastnica.
l'jga

Thomas ::

Kolikor je država solastnica firme, se dividende delnic usmerjajo v proračun države.

To lastništvo, je potem dodaten vir proračunskega denarja.

Telekom ima naprimer milijardo tolarjev profita, ki se razdeli delničarjem. Ker je država 64% lastnik, gre 640 maljonov v državni proračun.

Poleg tega pride v državni proračun tudi davek na dohodke iz dobička, ki ga plačajo drugi delničarji.

Liberalistična shema je, naj gre lastništvo države drugim delničarjem, država naj svoje delnice odproda, pospravi kupnino v proračun, za naprej naj se pa proračun financira iz (čimmanjših) pobranih davkov na dobiček tistih drugih delničarjev.

Predvideva se, da vlada v imenu države nima časa, da se ukvarja z gospodarskimi dejavnostmi. Te se outsorsajo privatnim kapitalistom (naprimer poštarju, ki je s prvo plačo (ali penzijo) kupil te delnice.) Smatra se, da je naloga ljudi, da skrbijo za ekonomijo na lastniški ravni, plačani iz proračuna (izvoljeni in imenovani in najeti) pa skrbijo za državne posle.

Ljudem se zaupa, da se bodo pametno odločali, takorekoč izkorišča se njihove možganske sposobnosti, za pametno investiranje in rast kapitala.

Kapitalizem je all about pametno izkoriščanje virov. 100 tisoč ali milijon lastnikov več ve, kot en lastnik (država), pa čeprav ima ta najetih 1000 strokovnjakov za to.

Tako kažejo izkušnje. Da ta kapitalistična vera v pamet ljudi ni neupravičena. Tako kot je učinkovita tudi demokracija, ki zaupa presoji milijonov.

Thomas ::

Bottom up princip ekonomskega odločanja, je Amerika.

Topdown princip ekonomskega odločanja, je Sovjetska Zveza.

Thomas ::

> People who buy stock in corporations are owners of that corporation.

Ne, nisi kupil. Državna lastnina so. Dobiček iz tega gre v proračun.

Ima pa Telekom tudi druge lastnike, ne samo državo. Ti so delnice kupili - ne vem kako, ne poznam podrobnosti. Morda so jih zamenjali za privatizacijske vavčerje, morda kako drugače. Ni bistveno.

TODA! Telekom je delno državno podjetje in državljani so kot državljani upravičeni do bonitet iz proračuna, v katerega se steka del dobička. Dokler ni zadeva (Telekom) povsem privatiziran.

Proračun je pa druga zgodba. Tega hočemo po kontih na net!

borchi ::

konec off topic predavanja? hvala!

on topic: sem js po tem predavanju kj bolj lastnik telekoma? nisem.

amen.
l'jga

Phil ::

Hm,
(borchi)prvič slišim, da je dolžnost uprave delniške družbe delat v dobro lastnikov?
(cman)Kaj pa drugega dela uprava? Dela samo v lastno dobro al kaj?
(borchi)a ti to na pamet al mi boš pokazal od kdaj mora uprava namesto v dobro družbe delat v dobro lastnikov.

(M-man) Uprava mora delati za dobro lastnikov.
(borchi) @m-man: ja!

?

@Boeing
Uprava mora delat samo in izključno v dobro družbe. Če pa je to dobro tudi za lastnika, bo pa lastnik povedal in če dobro delaš, temu primerno nagradil.
In odstavil celotno upravo če dobička ne bo dovolj (oz. bo celo negativni poslovni izid). Torej uprava, ki ne bo delala v dobro lastnikov ne bo dolgo na čelu podjetja.
LP

BluPhenix ::

Thomas, borchi je dal komentar na voj posta zaradi tistih, ki so govorili da so solastniki telekoma, ker so državljani slovenije, čeprav niso kupili delnic, zato je povdaril BUY.


Sicer je pa tema že zelo off-topic, saj naj bi se pisalo o peticiji in telekomu ki noče dat zastonj imenika...

borchi ::

@cman: ja, iz tega kar si ti sestavu skup bi si človek lahko mislu, da se mi mal meša. v bistvu se strinjam z večino tega kar je m-man reku v tistem postu. glede v čigavo dobro mora delat uprava pa mislim, da sem ene parkrat eksplicitno povedal moje stališče. prav žalostno, da se morš s takimi "triki" ven vlečt.

je pa spet zanimivo, da ne veš kdo nastavi in razreši upravo. res, najbolš, da se vrnemo na temo. velik manj kozlov bo ustreljenih, če sam reče folk zastonj imenik al pa ne zastonj imenik.
l'jga

Ziga Dolhar ::

Hmmm. Perci, nam je Štiblar lansko leto razlagal, da je delnica "lastniški vrednostni papir" (obveznica pa "dolžniški v.p.").
https://dolhar.si/

perci ::

Ziggga, sam citiram Kreša Puhariča, ZGD s komentarjem (od GV-ja), stran 261. Sej pravm, tip očitno nima pojma - zagrizen komunist očitno :D.

