» »

Proti zaprtju PCPjev

Proti zaprtju PCPjev

«
1
2

poweroff ::

Evo, če koga zanima, naj si ogleda tole stran: www.pcp.si

Tole pa je prispevek iz n.n biltena:

Zbiranje podpisov za referendum proti zaprtju PCPjev

Kot smo v Neutro.Novicah že poročali (glej http://www.ljudmila.org/neutro/neutro.n... ter http://www.ljudmila.org/neutro/neutro.n... je Nova stranka sprožila postopek za razpis referenduma proti zaprtju prostocarinskih prodajaln.

Pobudi za razpis referenduma se je pridružila tudi skupina Neutro in postavili smo spletno stran www.pcp.si, kjer si lahko ogledate argumente proti zaprtju PCPjev ter kako oddati list podpore za referendum.

Če želimo da bo referendum proti zaprtju PCPjev sploh razpisan, je potrebno do 20. julija 2001 zbrati 40.000 podpisov. List podpore je treba podpisati na upravni enoti. Pred vsako upravno enoto stojijo tudi naši aktivisti, ki jim lahko podpisan list podpore izročite. Seznam upravnih enot in njihovih uradnih ur se nahaja na internetu na naslovu: http://www.pcp.si/enote/main.htm.

Celotna referendumska zgodba kjer je podrobno razloženo kako je sploh prišlo do razpisa referenduma, kako je predsednik DZ Borut Pahor protiustavno zavrnil referendumsko pobudo Nove stranke in kako se je le-ta pritožila na ustavno sodišče in pritožbo tudi dobila, je razložena na naši spletni strani http://www.pcp.si/zgodba/main.htm.

Argumenti in vprašanja v zvezi z našo akcijo se nahajajo na http://www.pcp.si/faq/main.htm. Na voljo pa je tudi debatni forum, kjer lahko poveste svoje mnenje v zvezi s celotno akcijo ali si preberete mnenja drugih obiskovalcev.

Vseeno pa bi vas radi seznanili z nekaterimi argumenti proti zaprtju PCPjev. Argument da PCPji koristijo le ozkemu krogu lastnikov ne drži, saj je največji lastnik država. PCPji s trošarinami in drugimi prispevki v državni proračun prispevajo 100 mio. nemških mark letno, kar predstavlja 1% proračuna. Njihov dohodek predstavlja tudi 1/3 turističnega deviznega priliva naše države.

Vlada se je PCPje odločila zapreti predvsem zaradi pritiskov trgovskih lobijev Italije in Avstrije, ki jim slovenski PCPji predstavljajo konkurenco. Upravičeno se torej postavlja vprašanje za čigave koristi dela slovenska vlada - za koristi in interese slovenske države ali za interese nekaterih lobijev držav Evropske unije? Zaprtje slovenskih PCPjev je čudno tudi ob dejstvu da se je Češka, ki je ravno tako kandidatka za članstvo, odločila svoje PCPje zapreti šele čez dve leti.

Na spletni strani si lahko ogledate tudi pojasnilo v zvezi s trditvami da referendumska pobuda predstavlja oviro pri vključevanju Slovenije v EU. Dejstvo je, da največjo oviro pravzaprav predstavlja sama Evropska unija, ki Sloveniji nenehno postavlja nove in nove zahteve za vstop, hkrati pa se datum resničnega vstopa čedalje bolj odmika. Poleg tega so predstavniki EU že večkrat napovedali da bodo za nove članice uvedli moratorij na prost pretok ljudi (kar pomeni da se državljani novih članic ne bodo mogli zaposlovati v starih članicah Evropske unije), Slovenija pa naj že kar nekaj let pred negotovim vstopom zapre svoje prostocarinske prodajalne?

Še več vprašanj in odgovorov nanje, med drugim tudi tega kako smo uspeli registrirati domeno pcp.si, kako gledamo na stroške referenduma in zakaj smo se odločili pristopiti k akciji zbiranja podpisov, pa si lahko preberete kar na že omenjeni spletni strani (http://www.pcp.si/faq/main.htm).


Hkrati vas vabimo tudi k ogledu članka objavljenega v Financah, avtorja Črta Jakhla: Hura za referendum (http://www.finance-on.net/show.php?id=8...


Novico si lahko ogledate na:

http://www.ljudmila.org/neutro/neutro.n...

Prijava na neutro.novice: http://www.ljudmila.org/mailman/listinf.... Več informacij o skupini Neutro: http://www.ljudmila.org/about.html.

P. S. Napišite kaj v forum. :D

MTB ::

PCP je potrebno zapret. Za ohranitvijo PCP-jev stoji en velik lobi. Le kako ne bi imeli tako velikih dobičkov, če so dajatve pri njih toliko nižje. Normalno da so konkurenčni in da služijo velike denarje. In te prednosti si ne želijo izgubiti. Normalno da potem pod krinko izgube delovnih mest, izsiljevanja EU in podobnih zadev trkajo na srca državljanov za podporo in zbirajo podpise za referendum. Svinjarija.

