» »

Kazen za piratstvo

Kazen za piratstvo

1 2 3
4
5

T(he) Boss ::

Tudi aktivacija teh windowsov ni problem, pojavi se samo, ce menjas prevec strojne opreme. Naceloma pa so na msdnaa bile ze najmanj 3 verzije xpjeve, v teh treh letih, ko jaz to uporabljasm (xp, xp+sp1, xp+sp2), tak da nekak res ni problema.:D

Utk ::

Ko si z MSDN potegneš kaj dol, NE SMEŠ zapečt na CD. Stvar si sposodiš, inštaliraš in vrneš. Če dol potegneš pa zbrišeš. Naslednjič si morš pa spet it sposodit... hehe, vsaj uradno je tako:D

Dami ::

Js res ne vem kaj eni komplicirajo. XP/2003 corporate gor pa je mir. Če pa kdo da 50k za OS sam da se čuti ponosnega kr ma original in ga ne moti večkratno aktiviranje (pri zamenjavi hardwera), mu tud ne bom branu. Itak pa eni še vedno mešajo pirate (tisti ki štancajo in prodajajo kopije in služijo $$$) ter tiste ki si sami z neta potegnejo in obdržijo zase. Se strinjam da je treba one prve skenslat, sam druge pa puste pr mir>:D
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

hunter01 ::

OK sorry k nism tak g33k kot ste vidva!!!
kot drugo bmk za registracijo winsov!! get it?

se strinjam z Damijem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hunter01 ()

Daedalus ::

Dami - u wish. Enkrat se bo začelo tudi pregajat končne uporabnike piratiziranega softvera - kaj pa misliš, da s krajo softvera ne povzročaš škode? Al pa se bo lepo uveljavil kak Trusted Computing - pol pa adijo pirati. In tudi uporabniki piratiziranega softvera.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

matjash ::

Mene pa zanima tko informativno - če bi se dalo napisat program ki bi firmware od diska na hitro zbrisal, saj bi blo globinsko formatiranje močno prepočasno če bi slučajno policaji potrkali na vrata. Tako ne bi mogli met dostopa do datotek nov firmware pa verjetno ne bi smeli nalagati saj bi kršili proizvajalčeve pravice (od diska). A bi blo kaj takega možno?
... bolje pozno kot nikoli.

Daedalus ::

Ja, pol pa vzamejo policaji vezje identičnega diska, ga prišravfajo gor in vidijo tvojo zbirko piratskih kopij iger/filmov/pr0na. Ne bi s tem ničesar rešil.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

matjash ::

Ja pa mene zanima če jim zakon dovoljuje tak poseg v strojno opremo :\

Zdi se mi čudno da bi lahko kar tvojo lastnino šraufali kot bi jim pašalo,...

LP
... bolje pozno kot nikoli.

Daedalus ::

Če si osumljen kaznivega dejanja, ti lahko tud avto razšravfajo, bajto premečejo, priprejo, ti prisloškujejo, ipd...:\
Kaj si pa mislo, da se ti ne more nič zgoditi? Wrong! Samo ni se (še) začelo dogajat. Lahko, da se enkrat bo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

hunter01 ::

Zaenkrat dokler nimajo dovoljenja za hišno preiskavo jih ne rabiš sploh noter spustit, tako da ni potrebe da takoj vničiš disk ko ti policaji potrkajo na vrata, za samo uporabo piratskih "stvari" ti pa nebojo prišli na vrata z nalogom! Če pa poleg uporabe še kaj počneš pa se malo zamisli če se ti splača.

meatwaad ::

Ce ne kopiras, ti noben ne bo nic, ne gre to kar tako kot v srednjem veku, ce ima kdo take iluzije. Za zascito HDD pa lahko rabis DriveCrypt, morda tudi starejsi in free ScramDisk. Za ilustracijo kako (neuspesno) grozijo eni piratski strani pa kliknite sem. Ne recem da je povsod tak zakon, ampak ljudje se na sploh ne zavedajo svojih pravic in potem so v strahu, kar je narobe. In morali bi toziti antipiratske agencije, ki v reklamah po tv in revijah grozijo z nekimi preiskavami, saj zato nimajo nobenih pravic brez naloga in dokazov!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: meatwaad ()

Roadkill ::

Torej bi ti tožil nekoga, ki te toži zaradi kraje katere se sam zavedaš?
Grozno.
Ü

Utk ::

Sej to smo obdelali v tisti temi...če lahko zadržiš vlomilca pa to. No, do vlomilca ne smeš pretirano neprijazen bit, in če je tam tako, ti tudi tu ne morjo kar tako podret vrat sred noči, te uklenit, ukrast vse računalnike...ker imaš morda morda eno nelegalno risanko.

