» »

Operacija Fastlink - na lovu za pirati

Operacija Fastlink - na lovu za pirati

Slo-Tech - Nedvomno je na Slo-Techu kar nekaj uporabnikov, ki uporabljajo takšno ali drugčano ilegalno programsko opremo. Pred deset in več leti je bilo takšno početje (kopiranje in presnemavanje, takrat še kaset) družbeno in zakonsko sprejemljivo, vendar pa se je z osamosvojitvijo Slovenije in prihajajočim vstopom v EU, tudi državna politika do avtorske lastnine spremenila. Kljub temu, da v Sloveniji zaenkrat možje v modrem izvajajo precej omejene akcije, pa se med organi pregona vedno bolj širi globalno sodelovanje, pri katerem z eno operacijo poskušajo uničiti velike piratske organizacije.

In ena takšnih operacij, do sedaj največja, je operacija Fastlink, v kateri je ameriški DoJ (Department of Justice) v sodelovanju z desetimi državami iz celega sveta razbil, oziroma vsaj poskusil razbiti, več t.i. "warez" skupin. V operaciji Fastlink so se Belgija, ZDA, Danska, Francija, Nemčija, Madžarska, Izrael, Nizozemska, Singapur, Švedska, Velika Britanija osredotočile predvsem na "višje" skupine, katerim pridejo najnovejši filmi/igre/glasba najprej pod prste in jih nato najprej naložijo na svoje strežnike, nakar jih lahko običajen P2P uporabnik prenese v roku nekaj ur.

Med nekaj skupinami, ki so bile tarča tega "napada", so tudi Fairlight, Kalisto, Echelon, Class, Project X in APC. Kot rezultat operacije Fastlink, so zasegli preko 200 računalnikov, med njimi 30 strežnikov (na enem izmed teh zaseženih strežnikov pa je bilo nameščenih preko 65.000 različnih piratskih vsebin). Vsa programska, filmska in glasbena vsebina, ki so jo med operacijo našli, je vredna preko 50 milijonov dolarjev, med tem ko bi naj bila škoda, ki so jo zaradi tega utrpeli lastniki teh intelektualnih del velika več sto milijonov dolarjev.

Vsekakor je operacija Fastlink bila uspešna in če že celotna P2P mreža in organizacije niso dobile svoje lekcije, je bila vsaj uspešen pokazatelj, kaj je možno storiti, če se različne države povežejo v skupne akcije. In nedvomno bomo v prihodnosti še večkrat poročali o takšnih operacijah.

Na novico nas je prijazno opozoril Tr0n.

56 komentarjev

«
1
2

MEDENA ::

Vsa programska, filmska in glasbena vsebina, ki so jo med operacijo našli, je vredna preko 50 milijonov dolarjev, med tem ko bi naj bila škoda, ki so jo zaradi tega utrpeli lastniki teh intelektualnih del velika več sto milijonov dolarjev.

= I piss on this :D

Utrpeli NISO PRAV NIČ !!!!

Pač folk ne bi kupil v vsakem primeru....

Program = ker navaden uporabnik bo dal nekaj tisoč € za AUTOCAD?
Filmi = kdo bo kupil nek DVD samo da ga pogleda ?
Glasba = pač mp3ji so dovolj razširjeni...

Kurba lažejo glede zneskov.....

Trubadur ::

Program = ker navaden uporabnik bo dal nekaj tisoč € za AUTOCAD?
navaden uporabnik ne potrebuje autocada;)

Utrpeli NISO PRAV NIČ !!!!
yeah sure

Kaj pa vsi tisti manijaki k nonstop igrajo špile?A majo oni originale?Pa jih ne rabš za enkratno uporabo.

Hvalabogu da so nardil tako akcijo

Berite Thomasa!

flipflop ::

Kaj pa vsi tisti manijaki k nonstop igrajo špile?A majo oni originale?Pa jih ne rabš za enkratno uporabo.


Ja vsih špilov k jim mam zdaj na disku ziher ne bi kupil,mogoče sam enega,pa še za tega nism ziher.

Vikking ::

se grejo bojevat z mlini na veter! prav smešni so... naj raje preprečijo viruse in spam... ki naj bi delu škodo v miljardah!

Jux ::

a dej dej dej... od vseh gejmov ki sem jih v zadnjem času dol snel ni niti eden vreden 7000 sit ali več. Če bi mi bil kakšen gejm res hud, bi si ga kupil, že zaradi multiplayer iger prek neta - ampak takšnega gejma pač ni ta moment nikjer za dobit.

