» »

Ali lahko podjetje kupi vse delnice svojega podjetja?

Ali lahko podjetje kupi vse delnice svojega podjetja?

podtalje ::

Sicer se najprej opravičujem za tako vprašanje v Pomoč in Nasveti, vendar res nisem najdel bolj
primernega foruma za to. (mogoče bi bilo res dobro, da bi odprli še eno forum za ekonomijo)

Skratka, stvar je naslednja:
Zanima me, ali lahko delniška družba odkupi vse delnice svojega podjetja. Po mojem mnenju se v tem primeru pojavi dolečen paradoks, ker s tem ni nobenega konkretnega osebka, ki bi dejansko bil lastnik podjetja.
Jaz osebno sem stavil z dotično osebo, ki trdi, da je to izvedljivo( z izjemo ene delnice), s čimer pa se jaz ne strinjam.

Zanima me vaše mnenje, po možnosti podkrepljeno z konkretnimi navedbami zakona, ki to ureja.

CallMeAl ::

zdi se mi, da je pravno lastništvo lastnih delnic omejeno na 10% vseh delnic podjetja. če želi podjetje kupiti več delnic, mora kupljenih 10% umakniti. to pomeni, da ne sme več kupovati lastnih delnic, ko ima podjetje 9 ali manj izdanih delnic, saj bi nakup ene delnice presegal dovoljenih 10%.

podjetje, ki odkupi in umakne večino lastnih delnic, obratuje predvsem na dolgovih, kar ni optimalno zaradi prevelikega tveganja; ker vse tveganje nosijo upniki, bo podjetje soočeno s slabimi pogoji financiranja.

LP

Thomas ::

Hm ... kupil bi (kot d.d.) po eno delnico vseh podjetij v SI, ki niso sama svoj lastnik. Moram kupiti tudi svojo delnico?

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kupiš jih lahko, Thomas. Toda nikoli jih ne boš imel!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Lahko bi jih tudi imel. Toda nikoli samo delnice le takih in vseh takih podjetij, ki nimajo svojih delnic v portfoliu.

Lahko bi jih kupoval (in prodajal) kolikor bi jih hotel, toda nikoli ne bi imel le delnic vseh podjetij, ki nimajo svoje delnice med premoženjem. To je že Bertrand Russell sprevidel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Cr00k ::

hmm... vprašanje si mal cudn postavil... ker nevem tocno kaj sprasujes....

A. Da podjetje X kupi VSE delnice (podjetja X)...> NE MORE! (Lahko samo do 10%, za nagrade upravi in podobno...)
B. Da podjetje X kupi VSE delnice svojega podjetja (podjetje XY),... LAHKO. Koncentracijo pa more prijavt Plahutniku (in molt da bo Plahutnik dal zegen)...

C. Varjanta pa je da kupi Vse delnice "Tujega" podjetja Y...

Thomas: Bolj zakompliciran nebi znal se jaz napisat :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()

Cr00k ::

Evo tole je iz ZGD-ja :)


Pridobivanje lastnih delnic

240. člen

(1) Družba sme pridobivati lastne delnice le:
- če je pridobitev nujna, da bi družba preprečila hudo, neposredno škodo;
- če naj se delnice ponudijo v odkup delavcem družbe ali z njo povezane družbe;
- če delnice pridobi zato, da bi delničarjem zagotovila odpravnino po določbah tega zakona;
- če je pridobitev neodplačna;
- da pridobi delnice pri nakupni komisiji;
- na podlagi univerzalnega pravnega nasledstva;
- na podlagi sklepa skupščine o umiku delnic po določbah o zmanjšanju osnovnega kapitala.

(2) Skupni nominalni znesek delnic, pridobljenih za namene iz prve do tretje alinee prejšnjega odstavka, ne sme skupaj z drugimi lastnimi delnicami, ki jih družba že ima, presegati vrednosti desetih odstotkov osnovnega kapitala. Takšna pridobitev lastnih delnic je dovoljena le, če družba pridobi delnice tako, da oblikuje sklad za lastne delnice, ne da bi zmanjšala osnovni kapital ali po zakonu oziroma statutu predpisan sklad, ki se ne sme uporabljati za plačila delničarjem. V primerih iz prve, druge, četrte in pete alinee prejšnjega odstavka je pridobitev dopustna le, če je za delnice plačan celotni nominalni ali višji emisijski znesek.