Gandalfar ::

To je res, ce te pa sumijo da imas piratsko opremo v vrednosti vsaj 950k ..

Utk ::

Ampak za to rabijo dost konkreten namig, kakšen dokaz. Sej lahko bi šli do vsakega lastnika ADSL-a, skoraj pri vsakem bi kaj našli, pa ne delajo tega.

Gandalfar ::

no, pa verjetno nima vsak za miljone piratske robe?

Antares22 ::

V Sloveniji je legalno imeti varnostne kopije vseh originalov ! Če se tip izgovori, da je za simbolično ceno prijateljem le izdeloval varnostne kopije po mojem ne bi smelo bit težav !!
Tak mimogrede... policaji in kriminalisti v službi vsak dan med seboj veselo izmenjujejo piratske cd-je :)
Everything he touches turns to gold....

hunter01 ::

Po vsej verjetnosti poslusajo piratske mp3je ko se vozijo v policijskih vozilih. >:D >:D

Daedalus ::

>V Sloveniji je legalno imeti varnostne kopije vseh originalov !

Ja, je res. Samo kako boš to zagovarjal? Boš najprej šal nakupit za $100.000 softvera, da boš pol lahko "varno" piratiziral?

Jojme, kake ideje:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Antares22 ::

To bi blo legalno piratiziranje :) Če ni šlo za res veliko piratsko trgovanje se ne bo delalo hišne preiskave !!!!
Everything he touches turns to gold....

meatwaad ::

Ha! Lahko bi legalizirali piratstvo, saj poleg neosnovanih slabih strani prinasa veliko dobrega. Na primer ljudje se naucijo uporabljati programe brez velikih stroskov, otroci igrajo nove igre namesto da se drogirajo in druzijo z odpadniki (ter si tako zajebejo celo zivljenje), cela druzina lahko gleda filme (namesto da se kregajo ob bednih Slovenija 1 in 2), uporablja se manj Open Source kode ker pac ni potrebe (in to koristi M$ in ostalim), proda se vec hardvera (XP+nove igre zahtevajo zmeraj vec!), poveca se prodaja revij na racun piratskih oglasov!

Naj se slisi se tako noro ampak to je vse podobno argumentom za legaliziranje kanabisa. Lahko bi Slovenija postala piratski Amsterdam. K nam bi prislo veliko turistov in seveda s tem tudi veliko denarja!:D

Daedalus ::

Pa od kje si ti padel? Legalizacija piratstva bi pomenla legalizacijo KRAJE, a si mogoče v stanju to dojet?

Poleg tega ni čisto isto, kot legalizacija ganđe. Če legaliziraš ganđo - vzameš zaslužek ene par mafijcem, pa dilerjem. Če legaliziraš piratstvo - pa legalnim in legitimnim podjetjem. A se ti ne zdi to vsaj malo čudno? Zamisli si, da maš firmo v kateri delaš recimo žajfo. In lepega dne pride rulja in začne odnašat žajfo, brez da bi plačali. Kak dolgo bi še posloval?

Antares22 - ti resno misliš, da če bi se zgovarjal, da maš za lastno uporabo 15 kopij MS Office, da bi ti bilokdo, ki je vsaj malo pri zdravi pameti, verjel?

Očitno bo treba začet lobirat za kako end-user protipiratsko akcijo, ker mnogo folka je popolnoma zgubilo stik z realnostjo. Računalnik + softver NISTA pravica. Igre, filmi, muska - tud niso pravica. Vse to je luksuz - samo eni so ob poplavi P2P aplikacij in dostopu do broadbanda čisto zabluzili. Me zanima, kak bi gledali na to, če bi blo treba plačat vsak kurčev mp3/film/igro/program, ki ga mate na računalu:\ Mogoče bi takrat pogruntali, da se luksuz plača in ne krade.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Ziga Dolhar ::

Daedalus, ne vem, kako bi moral "jemat" zgornji sestavek.

