»

Socket modifikacija

Overclockers Australia - Avstralski overclockerji nas vedno znova presenečajo s svojimi dosežki. Pred kratkim so nas razveselili s svojim 100 % navitjem procesorja, sedaj pa so se lotili še modifikacije Soceketa A. Vendar zakaj modificirati? Modifikacija je smiselna samo v primeru, ko se odločimo, da bomo temperaturo procesorja merili s posebnim senzorjem. Lahko se odločimo, da temperaturo odmerjamo na zgornji ali spodnji strani procesorja. Postavljanje senzorja na zgornjo stran je sicer malce manj tvegana in ne daje čisto pravih rezultatov, medtem ko je postavitev senzorja na spodnjo stran procesorja malce bolj tvegano opravilo, ki pa se bo obrestovalo v obliki bolj točnih odčitavanj. Žal pa imajo zaenkrat vsi senzorji (le kdaj se bodo izmislili brezžične sonde za odčitavanje? ) kabel, ki bo v drugem primeru povzročal kar nekaj preglavic. Da bi se, le teh znebili, bo potrebno kirurško rezanje socketa, ki pa utegne biti kar malce tvegano. Če boste uničili kakšno luknjico na socketu, potem se lahko kar...

5 komentarjev

Senfujev CPU hladilnik

Overclockers Australia - Podjetje Senfu je še kako znano, saj je ponudilo eno izmed prvih poceni vodnih hlajnj, razne overclockerske mizice in Senfu Thermal probe, ki je znan po svoji preprostosti in učinkovitosti. Sedaj pa se seli tudi v vode zračnega hlajenja. Enega izmed prvih hladilnikov iz novo nastale družine so preizkusili na Cool Hardwarez. Zunanjost hladilnika je iz bakra, notranjost pa iz aluminija. Njegove mere so 60x60x65mm, dobimo pa ga lahko z Deltinim, YS Techovim ali Evercoolovim 6500-7000 rpm ventilatorjem. Ker je to Senfujev izdelek, ima tudi poseben nastavek za Thermal probe. Rezultati so obetavni in če bo Senfu ohranil tradicijo kvalitetnih izdelkov, potem se Thermaltaku obeta kar močna...

1 komentar

Fan adapterji

Overclockers Australia - O teh adapterjih sem že pisal, vendar je bil takrat testiran samo en primerek. Če si malce več adapterjev na kupu (na testu sta bila dva), potem si oglejte ta test. Seveda pa si lahko adapter za ventilator z malo iznajdljivosti naredite tudi sami. Če boste slučajno mojstrovali, potem pošljite slike svojega izdelka. Z veseljem jih bom objavil.

0 komentarjev

AMD LED logo

Overclockers Australia - Ali veste, kako spoznate fanatičnega podpornika določenega podjetja? Tako, da ga vprašate, če je naredil logotip ljubljenega proizvajalca. Tip na tej strani zagotovo spada med trdne podpornike - in to AMD-jeve, saj je iz LED diod sestavil čisto pravi AMD-jev logotip. Ne verjamete? Poglejte si sliko.

4 komentarji

Code Red do sedaj naredil 1.2 milijarde $ škode

The Register - Internetni računalniški virusi se odlikujejo tudi po tem, da naredijo ogromno finančne škode. Za primer lahko vzamemo razvpit virus Melissa, ki je pustošil pred nekaj kakim letom in je naredil za 1 milijardo $ škode. Temu rezultatu se je približal in ga celo presegel samo Code Red, ki je do sedaj naredil 1.2 milijarde dolarjev škode, celoten znesek pa se lahko konča na 8.7 milijardah $. Zares impresivno. Poleg same škode, pa imajo Code Red in podobni še eno "odliko" - zaradi množičnega razmnoževanja kar pošteno zožijo internetne zmogljivosti . Thanx, Tomi.

