» »

Helsinški monitor, Holmec, Otvoreno, klevetanje

Helsinški monitor, Holmec, Otvoreno, klevetanje

1 2
3
4 5

perci ::

Mislm, jst ne razumem, tip je bil v tanku, ko je bil opečen. In predajal se je hkrati? Kaj je skozi topovsko cev spustil belo zastavo al kako :\. Prvic slism, da se ne sme napadat vojakov v oborozenih oklepnih vozilih.

Brane2 ::

Evo za referenco novice, kot je objavljena v Politiki online:

Novica je na linku: http://www.politika.co.yu/cyr/tekst.asp-t=28642&r=10.htm

Ker pa je v cirilici in v srbščini, sem jo prevedel:


Prevod iz "Politike online":

Vojni zločin pri Novi Gorici

Ubiti vojaki v tankih

Slovenski teritorijalci so 1991. brez kakršnegakoli vzroka napadli tankiste JNA na mejnem prehodu pri Novi Gorici, moreč ranjence.

(Od našega stalnega dopisnika)

Zagreb, 28. april. Streljanje na vojake JNA na Holmecu ob predaji ni edini vojni zločin slovenskih teritorijalcev v destetdnevni vojni proti JNA v juniju 1991-tega leta.
NA današnji konferenci za novinarje v Zagrebu je prikazan še en podoben krvavi dogodek, ki se je zgodil na isti dan kot tisti na Holmecu: 28. junija 1991.

Predsednici centra za razvoj demokracije iz Splita Cenina Lončar in Helsinškega monitorja Slovenije za človekove previce Neva Miklavčič-Predan sta predstavili slučaj pripadnika JNA iz Djakova, ki se je obrnil nedavno nanju. Ravno danes sta vložili kazensko prijavo zoper dr5žave Slovenije zaradi še enega vojnega zločina nad pripadniki JNA.

Leta 1991 je Josip Birkić imel 20 let, ko je bil na služenju vojaškega roka v tankovski enoti v Sloveniji, blizu meje z Italijo. Kot je opisal v pismu, je od 26-tega junija bil s kolegi v štirih tankih stacioniran blizu mejnega prehoda Rožna Dolina pri Novi Gorici. Nekateri meščani so pozdravljali vojake, nekateri so jih žalili in provocirali, tako da so bili prisiljeni sedeti v glavnem v tankih, ki so bili obrnjeni proti meji.
Zgodaj zjutraj 28. junija so slovenski teritorijalci brez karkšnegakoli vzroka začeli streljati po njih iz vseh orožij, ki so jih imeli.
Njegov tank in še nekateri so bili zadeti s protitankovskimi granatami in so se vžgali, mladi vojaki pa so v gorečih uniformah poskakali iz tankov in se poskušali pogasiti.
Med njimi je bil tudi on- gorela mu je uniforma na hrbtu in hlače. Med tem, ko se je valjal po tleh, da bi se pogasil, so slovenski teritorijalci še naprej streljali po njemu in ostalih še skoraj celo uro.
"Nismo pričakovali, da bodo slovenci tako nečloveško streljali po nas" piše Birkić, pred čigar očmi je en goreči vojak zadet v prsi umrl, drugi kolega iz posadke pa je zadet v nogo.
"Z mojih rok je visela zažgana koža, oni pa so še naprej streljali name in ostale", opisuje te grozne trenutke, ki jih je preživel po goli sreči.
Ko je končno prispela medicinska pomoč in ga odnesla, je videl na tleh telesa nekaj ubitih vojakov iz drugih tankov.

Po vsem tem je Josip Birkić ostal težek invalid z opeklinami na 85% površine telesa, kar potrjuje tudi obstoječa medicinska dokumentacija, vendar mu nihče ne priznava vojne invalidnosti. Dobiva pomoč od borih 960 kun mesečno (cca 130 EUR), kar je za Hrvaško zelo malo. Pravi, da je čakal 15 let, da nekdo spregovori o tem in sedaj, ko se je pojavil slučaj Holmec, misli da je prišel čas, da se tudi o tem pove resnica.

Birkić je pripravljen o tem vojnem zločinu pričati kjer bo potrebno, navedel pa je tudi imena nekaj takratnih preživelih kolegov iz JNA. Po podatkih, ki jih zbirata ti dve humanitarni organizaciji je v Sloveniji v tej kratki vojni ubito 58 pripadnikov JNA, 180 pa je bilo ranjenih ( od tega 150 rekrutov).

Pripisano ime avtorja: "R Arsenić"



Trudil sem se prevesti stvari čimbolj 1:1, vendar se tega prav dobesedno ne da, tako da sem moral kje kako bsedno zvezo prilagoditi itd. Po moje stvar ne odstopa bistveno od originala, je pa link na referenco naveden, kdor hoče, naj primerja zadevo.

Čisto toliko za primerjavo, kako o isti zadevi poročajo zunaj. Don't shoot the translator. :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

IgorGrozni ::

Kolikor sem razumel, se vojaki niso predali ( ..ni mišljeno cinično, ...glede na njihovo stanje), ampak je ˝bitka˝še trajala, ko so TO -jevci streljali nanje.
Zdi se mi, da tudi tukaj ne bo ˝zločina˝. Vojna je umazan posel in pravo to ve.