Ampak če upoštevam zraven drugi odstavek,

> Naj se slisi se tako noro ampak to je vse podobno argumentom za legaliziranje kanabisa.

... se mi zdi, da gre za sarkazem. Hudo dober sarkazem.
https://dolhar.si/

Daedalus ::

Čisto možno...Po drugi strani pa raje "preventivno" kaj napišem - da ne bi širša populacija dobila kakih smešnih idej:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Azrael ::

SW piratstvo je bilo v ex YU in pri nas do 1993 ali 94 čisto legalno početje. Če prelistam strani tehničnih revij (SAM, MM, Bit, Tim, Trend...) iz tistega časa, je v malih oglasih takih in drugačnih softov malo morje. SW je bil smešno poceni, HW pa nagnusno drag.

In sedaj, ko se že pogovarjamo o legalnosti. Tisti SW se je takrat povsem legalno kupilo pri piratu, ki je imel za to dejavnost registrirano podjetje. Je uporaba takega SW piratstvo ali ne? Bi kdo vedel povedati kaj okoli tega?
Nekoč je bil Slo-tech.

hunter01 ::

Še sedaj se v bosni še lepo prodajajo kasete, cd-ji, videokasete, na katerih so prekopirane vsebine, pa se noben nč ne pritožuje. Še celo v lepih kao original embalažah se prodajajo, cena je pa za cd-je in videokasete bila okrog jurja tolarjev. (kaksno leto nazaj)

Utk ::

Sej pri nas se je to tudi prodajalo pred 10 leti, k se ne v Ameriki že dolgo dolgo ne, samo zdej smo naenkrat tako fini postali:\
Takrat se ni nihče sekiral zarad tega, ker ni bil nihče na izgubi. Zakaj se bi Bosanci zdej brigali za to.

T(he) Boss ::

V Makedoniji je isto, da ce gres v trgovino, tezko kupis orginal CD, vse je kao orginal, neki cdji z nalepkami iz interspara in coveji naprintani :D

Zgodovina sprememb…

meatwaad ::

Po moje je ZELO NEVARNO da bodo kupci s temi piratskimi 'originali' dobili tako mocno sliko originala v podzavest, da ne bodo v prihodnosti kupovali nic drugega kot originale. Ko bi pri nas ubrali podobno taktiko bi lahko na tak nacin zatrli marsikatero piratsko kopijo v bliznji prihodnosti! DRM/TC bodo samo razkurili mnozice in zanetili upor, ki bo dal velik pospesek zlobnemu anti-M$ Open Source gibanju. Po drugi strani pa 1:1 kopije originalov, ampak res lepo skopirane, pa subliminalno naredijo ljudi odvisne od originalov! :D

A me kdo poslusa?!

Inteligenca ::

Tko je fantje... igre pa mp3-ji so res luksuz, ampak programi, s katerimi se daj kej naučit pa niso čisti luksuz pa entertainment. Ponavad bi študenti radi mel take stvari... študenti pa tut niso multimilionarji (vsaj večina).

Lahko bi si bili ljudje malo bolj naklonjeni... kle ste zgleda sami pravniki, k ste že programirani, pa nč več človeški. Važn da je vse po tistih vaših predpisih. Buuuuuuu... Pr nas to to funkcionira, da če kdo pride sprašvat po tvojem sosedu, da poveš da je dobr pa prijazen pa pošten, ne pa da začneš govor, da po 300 filmov na dan napeče pa po vasi tala. Tut tuki na forumu sam kažete en na druzga s prsti... poglej kok ma ta ene robe nakradene... Ne bit taki idioti. no! :O

Gandalfar ::

Sej ne bo slo na noz. Ampak pocasi z MMORPG in podobnimi zadevami, kjer bo velik del server-side.

Si pocasi lahko predstavljam igre, ki bodo sicer single player ampak bos vseeno rabil bit online.

Inteligenca ::

Tista zadeva s tem kdo ma manj zaslužka zarad tega nej pa kr tovarnarji sami rešujejo. Ne se v to mešat... izmenjujte software s sosedi/prijatelji/znanci/kilegi/... Bodte bolj socialni... Očitno se je kapitalizem pr nas še prijel... Po forumih je samo nakladanje kapitalističnih pizd... A ste že čist vsi pozabl na našo polpreteklo zgodovino...