Predvsem pa vsi filmi ki jih snamemo dol in jih pol pogledamo - a resno misliš da bi šel 1% teh filmov gledat v kino. Jst zdej isto hodim v kino kot preden sem mel internet in edina stvar ki na račun downloadanja trpi je televizija (prov jim je, kaj pa vrtijo rerune DieHard 1 -3).

Pa vsi programi - a ti resno misliš da bi si poleg winXP ljudje za domačo uporabo kupili MS Office? Če obstaja OOo, ki je malo slabši a zastonj? Oziroma si 100% da bi si večina študentov res kupila AutoCAD 2005 (licenca stane nekaj čez 1.200.000 sit) ali pa boh ne daj Nemetchek Allplan FT (še dosti več kot ACAD)). Točno - in vsak študent matematike, fizike in računalništva ima denar da si kupi Mathematico in Mathlab, da ne govorimo o raznih Originih.

Buče. S piratiziranjem kvečjemu delamo uslugo MS-ju in Hollywoodu, pirati so itak najboljši distribucijski kanal za software. Namesto da bi gledali slovenske filme in uporabljali opensource (kako komunistično se tole sliši), gledamo ameriško sranje (vsakič ko pride kakšen slo film gor ga večina folka sploh ne sname z neta) in uporabljamo WinXP z Office 2003 namesto da bi lavfal Linux.

Pa pazi zdej to - Do zdej smo govoril o sloveniji. Ki še ima relativno veliko kupno moč. Kaj pa ko začnemo govorit o kitajski, kjer je mesečna plača delavca enakovredna originalnem DVDju. Točno na kitajskem DEFINITVNO softwareske firme in hollywood izgublja MILJONE dolarjev.

PS: Kar se pa tiče piratstva v podjetjih, razen kakšne mankajoče licence sem in tja imajo kar vse programe ki jih potrebujejo za delo - vsaj v tistih podjetjih kjer sem sam bil.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

tha_man ::

Tako ja, pirate naj lovije, ne pa tako ko RIAA ko teži domačim uporabnikom ki pač sharajo kak mp3 ali dva...
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Tody ::

pač bodo spet razširil se... no nevem jest raj ostanem neveden in ne zvem kakšen zgleda deus ex 2 al pa 5 zarad mene kot pa da dam 10.000 sit isto je z muziko bomo pa nazaj na kasete začel snmeat....Porgrami pa itak... če ne bo worda bo pa beležnica čist cool :D

Ziga Dolhar ::

Res mi ni jasno, kako smo se uspeli onega leta osamosvojit ... mislim ... WTF? Zapustit komunizem? Ob taki miselnosti?

NičJasno.
https://dolhar.si/

Jeebs ::

Men se zdi že počas škoda denarja za take ''akcije''. Cene naj normalizirajo pa bo. Do takrat pa... Se smejim teli izjavi...

Nedvomno je na Slo-Techu kar nekaj uporabnikov, ki uporabljajo takšno ali drugčano ilegalno programsko opremo.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Trubadur ::

Tody
da lahko notepad uporablaš morš tut neki nabavt;)
Berite Thomasa!

flipflop ::

Bomo pa Linux začel uporabljat, itak je vse boljši...

Ziga Dolhar ::

Morda bi pa morali proizvajalci programske opreme obrat drugačen pristop. Naj programi ne bodo le koda, pisana za neke sisteme, ampak kar lepo samostojne naprave.

Tako -- nabaviš Word, in dobiš en tak HyperTipkalniStroj. Nabaviš Excel in dobiš komplet dvajsetih zelenih tabel in gratis lonček krede.

Morda bi takrat ljudje dobili občutek, da so za svoj denar dejansko nekaj dobili.

Da bi šlo le za povečevanje stroškov na obeh straneh, nas sevea ne zanima. Važno, da imajo tudi ONI stroške.
https://dolhar.si/

MKrmec ::

Pocakajte se malo da pridejo na plano prvi res uporabni ENKRIPTANI P2P programi pol boste pa vidl kokrat boste se pisal tuki o takih velikih akcijah!!

