» »

Spet je vroče na sodišču Evropskih skupnosti

1 2
3
»

mercutio ::

"Nič nisi komentiral Coca-cole. Še posebej glede na tvojo prejšno trditev, da ne moreš prodajati, če točno ne navedeš vseh sestavin. Z lahkoto jo vseeno najdeš na prodajnih policah kljub temu, da nihče(razen redke peščice) ne ve kaj je Merchandise 7X."

Zakaj se toliko zapičite v določene stvari? A niste že ugotovili da je država oziroma EU tista, ki tehta cost/benefit in postavlja pogoje. Če bi EU po neki varianti ugotovila, da je potrebno od Coca-Cole zahtevati čudežno formulo in da drugače lahko umakne svoje izdelke iz evropskih polic, bi bila to realna opcija. Ali bi bila smiselna je drugo vprašanje. Ampak pri Microsoftu je EU podala svoje razloge in zahtevala tisto, kar lahko zahteva. Če Microsoft-u to ni všeč bo pač šel drugam. Mogoče na Kitajsko :)

Cofko Cof ::

O Coca Coli ne poznam podrobnosti. Vem, da ni izdala vsega, to sem slišal kot otrok, pa kaj.

Zgoraj trdiš, da se ne more prodajat, tukaj ti je že vseeno. Pa če bi prebral link, ki sem ga napopal bi vedel več ali manj vse kar moraš. Lahko pa ti še kakšen drug link podam. Zanimivo kako človek še vedno vztraja pri svojem, čeprav so mu preloženi dokazi o nasprotnem.

Še to: Lahko pa z njim prevažaš npr. pohištvo ali ljudiin temu rečeš "storitev"...

Se prav, če se nekdo odloči, da želi vedet čisto vse predmete, ki jih lahko prepelješ z avtom, si mu jih ti, kot proizvajalec, dolžan nekam napisat?

Pa kaj maš s tem cesarjem?

EDIT: Dovolj imam te teme, ne bo smiselnih rezultatov :D
Ars longa,vita brevis.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::


O Coca Coli ne poznam podrobnosti. Vem, da ni izdala vsega, to sem slišal kot otrok, pa kaj.

Zgoraj trdiš, da se ne more prodajat, tukaj ti je že vseeno.


Kje to trdim ?


Pa če bi prebral link, ki sem ga napopal bi vedel več ali manj vse kar moraš. Lahko pa ti še kakšen drug link podam. Zanimivo kako človek še vedno vztraja pri svojem, čeprav so mu preloženi dokazi o nasprotnem.


Se strinjam.


Še to: Lahko pa z njim prevažaš npr. pohištvo ali ljudiin temu rečeš "storitev"...

Se prav, če se nekdo odloči, da želi vedet čisto vse predmete, ki jih lahko prepelješ z avtom, si mu jih ti, kot proizvajalec, dolžan nekam napisat?


Od kod "se to pravi" ? Dolžan si podati podatke, ki so od tebe po zakonu zahtevani.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Poleg tega si pa dolgočasen s tem linkom. Na njem ni nič posebnega.

Tudi referenca na kokine liste je not. Moj spomin kar dobro dela. Nič bistvenega ni na linku.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

andrej,

> podobno je s smb protokolom. smb protokol je delo MS
> programerjev. ali lahko nekdo rece, da, ej, to kar si ti
> delal 3 leta noc in dan bomo sedaj objavili.

AAAAAARGH!!!! BONK BONK BONK z Windows XP Unleashed, Undocumented bugs and sytemcalls knjigo po glavi.

SMB je delo IBMa. MS ga je pa potem flikal. Ja, flikal, ker SMB je neka patetika, ki jo je nekdo po nesreci imenoval protokol, se posebaj v kombinaciji z NetBiosom.

Razlicnih implementacij SMBja pa je ze vsaj kakih deset.

In tako kot ti pravis, 'bomo sedaj objavili', bi lahko jaz rekel, 'to kar so eni razvijali X let, je MS vzel, naredil nekompatibilno in zaprl' (Kerberos).

Bleeh!

Brane2 ::

Nikar tako. Ziher je kaj IPja v 1001 naččinu, kako XP Win95 in Win98 mašine lahko skupaj ne delajo.

Mogoče so not še kakšne Šeherezadine fore... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

BigWhale ::

hmmm more on the subject...