Gandalfar ::

Katera pa to je oz. kako naj bi jo sploh poznal - sem bil premlad da bi jo dojemal, resnico o zgodovini pa itak vsak teden na novo izumijo. Komu verjet?

Inteligenca ::

Prava je tista, na katero smo ponosni.
(I. zgodovinski zakon)

hunter01 ::

Potem smo ponosni na naso zgodovino ko nas niso preganjali za uporabo programov in glasbe brez licence. :D :D

Gandalfar ::

Inteligenca: pomagaj mi, na katero sem ponosen?

hunter01 ::

LOL inteligenca......

BTW: jaz sem proti licencam!! Windowse bi mogli zastonj delit. hehe>:D >:D

Ziga Dolhar ::

https://dolhar.si/

Inteligenca ::

No, jest sicer ne pravm, da bi mogl Winze zastonj delit... sem pa mnenja, da bi se mi, navadn slowenisches volk, naj ne bi ukvarjal z licencami, ampak sam uporablal kar nam pride pač pod roke, tako ali drugače... n aj se nam jebe za licence 8-)
Češnje, svila, volumen... marš v pičku mater!

Roadkill ::

A ta forum nima hujše kazni kot "namecalling"...?
Ü

alum ::

/sarkazem on

inteligenca

/sarkazem off


take it easy;)

perci ::

A ta forum nima hujše kazni kot "namecalling"...?

No, skrajnim težakom rade volje vklopimo "pinki" zaslon. Inteligenca se približuje temu.

DSmidgy ::

Pa sej samo komentira, da bi moral biti ves software zastonj.

A zej ga boste pa benal, ker ne ve, kako je razvoj z ekonomijo povezan.

Yugo, USSR -> socializem -> en no name prašek na bone, ki sploh ne opere.
USA, UK -> kapitalizem -> praška kar ga hočeš in celo opere.

Stari ljudje so tolko navajeni pomankanja iz dobrih starih časov, da si čez zimo zaloge hrane delajo - ker so navajeni da zmanjka.

A res misliš, da bi Windows obstajal, če bi ga bilo povsod legalno kopirati. A bi Linux obstajal, če bi se ves software kopiral brez zadržkov že od začetka?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

T(he) Boss ::

meatwaad : Uporabljal HTML oznake :[sarkazem] [/sarkazem]
Da te bomo vsi dojeli :D

TriDvaEna ::

Gandalfar->
Kaj se tiče samega 4. člena (to je microsoft pogodba in ne katerikoli druga)

kot je bilo tečeno: Če jaz napišem crack (ala code generator), v tem primeru jaz ne spreminjam samega softwarea, ampak naredim X programček s katerimlahko glede na njihov algoritem ugotavljam aktivacijske kode itd.

Za ta X imam jaz in samo jaz avtorske pravive, če pa to kdo zlorablja pa to ni moja skrb.

a je tako?

meatwaad ::

@Sarkazem OFF :D

Nekje sem bral o tem kako so v '90ih windowsi dobili na popularnosti ravno zaradi tega, ker so se dali kopirat. Seveda 100% kopiranje ne bi prineslo zasluzka, ampak v resnici ni nikdar tako. Se posebno na zahodu kjer je standard vecji je veliko uporabnikov pripravljenih kupiti original in ga tudi kupi, tudi ce je piratska kopija na voljo. Pac standard je vecji in tehnicna pomoc in podpora odtehtajo svoje. Podobno kot placujejo za Red Hat in podobne Linux distribucije, v bistvu za pomoc, podporo in obcutek varnosti ko ti vse skupaj poganja sistem.

Ko ze govorite o bivsi YU. Tam je bilo nekaj nezaslisanega kupiti original, saj se jih ni niti dobilo in ce bi te dobili svercat originale iz tujine, bi verjetno koncal v LJ-Polje ali Idriji, na zaprtem oddelku.:D Sedaj pa je kar veliko ljudi pri nas, ki kupi originale. In ne zaradi vesti in slaboumnih grozenj s strani antipiratskih agencij, ampak zato ker so lahko dostopni, standard je vecji in uporabnik pridobi original, cisto vest in tehnicno pomoc. Seveda pa je se veliko ljudi pri nas v revscini, ko dobivajo v proizvodnji/trgovinah po 80-150k place in vprasat te ljudi da kupijo original je podlo in vsakega ki to vprasa bi morali prebrcat. Naj proba ta posteni gospodic preziveti druzino s 100.000 na mesec. Ali pa Bill Gates.

