» »

Kazen za piratstvo

Kazen za piratstvo

1
2
3 4 5

Trinitron ::

No ja samo za informacijo: Treba je ločiti med uporabniki piratskih CD-jev in tistimi ki na račun njih mastno služijo. Prvi si zaslužijo milejšo kazen (kot da kupiš avto za katerega veš da je ukraden), drugi pa bolj ostro (dejansko ukradeš avto in ga prodaš).

S fizičnimi primeri se zločin piratstva pokaže v bolj pravi luči...

Mnogo ljudi na žalost še vedno misli, da je softver zastonj...

Ziga Dolhar ::

bradek: ne,

sodna praksa, ker mamo humane sodnike. :P
https://dolhar.si/

meatwaad ::

in kva nej jest zdej nardim. a nej priznam use in se delam ubogega kok sm brez keša pa morm sam skrbet zase ker mi starci nč ne dajo.al naj raj rečm da sm original dvdfilme pošiljal kr sm jih pogledu in navlču in nej pol uni men dokažjo da nires.


Obojega malo, nisi pac vedel da je to protizakonito, saj so kopije slabse od DVDjev in tudi nekako si moral poskrbeti za prezivetje in placevanje racunov in zato si zacel prodajati filme, ki jih vec nisi potreboval, saj nisi hotel hoditi v minus na banki.

Ce pa ni nobenih dokazov pa ni treba nic skrbeti. A si to zaplenili kaksnen PC?

Tilen ::

Tudi ce so ti ga, nic bat. Tako bo, kot sem povedal ze malo prej.

Kolegu so zaplenli 4x 250GB diske iz server masine pa 3000 DVD-jev pa je star 19 let in je odnesel z opozorilom.

So pa prisli ob 6 zjutraj mu na dom cinglat z nalogom pa 2 prici je mogo poklicat da je lbo vse kao uradno ko so pakirali.

Potem pa je mel se neke 3 razgovore na skifariji in CELO, kot sem ze reko gori so 1 film skupaj pogledali! Samo ne smes se pac delat da ti je vseeno pa bo.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

meatwaad ::

Pa je dobil opremo in filme nazaj? Saj tukaj je spet vprasanje kaj se nekomu splace delat - al mu je zal in potem dobi kaksno opozorilo ali pa jih tozi nazaj ker so vzeli PC (ce ga vzamejo) in se krega z njimi. Ampak v slednjem primeru je boljse imet odvetnika zraven.

Dr_M ::

pa kasna tozba no.. pa kaj vam je.
lohk bi sli tok delec, pa bi vas obtozil za utajo davkov. :)
pol bi sele najebal, ko bi se lohk mimogrede zgodil, da bi ostal brez strehe nad glavo.
no, mogoce to glih ne, ampak ene par mescov bi bli pa fajn lacni. :)
brez skrbi, drzava ze dubi kar zahteva, mimo tega nihce ne more.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

perci ::

lohk bi sli tok delec, pa bi vas obtozil za utajo davkov

Nelegalne dejavnosti ne moreš obdavčiti. Zato prostitutkam in dilerjem ni treba DDV-ja obračunavat ;). Pomislite, če greste v bordel, prišparate 20% :=)

BigWhale ::

Ne mores v bordel, ker v praksi niti ne obstajajo... ;)

Myth ::

Ziga Dolhar wrote: sodna praksa, ker mamo humane sodnike.

Pa ne reči da si v mojem stilu odgovoril? :D
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Ziga Dolhar ::

Mr|ce: če si bil ti ta v oni temi o kužatih in vlomilcih ... pol čist možno :D.
https://dolhar.si/

mit3k ::

Bodi srečn da ti niso odnesli vsega, kolegu so lani jeseni odnesli 2 diska pa novi pc... pa še do zdaj ni dobo nič nazaj.

m_a_t ::

Če bi bile cene originalnih filmov, muzike, programov, etc. bolj normalne bi odštel recimo 2000sit za cd z muziko pa bi blo vse ok. Sam če je cena 4000 in več ;(( pol bom pa itak raje z neta pobral.

