»

Boj proti raziskavam, ki obsojajo igre

Techdirt - To, da nasilni filmi, glasba in igre (predvsem slednje) povzročajo nasilno vedenje, je v naši družbi splošno znano dejstvo, proti kateremu se je težko boriti. Raziskave, ki to potrjujejo, so sprejete z odprtimi rokami in pogosto citirane, medtem ko je z nasprotujočimi ravno obratno. Največji borci proti tovrstnemu prepričanju s(m)o ravno uporabniki iger -- če ste kdaj zaigrali Soldier of Fortune, Doom, GTA ali katerokoli drugo nasilno igro, potem najbrž veste, da se niste po igranju počutili nič kaj bolj nasilnega. Enakega mnenja so avtorji na Techdirt, ki so spisali krajši prispevek o omenjeni tematiki, med drugim pa so v njem navedli tudi, da se nasprotnikom iger slabo piše -- kljub povečani prodaji le-teh glede na statistične raziskave stopnja nasilja med mladino pada. Zabavno branje za družbeno usmerjene.

37 komentarjev

Nevarni Mišek

vir: Gizmodo
Gizmodo - Zadnja miška, ki so jo izdali pri Applu, se je imenovala po risanem junaku Mogočnem Mišku, vsebovala pa je nekaj zanimivih in obenem čudnih inovacij (kroglica namesto koleščka, zvočnik za umetni klik). Nedavno pa je Apple posodobil tudi svojo linijo prenosnikov in med drugim predstavil črnega MacBooka, niso pa pripravili miške, ki bi mu barvno ustrezala. To so izkoristili fantje in dekleta pri MacMice ter izdali Nevarnega Miška.

Izdelek je precej jabolčno dizajniran, opremljen je s samo dvema gumboma in koleščkom, pod pokrovom pa se skrivajo močnejši možgani -- laserski senzor z 1.600 DPI, kar kljub pomanjkanju dodatnih gumbkov postavi miško pred konkurenčen izdelek iz...

18 komentarjev

Vista naj bi odprla delovna mesta

CNet - Včeraj so bili javnosti predstavljeni rezultati raziskave o vplivu Microsoftovega prihajajočega operacijskega sistema na evropsko gospodarstvo. Izid Viste bo povezan z množično aktivnostjo v IT svetu -- treba bo pospešeno izdelovati in prodajati nov, kompatibilen hardver, treba bo nadgrajevati obstoječe sisteme, nameščati nova Okna, usposabljati uporabnike za delo... Pod črto bi naj bile številke, če je raziskavi za verjeti, ogromne. Predvidenih je do 100.000 novih delovnih mest do konca naslednjega leta, za vsak evro, ki ga Microsoft zasluži v zvezi z Visto, pa bodo ostala podjetja zaslužila 13 evrov.

Trditve iz članka, objavljenega na CNet-u, so zelo obetavne, zmoti pa dejstvo, da je raziskavo financiral kar sam Microsoft, poleg tega pa nam je vsem znan spor, ki ga softverski gigant bije z Evropsko unijo (glej vire). Premislite sami.

Večina od vseh novih delavcev bo najbrž zadolžena za tehnično pomoč.

17 komentarjev

Razvoj vojaških robotov z umetno inteligenco

Wired News - V razvojnih laboratorijih letalskih sil ZDA se trenutno ukvarjajo z razvojem robotov, namenjenih boju v skupinah. Projekt temelji na delu Stephena Thalerja, ki se že 10 let ukvarja z zanimivimi programskimi projekti. Njegov izdelek, poimenovan Creativity Brainchild, je s pomočjo evolucijskih algoritmov v preteklosti iz podanih idej in podatkov že izpeljal nove (med drugim je uspešno napisal glasbo, ustvaril recept za brezalkoholno pijačo ter osnoval material, ki naj bi bil podobne trdote kot diamant), po novem pa se Stephen s podobnim principom loteva tudi izdelave umetne inteligence za bojne robote.

Mehanični vojaki bodo zmožni samostojnega učenja, kar naj bi bila njihova glavna prednost, do sedaj so v računalniški simulaciji že dosegli obetavne rezultate -- med drugim so pametno žrtvovali enega izmed članov ekipe, da je zamotil stražarja, medtem ko so drugi dosegli željen cilj. Do uporabne in varne implementacije bo vsekakor preteklo še nekaj časa, po besedah ustvarjalcev pa je...