RS

poweroff ::

Za idejo o zaprtju stoji en velik lobi - trgovci Italije in Avstrije.

Je že res da imajo naši trgovci veliek dobičke, vendar ima zato 1500 slovencev delo, propračun pa 100 mio. DEM letnega priliva.
Ampak temu se moramo odreči! Ker tako zahteva EU. Ker to koristi lobijem v EU. Naša vlada pa bolj skrbi za interese EU, kot za interese države ki jo vodi.

MTB ::

Tralala. Za tem stojijo privilegiranci. Zakaj?
Poglej plačo trgovke v navadni trgovini in jo primerjaj s tisto, ki jo ima zaposlena v PCP-ju. Ne govorit o davkih državi. Glede na količino prodanih cigaret in alkohola, bi država ob navadni prodaji zaslužila veliko več. Tujci bi cigarete še vedno raje kupovali v navadni trgovini ob navadni ceni, ker so še vedno cenejše kot drugje.
Konec koncev pa od tega služiš tudi ti, ker kot opažam, si administrator na www.pcp.si. In tega ne počneš zastonj. Torej nisi in ne moreš biti objektiven.

RS

Thomas ::

Nikoli nisem mogel razumeti, kako PCP sploh lahko obstajajo. Po mojem mnenju je s tem kršeno načelo enakih možnosti (pri poslovanju).

EU gor ali dol - PCP-ji zaradi nas samih niso dobri.

Vsak naj plačuje davke - ali pa nobeden.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

RS - zelo se motiš. Jaz sem webmaster ZASTONJ, in tudi oblikovalec je svoje delo opravil zastonj.

Kar nekaj nas je ki smo delali in delamo brezplačno.

Sicer pa - tudi če bi dobil kaj denarja, to ne bi bilo nič narobe.

frudi ::

če bomo meli še en pol miljarde vredn referendum zato, da bo lahko folk še naprej kupoval čike in alkohol 'poceni', potem bom jezn.... zlo jezn ;(
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Fantom ::

Če smo spremenili že toliko stvari in se tolikim odpovedali, ter sprejeli toliko novih zakonov,pa zaprimo še te pcp da že enkrat pridemo v to EVROPO.
Če mogoče pride do referenduma in nato do zaprtja pcp, bo ves naš dosedanji trud in vlaganja zaman. Pa tudi referndum ni poceni. Naj ta denar raje vložijo v kaj bolj pametnega.
Konec koncev pa mislim, da lahko pcp ostanejo na meji z državami ki niso članice EU-ja.

Aggressor ::

Matthai, misim, da vas vlečejo za nos. Preberi si aktualni članek iz Sobotne priloge, kjer je jasno zapisano, da je večina ekonomistov in pravnikov (denimo Bogomir Kovač, ki je proti zaprtju) imela resne zveze s PCP lobijem. To, da naj bi bil proračunski delež 1%, je laž, prav tako številke o deviznem prilivu, ki so mnogo manj kot 33%, tam nekje okoli 10%. Prav tako me zanima, o kakšnih trošarinah je govor, saj jih na večino izdelkov sploh ni! Jaz ne verjamem nikomur več.

Strinjam se tudi s Thomasom, da je tak način trgovanja nepravičen, prav tako se mi zdi zanimivo, da se upravitelji PCP podjetij izogibajo razkriti dejansko finančno stanje oz. prihodke, skratka, transparence sploh ni!

Mnenja sem, da je nesmisel na PCP graditi opozicijo vključevanju v EU. Tudi sam sem proti vključitvi v EU sedaj, ampak sem pa za zaprtje PCP. Čimprej. Referendum bi pa dejansko bil nesmisel, saj ne gre za moralno vprašanje, ki BI zadevalo ljudi, temveč povsem ekonomsko. Nova stranka je pri meni s to neumnostjo močno izgubila na ratingu.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

ahac ::

Najboljš, da še Merkatorju ukinimo plačevanje davka. Spar in Leclerc naj ga pa plačujeta...

ahac ::

Naša vlada pa bolj skrbi za interese EU, kot za interese države ki jo vodi.
A je mogoče v interesu države, da ne dobi davkov?

MTB ::

Matthai, ne vem zakaj pa ti potem to podpiraš. To da bodo ljudje izgubljali službo sploh ni res. Če nič drugega naj ti povem, da bo ob vstopu Slovenije v unijo vsaj 3000 novih delovnih mest na schengenski meji, torej se tistih tvojih 1500 kopmenzira. Pa dejstvo je, da so oni trenutno privilegirani. Konkretno nekaj km od mene so odprli kakšno leto nazaj nov duty free. Delal je nekaj mesecev, pa so ga zaprli, ker baje nekaj ni štimalo. Zakaj? Ker ni bil last nobene velike firme.
Torej. PCP-je je potrebno zapret.
1. Da se ustvari enake pogoje za vse v tej branži.
2. Ker se v PCP-jih kujejo veliki dobički, država pa bi lahko imela malce več od tega.
3. Ker je to pogoj, da gremo v EU. Če smo dovolili, da bodo tujci pri nas kupovali nepremičnine, tudi to ne sme biti problem.

