»

Podpora stereoskopskim 3D posnetkom na YouTube

Izbira načina stereoskopskega 3D prikaza

vir: AnandTech
AnandTech - Po srednje uspešnih poskusih, ki so se pričeli že pred dvema letoma, Google danes najavlja povsem uradno podporo za 3D posnetke na popularni strani YouTube. Ker obstaja za prikaz tovrstnih videov mnogo načinov, se mora uporabnik pri ogledu posnetka odločiti za enega od njih. Na voljo je kar nekaj opcij, ki segajo od skorajda starinskega anaglifnega prikaza pa do uporabe modernejših tehnologij, kot je nVidiin 3D Vision. Na posnetkih, ki omogočajo 3D prikaz, se dodatne nastavitve pojavijo v obliki menija tik ob izbiri ločljivosti.

Malce daljši test nove funkcionalnosti lahko preberete na AnandTechu, še najbolj pa vam priporočamo, da pobrskate po predalih, poiščete stara kartonasta tri-de očala in se o delovanju prepričate kar sami.

11 komentarjev

IBM-ov Watson študira medicino

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
Forbes - IBM-ov superračunalnik, poimenovan Watson, je doživel svojih petnajst minut slave februarja, ko je gladko porazil človeška rekorderja v televizijskem kvizu Jeopardy. Seveda pa tako intelektualnega kot finančnega kapitala v Watsona niso vlagali le zavoljo televizijskega nastopa. Nasprotno, projekt se že nekaj časa razvija tudi v aplikativnejše smeri.

Forbesov Bruce Upbin piše o usmerjanju Watsona v medicinske vode. Ekipa raziskovalcev iz unverze v Marylandu je pred približno letom in pol IBM-u pomagala izbrati medicinske učbenike in strokovne revije za učenje superračunalnika. Pomagali so jim tudi z izborom vprašanj, na katera naj bi sistem znal odgovoriti in s pomočjo katerih ga lahko preizkušajo. Dr. Elliot Siegel z omenjene univerze je nabor besedil označil...

99 komentarjev

Cene francoskih knjig strogo regulirane tudi v digitalni dobi

Ars Technica - V Franciji od leta 1981 obstaja t.i. zakon Lang, ki določa, da se morajo prodajalci knjig držati cen, ki jih nanje natisnejo založbe. Razprodaje ne pridejo v poštev in popusti lahko znašajo največ pet odstotkov. Strogo regulativo se zagovarja s podpiranjem nacionalne kulture.

Tovrstno zakonodajo so zdaj razširili tudi na digitalne izdaje: založbe lahko določijo enotno ceno in vsi distributerji morajo elektronsko knjigo po tej ceni tudi prodajati. Pri vsem skupaj so šli tokrat še korak dlje - v primeru, ko je bila knjiga založena v Franciji, naj bi cenovna politika veljala povsod, tudi izven meja države.

Zaenkrat je še vprašljivo, ali bo Evropska unija takšno početje dopustila - najmočnejši francoski adut bodo...

38 komentarjev

Nizozemski študent zbral 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov Googla

The Register - Nizozemski podiplomski študent Matthijs R. Koot piše doktorsko nalogo s področja zasebnosti na internetu in v okviru tega projekta je preiskal javno dostopne Googlove profile. Odkril je, da je 40 odstotkov profilov javnih, ki so poleg tega še shranjeni na strežnikih v tako prikladni obliki, da je zlahka pridobil 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov in nekatere druge osebne podatke (poklic, delodajalca, izobrazba, kraj prebivališča in povezave do profilov na drugih socialnih straneh).

Na Googlovi strani je namreč imeniška datoteka profiles-sitemap.xml, ki imenuje povezave do profilov uporabnikov. Sodeč po podatkih v...

13 komentarjev

Delničar pozval Ballmerja k odstopu

Med Ballmerjeve neuspehe mnogi umeščajo Windows Visto, predvajalnik Zune in zadnje Microsoftove mobilne rešitve

vir: Reuters
Reuters - David Einhorn, lastnik vplivnega investicijskega sklada Greenlight Capital (ki, zanimivo, trguje brez rabe finančnega vzvoda) je prvega moža Microsofta, Steva Ballmerja, javno pozval k odstopu. Po Einhornovih besedah naj bi Ballmer z mislimi "obtičal v preteklosti", kar "predstavlja resno oviro za rast podjetja". Z odstopom bi dal možnost komu drugemu in omogočil ponovno rast delnic podjetja.Trg se je na na poziv odzval pozitivno, z dvigom cene delnice za 0.87 dolarja. Microsoftove delnice sicer zadnjih 10 let, kar je Ballmer za...

65 komentarjev

Ranljivi nadzorniki P2P omrežij

TorrentFreak - Pred dobrim tednom dni se je zgodil vdor (oz. glede na količino truda bolje rečeno obisk) v strežnike podjetja Trident Media Guard, ki so mu Francozi zaupali vohunjenje po P2P omrežjih. Le-to naj bi se izvajalo z namenom pridobitve podatkov o uporabnikih, ki nelegalno pretakajo avtorske vsebine, da bi se jim po nekaj zaporednih kršitvah odvzel internetni dostop. V okviru omenjenega napada je bila pridobljena programska oprema, ki se uporablja za izmenjavo pridobljenih podatkov z vladnimi službami, zdaj pa so se začele pojavljati analize.

Skupina hekerjev, ki se skriva za psevdonimom Cult of the dead HADOPI, je spisala precej agresivno varnostno poročilo, v katerem razkriva številne ranljivosti. Med drugim naj bi bilo možno s pomočjo mehanizma za avtomatske posodobitve preko FTP-ja na napadeni sistem naložiti poljubno datoteko, ki se takoj po prejemu tudi izvrši. V primeru pridobitve dostopa do nadzornih sistemov so lahko posledice katastrofalne - od pridobitve osebnih podatkov...