P2P will live 4 EVER nothing can stop it!! >:D

Vlady ::

No tole me je pa res u smeh spravl. Če nebi blo piratov pomoje sploh nebi ble razširjene in poznane vse te igre, filmi, glasba... U bistvu jim delajo uslugo - reklamo z piratsvtom. Saj tisti ki so si zastonj dol potegnili verjetno nebi kupili - ker nimajo keša za to, tisti ki pa ima keša dovolj (beri: preveč) pa si stvar gre pač kupit.
Je pa res edino ka me skrbi, ker počasi padajo strani p2p ena za drugo... shreactor, slorctr,j*gle,... čakamo suprnv? :\ :| S tem kar počnejo bodo samo podražili piratske kopije, ampak te bodo še vedno ceneje kot originali.
No glede programov se sicer strinjam da navadn študent nikol nima keša za take cene licenc, razen kak sinček / hčerka Bavčarja al pa kakega drugega posranca. Tisti pa itaq ne vejo kam s kešem. Ma ker od študentov 30k keša za MS office XP osnovno verzijo? Mislim da nima noben tolk keša, da bi ga vrgu stran, ker je office tolko bugast da se na koncu človek vpraša kako lahko sploh kaj tazga dajo ven? Sam sem že dolgo časa na OOo in tudi winse bom počasi zamenjal v sam znak protesta tem gigantom, k majo že tolk dnarja da ga še požret ne morjo... Jaz bi vsem takim ku**am basal tist njihov keš u gobec, da bi vedl kako pi**arijo delajo.
Sam grem kupit original, če ima le ta zmerno ceno (pod 10k), ker želim s tem tistim, ki so zadevo naredili igra/film/glasba pokazat in "prispevat" da mi je zadeva res kul.
Piratstva pa ne bojo nikol izkoreninil dokler bojo cene originalov take in dokler bojo ADSL & Cable povezave tolk hitre in poceni...

Tito ::

Res mi ni jasno, kako smo se uspeli onega leta osamosvojit ... mislim ... WTF? Zapustit komunizem? Ob taki miselnosti?


Popolna neumnost. Mi smo se osamosvojil in zapustili federacijo. TO nima veze s komunizmom. Lahko bi se tudi cela jugostavija demokratizirala! Tako da si ga mem pihnil. Mi se nismo odločali o komunizmu DA ali NE, ker to je bilo že odločeno sredi 80tih. Takrat se je država počasi a vstrajno liberalizirala. KAr pa nima nič opravka z nacionalnimi težnjamu po osamosvojitvi!

Tko da če nimaš pojma ne pametuj!

Drugače pa me prav zanima če maš vse izdelke legalne! SAj že to da kupljene winse posnameš na dva kompa je piratstvo!

Ziga Dolhar ::

Tito,

sicer je res, da "pravega" kolektivizma v bivši Jugi nismo poznali, vendar je bil odnos do produktov umskega udejstvovanja oz. avtorske lastnine precej takšen, kakršnega uspemo videt v izvirnih komentarjih tule zgoraj. Morda je razlika le v tem, da se v tehle komentarjih ta dejavnost ne opravičuje ne na ideološki, niti na pravni podlagi, tako da mi namen ni ravno jasen. Ampak okej.

>Mi se nismo odločali o komunizmu DA ali NE, ker to je bilo že odločeno sredi 80tih.

Ti dam zelo prav, odločali smo se tudi o gospodarskem sistemu.

> Takrat se je država počasi a vstrajno liberalizirala. KAr pa nima nič opravka z nacionalnimi težnjamu po osamosvojitvi!

Ima pa precej opravit z odnosom do terciarnih in kvartarnih dejavnosti. In, kot sem že omenil, avtorskega dela.

> Tko da če nimaš pojma ne pametuj!

Se ti opravičujem.

> Drugače pa me prav zanima če maš vse izdelke legalne!

Nimam. Vendar tega dejstva ne poskušam upravičevati.

> SAj že to da kupljene winse posnameš na dva kompa je piratstvo!

Hja, odvisno, Tito, zelo odvisno :-).

--
p.s.: ko bodo vsi, ki "grozijo" z uporabo open source opreme, to tudi pričeli uporabljat, takih pritožb naenkrat ne bo več. Nekineštimle
https://dolhar.si/

MrStein ::

Napača : "sodolovanje" :))

jlpktnst ::

Koliko so kupci postali odvisni od komerciale? Kdo vse je zmožen prehoda na linux? Ali je sploh dovolj alternativ? Bo linux ostal to kar naj bi bil?
Prihodnost bo vsekakor zanimiva, ne smemo pa pozabiti da so pirati nekako podobni teroristom - torej odstranjevanje problema naj nebi pomagalo - potrebno je odstraniti vzrok.
LP

MrStein ::

Vikking: naj raje preprečijo viruse in spam...

