Forum » Problemi človeštva » Se rabi Hrvaška opravičiti za zločine med operacijo Nevihta?
Se rabi Hrvaška opravičiti za zločine med operacijo Nevihta?
Brane2 ::
Clovek, gre za to, da je bila petina hrvaskega ozemlja okupirana in sistematicno ciscena s strani vojske druge drzave IN 'sostanovalcev' kot jim pravis ti. Pridobivanje lastnega ozemlja nazaj ni nic drugega kot osvobajanje!!!
Ja. In ti novi stanovalci so v tem času v vojnem pomanjkanju zgradili cele vasi, ki so jih nato zapustili...
Ne me farbat, saj nisem bil na hrvaškem samo kot turist. Kar nekaj let smo tam živeli...
Edit: Pravzaprav sem na hrvaškem celo rojen.
Pa ceprav je pri tem (posledicno ali nacrtno) spet prislo do genocida.
Kako lahko pride do genocida posledično ? Z narobe usmerjenim topom pobiješ maso folka v stavbi po vojni akciji ?
Lahko to malo bolj podrobno razložiš ?
Ustrezna primerjava bi mogoce bila ta da bi recimo nemska manjsina v SLO s pomocjo nemske ali avstrijske vojske pregnala Slovence in zasedla se del ozemlja RSLO.
Srbi so na teh ozemljih ŽIVELI. Če v tem številu, ne vem. A zagotovo te republike ne bi nastale kar tako, brez srbskega prebivalstva, torej tvoja primerjava ni na mestu. Če so tam srbi maltretirali hrvate, ne vem. Najbrž.
A to tu ne igra vloge. Ne zato, ker bi bilo nepomembno ampak zato ker ne opravičuje pobojev.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
nevone ::
Zanimivo se mi zdi, kako se agresivni v bistvu pasejo na moralnih normah manj agresivnih. Agresivni se točno zavedajo te svoje prednosti. Če napademo, in nam oni vrnejo imamo po moralnih normativih enak status. Nismo nič slabši. Kakšna podlost. Na tem temelji tudi Miloševičeva obramba.
o+ nevone
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Nisem ravno ziher, da gre za bolj in manj agresivne. Prej birekel števvilčno mojčnejši in številčno šibkejši.
Lešo ::
Glej Brane2,
Hrvaška se je OSAMOSVOJILA mislim da isti dan kot Slo. ampak na Hrvaškem so se Srbi že eno leto prej (kak naj ti recem) "spuntal" s Hrvati.
In Hrvaška ko je bila OSAMOSVOJENA ni imela še naslednji 2 leti nadzora nad 1/3 Hrvaške.
In v teh 3h letih so Srbi pobili veliko Hrvatov. Nato sledi operacija Nevihta.
Poboji imajo pa več razlogov
Prvi je ta da so dobil nadzor nad celotno Hrvašo in da je bila SVOBODNA
Drugi je iz maščevanja teh 3h let
Še kaj?
Hrvaška se je OSAMOSVOJILA mislim da isti dan kot Slo. ampak na Hrvaškem so se Srbi že eno leto prej (kak naj ti recem) "spuntal" s Hrvati.
In Hrvaška ko je bila OSAMOSVOJENA ni imela še naslednji 2 leti nadzora nad 1/3 Hrvaške.
In v teh 3h letih so Srbi pobili veliko Hrvatov. Nato sledi operacija Nevihta.
Še kaj?
To so bile moje besede
"Spuntali" so se zato, ker niso hoteli dovoliti vstop vojske in policije tipa, ki je delal na tem da jih pobije. Kaj naj bi naredili ?
Torej na tistih teritorijih, kjer so živeli nehrvatje ?
In v teh 3h letih so Srbi pobili veliko Hrvatov.
Maš kake podatke o tem ? kaj pa o pobojih in maltretiranjih Srbov ( ali recimo raje NeHrvatov) recimo v Slavoniji ?
Nato sledi operacija Nevihta.
Se pravi, da zares nadzoruješ nek teren, moraš pobit neoborožen folk ki ga tam najdeš ?
Še kaj?
Poboji civilov iz maščevanja so zate sprejemljiva zadeva ?
Čito tako iz radovednosti, kaj si potem misliš o pobojih v Srebrenici ?
Saj Muslimani so tam tudi srbom delali probleme ( baje je bilo nekaj pobojev tudi z njihove strani).
Pol je O.K. da so srbi izenačili in verjetno tudi "prevzeli vodstvo" ?
Saj Muslimani so tam tudi srbom delali probleme ( baje je bilo nekaj pobojev tudi z njihove strani).
Pol je O.K. da so srbi izenačili in verjetno tudi "prevzeli vodstvo" ?
Tisto tretino Hrvaske so nadzorovali Srbi!
Kaj pa naj bi hrvaska naredila ce z lepo besedo ni slo.
Ce mam kaksne podatke o tem?
A je to dober podatek da je bila tista 3 leta vojna?
Potem pa so prisli americani s taktiko in je nastala OPERACIJA NEVIHTA.
Nato pa so hrvaje zaceli s pregonom!
Tisti ki so bili ubiti pa v pregonu so bili pa ubiti zaradi mascevanja!
Ce mam kaksne podatke o tem?
A je to dober podatek da je bila tista 3 leta vojna?
Potem pa so prisli americani s taktiko in je nastala OPERACIJA NEVIHTA.
Nato pa so hrvaje zaceli s pregonom!
Tisti ki so bili ubiti pa v pregonu so bili pa ubiti zaradi mascevanja!
To so bile moje besede
Daedalus ::
In to je za tebe izgovor, s katerim opravičuješ poboje civilistov? Sick. Kaj pa poboji v Osijeku, Zadru?? Tam so tudi samo z "nelepo" besedo pobijali Srbe?