Gandalfar ::

Kar je cisto offtopic.

mtosev ::

Sam če je cena 4000 in več ;(( pol bom pa itak raje z neta pobral.

Jaz pa kar je dobro mam originale pa tudi če rabim iz USA naročit (Amazon). :)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

nokia6310 ::

No da še js povem svoje mnenje!
Strinjam se, da bi mogli biti cedeji bistveno ceneje kot so ker so predragi in zato raje vse poberem z neta kot da kupim cd pa še prišparam nekaj 10000 sit katere sem včasih dal za cdje. Krivi so proizvajalci Za tako množično piratstvo so krivi proizvajalci pekačev preveliki diski sploh ne vem zakaj za neko resno delo rabimo 200 gb disk no in pa seveda glavni medi internet ki je vso stvar samo še poslabšal.
Če bi bili cedeji tam do 2000 maksimum pa še to bi mogli biti polni bi še kakšnega kupil tako pa ga bom le v izjemnih primerih.
Bi pa z veseljem dal avtorjem glasbe ki jo poslušam še več kot bi stal cd če bi jih poznal zato ker cenim njihovo delo ne cenim pa dela založb in ostalih 50 ki se pridružijo da zaslužijo na račun nekega dela ki ga je nekdo ustvaril.

poweroff ::

ironija ON
Včeraj se sprehajam po mestu in na parkirišču zagledam avto z odprtimi okni in ključi v njem. Malo pogledam - nikjer nikogar, tudi ni bilo napisa "ne kradi", pa si pač mislim "ful dobro, zdaj pa še avtomobile talajo" in se odpeljem.

A mislite da sem kaj narobe naredil? Saj konec koncev nisem taka baraba, da bi ta avto naprej prodal, saj je samo za mojo lastno uporabo. Pa nikjer ni pisalo da ne smem krasti.

Če bo pa slučajno kakšen policaj prišel na dom, bom pa takoj vse tožil, kaj tožil, kar postrelil bom vse...
ironija OFF

Mislim halo? A se sprenevedate, ali kaj. Točno je jasno kaj se sme in kaj se ne sme. Kakršnokoli piratiziranje je prepovedano. Ne glede na način pridobitve (kupnina, P2P,...) in ne glede na nadaljno uporabo.
Pika.

(in to itak vsi dobro veste)
sudo poweroff

Keyser Soze ::

Ziga, tista s hibridom je pa tako faljena kot downloadanje DVD-ripa z dialup povezavo.:\

Kar se tiče pa piratstva. Če dobiš dostop do nekega ripa filma, kjer nikjer niso označene copyright's? A je za pričakovat od tebe, da veš, da film ni pod CC? Čisto realno.

Kaj pa "Ignorantia facti non nocet."

P.S.: Preden me napade kakšen "čistun", naj opozorim, da ne podpiram piratstva, sploh pa ne takšnega z namenom zaslužka s prodajanjem tuje intelektualne lastnine.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Keyser Soze: ubistvu je za pricakovat, glede na to da vse staritve avtomatsko padejo pod copyright in se moras explicitno odpovedat polni avtorski zasciti, ce zelis izdati delo izdati recimo pod CC licenco ali pa public domain


v Nemciji pa recimo sploh ne priznavajo public domain. Delo _mora_ imeti avtorja

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

Je.. ne. Potem se smatra za samoumevno, da je zadeva zaščitena z licenco proti nepooblaščenemu snemanju, predvajanju, ipd. in moraš kupiti pravice do uporabe.

Hipotetično:
Kaj pa če jaz pri ripu lepo dodam uvodno opozorilo in v desni zgornji kot vodni žig CCja in potem spustim v obtok ta film. Se pravi ima film ponarejeno licenco. Je oseba, ki "nevede" gleda takšen film v prepričanju, da je njegova distribucija in predvajanje dovoljena oz. pod licenco CC kazensko odgovorna?

Gandalfar ::

Za tvoj hipoteticni primer ne vem.