Ja, potem pa se bodo vsi pritoževali, da so jim kratili pravico do poganjanja OS-a polnega varnostnih lukenj ;)

Iz članka: "... vredna preko 50 milijonov dolarjev, med tem ko bi naj bila škoda, ki so jo zaradi tega utrpeli lastniki teh intelektualnih del velika več sto milijonov dolarjev"

Vredno bi bilo 50 milijonov, če bi kdo bil pripravljen stvari kupit za ta znesek, v kar dvomim. Ocena škode pa je itak čisto fantaziranje.

Tito ::

ČE mene vprašaš si sami jamo kopljejo! Ko ne bo več nobenega programa ki bi se ga dalo zvlečt (distribucija bo ukinjena) bodo vsi prešli na odprtokodne programe! To je dejstvo!:D

MasterMind ::

Hmmm. Bogi Linux uporabniki... (bojo mogl odgovarjat na 1000 neumnih vprašanj...):D

mchaber ::

>Vredno bi bilo 50 milijonov, če bi kdo bil pripravljen stvari kupit za ta znesek, v kar dvomim. Ocena škode pa je itak čisto fantaziranje.

Koliko $ je pa po tvojem vrednih 50.000 najnovejših mercedesov?
.

poweroff ::

Jaz sem mnenja, da bi morali piratstvo začeti preganjati še bolj dosledno in celo povečati kazni. Kazni bi morale biti kar konkretne denarne in tudi zaporne. In to mislim povsem resno. Ker če bi začeli po hišah hodit specialci (in morali bi sprejeti ustavni zakon, ki bi omogočal protipiratske preglede brez sodnega naloga) in preverjat kaj ima narod gor naloženo bi se zgodili dve zadevi:

1. Programe, ki jih ne potrebujejo bi ljudje lepo zmetali dol iz računalnikov. Če ata rabi word, zato da lahko parkrat na leto napiše eno poročilo, bi nelegalni Word letel dol, ata pa bi si naložil OOo.
2. Če ima sine naloženih 300 igric, od katerih jih igra le 5, bi ostale letele dol, tistih 5 pa bi se legaliziralo. Kmalu bi se pojavile tudi opensource igre, po možnosti za Linux.
3. Ljudje bi se navadili uporabljati kriptografijo in kriptirane particije, kar bi bilo dobro tudi za uveljavljanje kriptografije na področju komunikacij.
4. Ljudje bi se dejansko kaj naučili o računalniku in ne bi imeli samo click-monkeyev, ki večine funkcij sploh ne znajo uporabljati. Posledično bi se zmanjšalo tudi število spywarea in virusov.
5. Ljudje bi začeli razmišljati z lastno glavo in bi videli da jih korporacije večinoma samo odirajo.

Trdim, da je piratstvo M$ programov ena glavnih ovir širjenju opensource programja in Linuxa. Ali pa bo to vsak hip postala - zdaj namreč, ko so opensource programi že zelo prijazni do uporabnika...

Tilen ::

in taksne akcije bi stale več kot bi zasegli pri povprecnem uporabniku
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

keber ::

Kaj pa muzika in filmi potem?

pivmik ::

4. Taki ljudje bi raje enostavno nehali uporabljat računalnik.
LP, Gregor GRE^

SkyNet ::

(in morali bi sprejeti ustavni zakon, ki bi omogočal protipiratske preglede brez sodnega naloga) in preverjat kaj ima narod gor naloženo bi se zgodili dve zadevi:


Vdor v zasebnost?
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

hokuto ::

Dej se zresnit Matthai, pa bodi koherenten vsaj z lastnimi idejami. Kolikor spremljam tvoje novice in komentarje (mislim, da imam pravega v mislih) se ponavadi zavzemas za zascito svobode in pravic drzavljanov, proti neupravicenim - nepotrebnim nadzorom drzave nad posamezniki ipd., tle bi pa zaradi tega, da bi bil svet bolj tak kot si sam zelis, predlagal kar vdore specialcev v domove in to celo brez nalogov. Vecje nasilje drzave nad posameznikom od tega kar predlagas, bi si dandanes ze tezko predstavljal. Ali si proti zlorabi moci drzave nad nemocnimi drzavljani zmeraj, ali pa si za avtoritarno policijsko drzavo, ne pa, da se tvoj pogled na to spreminja glede na neke subjektivne interese in poglede. In da ne bo pomote, tudi sam sem zagovornik open source software-a, samo mi na kraj pameti ne pade tak fanatizem, da bi predlagal nadlegovanje drzavljanov s specialci, zato da bi se le-ta bolj razsiril med (neuko) mnozico. Korporacije same s svojim neprimernim odnosom direktno spodbujajo piratstvo, ti bi pa zdaj zato kaznoval primarno posameznike. A bi mogoce napisal tudi ustavni zakon, da naj bo vsaj vsak n-ti hamburger v McDonaldsu zastrupljen, tako da bi dosegli, da ljudje nehajo jest to nezdravo korporativno hrano?