Sick si do amena. Nič boljši od tistih, ki so stiskali sprožilce po civilistih med Nevihto, v Srebrenici ali kjerkoli drugje. Pobijanje civilistov ni opravičljivo, kapiraš?
In to je za tebe izgovor, s katerim opravičuješ poboje civilistov? Sick. Kaj pa poboji v Osijeku, Zadru?? Tam so tudi samo z "nelepo" besedo pobijali Srbe?
Sick si do amena. Nič boljši od tistih, ki so stiskali sprožilce po civilistih med Nevihto, v Srebrenici ali kjerkoli drugje. Pobijanje civilistov ni opravičljivo, kapiraš?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
cryptozaver ::
>Pobijanje civilistov je sik!
Ja se strinjam ampak tezko mi tukaj zganjamo neko sik in ne sik pobijanje ko pa nismo bili se nikoli v vojni. Gre nekako takole. Nekdo ti fenta brata in slucajno je ta nekdo ki ga poznas in se druge narodnosti. Vsekakor se ti bo zamracil um in bos razmisljal le se o mascevanju.
Bratomorne vojne so prav to. Hujsih, krutejsih ni.
Jasno, ce se pa hoce druzba vkljucit v neko sirso skupnost mora pac sprejet pravila ki veljajo tam. Izjema so veliki ki postavljajo svoja pravila ampak tema itaq ne pase sem.
Ja se strinjam ampak tezko mi tukaj zganjamo neko sik in ne sik pobijanje ko pa nismo bili se nikoli v vojni. Gre nekako takole. Nekdo ti fenta brata in slucajno je ta nekdo ki ga poznas in se druge narodnosti. Vsekakor se ti bo zamracil um in bos razmisljal le se o mascevanju.
Bratomorne vojne so prav to. Hujsih, krutejsih ni.
Jasno, ce se pa hoce druzba vkljucit v neko sirso skupnost mora pac sprejet pravila ki veljajo tam. Izjema so veliki ki postavljajo svoja pravila ampak tema itaq ne pase sem.
Joj!
Rekel sem da ne podpiram zlocinov
To je bilo zaradi mascevanja
Hrvatje so bili napadeni, srbi so bili izgnani (nekaj tisoc pobiti zaradi mascevanja) in potem srbi hocejo da se hrvatje opravicijo.
A ko so srbi pobijal civiliste to se lahko zanemari?
Rekel sem da ne podpiram zlocinov
To je bilo zaradi mascevanja
Hrvatje so bili napadeni, srbi so bili izgnani (nekaj tisoc pobiti zaradi mascevanja) in potem srbi hocejo da se hrvatje opravicijo.
To so bile moje besede
To razumem. NE razumem pa to, da nekdo te zadev e planira ŽE PRED začetkom vojnega obdobja.
Tudi razumem, da bi se take stvari dogajale s strani dejanjsko udeleženih, ne pa recimo kojekakvih mangupov v Zadru in Osijeku, ki prave vojne še videli niso. Ni mi jasno, zakaj bi moral razumeti, da take stvari planira DRŽAVNI VRH.
Po eni strani folk joka nad ubogimi Arabci, ki da so jih v Iraku izpostavili spolnemu poniževanju, po drugi strani, ko gre za probleme pred pragom pa reagira v stilu "Ah, take stvari je treba razumeti..."
Zakaj tako dvojna merila ?
Tudi razumem, da bi se take stvari dogajale s strani dejanjsko udeleženih, ne pa recimo kojekakvih mangupov v Zadru in Osijeku, ki prave vojne še videli niso. Ni mi jasno, zakaj bi moral razumeti, da take stvari planira DRŽAVNI VRH.
Po eni strani folk joka nad ubogimi Arabci, ki da so jih v Iraku izpostavili spolnemu poniževanju, po drugi strani, ko gre za probleme pred pragom pa reagira v stilu "Ah, take stvari je treba razumeti..."
Zakaj tako dvojna merila ?
Zgodovina sprememb…
To se ni zanemarilo. Zaradi tega (med drugim) so bili bombardirani. Posledično je tudi Miloševič končal v zaporu, drugače bi bil verjetno še danes na Dedinju.
Pa verjetno se bo še prenekateri "delija" usedel zaradi takih stvari.
To razumem. NE razumem pa to, da nekdo te zadeve planira ŽE PRED začetkom vojnega obdobja.
Saj je bla vojna se 2 leti po osamosvojitvi Hrvaske
To so bile moje besede
Generala Špegelja je pa JNA ujela na tisti video, kjer govori o tem, kako bo kri Srbov tekla od Zagreba do Zadra mislim da že leta 90.
Bo dovolj zgodaj ?
Bo dovolj zgodaj ?
Zgodovina sprememb…
Ce bi se Speglju vresnjicil nacrt ki ga je planeral z janso in podobnimi bi se vojna koncala takrat kot v sloveniji in ne bi prislo do operacije nevihta.
Zasral je pa kdo drug kot nekaj hrvaskih oficerjev in takrat izvoljeni predsednik hrvaske.
Zasral je pa kdo drug kot nekaj hrvaskih oficerjev in takrat izvoljeni predsednik hrvaske.
To so bile moje besede
Zakaj bi bilo dobro da bi se uresničil načrt, v katerem govori o pokolu Srbov ?
A ni bil v teh razmerah upor nehrvatov povsem samoumeven ?
Kaj bi storil recimo ti v takem položaju, če jo ne bi mogel pobrisati ?
Bi čakal da ustaše pridejo ali bi se oborožil in uprl ?
Če bi se uprl, pa verjetno ne bi imel kaj dosti izbire a sprejmeš pomoč iz Srbije ali ne. Takrat bi bilo že vse določeno.
Kaj bi storil recimo ti v takem položaju, če jo ne bi mogel pobrisati ?