1 komentar

Dell ne namešča več Linux desktopov

Linux Today - Eden največjih prodajalcev računalniškega hardwarea Dell se je odločil, da pri svojih desktop računalnikih Linuxa ne bo več ponujal kot opcijo. Razlog je v tem, da se jim račun ne izide. Medtem, ko uspešno prodajajo Linux strežnike, na desktop področju skoraj ni zanimanja. Še vedno pa bodo lahko večja podjetja naročila Linux desktop v večjih količinah (50+ računalnikov).
To je kar precejšen korak nazaj za Linux na domačih računalnikih, a verjetno ne za dolgo, saj se nadomestki za MS Office in drugo programje razvijaja zelo hitro.

0 komentarjev

Napovedana astronomska prodaja Gamecubov

The Register - Nintendova konzola Gamecube je na sejmu E3 požela ogromno zanimanje, ki pa se gotovo ne bo usahnilo še dolgo časa. Glede na zanimanje so se pojavile tudi prve napovedi o prodaji same konzole. Samo ob začetku prodaje na Japonskem, ki se bo začela 14. septembra je za pričakovati, da bodo ljudje dobesedno razgrabili prvih 500,000 primerkov. Nintendo pa namerava do konca leta na Japonskem prodati še nadaljnjih 400,000 Gamecubov. Znano je tudi, da bodo prvi serija izključno v vijolični barvi, v drugi seriji pa naj bi se pojavile tudi t.i. "alternativne" barve.
Za ZDA so napovedi povsem drugačne: do novembra, naj bi se na tem trgu prodalo okoli 1.1 milijona Gamecubov, Ameriški oddelek Nintenda pa načrtuje, da bo poleg konzol prodal še 900 000 kosov igre Luigi's Mansion. Do marca 2002 naj bi se število prodanih Gamecubov povečalo na 4 000 000. Ocen za evropsko prodajo še ni.
Tako, počakajmo samo še na uradne podatke, ki bodo potrdili napovedi . ...

0 komentarjev

Zloraba interneta stane

The Register - Internet je sicer izjemen medij in vse pohvale tistim ki so ga izumili. Vendar vsa ta izjemnost kar nekako uplahne, ko vidimo, koliko to omrežje letno požre denarja. Nekaj stroškov povzroči vzdrževanje, nekaj pa zloraba. Po podatkih The Registerja, ZDA zlorabe interneta stanejo 63 000 000 000 $ . Sama številka je sicer ogromna, vendar naj za primerjavo navedem, da je to tako, kot če bi vsako sekundo zapravili 2000 $. Skratka preveč.

1 komentar

Sony Vaio Music Clip MC-S50

The Register - The Register je objavil test precej zanimivega MP3 predvajalnika, ki je še najbolj podoben kemičnemu svinčniku. Celotna naprave tehta 33g, zaradi majhnosti pa bi utegnila povzročati kar nekaj težav z gumbi. Vendar se to ne bo zgodilo prepogosto, saj ima dokaj dober razpored tipk, poleg tega pa se odlikuje tudi z zaslonom LCD, ki pa vsaj po mojem mnenju zaradi majhnosti ne more prikazati imena skladbe. Z eno baterijo tipa AAA, ki je potrebna za normalno delovanje naprave, lahko vsaj 6 ur nepretrgoma poslušali glasbo. Ker naprave nima mehanizma, tudi ni občutljiva na tresljaje. Naprava vsebuje 64 MB Flash pomnilnika, kar zadostuje za približno 120 minut glasbe. V napravo lahko naložimo tudi nekompresirano glasbo v zapisu .waw, za kompresijo pa bo poskrbel algoritem ATRAC 3, ki original skompresira na 1/10 njegove prvotne velikosti. Cena je sicer visoka , saj znaša L229, vendar se moramo za dobro prenosnost in napredne algoritme stiskanja odpovedati kar zajetni količini denarja....

