» »

Odmevi in odzivi na študijo prehoda državne uprave na odprto kodo

Odmevi in odzivi na študijo prehoda državne uprave na odprto kodo

Slo-Tech - Novica o študiji prehoda državne uprave na odprtokodno programsko opremo je s preko tristopetdeset komentarji ena odmevnejših novic na Slo-Techu, vest pa je odmevala tudi drugod. Na Dnevniku so se pogovarjali s Tomažem Zverom, koordinatorjem študije. Na COKS Bazarju, blogu Centra odprte kode Slovenije so objavili krajšo novico o študiji, pri kateri so tudi sami sodelovali kot ustvarjalci. Na Financah pa so poizvedeli, da je študija stala 13700 evrov.

Na EnaA magazinu oz. dnevniku nove ekonomije pa je urednik DNE objavil prispevek "Komu je v interesu odprta koda v javni upravi?", v katerem opozori na določene pomanjkljivosti študije, ki smo jih tudi v komentarjih na Slo-Techu že opazili: da je študija zgolj teoretična in temelji na starih "internetnih virih" in da je študijo obakrat izvedel IPMIT, prišel pa do precej različnih zaključkov.

Žal pa urednik DNE posega po metodi zastraševanja, negotovosti in dvomov (nekaterim bolj znan po angleško kot FUD). V novici namreč navaja, da IT ponudnikom grozi računalništvo v oblaku, zaradi tega pa naj bi iskali načine, da bi še naprej sesali državno mleko. Hkrati poleg tega že namiguje, da bi kljub uporabi odprtokodnih programskih rešitev eventuelno nastali karteli ponudnikov. Za nameček je ob koncu novice še strašenje z vrnitvijo javne uprave k lesenim abakusom.

Če vam je ob tem znano, da je EnaA v lasti Gambit Trade, ki je podpisnik in izvajalec pogodbe najema licenc z MJU (PDF, stran 55), postane zelo jasno čemu je "novica" napisana v takem tonu. Če pa si pozorno pogledamo citat (dodani poudarki z odebeljeno)

Tako bi na koncu ponovno imeli enega ali dva "dvorna ponudnika", nekaj podizvajalcev in vsake toliko kakšen "zemonski sestanek".

pa se lahko začudimo že nad trenutnimi metodami dela.

Ni dvoma, da je Microsoft v državni upravi v koristi podjetja Gambit Trade, Linux v državni upravi v koristi podjetja Agenda (eden izmed ustanoviteljev COKS), vseeno pa bi si želeli več argumentacije in manj metod tipa FUD.

214 komentarjev

«
1
2 3
...
5

Bakunin ::

prehod je "drag", ampak ce je to "cena" transparentnosti oz. interoperabilnosti, potem je to "poceni".

Ce je problem v tem, da usluzbenci niso "prilagodljivi", potem predlagam zamenjavo s tistimi par tisoc, ki cakajo na borzi in bi se z VESELJEM naucili/prilagodili.

G-man ::

Mah, FUD z leve al z desne. Dejmo mal smiselno pogledat.

1. Kot državljan RS sem enakopraven v vseh postopkih z državno upravo. Če slučajno moram za eUpravo plačat 90-200 € za OS in 80-400€ za pisarniški paket, ker se je neka "brihta" tam gor spomnila, da prejemajo samo docx ali pa njihov spletni obrazec uporablja ActiveX, ali pa si moram naložit neko komponento za varno poslovanje spisano v .NET¹, postanem manjvreden državljan. Mislim, da je to popolnoma nesprejemljivo, in bolj podobno plutokraciji kot pa demokraciji.

2. Vsak pameten gospodar si ne bo zapiral vrat pred tem ali onim ponudnikom storitve ali blaga, in če mu eden od ponudnikov ponudi storitev, ki mu v naslednjem koraku onemogoči predhodno svobodo izbire - ta gospodar ni več gospodar, je podložen ponudniku. Glede na to, da je Slovenija še vedno svobodna država (kolikor toliko), je smiselno, da tehnološki napredek po diktatu korporacij zamenja uporaba in sodelovanje v odprto kodnih projektih. Odprta koda ni bosopeto tekanje po rožnatih pašnikih, pa tudi ni tak bav bav, kot bi nekateri radi prikazali. Je še vedno programje, ki ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Mislim pa, da je svoboda vsekakor pomemben faktor ne samo v programih ampak tudi v vsakdanjem življenju.

3. Bodisi rešitev ali program, do zdaj sem še vedno odkril, da za njimi stojijo ljudje, ki so ali pa niso sposobni opraviti svojega dela kot je treba. Računalništvo je zahteven posel, ampak ljudje se zelo radi izgovarjamo na pomanjkljivosti in ekscese programov, kot da bi priznali lastno šlamparijo. Na eni in na drugi strani.