Dober in poceni PR, kot tudi človekoljubna poteza bi bila, ko bi Slovenija podelila dodatek pokojninam in invalidninam, kot tudi enkratno pomoč družinam umrlih vojakov JLA.

Glede na takratno stanje v YU in JLA, bi težko našel v posameznih vojakih - žrtvah ˝sovražnika˝, ˝agresorja˝, ipd..

Lp.IgorGrozni

:roketa> ::

Brane2. Tebe bi moral NATO poslati v Srbijo za inštruktorja javne debate.
(To je mišljeno kot kompliment, da ne bo pomote.) :)

kleDo ::

Iz napisanega je res moč razbrati, da se vojaki niso predali... torej je bil takrat spopad na višku.
Po mojem se napad na tanke ni začel brez pozivov k predaji, konec koncev so bili tam 2 dni, oboroženi pripadniki tuje vojske - agresorji. Sigurno so jim v tem času večkrat ponudili predajo.

Stalno bolj pa tudi ugotavljam, da imamo zanič vojsko... če so pripadniki TO po začetku napada, oz. po tem ko je bil Birkićev tank zadet, na vojake JLA streljali še celo uro... očitno ne znajo ciljati na sovražnike... kaj so v tem času delali ostali tankisti, katerih tanki niso bili zadeti? - to je bolj pravokacija...

In zakaj je Birkić na vse skupaj čakal 15 let... je pač oportunist...
Tud jas sem bil takrat otrok in prestrašen... bom tožil SCG oz. vse naslednice bivše YU za travme, ki sem jih doživel!!!

Vsa ta pričevanja in tudi NMP so absurd

LuiIII ::

Zakaj se že ne sme streljati na goreče tankiste, ki pobegnejo iz gorečega tanka pri čemer so zraven še trije operativni tanki? Če bi TO takrat imela na zalogi malo več protitankovskega orožja bi popolnoma upravičeno lahko skurili še ostale tri tanke in pobili vso posadko. Potencialno grožnjo se mora v vojni pač eliminirati čim prej oz. s čim manj žrtvami in bojnimi sredstvi.
Odškodnino mu je dolžna plačevati Hrvaška.

Lui

nurmaln ::

Samo je faca ta tip
Na slovenskem ozemlju je kot agresorski vojak sedel v tanku, ki je okupiral del teritorija RS, ampak teritorialci so ga pa napadli brezveze.:D
Kolk vojnih zločinov so šele v WWII storil kakšni partizani, ki so pogledal iz gozda pa pihnl kakega švaba. Če švaba v tistem trenutku ni ravno streljal je tak partizan sigurno za pred sodišče postavt.

IgorGrozni ::

Ne gre za dolžnost. Lahko bi. Bilo bi pametno. Zvito. Civilizirano. Več bi naredilo za dober PR Slovenije, kot dvesto oglasov na CNN.

OK ?

Brane2 ::

BTW: Se kdo spomni slike tistega zelo podhranjenega tipa, ki je stal v ograjenem srbskem taborišču slečen do pasu ?

IIRC je šlo nekako tako. Srbi so kak teden ali dva pred tem zajeli skupino muslimanov in jih odpremili v taborišče- uradno zato da jih imajo za časa spopada pod nadzorom in dajih ne bi počili kje na terenu. To so baje počele vse tri strani.

Novinarji so se pod okriljem RK spravili obiskati zapornike. Med sprehodom po kampu je nekdo od snemalcev na dvorišču zagledal tega tipa, ki je bil zelo suh- rahlko je spominjal na žrtve nemških taborišč. Tip je bil očitno bolan, saj drugi taboriščniki niso kazali teh znakov, bili pa so tam mogoče teden ali dva.

Posnetek tega tipa je kot simbol srbskega nečloveškega ravnanja obkrožil svet. En posnetek, ki je takoj vsem razložil,d a so srbi naciji, pa čeprav je bilo to v dani situaciji neumnost. Ni kaj, CNN raztura.

Kaj se bo zgodilo, če se bo komu zazdel tip z 85% opeklin silno zanimiv kot uvodna špica v dnevnik ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Daedalus ::

Dober in poceni PR, kot tudi človekoljubna poteza bi bila, ko bi Slovenija podelila dodatek pokojninam in invalidninam, kot tudi enkratno pomoč družinam umrlih vojakov JLA.

Glede na takratno stanje v YU in JLA, bi težko našel v posameznih vojakih - žrtvah ˝sovražnika˝, ˝agresorja˝, ipd..


Bojda je bla vojna za osamosvojitev Slovenije. Čeprav, glede na časm trajanja, obseg spopadov in število žrtev, ni bla vojna. Je bla pa gledena skoz posledice - osamosvojitev Slovenije. Samo, podrobnosti bom prepustil polemologom. Kar hočem jaz tu povedat je, da meli ali ne meli slabih namenov, so bli vojaki, poslani v Slovenijo, del sovražne vojske (al pa boš trdil, da je "tisto" bla ena malo bolj realistična orožna vaja?). In če je kdo strelal po njih, je strelal z razlogom. In res ne vem, zakaj bi jih za njihovo prisotnost v takrat sovražni vojski, nagrajevali. Jebat ga, vojaki so za to, da se borijo na ukaz nadrejenih. Smrt je v tem primeru pač poklicno tveganje.

