»

Amazon Appstore predstavljen

Veliko oglaševanje Angry Birds Rio

vir: TechCrunch
TechCrunch - Kot je bilo pričakovano je Amazon danes predstavil svoj Appstore za Android, kjer oglašujejo za Googlovo mobilno platformo ekskluzivno ponudbo Roviove najnovejše igre iz serije Angry Birds, Angry Birds Rio. Ta je prvi dan (še nekaj ur) popolnoma brezplačna v sklopu Amazonove akcije brezplačne aplikacije na dan. Amazon bo namreč vsak dan ponudil drugo sicer plačljivo aplikacijo popolnoma zastonj. Ob odprtju trgovine je bilo na voljo že 3800 aplikacij, po katerih je mogoče brskati tako z mobilnega telefona (z namensko aplikacijo) kot z osebnega računalnika, na katerem je aplikacije mogoče tudi preizkušati pol ure. Za slednje skrbi Amazonov oblak EC2, na katerem tečejo emulatorji, sam vmesnik na uporabnikovi strani pa deluje v Adobovemu Flashu. Plačilni...

3 komentarji

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (VI)

Slo-Tech - Enajst dni po potresu in cunamiju na Japonskem so razmere v JE Fukušima še vedno resne, vendar se ne spreminjajo več iz minute v minuto kot prejšnje dni.

Reaktorja 5 in 6 sta bila v nedeljo popolnoma zaustavljena. V ponedeljek so ju preklopili na zunanje napajanje.

Do reaktorskih stavb 1, 2 in 4 je bilo pripeljano zunanje napajanje. TEPCO upa, da bodo do jutri usposobili funkcionalnost večine merilnih postaj ter kontrolne sobe v reaktorskih stavbah 1 in 2, nato pa v četrtek še bloka 3 in 4....

250 komentarjev

Prihaja odprtokodna alternativa Skypu: GNU Free Call

Slo-Tech - V okviru GNU Projecta pripravljajo nov projekt z imenom GNU Free Call. Šlo naj bi za odprtokodno alternativno Skypu, ki bo ponujala anonimne VoIP klice na principu P2P. Za posredovanje klicev nameravajo uporabiti GNU SIP Witch server, ki zaradi nizke porabe sistemskih sredstev teče tudi na mobilnih telefonih. Kot telefonski strežnik pa nameravajo uporabiti GNU Bayonne, ki se sicer že uporablja v komercialnih okoljih.

GNU Free Call v osnovi sicer ne bo ponujal videotelefonije, bo pa uporaba videoklicev mogoča s pomočjo končnih SIP aplikacij, kot npr. Ekiga, Empaty, Twinkle, itd, saj je naloga omrežja zgolj posredovanje podatkov, oblika komunikacije, izbira kodekov itd. pa bo stvar končnih aplikacij.

Sistem bo podobno kot Skype omogočal P2P klice, tudi znotraj NAT omrežij, podpiral pa bo tudi šifriranje pogovorov. GNU SIP Witch bo namreč služil kot varni VoIP proxy vmesnik, podatki med GNU SIP Witch točkami pa bodo potekali v šifrirani obliki s protokolom, ki bo temeljil na...

36 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil motnje v dobavi silicija

Tovarna Širakava pred potresom.

ComputerWorld - Nedavni potres na Japonskem, ki je popolnoma uničil severni del države okoli mesta Sendai, je pustil posledice tudi na trgu računalniških komponent. Zaradi izpadov električne energije, poškodovane infrastrukture in okrnjenih prometnih povezav so morali mnoge tovarne ustaviti ali pa vsaj v njih zmanjšati proizvodnjo. Tako sta obstali tudi tovarna Širakava podjetja Shin-Etsu Chemical Co. v mestu Fukušima in tovarna podjetja MEMC Electronic Materials v mestu Uconomija, ki obvladujeta četrtino svetovne proizvodnje silicijevih rezin za izdelavo čipov.

Izpad dobave rezin v višini 25 odstotkov pa ni omejen le na japonsko gospodarstvo, ampak vpliva na celotno industrijo polprevodniških komponent na svetu. Posebej pomembna je tovarna Širakava, ki ima na svetu kar petinski delež in je bila ob...

11 komentarjev

Resni očitki o Googlovem kršenju GPL v Androidu

Slo-Tech - Google se je znašel pred velikim problemom na svoji platformi Android, saj vse kaže, da je kršil licenco GPL. Android je strukturiran na več ravneh, tako da kljub Linuxovi osnovi cel sistem ni izdan pod licenco GPL. Spodnji del arhitekture, Linuxovo jedro, je pod licenco GPL, medtem ko za uporabniški prostor to ne velja več (stran 36). Ta se z jedrom povezuje prek knjižice Bionic, kar pravno omogoča licenciranje višje programske opreme pod manj odprtimi (npr. Apache Software License ali licence BSD/MIT) ali celo zaprtimi licencami (npr. odjemalec za Gmail je zaprtokoden). Ta strukturiranost je bistven del Googlove strategije, saj jim omogoča, da z Androidom kaj zaslužijo, proizvajalcem telefonom pa...