¹ - ne trdim, da tako stanje obstaja, doslej še nisem naletel na take slučaje

rejven ::

mislim, da je prehod smiseln ampak ne z glavo skozi zid. Na dolgi rok se sigurno splača. Problem naših je ko bodo zdej šli na odprto kodo, čez dve leti bodo ugotovil, da ni nič ceneje ( določeno število usposabljan, porodnih krčev, ..), potem bo pa spet en genialc prišel na idejo nazaj na winse in bodo vsi srečni in vsi s polnimi žepi :-)

G-man ::

Hehe, Gambit je torej že "trznil" :D Me prav zanima, kako se bo to odvijalo naprej...

Lonsarg ::

Bolše šanse za prehod na OpenOffice kot to narediti namesto prehoda na Office 2003 jaz ne vidim. Namreč prehod na 2007 je prvič treba kupit in drugič je veliko več treba zaposlene naučit, kot jih je treba za prehod na OO.

Čudno da nikjer ni nič slišati o tem kok so imeli težav z prehodom na Office 2007.

Mr.B ::

Azgard, a mi lahko v tej študiji napišeš, na kateri strani je definirana standardna programska oprema.
Aja glede na to da tam ljudje celi dan gledajo fimčke, pa brskajo po časopisih, ter si občasno kak mail ali facbook account updejtirajo, potem res ne rabijo kaj več.
Študija je Joke
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gregor P ::

Najboljše bi bilo (če že ni), da se celotna EU dogovori za vse odprtokodne standarde in celotno opremo, kar bi nato uvedle vse članice EU z minimalnimi stroški (namreč ker bi odpadlo vso to dodatno načrtovanje in študije za vsako državo posebej; vse aplikacije ter storitve bi tudi že v štartu podpirale vse jezike držav članic EU itd.). Vse to bi se seveda kupovalo preko mednarodnih razpisov ipd. Na takšen način bi se ogromno svetovnih podjetij začelo zanimati za odprtokodne storitve in opremo ter bi bila konkurenca vedno večja, saj je celoten EU trg druga zgodba kot pa samo neka majhna Slovenija itd.

To bi lahko bila nova naloga, izziv za našega komisarja;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Mr.B ::

Torej praviš da bo Slovenija, pač sama plačala razvoj, ki ga bo EU,tako free uporabil....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

RejZoR ::

Vbistvu je vseeno al je Open Source al je closed source od MS-ja. Če pogledamo kako bebava je naša država potem je itaq vseeno. Vse avtoceste, ki jih delamo so 10x preplačane in obupne kakovosti, na javnih razpisih vedno izberejo najbolj glupe ponudnike, ki niso ne kakovostni in ne najcenejši, neke bebave oklepnike kupujemo že pol desetletja in jih še sedaj nimamo ker je bilo zaradi njih vmes 15 afer in cel kup menjav poslancev itd itd itd. Pričakovat, da bo v naši gnili državi karkoli potekalo brez večjih težav je naravnost nesmiselno pričakovati, ker se nikoli ne bo zgodilo. Ta prehod na odprto kodo ni nič drugačen imo.

Vmes bo nekdo pobasal bajne denarje, uprava bo izvajala prehod, nakoncu bojo po letu ali dveh ugotovili, da je vse skupa zavoženo in bojo šli nazaj na MS ker jih bo nekdo fino podmazal, oni pa nazaj dotičnega osebka. Volk cel in ovca sita al kako že?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Gregor P ::

Mr.B je izjavil:

Torej praviš da bo Slovenija, pač sama plačala razvoj, ki ga bo EU,tako free uporabil....

Ne, pravim, da bi ves ta razvoj moral potekati na ravni EU, za njene storitve pa Slovenija tako ali že tako plačuje.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

ingo ::

Natanko tako kot je Rejzor napisal!!! :D
V naši državi ni še na nobenem razpisu zmagala cenejša ali boljša rešitev, ampak VEDNO tista, ki je bolj mazala!!!! Samo totalni nevedneži in naivneži pričakujejo karkoli drugega! Na žalost! :8)

Blisk ::

ja fantje o tem sem vam govoril. Rak MS se je razširil do zadnje celice velotnega telesa DU. In vedel sem da ne bodo kar tako izpustili MS iz državne uprave, saj je to kokoš, ki nese zlata jajca.

Dejansko je tak prehod, kot sem ga že omenil najmanj 100x precej neboleč in dejansko poceni, samo izvest ga je treba in to postopoma. Najprej Mozilla Firefox, potem Open Office in Thunderbird, hkrati pa vse aplikacije, ki se obnavljajo ali delajo na novo, zahteva, da delujejo tudi na open soruce platformah.
V tem primeru je zadeva poceni in prehod neboleč. Za tistih 10%, ki se nočejo prilagajati, pa narediti izobraževanje, kar dejansko ne stane veliko. Saj se da povezati s skupnostjo v sloveniji, ki razvija Open Source in pomaga pri prevajanju.