RS

poweroff ::

OK - gremo po vrsti.

Frudi: referendum stane 500 mio. SIT, PCPji v državniproračun prinesejo letno 12x več. Računica je jasna. BTW: če nisi vedel - parlamentarne (!) politične stranke iz proračuna MESEČNO dobijo 50 mio. SIT. Kar tako. Potem pa še posebej $$$ za delo v parlamentu.

Fantom: povej mi KDAJ smo se ljudje odločili za EU? Ali pa je to samo odločitev peščice politikov, ki sedaj lažejo javnosti in zganjajo pranje možganov?
Zakaj ne povejo da v EU ne bo tako lepo kot lažejo? Če hočeš ti pošljem izjavo Drnovška da bo Slovenija ko bo v EU zelo verjetno morala več denarja prospevati kot pa ga bo dobila. Se pravi bomo več denarja EU dali kot ga dobili. Obstaja pa še cel kup ostale škode (ekonomske, problem nedemokratičnosti in nezmožnosti da Slovenija sama odloča o svojih zadevah, itd.) o katerih sem pa že precej pisal.
Mimogrede - vlada se je zavezala da zapre PCPje tudi na meji s Hrvaško. To se ji sploh ne bi bilo treba. Butci!!!

Agressor: tudi Nova ima "zveze" s PCP lobijem. Dajejo ji (in s tem tudi Neutru) denar za reklamno kampanjo. Kar je zakonito. Zavestno smo šli v popolno transparentnost vseh financ - kar je - kar priznaj - v Sloveniji na političnem področju redkost. Če ne celo unikat.
Glede Kovača - preberi si njegovo izjavo v Evrobiltenu o tem kako je ista inštitucija po naročilu vlade v enem mesecu spremenila rezultate raziskave o PCPjih. Kovač je direktno rekel da je to zloraba stroke v politične namene. Meni je jasno zakaj ga napadajo.
Glede transparentnosti financ PCPjev pa tole - katera firma pa javno objavi svoje finance? Niti ena. Straka in država pač, firma pa ne.
Trošarine se plačuje za alkohol in tobak.

ahac: v interesu države bi bilo da imajo posel naši trgovci in ne avstrijski in italijanski ter da imajo službe naši ljudje. Ter da dobijo 100 mio. DEM trošarin.

RS sem proti preoblikovanju, ker bo po pomenilo propad trgovin in izgubo delovnih mest. Ja, saj bomo zaposlili ljudi na schengenski meji, samo: a) kdaj? b) a se bodo ljudje iz demografsko ogroženega Kobariškega vozili 200 km daleč v službo? In - zakaj uničit dobro stoječo firmo? Ker dela konkurenco tujcem na oni strani meje?
Na točko 3 pa samo tale odgovor: če smo billi hlapci dosedaj pa bodimo še naprej?

Sicer pa vsem priporočam da si najprej preberete vprašanja in odgovore - tam je skoraj vse razloženo.

Aja, pa še to - sedaj gre z akcijo za razpis referenduma. Za zbiranje podpisov na UE.
O argumentih za ali proti bomo govorili kasneje. Vlada pa noče da bi prišlo do te stopnje, ker se zaveda da za svojo odločitev nima pametnih argumentov. In da bi prišlo na dan še marsikaj.

||_^_|| ::

Jst sm odločno proti zaprtju. Pa če tud najbol zarad tega ker tm lohka kupm cnej pijačo & stuff. To je zame dost tehtn razlog. Vi mate pa očitno ZELO VELIKO ljubezen do naše kure (ups. do naših politikov) da bi jim plačval še mau več.

Thomas ::

pipe!

Ko zdej (nekateri) - ne plačujejo dajatev - jih mi drugi (v Mercatorju in ostalih normalnih štacunah) - pač več.

Ali pa iz dohodnine - oziroma bencina in še marsikje.

:(
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Fantom ::

Matthai, res je da bomo ob vstopu v Evropo veliko izgubili. Še vač pa bomo če v EU sploh ne pridemo

Tiger ::

Mislim, da ste nekateri pozabili na dejstvo, da zaprtje PCP še ni nujno za vstop v unijo (če bo do tega sploh kdaj prišlo - kdo vam pa garantira, da se bo unija razširila, saj je nekaj članic proti: Irska, Portugalska, Španija), temveč gre za to, da se PCP ne zaprejo prezgodaj, zaprli bi jih šele ob vstopu v unijo.