Bi čakal da ustaše pridejo ali bi se oborožil in uprl ?
Če bi se uprl, pa verjetno ne bi imel kaj dosti izbire a sprejmeš pomoč iz Srbije ali ne. Takrat bi bilo že vse določeno.
Zgodovina sprememb…
Motes se srbi niso hoteli prepustiti nadzora hrvaske, hrvaski vladi oz. drzavi.
Ce bi se Speglju vresnjicil nacrt ki ga je planeral z janso in podobnimi bi se vojna koncala takrat kot v sloveniji in ne bi prislo do operacije nevihta.
Sploh pa ne do pobojev.
Vprasaj se ZAKAJ JE HRVASKA NAREDILA OPERACIJO NEVIHTA, in ce ne bos nasel odgovora na to, potem naj ti bog pomaga.
NI SE JI TREBA OPRAVICITI
Sploh pa ne do pobojev.
Vprasaj se ZAKAJ JE HRVASKA NAREDILA OPERACIJO NEVIHTA, in ce ne bos nasel odgovora na to, potem naj ti bog pomaga.
NI SE JI TREBA OPRAVICITI
To so bile moje besede
Motes se srbi niso hoteli prepustiti nadzora hrvaske, hrvaski vladi oz. drzavi.
Srbi niso imeli kakršnegakoli trajnega vpliva nad nadzorom Hrvaške. Mogoče le nad ozemlji, kjer so bili.
SPloh pa mi nisi odgovoril na vprašanje, kaj bi ti storil na njihovem mestu.
Recimo da si Srb, ki živi na tem hrvaškem področju in da si star recim 20 let.
V javnosti krožijo materiali o klanju, ki imajo za tarčo tebe in ljudi okrog tebe. Zbežati ne moreš oziroma nimaš kam.
Tudi če si civil, bodo vsi v tebi videli vojaka, ki se je skrilč med civile in pri ustrelitvah boš verjetno med prvimi kandidati- če do tega pride seveda.
Prihajajo Tuđmanovi fantje in zahtevajo da jim daš orožje in spustiš not njegovo vojsko in policijo.
Kaj bi naredil ?
Sploh pa ne do pobojev.
Kako to VEŠ ? Pa si ti sploh videl tisti posnetek ? Tiste dni so ga zavrteli na TVju v najbolj gledanem času. No, vsaj na nekaterih postajah.
Zgodovina sprememb…
Thomas ::
No, vas bom zdej moral učit še zgodovine, al kaj?
Ja, to tko zgleda. Ni blema!
Srbsko hrvaški konflikt datira iz časov, ko so se Nemci fintirali s Hrvati. Ko so hoteli imeti v okviru Avstrije Hrvate taktično oslabljene. Takrat so Avstrijci ponujali službo prebegom, Srbom iz Turških provinc, da so se kot plačani vojaki in svobodni kmetje naseljevali v okolici Knina. Uporabljali so jih za obrambo Turške meje in krotenje (nesvobodnih) Hrvaških kmetov.
To je zgodovinsko dejstvo.
POTEM so med WW2 Hrvati to nesorazmerno "vrnili" Srbom z načrtom, kako jih bodo 1/3 pregnali, 1/3 prekrstili v Katolišvo (=Hrvaštvo) in 1/3 pobili. To je bila oficielna politika Ustaške države in so jo en lep kos tudi uresničili. Genocid brez primere prej in kasneje.
Potem 1991 so pač Srbi sklenili udariti nazaj in so udarili. Vendar so bili s strani objektivno močnejših Hrvatov neizogibno poraženi.
Tko je to. Žalostna in tragična zgodba za vse vpletene posameznike, za narod Srpski (a bogami i Hrvatski) mi pa dol visi.
Namreč, tam dol samo genetik ve, kdo ima več Srbskih in kdo več Hrvaških genov. Kar je slučaj tudi pri nas v Sloveniji.
Nacionalizem in patriotizem in nacionalizem so pa nekej ... odvečnega in neumnega.
Kulturalizem pač ne. Naše vrlo (nekoliko jodlarsko) Slovenstvo je definitivno kot kultura, superiorno ex bratskima kuturama Hrvatov in Srbov. Kar sicer ne pomeni, da je bilo vedno tako in da bo vedno tako. To je spremenljivo kot ekonomija. En čas si dol, en čas si gor.
Da povem še po transhumanistično. Transmem nacije je sovražen sentientom. Tako Hrvatom, kot Srbom ... Slovencem pa (tokrat) niti ne tako. Dobro smo prišli skozi (tudi zaradi našega nacionalizma), oni ne. Oboji ne.
Ja, to tko zgleda. Ni blema!
Srbsko hrvaški konflikt datira iz časov, ko so se Nemci fintirali s Hrvati. Ko so hoteli imeti v okviru Avstrije Hrvate taktično oslabljene. Takrat so Avstrijci ponujali službo prebegom, Srbom iz Turških provinc, da so se kot plačani vojaki in svobodni kmetje naseljevali v okolici Knina. Uporabljali so jih za obrambo Turške meje in krotenje (nesvobodnih) Hrvaških kmetov.
To je zgodovinsko dejstvo.
POTEM so med WW2 Hrvati to nesorazmerno "vrnili" Srbom z načrtom, kako jih bodo 1/3 pregnali, 1/3 prekrstili v Katolišvo (=Hrvaštvo) in 1/3 pobili. To je bila oficielna politika Ustaške države in so jo en lep kos tudi uresničili. Genocid brez primere prej in kasneje.
Potem 1991 so pač Srbi sklenili udariti nazaj in so udarili. Vendar so bili s strani objektivno močnejših Hrvatov neizogibno poraženi.
Tko je to. Žalostna in tragična zgodba za vse vpletene posameznike, za narod Srpski (a bogami i Hrvatski) mi pa dol visi.