Vem pa da, ce ti posljem email in ti ta email javno objavis jaz lahko tozim naslovnika, ker je krsil moje avtorske pravice saj je objavil email brez mojega dovoljenja. (razen seveda ce v mailu ne pise drugace ali pa me je vprasal)

poweroff ::

Gand - v tvojem primeru ne bi šlo za kršitev avtorskih pravic, pač pa za psoeg v zasebnost.
sudo poweroff

Inteligenca ::

Če si od koga kaj sposodiš, s tem še ni nič narobe. Sej če ti je kosilnca crklna pa maš džunglo greš pač k sosedu pa ga vprašaš, če si jo lahko mal sposodiš... big deal. Kaj moraš pol kupit dodatno licenco al kaj? Bedarija. To pravo je totalna zabloda. Če ti nekdo nek izdelek proda, potem ne sme zahtevati od tebe, da ga boš uporabljal po njegovih navodilih. Če jaz kupim nov 21" LCD monitor in ga prinesem domov in razbijem na koščke mi tega nihče ne sme preprečiti. (Če seveda ne zahtevam odškodnine zanj al pa kej druzega...) Prav tako mi nobeden ne sme zahtevati od mene, da grem v trgovino in kar kupim da potem vržem direk v kanto ali pa raztalam klošarjem naokol. Prav tako mi nobeden ne more preprečiti, da če kupem CD, da ga lahko vržem v kanto, dam klošarju ali pa... neomejeno kopiram. Kot ti noben ne more preprečiti, da v svojga jugota vgradiš neko muzikmašino, k so jo sam naredu pa posežeš v motor, tut tko ti ne more noben preprečevati, da kvariš, krekaš, hekaš software ki si ga kupil. :O

Keyser Soze ::

Zopet na pohodu.:D

A si si ti sploh kdaj kakšno EULO prebral?

Azrael ::

@Inteligenca

Ta tvoja primerjava ne drži. Za SW, muziko, filme, knjige, koledarje itd (kar je pokrito z avtorskimi pravicami), s tem ko jih kupiš postaneš lastnik medija na katerem ta izdelek je (CD, DVD; papir, kaseta...) in dobiš pravico do (običajno lastne) uporabe in nič več.
Nekoč je bil Slo-tech.

T(he) Boss ::

Torej, ce jaz kupim DVD, CD, knjigo,... pa jo uporabljama (poslusama, gledama...) z bratom, sva oba pirata, kriminalca,ponovem tudi terorista? :D

mtosev ::

We will arrest you all. >:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Azrael ::

@T(he) Boss:

Kaj je kupcu dovoljeno in kaj ne, piše ali v EULA ali v zakonu o avtorskih pravicah ali pogodbi, ki jo imaš z avtorjem. Pri takih stvareh si praktično vedno samo lastnik medija, vsebine na njem pa ne, razen če imaš veljavno pogodbo s katero dobiš lastništvo nad avtorskim delom ali dovoljenje avtorja, da smeš posegati v vsebino (GPL licence).
Nekoč je bil Slo-tech.

Gandalfar ::

Matthai: zasebnost je a), pod b) pa pade se copyright

AndrejS ::

Namaži se s kremo za čevlji in reci da si rom pa te bodo pri priči izpustili.

TriDvaEna ::

OK!

Jaz kupim WinXP in napišem crack. Za moj crack imam jaz avtorske pravice.

To je dejstvo.

Sedaj pa se prepirajte.:D

Gandalfar ::

To je res. Za tvoj crack imas avtorske pravice vendar ..

a) Z nakupom XP si se strinjal, da tega ne bos pocel (pise v EULA) in s krsenjem le te te lahko microsoft tozi

b) V Sloveniji sicer ne, v Ameriki bi pa sel lahko zaradi tega v zapor, ker DMCA to prepoveduje - ima pa EU podobno zakonodajo v pripravi

c) Nisem cisto preprican, ampak mogoce je to hekersko orodje oz. orodje za obiti racunalnisko zascito in bi te mogoce lahko tudi zaradi tega v SI preganjal. Bo matthai povedal, ce kaj taksnega dejansko pise v zakonu

perci ::

Gandalfar: Kar vsak mejl pa tut ni avtorsko delo.