(3) V primeru iz prve alinee prvega odstavka tega člena mora uprava na prvi naslednji skupščini poročati o razlogih in namenu pridobitve, o številu in nominalnem znesku delnic ter o vrednosti delnic. V primeru iz druge alinee prvega odstavka tega člena se delnice v enem letu po pridobitvi ponudijo v odkup delavcem.

Cr00k ::

Tako... upam da sem ti pomagal...

aja Stavo si DOBU.... :)

Lohka prasam za kaksen znesek sta se sla stavt...?

podtalje ::

Stava je taka, kot običajno - zaboj piva.

Še vedno pa nisem čisto prepričan, da sem stavo dobil.

Če prav razumem 240. čl. ZGD, je omejeno na 10% samo v prvih treh alienajh, v primerih
od 4-7 alineje pa lahko družba teoretično pridobi tudi 100% delež.
Kako je potem z omejitvami v teh primerih?
Pri umiku delnic je to bolj ali manj jasno. Kaj pa je mišljeno pod - če je pridobitev neodplačna ali pridobitev pri nakupni komisiji?

Cr00k ::

- če je pridobitev neodplačna;
-->to pomen da jih dobi zastonj...da jih ni treba placat...

- da pridobi delnice pri nakupni komisiji;
--> lastnik bankrotira, delnice gredo na drazbo, podjetje jih pa kupi...(se zavaruje pred neresnimi lastniki...kot primer)

- na podlagi univerzalnega pravnega nasledstva;
--> to je ze mim :) to je blo aktualno priblizno do leta 94 (nlb)

- na podlagi sklepa skupščine o umiku delnic po določbah o zmanjšanju osnovnega kapitala.
-->V tem primeru pa delnice ubistvu ne pridobi... ampak jih "stornira"... s tem pa zmanjsajo osn. delez.

Torej... TEORETICNO bi lahko na "kratki rok", podjetje (majhna d.d) pridobilo 100% delnic...

...ampak v danasnih dneh je nemogoce, da bi bil kdo tolk prijazen, pa dal zastonj delnice podjetju... :) Ce je lastnik 100% delnicar... pa bankrotira... pred bankrotom po vsej logiki proda delnice, in se zavaruje pred propadom...

Prakticno nemogoce...

...poanta D.D je da je veliko lastnikov... Vec kot je lastnikov bolj je neverjetno, da bi jih 50% umrl, 50% bi bili pa tako radodarni in podarili delnice....:)

ps. ce bi hotelo podjetje kupiti 100% delnic... bi moralo imeti veliko denarnih rezerv...kar je nelogicno da bi jih imelo..., dela izgubo s tem... (inflacija...), cetudi bi jih imelo, bi podjetje postalo nelikvidno... in potem potegne vse za sabo...

Lp, Cr00k

podtalje ::

@Cr00k: Se ti najlepše zahvaljujem za natančno razlago. Mislim, da je sedaj vse jasno.

bryden ::

Ce hoces odgovor na tvoje vprasanje, moras najprej razumeti princip zakaj in kako podjetja sploh zacnejo kotirati na borzi in sploh izdajajo svoje delnice.

V začetku govorimo o d.o.o., kjer je omejeno število lastnikov. Mislim da se zgornja meja vrti okoli 5 (ne me drzat za besedo).

Prej ali slej se majhno, a uspesno podjetje, ki bi se rado prebilo v vrh, sooči s problematiko lastnega financiranja. Torej kako dobiti denar za nadaljni razvoj (z lastno proizvodnjo gre ponavadi prepočasi). Zato se odloči za borzno kotacijo. Določijo število delnic. Npr. 10000 in neko začetno vrednost posamezne delnice.
Obstoječi lastniki si ponavadi takoj pripišejo levji delež, ostalo gre pa preko borze do posrednikov, ki nakupijo delnice v prvem planu. Ti kot mali vlagatelj takih delnic ne boš mogel kupit iz prve roke. Počakat boš moral, da jih najprej nakupijo banke, posredniške družbe, veliki vlagatelji.. Ki jih potem postopoma sproščajo v obtok, torej med male vlagatelje.

