» »

Katodni televizorji v izumiranju

Katodni televizorji v izumiranju

EETimes - Matsushita (Panasonic, Tehnics, National in JVC) je najavila, da bo v njihovi Malezijski tovarni prenehala proizvajati televizorje z katodno cevjo. Prav tako bo ukinila partnersko podjetje MPTDM, ki so ga ustanovili pred 4 leti skupaj s Toshibo, da bi znižali stroške proizvodnje CRT televizij. Matsushita je katodne televizorje do sedaj prodajala pod lastno znamko in hčerinsko JVC.

Televizorje s katodno cevjo bo omejil tudi Samsung. Čez štiri leta naj bi CRT televizorji predstavljali le še 13% prometa Samsungovega dela, zadolženega za televizorje. Zato proizvodnjo umikajo na Kitajsko. Z izjemo Viclim televizorjev, komercialno "Slim-Fit": 41cm globine pri 82cm diagonale, ki bodo prihajali iz Madžarske.

Slim fit televizorje trenutno daje geometrija. Upajmo, da bodo ta problem odpravili.

47 komentarjev

Bass0 ::

Razvoj gre dalje. Osebno ne morem več gledati v katodno cev, sploh pa ne pri računalniku... čisto sem se razvadil z LCD-ji. ;)

Apple ::

Nekaj dobronamernih slovničnih popravkov...

"prenehala proizvajati televizorje z katodno cevjo."

s katodno cevjo.


"Čez štiri leta naj bi CRT televizorji predstavljali le še 13% prometa Samsungovega dela, zadolženega za televizorje. Zato proizvodnjo umikajo na Kitajsko.Z izjemo Viclim televizorjev, komercialno "Slim-Fit": 41cm globine pri 82cm diagonale, ki bodo prihajali iz Madžarske. "

Čez štiri leta naj bi CRT televizorji predstavljali le še 13% prometa Samsungovega dela, zadolženega za televizorje, zato proizvodnjo umikajo na Kitajsko, z izjemo Viclim televizorjev, komercialno imenovane "Slim-Fit": 41cm globine pri 82cm diagonale, ki bodo prihajali iz Madžarske.
LP, Apple

Izi ::

čisto sem se razvadil z LCD-ji

Hahaha... šala dneva.
Nihče tukaj ne omenja LCD-jev.
CRT-ji so še vedno boljši od LCD-jev.
Gre se za PDP TV-je. PDP je Plazma Display Panel
Če bi si prebral povezave bi videl, da zmanjšujejo proizvodnjo CRT televizorjev zato, ker jih vse bolj izpodrivajo Plazmatski televizorji.
Celo v naslovu imaš napisano:
"Samsung SDI to trim CRT business; continue to focus on PDP sector"

LCD-ji so za TV je zelo neprimerni zato, ker se barve zelo spreminjajo glede na kot pod katerim ga gledaš. TV se pa gleda ponavadi na širokih kavčih in tisti, ki bo sedel na koncu kavča bo videl čisto drugačno sliko kot tisti, ki bo sedel na sredini.
Poleg tega so Plazmatski TV-ji gromozanski napram malim LCD-jem.

Pri televiziji je naslednik CRT-jev torej PDP.
Pri računalnikih pa je trenutno CRT še vedno boljši, še posebno pri velikih zaslonih.
17 in 19" LCD-ji so že kar uporabni medtem ko so 21 do 24" LCD-ji navadno katastrofa zaradi "input laga", ki je pri 24" nekje med 30 in 50 ms in občutek ob premikanju miške je kot da jo imaš potopljeno v skledi olja :D
Ne mešati "input lag" z "ghostingom", ki so ga v zadnjih letih že povsem odpravili.

Za računalnik je trenutno še vedno daleč najboljšin en dober 22" CRT, na katrem je odlična slika ne glede na resolucijo od 1024x768 pa do 2048x1536.
Problem je samo, če imaš dovolj veliko in masivno mizo za 40 kilogramski monitor. Pa za porabo elektrike te tudi ne sme preveč skrbeti, ti pa zato pozimi ni treba ogrevati sobe :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

kar98k ::

se ena napaka. ni viclim ampaj VIXLIM....
samsung namerava se zmanjsati slimfit tvje se za par centimetrov in popraviti geometrijo v novi generaciji......

