Forum » Loža » Kako prevesti "spoiler"
Kako prevesti "spoiler"
Gandalfar ::
ang: A post to a newsgroup that divulges information intended to be a surprise, such as a plot twist in a movie.
Kako bi torej besedio spoiler prevedli v slovenscino?
Kako bi torej besedio spoiler prevedli v slovenscino?
Boeing ::
špilferderber ?
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
BaRtMaN ::
No, spoiler je mišljen kot neka ključna informacija o nečem, ki pokvari izkušnjo pri ogledu. Do sedaj je bil le en predlog o prevodu, torej moj in Thomasova spremenitev spola. Tole se mal hecno sliši. :)
Trailer pri Jokerju prevajajo kot prikolica, bolj pravilno pa je vsekakor napovednik.
Trailer pri Jokerju prevajajo kot prikolica, bolj pravilno pa je vsekakor napovednik.
Balandeque ::
Razodetje.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.
the chicken was involved - the pig was committed.
Sergio ::
Kvar. :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
McHusch ::
Ni treba dobesedno prevajati, kajne?
SPOILER = Pozor, vsebina {zgodba, detajli...}!
Nekaj v tem stilu...
SPOILER = Pozor, vsebina {zgodba, detajli...}!
Nekaj v tem stilu...
Tear_DR0P ::
Do sedaj je bil le en predlog o prevodu, torej moj in Thomasova spremenitev spola
Jst sm z mojim postom mislil povsem resno, čeprav sem potem v SSKJ ugotovil da morda ni povsem primeren.
naznanílo -a s (í) 1. knjiž. sporočilo, obvestilo: dobil je naznanilo, da je sosed umrl / poslali so mu naznanilo za davek / knjižno naznanilo / slišati je bilo hrup bobnov in zvonov v naznanilo njihovega prihoda 2. zastar. spričevalo: vsi so že dobili šolska naznanila
vir:SSKJ
Jst sm z mojim postom mislil povsem resno, čeprav sem potem v SSKJ ugotovil da morda ni povsem primeren.
naznanílo -a s (í) 1. knjiž. sporočilo, obvestilo: dobil je naznanilo, da je sosed umrl / poslali so mu naznanilo za davek / knjižno naznanilo / slišati je bilo hrup bobnov in zvonov v naznanilo njihovega prihoda 2. zastar. spričevalo: vsi so že dobili šolska naznanila
vir:SSKJ
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
jarre ::
Hm..
Predlagam besedo "razkritje" - "razkriti pomembno informacijo, razkriti (odkriti) konec filma, knjige, informacijo, zaradi katere lahko ugotovimo kaj bo sledilo.."
Msilim, da bomo v slovenskem jeziku težko našli eno samo besedo, ki bo dejansko pomenila enako kot "spoiler" v angleščini.
Pomen besede "spoiler" oziroma besedna zveza " A post to a newsgroup that divulges information intended to be a surprise, such as a plot twist in a movie" je dokaj nova tudi v angleščini in očitno si bomo morali "izmisliti" nekaj uporabnega in razumljivega tudi v slovenščini. Upam, da brez Toporišičevih neumnosti in kvazi strokovnih izumov...
Mogoče bi lahko sami člani tega foruma odprli neko stalno temo v katero bi vpisovali predloge za slovenske prevode angleških tehničnih/računalniških/... besed in besednih zvez.. nekaj v stilu Wikipedije (ja.. saj vem.. da nam Wikipedija omogoča, da sodelujemo pri prevajanju), toda veliko ljudi nima časa, ne volje, da bi v lepi slovenščini opisovalo nove besede...
Predlagam besedo "razkritje" - "razkriti pomembno informacijo, razkriti (odkriti) konec filma, knjige, informacijo, zaradi katere lahko ugotovimo kaj bo sledilo.."
Msilim, da bomo v slovenskem jeziku težko našli eno samo besedo, ki bo dejansko pomenila enako kot "spoiler" v angleščini.
Pomen besede "spoiler" oziroma besedna zveza " A post to a newsgroup that divulges information intended to be a surprise, such as a plot twist in a movie" je dokaj nova tudi v angleščini in očitno si bomo morali "izmisliti" nekaj uporabnega in razumljivega tudi v slovenščini. Upam, da brez Toporišičevih neumnosti in kvazi strokovnih izumov...
Mogoče bi lahko sami člani tega foruma odprli neko stalno temo v katero bi vpisovali predloge za slovenske prevode angleških tehničnih/računalniških/... besed in besednih zvez.. nekaj v stilu Wikipedije (ja.. saj vem.. da nam Wikipedija omogoča, da sodelujemo pri prevajanju), toda veliko ljudi nima časa, ne volje, da bi v lepi slovenščini opisovalo nove besede...
Tear_DR0P ::
Načeloma arhaične besede niso napačne. Joker jih koristi in to zelo uspešno.
Kar pa se tiče ustvarjanja novih besed. A se nismo pri slovenščini učili nekih pravil besedotvorja. Nekateri srednješolci to še sedaj počnejo (3, ali pa 4 letnik)
Če se odpre tema za prevajanje sem zraven, sam dejte še kaka pravila zram pol napisat.
Kar pa se tiče ustvarjanja novih besed. A se nismo pri slovenščini učili nekih pravil besedotvorja. Nekateri srednješolci to še sedaj počnejo (3, ali pa 4 letnik)
Če se odpre tema za prevajanje sem zraven, sam dejte še kaka pravila zram pol napisat.
"Figures don't lie, but liars figure."
jarre ::
Aha. "Skazilo" ni slaba beseda. IgorGrozni... mogoče se bo prijela. No, Gandalfar,... ti si odprl temo... Kaj misliš?!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | George R. R. Martin - knjige (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Sedem umetnosti | 67891 (927) | Lonsarg |
» | Prevodi, prevodi... (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8234 (1581) | DarwiN |
» | Posiljevanje obiskovalcev slo-tech.com z izrazi ala "bliskovni" (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Slo-Tech | 49659 (44262) | Gandalfar |
» | Kako bomo dejali netbooku po slovensko? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / --Nerazporejeno-- | 11353 (7825) | wooted |
» | Mac OS X v slovenščini: SafariOddelek: Novice / Brskalniki | 7558 (6146) | Mavrik |