»

Rambus vs. DDR

Ace's Hardware - In ko smo že vsi mislili, da bo v boju med obema dotičnima tehnologijami zmagala druga, so se začele pojavljati težave. Najprej so se pojavile težave na AMD-jevih 760 čipovjih. Nato pa je še NVidia preložila izid svojega čipovja Crush. Sedaj pa se je celo izkazalo, da je Rambus celo cenejši!!! Bitke med Rambusom in DDR-om tako očitno še nebo konec...

2 komentarja

3dfx umika Voodoo-je

Voodoo Extreme - 3dfx počasi resno zapira svoja vrata. Na Best Buy so tako s prodajne liste že umaknili celotno linijo Voodoo-jev od (Voodoo 3 2000 pa vse do Voodoo 5 5500). Tukaj! Pa še slaba novica za vse lastnike dotičnih kartic: 3dfx bo prenehal z tehnično pomočjo po 15. februarju... Upajmo, da bo kdo drug še izdajal gonilnike za Voodoo-je (Quantum 3D??)...

2 komentarja

British Telecom licencira hipertekstovne povezave

BBC - Angleški British Telekom je po svojem lastnem prepričanju lastnik patenta na hipertekstovne povezave, ki povezujejo Internet. Sodeč po njihovih arhivih so leta 1976 v ZDA patentirali tekstovne povezave za Prestel in Viewdata informacijske servise, sedaj pa so (po lastnem mnenju, seveda) lastniki vseh HTML povezav v ZDA (njihov patent so priznale samo ZDA). Seveda s tem nameravajo mastno profitirati in so se tako že lotili tožbe enega izmed največjih ISPjevv ZDA, Prodigya. Tožba bo po vsej verjetnosti trajala zelo dolgo časa, izida pa trenutno ni mogoče napovedati. Smešno... Več o vsej zadevi lahko preberete na BBC News.

2 komentarja

Modificiranje DVD-ROMa

Chick's Hardware - Spomnim se začudenja in navdušenja ob pogledu na prva modificirana ohišja na razih overclockerskih straneh. Takrat je to bilo nekaj posebnega in le redki srečneži so lahko ob pogledu na ohišje bili veseli namesto zdolgočaseni. Seveda teh časov ni več in sedaj sorazne modifikacije nekaj povsem vsakdanjega. Modificirajo se ohišja, matične plošče, procesorji in celo uboge miške, overclockerji iziroma moderji pa vseskozi iščejo nekaj novega, na čemu bi lahko uporabili svoj Dremel. No, na Chick's Hardware so se lotili verjetno prve modifikacije DVD-ROMa. Pod roke do vzeli kar Pioneerja 105S in se nad ubogo stvarco spravili z vrtalniki, vbodnimi žagami in podobno težko artilerijo. Na vrhu so izrezali luknjo v pločevino, zadevco še pobarvali in jo vgradili v ohišje s podobno okroglo luknjo na vrhu. Sedaj se skozi vrh ohišja vidi vrtenje CD/DVDja. Orgazmično!

1 komentar

Poslušajte različne hladilnike

OC Inside - Nemška stran OC Inside je objavila zelo zanimiv test SocketA hladilnikov. Stvar bo zanimala predvsem tiste, ki jih skrbi glasnost ventilatorja med delovanjem. Znano je namreč, da so močnejši hladilniki lahko prav neverjetno glasni po nekaj časa postanejo zelo moteči. No, na OC Inside so vsem hladilnikom še dodatno izmerili glasnost, zadevo spakirali v .mp3 format in ga uploadali na svojo stran. Tako se lahko pred nakupom še dodatno prepričate o glasnosti hladilnika na svoja lastna ušesa. Vsekakor zelo pohvalna ideja, le izvedba po moje malo šepa, saj so nekateri ventilatorji glasnejši, kot so v resnici, drugi pa spet pretihi (moja osebna opažanja...). Ogled priporočen!

2 komentarja

650W napajalnik...

Enermax - Uh, takšnega napajalnika pa se verjetno prav nihče nebi branil. Podjetje Enermax je namreč predstavilo (verjetno) prvi 650W ATX napajalnik. Da je zadeva ekskluzivna priča sestava omenjene stvarce. Napajalnik je hlajen s pomočjo bakrenih in aluminijastih hladilnikov in dveh ventilatorjev, podpira najnovejše ATX 2.03 standarde, zaščitne mrežice ventilatorjev pa so pozlačene. Ali gre za pretiravanje ali pa za slinenja vreden izdelek se odločite sami, ogledate pa si ga lahko tukaj.

0 komentarjev

Copyright zaščita v naslednji generaciji diskov!

