» »

LCD TV vs obični TV

LCD TV vs obični TV

MaCoFaCo ::

Zakaj je slika na LCD TV na oko slabša od tiste na navadni TV? Zaradi majhne resolucije TV signala (antena, kabelska - ne vem kaj imajo po trgovinah)? To me zelo odvrača od nakupa LCD TVja, pa bi rad malo razčistil to. Vem samo, da ko gledam DivX na prenosniku, da je slika fenomenalna in takšno (ali vsaj dober približek) bi rad imel tudi ko gledam TV programe na televiziji. Predvidevam da je stanje s kakšno ADSL/VDSL televizijo boljše.

Stepni Volk ::

Večkrat povedano: natvie resolution. Tema večkratno obstaja (vtipkaj v iskanje: "LCD"). Zeklepam.

Stepni Volk ::

Temo sem prehitro zaklenil, ker še ni bilo postavljena podobna primerjava v neodvisni temi.

Se pa odgovori nahajajo v sorodnih temah, ki jih najdete v mini KAZALO oddelka Zvok in Slika.
Npr.: Plazma ali LCD televizor? na drugi strnai (če imate nastavljeno na 50 sporočil na stran) je še nekaj tehnoloških obrazlošitev in dodatnih povezav.

CRT seveda vodi napram LCD-ju, (kot tudi plazmi) v:
- kontrastu
- barvah
- kotni vidljivosti
- prilagodljivosti različnim resolucijam
- ceni

Napram LCD-ju je slabši:
- pri porabi energije
- zasedanju prostora (predvsem je tu mišljena globina)

LCD zaslon (kot tudi TV) namreč dela optimalno le v svoji "native resolution", t.j. v max deklarirani resoluciji. Vse kar je manjše od tega se sestavlja iz pikslov, ki običajno niso kvadrati, temveč pravokotniki. Posledično je slika, ki predvaja trenuten TV analogni signal kockast.

Čisto preprostega odgovora nato, kaj je bolje, ni. Gre le zato, zakaj napravo večino časa uporabljate, oz. kaj vam je pri tem najpomembnejše.

PRVIČ - KAJ V VEČINI PRIMEROV GLEDATE NA TV ZASLONU
A - Gledam povečini TV programe
Če večino časa gldate TV programe (preko antene, satelita, kabla, ADSLa), se iz perspektive kvalitete slike, naravnosti barv, kontrasta, kot tudi cene (vse že omenjeno višje) ne izplača nakup LCD TVja (ali plazme).
Enako pri dilemi 16:9 vs. 4:3. Zaenkrat večina TV postaj oddaja v 4:3 formatu in za uporabo 16:9 formata je potrebno uporabljati "zoom", ki seveda požre del slike oz. raztegniti na 16:9 format. V tem primeru se vsi Hollywoodski igralci v hipu zredijo za nekaj kil. Če se vam ne da hujšati dobra psihološka rešitev.

Ko bodo TV postaje končno začele oddajati v višji resoluciji in 16:9 formatu, bo tudi analogni signal že zdavnaj pokojen. In takrat nekje bo tudi dilema LCD (plazma) vs CRT bolj realen.

B-Gledam povečini DVD / Divxe
Če večino gledate DVD filme, je nakup LCD TV že bolj smiseln. Pri tem upoštevajte, da je resolucija DVD-jev 720x480. Vsi piksli v LCD TVju, ki so "odvečni", vam bodo z veseljem "kockali" sliko.

C-Uporabljam v kombinaciji z računalnikom
Če gledate večino filme preko računalnika, bo LCD (ali plazma) v resnici zaživel. Posebej v primerih z višjo resolucijo od DVDja. Dodatno tako LCD TV služi kot LCD monitor in preko njega lahko uporabljate internet, email in ostale multimedijske stvari, ki jih zmore vaš mlinček. V tem primeru, CRT nima kaj iskati.

DRUGIČ - VELIKOST PROSTORA

Če imate majhno sobico, garsonjero ali manjšo dnevno sobo, bo tu zmagal LCD. V primeru, da je prostor velik in je razdalja od točke sedišča, do ekrana 4m+, bo prišel v poštev ekran z večjo diagonalo, kjer seveda trenutno vodijo plazme in tudi LCD proti CRT-ju.
Pri tem je ponovno odvisno od tega, kaj večino časa gledate. Uporaben kompromis, zapisan v povezavah višje (plazma ali LCD), je nakup,
klasična CRT TV in LCD/LED projektorja.

TV program preko CRT-ja, DVD/Divx filme preko projektorja, na željeno veliki diagonali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plazma ali LCD televizor? (strani: 1 2 3 4151 152 153 154 )

Oddelek: Kaj kupiti
76961193265 (417636) antonija
»

Full HD TV (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Zvok in slika
942118487 (35474) Kovalchuk
»

CRT TV sprejemniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
527177 (5251) Spock83
»

Katodni televizorji v izumiranju

Oddelek: Novice / Ostale najave
476564 (4807) javaman
»

Katero plazmo kupiti do 900.000 SIT?

Oddelek: Zvok in slika
273070 (2365) Jago

Več podobnih tem