Namreč, tam dol samo genetik ve, kdo ima več Srbskih in kdo več Hrvaških genov. Kar je slučaj tudi pri nas v Sloveniji.
Nacionalizem in patriotizem in nacionalizem so pa nekej ... odvečnega in neumnega.
Kulturalizem pač ne. Naše vrlo (nekoliko jodlarsko) Slovenstvo je definitivno kot kultura, superiorno ex bratskima kuturama Hrvatov in Srbov. Kar sicer ne pomeni, da je bilo vedno tako in da bo vedno tako. To je spremenljivo kot ekonomija. En čas si dol, en čas si gor.
Da povem še po transhumanistično. Transmem nacije je sovražen sentientom. Tako Hrvatom, kot Srbom ... Slovencem pa (tokrat) niti ne tako. Dobro smo prišli skozi (tudi zaradi našega nacionalizma), oni ne. Oboji ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
cryptozaver ::
>Zakaj bi bilo dobro da bi se uresničil načrt, v katerem govori o pokolu Srbov ?
Cak, a ti to resno?
Ce te jaz prav razumem ti govoris o nekaksnem puntu srbov na okupiranih obmocjih Hrvaske?
Upam da razumem narobe, ker okupacija je bla vodena od drugje, prav tako je velik del vojaske sile prisel od drugje! To pa je napad na suverenost neke drzave!!! Res pa so sodelovali tamkajziveci Srbi kar je cist logicno.
Cak, a ti to resno?
Ce te jaz prav razumem ti govoris o nekaksnem puntu srbov na okupiranih obmocjih Hrvaske?
Upam da razumem narobe, ker okupacija je bla vodena od drugje, prav tako je velik del vojaske sile prisel od drugje! To pa je napad na suverenost neke drzave!!! Res pa so sodelovali tamkajziveci Srbi kar je cist logicno.
Saj zgodovina mi je več ali manj znana. Jano mi je, da so Srbi nategnili, kogar so videli.
Ni mi pa jasno, zakaj je poboj in pregon neHrvatov zaadi tega tako sprejemljiv v današnjem času.
Recimo da sem nastal kot posledica posilstva pod nemško okupacijo. A potem me pa lahko ubije katerikoli mimoidoči ?
Saj mi je jasno, da so Hrvatje hoteli nadzor nad svojim ozemljem. Jasno mi je tudi, da so bili srbi marsikje težavni in verjetno še kaj več.
Ne morem pa enostavno pogoltniti ravnodušnosti ob poboju neoboroženega folka, ki se ni sam spravil v ta položaj. Oni so tam takrat pač živeli.
Ni mi pa jasno, zakaj je poboj in pregon neHrvatov zaadi tega tako sprejemljiv v današnjem času.
Recimo da sem nastal kot posledica posilstva pod nemško okupacijo. A potem me pa lahko ubije katerikoli mimoidoči ?
Saj mi je jasno, da so Hrvatje hoteli nadzor nad svojim ozemljem. Jasno mi je tudi, da so bili srbi marsikje težavni in verjetno še kaj več.
Ne morem pa enostavno pogoltniti ravnodušnosti ob poboju neoboroženega folka, ki se ni sam spravil v ta položaj. Oni so tam takrat pač živeli.
Zgodovina sprememb…
Prov razumes cryptozaver sj mislim da.
Ne mores ti men reci da naj se ti opravicem ker si prsu na moje dvorisce kaperat in ker te podim proc!
Ne mores ti men reci da naj se ti opravicem ker si prsu na moje dvorisce kaperat in ker te podim proc!
To so bile moje besede
Cak, a ti to resno?
kako lahko okupiraš področje, kjer živiš ?
Je potem Slovenija oupirala določeno področje Yu ?
Pa saj po teh merilih je bil tudi Hrvaški napad voden "od drugje". Lepo je bilo rečeno, da so Ameri pripravili teren zanj. To ne šteje ?
Jaz sprašujem le, česa so bili krivi lokalni prebivalci. Tuđmanovi generali so jasno kazali, kaj mislijo storiti s tem folkom.
Kaj drugega so lahko pričakovali ?
Ne morem pa enostavno pogoltniti ravnodušnosti ob poboju neoboroženega folka, ki se ni sam spravil v ta položaj.
Meli so vec kot dovolj casa da se umaknejo iz hrvaske in a so se umaknil?
Oni so tam takrat pač živeli.
Caki no mal. A jih je moja stara mama k prnesla??? A so bili Srbi okupirani a so bili Hrvatje???
To so bile moje besede
perci ::
Lešo, kaj je s tabo? Srbi so tam živeli. Rojeni so bili tam. Čigavo ozemlje je zdej to? Za čigavo dvorišče se gre?
Meli so vec kot dovolj casa da se umaknejo iz hrvaske in a so se umaknil?
Zakaj bi se umaknil nekdo, ki tam živi desetletja ali stoletja ? Kaj naj bi naredil ? Pustil bajto, službo in odšel- kam ?
Caki no mal. A jih je moja stara mama k prnesla??? A so bili Srbi okupirani a so bili Hrvatje???
Ej, brez zamere ampak včasih te ne razumem. Kot da govoriva različna jezika. Mnogi ljudje so že DOLGA LETA ŽIVELI TAM.
A je važno kako so prišli ? Dobili so službe tam v času YU, kupili so tam zemljo, stanovanje, whatever in znašli so se tam.
In zakaj naj bi sedaj šli- IN KAM SPLOH ?
kako lahko okupiraš področje, kjer živiš ?
Ali sem ti povedal iz kje so srbi prisli?
Je potem Slovenija oupirala določeno področje Yu ?
Hehe a si ze kdaj slisu za karantanijo?