The Register - The Register je danes objavil eno zares šokantno novico. Obstaja namreč (velika) možnost, da bo v naslednjo generacijo trdih ATA in SCSI diskov vdelana CPRM (Content Protection for Recordable Media) zaščita. Dotično zadevo srečamo na današnjih DVDjih in določenih drugih formatih, vsakdanje delo z računalniki pa bi zelo otežila. Pobudniki te ideja so združeni v NCTIS organizacijo (IBM, Toshiba, Intel, Matsushita), naslednji sestanek pa bo februarja. Če bodo takrat sprejeli specifikacije, je zelo verjetno, da bomo CPRM generacijo diskov videli že poleti. Ena izmed večjih težav, ki se bo pojavila z uvedbo CPRMja v diske je tudi težavnost premikanja podatkov z CPRM diskov na tiste, ki CPRMja podpirajo. Modificirati bi bilo potrebno ves backup, arhivni, kopirni in RAID softver, kar bo po vsej verjetnosti povzročilo veliko protestov. Le upamo lahko, da bo pobuda propadla, saj bo drugače delo in življenje povprečnega računalničarja zelo, zelo oteženo. No ja, seveda je glavno, da se...

5 komentarjev

Kaj bo z gonilniki za 3DFXaše?

več strani - Eno izmed velikih vprašanj, ki se postavljajo po Nvidiinem prevzetju 3DFXa je vprašanje gonilnikov. Število lastnikov 3DFXovih kartulj ni ravno majhno in ljudje bodo definitivno potrebovali nove gonilnike. Gamers Depot je v intervjuju s Scottom Taylorjem iz 3DFXa povprašal tudi o gonilnikih. Na žalost zaenkrat ne kaže zelo dobro, saj bo 3DFX po glasovanju delničarjev verjetno razpadel in tako gre po gobe tudi vsa gonilniška podpora. Seveda obstaja tudi možnost, da delničarji ne bodo glasovali za razpad, toda ta je zelo majhna. 3DFXaši pa imate eno drugo upanje, ki se imenuje x3DFX. Gre za uslužbence 3DFXove Irske podružnice, ki so se odločili osamosvojiti in zveste 3DFXaše zalagati z gonilniki. Zagotovo zelo pohvalna in nesebična ideja, upajmo le, da jim bo uspelo. Njihovo stran lahko obiščete na http://www.x3dfx.com/.

0 komentarjev

Prva modifikacija Pentiuma4

VR - Zone - Na VR Zone so objavili verjetno prvo modifikacijo Intel Pentium4 procesorja. Gre za modifikacijo voltaže, ki jo dosežemo s povezovanjem določenih procesorjevih nogic. Zakaj pa bi to rabili? Odgovor je preprost: za overclockanje! Trenutno namreč obstaja le ena plošča, ki podpira spreminjanje voltaže na P4 in to je ASUS P4T, ki pa je na žalost zelo zelo draga. S to modifikacijo boste procesorje lahko overclockali tudi na drugih matičnih ploščah. Več informacij dobite tukaj.

1 komentar

Cene RAMa BODO padale

ZDNet - Zadnje mesece smo bili priča res velikemu in konstantnemu padanju cen pomnilnika. Veliko je bilo ugibanj, do kdaj se bo to nadaljevalo in kdaj je pravi čas za nakup pomnilnika. Različni "strokovnjaki" so špekulirali po svoje, izgubili pa so tisti, ki so vse skupaj označili za začasen pojav. Cene pomnilnika bodo namreč ostale nizke, oziroma padle še bolj. Zelo dobro analizo situacije so objavili na ZDNetu. Njihove informacije se ujemajo z informacijami, ki smo jih objavili par dni nazaj, tako da so po vsej verjetnosti resnične. Kakorkoli ljudje, prihajajo lepši časi .

3 komentarji

Podrobnosti o SerialATA

CNet - Na CNetu se je pojavilo še nekaj dodatnih informacij o SerialATA. Kot veste iz prejšnjih novic, so ravno te dni bili postavljeni prvi standardi in razvoj se bo začel s polno paro. Pa poglejmo, kaj nas čaka v prihodnjih letih:

Lastnost/Standard Ultra Serial ATA 1500 Ultra Serial ATA 3000* Ultra Serial ATA 6000*
Maksimalna prepustnost 1.5Gbit/sec 3Gbit/sec 6Gbit/sec
Prvi primerki sredina 2001 sredina 2004 sredina 2007
Konektor / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Kabel / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Pin-to pin kompatibilnost / Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 1500 Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 3000, mogoče tudi ATA 1500

2 komentarja

Prva noč na novem strežniku

Jaz - Tako, prva noč na našem novem strežniku je za nami. DNS se je večinoma porihtal, tako da lahko do strani dostopate direktno s polnim URL naslovom, ne pa preko tistega čudnega IPja. Strežnik zaenkrat deluje brez večjih težav, kar pa je bilo tudi za pričakovati. Arnesovci in vsi kablaši verjetno že občutite veliko pohitritev, drugi pa bomo tega deležni v prihodnjih urah, ko se DNSji dokončno porihtajo.Ob tej priložnosti bi se tudi rad zahvalil vsem podjetjem, ki so nam to veliko nadgradnjo omogočila: Najlepša hvala vsem!

0 komentarjev