0 komentarjev

Anti-rip CD tehnologija razbita

The Register - Problem vseh tehnologij, ki skrbijo za zaščito pred kopiranjem je, da vse skupaj na papirju izgledajo dobro, v praksi pa ne, saj jih hekerji običajno sesujejo še preden zaščita pride v izdelke. Tako je bilo tudi z Macrovisionovo zaščito SafeAudio, ki preprečuje luščenje (rippanje) CD glasbe na trdi disk. Macrovisionova tehnologija je šla v prodajo skupaj s komercialnimi CD-ji, kot del testnega programa (vendar ne računalniškega), v katerem bi poslušalcem na zaščitenih CD-jih omogočili poslušanje glasbe, ki nebi bila "oplemenitena" z raznimi motnjami. Vendar je bilo vse poizkušanje zastonj, saj so kmalu začela prihajati sporočila, da SafeAudio pri pogonih, ki nimajo "error correction" sistema povzroča precej zoprno sikanje (hiss).
Zaščito so pred kratkim sesuli pri skupini CD Freaks s povsem preprostim trikom. Sledi (tracks) pretvorijo v RAM-u v datoteke .wav in jih predstavijo kot normalne nezaščitene sledi. Ob tako predrugačenih sledeh lahko za nadaljnjo obdelavo poskrbi vsak...

0 komentarjev

Mac OS X 10.1

The Register - Ta operacijski sistem, ki je namenjen Apple računalnikom je sicer blazno barvit in na pogled zelo lep, vendar ima tudi svoje muhe. Do nedavnega je bil eden izmed problemov Mac OS-a počasnost, vendar je po nekaterih poročilih tudi ta težava odpravljena. Že nekaj časa krožijo okoli tri Puma nadgradnje, ki star operacijski sistem nadgradijo na Mac OS X verzije 10.1. Od povsod prihajajo poročila, da so marsikateri programi postali bolj poskočni, Quake (gotovo trojka) pa je bil na isti strojni opremi deležen 12 do 26 % več sličic na sekundo (FPS). Applovi lastniki se lahko upravičeno veselijo. Več tukaj.

4 komentarji

AMD izdelal 10 milijonov Athlonov

The Register - AMD-jeva tovarna v Dresdenu, ki trenutno zaposluje 1700 delavcev je v 13 mesecih obstoja naredila 10 milijonti Athlon procesor. Tovarna trenutno deluje s 60 % zmogljivostjo, ki pa se bo do konca leta, ko se prodaja računalnikov zelo poveča, stopnjevala do 100 % zasedenosti proizvodnih zmogljivosti. Upajmo, da nas bo AMD še dolgo časa razveseljeval s svojimi Athlon in Duron procesorji, ter predstavljal resno konkurenco Intelu.

0 komentarjev

Proizvajalci prenosnikov o Pentium III-M

The Register - Pentium III-M ali mobilni Tulatin procesorji so izšli, zato bi si bilo zanimivo ogledati, kakšni prenosniki nas čakajo v prihodnje. Do prenosnikov na mobilnem Tualatinu so do sedaj upravičena podjetja Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, NEC, Sony, in Toshiba, vendar pa jih je zaenkrat le malo izdalo svoje načrte o prenosnikih na tem procesorju:
  • IBM je najavil Thinkpad T23 prenosnike. To bodo prvi prenosniki v družini T, ki bodo podpirali 802.11 brezžično povezavo, vsebovali pa bodo tudi varnostni čip za preverjanje pristnosti uporabnika. Poleg tega, bomo v novih prenosnikih videli tudi IBM-ove 48GB Travelstar diske, odlikovali pa se bodo tudi z več kot 3 urnim delovanjem z akumulatorjem. Seveda pa zaradi prej naštetih odlik ne bodo ravno poceni; cena Thinkpad T23 se bo gibala med $2,279 in $3,959.

  • HP je najavil prenosnike OmniBook 6100. Če gre verjeti HP-ju, potem bodo ti prenosniki delovali do 5 ur z enkratnim polnjenjem akumulatorja. Prenosnik bo...