Ampak kot pravim, dvomim, da bodo dovolili da se preide na odprto kodo. Našli bodo miljon razlogo, zakaj je to dražje, čeprav v praksi preizkušeno, zadeva ne stane skoraj nič, vsaj ta osnovni prehod.

marS ::

saj če bi res želeli it na odprto kodo bi to lahko naredili že kdaj prej....imam občutek da je to le ena "moda", malce fancy (ker se o tem tudi v EU "pogovarjajo") to pa je tudi vse....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

joebanana ::

Dejstvo je da se da v linuxih narditi ravno toliko stvari kot v windowsih. Nihče mi ne bo govoril da je produktivnost v windowsih veliko višja! Če upoštevamo še linuxovo skladnost s standardi, odprtost in ceno bi moralo biti že zdavnaj vse na linuxih.

Dejstvo pa je, da so to veliki prehodi in se jih ne da narediti čez noč. Predvsem zaradi zaprtosti windowsov in programske opreme. Mora pa se prehod zgoditi, čimprej... toda ne za vsako ceno. Mora se najti neka sposobna skupina, ki bo izpeljala ta projekt. Dejstvo je tudi, da bi imeli vsi korist, če bi se to zgodilo čimprej. Vsako leto je več avtomatiziranih poslovnih procesov in zato je iz leta v leto prehod težji, ter posledično narašča odvisnost od zaprtih standardov. Mogoče bi morali začeti tako, da je za začetek poskrbljena interoperabilnost za vse nove projekte.

opeter ::

Saj, Gambit sesa državno mleko ... bojijo se, da bo tega vse manj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Blisk ::

joebanana je izjavil:

Dejstvo je da se da v linuxih narditi ravno toliko stvari kot v windowsih. Nihče mi ne bo govoril da je produktivnost v windowsih veliko višja! Če upoštevamo še linuxovo skladnost s standardi, odprtost in ceno bi moralo biti že zdavnaj vse na linuxih.

Dejstvo pa je, da so to veliki prehodi in se jih ne da narediti čez noč. Predvsem zaradi zaprtosti windowsov in programske opreme. Mora pa se prehod zgoditi, čimprej... toda ne za vsako ceno. Mora se najti neka sposobna skupina, ki bo izpeljala ta projekt. Dejstvo je tudi, da bi imeli vsi korist, če bi se to zgodilo čimprej. Vsako leto je več avtomatiziranih poslovnih procesov in zato je iz leta v leto prehod težji, ter posledično narašča odvisnost od zaprtih standardov. Mogoče bi morali začeti tako, da je za začetek poskrbljena interoperabilnost za vse nove projekte.



Da vse to je dejstvo in vse to je že preizkušeno v praksi.
Bojim sem predvsem tega, da bojo lobiji MS tako zelo pritisnili na določene ljudi, da se bo to pozabilo, kljub temu da denarja za take zadeve skoraj ni več, se ga bo pa vzelo iz pokojnin ali iz zdravstva, če bodo pritiski preveliki.

Slovenija je premala in vsi se poznajo med sabo in če Francelj iz ministrstva ne bo klonil, bo Lojze iz MSja poklical Jožeta, ki je dan Franceljnom, ta bo malo pritisnil nanjga in spet bo vse po starem, prehod na OS pa se bo počasi pozabil.

Druga stvar, ki me skrbi je to, da če se prehod že bo zgodil je ta, da bodo v te namene izkoristili priliko, kao folk nima pojma rabijo ne vem kakšna izobraževanja in bodo ljudi pošiljal na ne vem kaka nebodigatreba izobraževanja, ki bodo stala ogromne miljone.
No in potem se bo hitro oglasil Lojze iz MSja in na ves glas vpil, kaj sem vam govoril, to vas stane 100x več kot kot MS.
In potem bodo vsi pametno kimali ja res smo naredili napako OS je veliko dražji in spet bomo vsi lepo delali na MS office in windowsih.......

Vprašanje je samo, kdo ima kakšne interese. Ali so res interesi samo prišparati denar ali so interesi kje drugje.
In, da seveda so problem ljudje, ki ne znajo uporabljati Open Office, ampak takih je samo 10%.

Brez veze zapravljajo denar za neke študije, ko bi lahko samo povprašali sistemce v državni upravi, kako je s tem!

noraguta ::

Mr.B je izjavil:

Azgard, a mi lahko v tej študiji napišeš, na kateri strani je definirana standardna programska oprema.
Aja glede na to da tam ljudje celi dan gledajo fimčke, pa brskajo po časopisih, ter si občasno kak mail ali facbook account updejtirajo, potem res ne rabijo kaj več.
Študija je Joke

z a omenjano realizacijo je tudi odprtokodna rešitev dovolj dobra.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

techfreak :) ::

opeter je izjavil:

Saj, Gambit sesa državno mleko ... bojijo se, da bo tega vse manj.