Stajerc ::

Eh nehajte s tem da so katodniki boljši monitorji...

Sam mam 19" Lcd in gledam na njem Satelitsko tv in igram igrice in delam nevem kaj vse gor in dela čisto ok. Tudi vidni stranski kot je več kot zadovoljiv. Tudi normalne televizije ne greš gledat tako da jo gledaš iz strani ker nemoreš videti dobro slike. V mejah normale gledanja dela vse ok. Tudi barve so čisto kul.

Katodnga monitorja pa nebi imel več nikoli ker v LCD lahko gledam celi dan in me niti malo ne bolijo oči ko sem imel katodnike pa me je zraven oči bolela še glava.

Nemorm si predstavljati da bi isto časa kot gledam v ta LCD gledal v 19" katodnik. Vrjetno bi že zdavnaj nosil očala.

Tako da ne več natolcevat da so katodniki bolši monitorji ker če vzameš vse skupaj v zakup potem to ni res.

Neka grafična oblikovanja ali kaj pa če rabijo katodni monitor pa je to spet nekaj drugega ker koliko povprečnih uporabnikov računalnika se pravi 90% ljudi dela kaj takega sploh?

Za mene je že kar nekaj časa sedaj boljši LCD in nebi šel več nikakor na katodnega. Preprosto ni variante več da bi zamenjal ta monitor za katodnega.

Če pa v kaki trgovini vidite kaki Noname poceni monitor in je res slika gor slaba potem pa tega prosim ne pripisujte vsem LCD ker med katodniki je vrjetno tudi kakšen ki je slabši kot drugi.

Edit: samo cena je še vprašanje in ko bodo kvalitetni LCD monitorji postali ceneni potem morš bit nor da kupiš za domačo neprofesionalno uporabo katodnika če stane isto kot primerljivi LCD.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Izi ::

Stajerc ta tvoj flame war ne sodi v ta topic, kjer je govora o TELEVIZIJAH !!!

Prodajne številke govorijo same zase.
Plazma je naslednik CRT-ja pri TV-jih.

V računalništvu pa pravega naslednika še ni.
Navedel si nekaj povsem plehkih trditev, ki ne upoštevajo, da so se CRT-ji še vedno razvijali vsa zadnja leta.
Moderni CRT-ji delujejo pri 150 Hz in več in so za oči celo manj obremenjujeoči kot pa LCD-ji, ki imajo kar precej močan backlight in oči trpijo, če pa zmanjšaš backlight pa slika ni več tako dobra.
Pri CRT-jih lahko uporabljaš katerokoli resolucijo brez poslabšanja kvalitete, kar je predvsem uporabno pri igrah.
Pri CRT-ju je prehod med posameznimi pikami bistvemo manj oster, kar se sicer sliši slabo, ampak za posledico imaš precej lepšo (manj nazobčano) sliko na CRT-ju, kar je bistveno za delo z vektorskimi slikami ali CAD programi.
Se pravi LCD z vklopljenim 2x AA je enako kot CRT brez AA :D
Ghosting so sicer uspeli odpraviti ampak input lag pri velikih LCD monitorjih (24") je pa katastrofalen. Igranje hitrih strelskih iger je precej težavno, ker ne boš nič zadel, ker ti slika zaostaja za skoraj 50ms, pri filmih pa ti bo zvok prehiteval sliko, ker je 50ms zaostanka precej opazno pri odpiranju ust.
Če si imel kakšen star 17 do 20" CRT potem je prehod na 19" LCD razumljiv in napredek je opazen. Pri 19" CRT-ju je tudi input lag skoraj zanemarljiv.
Zamenjave za kvaliteten 22" CRT pa trenutno še ni.