Sicer pa je tisti članek navadna burleska. Sediš v tanku, v državi, ki jo je tvoja vojska zasedla ali poskušala zasesti in pol se jokaš, ko ti nekdo pošle protitankovsko granato, pa par rafalov, ko lezeš iz tanka. Bogi, res. Dajmo jim vsem častit še toplice, da si pocelijo duševne rane... One barbarske napadalce pa kr v Haag, da bojo vidli, barabe, kaj se to pravi napadat sovražno vojsko na svojem ozemlju!
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Dr Evil ::

grozni pisal

Dober in poceni PR, kot tudi človekoljubna poteza bi bila, ko bi Slovenija podelila dodatek pokojninam in invalidninam, kot tudi enkratno pomoč družinam umrlih vojakov JLA.


A ti se hecaš?

IgorGrozni ::

Daedalus:

Nekaj prej sem bil sam v tisti JLA. Ko so nas sredi noči dostavili v oklepnikih nekam na teren, vse zaspane, bi tisto lahko bila tudi meja v Škofijah. In bi čepel tam, do prvega šusa.... Zaspan, otopel, brez informacij in manipuliran, kot to zna vojska, vsaka vojska...

Še enkrat, ne gre za nagrado, dolžnost,... dober PR, clear and simple.

Thomas ::

PR odobritev slovenske pokojnine vojaku JLA, bi se izšla nekako takole:

Slovenci priznali svoju krivnju za zločin!!! U nastojanju da se izbegne odlazak Janše i Drnovšeka u Hag, platili goleme novce ispod stola!

Tako nekako bi bilo razumljeno.

Povedati pa tudi moram, da je on eden nesrečnikov, ki ga je vojna za Slovenijo pripravila ob možnost spodobnega življenja. Kolaterarna žrtvev. Če bi teritorialci takrat gledali na to, bi bilo kolaterarnih žrtev neuspešne vojne za Slovenije pa še mnogo več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Po drugi strani gre mogoče za tipa, ki so ga "napumpali", češ da bo mogoče dobil na tako foro kakšno penzijo.

Mogoče. Pravim samo, kako drugi o tem pišejo.

IMHO bo takih slučajev še kar nekaj, pa če so upravičeni ali pa ne. Mogoče tudi zaradi teh nelinearnih efektov- en proži druge.

Kar se odškodnine tiče, je to res. Folk bi se takoj obesil na to, sploh pa bi to verjetno povzročilo pravi plaz tožb za vsemogoče, od posrednih in neposrednih vojnih "škod", pa kjerkoli so že bile, posledic ribiških pretepov in travm itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

IgorGrozni ::

Jah, možno.
Ampak ena taka izjava, podprta z denarjem, jezikom, ki ga razume ves svet, bi bila pa takšnale:
Ni nujno, da vsaka država nastane v krvi nedolžnih. In da potem trpi desetletja paradirajočih petelinov in njihovega, največkrat pretiranega šopirjenja. Nismo krvoločni, smo zelo civilizirani, žal nam je, ker so ljudje ob naši odločitvi umrli, nismo in nikoli ne bomo vojaška sila (smo pa v NATO), vendar, če pa že sprašujete, znamo pa dobro sklepat posle. Smo zviti, nepredvidljivi in potuhnjeni:D

In bi odpadle ˝tekovine˝, ˝zasluge˝, priviligirani veterani in ne bi nam bilo treba razmišljati o paradiranju tiste revščine, ki jo imamo za vojsko.

Mogoče bi pa potem odpadle tudi ˝plemenske zdrahe˝z sosedi in bi namesto sile, bil pomemben civiliziran razum. :\

Tja...

IgorGrozni ::

Brane2: Gotovo, Balkanec(tudi Slovenec) se ne bi odrekel ˝zastonjski vožnji˝.:))

Je pa takole: Če je stvar iztožljiva, se ne bi spremenilo nič. Če pa ni, pa tudi ne. IMO win-win .

Thomas ::

Vsekakor smer, v katero bi bilo "zelo politično" razmišljati. Navsezadnje so Švedi naredili isto kar na suho. Pa Norvežani še bolj na suho, pa imajo velik image po svetu.

Švedskega primera ne bom dajal, bom zakuhal strasti socialistov, pa ni to primerna tema. Lahko pa primer Norvežanov. Razen njih in Japoncev, kitov ne lovi takorekoč nihče. Japonci priznajo, da so prasci, ljudje jih imajo za prasce in so prasci. Dočim Norvežani, so naredili toliko čveka okoli Nobelove nagreade za mir, okoli tega, da so na olimpiadi v Lilehamerju vse reciklirali, okoli vsakega niča - da jih ljudje smatrajo za bistveno boljše od Japoncev, čeprav so isti prasci, okoljevarstveno gledano. Še hinavci po vrhu, kar Japonci niso.