Saj lahko začnejo ponujati storitve za Linux.

noraguta ::

še eni bolj kompetentnih so
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

nekikr ::

1. Kot državljan RS sem enakopraven v vseh postopkih z državno upravo. Če slučajno moram za eUpravo plačat 90-200 EUR za OS in 80-400EUR za pisarniški paket, ker se je neka "brihta" tam gor spomnila, da prejemajo samo docx ali pa njihov spletni obrazec uporablja ActiveX, ali pa si moram naložit neko komponento za varno poslovanje spisano v .NET?, postanem manjvreden državljan. Mislim, da je to popolnoma nesprejemljivo, in bolj podobno plutokraciji kot pa demokraciji.
Nobena država na svetu tega ne omogoča, zakaj bi bila Slovenija prva?

Saj, Gambit sesa državno mleko ... bojijo se, da bo tega vse manj.

Tako je! Na grmado z njim! Zlobno-zlobni Gambitovci!

Kdo bo pa izvajal razne Linux upgrejde? A ta pa ne bo zlobno-zloben? Kako lepo je, ko se ves tvoj svet razteza nekje do konice nosu.

Manu ::

nekikr je izjavil:

1. Kot državljan RS sem enakopraven v vseh postopkih z državno upravo. Če slučajno moram za eUpravo plačat 90-200 EUR za OS in 80-400EUR za pisarniški paket, ker se je neka "brihta" tam gor spomnila, da prejemajo samo docx ali pa njihov spletni obrazec uporablja ActiveX, ali pa si moram naložit neko komponento za varno poslovanje spisano v .NET?, postanem manjvreden državljan. Mislim, da je to popolnoma nesprejemljivo, in bolj podobno plutokraciji kot pa demokraciji.
Nobena država na svetu tega ne omogoča, zakaj bi bila Slovenija prva?

Zato, ker lahko.

nekikr je izjavil:

Saj, Gambit sesa državno mleko ... bojijo se, da bo tega vse manj.

Tako je! Na grmado z njim! Zlobno-zlobni Gambitovci!

Kdo bo pa izvajal razne Linux upgrejde? A ta pa ne bo zlobno-zloben? Kako lepo je, ko se ves tvoj svet razteza nekje do konice nosu.

Podporniki odprte kode želijo odprtost in omogočanje standarda, ki te ne zaklene na izključno plačljive aplikacije. Zlobni zlobni podporniki odprte kode! Na grmado z njimi!
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

noraguta ::

Podporniki odprte kode želijo odprtost in omogočanje standarda, ki te ne zaklene na izključno plačljive aplikacije. Zlobni zlobni podporniki odprte kode! Na grmado z njimi!

za enkrat še od teh Odprtokodnikov ter podpisa nismo dobbili odgovora al se bo stvar sploh , dala narest. al bomo vsi menjal kartice. čeprov standardi kolkr se digitalnega podpisa tičejo nimajo v svoji dikcije prav nikjer besede windows
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Witboy ::

Jst mislm, da bi moral najprej poenotit IT v drzavni upravi in nato sele it v kake glomazne projekte. Dokler vsako ministrstvo ma svoj peskovniski IT je vse ostalo sam dvigovanje prahu. Po drugi strani, da pa nebi bil ta prehod tako "bolec" naj najprej naredijo samo prehod na OO, FF in pa TB. Ko bo to delovalo tako kot bi moralo in bodo uporabniki navajeni na najvecjo spremembo, se lahko pocas razmislja o spremembi OSa.

RedZo ::

Kolega, ki dela v javni upravi mi je rekel, da smo lahko zaskrbljeni za te, ki se tam zavzemajo za odprto kodo. Pricakuje, da bo najbolj izpostavljene zalil beton, na hruski pa bodo logoti nekaterih dvornih dobaviteljev in seveda M$ :))))

Blisk ::

Witboy je izjavil:

Jst mislm, da bi moral najprej poenotit IT v drzavni upravi in nato sele it v kake glomazne projekte. Dokler vsako ministrstvo ma svoj peskovniski IT je vse ostalo sam dvigovanje prahu. Po drugi strani, da pa nebi bil ta prehod tako "bolec" naj najprej naredijo samo prehod na OO, FF in pa TB. Ko bo to delovalo tako kot bi moralo in bodo uporabniki navajeni na najvecjo spremembo, se lahko pocas razmislja o spremembi OSa.


Seveda, samo vprašanje je kaj bo nadomestilo exchange ali lotus notes, za koledar in sestanke???
Thhunderbird tega ne zna, Mozilla pa nima nekih alternativ, ki bi bile primerne!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

MasterBlaster ::

Tk je pa pika .