Takrat cela (bodoca,biusa) YU ni vedela za knezevino
To so bile moje besede
Za hrvate ni bila poanta koliko casa si ze tam, za njih je bila fora da so imeli vsega tega "sranja" dovolj in so OSVOBODILI Hrvasko
To so bile moje besede
Ali sem ti povedal iz kje so srbi prisli?
Si, pa to ne drži oziroma v delu kejr drži, ni relevantno.
Hehe a si ze kdaj slisu za karantanijo?
Karantanija živi samo na prastarih mapah in je bila docela nepomembna v času osasmosvajanja Slovenije.
Njen vpliv je bil nekako tak kot vpliv Martina Krpana,
Če meni ne verjameš povpršaj kaj si o Slovencih mislijo denimo Italijani ali Avstrijci.
Tarzan ::
Hej, pa ti veš, da je tam bil velik del prebivalstva srbske narodnosti pred vojno? Ti "okupatorji" niso prišli dol leta 91, ampak so tam živeli že desetletja/stoletja. Tam so živeli, tako kot hrvaški del prebivalstva.
Samo toliko, v takih temah se drugače ne oglašam, ampak me je ta bedarija glede okupacije nekoliko zmotila.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tarzan ()
Za hrvate ni bila poanta koliko casa si ze tam, za njih je bila fora da so imeli vsega tega "sranja" dovolj in so OSVOBODILI Hrvasko
In zaradi tega imajo sedaj probleme in jih bodo imeli še ohoho...
Me prav zanima, kakšen bo pogled iz Haaga na vse to...
Glej ne me narobe razumet
Jaz nisem rekel da so hrvatje naredili prav ker so sli in so pobijali vse zivo pred sabo
ampak rekel sem pa da se jim ni treba opravicevati za to kar so zagresili.
Glej kaj bi ti narediu kot predsednik hrvaske takrat ki bi si mocno hotla svobodne hrvaske?
Jaz nisem rekel da so hrvatje naredili prav ker so sli in so pobijali vse zivo pred sabo
Glej kaj bi ti narediu kot predsednik hrvaske takrat ki bi si mocno hotla svobodne hrvaske?
To so bile moje besede
Tarzan ::
Kdo pa so hrvatje, da se jim za to nebi bilo potrebno opravičevati?
Srbi so jih dobili po pič..i, hrvatje še ne. Nacionalizem na hrvaškem je na nekajkrat višjem in zaskrbljujočem nivoju kot tisti v srbiji. Mislim, da je čas, da odgovorne za poboje spravijo pred sodišče. Še posebej tiste, ki so sedaj ugledni politiki.
Srbi so jih dobili po pič..i, hrvatje še ne. Nacionalizem na hrvaškem je na nekajkrat višjem in zaskrbljujočem nivoju kot tisti v srbiji. Mislim, da je čas, da odgovorne za poboje spravijo pred sodišče. Še posebej tiste, ki so sedaj ugledni politiki.
lej ne me narobe razumet
Ni mi jasno, kako naj bi tole "prav" razumel.
Če se Hrvatom ni treba niti opravičevat za tole, potem vsja po moji logiki iz tega sledi, da niso naedili nič narobe.
Kje se motim ?
Nisem politik, zato bo tole bolj bogo, ampak za začetek:
- Ne bi forsiral na oblast tipov, ki javno poudarjajo svoje Ustaštvo že v prvem mandatu
- ne bi maltretiral in preganjal nehrvatov že takoj po osamosvojitvi
- ne bi nadzoroval porekla vsakega profesorja in zahteval čistost rase ( Hrvat v treh kolenih etc crap)
- ne bi na vssakem koraku in stalno poudarjal hrvaštva, pravilne izgovarjave itd.
- omejil bi svoje napade zgolj na vojašnice in zahteval mednarodni nadzor in (vojaško) pomoč
- ne bi se tako intenzivno ukvarjal z razdelitvijo BiH
To bi bil prvi del seznama.
Kot prvo so srbi pribezali na hrvasko kot begunci, pred turkom.
Nato je cez cas nastala YU. In ko je YU obstajala, so bili tisti srbi, ki so ziveli na hrvaskem kot hmm.. "zlate ovcke", in so kmalu njihove pravice postale neke vrste privilegiji...
Ko se je hrvaska osamosvojila so ti srbi izgubili te pravice in so se obrnili proti hrvaski.
Ti srbi ki so ziveli na hrvaskih tleh so se z orozjem obrnili proti hrvaski vladi oz. drzavi.
Od kje jim orozje?
Orozje jim je "dala" JLA (imeli so neke vrste avto. puske, pistole, topove...)
Srbi so tudi zapirali hrvaske ceste tako da so postavili barikade na ceste in se in se!
Hrvatje so jih izganjali in so jih tudi pobijali.
Zdaj veste zakaj so se dogajali te poboji
Nato je cez cas nastala YU. In ko je YU obstajala, so bili tisti srbi, ki so ziveli na hrvaskem kot hmm.. "zlate ovcke", in so kmalu njihove pravice postale neke vrste privilegiji...
Ko se je hrvaska osamosvojila so ti srbi izgubili te pravice in so se obrnili proti hrvaski.
Ti srbi ki so ziveli na hrvaskih tleh so se z orozjem obrnili proti hrvaski vladi oz. drzavi.
Od kje jim orozje?
Orozje jim je "dala" JLA (imeli so neke vrste avto. puske, pistole, topove...)
Srbi so tudi zapirali hrvaske ceste tako da so postavili barikade na ceste in se in se!
Hrvatje so jih izganjali in so jih tudi pobijali.
Zdaj veste zakaj so se dogajali te poboji
To so bile moje besede
Kot prvo so srbi pribezali na hrvasko kot begunci, pred turkom.
Res ? Zanimivo koliko ti veš. Moj stric je bil čevljar, ki se je zaposlil v v Borovu. Si slišal kdaj za "obutev Borovo ?" V stari Jugi je bila to znana znamka... Borovo je naselje istoimene tovarne v bližini Vukovarja.