> se enkrat. za uporabnike bi seveda bilo najbolje, da so vsi
> protokoli odprti, ker je laze sisteme povezovat. ampak a res
> lahko nekdo kar tako zahteva, da nekdo odpre svoje delo? samo
> na glas razmisljam...

Ja, seveda lahko, drzava lahko to stori. Ce je v skupno dobro komot. V bistvu mora to storiti. Ce ne se kapitalizem sesuje in potem imas takoj vrste v pekarni za eno samo obliko kruha, crn, trd in samo v hlebcih, ki pa pece edina pekarna na svetu, Pekarna Mismas.

:)

Daedalus ::

V tem primeru napredka ne ovira, saj sam omogoca to 'napredno tehnologijo'. Konkurenco pa recimo da jo ovira.

Ma nemoj. Kdo koga tu ovira - tisti, ki nekaj drži kot ekskluzivo za sebe al tisti, ki zahteva, da se ta ekskluzivni položaj malo odpre tud za druge? Še enkrat - kam bi prišli, če bi Internet sestavljali sami lastniški protokoli? Če bi recimo izumitelji TCP/IP le-tega obdržali stogo za sebe? IMO ne daleč. Bol švoh je tole tvoje sklepanje...po katerem sem jaz kriv za oviranje napredka, če me ena firma prisili k uporabi zastarelih metod komunikacije, ker pač hoče obdržat prednost na trgu za vsako ceno.

Andrej - ob dovolj široki uporabi (kar uporaba MS rešitev vsekakor je) še zdaleč ne prevaga zgolj interes lastnika rešitve. Točno to se zdaj dogaja MS-ju in kot kaže, bo moral kr lepo popustit. Tud glupim državnim uradnikom bo počasi ratalo jasno, da ne morejo delovanja določenih sistemov pustiti na milost in nemilost enemu podjetju. Ker je to pač precej neumno.

Osebno, bi zelo rad imel ipoda in ga uporabil tudi z WMP, ampak ne morem. ali ima kdo pravico, da applu ukaze, da mora podpreti WMP? lahko nekdo applu rece, ej, ti, ki si zaradi tega tako uspesen, daj odpri protokol, da imajo se ostali, ki niso bili tako uspesni moznost?

Če bi Apple imel na trgu digitalne muske praktično monopol, ki bi ga z veseljem izkoriščal za ukinjanje potencialne konkurence, bi se zgoraj naveden scenarij zgodil. Gre se pač za omejevanje škode, ki jo takšno početje povzroča. In ja, dokler nima prevelike moči, lahko komot fura svoj Apple only pristop. Če se pa enkrat konkreto razširi - se pa situacija spremeni. Samo eni tega nočete razumet. Pa prej ko mi začne kdo pametovat o "dvojnih merilih" - protimonopolni zakoni niso od včeraj. In imajo precej dobro utemeljitev. Pa čisto tako...primerjava zadev ala SMB, office formatov in podobnega z igračkami ala Ipod...je banaliziranje. Primerjaš jabka in hruške.

Sej isto sceno mamo na trgu procesorjev - če bi recimo Intelu uspelo "pravočasno" narediti prihod na zapatentiran in zalicenciran Itanium - kaj misliš, kak blagodejen vpliv bi to melo na ponudbo na trgu, cene, konkurenco in posledično napredek? Kak je bil napredek, dokler je bil samo Intel ponudnik "resnih" desktop procov in kak je napredek sedaj? In kaj bi se z njim zgodilo, če se konkurenca ne bi smela pojavit?

Odgovore, prosim.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tear_DR0P ::