Uspešnost "mogočega" referenduma (da večina glasuje proti zaprtju PCP) je le v tem, da vlada 1 leto "ne more preglasovati" ljudske volje. S tem bo Slovenija Uniji pokazala, da je konec hlapčevanja.

Pa še nekaj v razmislek: podpora vstopu Slovenije v unijo med prebivalci vedno bolj upada,..

Ribicija ::

Halo ludje božji! Zaprtje gor al dol, kam bomo pa prišli če bomo za vse imeli referendum? Za takšen brezvezen referendum bomo porabili ponovno milijone SIT. Se je morda kdo oglasil s takšno idejo ko je propadel TAM ali pa če bi propadlo kakšno izmed večjih SLO podjetij?
Ne! Pa so v mojem primeru v igri delovna mesta za 1000 ali pa več ljudi.
Sem brezproblema za referendum če ga bodo plačali predlagatelji nepa da bo to na plečih vseh davkoplačevalcev.

Thomas ::

Sej noben ne misli zapret PCP-jev. Samo tudi zanje vzpostaviti take pogoje poslovanja, kot veljajo za vse druge trgovce.

Sicer pa mislim, da je že tudi Novi stranki jasno, da podpisov za referendum ne bo zbrala.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

frudi ::

Mathai - NE, računica NI jasna. obnašaš se, kakor da bo denar, ki ga folk zapravi v PCPjih po njihovem preoblikovanju (lahko tudi zaprtju, v bistvu je vseeno) v celoti izpadel iz proračuna.
upoštevaj to - VES denar, ki ga slovenski kupci sedaj pustijo v PCPjih, bodo po novem zapravili drugje! s to razliko, da bo po novem višji delež tega denarja šel državi in manj samim trgovcem. in iz te razlike se po mojem pokrije tudi lep del izpada zaradi tujih kupcev; ampak za takšne analize bi bilo potrebno imeti podatke, kolik % prometa v PCPjih ustvarijo tujci in kolikšne so razlike v 'profitu' države pri prodanih identičnih artiklih v navadnih in prostocarinskih prodajalnah.
a je kdo že nardil tovrstno analizo, da tako samozavestno razlagaš, koliko bo država izgubila??

se pa tudi sam strinjam, da so PCPji v nepravično priviligiranem položaju proti ostalim trgovinam. zakaj bi potem sploh kdo moral plačevati dajatve...?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

tejo ::

PCP naj že zaprejo!!!

Aggressor ::

Matthai, Kovačeva izjava še ne zagotavlja njegove verodostojnosti, je pa res, da je spravil v reno nemilost tudi obstoječe študije. Ampak, to samo pove, da je položaj tako nejasen, da je sklicevanje na katerokoli osnovo več ali manj pogojeno s prepričanjem. Zaradi tega se bom mnenja o tem vzdržal, če ga še ugledni akademiki ne zmorejo učinkovito artukulirati.

Kar se pa tiče fakjuja na vaši strani, je sicer še kar dostojen, motita pa me dve zadevi: podatke o posledicah zaprtja navajate kot dejstva, kar pa niso, glede na zgoraj povedano. Prav tako me malce moti neprenehno navajanje obtožb, da "politiki očitno delajo za tujce". To ni čisto res, naši politiki delajo izključno zase, iz česar pa se optem lahko izpeljuje posledice. Kar pomeni, da silijo v EU zato, da: a) zadovoljijo državljane, sicer resda bolj iz visokih podjetniških krogov (in pa tudi širšo množico), z namenom obstanka na oblasti; b) da si pridobijo mednarodni ugled. s tega stališča se potem lahko reče, da so pripravljeni za svoje cilje prodati tudi državo, ampak, razlogi so pecifični. Sklep je, da je jalovo le opozarjati na servilnost, temveč je treba dati ljudem jasno vedeti, da se to dogaja zaradi njih. Torej, treba je doseči zavest, da se oblast na legalne načine prisili v ne le sprejemanje, ampak tudi izvajanje odgovornosti, najučinkoviteje tako, da se oblasti odtegne podporo. Skratka, začnite z vsesplošno propagando, kajti dosedanje oblike protestov so pustile bolj medel vtis. Uporabite nove tehnologije za agresivno oglaševanje.

In pa še enkrat: referendum je po mojem mnenju nesmisel. Vprašanje ni moralne narave. Je sicer politično, vendar na plečih segmenta, kjer ni prostora za ljusko voljo, pač pa za ekonomiste. Opozicijo vstopu v EU je treba graditi drugje.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

ahac ::

Matthai:

Zakaj pa PCPji preoblikovani v navadne trgovine, restavracije, itd. ne bodo konkurenčni tujim (100 metrov čez mejo)?

Je v interesu države, da ima posel samo nekaj firm, ostale, ki plačujejo davke pa ne?