Doc ::

"med tem ko bi naj bila škoda, ki so jo zaradi tega utrpeli lastniki teh intelektualnih del velika več sto milijonov dolarjev."

A dejansko mislijo da bodo ljudje verjel da za vsako preokopirano kopijo rata škoda v vrednosti te stvari?? Sicer nisem nič preračunal ampak mislim da bi moral znesek deliti z vsaj tisoč. Ko si nekdo nekaj downloada iz neta ne pomeni da bi vsako stvar tudi kupil. Naj si to enkrat zabijejo v glave in naj nehajo okoli trostit propagande na katero zabit folk pade in potem dejansko misli da je škoda piratstva na gospodarstvo tako gromozanska a pri tem ne omenjajo koristi za gospodarstvo, ki jih le to prianaša. O tem se mi sedaj neda pisat. Samo pomislite koliko več cdjev, pekačev, grafičnih kartic, celotnih računalnikov, hitrih internet povezav itd. se več proda...

Tisti, ki ostro nasprotuje downloadanju za osebno uporabo (ne prodajanje) medtem ko to na njega nič ne vpliva (ni v tem biznisu) nemore biti drugega kot ideološki freak. Če je tvoje ideološo prepričanje da to ni vredu, tega ne počenjaj. Samo težit drugim ki to delajajo (prek interneta in tako) pa nehaj saj nebo zdravo za tebe. Jaz takega človeka sigurno nebi imel za frenda. Če bi mi fejst težil v živo bi ga pa usekal. In ne mi srat o moralnosti. Pri downloadanju za osebno uporabo ni nobene dejanske direktne škode, tako da ni nemoralno ampak samo ideološko sporno za nekatere ljdui ki so takega prepričanja. Pravo je pa povsem duga stvar

Takega ki original stvari prodaja (uvaža, izdeluje itd) že razumem zakaj temu nasprotuje. Takega ki s tem nima škode pa ne. Edino če je to tvoje ideološko prepričanje. Isto kot je za talibane islam in ne nošenje brade zločin proti alaha. Svoja prerpičanja imej pri sebi ne teži drugim.

Opravičujem se če sem koga užalil. Sem samo povedal svoje mnenje kot vsi tukaj.

LoneWolf ::

Matthai, previdno, kaj si zelis za opensource skupnost...

Trenutno je opensource skupnost v svoji teenagerski dobi - misli, da je svet njihov, da so nesmrtni, da lahko z levo roko spremenijo svet, polni idealov in entuziazma. Javnost jih slavi in treplja po ramenih kot sodobne Robin Hood-e, ki mnozicam brezplacno izdeluje in nudi programje, ki ga profesionalne in pohlepne komercialne ustanove (pre?)drago zaracunavajo. Balzam za ego in motivacijo opensource programerja, a ne? Raja sicer 95% rajsi uporablja ukradeno komercialno programsko opremo, ceprav so na voljo opensource alternative (kje je kvaliteta za vecino ocitno se vedno ni sporno), ampak opensource je prihodnost! Je namrec zastonj. Ne bo vec treba krast.

