»

Razvojni paket za Android 3.0 izdan

Android Developers Blog - Slab mesec po izidu predogledne je Google izdal končno verzijo razvojnega paketa (SDK) za Android 3.0 (Honeycomb). Vključeni API-ji so dokončani, tako da jih razvijalci lahko uporabijo za razvoj aplikacij za platformo in jih potem objavijo na Android Marketu. Izdali so tudi ADT Plugin za Eclipse.

Glavne novosti v novem tabličnim računalnikom prilagojenem uporabniškem vmesniku sta novi orodni vrstici (akcijska na vrhu in sistemska na dnu). Prva bo omogočala upravljanje z aplikacijo, druga pa bo imela splošne informacije o sistemu (ura, jakost brezžičnega signala, stanje baterije). Prenovili so navidezno tipkovnico, tako da so tipke nekoliko preoblikovali in premaknili. Kopiranje in lepljenje teksta deluje boljše, izboljšana je...

0 komentarjev

Odmevi in odzivi na študijo prehoda državne uprave na odprto kodo

Slo-Tech - Novica o študiji prehoda državne uprave na odprtokodno programsko opremo je s preko tristopetdeset komentarji ena odmevnejših novic na Slo-Techu, vest pa je odmevala tudi drugod. Na Dnevniku so se pogovarjali s Tomažem Zverom, koordinatorjem študije. Na COKS Bazarju, blogu Centra odprte kode Slovenije so objavili krajšo novico o študiji, pri kateri so tudi sami sodelovali kot ustvarjalci. Na Financah pa so poizvedeli, da je študija stala 13700 evrov.

Na EnaA magazinu oz. dnevniku nove ekonomije pa je urednik DNE objavil prispevek "Komu je v interesu odprta koda v javni upravi?", v katerem opozori na določene pomanjkljivosti študije, ki smo jih tudi v komentarjih na Slo-Techu že opazili: da je študija zgolj teoretična in temelji na starih "internetnih virih" in da je študijo obakrat izvedel IPMIT, prišel pa do precej različnih zaključkov.

Žal pa urednik DNE posega po metodi zastraševanja, negotovosti in dvomov (nekaterim bolj znan po angleško kot FUD). V novici namreč navaja, da...

214 komentarjev

Hramba prometnih podatkov na Cipru neustavna, v Nemčiji neučinkovita

EDRI - Kot poročajo na EDRI, je Ciprsko vrhovno sodišče 1. februarja letos ugotovilo, da so nekatere določbe ciprskega zakona o obvezni hrambi prometnih podatkov protiustavne.

Sodišče je odločalo na podlagi pritožbe štirih državljanov, ki so trdili, da je imela policija v več primerih do prometnih podatkov nezakonit dostop. Sodišče je ugotovilo, da je policija prometne podatke sicer pridobila na podlagi sodnih odredb, vendar so bile le-te v primeru treh pritožnikov nezakonite in jih je vrhovno sodišče zato razveljavilo.

26. januarja 2011 pa je nemška zvezna agencija za boj proti kriminalu (BundesKriminalAmt) pripravila analizo policijskih statistik, ki kaže, da je hramba prometnih podatkov v primeru pregona hujših kaznivih dejanj neučinkovita.

Kljub hrambi prometnih podatkov je policija zabeležila več hujših kaznivih dejanj. Leta 2009 so tako zabeležili 1.422.968 hujših kaznivih dejanj, leta 2007 pa le 1.359.102. Prav tako je policija po uvedbi hrambe prometnih podatkov razrešila manj...