Če se bomo za vsako malenkost odločali na referendumu, zakaj sploh rabimo politike? Ah, seveda, nekdo mora referendum razpisat. :)

||_^_|| ::

Thomas:
Ko zdej (nekateri) - ne plačujejo dajatev - jih mi drugi (v Mercatorju in ostalih normalnih štacunah) - pač več.

Ali pa iz dohodnine - oziroma bencina in še marsikje.

||_^_||: Glih tko bomo mi drugi pol plačval isto al pa več.

poweroff ::

Fantom: mislim da slovencem sploh ni jasno kakšne bodo posldice vstopa. Problemi z identiteto in s kmeti so obrobnega pomena. Bistveni so ekonomski problemi. To da bomo veliko izgubili pa je v veliki meri tudi propaganda. Isto so govorili Dancem pred njihovim referendumom, ko pa so Danci zavrnili vstop, so pa takoj začeli ponujati "bonbončke". Najprej kažejo palico, potem pa ponujajo bonbončke.

Tiger: TOČNO TO. Jaz sem za zaprtje PCPjev, VENDAR šele z dnem vstopa. Zakaj bi EU podarili nekaj kar na lepe oči?

Ribicija: kaj je bolje - da pustiš da Oblast neomejeno vlada, ali pa da vsake toliko časa ljudje o čem odločijo? Za Oblast je vsekakor bolj ugodna prva varianta. Stroški so sicer res visoki s stališča posameznika, vendar za razne ministre ki drugje razmetavajo z denarjem le pljunek v morje.
Referendum o TAMu ali čem drugem bi lahko razpisal kdorkoli - pa se noben ni spomnil, oz. zmigal. Mi smo se zmigali - in po moje ni to nič narobe.
Povej mi pa tole: kaj je bolje - enaka vsota za referendum, ki bo Oblasti pokazal da nam je dovolj hlapčevstva, ali za srečanje Bush-Putin, ki je izzvenelo v prazno. Srečala sta se, zmenila NIČ, še jedla nista na Brdu. Mi smo pa vse lepo plačali! A to te pa ne moti?

Thomas: to kar govoriš je bullshit (oprosti izrazu). Preoblikovanje PCPjev na meji = njihovo zaprtje, samo čez določen čas. Vlada je tukaj sindikate dobro nategnila, oz. so se sindikati dobro prodali (deal z Bavčarjem o nezbiranju podpisov, če je kdo zasledil).

frudi: kaj pa tujci? Tujci bodo kupovali v tujini. Slovenci pa tudi v avstrijskih in italijanskih PCPjih. Denar bo šel lepo v tujino. Ne pozabi tudi da je večina kupcev tujcev.

Agressor: če pride do referenduma bodo na dan prišle vse pi***rije glede teh raziskav. Kar je dobro, saj se bo vse razkrilo. Vlada se tega boji, boji pa se tudi soočiti argumente v referendumski kampanji. BTW: Drny je že napovedal da bodo v referendumski kampanji - če do nje pride - sprožili široko reklamno akcijo (iz davkoplačevalskega denarja, seveda. Torej tudi iz mojega.)
Glede graditve opozicije vstopu v EU. Vse je OK, dokler smo evroskeptiki tiho, oz. se medlo oglašamo. Ko pa kaj konkretnega naredimo je pa cel hudič. Temu jaz pravim navidezna demokracija. Glede jemanja podpore oblasti pa tole: to ni tako preprosto, predvsem je zvezano z velikimi stroški. Sedaj pa si predstavlja naslednjo situacijo: skupina Neutro z 15 člani in proračunom 100k SIT + Nova stranka s 300 člani in proračunom 500 k SIT vs. vlada, parlament, vse vladne in parlamentarne opozicijske stranke s proračunom XXXX mlrd., zvezami v medijih, najetimi PR agencijami,...
Jasno je da se kaj veliko ne da narediti.

ahac: zakaj ne bodo konkurenčni? Preprosto - ker bo 100 m naprej 30% cenejša roba.
Ne pravim pa da sem proti temu da politiki odločajo. Sem pa za to da vaske toliko časa damo kakšno stvar na referendum, da politiki ne izgubijo občutka za realnost.

BTW: po mojem mnenju bomo podpisale komaj zbrali... ali pa komaj ne zbrali. Šlo bo za las.

Thomas ::

Matthai

> Preoblikovanje PCPjev na meji = njihovo zaprtje, samo čez določen čas

Praviš, da brez državne podpore (v obliki pobiranja (zato višjih) davkom drugim) bodo PCP-ji crknli.

Potem naj pa le.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

OK - če tako gledaš na zadevo pač ok.

Potem naj crknejo tudi demografsko ogrožena območja.

Pa crknejo naj tudi manj izobraženi in tržno manj uspešni delavci.

Mene to ne prizadane, saj ne živim na demografsko ogroženem območju, sem dovolj izobražen in znam delati take stvari po katerih je veliko povpraševanje.

Za druge me pa itak boli k***.

