» »

[ Windows Vista ] Vprašanja in težave

[ Windows Vista ] Vprašanja in težave

««
74 / 79
»»

andraž ::

Pozdravljeni.

Imam naslednjo težavo. Kupil sem nov prenosnik Asus M51Tr in sem poskusil naložiti visto, pa mi nekako ne uspe. Ob zagonu računalnika mi z vstavljenim CD-jem izpiše naslednje sporočilo. "not found any active partition" V biosu sem nastavil CD/DVD kot primary boot. Poskusul sem z inštalacijo XP-jev, katera se sicer začne, vendar se kmalu pojavi blue screen, tako da je treba računalnik resetirati. Prenosnik sicer nima gonilnikov za XP. V čem je problem. Hvala za odgovore.

lp A.

bluefish ::

v BIOSu nastavi SATA Native Mode na Disabled. Lahko je stvar poimenovana tudi malo drugače, vendar je dokaj podobno temu.

gobec ::

Imam Acer aspire 5020g notesnik, ki ima že ob nakupu naloženo visto. Takoj po nakupu sem inštaliral xp-je. Žal nisem naredil nobenega backupa. Zdaj bi želel dati nazaj visto gor. Vem da obstaja neka skrita particija. V info. je distk velik 160 GB, ko pogledam pa C in D particijo ki jih imam sta skupaj veliki 136 GB. Je teh 24 GB ta skrita particija(drugih particij ne vidim)? Na kakšen način bi lahko inštaliral to licenčno visto brez prej narejenega backupa in brez da bi rač poslal na servis?

Dejancek ::

blueFish :

Odgovarjaš že, sam z nobenim odgovorom ali prikazano rešitev ;)

Klemzz ::

@gobec, nekje probi dobit clean iso od viste, važna je serijska izdelka in ne dvd plošček.

Ja dobil sem iso od viste in ga zapeku na DVD. Kaj zdej kar bootam iz biosu tako kot pri instalaciji XP-jev? Pri inštalaciji se formatira samo particija na katero inštaliram al tudi druge?

tilinho20 ::

Spet jaz. :?
Hotel sem prižgat svoj računalnik toda Windows me je presenetil z nekim boot\bcd errorjem. Ok, dam od Viste inštalacijski sistem in dam repair. Nato ni delalo tako da sem dal še enkrat repair. Po kasnejšem nadaljevanju, pa se mi je pojavila napaka, ki jo lahko vidite na spodnji sliki. Sedaj ne morem priti v Visto (da bi jo inptaliral-repair), ker ko piše "Windos is loading files" (al kaj že_) mi po zloudanju javi napako na spodnji sliki.

[url=http://www.shrani.si/?Z/E5/msCu9fp/dsc0...

Pozna kdo rešitev?

Klemzz ::

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Klemzz ()

ko ti je javilo tisto v zvezi z bcd bi moral uporabiti ukaza fixboot in fixmbr in bi najbrž delovalo, z dvakratnim zaporednim repairom pa si stvar še poslabšal. Poskusi, če bo pomagalo sedaj, vendar dvomim. Prav tako morda uporabi safemode.

ko ti je javilo tisto v zvezi z bcd bi moral uporabiti ukaza fixboot in fixmbr in bi najbrž delovalo, z dvakratnim zaporednim repairom pa si stvar še poslabšal. Poskusi, če bo pomagalo sedaj, vendar dvomim. Prav tako morda uporabi safemode.

Safemod ne morem it. S čim naj poskusim?

lopov ::

@gobec -- ko si nalagal XP, si formatiral kompleten disk al si pustil servisno particijo? Če si jo pustil obstaja varianta da zaženeš računalo in pritisneš F10, F11 ali F12 da se požene "restore". Spravilo ti bo v stanje ob nakupu.

Če pa že imaš DVD naredi svežo instalacijo ter uporabi ključ, ki je na spodnji strani laptopa. Kako boš formatiral je vseeno, servisne particije nimaš več. Načeloma pa če si že naredil več particijo formatira le sistemsko (tako kot XP in vsi ostali sistemi ...) oz. kakor boš rekel.

A da veš -- preden si se spravil formatirat in nalagat XP bi se moral bolje pozanimat kako je s kasnejšo ponovno namestitvijo Viste. Načeloma naj bi šlo vse OK, a se zna zgoditi da je ključ zavrnjen; gre za "generični" ključ, pravi ključ bi moral pred tem izvoziti skupaj s certifikatom.