V glavnem, moji po fotrovi strani so iz Vojvodine (kmetije itd). Ta stric je pač dobil službo tam, torej na Hrvaškem in se je pač tam zaposlil- pred nekako 40 leti. Plača je bila stalno boljkone mizerna a bolje to kot nič. Stalno je živel v tovarniškem naselju kot podnajemnik in tik pred penzijo je kupil nekakšno majhno garsonjerico. Ko se je zgodila frka tam, je bila res "kvalitetna" in dobesedno čez noč je tip zapustil vse in zbežal dobesedno gol in bos. Niso imeli Turki nič pri tem, ne ko je prišel ne ko je odšel. Da bi dobil kakšno penzijo od socialnih prispevkov, ki jih je plačeval dolga leta, seveda ni govora. Prej bi dobil metek v čelo. Sedj je pri svojih 60-tih letih v Vojvodini penzioner brez penzije in kmet brez kmetije....
Drugi stric je bil kapetan ladje vojne mornarice v Zadru. Spomnim se tipa in njegov eplave uniforme še iz otroštva. Nase je vedno gledal bolj kot na mornarja kot pa vojaka. Umirjen tip, nikomur ni delal problemov. Na vprašanja o tem ali se počuti varen v Zadru, se je smejal "Kaj imam jaz s tem. Mene zanima morje in plovba". Nato je prišel dan, ko se z dopusta ni več vrnil v Zadar, ker bi ga tam ubili. Ostal je v Vojvodini pri sorodnikih, kjer že prej ni imel ničesar in s sabo ni prinesel nič, raznem mogoče tega, kar je spravil v avto.
Poznam še veliko zgodb navadnih ljudi in ne boš verjel, nikjer ni nobenega Turka ! Tudi če bi bilo to vzrok- migracije zaradi Turkov- to verjetno ni bila samo srbska posebnost. Spomnim se učenja iz šole,d aso po II vojni recimo bosance poseljevali v Vojvodini, pa nekaj ni videti, da bi jih Srbi tam te dni pobijali.
Ne dvomim, da je kaj takega lahko res, vsaj slišal sem nekaj v tem stilu. Tisto, kar še vedno pri tem ne razumem je, ZAKAJ ZA VRAGA SO PA HRVATJE ŠLI V TO ? Saj če so se zdilali za tak odnos in SO TE LJUDI SPREJELI, zakaj zdaj POBIJAJO IN PREGANJAJO NJIHOVE POTOMCE ?
Katere pravice konkretno ? masa ljudi je tam izgubila vse. Hočeš reči, da so vse to na Hrvaškem dobili zastonj ?
Od kje jim orozje?
Fair enough. In "od kje" Hrvatom orožje ? Je "pošten fight" (karkoli je že to) dovoljen samo z orožjem ki ga narediš sam doma ali kaj hočeš reči ?
Pa saj ceste so blokirali tudi v SLoveniji ! Je to razlog za poboje PO DOBLJENI BITKI ?
Zgodovina sprememb…
Matek ::
Lešo, tebi res ni nekaj jasno. Point je v tem, da je Nevihta stekla, uspela in bila mimo, Hrvati so dobili nadzor nad omenjenimi ozemlji. Srbski vojaki so bili pobiti oziroma so zbežali od tam, konec je bilo vojne. Še vedno pa so bili tu nedolžni civilisti. Srbi, ki so bili tu rojeni in so že par generacij živeli tu, tu so imeli hiše in službe in niso imeli razlogov, da bi kam šli. In te ljudi so Hrvati potem začeli pobijati, samo zato, ker so bili pač Srbi. Tisti, ki so sodelovali v vojni, so itak padli v bojih ali pobegnili.
Enako, kot če bi bila zdaj vojna med Slovenijo in Avstrijo, pa bi Slovenija na območju slovenskih manjšin udarila in se upirala Avstrijcem. Ti bi potem z vojaško operacijo spet prevzeli nadzor nad ozemljem slovenske manjšine in vojne bi bilo konec, boji bi bili mimo. A zdej bi meli Avstrijci pravico pobit in pregnat vse Slovence, ki v Avstriji živijo kot manjšina že nekaj generacij?
Enako, kot če bi bila zdaj vojna med Slovenijo in Avstrijo, pa bi Slovenija na območju slovenskih manjšin udarila in se upirala Avstrijcem. Ti bi potem z vojaško operacijo spet prevzeli nadzor nad ozemljem slovenske manjšine in vojne bi bilo konec, boji bi bili mimo. A zdej bi meli Avstrijci pravico pobit in pregnat vse Slovence, ki v Avstriji živijo kot manjšina že nekaj generacij?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matek ()
Kakorkoli že se je dogajalo posameznikom, nečesa smo se naučili. Multinacionalna multikulturnost je vnetljiva kot napalm. Samo čaka iskrico in nastane požar.
Bosna.
Hrvaška.
Jugoslavija.
To nam je lahko vse nauk. Nočemo multikulturnosti. Nacionalne države za nacionalnosti. Med njimi je nevarnost vojn, ja. Nevarnost državljanskih vojn v superdržavah je pa še akutnejša.
Tako reči so.
Bosna.
Hrvaška.
Jugoslavija.
To nam je lahko vse nauk. Nočemo multikulturnosti. Nacionalne države za nacionalnosti. Med njimi je nevarnost vojn, ja. Nevarnost državljanskih vojn v superdržavah je pa še akutnejša.
Tako reči so.
BigWhale ::
Leso,
Prosim, da se malo umiris in nehas pisat enovrsticne odgovore, ki se mogoce tebi zdijo potrebni ampak na sami debati ne pustijo nobenega efekta. Pa precejkrat se na malo prevec osebni nivo spustis.