Pri nas uporabljamo 17, 19, 21 in 24" LCD in 22" CRT in na njih delam tudi po 16 ur na dan.
Za pisarniško delo je najbolj primeren 24" LCD zaradi svoje velikosti in input lag ni tako pomemben.
Za vse ostalo pa najraje uporabljam moj priljubljeni CRT, ki ga trenutno ne bi zamenjal za nobenega 24" LCD-ja. Tudi filme in TV programe gledam na CRT-ju, čeprav je po širini nekaj ožji od 24" LCD-ja, ampak kvaliteta in nezaostajanje zvoka odtehta tisto malo manj prostora.

Kot sem že omenil, sta edine slabosti CRT-ja teža in velikost na mizi in ravno zaradi tega jih LCD-ji izpodrivajo. Nikakor pa ne zaradi kvalitete.

destiny ::

Slabost CRT-ja je še relativno veliko elektromagnetnega sevanja kot posledica pospeševanja elektronov v katodni cevi.

Stajerc ::

Izi glih ti ki si tako vehamento zatrdil da so katodniki boljši od LCD jev potem meni praviš da flajmam ker sem rekel da to ni res?

Saj vseeno kaj je naslednik jaz pač pravim da LCD ki ga sam uporabljam (monitor) in na njem gledam TV da nebi ga zamenjal za katodnika več nikoli.

Časi ko so prišli ven LCD ji in je kvaliteta res pešala in si upravičeno lahko rekel da so katodniki bolši so pa žal mimo.

Povprečni uporabniki z LCD jem dobijo žal mnogo več z LCD (tudi kaj se tiče gledanja TV) kot z katodnikom in cena je še samo tista zakaj še kdo kupi katodnik za doma. LCD-PLAZMA pa že tako z preteklosti bijeta boj kdo bo prevladal in ker ima vsak svoje lastnosti mislim da bosta še dolgo uspevala oba. LCD televizorje tudi že dolgo poznamo in vsak monitor se praktično lahko uporablja kot TV in nevem zakaj LCD nebi sodil v temo o televizorjih tudi če bo v prihodnosti več plazem TV kot LCD TV?
Have a nice day.

Stajerc ::

destiniy seveda in zato jaz trdim da je LCD pač boljši. Ker pri teh dimenzijah kot jih imamo že danes in razdaljah ko gledamo v monitorje je pač ruska ruleta za oči to če uporabljaš katodnika.

Edit: in karakteristike LCD jev so tako dobre že danes da povprečnemu uporabniku argument da je katodnik pač bolši (barva, osveževanje, pika...) preprosto ne moreš več prodajati mu tega.

Za povprečnega uporabnika je boljši LCD kot katodni monitor če rečemu bobu bob.

In LCD se da tudi zelo lepo uporabiti kot TV in tudi nekatere lastnosti LCD ja napram Plazmi govorijo v prid LCD TV druge pa spet v prid Plazmi.

In sam uporabljam LCD kot monitor in sem zadovoljen in isti LCD kot TV z kvalitetnim staelitskim signalom in sem tudi več kot zadovoljen. Tako da trdim da LCD TV je tudi dobra in zelo uporabna stvar saj jo kot sam tako uporabljam in vidim iz izkušenj ki so pozitivne. Ne trdim da je najbolša ampak dovolj dobra za povprečnega uporabnika.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

keber ::

Izi, nehaj lapati o plazmah.

Plazme še daleč ne izpodrivajo CRT-jev, in kar se mene tiče, jih tudi nikoli ne bodo. Bo prej kaj bolj pametnega od plazme.

Navsezadnje, zelo dober CRT televizor zlahka dobiš za 70 jurjev. Za 300 jurjev dobiš šrot od plazme. Nima plazma niti teoretičnih pogojev za prevlado. Jo bo LCD gotovo premagal, še posebej v kombinaciji z LED osvetlitvijo.

ripmork ::

zadeva je taka da je tehnologija plazme še neizkoriščena(slika z nekaj leti uporabe izgubi saturacijo, pa še kaj bi se našlo poleg nagravžne cene), LCD-ji pa imajo kot je že Izi omenil marsikatero slabo stran, ki jo sicer povprečen uporabnik ne opazi, medtem ko za kako resno delo (posebej uporabo photoshopa, grafičnih programov,obdelavo fotografij...) enostavno ni primeren.