25 komentarjev

Vstop v zaščitene prostore kar z android aplikacijo

Slo-Tech - Varnostni inženir Michael Gough (splet, LinkedIn, Twitter), sicer dobro znan po napadih na VoIP sisteme, je v YouTube posnetku predstavil napad na RFID sistem kontrole pristopa znanega ponudnika HID Global. S preprostim android programom Caribou sodelavca Iana Robertsona sta uspešno odklenila več vrat v stanovanjskem naselju, za katera bi bila sicer potrebna kartica z RFID čipom.

Podrobnosti exploita še niso objavljene, ker naj bi v skladu z white hat filozofijo Gough in Robinskon najprej želela proizvajalcu dati čas za odpravo napake. Potem naj bi bile na voljo, da bi obstoječi uporabniki sistema lahko sami preverili varnost svojih sistemov.

Sodeč po dostopnih podatkih naj bil nadzorni sistem je s kartičnimi čitalci povezan kar po...

11 komentarjev

Spolirana različica MonoMac 1.0 na voljo

Slo-Tech - Microsoft pridobiva na popularnosti v res zanimivih krogih. Mono, odportokodna izvedba .NET razvojnega okolja, je v stabilni različici zdaj na voljo še za MacOS in njegovega mobilnega brata Mobile iOS. Pisanje aplikacij z jabolčnim izgledom v C# in Visual Basicu je s tem postalo povsem mogoče in se s tem pridržuje drugim alternativam Objective C-ja, npr. MacRuby-ju. Novica bo pomembna zlasti za številne Microsoft razvijalce in uporabnike, ki razmišljajo o prehodu na Mac.

Paket vključuje razvojno orodje MonoDevelop, izdelane...

1 komentar

Plačljivi zid okrog The New York Times namenoma luknjičav, obvozi že na voljo

TechCrunch - Naslednji ponedeljek se bo končala brezplačna dostopnost vseh člankov v uglednem časniku The New York Times. Kot je znano, bo brezplačno dostopnih prvih 20 člankov mesečno, za ostale pa bo potrebno kupiti naročnino (15 ali 20 dolarjev mesečno, odvisno od naprave). Toda plačljivi zid (paywall) bo namenoma zgrajen zelo luknjičasto, so povedali v časniku, saj želijo "ohraniti pomemben domet in vpliv" časopisa.

Že pretekli teden so povedali, da bo mogoče z Googla obiskati dnevno do pet člankov na The New York Times, ki se ne bodo šteli v mesečno kvoto. Branje člankov, če vas bodo nanje napotili na Twitterju ali Facebooku, pa bo sploh brez kvote. Včeraj pa so povedali še, da bo moč brati celotne članke tudi, če boste do njih prideskali s kateregakoli bloga. To pomeni, da če se...

2 komentarja

Microsoft toži Barnes & Noble zaradi Androida

Nook Color je eden izmed spornih izdelkov.

vir: CNet
CNet - Microsoft je včeraj vložil tožbo zoper Barnes & Noble in izdelovalce androidnega bralnika e-knjig oziroma tabličnega računalnika (tudi podjetji Foxconn International Holdings in Inventec Corporation) zaradi domnevnih kršitev patentov v platformi Android. V Redmondu pojasnjujejo, da platforma Android krši številne Microsoftove patente, to pot gre za funkcije, ki "so nujne za uporabniško izkušnjo". Kršitve se skrivajo v načinu, kako uporabniki Nooka in Nooka Color preklapljajo med zasloni, ko iščejo informacije.

Ker z Barnes & Noblom niso mogli najti skupnega jezika o licenciranju, jim ni preostalo drugega kakor vložiti tožbo. Poleg tožbe na sodišču v zvezni državi Washington so sprožili še postopek pri Komisiji za mednarodno komisijo...

7 komentarjev

Kitajska zvito blokira Gmail

Guardian - V zadnjih tednih imajo na Kitajskem uporabniki težave z dostopom do elektronskega predala na Gmailu in upravljanjem z njim , kar so pripisovali Googlovim težavam. Google pravi, da so preverili delovanje storitve in da niso odkrili nobene napake. Šli pa so še nekoliko dlje in odkrito povedali, da je po njihovem mnenju za slabo delovanje kriva kitajska vlada, ki da zvito blokira Gmail na način, ki daje vtis, kakor da bi bila težava v Googlu.

Google pravi, da so se težave pričele po vstajah v arabskem svetu, katerih razširitev v Azijo se kitajske oblasti zelo bojijo. Kitajci pa se niso ustavili pri tem, saj so blokirali celo Googlovo storitev za iskanje pogrešanih po japonskem potresu. Google je Kitajsko že večkrat obtožil kibernapadov, nazadnje...

6 komentarjev

Google oglobljen v Franciji

Avtomobil za Google Street View

Heise - Francoski CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés), ki skrbi za varovanje osebnih podatkov, je Googlu izrekel globo v višini 100.000 evrov. CNIL je namreč odločil, da je bilo zbiranje podatkov o brezžičnih omrežjih, ki so jih domnevno nevede prestrezala in zbirala Googlova vozila za snemanje okolice za storitev Google Street View, kaznivo dejanje.

Ko se je škandal razkril, so nekatere države sprožile preiskavo, med njimi tudi Francija. CNIL je od Googla zahteval in tudi dobil zbrane podatke. Analiza je pokazal, da Google ni zbiral le imen omrežij (SSID) in MAC-naslovov, marveč tudi vsebinske podatke o prometu.

Google ima dva meseca časa, da se na globo pritoži. Ko...

9 komentarjev