@tilinho20 -- F8 ob zagonu da dobiš meni, kjer lahko izbereš "safe mode" oz. varni način.

Drugače pa zagon z DVD s pravo verzijo viste in ročno skopiraj manjkajoče fajle na ustrezna mesta.

Ja sej mi ne more it v safemode. In kako naj skopiram file ;e m no;e v Windows it?

Ja sej mi ne more it v safemode. In kako naj skopiram file če m noče v Windows it?

Drugače pa zagon z DVD s pravo verzijo viste in ročno skopiraj manjkajoče fajle na ustrezna mesta.

Kaj tu ni jasno? Drugače je pa par strani nazaj tudi opisan postopek dela z DVD (nekaj tednov nisem spremljal, tko da "par strani" lahko pomeni tudi 10 :)

Imam problem, ko hočem zagnati to particijo na kateri je vista (skrita boot particija). V biosu imam vklopljeno D2D recovery. Ko se mi računalnik zaganja sem stiskal F10,F11 ali F12 a z nobenim se ni zagnala. Potem sem probal tudi Alt + F10, F11 ali F12 a brez uspeha. Je mogoče še kaj kar bi mogu nastavit da se bi mi zagnala?

T-Majo ::

ENO VPRAŠANJE POD NUJNO:

Gre za prenosnika MSi GX720X. Namreč ima 4gb rama in na njemu je bila nameščena Windows Visa 32bit. Seveda se mi je zdelo brez miselno imeti 32bit OS, ki ne podpira vsega rama, ki ga ima računalnik. Zato sem namestil 64bit Visto. Vse lepo in prav vendar ko pridem v dekstop se mi pojavi oblaček (tako hitro, da niti ne moram videti kaj piše) in računalnik se restarta. Po restartu pa loadanje Windosov traja v nedogled. Tudi po ponovnem restartu nič. Zato sem prvo dal repair in po dolgem čakanju je napisalo Windows cannot repair. Zato sem še enkrat namesti Visto 64 gor in vsa zgodba se je ponovila.

Kaj bi lahko bilo narobe? Trudim se že več ur, da bi upsposobil zadevo.

poženi v SafeMode, če se bo morda na kakšni stopnji ustavilo. Če se ne, potem glej v smeri gonilnikov.
Lahko tudi testiraš RAM s programom Memtest.

T-Majo ::

Pri crcdisk.sys se ustavi.

pravnik ::

A mi lahko kdo nekaj pove, kako izklopim opozorilo v visti , da neznan program zahteva dostop do računalnika npr. za TIS?

išči disable UAC ali program TweakUAC.

Kaj res ne ve nobeden kako zagnati to skrito particijo?

kaj piše v navodilih in kateri prenosnik imaš?

Imam Acer Aspire 5920g. V navodilih nism nič pametnega našel, bom pa še enkrat pogledal.

maXo ::

Zanime ma naslednje:

Po izključitvi UAC, se mi je pri uri, prižgal rdeč ščit z križcem - varnostno opozorilo ker sem pač uac izklopil.
Zanima me, ali se ta križec čez čas izklopi, ali gori zmeraj ko uac ni vklopljen?

Lp!

edit: sem že uredil, hvala vseeno :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: maXo ()

@gobec -- imam isti laptop ... z nalaganjem XP si pobrisal info o "rescue" particiji, tko da ti podatki na njej ne pomagajo.

Naredi svežo instalacijo in uporabi ključ s spodnje strani računala. Pomoje bo šlo vse OK, meni je uspelo (originalno imam x86, pa sem dokupil ram in naložil x64).

V kolikor si pred eksperimentiranjem zapekel DVD-je s sistemom in aplikacijami (to ti je mogočal acerjev program, naložen na računalniku) lahko ponovno instaliraš tudi na ta način.

HyperGL ::

Mene pa zanima, kako bi dodal v menu (ki se odpre z desnim klikom v praznino v my computer) možnost groupiranja po tipu (type) datotek, oziroma kako bi lahko imel na izbiro grupiranje po tipu datoteke že v defaultu, namreč zdej moram za vsako mapo posebej štelat, zamudno, ko vsak dan dodaš nekaj map...

Je to možno? Je potrebno šarit po registru?

LP

za konkretno sortiranje po tipu žal ne vem, ti bo pa morda pomagal sledeči link, da si Vista zapomni nastavitve mape in jo uporabi pri podmapah: http://www.askvg.com/how-to-fix-annoyin...