CRT tehnologija je res zelo stara pogruntavščina, ima pa dve bistveni prednosti (za zdaj še)
- razvita je do maximuma
-cenovno zelo dostopna

edina prava nadloga je da so ti monitorji ogromne škatle...

Izi ::

Izi, nehaj lapati o plazmah.

Keber ti si pa raje preveri povezave, preden napačno pametuješ.
In ne sodi sveta po Sloveniji, kjer tehnološko zaostajamo 10 let.
Marsikje že oddajajo programe v HD ločljivosti, medtem ko pri nas v programu za naslednjih 10 let še nič ne razmišljajo o prehodu na HDTV.
Jaz sem samo prebral povezave iz članka in tam lepo piše, da je razlog, da zmanjšujejo proizvodnjo CRT televizij vse manjše povpraševanje po klasičnih CRT-jih in da bodo proste zmogljivosti sedaj porabili za proizvodnjo plazem.
Tu gre predvsem za tiste večje HD plazme od 50 do 58".

Samsung pravi, da so leta 2005 prodali 39% CRT-jev
Do leta 2010 predvidevajo, da bo prodaja CRT-jev padla na 19%

Za Plazme Samsung pravi, da so jih prodali leta 2005 22%
Do leta 2010 pa predvidevajo, da bo prodaja Plazem dosegla 32%

Prodaja slim CRT-jev pa seveda še vedno precej narašča. Od letos pa do leta 2010 naj bi se prodaja slim CRT-jev predvidoma povečala za 500%

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

ombre ::

Plazma TV imajo daleč najlepšo sliko, dokler jo imajo - tam do 3 leta, potem pa začne kakovost zelo padat. LCD pa imajo težave z mrtvimi pikami. Osebno si bom še vedno kupil navadno CRT TV, ker so daleč najbolj vzdržljive in trajajo 2 x do 3 x dalj časa kot konkurenčne tehnologije.
Prihodnost? Mislim da bo šlo dosti v preoizvodnjo OLED TV... :))
OmbreMan - Galaxy of knowledge

Izi ::

OLED ima še preveč problemov in za nadalnjih 10 let še ne bo konkurenčna. Če se ne motim plava barva ne deluje več kot kakšno leto, potem pa gledaš samo še bolj ali man zeleno rdeče odtenke >:D

Največji delež v prihodnjih letih bo pomoje imela Slim CRT televizija.
Tako kažejo napovedi.
Leta 2010 naj bi bilo 2/3 Slim CRT-jev in 1/3 Plazem med Televizijami. (O LCD-jih kot TV velike firme ne razmišljajo resno)

Slim CRT je kakšno leto stara Samsungova pogruntavščina, in vse več firm (LG Philips) že prehaja na izdelavo Slim CRT-jev
Ti televizorji imajo vse odlike CRT tehnologije z izjemo edine večje slabosti CRT-ja in to je globina.
Globino so menda spravili na nekje okoli 35 cm iz normalnih 60 cm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

elhombre ::

Mogoce sem spregledal ampak nihce ne omenja Toshibinega SED programa,ki je v bistvu CRT televizija vendar ne z eno katodno cevjo impak ima vsak pixel svojo.Tovarna na japonskem je v koncni fazi in do konca leta naj bili prvi televizorji japoncem ze na voljo.Svetovna proizvodnja naj bi stekla nekje do 2010.
Vsa stvar ima eno manjso pomankljivost,namrec najmansi model bo imel samo 52 ",temu primerna bo tudi cena.Za nase zepe,tam nekje okoli 2015.Tisti ki so videli modele letos v Las Vegasu zatrjujejo da je slika boljsa od klasicnih CRT televizorjev.
Doomsday is coming!!

Gregor P ::

Vse je to lepo, kaj nas čaka čez 10 do 15 let, ampak če mora povprečen človek kupiti danes TV za naslednjih pet let je verjetno stvar naslednja:

- če imaš malo denarja, kupiš klasičen katodni TV (in to sploh ni slab nakup)
- če hočeš imeti veliko TV in imaš malo več denarja, kupiš plazmo (LCD enake velikosti in poodbnih specifikacij je pač 2x dražji)
- če imaš res več denarja, si kupiš velik LCD TV

V prihodnosti bomo pa očitno imeli res večjo izbiro (Slim CRT, OLED itd.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

fiore ::

- če imaš res več denarja, si kupiš velik LCD TV

zakaj?