Tako, da tole lezenje pod kožo, ki se ga gredo Švedi in Norvežani, bi v Sloveniji kazalo premisliti. Premisliti.

Poleg tega, bi še v resnici lahko naredili kaj dobrega za vse, ne kot Švedi, ki so 1944 in 1945 samo blefirali. (Po obilni kolaboraciji s Hitlerjem in dobavljanju Židov v kacete, so jih ene par rešili. Dobičke od železove rude za nemške tanke pa spravili v žep, ne da bi trenili z očesom.)

Slovenci bi lahko pa še bolje prišli skozi, ker naša krivda do ostalih Jugosov je majhna, ni pa čisto nikakršna. Ena rafinirana politika humanitarnih korakov, kakor se jo je začel iti Drnovšek, preden se mu je zbezljalo, bi bila kar dobra ... Hmnja ....
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kleDo ::

potalat vojne odškodnine padlim "agresorskim vojakom" med vojno za Slovenijo bi bil nesmisel... res bi to razumeli kot priznanje "nečednih poslov" v tistem času... bi pa lahko izrekli sožalje svojcem padlih in ranjenim na način, kot ga je omenil Grozni... to bi vsekakor bila lepa gesta...
istočasno pa bi lahko v sodelovanju vseh vpletenih in s pomočjo (pod okriljem Haaga) preiskali vse domnevne vojne zločine na slovenskih tleh v času osamosvojitvene vojne... zločine vseh vpletenih (Slovenije, Hrvaške in ostanka Juge)... in ko bi bili znani rezultati, bi se lahko pogovarjali naprej...
Konec koncev je znano, da je agresijo JLA v času vojne omogočila Hrvaška, ki je ravno tako razglasila samostojnost, vendar je, da bi se znebila JLA, le-to nemotemo spustila proti Sloveniji, namesto, da bi blokirali izhode iz vojašnic.
Prav tako je bila JLA agresor... pod poveljstvom Beograda... torej bi oni morali Sloveniji plačati vojno škodo...
Samo je potrebno vse prej dokazati...
in če se je s strani TO zgodil kakšen vojni zločin, oz. namerni uboj vojaka, ki se je predajal... bi bilo treba krivca kaznovati... vendar pa v to močno dvomim, kakor tudi dvomim, da se je kaj podobnega zgodilo s strani pripadnikov JLA...

Mati ::

Poglejte. Moje mnenje je, da vsemu temu bav bav-u ne gre posvečati posebne pozornosti, saj tole Nevo prav noben resen politik, človek, levičar, desničar ne jemlje resno, tako kot recimo Hanžeka ali Krivica noben normalen človek ne jemlje resno.

Še teta Carla se smeje iz Haag-a tej balkanski kuhinji. :)

MadMicka ::

Mati, Matevž Krivic je eden izmed najboljših pravnikov v Sloveniji. Če bereš obrazložitve odločb ustavnega sodišča še v času, ko je bil Matevž Krivic ustavni sodnik, vidiš, kakšna odličnost veje iz njega. Ne samo da zadeve obvlada, zna jih tudi plastično predstaviti, kar je redka vrlina.

Azrael ::

Veterani TO ogorčeni zaradi obtožb

Po drugi strani me prav zanima ali bodo glavni junaki te teme (NMP & Co) iz naslednjega dogodka, tudi delali iz muhe slona?
Nekoč je bil Slo-tech.

WarpedGone ::

Matevž Krivic je eden izmed najboljših pravnikov v Sloveniji. Če bereš obrazložitve odločb ustavnega sodišča še v času, ko je bil Matevž Krivic ustavni sodnik, vidiš, kakšna odličnost veje iz njega. Ne samo da zadeve obvlada, zna jih tudi plastično predstaviti, kar je redka vrlina.


Težko to verjamem, sploh ko se ta tip pojavi na TV in začne klaftrati svoje...
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Kako je bilo tisto, ko je Krivic davil Predanovo, oziroma je ona njega?

Kdo je takrat hotel narediti vojni zločin? :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr Evil ::

"Njihovi" so itak najbolši,pa čeprav kakšnega priznanja nikoli ne dobijo.Priznanja so za loleke kot so Bajuk in co>:D

IgorGrozni ::

OT ... glede na to, da ne grem na morje v tisto uscalino ;((

kleDo: Če se bi samo opravičili,..hja..., naši južni bratranci so čvekanje, brez akcije (denarja) že vzeli z materinim mlekom.
Kar bi jih ubilo v pojem( in ostale) , bi bil denar, ki bi ga dodali besedam. Že in le denar sam bi ˝govoril˝, nekako takole, kot sem opisal.
Bi pa seveda poklicali CNN, BBC, ABC, CCB, ABC, ŽNJ, ... in izjavili še kakšno tako ˝debelo˝.

In kot je zapisal Thomas, bi bilo to poceni, relativno poceni. In ne bi bilo potrebno poslušati ˝veteranov˝in veteranov, in Rupla, ko bi obveljali za tako miroljubne:D , kako so sami ustanovili in ubranili v krvavem boju, goloroki Slovenijo in jo za roko pripeljali v svet.
Ter da jim moramo zato opravičiti nadutost, nesposobnost in kravje kupčije.