Seveda velja to tudi za vse ostale.
Hvala.
Prosim, da se malo umiris in nehas pisat enovrsticne odgovore, ki se mogoce tebi zdijo potrebni ampak na sami debati ne pustijo nobenega efekta. Pa precejkrat se na malo prevec osebni nivo spustis.
Seveda velja to tudi za vse ostale.
Hvala.
Kakorkoli že se je dogajalo posameznikom, nečesa smo se naučili. Multinacionalna multikulturnost je vnetljiva kot napalm. Samo čaka iskrico in nastane požar.
Ehm, Jugoslavija je bila tako explozivna ravno iz nasprotnega razloga - ker ni bilo multinacionalne multikulturalnosti. Uradna politika je bila unitaristična in je pravzaprav na silo tlačila razlike med narodi in jih obravnavala kot enoten, jugoslovanski narod. Zaradi tega je počlo, ne pa zaradi dopuščanja kulturnih posebnosti in razlik.
Ehm, Jugoslavija je bila tako explozivna ravno iz nasprotnega razloga - ker ni bilo multinacionalne multikulturalnosti. Uradna politika je bila unitaristična in je pravzaprav na silo tlačila razlike med narodi in jih obravnavala kot enoten, jugoslovanski narod. Zaradi tega je počlo, ne pa zaradi dopuščanja kulturnih posebnosti in razlik.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Že, a če je stvar tako zelo nevarna, kako potem da so Ameri sploh še živi ?
vsaj meni se zdi, da je vsaj v našem primeru bolj oprijemljiv razlog nepočiščeni računi iz časov dedkov in pradedkov kot pa multinacionalnost.
To in seveda razpad države.
Saj razlika med nezadrtim hrvatom in srbom je minimalna- če jo sploh opaziš. Mnogo manjša kot je recimo razlika med belcem in črncem.
Ali tradicionalnim muslimanom in kristjanom ali kaj tretjega.
Že dve leti pred operacijo Nevihta sem verjel, da bo do nje (z Ameriško pomočjo!) prišlo.
Tko "prfuknen" kot jest, je bil takrat kvečjemu še Tudjman. So me pokroviteljsko tapkali po ramenih, da preveč gledam propagandne filme.
Mau se zamislite.
Tko "prfuknen" kot jest, je bil takrat kvečjemu še Tudjman. So me pokroviteljsko tapkali po ramenih, da preveč gledam propagandne filme.
Mau se zamislite.
SavoKovac ::
Za poboje civilistov ni opravičila. Po drugi strani pa mi naj nekdo pokaže "čisto" vojno.
(Hiroshima, Nagasaki, Dresden) Leta 1945 so zavezniki bombandirali nekatera nemška mesta samo zato, ker so bila še preveč cela in ne iz vojaško/gospodarskih razlogov. Nemci so načeloma zadovoljni s kaznijo, ki ustreza njihovem nacionalnem grehu. (japonci takisto javno ne sovražijo američanov, ker so pač sami prvi začeli).
PS: Zakaj ne bi raje objokovali vzhodne Prusije. Prusi, lepo vas prosim. Največji asi v Evropi.
Brane2:
Raje, če si seveda upaš, opiši etno-geografske posledice scenarija, v katerem enote srbske krajine, republike srbske in ZRJ leta 1991 zmagajo v vojni. (=porazijo šibke enote hrvaške garde in kasneje še bošnjake).
(Hiroshima, Nagasaki, Dresden) Leta 1945 so zavezniki bombandirali nekatera nemška mesta samo zato, ker so bila še preveč cela in ne iz vojaško/gospodarskih razlogov. Nemci so načeloma zadovoljni s kaznijo, ki ustreza njihovem nacionalnem grehu. (japonci takisto javno ne sovražijo američanov, ker so pač sami prvi začeli).
PS: Zakaj ne bi raje objokovali vzhodne Prusije. Prusi, lepo vas prosim. Največji asi v Evropi.
Brane2:
Raje, če si seveda upaš, opiši etno-geografske posledice scenarija, v katerem enote srbske krajine, republike srbske in ZRJ leta 1991 zmagajo v vojni. (=porazijo šibke enote hrvaške garde in kasneje še bošnjake).
> če je stvar tako zelo nevarna, kako potem da so Ameri sploh še živi
Ker imajo ŽELEZEN pravni sistem, ki pospravi neasimilirane v zapore. Par milijonov skoraj. Jebiga.
Sicer pa tudi niso mogli tega vzpostaviti brez državljanske vojne v 19. in skoraj državljanske vojne v 20. stoletju.
Ameriški (sploh anglosaški) sistem je transmem človeški naravi. Zato.
Ker imajo ŽELEZEN pravni sistem, ki pospravi neasimilirane v zapore. Par milijonov skoraj. Jebiga.
Sicer pa tudi niso mogli tega vzpostaviti brez državljanske vojne v 19. in skoraj državljanske vojne v 20. stoletju.
Ameriški (sploh anglosaški) sistem je transmem človeški naravi. Zato.
Pa saj niso npr. vsi muslimani v USA v zaporu, ali vsaj večina ?
Kot sem jaz razumel stvari, Amerika v bistvu ne obstaja kot enoten pojem, je sestavljena iz večih kultur.
Na to so baje celo ponosni.
Kot sem jaz razumel stvari, Amerika v bistvu ne obstaja kot enoten pojem, je sestavljena iz večih kultur.
Na to so baje celo ponosni.