14 komentarjev

Flash za Android 3.0 prihaja v prihodnjih tednih

Oglas, ki je sprožil nekaj negodovanja na spletu

vir: TechCrunch
TechCrunch - Motorolin Xoom bo v teh dneh izšel kot prva naprava z najnovejšo različico Androida, a ob splavitvi še ne bo podpiral Flasha. Pri Verizonu so v oglasu napisali, da bo zmožnost prikaza vseh video vsebin in bliskajočih-se oglasov Xoom dobil že letošnjo pomlad, kar so potrdili pri Adobeu s trditvijo, da bodo Flash 10.2 izdali že v nekaj tednih (sredi marca torej?). Obenem so povedali še, da bo obilica naprav z Android 3.0 Flash 10.2 imela naložen že ob izidu samih naprav, medtem ko bo za ostale, npr. Xoom, podpora prispela naknadno v obliki popravka, ki se bo prenesel prek brezžičnih omrežij in namestil na sami napravi. V...

11 komentarjev

Yahoo Video zapira vrata

ComputerWorld - Spletna stran za nalaganje videoposnetkov Yahoo Video, ki je bila neuspešna konkurentka YouTube, zapira svoja vrata. Še avgusta je bila to tretja največja stran z videoposnetki na spletu, takoj za YouTubom in Facebookom, a to ni bilo dovolj. Nove posnetke so prenehali sprejemati 15. decembra lani, letos 15. marca pa bo stran v tej obliki ukinjena.

Uporabniki imajo čas, da do vključno 14. marca s strani prenesejo lastne videoposnetke, za kar so dobili posebno možnost Prenesi v nastavitvah. Po tem datumu svojih vsebin ne bodo mogli več dobiti, ker jih bodo izbrisali.

Yahoo pravi, da je odločitev del nove strategije, v okviru katere bodo svoje moči preusmerili v rast svojega glavnega...

6 komentarjev

Fusion gre za med

Mali čip s kodnim imenom Ontario, katerega poraba ne presega 9 W

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-bit labs prek portala DigiTimes poroča, da je dobavljivost AMD-jevih procesorjev Fusion s kodnim imenom Ontario in Zacate praktično nična, saj je nekoliko nepričakovano veliko povpraševanje že izčrpalo vse zaloge. Že pred časom so pri AMD-ju sicer povedali, da so še v lanskem letu oz. v približno mesecu in pol prodaje prodali že milijon čipov. Obseg proizvajalcev, ki predstavljajo izdelke osnovane okrog procesorjev Ontario (varčnejša serija C) in Zacate (nekoliko bolj zmogljiva serija E), se veča skorajda iz dneva v dan s predstavitvami novih malih prenosnikov, varčnih namiznih...

4 komentarji

Kupite Phenoma in Radeona, prejmite delno povračilo kupnine

Postopek za prebivalce Velike Britanije

vir: Hexus
Hexus - Da bi nekoliko povečali prodajo svojih procesorjev in grafičnih kartic so pri AMD-ju pripravili posebno akcijo, ki nekoliko začuda poteka pri nekaterih trgovcih v Veliki Britaniji, Avstriji, Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem. Kupci, ki bodo med 15. februarjem in 31. marcu pri sodelujočih trgovcih kupili procesor Phenom II X6 1100 oz. X6 1090 skupaj z enim izmed Radeonov HD 6970, 6950 oz. 6870, bodo upravičeni do povračila dela kupnine. V primeru izpolnjevanja pogojev bo do 14. aprila mogoča registracija nakupa na AMD-jevi spletni strani, čemur mora slediti dokazilo o nakupu.

Po...

34 komentarjev

Nekaterim lastnikom Samsungov popravek za Windows Phone 7 ne deluje

Pod Alpami lahko težave predstavlja predvsem Omnia 7.

vir: engadget
engadget - Včeraj izdani popravek za Microsoftov Windows Phone 7, ki bo popravil sistem za nameščanje popravkov, nekaterim nesrečnim lastnikom mobilnih telefonov Samsunga ne deluje ter iz mobilnikov celo naredi med 100 in 200 grami težke obtežilnike papirja. Prva poročila so bila, da je opečnatost naprav dolgotrajna. AT&T je npr. celo začel sprejemati garancijske zahtevke, saj ni bilo enostavnega načina za povratek na prejšnjo različico sistemske slike. Microsoft je nato izdal navodila za rešitev težave. Dovolj naj bi bila že odstranitev baterije in njena ponovna vstavitev, v bistvu ponoven zagon telefona.

