» »

ATI-jevi chipseti

ATI-jevi chipseti

X-Bit Labs - Gotovo vas vsaj nekaj ve, da ima ATI poleg proizvodnje grafičnih čipov v planu še proizvodnjo procesorskih naborov (chipsetov). Svoj prvi nabor bodo predstavili v četrtem četrtletju (Q4) tega leta, imenoval pa se bo A3. Čeprav je ATI svoje zaupne podatke izdal samo izbrancem, pa se tudi tokrat ni mogel ubraniti javnemu razkritju svojih načrtov. Kakšen na bi bil A3? Berite dalje:
A3 lahko teoretično deluje z vodilom Pentiuma 3 ali z Athlonovim vodilom, vendar bo namenjen samo Pentium3 družini (tudi Tualatinom). Vendar pa za razliko od Nvidie, ATI ne bo izdelal obeh veznih čipov, ampak samo Northbridge. Za Southbridge bo uporabljen ALi 1535+ ali SMSC Victory 66, ki bo z Northbridgom povezan preko vodila PCI. A3 bo podpiral pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, vendar na žalost samo 64 bitnega . Poleg tega, bo v sam nabor vdelan tudi UMA grafičen procesor, ki bo baziral na jedru RV200 (Radeon 2 VE). Če pa vam grafičen čip ne bo všeč, pa boste lahko v AGP režo na plošči vtaknili grafično kartico po lastni izbiri. Poleg desktop različice, pa ATI namerava razviti tudi mobilno različico.
Po vsem zgoraj naštetem lahko sklepamo, da bo A3 nabor, ki ne bo konkuriral Nvidiinem Crushu, ampak se bo usmeril na low-cost trg, saj je ATI čip dodobra oskubil (Southbridge drugega proizvajalca, 64 bitni DDR SDRAM in dokaj revna grafika). Morda bo A3 na desktop računalnikih resda izgledal malce revno, vendar pa utegne na področju prenosnikov (kjer je ATI dokaj čislano podjetje), doseči kar precejšen uspeh, saj tam zmogljiv RAM in grafika v splošnem nista tako pomembna.

1 komentar

Radiant ::

kaj se grafike tice jaz nebi reku da je RV200 za katerega se sploh ne vemo tehnicnih specifikacij slaba graficna karta ker tudi GF2MX (in ne GF3 MX) ki bo na Chrushu tudi ni kaj prida!!!Tak vsi vemo da ce hoces dobro grafiko je ne dobis integrirano na maticni!!!;(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NVIDIA "Fermi" benchmark

Oddelek: Strojna oprema
402229 (1328) Senitel
»

Larrabee s približno 1,7 milijarde tranzistorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
394958 (3575) PrimozR
»

Radeon HD 3000 serija predstavljena (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
938075 (8075) Gregor P
»

CPu+Plata+Ram

Oddelek: Kaj kupiti
381823 (1252) Racko

Več podobnih tem