MS kot proizvajalec sistema in razvijalec protokola lahko oba obdrži zaprta. EU kot njegova stranka pa mu lahko reče da tega noče. In EU kot stranka lahko od MSja zahteva, da odpre kar koli, kodo, protokol, document format,... - jasno? vsem? MS pa lahko spoka iz evropskega trga, če ga kakšna zahteva preveč boli.
tko kot lahko jst rečem BWju da nej bo tih al pa bilo komu drugmu - pa da nej neha tipkat na forum. na tistmu, ktermu sm to sporočil, pa je ali me bo upošteval - in če bi recimo dost dolg težil primožu, da nej se stera s foruma bi mi verjetno zbrisal account in blokiral dostop z moja IPja - glih tko lahko MS blokira dobavo winsev EU al pa EU blokira uporabo MSovih izdelkov
kar pa se tiče monopola - monopolist ni zgolj edini ponudnik storitve ampak večinski, v primeru da imajo ostali mizeren delež in MS ima monopol. monopol se pa da dosežt na 1001 način. Hollywood ga je tako, da je pokupil vse proizvajalce filmov, patentiral postopek izdelave filma in so se studiji med seboj dogovarjal, komu bodo kolk metrov filma prodal.
Ko je v času razvoja tiska cerkev rekla, da se morjo vsi tiskarji registrirat al pa zgoret, je tud uvedla monopol nad tiskom - nad protokolom tiska, zato pa jo bili takrat razni cerkveni tiski (razen biblije) najbolj brani izdelki - seveda je obstajala tudi alternativa (branje biblije), ampak zarad alternative si gorel. Ko je v parizu Združenje tiskarjev doblo pravico zapirat nelegalne tiskarje in razbijat njihove tiskarne, je tisk pornografije takoj upadel (kurc pa taka izbira), tiskarji so šli pa v Bastilijo - pol je bla pa vsem znana francoska revolucija - monopol ni dober - EU pa ima pravico od MS zahtevat pilagoditev izdelka, saj je dovolj velika stranka.

če bi jst prišu z miljardo dolarjev do BMWja in reku da hočem notr Mercedezov motor, bi tud pr BMWju mal razmislal. tolk o primerjavi MS - BMW
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jype ::

En je reku da Applu ne moremo rect, da naj v iPod vgradi WMA podporo.

Ce bi iPod imel monopol (in se ne bi dalo normalno poslusat muzike brez iPoda, kot se ne da normalno komunicirat brez Microsoftovih zaprtih "standardov"), potem bi od Appla zlahka zahtevali, da podpre WMA. Ali pa naj se izvoli spokat s trzisca.

poweroff ::

"Hočemo zasebnost, hočemo anonimnost, hočemo enkripcijo, hočemo uporabljat Tor!"

"Kaj pa imate za skrivat, a ste teroristi, pedofili, kriminalci? Kaj imajo pošteni državljani za skrivat?"


...

"Hočemo specifikacije DOC formata in SMB protokola! Hočemo, da MS to neha skrivat."

"Zakaj bi firma to razkrila javnosti? Saj je njihova last. Oni imajo pravico, da svojo intelektualno lastnino skrijejo pred drugimi."
sudo poweroff

BigWhale ::

Torej so Windows naredili pedofili, teroristi in kriminalci?

:P

64202 ::

Jaz mam filing, da ce bi eno evropsko podjetje imelo tako moc v zda, se tam ne bi ubadali s protimonopolnimi tozbami ampak drzavno varnostjo :D
I am NaN, I am a free man!

thezerox ::

Najprej: 95% časa uporabljam linux, tisto preostale pa windows pa BSDje.

Po mojem imam filing, da se Evropska Komisija ni veliko potrudila okoli MS, vsaj preko medijev sem dobil takšen občutek, res je, da primera nisem študiral. Mislim, da bi se Komisija, če se že loteva, morala stvari lotiti drugače, ne vem, če je upravičena ta zadeva glede playerja. Bomo videli, kako bo.

Strinjam se, že izčrpana analogija avtomobili-softver je popolnoma zgrešena, softver kot tak je zelo specifičen produkt na trgu, in že specifičnost ne dopušča te analogije.

Ni res, da je MS zavezan samo to tega, kar je v uradnem listu. Zavezan je tudi do ravnanj, ki se zahtevajo v morebitnih odločbah ("nadzornih" organov, npr. urada za varstvo konkurence, potem sodišč itd.)

Zelo občutljivo je vprašanje odprtih formatov. Najprej bom začel pri argumentaciji open source. Open source je bil zaradi velikega tržnega deleža windowsa prisiljen, da uporablja take formate in standarde, ki so kompatibilni oziroma interoperabilni. Torej s strani open sourca se je ta stvar (interoperabilnost) zgodila po naravni poti oziroma zaradi spleta okoliščin.

Na drugi strani je MS. Res je, MS teoreticno nima monopola, ampak prakticno gledano pa je monopolist, čeprav teoretično obstaja (velika) konkurenca na področju operacijskih sistemov; MS ima na področju operacijskih sistemov tako visok tržni delež, da lahko dela, kar hoče. Če pa že mogoče res nima monopola, pa ima brez dvoma prevladujoč položaj. Tisti pa, ki ima tak položaj, pa se mora vzdržati določenih ravnanj, ki bi jih sicer lahko izvrševal, če ne bi imel prevladujočega položaja. Zato po mojem mnenju bi lahko pristojni organi (seveda na ravni EU) odločili, da MS omogoči interoperabilnost. Ali naj MS izda tudi del kode windowsa, pa sem glede tega vprašanja zadržan.