Krivic, Bučar, Keber se sicer v živo slabo izražajo ( Keber niti ne, Bučar pač), a jim je treba priznati, tisto, kar mislijo, da je prav , tisto poizkušajo narediti in če to ni všeč občinstvu, izgubijo.
In ne tarnajo. Požrejo svoj neuspeh, brez, da bi opletali od leve do desne v želji po ponovni izvolitvi
To pa je izjemna kvaliteta med spužvastimi politiki.


Čas pa je tudi, da si priznate desničarji, ( priznam ?), da nas je razočarala tale ˝desničarska˝ vlada.
J.J. je končno ustanovil novi SZDL, za kar ni dobil mandata ( dobil ga je za ostro konkurenco idej, ne za SZDL). Tale sporazum za razvoj je nedemokratičen prav toliko kot socializem/komunizem.
Kar se Janezek nauči, Janezek zna.:\

Spremenilo se ni prav nič. Razen seveda, katera interesna skupina, kateri člani slabo upravljajo ˝naš˝, ponavljam, naš denar.
Mogoče se je le še zaostrila nezdrava, nedemokratična politična klima. In nas poslala naprej v preteklost.

Zgodovina sprememb…

Dr Evil ::

Preden bo Janša lahko sploh kaj ukrenil,bo treba odstranit vse voluharje,drugače se mu bo zgodilo enako kot se je Bajuku.Še pomnite "prijateljevskega" deljenja zaupnih informacij?

TESKAn ::

Če bi janša hotel odstranit vse voluharje, potem mu ne bi ostal en človek več. In resno misliš, da je tako neumen, da bo šel odstavljat ljudi, ki so mu pomagali na oblast in mu prav lahko kako neprijetno zakuhajo?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

upirna ::

Grozni, ti si povzetek Sobotne priloge. :D

V bistvu ni tako smešno, ker si v bistvu živ dokaz kako pomembno je za politike imeti v upravljanju tovrstne časopise. Če recimo Grozni in ostalih 90% bralcev ne bi tako resno znova in znova zajemali argumente iz Sobotne priloge oz. Dela Janša nikoli ne bi šel osvajat "leve utrdbe".


p.s: Pa ne pravim, da so članki v Sobotni prilogi oz. argumenti nasploh slabi.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Dr Evil ::

Če bi janša hotel odstranit vse voluharje, potem mu ne bi ostal en človek več. In resno misliš, da je tako neumen, da bo šel odstavljat ljudi, ki so mu pomagali na oblast in mu prav lahko kako neprijetno zakuhajo?



Kot prvo pretiravaš.


Kot drugo,ja mora vse voluharje oziroma tiste,ki lahko škodijo odje..

Bluzenje o nezamenljivosti je le bluz.

Pa tudi če ne bi bil.Bolše,da maš na stolčku takega,ki samo posluša in dosledno izvaja kot "sposobneža",ki dela proti tebi.

In ne pozabi.Volitve so zmagali desni,zato lahko na stolčke psotavijo tudi svoje,saj v nasprotnem primeru si lahko kr takoj privoščijo ciankalijevo kapsulo.

TESKAn ::

Ni bluz, če pa misliš, da bo janša šel menjat svoje podrepnike, ki so svojemu liderju stali ob strani, si pa zelo zelo naiven. Lahko se pa zmeniva, če bo čez eno leto odstranil vse nesposobneže v svoji vladi (rupel, podobnik, bručan, cukjati,...), se ti opravičim. OK?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ziga Dolhar ::

> Lahko se pa zmeniva, če bo čez eno leto odstranil vse nesposobneže v svoji vladi (rupel, podobnik, bručan, cukjati,...), se ti opravičim. OK?

Težke besede, TESKAn. Mrbit mal preveč pavšalno?
https://dolhar.si/

Dr Evil ::

Rupel ni nesposoben.Je verjetno eden redkih težko zamenljivih.Pri Podobniku maš prav.Cukjati je kul.Glede na to,koliko gnojšnice so nanj zlili,se prav čudim da je še tako strpen.Bručan je ok,ampak ne nezamenljiv.

TESKAn ::

Ziga, mogoče. Ampak tudi druga stran kar pavšalno deli ocene, ane?

Dr Evil, mam vajgla raj kot rupla kadarkoli. Vsaj ne hodi samo okrog na obiske v hotele za 900 evrov/noč, kar je ruplu ljuba praksa. No, sej za cukjatija mi je jasno, da ti je kul, tle te ne bom prepričeval, ampak meni je on en troublemaker, ki je na čelo parlamenta prišel samo zato, ker mu je JJ dolgoval uslugo za njegovo podporo v preteklosti. Bručan je pa tak, bl čudn, vsaj meni se zdi, da je problematično, da zdravstvo vodi človek, ki je tesno povezan s kolegi v KCju, kjer se dogajajo svinjarije, ki jih ta minister ne bo niti poskušal odpravit.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Dr Evil ::

Malo beri tuje medije Teskan,pa boš videl da Rupel ni slab.On je realist in točno ve koliko mi lahko stisnemo.Vajgl pa je preekstremen.Pri hrvatih je kr s prve vrgel atomsko(veto za eu).