Zdaj pa si predstavljaj, da opensource sceni uspe. Piratstvo zatrejo, sledi mnozicen bojkot komercialne programske opreme, Billy gre v zasluzeno penzijo, opensource po dolgih letih truda le spravijo na primerno stopnjo kakovosti in uporabnosti. Opensource ne uporabljajo vec le zavedni zanesenjaki, ki nenazadnje tudi znajo prepoznat in cenit vlozeno delo. Vsa raja preide na opensource - in s seboj prinese svojo obstojeco mentaliteto, prav zdaj lepo razvidno iz mocno razsirjene P2P scene. "Hocem vse, hocem zastonj, in hocem vceraj. Pa ne kak crap, ki sploh ne zna tega in onega. Kaj sploh delate tak shit?!" Trepljanje po ramenih se hitro neha, ko enkrat Robin Hood premaga hudobnega serifa Nottingamskega in ostane brez nasprotnikov, raja pa brez motivacije, da se ploska. Koliko casa bodo potrebovali prej idealisticni programerji, da bodo dojeli, da delajo dolge mesece in leta za publiko, ki tega ni vredna? In to zastonj? Da delajo visoko strokovno delo in zivijo od skromnih donacij tiste majhne zavedne skupine uporabnikov, ki opensource v glavnem uporablja ze danes? Da bo studentarije pocasi konec, treba bo kupit kaksno stanovanje, poslat otroke v solo in nasparat za penzijo? Mislis, da se bo veliko ljudi ustavilo, da jim bo reklo vsaj "hvala" za vlozena leta? Bistveno manj kot se jih zdaj, to gotovo. Raja vidi zastonj goodies, to je vse. Bodo programerji rekli "hvala in zbogom" in si nasli dobro placane IT sluzbe, tako kot vecina dela zdaj? Ustrezna placana delovna mesta so si sami skenslal, remember? Billy zdaj uziva in lovi ribe. Bo taksno stanje motiviralo prihod novih entuziasticnih opensource programerjev, da bodo nadomestili odhajajoce in razocarane? Vedno manj.

Opensource ima podlago, dokler dela v "opoziciji".
Potem pride streznitev.
Idealizem ne prenese preskusa na ljudskih mnozicah. Vprasaj komuniste.

Azrael ::

Tole je bolj komentar na komentar, kot pa na novico, če je dovolj neustrezen ga lahko admini mirno zbrišete.

Mathall, saj vem da boš užaljen kot... (vstavi poljubno), ampak tvoje goreče zavzemanje in metode za prodor open source kode in Linux-a je, če še nisi opazil, zelo neproduktivno in slabo za tvojo stvar. Zakaj ? Bolj vpiješ kaj delajo velike korporacije, večjo uslugo jim delaš. Za 90% uporabnikov, ki so po statistikah na MS produktih in kar še sodi zraven (legalnih ali ilegalnih) tvoje obnašanje odbija in nočejo niti poslušati, kaj v resnici hočeš povedati, pa čeprav to niso nujno slabe ideje. Bodi raje zvit kot presta ali te velike korporacije in po malih korakih propagiraj dobre open source stvari, ki so večini neznane.

Pa še komentar na novico

Konec koncev se IT industrija uspešno bori proti preveč wareza po domovih:D , z hitropokvarljivimi diski;( , brzo pečkami8-) in mediji na katerih podatki izhlapijo v parih mesecih;((, kot bi imel polno funcionalno demo verzijo, ki se izbriše po določenem času ... delnice teh družb pa prav rade kupujejo programske hiše...

Kar pa se tiče neprodora open source pa vidim dva velika problema: Prvi in najpomembnejši je IMO strah pred neznanim, marsikdo bi raje uporabljal enostavno free zadevo, kot nekaj profi, sicer pri piratu je cena itak enaka, samo kdor ne ve za alternative, bo uporabljal tisto kar sliši na vsakem koraku in ne bo niti poskusil kaj drugega iz razloga, da je že tisto, kar ima težko uporablja, ker je tako komplicirano, ampak kako je potem še komplicirano tisto kar je zastonj, si misli tak uporabnik in tako pridemo do problema št. 2.

Drugi problem pa je ravno obnašanje ekstremističnega dela open source srenje, vpije beri navodila, kompaljlirat ono, samo bega in enostavne stvari dela zapletne in smo takoj spet pri prvi težavi.

Open source mora postati prijazen in vsaj na prvi pogled enostaven (namestitev, nastavitve sistema po lastnih željah), prej ne bo nič, ne velikih iger za Linux, ne 90% domačih uporabnikov na Linux-u. Do takrat bo držal pregovor: Prepovedan sad je najslajši, veliki pa bodo še vedno na prestolu s slabimi izdelki, ampak na videz ravno zaradi zgoraj naštetegas malo boljšimi od open source srenje.
Nekoč je bil Slo-tech.

MrStein ::

LoneWolf, open source je brez problema združljiv z biznisom. Malo poglej koliko velikih firm se s tem ukvarja in preživlja.

mchaber : 50000 x okoli 10 milijonov SIT ( v $ zdaj ne bom pretvarjal ).

Kaj ima to veze s temo ?

mchaber ::

>50000 x okoli 10 milijonov SIT

quote:
Vredno bi bilo 50 milijonov, če bi kdo bil pripravljen stvari kupit za ta znesek, v kar dvomim.


No a si ti pripravljen dat za mercedesa 10milijonov?