Matrin ::

Ker so veliki LCD-ji neprimerno dragi. Kljub temu da mnogi mislijo, da so plazme drage, so v primerjavi z LCD-ji prav poceni. Samo plazme so velike, LCD-je pa izdelujejo tudi manjše.

Gregor P ::

"zakaj?"

Ker sem obšel več trgovin in si ogledal veliko število večjih TV (plazemske in LCD, drage in poceni, od 106 cm naprej) in je bila na vseh LCD TV-jih (torej kvalitetnih ter dragih) slika videti za stopnjo boljše kot pa na konkurenčnih plazemskih (ogledal sem si navaden TV program, DVD, in kanal v HDTV ločljivosti). Sicer sem bil minimalno pozoren na sorodne tehnične podatke (ločljivost, svetilnost, kontrast itn.) da ne bi komu delal prevelike krivice.

Skratka za mene kot površnega laika je bila slika na dragih LCD TV-jih opazno boljša od slike na dragih plazmah (ob podobnih tehničnih zmogljivostih).

Kupil pa bi plazmo, ker je pač za pol cenejša od LCD-ja.


P.S: torej zanimajo me TV-ji diagonale ekrana od 106 cm naprej; če bi kupoval manjše bi avtomatično kupil katodnega;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

opeter ::

Mene pa zanima, kaj se dandanes (recimo čez en teden) splača kupiti (aja, cvenka je cca. 130-150k)?
Ne zanima me meterska diagonala, sedanji TV (Gorenje Evelux, 14 let star) ima 72 cm-ov premera.
V mislih imam predvsem, da bi isti, ali pa lahko malo manjši premer ekrana ostal, zanima pa me, kako je s porabo elektrike? Ali je res, da moderni katodniki požrejo manj kot LCD oz Plazma?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

fiore ::

Skratka za mene kot površnega laika je bila slika na dragih LCD TV-jih opazno boljša od slike na dragih plazmah (ob podobnih tehničnih zmogljivostih).

zanimivo. jaz ze kar dolgo "zbiram" tv, in opazam da imajo plazme lepso sliko... seveda iz primerne razdalje (> 2m). je pa res da so vsi lcdji tudi hd, tako da ce vrtijo demo sliko (ki je ponavadi hd), je na lcdjih seveda lepsa slika kot na plasmi.

pred leti ko sem crt monitor zamenjal za lcd sem takoj opazil eno pomankljivost lcdja, ki se kaze tudi na lcd televizijah: lepo sliko prikaze samo na resoluciji za katero je bil narejen. pri vseh ostalih resolucijah je slika motna. to se takoj opazi ko primerjas analogen signal na plasmi in lcdju. na lcdju bo moten, na plasmi pa ne.

in kar se novih tv tice me moti to, da so kupci zelo slabo osvesceni iz strani prodajalcev glede formatov 4:3 in 16:9. razen filmov dvd, in nekaterih kanalov na digitalni satelitski (ki so v letterbox formatu) je vse v 4:3 (internetne tv ne stejem, ker je zaenkrat zelo nerazsirjena). folk se pol cudi da zakaj odkar imajo novo televizijo so vsi majhni in debeli, zakaj sonce ni vec okroglo in zakaj so vse zoge jajcaste...

opeter ::

fiore, a se da kupiti plazmo z manjšo diagonalo? Recimo 70 cm?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

fiore ::

opeter: ne. plasma je 106 najmanj :)

opeter ::