Zgodovina sprememb…

ingo ::

Blisk je izjavil:


Seveda, samo vprašanje je kaj bo nadomestilo exchange ali lotus notes, za koledar in sestanke???
Thhunderbird tega ne zna, Mozilla pa nima nekih alternativ, ki bi bile primerne!


Mogoče bi pa tole ustrezalo: OpenChange - http://www.openchange.org/ ;)

Za veliko večino programov se najde alternativa, ki je dovolj ustrezna. Če pa iščeš popolnoma enak izdelek, ga pa verjetno ne boš našel. Je pa tudi vprašanje, če resnično rabiš popolnoma enak izdelek?!?!?! ;)

noraguta ::

ingo je izjavil:

Blisk je izjavil:


Seveda, samo vprašanje je kaj bo nadomestilo exchange ali lotus notes, za koledar in sestanke???
Thhunderbird tega ne zna, Mozilla pa nima nekih alternativ, ki bi bile primerne!


Mogoče bi pa tole ustrezalo: OpenChange - http://www.openchange.org/ ;)

Za veliko večino programov se najde alternativa, ki je dovolj ustrezna. Če pa iščeš popolnoma enak izdelek, ga pa verjetno ne boš našel. Je pa tudi vprašanje, če resnično rabiš popolnoma enak izdelek?!?!?! ;)

pa si ti ta izdelek preizkusil na kašni večji inštalaciji?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Blisk ::

noraguta je izjavil:

ingo je izjavil:

Blisk je izjavil:


Seveda, samo vprašanje je kaj bo nadomestilo exchange ali lotus notes, za koledar in sestanke???
Thhunderbird tega ne zna, Mozilla pa nima nekih alternativ, ki bi bile primerne!


Mogoče bi pa tole ustrezalo: OpenChange - http://www.openchange.org/ ;)

Za veliko večino programov se najde alternativa, ki je dovolj ustrezna. Če pa iščeš popolnoma enak izdelek, ga pa verjetno ne boš našel. Je pa tudi vprašanje, če resnično rabiš popolnoma enak izdelek?!?!?! ;)

pa si ti ta izdelek preizkusil na kašni večji inštalaciji?


jaz sem preizkusil podoben izdelek na večjem številu uporabnikov in še danes deluje :D

Vendar ni problem server problem je client.
Kaj bo zamenjalo Outlook?

noraguta ::

Blisk je izjavil:

noraguta je izjavil:

ingo je izjavil:

Blisk je izjavil:


Seveda, samo vprašanje je kaj bo nadomestilo exchange ali lotus notes, za koledar in sestanke???
Thhunderbird tega ne zna, Mozilla pa nima nekih alternativ, ki bi bile primerne!


Mogoče bi pa tole ustrezalo: OpenChange - http://www.openchange.org/ ;)

Za veliko večino programov se najde alternativa, ki je dovolj ustrezna. Če pa iščeš popolnoma enak izdelek, ga pa verjetno ne boš našel. Je pa tudi vprašanje, če resnično rabiš popolnoma enak izdelek?!?!?! ;)

pa si ti ta izdelek preizkusil na kašni večji inštalaciji?


jaz sem preizkusil podoben izdelek na večjem številu uporabnikov in še danes deluje :D

Vendar ni problem server problem je client.
Kaj bo zamenjalo Outlook?
klijent ni problem , exchange protocols so na voljo za neki malga danrja, mail klijentov je pa miljon, sam nevem zakaj si predlagal ravnmo izdelek kateri je narejen na MS kopitu ne pa neke res odprtokodne rešitve. svoje cajte je bil evolution celo rahlo uporaben , dandanes , gredo pa maili ter koledarji na telefona o zlomka ravno preka mapija. ampak , nisem tukaj bi šel celo z nekom na pivo ker
Ln sem videl 10 let nazaj kako prijazen je za uporabo potem pa nisem vohal tega sektorja.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Icematxyz ::

Podpiram uporabo FOSS (OKPO) v javni upravi, šolstvu, gospodarstvu, doma ... To je da danes nekaj povsem običajnega, normalnega in smotrnega in to se dan danes pač počne!