Če ti jst napišem: "Lepo se mej na morju", to nekak ni avtorsko delo, anede?

Inteligenca: A je treba smetit s temi tvojimi izpadi?

Gandalfar ::

Kaj pa ce ti izpovem ljubezen na 5-tih tipkanih straneh?

EDIT: Aha, sem nasel razlago zakaj ne. Mora biti kreativno delo. Ce hocem, da je moj mail copyrighted mora biti kreativen :-)

V tem konteksu bi lahko najbolj efektivne pick-up line tudi copyrightal, saj so avtorska dela? :)
(pod pogojem, da si jih zmislim)

Zgodovina sprememb…

perci ::

Poglej si definicijo avtorskega dela v ZASP (5.člen) in sam ugotovi. Osebno bi rekel, da to ustreza definiciji, konec koncev ni nobenega dvoma, da so Prešernove izpovedi ljubezni tretirane kot avtorsko delo.

Če boš pa v mejl samo napisal "ljubim te" pa to ni avtorsko delo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

TriDvaEna ::

No ja potem pa tole:

V katerem EULA pa si je kdo sploh dovolil napisati "cracking is prohibited" ali "do not use our xyz"!

Saj to sploh ni mogoče. Potemtakem bi se vsi pisci softwarea pobil mad sabo (vsaj pravno).

hunter01 ::

Me res zanima ce vsi tisti ki tako kritizirate nas ki dawnloadamo, nimate niti enega mp3-ja na compu, niti enega filma, niti enega programa screkanega.... ne verjamem. Jaz osebno nisem toliko premožen da bi kupil vse programe ki jih potrebujem, kaj šele vse tiste ki jih v bistvu ne potrebujem pa jih imam, da glasbe in filmov ne omenjam. Ne podpiram pa preprodaje in dodatno služenje s "krajami". Zakaj ne prodajajo mp3 CD-jev? (ali jih da)

meatwaad ::

Inteligenca, pod tvoj post se samo podpisem.

T(he) Boss, ja tocno! Ce naredimo logicen zakljucek tega kar govorijo in povezemo (logicno) par zadev skupaj, potem je res kar si napisal! Tvoj brat nima pravice do poslusanja, ker nima licence in po novem so teroristi==pirati. Se pravi, da lahko pricakujes raketni napad s 30 let starimi Tomahawki, ki imajo v sebi 3 tone osiromasenega urana. Uporaba le-teh je zelo priljubljena med amerisko vojsko, celo tanke delajo iz radioaktivnega materiala. Saj, koga pa briga, ce je folk zaposlen z 'lovom na carovnice' na pirate in mp3/p2p omrezja.

Glavno da se kupi licenca za ves softwer in da imas vse filme originalne. Ce pa spustijo kaksen radioaktivni material na Srbijo in Kosovo pa se ne sekirat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: meatwaad ()

Gandalfar ::

perci: ja, ampak dokler pa napisem en konkreten mail pa sem se ze potrudil in steje kot avtorsko delo.

TriDvaEna:

4. LIMITATIONS ON REVERSE ENGINEERING, DECOMPILATION, AND DISASSEMBLY. You may not reverse engineer, decompile, or disassemble the Software, except and only to the extent that such activity is expressly permitted by applicable law notwithstanding this limitation.


Vir: Microsoft


Me res zanima ce vsi tisti ki tako kritizirate nas ki dawnloadamo, nimate niti enega mp3-ja na compu, niti enega filma, niti enega programa screkanega.... ne verjamem.


Kaj pa ce tisti, ki tako kritiziramo veliko casa porabimo za promocijo odprte kode in creative commons, ki bi na globalnem nivoju pomagala znizevati ceno programske opreme. Recimo OpenOffice.org je ze kar dobra alternativa microsoftu, posledicno Microsoft drasticno znizuje cene, ko kdo samo omeni prehod na Linux oz. ponuja studentske verizje za ~30k.

Samo kaj naj storim, ko mi zagrizeni domaci pirati to delo le otezujete?


Tvoj brat nima pravice do poslusanja, ker nima licence in po novem so teroristi==pirati.