0 komentarjev

Konec MX 100 grafičnega čipa

X-Bit Labs - Tako kot drugi, tudi Nvidia ni imuna na neuspehe. Eden izmed njihovih največjih neuspehov je bil čip MX 100. Kot gotovo že veste, je Nvidia svojo MX družino razdelila na 3 dele: MX 400, MX 200 in MX 100. Prvi še vedno predstavlja najbolj zmogljiv del družine, drugi naj bi nadomestil RivaTNT 2 procesorje, tretji pa je bil mišljen kot nadomestilo za Riva TNT 2 M64 in Vanta procesorje. Problem je bil v sami zasnovi čipa, ki je bil namenjen uporabi DDR SDRAM-a z 32 bitnim (suxx ) vodilom na 166MHz, podpiral pa naj bi 8MB ali 16MB le-tega. Čeprav čip krasi zveneče ime MX, pa se proizvajalci grafičnih kartic niso dali pretentati, saj so natančno vedeli, da MX 100 zmogljivostno premaga celo grafično tako zastarel čip, kot je Vanta. Pa tudi drugače se proizvajalcem grafičnih kartic ni zdelo potrebno, da bi celotno proizvodnjo že tako uspešnih low-cost grafičnih čipov (Vanta, TNT2 M64) preusmerili na MX 100. Rezultat vsega tega je bil, da se je Vanta čip vrnil med žive in je še vedno na...

4 komentarji

ATI-jevi chipseti

X-Bit Labs - Gotovo vas vsaj nekaj ve, da ima ATI poleg proizvodnje grafičnih čipov v planu še proizvodnjo procesorskih naborov (chipsetov). Svoj prvi nabor bodo predstavili v četrtem četrtletju (Q4) tega leta, imenoval pa se bo A3. Čeprav je ATI svoje zaupne podatke izdal samo izbrancem, pa se tudi tokrat ni mogel ubraniti javnemu razkritju svojih načrtov. Kakšen na bi bil A3? Berite dalje:
A3 lahko teoretično deluje z vodilom Pentiuma 3 ali z Athlonovim vodilom, vendar bo namenjen samo Pentium3 družini (tudi Tualatinom). Vendar pa za razliko od Nvidie, ATI ne bo izdelal obeh veznih čipov, ampak samo Northbridge. Za Southbridge bo uporabljen ALi 1535+ ali SMSC Victory 66, ki bo z Northbridgom povezan preko vodila PCI. A3 bo podpiral pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, vendar na žalost samo 64 bitnega . Poleg tega, bo v sam nabor vdelan tudi UMA grafičen procesor, ki bo baziral na jedru RV200 (Radeon 2 VE). Če pa vam grafičen čip ne bo všeč, pa boste lahko v AGP režo na plošči vtaknili grafično...

1 komentar

Saga o VIA P4X266 se bliža koncu

X-Bit Labs - Čeprav so zadnja poročanja o VIA P4X266 in o njegovih težavah zaradi neuradne licence povzročile kar nekaj prepiha, pa je marsikateri veliki proizvajalec matičnih plošč ostal hladen. Problem ni v tem, ker vi bil nabor P4X266 slab, ampak Intel sam. Intel je velikim proizvajalcem matičnih plošč, ki si veliko obetajo od prodaje P4 plošč, zapovedal, da jih bo nehal podpirati, če podprejo P4X266 nabor. Seveda se je velika večina raje odločila za prijaznejše odnose z Intelom in se raje odpovedala P4X266. Če so veliki odpovedali poslušnost, potem se bo gotovo dalo prepričati male ali srednje velike proizvajalce. Le-ti se raje zanimajo za zaslužek, kot za dobre stike. VIA je šla še korak dalje in malim ter srednje velikim proizvajalcem povedala, da bo prevzela vsako odgovornost, če bodo slučajno imeli probleme z naborom P4X266. Seveda pa je marsikaj odvisno tudi od Viine iznajdljivosti. Nekje sem bral, da ima S3 uradno licenco, medtem ko je VIA nima. Kljub vsem prepričevanjem, da je S3 del...

0 komentarjev