Tak pač ne gre,poleg tega smo se še sami nekoliko osmešili,saj smo komaj not prišli.

Zunanji minister lahko pač le toliko stori kot je mogoče.vse kar je prek je slabo za nas.

TESKAn ::

Lahko kaj naredi, ne pa ob skoraj vsaki provokaciji zamahne z roko, da to pa ni nič takega in da italijani (hrvati, hajder) pa že niso tako mislili.
Plus to, da izstopi iz LDS tik pred volitvami direkt v janšev tabor (ne tako dolgo pred tem se nista mogla živa prenašat) kot podgana z potapljajoče ladje, tudi marsikaj pove o njem. Jaz pač za zunanjega ministra NOČEM človeka, ki je pripravljen na kakršenkoli kompromis, da je le njemu čim lažje.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Dr Evil ::

Hajder je nek deželni poglavarček in če bi se s takim bebčkom zunanji minister na istem nivoju pogovarjal,bi blo precej trapasto.

Je pa to boj koroških Slovencev.Mi lahko nudimo le podporo.

Hrvati pa so Balkanci.Tak način politike je za njih edini način.Na rep jim lahko stopiš le tako,da jih ujameš v past.Pusti jim napredovat v pogajanjih za eu,da bodo imeli kaj za izgubit,šele nato jim lahko potaviš pogoje.Vsekakor bodo jamrali in ne vem kaj še,ampak to jim je v krvi.To je pametna taktika.


Kar se tiče samega Rupla.Rupel sam ne bi mogel prav nič menjavat strank,če ga predsedniki teh ne bi hoteli.Ga pa hočejo,ker je res kader.Težko najdeš takšnega v Sloveniji.Zunanji ministri so nekaj posebnega.

Brane2 ::

Še ena zanimiva iz politike online. O Kučanu in njegovem pričanju zadnje čase vsaj v naših medijih nisem videl prav veliko, razen samega ugibanja, da je mogoče lažno pričal. Tu je še ena novica "Politike Online", ki jo prevajam, in filtriram grabljice, da bo berljiva ostalim. Link na originalno novico je priložen. Stvar sem prevedel po najboljših močeh, vendar so bili rahli odmiki nekje nujni, ker tudi sam avtor uporablja zelo ohlapen, pogovorni jezik in precej nerodne stavke. Kljub vsemu sem pazil, da razlike ne spremenijo bistva ali povzročijo nesklad s preostankom teksta. Kolikor se je dalo, sem se držal izvirnika, zato je tudi prevod neroden.

"Kaj je Kučan lagal o Homcu"



O pričanju nekdanjega predsednika v Haagu

Kaj je Kučan lagal o Holmecu

Milošević je slabo pripravljen še slabše spraševal, kar je omogočilo Kučanu da je izblefiral sodnika Meja

(Od našega stalnega dopisnika)



Ljubljana, 29. april - MIlan Kučan, bivši slovenski predsednik ne daje komentarjev na najnovejše obtožbe o tem, da je lagal o Holmecu na MIloševićevem sojenju v Haagu.

Kučana so prejšnji teden nevladne organizacije- slovenski Helsinški Monitor Slovenije (HMS) in hrvaška "Centar za Razvoj Demkoratije" (CERD) in "Građanski otpor Nepravddama i nasilju" (GON) prijavile zaradi lažnega pričanja.

Z izgovori da ne pozna vsebine teh obtožb Kučan trdi, da "njihove interpretacije povsem spreminjajo bistvo" njegovega pričanja pred tribunalom. Kučan insistira na originalnem posnetku pričanja na slovenskem jeziku.

Za Kučana je, kar se tiče njegovih izjav v Haagu 21. maja 2003, ne izpodbitno da posnetek v slovenščini dokazuje napako prevajalca, ki je storjena pri prevodu njegovih besed v angleščino, kar pomeni,d aje magnetogram haaškega sodišča v teh delih neuporaben.

Kučan v sodni dvorani ni gledal posnetek in tudi ni priznal, da "vidi da so vojaki ubiti".
Toda posnetek streljanja po neoboroženih vojakih je povsem gotovo videl celih pet let prej na slovenski televiziji. Tako Kučanove izjave o Holmecu potrjujejo, da je slabo pripravljeni Milošević še slabše spraševal, kar je omogočilo bivšemu slovenskemu predsedniku zvito eskivažo in spreten blef sodnika Meja in haških tožilcev.

Primer sprevračanja dejstev- na Miloševićevo vprašanje o zločinu pri Holmecu, Kučan pravi dobesedno:

"Slučaj Holmec, tako kot tudi vsi drugi slučaji, o katerih govori "bela knjiga" so bili, kot sem rekel, preiskani in o njih obstaja poročilo, ki se nahaja v arhivu...

Tam ni zaključkov, da bi kdo streljal na civile ali da bi kdo streljal na ujete vojake in jih maltretiral."