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Niste me popolnoma razumeli ... denarja bo v javnem sektorju, sploh pa v javni upravi vse manj. Iz meseca v mesec. Zakaj? Ker je gospodarstvo na psu. Saj, država se lahko še bolj zakreditira, samo kaj pa bo potem? Situacije Irske, Grčije?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

polde66 ::

Resno me zanima, kdo in kako bo izobraževal ljudi v držvni upravi, Sem nek administratorček v eni od vej državne uprave, šolal me niso, ker je to kar počnem vredno toliko kot recimo delo hišnika, iz malo naprednejšega domačega uporabnika sem moral sam prilesti do znanja katerega uporabljam (delo pa je široooooko), sem pa nekako na dnu prehranjevalne verige. Me pa resno zanima kako se bo zadeva odvijala. Mislim da meni kot administratorju pripada ena knjiga od Mateja Kovačiča in 2 urici da vse preštudiram in se naučim delati z Linuxom, seveda verjetno bodo pričakovali da iz te knjige in 2 ur postanem še multiplikator in naučim vseh 200 uporabnikov kolikor jih štejemo pri nas. Uporabniki, ki pa delajo v aplikacijah Lotus Notes, Outlook in v oknih pa so tako ozki, da jih že vsaka nadgradnja in malce drugačen videz vrže iz tira, doživljajo strese in doživljajo histerične napade. Upam da se linux ujame z vsemi (pra)starimi napravami (tiskalniki, faxi, optičnimi čitalci) katere uspešno popravljamo za dražje denarje kot stanejo nove naprave.
Upam, da to vodi do sesutja birokracije v DU, ki je sama sebi namen:)

Aha še to, šolal me niso zato, ker imajo slabe izkušnje iz prejšnjih let, saj tiste, ki so poslali na šolanje in dopolnjevanje v tujino, niso več zaposleni pri nas. Verjetno so šli s trebuhom za mal večjim kruhom.
polde

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: polde66 ()

der_Alte ::

Kaj pa, če je študija narejena po naročilu? Da se izvede nek pilotni projekt (ne prevelik), ki bo zanesljivo propadel (glede na izhodišča študije). Potem se ga pa še 20 let uporablja za izgovor, da se nič ne splača narediti.

Sicer pa mislim, da državo bolj bolijo licence (nekako tako kot nafta ali pa sladkor), saj gre ta denar (večji delež) direktno ven iz države. Kaj je boljše pri enaki količini denarja? Da pride skoraj direktno nazaj v »proračun« 60 centov od vsakega evra ali samo (recimo) 25 centov?
Pa do (morebitne) manjše količine denarja sploh nismo prišli.
Umri mlad! Bodi lepo trupelce!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: der_Alte ()

BigWhale ::

Denar za licence ne gre takoj direkt ven iz drzave. MS Slovenija mami MSju nekaj placa za licence vendar ves denar ne gre ven. Sem preprican, da ga v bistvu vecina ostane tukaj. V nasprotnem primeru se MS Slovenija ne bi splacalo poslovati in bi delal z izgubo.

Tako je pred leti razlagal Aaron Marko, ki je bil takrat se vodja prodaje ali nekaj v tem stilu. Morda je danes drugace.

RedZo ::

BigWhale je izjavil:

Denar za licence ne gre takoj direkt ven iz drzave. MS Slovenija mami MSju nekaj placa za licence vendar ves denar ne gre ven. Sem preprican, da ga v bistvu vecina ostane tukaj. V nasprotnem primeru se MS Slovenija ne bi splacalo poslovati in bi delal z izgubo.

Tako je pred leti razlagal Aaron Marko, ki je bil takrat se vodja prodaje ali nekaj v tem stilu. Morda je danes drugace.

Se opravičujem, ampak meni se nekako ne zdi, da bi bil MS ena taka dobrodelna organizacija...

Looooooka ::

Pa MS Slovenija more tud davke placat od tega...in ti so v tej drzavi ogromni.
Pa se neki...od kdaj odprta koda pomeni standard.Zakaj to tle nekateri mesajo?...Vse kar tam dobis je zagotovilo, da lahko gledas source kodo.THAT'S IT.Standard je neki kar se doloci kot standard.Vazno je samo, da ga podpiras.

In guess what...ce microsoft podpise dovolj velko pogodbo lahko tud tam prides do izvorne kode.Drzava bi to verjetno lahko dobila.No disclosure podpise in je.Ampak bodmo realni...ce mas dovolj dober API(skrijte se linuxasi) izvorne kode ne rabis.
Na koncu dneva je kar se tice drzave bolj pomembno naslednje:delovanje sistema in moznost prekinitve vzdrzevalne pogodbe.
Tlele grem stavt pa kar hocte, da si 3x hitrej v riti ce skenslas nekoga, ki ti je postavil sistem na linuxu.Kaj pa ti ves kaj vse je sel not spreminjat zato, da zadeva dela.Mogoce zivis v prepricanju, da mas standardn mysql server pa je tud tle sel neki svojga not vtikat(hipoteticno...ne govorim, da je dal not SLABO kodo al pa backdor al pa da ni nekaj,kar optimizira delovanje in pelje EVIL EVIL MSSQL in podobne serverje scat v performancu).Zamenjas vzdrzevalca...naslednja firma v dobri veri samo zamenja mysql z novo verzijo in p00f si mrtev.
To omenjam samo zato, ker tlele nekateri v zaprti kodi vidite samo ZLO.