A to mi hočeš povedat?>:D

DaDo ::

Koliko pa so stvari sploh cenejše v PCPjih? Ko sem jih nekoč primerjal ni bilo velike razlike.

Aggressor ::

Matthai, ne vem, če bo referendum res postregel s transparenco, saj je npr. referendum o OBMP pokazal, da so lahko mnenja, tudi strokovna, deljena za vekomaj oz. da stvari lahko OSTANEJO nerazjasnjene. Se pa strinjam, da so referendumi, razen stavk in protstov, sedajle edino sredstvo za to, da se oblst malo spravlja k pameti. Pa vendar nisem siguren, ali ravno referendum o PCP, saj, kot sem že povedal, argimenti stotjijo na trhlih temeljih. Vaših trditev ne smemo jemati za dejstva. Zakaj ne bi sedanjih naporov vlagali že v referendum o EU? Sprašuješ, kakšna sredstva in prakse naj bi uporabili v upiranju oblasti. Najlažje to, da se analizira sklepe pogajalcev in se jih učinkovito razkrije. Internet je dejansko vedno močnejše medijsko orodje. Namreč, če država želi res uvesti e-demokracijo, so lahko društva civilne družbe na to že pripravljena in na nek način državo prehitijo pri monopoliziranju in indoktrinaciji na internetu. Premislite o tem.

Kar se samih PCPjev tiče, pa tako: če imajo res ugodne vplive na državo, naj pač ostanejo, saj je državna ekonomija tako očitno našla segment, kjer lahko iztrži več, pa čeprav na ne pretirano pošten način. Saj je to ustaljena praksa tudi v drugih država, kot sami pišete. Če to delajo v ITaliji, je treba uvesti protiukrep. Če pa se izkaže, da PCPji niso ugodni, jih je treba pač prestrukturirati. Pika.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

ahac ::

Matthai:
Zakaj bo 100m naprej roba cenejša?
A si naši trgovci popolnoma nesposobni, a kaj?

Thomas ::

Matthai!

Crknejo naj vsi trgovci, ki morajo biti (davčno) priviligirani proti drugim trgovcem.

Crknejo naj vsi kmetje, ki morajo biti (subvencijsko) priviligirani proti drugim kmetom.

Crknejo naj vsi vodovodarji, ki morajo biti (pri nabavi materiala) priviligirani proti drugim vodovodarjem.

Crknejo ne pomeni, naj crknejo fizično - pač pa naj delajo kaj drugega, naj crkne njihov (zdaj priviligiran) biznis.

Če ne znajo delat nič drugega - naj gredo na Zavod.

Ne pa da bo del mojih davkov šel zato, da majo oni v PCP-ju milijonsko plačo.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jeb ::

Zame je bottom line cele storije, ALI (oz. KDAJ) sploh zelimo v Evropo.
Ce si to zelimo (referendum, normalno), je jasna stvar, da je treba sprejeti pravila igre, ki tam veljajo, pa ce nam je to vsec ali ne.
Ena od nalog drzave v prihodnje bi vsekakor morala biti, da povprecnega drzavljana pouci o teh stvareh, katere so prednosti in kaj so nevarnosti vkljucitve, da se bomo lahko vsaj priblizno "RAZUMNO" odlocili.
Jest sem izrecno proti vstopu v Unijo, dokler nasa industrija ne bo dovolj zrela za ta korak. Po drugi strani se seveda zavedamo, da se bo nasa uboga industrija izredno tezko razvila (brez tujih investicij) do nivoja, ko bi lahko spodobno konkurirala zahodni. Zacaran krog. Tu sem preprican, da je nasa glavna resitev, morda skoraj EDINI adut turizem.
Da pa bi uspesno "mlatili pare" s turizmom, ne rabimo tako nujno bit v Uniji, tudi v to sem preprican.
A tu je tudi ena nerodnost, in sicer: za Slovenijo se mi zdi pomembno, da postane clanica Nata, ker verjamem, da nam to zagotavlja neko mero varnosti, ki jo (ZAL) na tem obmocju in s sosedami, ki nas obkrozajo, potrebujemo. Seveda pa bomo dokaj tezko prisli v Nato, ce ne gremo v Evropo. Tezka dilema, oz. spet nekaksen zacaran krog.
Zakaj sem proti vstopu v Unijo? Nikakor ne trdim, da se spoznam na ekonomijo. Vem pa to: temeljna lastnost cloveske druzbe je vedno bila (vedno bo?) pravlada mocnejsih nad sibkejsimi. To dokazuje vsa zgodovina, in tudi v "civiliziranem, modernem" svetu ni nic drugace. Ko gre za "polne zelodce in streho nad glavo", se visoka moralna drza in "human decency" koncata.
Dokler ne bomo v Uniji, smo na svoji zemlji vsaj do neke mere svoj gospodar. Z vstopom v Unijo je enako, kot ce se neko malo podjetje zdruzi z velikim. Kdo je potem ta, ki ukazuje? Kristalno jasno je, kdo.
Oglejmo si npr. dogajanje v zvezi s prostim pretokom delovne sile, eni od temeljnih idej zdruzene Evrope - prostem pretoku idej, ljudi in kapitala. Nekaterim to pac ne disi, kot kaze.
Pravila igre si mocnejsi vedno lahko prirejajo, kot jim pase.
Nic prav gorece si ne zelim pridruziti taksni "druzinici".
Skratka, brez clanstva v Uniji se bo Slovenija izredno tezko postavila na noge. Ce pa se Uniji pridruzimo v stanju razvitosti, kot ga imamo trenutno, bomo postali res pravi HLAPCI.
Dokler dejansko ne bomo v Uniji, torej nimamo kej zapirat PCP-jev.