Če bi bil lastnik delnice hkrati tudi lastnik določenega dela gospodarske družbe, bi v vsakem trenutku lahko zahteval bodisi svoj idealni delež lastnine v naravi ali pa v izplačilu nominalne vrednosti od drugih lastnikov delnic. Jasno je, da tega ne more.

Je pa res, da delnica daje določena upravičenja, ki nekoliko spominjajo na lastniška upravičenja.

Thomas ::

> Če bi bil lastnik delnice hkrati tudi lastnik določenega dela gospodarske družbe, bi v vsakem trenutku lahko zahteval bodisi svoj idealni delež lastnine v naravi ali pa v izplačilu nominalne vrednosti od drugih lastnikov delnic. Jasno je, da tega ne more.


RTMFLO!

To dobi lastnik delnice z njeno prodajo na borzi!

Kje ti živiš? V Pjongjangu?

perci ::

S prodajo na borzi on dobi tržno vrednost, ne pa nujno realne vrednosti deleža delnic, katerih lastnik je. Poleg tega to ni to. Če si ti solastnik npr. kolesa, lahko vedno zahtevaš od drugega lastnika, da bodisi on od tebe tvoj delež odkupi ali obratno bodisi, da zadevo skupaj prodata nekomu tretjemu. A lahko to zahtevaš od ostalih solastnikov delnic?

Kje ti živiš? V pokvarjenem protokolu? Zmanjkalo nanobotov?

Thomas ::

> S prodajo na borzi on dobi tržno vrednost, ne pa nujno realne vrednosti

Tržna vrednost je edina realna vrednost. Katero "realno vrednost" imaš ti sploh v mislih? Tisto, ki jo zapove centralnoplanska komisija?

> Če si ti solastnik npr. kolesa, lahko vedno zahtevaš od drugega lastnika, da bodisi on od tebe tvoj delež odkupi ali obratno bodisi, da zadevo skupaj prodata nekomu tretjemu.

Lahko ja. Lahko zahtevaš. Če ima pa on denar, da bo od tebe kupil polovico kolesa po "realni ceni", je pa vprašanje. Ali pa kdo tretji. Odvisno od razmer na trgu svinjskih polovic. Sorry, trgu (vzdolžnih?) polovic koles.

> A lahko to zahtevaš od ostalih solastnikov delnic?

Vedno lahko prodaš delnico po ceni, za katero jo kdo kupi. Če jo kdo kupi. Verjetno jo, če ceno dovolj spustiš. Kot za vsako stvar.

> Kje ti živiš? V pokvarjenem protokolu? Zmanjkalo nanobotov?

Ni tako hudo. Le ti nimaš razčiščenih bazičnih pojmov o kapitalizmu in osnovnošolski ekonomiji v letu Gospodovem MMV.

Sej nisi edini, če ti to kaj pomaga prenašat ta felerček.

perci ::

Hehe Thomas, bravo :D.

Tržna vrednost je edina realna vrednost. Katero "realno vrednost" imaš ti sploh v mislih? Tisto, ki jo zapove centralnoplanska komisija

Sem lastnik 40% delnic delniške družbe A. Vrednost 100% delnic na borzi je 1 mio EUR. Vrednost premoženja družbe A v premičninah in nepremičninah znaša 2 mio EUR.

Torej lahko prodam svoje delnice na borzi za 400.000 EUR, če pa bi prodali vso premoženje d.d. bi dobil 800.000 EUR. Toliko o realnih cenah.

Thomas ::

Potem delničarji, če ste pametni, zaprite firmo dol in prodajte nepremičnine!

Sej je vse vaše.

Če si pa manjšinjski delničar, pa se drugi s tabo ne strinjajo, da bo cena vedno pod nepremičninami ... potem spet stori kar lahko! Prodaj tele delnice, če misliš, da so nevredne.

Kapiš, počas?

perci ::

Če si pa manjšinjski delničar, pa se drugi s tabo ne strinjajo, da bo cena vedno pod nepremičninami ... potem spet stori kar lahko! Prodaj tele delnice, če misliš, da so nevredne.

Ja vidiš, če si pa manjšinski lastnik kolesa pa lahko realno delež cene tega kolesa dobiš.

Kapiš, počas?