Next thing.Koga bojo prej nasli...tle ali v tujini..certificirane firme za te zaprte programe(EVIL EVIL Microsoft,Adobe in podobni)...al za odprto kodo.Butasto vprasanje...tko al tko ne boste nikol priznal.

Next thing.Prehod bi bil drag ampak potem bo vse ceneje.Really?

Ce gledamo zgodovino opensource projektov in te EVIL zaprte microsoftove kode...Koliko opensource projektov je umrlo...s PODPORO vred in so potem nastali forki in ne vem kaj se?
Spet samo po sebi ni problem, ker so na netu FORKI in ljudje, ki znajo s temi zadevami delat.Ampak ce ti podpises neko pogodbo in se zavezes, da bos nekaj podpiral ne mores iz ponedeljka na torek rect strank(drzavi)...ej zdej je pa OO out, ker so se skregal in gremo na FMOO, ki ga podpira odprtokodna skupnost.Ni profesionalno.Microsoft lahko tud jutr crkne...ampak ce gledamo zgodovino ma tle ta ZLATA odprta koda slabso preteklost.

In kot je blo ze napisano...v Sloveniji bo kakrsen kol prehod drag.Drzavo bo nategnila druga firma in to v casu recesije in masovne nezaposlenosti...cez 4 leta bojo pa drugi naredili prehod nazaj z izjavo, da je bila odlocitev sfaljena.Needless to say bo nategatorska firma, ki bo prodajala EVIL EVIL EVIL zaprtokodno resitev podpisala NOVO pogodbo.Stavt grem levo jajce, da bo se hujsa kot ta s katero drzavo nategujejo zdej.

Zdej pa eno za na mlin odprtokodnikov.Jezus Kristus a res uporabljajo Exchange...in kdo jim je TO dovolil? :D
Edina odprtokodna resitev, ki exchange popolnoma zamenja je mela(nazadnje ko sem pogledal) se hujse licencne pogodbne, kot microsoft(res pa da ni blo treba placat licence za EVIL EVIL windowse).
Tle bi pa res lahko mel *odprtokodni* mail server :)

andrejk2 ::

G-man je izjavil:

Mah, FUD z leve al z desne.

Ne samo da širijo FUD iz desne, ampak tudi kradejo! Slika ob članku http://dne.enaa.com/E-svet/Poslovni-sve... je izrezana iz večje promo fotografije za Linux in odprto kodo, ki je last Agende ! :)

l0g1t3ch ::

Namesto Exchange/Outlook naveze lahko uporabljajo Zimbra Colaboration Suite.
Ponuja vse kar ponuja MS rešitev in je lahko zastonj.

Blisk ::

Ej sam ti pa tuki res mešaš Jagode pa Kostanj.

Nekajkrat sem pojasnil, zakaj naj bi bil prehod dražji in DA potem bo ceneje, ker linux dela.
Za to, da dobiš izvorno kodo od microsofta prvič slišim, daj me razsvetli kaj dejansko dobiš?
Izvorne kode kakih Office ali windows 7 1000.0000.000% ne.

In ti praviš, da Open Source umira.
Kako dolgo dela redhat, debian, suse, ubuntu???????
Kako dolgo že dela OpenOffice, baje tko pravjo, je vedno več pomagačev pri tem projektu in celo SUn je prevzel to?

torej kaj crkuje?

Še vedno ne dojamete, država nima denarja in dela kritične posege tam kjer se da.
In tukaj se s pametno politiko da in postopoma.
Vendar se nekateri tega bojite kot hudič križa. Tako kot 70 let stare mammke tik pred penzijo v državni upravi, tistih 10% problematičnih o katerih sem govoril.

l0g1t3ch je izjavil:

Namesto Exchange/Outlook naveze lahko uporabljajo Zimbra Colaboration Suite.
Ponuja vse kar ponuja MS rešitev in je lahko zastonj.


Dejansko bo to največji problem, bolj kot tisti uporabniki, ki bodo sedaj uporabljali OpenOffice in Firefox.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

noraguta ::

Blisk je izjavil:

Ej sam ti pa tuki res mešaš Jagode pa Kostanj.

Nekajkrat sem pojasnil, zakaj naj bi bil prehod dražji in DA potem bo ceneje, ker linux dela.
Za to, da dobiš izvorno kodo od microsofta prvič slišim, daj me razsvetli kaj dejansko dobiš?
Izvorne kode kakih Office ali windows 7 1000.0000.000% ne.

In ti praviš, da Open Source umira.
Kako dolgo dela redhat, debian, suse, ubuntu???????
Kako dolgo že dela OpenOffice, baje tko pravjo, je vedno več pomagačev pri tem projektu in celo SUn je prevzel to?

torej kaj crkuje?