Nekdo je zgoraj omenil finance in potrošnike. To dvoje se praviloma izključuje. V kolikor so kršene pravice potrošnika, se na finance ne gleda, ker so pravila glede pravic potrošnika in samega njegovega položaja zelo jasna ter stroga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thezerox ()

64202 ::

> Ali naj MS izda tudi del kode windowsa, pa sem glede tega vprašanja zadržan.

To je MS ze naredil, ampak pod kakimi pogoji :))
CBS News | Microsoft To Give EU Windows Code | January 25, 2006 13:34:14
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

thezerox ::

točno. hvala za popravek.

3p ::

Če ste se že tako spravili na analogijo z avti, naj omenim še, da je tista s sestavinami v hrani še bolj bosa. Windows XP: Sestava. 10% branch instrukcij (od tega 8% relativnih), 1% celoštevilčnega množenja, 44% raznih move ukazov, itd... To nekako sploh ni to.
---
64202: To se pa strinjam, ja. Če bi tuja firma imela v ZDA tak prevladujoč položaj, kot ima MS tu, bi jih hitro dali na neko natezalnico... Če ne drugače na kako nacionalno varnost (pa saj zaradi bugov v SW je varnost res ogrožena) - tako kot pri onih arabcih, ki so hoteli par njihovih pristanišč kupiti...

poweroff ::

Primerjava z avti. Če imam fičota, si lahko komot kupim odbijače od mercedeza, izvrtam nove luknje ali montiram vmesnik in adbijač namontiram na avto. Odbijač je dovolj dobro dokumentiran, da vem, kje smem vrtati in kje ne. Oziroma da vem kakšen mora biti vmesnik za na fičota.

Toliko o primerjavah.
sudo poweroff

3p ::

Matthai: Ni dokumentiran. Tvoja sposobnost vzvratnega inženirstva na tem področju je dovolj velika. Bi šlo isto tudi z turbo polnilcem? Ali pa menjalnikom?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

poweroff ::

V bistvu ja, ker mi mercedes ne prepoveduje vzvratnega inženiringa. Saj vem, fičo z mercedezovim menjalnikom bi izgledal blazno čudno, ampak po drugi strani tudi Windowsi na Macu izgledajo precej smešno...:P
sudo poweroff

sankus ::

mislm da bi bla boljša primerjava z mobilnimi omrežji (mobitel, simobil...); konckoncev omrežje obstaja, pa ni važno katerega operaterja si izbral, vseeno lahk pokličeš kolega/soseda/... , ki uporablja storitve drugega operaterja.

se pa strinjam z odprtimi formati. se mi je na faksu zgodil (pred nekja leti - verjetno do danes še ni sprememb), da so bili urniki predavanj v .doc formatu. Recimo da sem uporabnik ne-windows os-ja. kar se mi je zgodilo, je to, da sem prvih nekaj dni držal v rokah napačen urnik, ker ga z oo writerjem nisem mogel pravilno odpret... manjkaš na predavanjih, vajah,... si kriv ti, ker nisi uporabil MS izdelkov? imo je krivs faks, ker ne objavi (ni objavil) urnikov v odprtem formatu. ampak oni s tem nedirektno "prisilijo" uporabnika da uporabi MS izdelke (če že hoče videt pravilno vsebino urnika)!

podobno je z "papirno" komunikacijo z državo...ipd

Poldi112 ::

Primerjava s Cocacolo je čisto mimo. Bila bi na mestu, če ne bi mogel piti Cockte, če bi pil Cocacolo. Ali pa celo da bi takoj ko bi kupil Cockto vsa moja zaloga Cocacol postala pokvarjena.
Dokler pa lahko vsakič znova izberem kaj bom pil je pa ta primerjava neumestna.
Razlika je samo v okusu. Tako kot se izgled razlišnih sw paketov razlikuje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
29136277 (28399) driver_x
»

Bo Vista zamujala v EU? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
657717 (6484) Ch4N93
»

Visoke kazni za Microsoft (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
22416248 (12553) BigWhale
»

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12014396 (10928) krho
»

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Oddelek: Novice / Zasebnost
468039 (6775) M.B.

Več podobnih tem