3 komentarji

Spotify in Facebook pripravljata skupno storitev

Forbes - Facebook in priljubljena stran za poslušanje (streaming) glasbe Spotify pripravljata integrirano glasbeno storitev, ki naj bi bila nared v prihodnjih dveh tednih, poroča Forbes. Ko bo za zdaj še testni projekt končan, bodo uporabniki Facebooka videli novo ikono na levi strani svoje strani (kjer so denimo dogodki, slike, prijatelji ...), s klikom na katero bodo na svoj računalniki namestili storitev Spotify.

Ta bo potem ždela v ozadju in jim omogočila predvajanje glasbe, katere repertoar na Spotifyu je res velik. Dodana bo tudi možnost simultanega poslušanja iste skladbe s prijatelji. Spotify je sicer že sedaj ima povezavo s Facebookom, saj na njegovi strani najdemo Facebook Connect, ki...

5 komentarjev

Kitajski zaporniki prisiljeni v igranje spletnih iger

vir: BBC
Guardian - Prejšnji mesec smo pisali o sivem trgu z virtualnimi dobrinami, ki se ustvarjajo z igranjem spletnih iger (recimo World of Warcraft) z namenom pridobivanja virtualnih dobrin njihovo preprodajo za prave valute. Nekateri si s tem služijo kruh, saj naj bi bilo na Kitajskem, koder je 80 odstotkov vseh tovrstnih igralcev na svetu, kar 100.000 ljudi, ki jim je to glavna zaposlitev, druge pa v to prisilijo. Liu Dali (ime je izmišljeno) je bil iz zapora izpuščen pred letom 2009, ko je Kitajska prepovedala preprodajo virtualnih dobrin za pravi denar brez ustreznih licenc, a je vprašanje, koliko se je stanje izboljšalo.

Nekdanji zapornik je za Guardian povedal, da morajo zaporniki podnevi opravljati fizična dela (kopati jarke, delati v kamnolomu...

73 komentarjev

Twitter kupil Tweetdeck

Odjemalec Tweetdeck je napisan za okolje Adobe AIR in teče na Linuxu, Oknih in Macu, na voljo pa sta tudi mobilni različici za iPhone in Android. Hkrati prikazuje veliko število twittov in predvaja zvočno opozorilo za vsakega novoprispelega, kar pri večjem seznamu followerjev postane za ene malo moteče, za druge pa vsakdanji način dela.

vir: Financial Times
Financial Times - Twitter kot platforma je v zadnjih mesecih postal bistveno bolj zaprt in neprijazen do tretjih programov. Marca so s spremembo splošnih pogojev razvijalcem odsvetovali razvoj novih namenskih twitter odjemalcev, ter kot razlog navedli rušenje konsistentne uporabniške izkušnje in nezadostno spoštovanje zasebnosti. Še mesec dni prej so iz istega razloga (začasno) onemogočili par popularnih odjemalcev, ta mesec pa še dodatno zaostrili svoje zahteve za dostop do uporabnikovih podatkov.

Sredi maja so se razširile govorice, da je Twitter blizu dogovora o prevzemu popularnega britanskega odjemalca Tweetdeck. Več medijev je pravkar potrdilo, da je prevzem uspešno zaključen, sicer za ceno med 40 in 50 milijonov ameriških dolarjev v denarju in...

0 komentarjev

MacGuard nova verzija MacDefenderja

ZDNet - Le dan zatem, ko je Apple priznal, da MacDefender, ki že dobre tri tedne pustoši po macih, povzroča nevšečnosti, objavil navodila za odstranitev in napovedal nadgradnjo sistema, se je pojavila nova verzija programa. Novi MacDefender se imenuje MacGuard in se od starega razlikuje v več točkah.

Sestoji namreč iz dveh delov. Prvi del se namesti v mapo za aplikacije. Če je uporabnik prijavljen kot administrator, se požene avtomatično, pri čemer ne zahteva vpisa gesla, kot je bil to slučaj pri MacDefenderju. Ko se prvi del, poimenovan tudi avRunner, namesti, z interneta prenese drugi del, ki je podoben MacDefenderju. To je bržkone...

13 komentarjev

ElcomSoft zaobšel šifriranje v iOS

Ars Technica - Ruski proizvajalec programske opreme ElcomSoft je pripravil komercialno dostopno orodje, ki omogoča zaobiti šifriranje podatkov na Applovih napravah s sistemom iOS 4. Program obstoji v dveh verzijah: komercialni, ki omogoča iskanje gesla s surovo silo, kar ni preveč impresivno, in varovani (ki je namenjena le organom pregona in ni naprodaj), ki omogoča poiskati šifrirane ključe na napravi in odšifriranje celotno vsebine naprave.

To je mogoče izvesti, če so uporabljeni ključi...

5 komentarjev

YouTube praznuje 6 let, ima 3 milijarde ogledov na dan

vir: Google
Google - YouTube je ob šestletnici delovanja predstavil najnovejše statistike obiskanosti. Dnevno dobi stran za 3 milijarde ogledov, na drugi strani pa uporabniki vsako minuto dneva naložijo za kar 48 ur svojih, avtorskih vsebin. Obisk je s tem zrasel za polovico glede na isti čas lani, količina novih vsebin pa za celih 100%.

Te statistike naj bi po mnenju podjetja kazale, da prosto za rast na trgu spletnega videa še obstaja. Svojim uporabnikom so zato februarja ponudili hitrejšo obdelavo naloženih posnetkov. Del procesiranja izvedejo že med nalaganjem videa, delo...

7 komentarjev