Resnica je povsem drugačna; slučaj Holmec v "beli knjigi", kot brošuri JNA "Istina o oružanom sukobu u Sloveniji (Resnica o oboroženem spopadu v Sloveniji)" sploh ni omenjen, kar pomeni, da se je bivši slovenski predsednik ognil odgovoriti, na katerem dokumentu bazira svoje trditve.

O "Incidentu pri karavli Holmec" so slovenski organi "rodili" komaj en veljaven dokument- Bukovnikovo poročilo- ki pa nedvoumno kaže na to, da dogodke pri Holmecu mednarodno pravo definira kot "vojni zločin". Bukovnik, l.1998 šef pri Kočevski Reki, je takrat obvestil nadrejene, da so slovenski policisti 28.junija 91. pri "Holmecu streljali na vojake JNA v trenutku njihove predaje", kar je definirano kot "vojni zločin, dokumentiran na videoposnetku". Iz tega izhaja, da je tisto, kar je vrgel pred noge Miloševiću in haškemu sodišču bila samo dimna zavesa.

Milošević pa ni samo narobe spraševal, temveč je zamešal Holmec z incidentom pri drugi karavli (Škofije), o čemer je "Politika" že pisala (zaseda, v katero so v času premirja padli vojaki JNA, ki so bili, sodeč po izsledkih obdukcijske preiskave, ubiti s strelom v tilnik). To so te likvidacije, ki se niso zgodile pri Homecu, vendar je govor o tem zameglil bistvo tega kar se dejanjsko je zgodilo.


Da se tudi Kučan zaveda "slabosti" svojega pričanja, priča tudi njegova reakcija na odij mednarodne javnosti ob Holmcu preteklega tedna v Velenju:

"Slovenska država in oblasti bi ravnale veliko bolj odgovorno, če bi izkazani interes zadovoljili s preciznim poročilom o takratnih preiskavah- zakaj je bil postopek ustavljen, oziroma zakaj ni bil sprožen. To bi bilo veliko bolj modro in mnogo bolj demkratično od kreganja s predsednico Helsinškega monitorja"

Kučan verjame, da pogravanje Homlca po 15 letih služi Srbiji da "preusmeri pozornost mednarodne javnosti, ker mora izročiti največja vojna zločinca iz vojn na tleh nekdanje Jugoslavije- Karadžića in generala Mladića." Prepričan je, da ni načina, da bi mu dokazali, da je kot vrhovni poveljnik mižal ob incidentih ob takoimenovani desetodnevni vojni za Slovenijo, kar je dilema, na katero mora odgovoriti Haag ali srbsko sodišče za vojne zločine, ker se je Slovenija pokazala nesposobna soočiti se z inkriminacijami iz poročil svojih preiskovalcev. vendar Bukovnikovo poročilo ne dovoljuje dvomov.
Pri Holmecu se je zgodil vojni zločin.


Avtor: Svetlana Vasović-Mekina



Stvari ne prilagam kot kak poseben dokaz ali kaj podobnega, le kot vpogled v perspektivo drugih.

BTW: Je kje dostopno "Bukovnikovo poročilo" ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Dr Evil ::

Brane,vojaki živijo,vse prejšne nakladanje se je izkazala kot novinarska raca.Pust raje stvar na miru in ne pogrevaj več,ker zgledaš kot odvetnik JLA.

Brane2 ::

Brez skrbi. Ne skrbi me, kako zgledam.
On the journey of life, I chose the psycho path.

WarpedGone ::

Zbogom in hvala za vse ribe

Brane2 ::

To pravi Kos. Bukovnik baje pravi nekaj drugega, YU vojaki se tudi ne strinjajo ravno s Kosom itd.

Članek v Mladini še ni nujno tudi sveta resnica.
On the journey of life, I chose the psycho path.

IgorGrozni ::

upirna>>>Grozni, ti si povzetek Sobotne priloge. :D

Sicer ne vem, kaj si hotel povedati, a naj ti bo...

Obstaja možnost, da sem globoko indoktriniran z SP in da nezavedno pobiram skoraj točno tista sporočila, s katerimi želijo indoktrinirati, ...a ni velika in obstaja problem.
Dela in SP, zaradi nezanimive in nerelevantne vsebine zame že vsaj dve leti ne prebiram več kot enkrat na mesec, še posebej ne zadnji mesec. Pa še takrat le izbrane sestavke.
Povrhu tega sem še posebej svojeglav pri tolmačenju dejstev, ki jih ustvarja politika in bi takole čez palec ocenil, da me je zelo težko indoktrinirati.

Po Ockhamu pa obstaja še druga možnost. Poteze vlade so tako značilne, da jih je pač mogoče oceniti le na ta način, kot sem jih ocenil jaz in očitno tudi nekdo v SP.
Ali vsi v SP ? Ali naj se prijavim za komentatorja ?

Kar pa, zaradi heh, ˝mešanih˝ razlogov, ne uspe tebi. J.J. ti je dal ˝tinte pit˝ in ti si očitno še hvaležen za to.

No, pa na zdravje !:D

Lp.IgorGrozni

Mati ::

Članek v Mladini še ni nujno tudi sveta resnica.