Še vedno ne dojamete, država nima denarja in dela kritične posege tam kjer se da.
In tukaj se s pametno politiko da in postopoma.
Vendar se nekateri tega bojite kot hudič križa. Tako kot 70 let stare mammke tik pred penzijo v državni upravi, tistih 10% problematičnih o katerih sem govoril.


Kako dolgo že dela OpenOffice, baje tko pravjo, je vedno več pomagačev pri tem projektu in celo SUn je prevzel to?

torej kaj crkuje?

sun?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

HardFu ::

Sun je crknil? sem pa mislil da so bili prevzeti s strani Oracla
http://codeable.io

Blisk ::

HardFu je izjavil:

Sun je crknil? sem pa mislil da so bili prevzeti s strani Oracla

Da oracle je prevzel SUN in nič ne kaže, da bi Oracle Crknil.
poleg tega pa se OpenOffice še vedno razvija naprej!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

Pithlit ::

Blisk... sej če nehaš s tem fanboy-izmom te ne bomo imeli nič manj radi. Ampak ta prehod... mogoče bo na dolgi rok res cenejši, neboleč pa ziher ne bo.

Dejstvo je tudi da, klub temu da tebi vse dela, v Linux-u ne dela vse.

Dejstvo je tudi da se ravno vsega pa v Linux-u spet ne da. Razen če seveda koga najameš do stvar uredi. Pa niti ne v Win. Oba sistema imata hibe. Takšne in drugačne.

Dejstvo je da so nekateri bolj produktivni v Win sistemih, drugi pa v Linux (izpustimo ostale... ker za to debato niso pomembni).

Dejstvo je da je MS izdal kar nekaj 'solidnih' OS-ov.

Dejstvo je da od leta 2002 uporabljam ekskluzivno Linux. Od Win sistemov se je na mojih računalih znašel le WinME (pred tem pa DRDOS). Tako da je dejstvo tudi to, da ne zagovarjam MS rešitev.

Pa še to... če imaš ti probleme s šoferji v Win7, to še ne pomeni da jih imajo tudi vsi drugi. Ne vem sicer kako točno je s tem vendar mislim da problemi s šoferji v Win7 niso nič večji kot problemi s šoferji v Linux-u.

*edit* Aja... pa še malo resnosti... Agenda? Hidden agenda?
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

klinker ::

Kot sem ze v uni drugi temi reku...se en "trik", da nekdo spravi v zep se kak miljoncek in nic drugega :)

RedZo ::

Looooooka je izjavil:

Pa MS Slovenija more tud davke placat od tega...

Ma, res morajo davke placat, ampak ce menijo, da jih davki prevec tepejo pa dvignejo licencnine. Saj po tvojem izbire tako ali tako ne sme biti. Edina opcija M$ ali smrt :)))
Aja, mogoce pa vprasaj slovenski M$ kako je resil probleme z Windows domeno na ljubljanski univerzi. Pa AD njim tudi cist ne stima, da o mailu ne govorimo. Pa so M$ toliko placali za vse lincence podpore pa kar od nikoder :)))))

AlanFord7 ::

Če me spomin ne vara Slovenija ima dostop do izvorne kode Windows...
Pa še to. Koliko pa bo res privarčevali na licencah? MS licence so manjši del stoškov celotnega IT-ja v SLO. Nekaj teh odprtokodnih projekotv je delal tudi IBM. A on bo zamenjal LN? (za katerega pobere tudi veliko denarja)
Cel svet govori o računalništvu v oblaku. Že danes je na voljo Office na webu (ali kaka druga rešitev), v teh primerih ostane desktop manj pomemben. Mi pa zdaj metali denar za nek nov desktop.
Predvsem bi morali spoštovati standarde (kjer pa se je MS v zadnjih letih preceh popravil), ne pa skakati iz enega zaprtega sistema v drugega...

PaX_MaN ::

andrejk2 je izjavil:

G-man je izjavil:

Mah, FUD z leve al z desne.

Ne samo da širijo FUD iz desne, ampak tudi kradejo! Slika ob članku http://dne.enaa.com/E-svet/Poslovni-sve... je izrezana iz večje promo fotografije za Linux in odprto kodo, ki je last Agende ! :)

Noja, "last Agende"...

denial ::

Za to, da dobiš izvorno kodo od microsofta prvič slišim, daj me razsvetli kaj dejansko dobiš? Izvorne kode kakih Office ali windows 7 1000.0000.000% ne.

GSP
Since 2004
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: denial ()
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izvedba celovite analize možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
3713046 (11091) driver_x
»

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabav

Oddelek: Novice / NWO
3911289 (9826) poweroff
»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri pos (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
9631392 (28738) Markoff
»

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
20018078 (14972) hruske
»

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
23127454 (17831) darkolord

Več podobnih tem