Bo pa za tvoje verjetno brskanje po registru.

k4vz0024 ::

Inštaliral sem Micron JMB363 RAID Driver-je v Visti. Tako je ATA pekač postal SCSI, ki pa to ni.
Sedaj pa nikakor ne znam za ta DVD pekač, ki je ATA inštalirati nazaj ATA gonilnike. Če odinštaliram gonilnik SCSI ta pekač, ga ob zagonu ponovno naloži SCSI.
Namreč Nero noče peči.

Kako naj inštaliram ATA gonilnik?

Kot ghost gonilnik pa je še vedno ATA gonilnik.

Prosim za pomoč:(

jan01 ::

Zgodovina sprememb…

k4vz0024 ::

@jan01

Sem inštaliral te gonilnike. Vendar pa je nastopi težava, da Nero pri verifay javi, da se vsebina na DVDju ne ujema s vsebino na disku. Tudi CRC kode to potrjujejo.

Torej, kako inštalirati RAID gonilnike samo za HD ne pa za DVD pekač?

LP

maXo ::

Pozdravljeni!

Opazil sem problem in sicer, npr. v raziskovalcu, kjer izbiraš kako ti razporedi mape po imenu, vrsti, datumu... to je zapisano v angleškem jeziku in ne slovenskem kot bi moralo biti, kajti vista je poslovenjena preko posodobitev. Vista ultimate x64.

Kakšna rešitev prosim?

lp, sašo!

Hanzo ::

Mal pomoči bi rabu. En program mi je resetiral pisavo v določenih programih v windows visti. Sedaj imam čudno pisavo pa še odebeljena pisava je. Mi lahko kdo pove kok je default pisava za win visto.

hvala

nejcek74 ::

hanzo:
ponovno naloži pisave, če poguglaš boš našel natančen postopek za to, stvar pa gre nekako tako: čez nadzorno ploščo greš do fontov (pisave), tam pod datoteka izbereš namesti novo pisavo, potem pa izberi vse in namesti. Problem je da boš moral klikniti da za vsako pisavo posebej :).

Jaz sem imel podoben problem, s tem da ni bilo č-jev, nakopal sem si ga pa s tem k sem svoje fonte nalagal in povozil ariel in times new roman.

st0jko ::

Kolega pravi da se mu je na visti že drugič zgodilo, da je v neki mapi hotel zbrisat podmapo, vista mu je pa odstranila ceo nadmapo in vse ostale datoteke v njem

primer: odstraniti je hodel D:/filmi/Slumdog Millionaire
zbiralo mu je pa cel D:/filmi direktorij

kdo ve v čem je problem? se je komu že zgodilo kaj podobnega?
keks?

Huh, prvič slišim za kaj takega. Bili so primeri, ko je brisanje glavnega direktorija nekako ohranilo spodnje.

D3m ::

Včeraj mi je Vista začela nagajati. Med download-anjem EVE: online, je OS začel lagat, disk se je upočasnil na veliko in odzivnost sistema je padla. Zanima me, kaj je problem.
Visto imam že leto in pol in še nisem imel problema z njo, adware ali virusov pa tudi nimam.

Konfiguracija PC-ja je v podpisu.

Hvala za pomoč.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

mihasimon ::

Pozdravljeni!

Imam eno hitro vprašanje, ker vidim da obvaldate stvari!

Nabavil sem HP 6730s in ima prednaloženo visto home basic. Sedaj me mika, da bi zamenjal to visto in so me nekateri opozorili, da se rade pojavljajo težave s to prednaloženo visto, kar se tiče izbrisa oz. odstranitve le-te. sedaj me zanima v kolikšni meri je to res. pa če se res pojavljajo težave.

Hvala in Lep pozdrav

M

zakaj bi bile težave? Formatiraš disk in namestiš želen sistem, to je vse.

Naj bi meli neke svoje zapore, prepreke v biosih.. no poskusit bom moral da se bom prepričal ne :)

Zgodovina sprememb…

ja, edina reč je ponavadi odsotnost gonilnikov za SATA kontroler pri XP. V BIOSu poišči opcijo SATA Native Mode ali nekaj podobnega in nastavi na Disabled.

alexmarsic ::

ok. Zdj pa da vam malo opišem mojo situacijo
Za foro sem testiral Windows Vista na
Amd Sempron 2200+ 1,5Ghz
640MB Rama
320GB Diska
Samo problem je da mam Integrirano grafično ki pa jo pod nobenim pogojem noben program ne prepozna... Zdaj pa nevem kaj naredit prosim za pomoč

ja, edina reč je ponavadi odsotnost gonilnikov za SATA kontroler pri XP. V BIOSu poišči opcijo SATA Native Mode ali nekaj podobnega in nastavi na Disabled.