Kot sem ze rekel - standard in cene originalov pogojujejo stopnjo piratsva. Brez visjega standarda in/ali nizjih cen lahko kar pozabite na konec kopiranja. Ljudje raje presnamejo CD z igro in gredo v trgovino za 12000 SIT. Medtem ko se kar lepo prodajajo Nero in AV programi za 2000 SIT. Tako da svetujem vsem, ki so proti piratom - pozabite na vse skupaj. Dokler si ljudje ne morejo privosciti originala, bodo kopirali. Ko pa bo standard vecji, ko bodo vsi imeli EU place, potem bo tudi piratstva manj. Do takrat pa je najbolje da se zaposlite s cim drugim, da ne koncate na kaksem zaprtem oddelku. :D

Gandalfar ::

TriDvaEna: kaj pa DMCA in podobne zadeve? Poleg tega si za to da si lahko razvil aplikacijo se tudi moral zateci k reverse engineeringu.


meatwaad:
Seveda pa je se veliko ljudi pri nas v revscini, ko dobivajo v proizvodnji/trgovinah po 80-150k place in vprasat te ljudi da kupijo original je podlo in vsakega ki to vprasa bi morali prebrcat. Naj proba ta posteni gospodic preziveti druzino s 100.000 na mesec. Ali pa Bill Gates.


Halo, zakaj pa morajo ti ljudje uporabljati najnovejsi sofwtare, ki je vreden miljone. Saj nic ne sluzijo z njim. Za preprosta domaca opravila imajo open-source. Naj se ga posluzujejo!

Keyser Soze ::

Ja. Delno ima pa inteligenca prav. Ampak samo tko enu malo.

Če bi bila ta podjetja kaj podjetna, bi svoje programe vsaj študentom omogočala zastonj.

Recimo ArchiCAD. Obstaja študentska različica. Zastonj. S polno funkcionalnostjo, le v projekt se ti zapiše, da je narejen s takšno različico in da ni za komercialno rabo. In kaj dosežejo s tem? To, da se človek na trgu z malo takšnim programi navadi na njihovo opremo in je potem "prisiljen" uporabljat njihove proizvode.

hunter01 ::

Sej je res da se da veliko nadomestiti z open source programi (skoraj vse), sam windowsov pa se vedno ne! Lahko z Linuxom sam kak naj ja recimo fotru instaliram Linux ko mu morm pa se enkrat na teden kazat kak do 24ur prit (ok zdej ma bookmark v toolbar folderu pa gre) :D :D pa sej se bo meni sfu**** kaj šele njemu k se mu neda zdej nek novi sistem učit ampak bi samo rad samo malo prostega časa preživu na internetu.

meatwaad ::

Halo, zakaj pa morajo ti ljudje uporabljati najnovejsi sofwtare, ki je vreden miljone. Saj nic ne sluzijo z njim. Za preprosta domaca opravila imajo open-source. Naj se ga posluzujejo!


Naj se ga, ce jim koristi. Ampak moras razumet da folk zanima ali se dobi Star Wars 3, ali se dobi GTA San Andreas, Doom 3, Sims 2 in nobenega ne briga ali je izsel nov Konqueror za Linux. Saj, jaz bi veliko raje videl da je vse Open Source, saj sem velik pristas le-tega in filozofije, ki stoji za tem. Ampak en slovenski 'joe sixpack' se ne sekira zaradi tega in na igre in filme gledajo vsi kot na nekaj za kar se PC v prvi vrsti sploh kupi. Ce bo kdaj TC v vsej svoji moci res uveljavjen, bo slo veliko podjetij z racunalnisko opremo po gobe. Raja nima denarja in vsi bi radi filme in igre, to je problem.
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domišljijska statistika BSA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9721392 (19168) Gregor P
»

Nemčija dobila prvega poslanca iz Piratske stranke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11711054 (8610) jype
»

Nov zakon o piratsvu v Sloveniji (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Omrežja in internet
78461711 (32863) poweroff
»

Novih 2.000 piratskih ovadb (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12013437 (9410) C4rtm4n
»

Operacija Fastlink - na lovu za pirati (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
566154 (6154) lunamit

Več podobnih tem