Bluzis. ZASP ti dovoljuje deljenje avtorske lastnine z ozjimi druzinskimi clani.

BigWhale ::

> Samo kaj naj storim, ko mi zagrizeni domaci pirati to delo le
> otezujete?

Jaz pocasi zacenam razumeti, da ljudje niso pirati ampak mentalni retardiranci, ki nekaterih stvari ne razumejo. Enostavno njih mozgani niso bili narejeni za dojemanje nekaterih precej preprostih stvari, kot je copyright.

Najbrz je to prislo evolucijsko. 'Narava' je prilagodila mozgane, glede na ceno copyrighted materiala.

V bistvu smo mi zaostali, ker imamo se 'stare' mozgane.

Inteligenca ::

Copyright ni razvila evolucija, ampak bedaki, zato ga jest ne upoštevam. Hvala! :|

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

:D

I just,... can't,... resist!!! LOL

BigWhale ::

Kaj ce bi jaz vzel tvojo diplomsko ali magistrsko, ji spremenil naslov in objavil pod svojim imenom. Jebes copyright, a ne?

hunter01 ::

Ok priznam da software se se da nadomestiti z neplačljivimi programi (OpenOffice, Gimp, ...) sam daj mi reci ce nimas niti enega mp3-ja na racunalniku k si ga tako ali drugace dobil z neta ali preko Lan-a.

Jaz tega ne morem trditi in ne mislim kupiti CD-ja ce mi je vsec en komad od skupine.

Tear_DR0P ::

pol si pa kup samo komad - maš danes možnost tudi samo en komad kupit.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

mali tapravi ::

>Bluzis. ZASP ti dovoljuje deljenje avtorske lastnine z ozjimi druzinskimi clani.



A sem potem jaz ki imam doma zbirko legalno kupljenih filmov na dvd-jih kriminalec, ko večkrat povabim kakšno punco na ogled filma?
Pa lep dan še naprej....

bond007 ::

Hja no... rečmo da ti spregledamo... sam se morš nujno poročit z njo:P

meatwaad ::

Ne, po novem je to terorizem. Vse vas bodo peljali na Kubo ali v Irak, v preiskovalni zapor, in se bodo seksualno izzivljali nad vami ter delali fotke. Morda jih bo kdo po nesreci dal na inet in potem bo sledil enotedenski skandal in obtozili bodo 3 vojake z najniznjim cinom.

BigWhale ::

> sam daj mi reci ce nimas niti enega mp3-ja na racunalniku k si
> ga tako ali drugace dobil z neta ali preko Lan-a

Nimam. Pa tudi, ce bi jih imel, se jaz ne bi potem ven motal s nekimi naravnost pomilovanja vrednimi izgovori in ugovori.

Krsenje avtorskih pravic je kaznivo, v nekih primerih je celo kriminal. A zdaj se bom pa ven motal?

To je tako kot tisti, ki parkira v modri coni, ne da listka gor in potem bluzi se tri dni, zakaj je tam parkiral in zakaj je bilo to v redu.

Be a man! Pa stoj za svojimi dejanji.

Keyser Soze ::

Sam piz.. je če si ženska. Nede BW?!:D

Gandalfar ::

A sem potem jaz ki imam doma zbirko legalno kupljenih filmov na dvd-jih kriminalec, ko večkrat povabim kakšno punco na ogled filma?


Ne. Ampak, ce bi pa le te filme vrtel v lokalu bi pa bil. Ali pa ce bi puncam v disku talal kopije le teh z zeljo, da bi jim potem bil bolj vsec.

Privatno, domace predvajanje pa pac ni prepovedano.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domišljijska statistika BSA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9721397 (19173) Gregor P
»

Nemčija dobila prvega poslanca iz Piratske stranke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11711057 (8613) jype
»

Nov zakon o piratsvu v Sloveniji (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Omrežja in internet
78461724 (32876) poweroff
»

Novih 2.000 piratskih ovadb (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12013437 (9410) C4rtm4n
»

Operacija Fastlink - na lovu za pirati (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
566158 (6158) lunamit

Več podobnih tem