||_^_|| ::

Thomas: sej bi reku nešteto stvari pa so prepovedane:)
ampak..KVA TE BOLI KU*AC ČE BO ŠU "TVOJ" DNAR (govoriš tko k da daš na leto deset miljonov mark) ZA ENO PLAČO OD ŠEFA PROSTOCARINSKIH PRODAJALN. A pol k jih nau več boš pa kej bol hepi k bo šu tvoj OGROOOOOMN denar h enmu drugmu? za čistilko v parlamentu? za žakl briketov za arturja??

Daedalus ::

In kaj bomo dosegli, če bomo za per let podaljšali življenjsko dobo PCP-jev? Verjetno ne veliko. Sam evropski politiki nas bojo gledali še bol postrani. Na žalost je vključitev SLO v EU nujna za razvoj našega gospodarstva, pa če vam je to všeč al pa ne. In ve se, kdo postavla pogoje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Aggressor ::

Ne, za razvoj gosopdarstva nam vsekakor ni treba siliti v EU. Preberite si članek Toneta Peršaka v eni preteklih Sobotnih prilog. Solidno napisano.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

pipe - kaj se dereš tle po forumu?

Dal bom za čistilko v parlamentu ene kšn tolarčk - ni problema.

Drnovšek futra Arturja iz svoje plače. Jest Drnovška sicer nisem volil - ampak ker ga relativna večina je - bom seveda prispeval tudi za njegovo plačo.

Ne vidim pa nobene potrebe, da bi v Mercatorju plačal par tolarjev več, za plačo direktorice Kompas MTS.

A maš kakšne probleme s tem pipe?

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

||_^_|| ::

nevem zdej ej...a se delas neumnega al kaj...

kokr kol obrnes bos ti teh par tolarckov vec placu pa nej bo to za placo od unga modela al pa za cistilko

Thomas ::

Parlament in predsednika vlade jest priznavam kot legitimne predstavnike Slovenije. Izvoljene. Legitimni so tudi državni uslužbenci - kot npr. čistilka v parlamentu.

Trgovci, ki jim ni treba plačevati davkov - kakršne ostali trgovci plačujejo - so pa anomalija sistema.

Jih treba ukint.

A maš kakšne osebne interese tle pipe?

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

||_^_|| ::

nažalost nimam drugih osebnih interesov razn kupovanja stvari v pcpjih. Očitno se jih pa ti na deleč izogibaš

Thomas ::

Jest kar v Mercatorju in Petrolu plačam še tisti davek, ki ga obiskovalci PCP-jev ne.

Pravzaprav ga oni tudi, gre le v žep lastnikov in uslužbencev PCP-jev.

Alkohola in zlasti tobaka ne nucam dosti. Res ne hodim v PCP.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Uff, ste se pa razbesneli po tipkovnicah....:D

Gremo po vrsti.

Agressor - sem hotel že včeraj odgovoriti, pa je server dol padel... Zakaj je ta referendum za nas vseeno pomemben - tudi če ne uspemo? Zato, ker načeloma je že res da ima vsak pravico sprožiti referendumski postopek, vendar je v zakonu ogromno nedorečenosti. Mi sedaj točno vemo kaj storiti in kdaj, marsikaj smo se naučili iz svojih napak,... in ko bo na vrsti naslednji referendum, bo že bolje.

ahac: preprosto - naša država nabija tako visoke davke da je roba pri nas dražja kot v Italiji. Zato mi gre na k*** ta država, ki večinoma samo jemlje, nazaj pa da bore malo!

Thomas: pozabljaš, da ti ne plačuješ višjih davkov nekje drugje zato da imajo potem PCPji dobiček, pač pa da v PCPjih ne plačuješ carine. Gre samo zato ali carino plačaš ali ne, ne pa da bi nekje zato plačal višje davke. BTW: davke in trošarine PCPji normalno plačajo.