>Ko si nekdo nekaj downloada iz neta ne pomeni da bi vsako stvar tudi kupil.

Ne, seveda ne, ampak samo "sposodi" za nekaj mesecov potem jo pa itak zbriše. In to naj nebi oškodovalo avtorje:\

>Da bo studentarije pocasi konec, treba bo kupit kaksno stanovanje, poslat otroke v solo in nasparat za penzijo?

Da bo predsedniškega mandata pocasi konec, treba bo kupit kaksno stanovanje, poslat otroke v solo in nasparat za penzijo

Vedno pride nekdo za tabo.
.

Vikking ::

število lastnikov igerc narekuje tudi število nakupov nove opreme ki so potrebne,,, mislim predvsem na hardware! piratstvo po drugi strani zelo spodbuja nakupovanje hardware-a! kaj ti nuica najnovejša piratska igrca če ne moreš igrat kr je prešvoh rač. ! v trgovino pa kupit grafo! kulk stane procesor, kulk stane grafa--> 5x več ponavadi! grafične ne kupuješ zato da bo office zgledu lepo!

pingo76 ::

Cigani! ni kaj. A se ne zavedajo, da piraterija precej pripomore k splošni računalniški razgledanosti? Itak da bomo kupovali legalno programsko opremo za profesionalno rabo. Itak da bomo kupovali original igre kjer če ne pisane škatle dobimo vsak šifro za online igranje.

Sam sem presrečen da sem imel možnost preizkusiti piratski Adobe premiere ter sem si tako pikrajšal nateg nakupa tega obupa od videomontažnega programa. Preizkusil enega drugega ki si ga nameravam v zalo kratkem nabavit legalnega (no ja vsaj zdaj sem našel zastopnika v kokoški). Jaz ne podpiram direktno piraterijo. Ampak vseeno, piraterija mora bit.

No pa povejte, kdo ima vse tukaj legalne vsaj windowse?
Jaz bom tiho.

Ziga Dolhar ::

Seveda. Petdeset miljonov, to ni škoda, itak tisti ki piratizirajo ne bi kupili original kopij ...

Morda pa tu ne gre za nerealizirane dohodke, ampak za neopravičeno obogatitev tistih, ki nelicenčno programsko opremo uporabljajo.

[Že vidim komentarje, da oni z "osebno" rabo pa ja nič nimajo od tega. Dva tehtna razloga jim stojita naproti. Lenoba je tretji.]
https://dolhar.si/

sketch ::

Dejstvo je, da ta "izračun škode" oz. kako so prišli do cifre XYZ milijonov $ ni nikjer objavljen. Mislim, da je dejanska škoda veliko nižja, a še vedno ne zanemarljiva.

Sicer pa... kolikor se jaz spomnim, ko so pred leti zašili CoDC in kamerade, je bilo tri mesece zatišja, potem pa je bilo spet vse po starem. itak pa ta akcija ni zaobjela Ruse (Paradox...), tako da je Fastlink samo nekomu pomagal, da bo imel večji nadzor nad piratskim tržiščem.

Kar se pa tiče opensourca... veliko ljudi meša opensource in freeware, to ni eno in isto. Prodor opensourca ne pomeni prodor zastonjskega programja, in opensource je lahko velik biznis. Freeware pa ne more biti in ne bo.

lp
s.
Adapt and overcome.

Sgt. Lipnikar ::

Ma ka vi bluzite o open source-u! Ka pa mislite da hardwareski lobby nima nobene moči al ka?! Kolk ljudi bi si nabavilo ADSL oz. kabelski internet, če bi "uničili" piratstvo? Koliko high end grafičnih kartic,rama in procesorjev bi se prodalo, če nebi bil Far Cry "prosto dosegliv"? LP

Spc ::

Ma ka vi bluzite o open source-u! Ka pa mislite da hardwareski lobby nima nobene moči al ka?! Kolk ljudi bi si nabavilo ADSL oz. kabelski internet, če bi "uničili" piratstvo? Koliko high end grafičnih kartic,rama in procesorjev bi se prodalo, če nebi bil Far Cry "prosto dosegliv"? LP

Jaz bi tako rekel .. če nebi bilo piratstva kdo bi kupoval takšno količino diskov cd medijev in toliko hardware-a oz. kdo bi sploh hotel imeti več kot 512kbit/s link do neta ker se mi zdi za navadno surfanje in branje e-maila še 512kbit preveč. In zakaj nam ISPji punujajo tako hitre pakete ?
Preprosto zato, ker točno vedo zakaj. V nemčiji sem videl reklamo na TV (SAT1) ki omenja kako hitreje in koliko muzike in filmov lahko prenesemo iz interneta če imamo ADSL.