Uj 8-O
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

C_maniak ::

in kar se novih tv tice me moti to, da so kupci zelo slabo osvesceni iz strani prodajalcev glede formatov 4:3 in 16:9. razen filmov dvd, in nekaterih kanalov na digitalni satelitski (ki so v letterbox formatu) je vse v 4:3 (internetne tv ne stejem, ker je zaenkrat zelo nerazsirjena). folk se pol cudi da zakaj odkar imajo novo televizijo so vsi majhni in debeli, zakaj sonce ni vec okroglo in zakaj so vse zoge jajcaste...
a nimajo to nekatere televizije urejeno z optičnim popravkom (primerno raztegnjena slika, da se ne opazi, da je...nekaj takega)?

darkolord ::

Po ceni gre tkole:

CRT < LCD < plazma < veliki LCD

opeter ::

Thanks za ta cenovni primer.
Zdaj vprašanje: kaj se splača kupiti povrpečnemu TV gledalcu, kot sem jaz (tedensko 8-10 ur gledanja TV-ja, razen TV Dnevnika kake filme - če so - oz. film s pomočjo računalnika)*.
Pri (trenutnem) starem TV-ju so se pojavile zgoraj črte in ne vem, koliko bo še zdržal. Mogoče bom še enkrat poklical TV serviserja, samo mi je pa kar zoprno, da je že trikrat menjal neko eno-in isto kartico, zadnja menjava pa me je stala skoraj 15.000 SIT (brez računa)??? So me nategnili? 8-O

Problem je tudi, da je babica priklenjena na ta TV, ker je pač takrat ona kupila, skoraj celo penziijo je pustila v trgovini... in ni tako enostavna situacija, se rešiti od starega TV-ja. Babica ves čas vprašuje če je stari TV še vedno v dnevni sobi. :'(

* Na trenutni TV je s pomočjo video rekorderja (skozi Scart, saj ima samo ta en video vhod)) priklopljen računalnik, ki sem ga sestavil iz rabljenih delov, toliko, da mi filmi in risanke špilajo. Občasno zaženem kako Nintedno SNES igro, to pa je tudi vse. Bojim se, da TV ne bo zdržal do decembra.

Se da pričakovati kako pocenitve do decembra oz. do januarja-februarja 2007? Super bi blo, če bi se dalo kupiti kak LCD-TV z 65-72 cm pod 100.000 SIT :'(
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

darkolord ::

opeter: za povprečnega uporabnika je pomoje tudi CRT čisto v redu oziroma so cenovno trenutno še precej najbolj ugodni. Za primer recimo kaj takega (super zadevica)

fiore ::

a nimajo to nekatere televizije urejeno z optičnim popravkom

C_maniak: ne. to fizicno oz. tehnicno ni mogoce... 16:9 televizije imajo na razpolago formate (efekte) 16:9, 4:3 (s crnimi robovi pri strani. ta bi v bistvu moral biti vklopljen po defaultu), zoom (primeren za letterbox filme, ker odreze crne robe zgoraj in spodaj) in panoramic (raztegne samo cetrtino ekrana na levi in desni strani) - tega si najbrz ti mislil.

fiore ::

in seveda zavisi na uporabniku da ob primernem signalu vklopi primeren efekt, sicer vidi popaceno sliko.

opeter ::

darkolord, hvala! Ta gorenje TV se tudi meni zdi v redu. :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MrStein ::

fiore, niti ne. Če je oddaja 16:9 potem to TV itak zazna. Če je 4:3 takisto.
Če je letterbox oddaja v 4:3 spet lahko zazna in "zumira".
So seveda tudi izjeme.
Pa "ne zgleda lepo" , če ima 4:3 slika črne robove, zato zgleda vsi (vsaj proizvajalci) preferirajo neke raztegnjene slike.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

krho ::

Mnja. Naše TV bi lahko oddajale v pal plus, vsaj 16:9 filme, oddaje. Oni film včeraj na popTV je zgledal grozno.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

fiore ::

Če je oddaja 16:9 potem to TV itak zazna. Če je 4:3 takisto.

MrStein: jaz take tv se nisem videl...

MrStein ::

4:2 letterbox lahko zazna, to vem. Za 16:9 pa sem prepričan, saj nismo v kameni dobi no ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

dulkocar ::

Fiore, niso vsi LCD tudi HD. Ne pozabi, da večina zavaja z napisom HD Ready ...