Ja - razumem, da kaj dosti ne razumeš.

Utk ::

Če bi bili res državljani lastniki Telekoma in bi šlo telekomu slabo, bi morali vsi državljani dobiti domov položnico, da se nabere denar, da se Telekom spravi iz zagate. Lahko torej to naredijo?

Hehe, točno to bi naredili...seveda tistim, ki imajo telefon, ob naročnini, drugih se itak ne tiče. No, sej to bi itak vsaka firma naredila, monopolist pa še tolko lažje.
Je pa naravnost nesramno, da ima monopolistična večinsko državna firma toliko dobička...če ne drugega ga bi lahko kam vložili...recimo v ADSL brez ISDN-ja:D pa tudi v zastonj imenik na internetu.

M-man ::

OK, kolikor razumem nekateri zahtevajo na trgu knjigovodsko vrednost podjetja. Ekonomsko gledano je to povsem nemogoče, ker se pri tej ceni upošteva blagovno znamko, znanje zaposlenih, ki se kaže v rasti podjetja... Edini način, da se vsa ta nematerialna vrednost upošteva pa je borza. Upam, da je logično, da je podjetje Adidas več vredno od po opremi identične korporacije na Kitajskem.

Ne vem zakaj bi bilo to čudno, da ima državno podjetje visok dobiček. Lastnik ni samo država in vsak pameten lastnik bi vodil enako poslovno politiko, kot jo ima trenutno Telekom. Če to ne bi bilo tako, bi bila država dejansko slab gospodar.

Druga stvar zakaj mora Telekom imeti dobiček je pa v ceni na trgu. Sigurno bo država v prihodnosti s prodajo svojega deleža dobila več, če bo Telekom izkazoval visoke dobičke. Ja?
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

kopernik ::

borchi:
Nimam pojma kaj si hotel povedati s svojo repliko, samo moje trditve, da država brez državljanov ne more obstajati, nisi ovrgel. Seveda se strinjam, da ne moreš zahtevati predsedniškega avtomobila, je pa ta avto ravno toliko tvoj kot je predsednikov.
Glede Telekoma; če je država večinski lastnik, potem smo državljani večinski lastniki. Vendar, ker imamo sistem, kjer se izvoli predstavnike ljudstva, ki upravljajo z državo v imenu ljudstva, ne more kar vsak posameznik upravljati s premoženjem, kot se mu zdi. Večina izvoli posameznike, ki imajo to moč, da dejansko vplivajo na državna podjetja. Torej državljani posredno upravljajo z državno lastnino (oz. nadzirajo upravljalce, ki se jih po potrebi zamenja), tudi podjetji.

borchi ::

@kopernik: ne vem, če zgd kje omenja, da je razlika med delniško družbo, ki je v lasti države in tiste, ki ni v lasti države. če ne omenja razlike, ti niti jaz nisma lastnika telekoma. nisma vpisana v delniško knjigo, ne morema nastavit nadzornega sveta, ne dobima dividend, nimama glasovalnih pravic... pa so lahko referendumi in ne vem kaj še. zakon je tak.

država brez državljanov? kdo je reku, da sem sploh hotu ovržt tvojo trditev. psi niso mačke.
l'jga

IceBone ::

Bottom line je, da vi hočte plačevat za imenik. Kakor vam drago, sej je vaš dnar. :\

Thomas ::

> Bottom line je, da vi hočte plačevat za imenik. Kakor vam drago, sej je vaš dnar.

Mogoče ga bo kdo kdaj izdal in služil z reklamo za CocaColo na njem.

Mogoče bo kmalu na razpolago paket za Vodafone ali Mobitel, ki ima ves EU imenik že vgrajen v aparat, ki se brezplačno dobi s paketom "NOTORIČNI GOBEZDAČI". Updatei so avtomatični.

Mogoče bo skype požrl vse tele čudake, zraven bo pa znal po Googlu zbrskati vsakega živega na planetu.

Mogoče bo imenik nepotreben, ker bodo telefone izrinili gumijasti trakovi okoli glave (Borg Bjorn style), ki prenašajo misli med glavami.

Bomo videli, ko se razmahne konkurenca.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali lahko podjetje kupi vse delnice svojega podjetja?

Oddelek: Loža
205899 (3954) shubell
»

Cena prisilne dokapitalizacije NKBM

Oddelek: Problemi človeštva
357366 (6387) BlueRunner
»

Nov vladni časopis (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
995780 (3797) Thomas
»

Referendum o Zavarovalnici Triglav (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
503470 (3470) Avby
»

Ali so delničarji lastniki podjetja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31821374 (20221) Vajenc

Več podobnih tem