Če bo pa piratsvo res kdaj padlo potem pa se bo ZELO zmajnšala prodaja diskov, cd medijev in drugega hardware-a.
Nekatere firme bi mogoče celo propadle zaradi tako nizke prodaje če bi se to zgodilo .. kdo ve. :\

To je moje mnenje.

:|

link_up ::

ah...sej tud drug dilerje najdejo pa razbijejo kaksno mocno mrezo...jih recimo ostane le se 1000 glavnih mrez.. kaj pa vem...vem le, da je to stevilo preneseno v p2p glavne pirate... ammm...like n+1, n je element naravnih stevil...torej za moje pojme nemogoce, da sploh kej omilijo, treba pa je seveda pokazat trud...drugace so placani za nic >:D

jsmith ::

Večina se problemov piratstva in avtorskih pravic zave šele, ko mu ukradejo njegovo lastno avtorsko delo. Ko je pred časom SiOL skopiral celoten članek iz ene od slovenskih spletnih strani, je avtor članka takoj grozil z mediji, tožbo, ...

Govori se samo o velikih korporacijah, ki "se tako ali tako utapljajo v denarju". Vendar je dejstvo da tudi poceni shareware programov (naprimer Total Commander), večina ne kupi, čeprav niso dragi. Takoj bodo rekli, zakaj bi kupovali, če je pa Linux in Midnight Commander brezplačen, vendar ga potem tudi uporabljajte. Ne pišite "bomo pričeli uporabljati pa OpenOffice namesto Microsoft Office" - pričnite ga dejansko uporabljati.

Hux ::

Linux linux linux. WE SHIT ON LICENCE!!! lol

Posedovate TV serije kot Smallville, Babylon, Stargate je illegalno? Do kake mere? ce so TV ripi al DVD ripi?

flipflop ::

Ja tudi ni legalno, sej jih lahko kupiš na DVD-jih če se ne motim.

hruske ::

če se bo piratstvo ustavlo, bo to pomenilo samo večje nezadovoljstvo ljudstva, ki bodo še bolj občutili razlike v premoženju.

Jeebs ::

Napača: drugčano:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Microsoft ::

P2P programi bodo uporabljal enkripcijo, stvar bo dostopna samo za člane, Microsoft bo ponudil svoje izdelke for free (ali skoraj for free) za domačo uporabo, mogoče še kak VPN z enkripcijo, veliki werez "ponudniku" se bodo razdelili v več manjših.

In pisalo se bo leto 2007. 8-)

Naj živi warez za domačo uporabo only.;)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

MrStein ::

mchaber :
> >50000 x okoli 10 milijonov SIT
>
> quote:
>Vredno bi bilo 50 milijonov, če bi kdo bil pripravljen stvari kupit za ta znesek, v kar dvomim.
>
>No a si ti pripravljen dat za mercedesa 10milijonov?

Ne, ker nimam 10 mil SIT in sem hyundai-a kupil. Se pa za vsakega narejenega mercedesa najde kupec, ki je pripravljen plačat postavljeno ceno ( sicer bi firma že zdavnaj propadla )

Še enkrat : kaj ima to veze z temo ?

mchaber ::

No ti si kupil Hyundaija in nisi šel ukrast Mercedesa. Drugič si zrihtaj npr. Linux, in ne krast npr. Windows.:)

>Morda pa tu ne gre za nerealizirane dohodke, ampak za neopravičeno obogatitev tistih, ki nelicenčno programsko opremo uporabljajo.

Eden ki (me) razume.
.

flipflop ::

Ne pišite "bomo pričeli uporabljati pa OpenOffice namesto Microsoft Office" - pričnite ga dejansko uporabljati.


A je v linuxu nadomestek za Access in Delphi? Za Delphi vem da je Kylix a pa dela isto kot v winsih? Kaj pa Access?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec zadeve RIAA proti Thomas-Rassetovi ($222k za 24 pesmi bo kar prav) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
16038044 (33603) St235
»

Komu je v interesu skrivanje informacij?

Oddelek: Problemi človeštva
343342 (2730) Okapi
»

Giving back to society (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7310980 (9792) Pyr0Beast
»

Operacija Fastlink - na lovu za pirati (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
566138 (6138) lunamit

Več podobnih tem