C_maniak ::

in kaj HD ready pomeni?

dulkocar ::

HD Ready pomeni le, da televizor zna prebtiti HD signal, ki pride do TV-ja in ga prikazati potem v ločljivosti, ki jo ima. Dobra komercialna fora ... kar poglejte kak prospekt ali v štacunah BigBang ...

Nejc Pintar ::

Eh, telih plazem folk ponavadi sploh ne zna uporabljat. Smo že bli pri frendu ki je na 16:9 plazmi gledal film v letterbox formatu brez odrezanih robov. (Torej 16:9 televizor + črni robovi zgoraj in spodaj) :\

MrStein ::

A si ti tudi iz tabora "uporabnik je kriv" ? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

javaman ::

Ce imas 2,35:1 cinemascope DVD/Divx film, bo na 16:9 vedno kazal zg. in sp. crni rob, le manj kot na 4:3 TV. Zato sploh ne razumem, kaj bi se tu dalo sploh narediti.

Smesno bi bilo, le, ce bi bil rob tudi na levi/desni strani. Seveda se da tu uporabiti funkcijo zoom, a v tem primeru, vsaj pri DVD playerjih, kjer podnapise prikazujejo v off-screen delu, del podnapisem izgine, tako da ni sploh druge resitve.

javaman ::

Ne mesati cesenj in melon ;)

CRT < LCD < plazma < veliki LCD...tako sploh ne more it

pod 37":
CRT < LCD

nad 37"
plazma > LCD

javaman ::

Kakovost pri plazmi ne more pri 3 letih padati, ce gledas povprecno 4 ure na dan. Da samo svetilnost pade na polovico, je v tem primeru potrebno 41 let. Se pa kontrast z zmanjsevanjem svetilnost celo poboljsuje.

Je pa pri vecjih LCD-jih problem, ker baklit ni uniformno povsod enako svetel. Pri plazmi ti pa vsaka tocka gori po svoje in zato tega problema ni.

javaman ::

Plazma tezko izpodriva CRT, ker 32" in manj plazme ni, 37" ali vec serijske CRT TV pa tudi ne.

Se pa zmeraj vec ljudi odloca za preko-meterske TV-je.

Plazmo za 300 jurjev tudi sam ne bi kupil, LČG-jevo 42PC1R (v Avstriji za 350 jurjev) pa bi in je tudi zelo dobra za ta denar.

darkolord ::

javaman: cena gre tako

aja, plazme pa imajo manjso locljivost kot LCDji...

javaman ::

Popravek za nad 37": plazma > LCD, pravilno je plazma < LCD

V zvezi z locljivostjo pa imas prav, ce gledamo TV-je istega ranga za povprecnega Slovenca (42", do 500 jurjev).

Zakaj povprecnega?

Ker pri najdrazjih TV-jih z locljivostjo 1920x1080 stane 52" Sony (52X2000) enako kot 50" Pioneer ( 5000EX). Je pa res, da je LCD zmozen imeti enako locljivost tudi pri manjsi diagonali, kljub temu, da je znanstveno izracunano, da se razlika med 720p in 1080i signalom pozna sele pri diagonali 65", ce gledamo okoli 4m stran od TV-ja. Po drugi strani imajo 50" plazme enako locljivost (1366x768) kot povprecni LCD-ji, medtem ko 42" plazme 'trpijo' za pravokotnimi tockami (1024x768 v 16:9 formatu). Po drugi strani pa imamo Hitachijeve ALiS plazme (za od 1650€ naprej), ki domorodno podpirajo 1080i za nizko ceno. Video, kot hitro gibajoce se zaporedje ne-kvalitetnih slik (kompresirane z izgubo), nikoli ni igral na visokom kvaliteto posameznega frame-a, ampak izkorisca nase mozgane, ki same pravilno sestavijo sliko, ki nam ustreza. Zato je LCD zakon za PC, xbox360 (tu imam ze dvome) in staticne slike. Za kino, TV ter HTPC (PC uporabljen pretezno za kino) pa sem na strani plazme. Zakaj dvomim pri xbox-u? Ker pri priklopu drugacnem od VGA kabla, xbox da na izhodu
720p signal, ta pa ni domoroden niti plazmi niti LCD-ju, tako da je slika v obeh primerih rahlo popacena, a ker igra ni nic drugega kot 'igralsko-upravljalen film', spet pride v ospredje plazma (ce ignoriramo burn-in, ki pa je pri novih modelih zelo zelo redek, pa se to v prvih 200 urah delovanja).