Amerika je "talilni lonec" oziroma ima precej dober sistem amerikariziranja priseljencev. S tem, da jih ne asimilirajo v celoti ampak samo vbijejo v glavu, da so Američani in neke osnovne predpostavke pojma Američan. En tak multikulturalni unitarizem, kolko jaz to razumem - neko skupno izhodišče, ne zatirajo pa posebnosti. Vsekakor so pa lih ZDA lep primer, da multikulturalizem sam po sebi ni nevaren. Je pa nevarno nasilno zatiranje ali pa siljenje k odrekanju lastni kulturi. Recimo primer Avstralije in njihov poskus asimilacije priseljencev iz Azije v prvi polovice 20. stoletja. Ko so imeli toliko samomorov v tej populaciji, da so morali asimilacijsko politiko opustiti in se obrniti k multikulturalizmu. In zaenkrat jim gre boljše, kot pa prej.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Kokr sem jest razumu, je to bolj deklarativno, kot ne. Ustava velja za vse. Lahko pa zganjaš svojo folkloro do mile volje, to pa. Ne moreš pa uvajati recimo soviet style socializma. Pač pa milijon z USA Ustavo kompatibilnih zadev. V tem je vsa njihova veličina. Resno jemljejo borbo proti zunanjim in notranjim nasprotnikom Ustave.
Kar se tiče muslimanov v ZDA, so integrirani ali pa v zaporu. Črnih je kar precej, preveč so žive njihove neameriške šege. Pri znatnem procentu, ne pri vseh.
Kar se tiče muslimanov v ZDA, so integrirani ali pa v zaporu. Črnih je kar precej, preveč so žive njihove neameriške šege. Pri znatnem procentu, ne pri vseh.
Sicer pa, tudi Angleži so morali močno pritisniti na Škote (in Irce), da so sprejeli njihov sistem. Unifikacija VB pod istimi pravili ni bila enostavna. Vendar ta zdaj tam veljajo. Mogoče še ne čisto na Severnem Irskem.
Ljudje ne marajo "nenaravnih" sistemov, kakršen je Anglosaški. Preveč so v nasprotju s človeško naravo, ki ima rada bolj motne vode, v katerih se lažje ribari.
Potem, ko pa spoznajo prednosti "nenaravnega tlačenja", potem je pa drugače.
Tudi Afričanom je bilo sila težko prenašati Angleški pravni sistem, ki so ga ti prinesli v kolonije. Komaj so čakali na osvoboditev, da so se lahko obnašali po starem. No shit.
Ljudje ne marajo "nenaravnih" sistemov, kakršen je Anglosaški. Preveč so v nasprotju s človeško naravo, ki ima rada bolj motne vode, v katerih se lažje ribari.
Potem, ko pa spoznajo prednosti "nenaravnega tlačenja", potem je pa drugače.
Tudi Afričanom je bilo sila težko prenašati Angleški pravni sistem, ki so ga ti prinesli v kolonije. Komaj so čakali na osvoboditev, da so se lahko obnašali po starem. No shit.
Brane2:
Potolkli bi vse muslimane. ALi vsaj mnoge in večino stisnili na nek preostanek ozemlja, ki bi si ga g. Karadžić izvolil rezervirati za svoj osebni živalski vrt.
In kaj ma to z vsem ? Če pogledaš recimo ameriško bombardiranje, lahko vidiš, da ob vsej svoji premoči niso šli v pomor nasprotnika, temveč v racionalno doseganje cilja.
Kakšno dodatno zavarovanje pred grozečo usodo so dosegli Hrvatje s pobojem civilistov po dobljeni bitki ?
Misliš da bi Hrvatje bili kaj bistveno boljši, če bi sami uspeli zasesti srbsko ozemlje ? Kot sam vidim stvari, st bili obe strani vpleteni v boj za ozemlje. Ko je Yuga razpadla je ostalo ogromno stvari nerazčiščenih in nihče od pogajalcev ni ravnokazal pretiranih diplomatskih spretnosti- razen če te niso bile povezane z vojaškimi taktiziranji in kupovanjem časa. Poglej si malo seznam obtoženih, obsojenih in čakajočih. Saj niso vsi srbi-še zdaleč ne.
S tem ne poskušam enačiti in marginalizirati stvari. Kdor je naredil štalo, naj temu ustrezno odgovarja. Ratko in Radovan sta IMHO enkratni negativni pojavi, totalna luzerja preteklega stoletja brez kakršnekoli konkurence in kamen na vratu kogarkoli, ki se je imel za srba, da o "velikem šefu" ne govorimo. Ob teh treh tipih (in vseh bedakih tega kova - "starih srbskih junakih") je mednarodna blokada in bombardiranje bila kvečjemu blažev žegen. Vendar tu ne gre za to. Tema je "Oluja" in potencialni grehi po njej.
Pa poglejmo tele Slovence.
1940 jih je blo za demokracijo (nenaravni sistem) mogoče ene 50. Mogoče.
Vsi ostali so bili ali za fašizem, ali za socializem. Pa nej se danes duvajo kolikor hočejo. Korporativistični sistem jim je bil 1000 krat bolj logičen, kot kakšna transatlantska dekadentna plutokratsko buržuazna varianta.
Demokracija nam je vsem vsiljena. Malo nas je še vedno, ki jo imamo - skupaj s kapitalizmom seveda - radi.
1940 jih je blo za demokracijo (nenaravni sistem) mogoče ene 50. Mogoče.
Vsi ostali so bili ali za fašizem, ali za socializem. Pa nej se danes duvajo kolikor hočejo. Korporativistični sistem jim je bil 1000 krat bolj logičen, kot kakšna transatlantska dekadentna plutokratsko buržuazna varianta.
Demokracija nam je vsem vsiljena. Malo nas je še vedno, ki jo imamo - skupaj s kapitalizmom seveda - radi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Republika Srpska (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 58117 (52808) | bluefish |
» | Ratko Mladić bo dobil sobo v Haagu... (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 14893 (11286) | nuclear |
» | Slobodan miloševič (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 13643 (9878) | Doman |
» | Ujeli Anteja Gotovino v Španiji (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 6313 (4642) | Thomas |