Če ne pomaga niti ta trik,...

16 komentarjev

Blokade in cenzura interneta na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Zaradi protestov v arabskem delu sveta, ki so zajeli Tunizijo, Libijo, Bahrajn, Jordanijo in Jemen, države v tem delu sveta krčijo dostop do interneta. Vsakih nekaj dni pišemo, da je ta ali ona država začela cenzurirati ali kar popolnoma blokirati internet, tako da je vsemu skupaj kar težko slediti. Craig Labovitz je na svojem blogu pripravil pregled dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Medtem ko je Egipt že pred časom vnovič vzpostavil internetne povezave s...

0 komentarjev

Izšel prvi servisni paket za Windows 7

Ars Technica - Kot je bilo napovedano je danes Microsoft izdal prvi servisni paket za operacijski sistem Windows 7, kateremu družbo dela še prav tako prvi servisni paket za strežniško različico tega operacijskega sistema, Windows Server 2008 R2. Oba v en paket združita že vse do sedaj izdane popravke poleg nekaterih novih (z Microsoftovih strežnikov je mogoče prenesti razpredelnico, ki pove, kateri so stari in kateri novi), poleg še dveh večjih novosti v strežniškem operacijskem sistemu. SP1 v Windows Server 2008 R2 doda Dynamic Memory in RemoteFX, kjer prvi izboljša dodeljevanje pomnilnika navideznim...

77 komentarjev

Dell kupil Compellent

ComputerWorld - Decembra smo pisali, da bo Dell kupil podjetje Compellent, če bo le dobil privoljenje njegovih delničarjev. Za podjetje so se začeli zanimati, ko so izgubili prevzemno vojno s Hewlett-Packardom za podjetje 3Par, ki podobno kot Compellent proizvaja sisteme SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Dell je tedaj predlagal ceno 27,75 dolarja na delnico, kar je postavljalo tržno kapitalizacijo Compellenta na 960 milijonov dolarjev.

Dell je včeraj najavil, da so dokončali prevzem Compellenta. Zanj so odšteli 27,75 dolarja na delnico, kar pomeni, da podjetje vrednotijo na 800 milijonov dolarjev (160 milijonov...

0 komentarjev

Tipkovnica s sonarjem

Slo-Tech - Veliko nepooblaščenih dostopov v sisteme ni posledica kakšnih sofisticiranih vdorov, ampak zgolj izkoriščajo pozabljivost ali nespametnost ljudi. V boju proti klasični napaki, ko uporabnik zapusti svoj računalnik in se pozabi odjaviti ali sejo zakleniti, je podjetje Key Source International razvilo tipkovnico SonarLocID Keyboard.

Ta se na računalnik priključi prek USB-priključka, odlikuje pa jo vgrajen sonar. Ta neprestano preverja, ali je uporabnik za računalnikom. Če zapusti svoje mesto, priloženi program takoj zaklene računalnik. Ko se vrne, se lahko vnovič prijavi z uporabniškim imenom in geslom, prstnim odtisom ali bralnikom ID-kartic. Poleg tega lahko tipkovnico sprogramiramo, da ob vnaprej izbrani kombinaciji zaklene računalnik. Proizvajalec pravi, da...

14 komentarjev

Hewlett-Packard z večjim dobičkom

ZDNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta, ki se je končalo 31. januarja. V teh treh mesecih so njihovi prihodki znašali 32,3 milijarde dolarjev, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in nekoliko manj od pričakovanj analitikov, ki so znašala 33 milijard dolarjev. V celotnem letu namerava HP zbrati 130-131 milijard dolarjev prihodkov.

Dobiček se je v tem obdobju povzpel na 2,61 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in nekoliko bolje od pričakovanj analitikov.

Najbolj se je povečala prodaja v sektorjih ESSN (strežniki, shranjevanje podatkov in omrežja za podjetja) in finančne storitve. Oddelka s...

0 komentarjev