Torej delnice so zgolj način kako priti do denarja.
Logika zakaj podjetja sploh odkupujejo lastne delnice je pa sledeča:
1. za umik iz obtoka. S tem se logično poveča vrednost preostalih delnic. Tu je precej preventive. Ker bi lahko direktor zlorabljal svoj položaj. Najprej sam kupil nekaj delnic. Potem pa svojim delnicam dvignil vrednost z nakupom tujih delnic preko družbe.

2. Lahko jih kupijo kot nagrado zaposlenim. Vemo, da je za "svojo" rit lažje delat kot za šefovo


Kar se zakonov tiče so ti zgoraj razložili. Če pa pogledaš logično... Pa podjetje samo sebe ne more kupit. Delnice naj bi bile odraz vrednosti podjetja. Torej podjetje naj bi teoretično imelo premoženje in vrednost št.Delnic x NjihovaVrednost.
Torej bi se moralo podjetje gromozansko zadolžiti za nakup (kar je nesmisel, saj so ravno zaradi tega izdali delnice) ali pa prodati vse svoje premoženje (kar spet ni najbolj logično).

Torej NE, podjetje ne more kupit neomejeno svojih delnic.

Cr00k ::

>V začetku govorimo o d.o.o., kjer je omejeno število lastnikov. Mislim da se zgornja meja vrti okoli 5 (ne me drzat za besedo).

ni nujno da druzbeniki najprej ustanovijo D.O.O., lahko takoj D.D. in se jim ni treba preoblikovati... (ker preoblikovanje je zelo zahtevna rec... tono papirja... no statut druzbe...ipd.
Pa se to glede najvec druzbenikov v D.o.o.:

408. člen

(1) Družbo lahko ustanovi ena ali več fizičnih oziroma pravnih oseb, ki postanejo z ustanovitvijo družbe družbeniki.

(2) Družba ima lahko največ 50 družbenikov.

(3) Družba ima lahko več kot 50 družbenikov le, če to dovoli minister, pristojen za gospodarstvo


>Prej ali slej se majhno, a uspesno podjetje, ki bi se rado prebilo v vrh, sooči s problematiko lastnega financiranja. Torej kako dobiti denar za nadaljni razvoj (z lastno proizvodnjo gre ponavadi prepočasi). Zato se odloči za borzno kotacijo. Določijo število delnic. Npr. 10000 in neko začetno vrednost posamezne delnice.

Ne neko zacetno vrednost delnice... Ne morejo doloct na primer 100sit za delnico:

173. člen

(1) Najnižji nominalni znesek delnic je 1.000 tolarjev. Delnice z nižjim nominalnim zneskom so nične. Za škodo iz take emisije odgovarjajo izdajatelji solidarno.

(2) Višji nominalni zneski se morajo glasiti na 2.000 tolarjev oziroma na njihov večkratnik.

(3) Določbe prvega in drugega odstavka tega člena veljajo tudi za potrdila o udeležbi, ki se delničarjem izročijo pred izdajo delnic (v nadaljnjem besedilu: začasnice).



>Obstoječi lastniki si ponavadi takoj pripišejo levji delež, ostalo gre pa preko borze do posrednikov, ki nakupijo delnice v prvem planu. Ti kot mali vlagatelj takih delnic ne boš mogel kupit iz prve roke. Počakat boš moral, da jih najprej nakupijo banke, posredniške družbe, veliki vlagatelji.. Ki jih potem postopoma sproščajo v obtok, torej med male vlagatelje.

ja to je le ena od moznih dokapitalizacij... (Ponavadi se d.o.o-ji ne dokapitalizirajo/preoblikovanjem z izdajo novih delnic...) Samo njihov osn. kapital se sorazmerno med lastniki spremeni v delnice...

>Torej delnice so zgolj način kako priti do denarja.

Hehe, to velja za borzne posrednike... Za lastnike pa poleg dobicka, tudi lastnistvo...ipd.

>Logika zakaj podjetja sploh odkupujejo lastne delnice je pa sledeča:
1. za umik iz obtoka. S tem se logično poveča vrednost preostalih delnic. Tu je precej preventive. Ker bi lahko direktor zlorabljal svoj položaj. Najprej sam kupil nekaj delnic. Potem pa svojim delnicam dvignil vrednost z nakupom tujih delnic preko družbe.

Zato pa ima vsaka D.D. nadzorni svet... pa poleg tega je tudi kaznivo...