Se strinjam. Pravtako, kot članek v Politiki ne more biti sveta resnica!

jype ::

Mati> Se strinjam. Pravtako, kot članek v Politiki ne more biti sveta resnica!

Saj tega nihce ni trdil. Brane bi samo rad izvedel, zakaj Slovenija ne pomiri duhov s predlozitvijo dokaznega gradiva, ki bi potrdilo, da ni slo nic narobe, ali pa vsaj pojasnilo okoliscine, v katerih je morda kaj slo narobe, pa to ne predstavlja krsitev vojnega prava.

Dr Evil ::

Branetu se ta država pač ne dopade.Prejšna se mu je veliko bolj.Njegovi pomisleki nimajo nobene veze z objektivnostjo,ampak le subjektivnostjo.

Sori,ampak tako po komentarjih zgleda.

Dr Evil ::

Saj tega nihce ni trdil. Brane bi samo rad izvedel, zakaj Slovenija ne pomiri duhov s predlozitvijo dokaznega gradiva, ki bi potrdilo, da ni slo nic narobe, ali pa vsaj pojasnilo okoliscine, v katerih je morda kaj slo narobe, pa to ne predstavlja krsitev vojnega prava.



Kolkor vem je predložla slovenskemu,haaškemu in srbskemu.Branetu pač ni,ker njegovo mnenje ni bitno.:\

Dr Evil ::

Za Srbe je jasno,da smo Slovenci krivi,pa če smo kaj zagrešili ali ne.


Veliko surfam po raznih "balkanskih" forumih,pa se skoraj vsepovsod najdejo srbi,ki kljub temu,da v Holmcu niso ti vojaki umrli,trdijo,da se pa nekaj je zgodilo.To da so bili oni agresori to odpravijo z debilno izjavo,češ da Slovenija ni imela pravice se odcepit in da so oni ko so klali,ravnali po mednarodnih "pravilih".


Srbi so še vedno nabiti z miloševičevo propagando in z njimi se še vsaj 30 let ne boš mogel normalno pogovarjat.Verjetno pa nikoli,ker ta spopad nebeškega naroda bo šel v anale tako,kakor so ga na YUTEL-u prikazali in ne a CNN ali RTVSLO.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dr Evil ()

leonius ::

Dr Evil, če sodiš po postih na forumih imaš precej napačne predstave o Srbih in dejanskem življenju nasploh!

Ko sem bil v Beogradu in v Banja Luki, sem imel z njimi same dobre izkušnje (pa nisem od dol).
Zavedajo se, da so krivi za to kar so naredili, vedo pa tudi da vsega niso sami krivi. In v času vojne so bili zavedeni, saj so imeli enostranstko predstavljene informacije.
Verjeti da pa v vojni veljajo neka mednarodna vojna pravila, pa je tako kot da volku zaupaš ovco...

EDIT: TYPO
IMHO

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leonius ()

Thomas ::

Jest mislim, da je napaka Slovenije predvsem ta, da preveč računa na Srbijo. To je bolj napaka takoimenovanih gospodarstvenikov, kot politikov. Politika jim potem mora slediti tja, hočeš nočeš. Gospodarski subjekti kot Mercator, ki lahko zaslužijo le na Srbskem in drugih balkanskih trgih (mislijo, da lahko tam, kar je pa tudi precej dvomljivo, če jih ne financirajo le naše banke in posredno država!), kot Mobitel, kot Telekom, ki mislijo in predstavljajo, kakšne priložnosti so doli, vlečejo politiko in SLovenijo dol.

Ker "kao" da imamo ekspertizo, znamo jezik in ne vem kaj še. Ti drugorazredni "paradni konji" nas vlečejo nazaj na Balkan. Ker oni so kvečjemu za na Balkan, to pa res. Kvečjemu. Ni rečeno, da v takem lowtech poslu niso Srbi sami boljši.

Če bi pa smatrali Kitajsko za tako pomembno kot Srbijo, bi bilo bolj pametno. Če pa Nemčijo ali Ameriko pa še bolj pametno.

Tko pa ... pripišimo samemu sebi! Holmec je samo posledica. Smoke screen za Mladića, ki je prekoračil še en rok trajanja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr Evil ::

Maš prav Thomas.To "osvajanje" južnih trgov pomnei za nas dolgoročno vsekakor odvisnost od balkana,kar pa ni preveč zdrava situacija.

Prav sigurno bomo tako še doživeli kak "bojkot slovenačkih proizvoda,jer nas Slovenaci plačkaju".


Ma kdo jim je rekel,da morajo slovensko kupovat:\ Bi bilo bolše,da bi zares bojkotirali.Te bi vsaj naši usmerli pozornot na varnejše trge.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slobodan miloševič (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17413058 (9293) Doman
»

Ujeli Anteja Gotovino v Španiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
646020 (4349) Thomas
»

Se rabi Hrvaška opravičiti za zločine med operacijo Nevihta? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1949978 (7712) Daedalus
»

Milošević na poti v HAAG (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
964996 (4164) burekar

Več podobnih tem