V Biosu imam naslednjo možnost:

Sata device mode in izbiro med: AHCI in IDE

Aja še to: namestil bom visto ultimate, če to kaj spremeni

Zgodovina sprememb…

če nameščaš visto, potem pusti tako, kot je na default. Problem s tem je le pri XP.

imagodei ::

Edino, kar sem jaz opazil do sedaj so bile težave pri nameščanju nelegalne viste na HP-jev prenosnik. Je kolega prišel do mene s tremi različnimi DVD-ji za Visto (Business, corporate...), pa da mu ne uspe inštalirat tko, da bi delalo. In sva poskusila, kaj je to za en hudič. Dejansko so bile težave v tem, da ni bilo nikakor možno ukanit aktivacije in mu je stalno javljalo, da ima 3 dni časa, da uredi. Tudi, če sva probala gor dat Corporate verzijo, ki jo sploh ni treba aktivirat. Noben crack ni prijel; kt bi prenosnik nekak vedel, da je ključ izdelka neveljaven. In to je bil DVD, ki je menda delal BP na drugih mašinah.

Po mojem nasvetu se je kolega sprehodil nazaj tja, kjer je kupil prenosnik in se zdealal, da so mu prodali še DSP verzijo Home Premium Viste.
- Hoc est qui sumus -

macgajver ::

Meni se je pojavil en čuden problemček kar naenkrat brez da bi kaj rihtal v visti imam črke odebeljene ne povsod. Uglavnm to me sploh nebi tako motilo ampak se mi zaradi tega punta program Megui ki mi od takrat ne deluje več. Se je že komu zgodilo to?
tenstan krompir je pa zakon

nejcek74 ::

macgajver: preberi si moj odgovor nekaj strani nazaj, ko je nekdo spraševal o podobnem problemu ali poguglaj, v glavnem: ko si odstranil nek program ali igro, si spotoma pobrisal še par fontov. Zato vista uporabi naslednjega po vrsti (ponavadi bold različico istega).

V nadzorni plošči pošiči fonte in jih ponovno vse naloži. Bedno je, ker boš moral ročno potrditi prepisovanje vsakega.

macgajver ::

Hvala ti tud sanjalo se mi ni kje so te opcije.
tenstan krompir je pa zakon

UNIVERZUM ::

Ker sem malce len in se mi ne da brati 74 strani postov sprašujem (mogoče ponovno), kako rešiti zagato z ramom v visti.
Ker mi je vista konstantno kurila 1.5gb rama od 2gb (antivirus, skype...), sem se odločil nadgraditi ram. No včeraj ves vesel priklopim dodatne 4gb rama. Fino zdej jih mam 6 :P. preverim pod lastnosti sistema, kjer mi pokaže 6 gb. Danes pa šok, ko sem v upravitelju preverjal za nek program, ugotovim, da mi vista uporablja samo 3070mb rama. WTF, preveril sem z everestom, kjer pokaže da je v uporabi 3 gb, da pa imam 4 module... za razlago prilagam slikce.

Vista zazna
 RAM

RAM

Upravitelj oravil
 pokaže

pokaže

Everest se
 strinja

strinja

kaj mi je storiti da bo vista uporabljala celoten ram, namreč še vedno je zaseden 50%. Plata namreč podpira 8gb (tko da tu ni omejitev).

Hvala
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

omejitev je v 32bitni Visti. Kupi 64bit verzijo, če želiš izkoristiti vse.

Tista prejšnja domnevna zasedenost RAMa pa je bila na račun Superfetcha, ki informacije o pogosto uporabljanih aplikacijah naloži v RAM, da se kasneje hitreje zaženejo.
Sedaj bo tudi enako, če boš uporabljal 64-bit varianto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

UNIVERZUM ::

zakaj mi potem napiše vrsta sistema 64bit. in za vse programe ki jih nameščam odpre mapo programske datoteke (X86)?
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe
««
74 / 79
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Vista ali Xp? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
16613232 (9464) Icematxyz
»

Windows XP noče umreti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12314877 (9598) Lawler_
»

Beta SP2 za Visto naslednji teden (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
10813810 (9288) Tr0n
»

Xp ali Vista? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15811017 (7487) ___
»

vista ali xp

Oddelek: Operacijski sistemi
192683 (2268) IVo

Več podobnih tem