>2. Lahko jih kupijo kot nagrado zaposlenim. Vemo, da je za "svojo" rit lažje delat kot za šefovo

ponavadi je to nagrada Upravi :)))


Kar se zakonov tiče so ti zgoraj razložili. Če pa pogledaš logično... Pa podjetje samo sebe ne more kupit. Delnice naj bi bile odraz vrednosti podjetja. Torej podjetje naj bi teoretično imelo premoženje in vrednost št.Delnic x NjihovaVrednost.
Torej bi se moralo podjetje gromozansko zadolžiti za nakup (kar je nesmisel, saj so ravno zaradi tega izdali delnice) ali pa prodati vse svoje premoženje (kar spet ni najbolj logično).

ni treba da se zadolzi...niti da proda vse svoje premozenje...oz. kaj podobnega
Primer:

Delniska druzba X ima 10.000.000 sit osn. kapitala... D.D. ne kotira na borzi... Vsako leto imajo 3mio sit cistega dobicka... ki ga dajo na konto "Dolgorocne nalozbe" v 4 letih se jim nabere 12mio sit + dobicek od nalozb...
Teh 12mio sit ponudijo lastnikom... Se pravi 20% visja cena na delnico, VSI lastniki sprejemejo ponudbo, podjetjeX ima 100% lastnih delnic v svojem porfelju...+ dobicek od nalozb- tako da je podjetje likvidno

VENDAR JE TO NEZAKONITO!

>Torej NE, podjetje ne more kupit neomejeno svojih delnic.
Sej tudi ni neomejeno stevilo izdanih delnic :)

Kot sem par postov visje napisal je: Na kratki rok lahko izjemoma pridobi 100% lastniski delez...

Thomas ::

> Na kratki rok lahko izjemoma pridobi 100% lastniski delez...

Zelo zanimivo. Kdo je potem takrat lastnik. IMHO, sama svoj. Tako kot človek, naprimer. Čeprav človek ni ravno svoj lastnik ... hm ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Cr00k ::

Thomas to je teoreticno... pa se na kratki rok...

kdo je takrat lastnik? Noben...

Zakaj BI lahko prislo do tega? Odgovori par postov visje...

Lp, Cr00k

shubell ::

se opravičujem za obujanje stare teme ampak mislim da spada v pravi kontekst.

Kaj bi bilo v primeru da nekdo odpre podjetje A. To podjetje ustanovi podjetje B. Potem pa od lastnika, podjetja B kupi podjetje A?

driver_x ::

V tem primeru pride do stack overflowa.

moj_nick ::

shubell je izjavil:

Kaj bi bilo v primeru da nekdo odpre podjetje A. To podjetje ustanovi podjetje B. Potem pa od lastnika, podjetja B kupi podjetje A?


Sodišče ti zavrže vlogo kot nerazumljivo ;)
110111001001010001010000

alexa-lol ::

moj_nick je izjavil:

shubell je izjavil:

Kaj bi bilo v primeru da nekdo odpre podjetje A. To podjetje ustanovi podjetje B. Potem pa od lastnika, podjetja B kupi podjetje A?


Sodišče ti zavrže vlogo kot nerazumljivo ;)


Glede na gibanja v zadnjem času v to nisem ravno prepričan. :)

Potem maš pa še tisto "da podmažeš", in s podmazanjem se da čuda stvari zrihtat, čeprav so popolnoma nelogične.

MadMicka ::

Načeloma je prepovedano, razen v zakonsko določenih primerih. Poglej si 251. in 247. člen ZGD-1. Gre za lastne delnice.

p.s.: kar se tiče podkupovanja, dobil so cel kup politikov, ki so jemali podkupnine, pa enga sodnika. Očitno to kaže na znano dejstvo, da če se že koga da podkupit, je to politik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

shubell ::

No ja potem je mogoče clo v kakšni banana republiki to izvedljivo ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shubell ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple začenja deliti dividende in odkupovati lastne delnice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10715675 (10448) Invictus
»

Davcni otegljaj pri prodaji vrednostnega papirja

Oddelek: Loža
224032 (2791) gapi030
»

Ali so delničarji lastniki podjetja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31821375 (20222) Vajenc
»

Peticija proti Telekomu Slovenije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
817124 (5836) Thomas
»

Microsoft in Bill Gates

Oddelek: Loža
92623 (2361) marS

Več podobnih tem