Jeb: se strinjam s tabo, vsekakor pa obstaja močan ekonomski argument zakaj DA in močan ekonomski argument zakaj NE v EU. Obstaja tudi močan demokratični argument zakaj NE v EU (ker ni demokracije, vladajo imenovani in ne voljeni predstavniki - ja, marsikdo tega ne ve). Glede NATA pa tole. Slovenija je v Partnerstvu za mir. To nam po mojem zadostuje. "Prednost" NATA bo pa v tem da bomo morali kupovati njihovo orožje. Dva dni nazaj so na TV povedali da je NATO nekaj jokal da nismo pripravljeni na vstop, ker namenimo samo 1,5 (ali koliko že) odstotka BDPja, morali bi pa vsaj 3 za vojsko. Se pravi so jasno povedali: več kupujte, pa boste šli notri.

Daedalus: Evropske politike boli k*** za Slovenijo. Če se bodo širili se bodo širili v paketu. Jim pa s takim načinom jasno kažemo da smo voljni hlapci.

: v Mercatorju ne plačaš več zato da ima direktorica Kompas MTS višjo plačo. Tudi ko PCPjev ne bo več, boš v Mercatorju plačeval isto.
Se pa ob tvojem razmišljanju vprašam - zakaj hudiča sploh rabimo državo? Če ne ščiti naših interesov in ne dela za nas državljane?

Potem naj pa raje vsem kupijo puške in se vrnemo v prvobitno stanje... divje parkiranje, neplačevanje davkov, strelski obračuni, nobene policije,...

Aja, možna je pa še ta varianta da nas uklenejo v verige pa bodo predstavniki tujih držav odkrito gospodarili tukaj. Potem bomo vsaj vedeli pri čem smo! Tako pa imamo občutek da smo gospodarji lastne države, v resnici pa to nismo...

Thomas ::

Matthai:

> pozabljaš, da ti ne plačuješ višjih davkov nekje drugje zato da imajo potem PCPji dobiček

Pa točno tako je!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Nope.:D

Dokaz za to je da boš za nek produkt v Mercatorju tudi PO ZAPRTJU PCPjev plačeval isto kot sedaj.

Thomas ::

Po tvoji logiki Matthai, bi bilo čisto vseeno, če davke odpišemo še Merkatorju. Potem pa še Petrolu - in potem kar vsem trgovcem.

Nazadnje sploh vsem.

To je jasno absurdna situacija.


Toda je "ravno prav", da le in samo CPC-i ne plačujejo?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Po drugi strani - zakaj pa ne? Če država iz davkov ne zna narediti nič pametnega - davkov ne rabimo.

Čeprav se v načelu strinjam da morajo biti pogoji enaki za vse. SAMO!

Pri PCPjih gre za to da je vlada pokleknila pred EU. To me moti.

||_^_|| ::

Thomas, jst te enostavno ne razumem. Sej boš po morebitni ukinitvi frišopov isto plačvau al pa še več.

Thomas ::

Po morebitni ukinitvi frišopov, bo med trgaovci zavladalo nekaj več konkurence. Tako, da če se že cenilo ne bo - se bo vsaj dražilo počasneje.

Tudi zaradi tega, ker država ne bo toliko konkurirala drugim posojilojemalcem in s tem dvigala obrestno mero na posojila.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Eh, težko je sedaj trditi, da zaradi PCPjev sedaj vlada v trgovini nekakšna "dvomljiva praksa", ki naj bi z zaprtjem PCPjev izginila. Tega se pač ne da trditi. Tudi po zaprtju bomo imeli enake cene in enake prijeme ter enako konkurenco. Kvečjemu lahko pričakujemo podražitve tobaka in alkohola (saj ne, da bi temu nasprotoval).

O "pravičnosti" PCPjev sem pa že povedal: če so učinkoviti za državo (kot antipod ukrepom iz sosednjih držav), so pozitivni, če pa so primarno sredstvo za pobiranje denarja "za hrbtom", potem pač ne. Ko že govorite toliko o zaposlenih; zanima me, kolikšen delež denarja pobere direktorica Kompasa MTS.

Matthai, kakšni davki in trošarine? Teh je bolj za vzorec.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Aggressor,

> Tudi po zaprtju bomo imeli enake cene in enake prijeme ter enako konkurenco

Tile, ki ne bodo več priviligirani, bodo običajni trgavci, ki bodo povečali ponudbo.

Povečana ponudba pomeni manjše cene. Nekoliko že.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ahac ::

Kaj pa če bi PCP firme ustanovile firme v Avstriji in vse trgovine prenesle na te firme? Potem bi davke plačevali Avstriji in bi bili konkurenčeni! A bi to šlo?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Histerija v DZ in medijih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20812698 (8783) Vajenc
»

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
58929385 (22761) Valery
»

Vladne barabe!!!!

Oddelek: Loža
231507 (1133) Medved
»

Prvi udarec Slovenskim pogajanjem z EU!!!

Oddelek: Loža
141871 (1691) ahac

Študentje - nova ovira Sloveniji na poti v EU

Oddelek: Loža
262352 (1960) luni

Več podobnih tem