Domevam pa, da si se hotel dotakniti horizontalnega stevilo tock. Osebno ne vidim razlike v kvaliteti filmov, se posebej ker sem v Harveyu lahko paralelno primerjal Independance Day na 852x480 plazmi ter 1920x1080 LCD-ju in me locljivost sploh ni ganila, film je bil namrec boljsi na plazmi. Na temo 1024/1366 je nekaj na tem forumu, je pa zaradi 1:1 mapping- a LCD bolj priporocljiv za klasicno uporabo PC-ja (in ne za home theater).

Pa je vecja locljivost res prednost? 2,6x vec tock (42" plazma vs. 1080p LCD) pomeni vecjo obremenitev elektronike, ki ze sedaj pri nizjih locljivostih pri hudih obremenitvah trza in pusca sledove na ekranu (od tu priporocilo, da se vse dinamicne/auto nastavitve izklopijo). Prav tako premocno skaliranje povzroci, da elektronika, ko sosednje tocke izracunava glede na spreminjanje tock v originalnem video-u, naredi sliko s slabso ostrino in bolj medlo sliko.

Prav tako se klasicni SD signal vidi slabse na LCD-ju kot na plazmi, ker za dobro sliko ni pomembna le locljivost (tu je ze skaliranje problem), temvec druge karakteristike TV-ja (prednost plazme zaradi kontrasta, crnih odtenkov, odzivnosti, itd.). Rad bi tudi opozoril, da direktiva EU pravi, da se do leta 2012 signal preklopi iz analognega v digitalni, ne pa da se gre v HD, zato SD se dolgo ne bo izumrl, prav tako pa bo se veliko (poudarek na zastonjskih) TV programov v starem formatu in mi jih bomo se gledali. Ce se premaknemo stopnicko visje, ugotovimo, da DVD prav tako ima nizjo locljivost kot 42" plazma. Tudi tu je potrebno sliko konvertirati v domorodno locljivost TV-ja in pazma se spet tu dobro izkaze. Divx enako. O kaksni HD Divx/h264 playerju itak ni se duha ne sluha, ker so kodeki zelo procesorsko/spominsko/graficno pozresni.

Zanimivo vprasanje je, ce smo ze tako obcutljivi na kvaliteto slike, zakaj smo potem na racunalniski 1280x1024 locljivosti cisto zadovoljni ob gledanju 720x576 DVD-ju? Definitvno ne bi bili ob gledanju digitalne fotke, ampak pri video-u...

Zadnjic sem imel obisk in smo gledali fotke na plazmi. Slike so bile sokantno zamegljene. V resnic me je skoraj kap. Potem pa mi je kapnilo!!!! Namesto DVD playerja sem priklopil PC in slike so postale cudovite. Pac PC je zmoglivejsi od poceni playerjev in zato je bolj pomembna elektronika v TV kot pa sam zaslon. Zato je pa pri LCD-ju Sony boljsi od Samsunga, pri plazmah pa Pioneer od NEC-a, Hitachi pa od Philipsa. Pa pri isti locljivosti, isti znamki panela.

javaman ::

88% vseh prodanih 40"+ TV-jev je plazem :P

link


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CES: Prvi OLED-televizorji z ločljivostjo 4K iz Sonyja in Panasonica

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
4813887 (11375) BaToCarx
»

[TV] CRT oz. katodni televizorji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
22637361 (19804) mrheker
»

Kateri CRT televizot?

Oddelek: Kaj kupiti
212094 (1795) billy
»

Katodni televizorji v izumiranju

Oddelek: Novice / Ostale najave
476431 (4674) javaman
»

Nakup televizije: Panasonic vs Sony

Oddelek: Zvok in slika
232787 (2475) krneki

Več podobnih tem