43 komentarjev

Wii bo prinašal profit

Ars Technica - Ko je pred nekaj leti Sony s svojim Playstationom 2 kljub tehnični inferiornosti v veliki meri dobival bitko proti prvi inkarnaciji Xboxa, je Microsoft poskušal z najrazličnejšimi potezami za pridobitev kupcev -- med drugim je tudi znižal svoje cene do te mere, da je konzola podjetju prinašala negativne poslovne rezultate, vse za ceno dolgoročnega uspeha. Od tistih časov se je ta trend razširil na večino proizvajalcev, tako Microsoftov trenutno najnovejši Xbox360 kot prihajajoči Playstation 3 se bosta prodajala za manj denarja, kot sta dejansko vredna (vsaj sprva), dobiček pa bosta prinesla iz prodaje iger in dolgoročno s pocenitvijo izdelave komponent.

Nintendo pa je ubral drugačno pot -- čeprav bo svojim kupcem Wii ponujal po rekordno nizki ceni, bodo z njim vseeno služili. Ob načrtovanju konzole so njene gole hardverske zmogljivosti pustili ob strani in raje razvili inovativen vmesnik, s čemer so žrtvovali določen del (predvsem grafične) zmogljivosti, bodo pa možgani v njihovi...

7 komentarjev

Microsoft tožen zaradi Xbox Live

Slo-Tech - Lastniki Microsoftove najnovejše konzole najbrž poznate njihovo storitev Xbox Live, ki igričarjem za določeno vsoto denarja omogoča, da se preko interneta zabavajo s svojimi prijatelji s celega sveta. Možje iz Redmonda so razvili dobro večigralsko implementacijo, ki je večinoma požela pozitivne kritike, kljub vsemu pa se jim v kratkem obeta sodni proces, povezan z njo, zaradi domnevne kršitve patentov. Glede na njihovo preteklost verjetno sklepate, da so zlobni Microsoftovci spet ukradli idejo kakšnemu nedolžnemu podjetju, a tokrat se motite. V absurdni tožbi jim Paltalk očita, da so uporabljali določene metode za spletno komuniciranje, ki so jih oni patentirali, škodo pa ocenjujejo na več deset milijonov dolarjev. Kako se bo farsa končala, vas bomo še obvestili.

6 komentarjev

Nova Firefox in Thunderbird

Mozilla.org - Čisto na kratko, ker veliko tudi ni moč povedati -- izšla sta novi verziji najpopularnejšega alternativnega brskalnika in njegovega bratca, odgovornega za upravljanje elektronske pošte. Obe različici se skrivata pod številko 1.5.0.7, med novostmi pa ni nobenih dodatnih funkcij, gre zgolj za varnostno posodobitev, ki odpravlja nekatere kritične hrošče. Poskrbite za zdravje svojega mlinčka in snemite posodobljena programa Firefox ter Thunderbird.

22 komentarjev

iRiver vrača udarec

engadget - Na trgu prenosnih MP3 predvajalnikov, posebno v ZDA, Apple dominira s svojo linijo iPod-ov, konkurenca pa mu je vseeno vedno za petami, če ne celo korak pred njim. Eno od najbolj prizadevnih podjetij je vsekakor iriver, njihov Clix je odlična konkurenca iPod-u Nano, sedaj pa so poslali iz svojih tovarn še odgovor na Applov novi, minimalizirani Shuffle.

Predstavljamo vam iriver S10 -- z vidika dimenzij praktično identičen kot konkurenčni proizvod iz Cupertina, ki ima malce slabši predviden čas trajanja baterij, a skrbi se tukaj končajo. Razveselile vas bodo predvsem tri bistvene razlike, iriver-jev proizvod ima namreč pravi...

6 komentarjev

Domače branje: "Bogataj, Maja (ur.). 2003. Internet in pravo. Ljubljana: Pravna fakulteta."

Slo-Tech - Bogataj, Maja (ur.). 2003. Internet in pravo. Ljubljana: Pravna fakulteta.

Zbornik Internet in pravo je eno prvih slovenskih del , ki obravnava pravne vidike interneta. Gre za zbirko predavanj iz seminarja, ki se je na to temo odvil na Pravni fakulteti v Ljubljani. Šest avtorjev se je dotaknilo številnih tem kjer se stikata pravo in internet. Te obsegajo tako področje elektronskega poslovanja, sodne pristojnosti, odgovornost ponudnikov internetnih storitev (pri čemer je obravnavan tudi ameriški Digital Millenium Copyright Act), problem avtorskega prava na internetu in problem zasebnosti ter nekaterih osebnostnih pravic.

Zbornik je uredila Maja Bogataj, ki jo poznamo iz CreativeCommons Slovenija. Priporočamo ga vsem, ki jih zanima kakšni so pravni problemi povezanimi z internetom, predvsem na področju slovenske zakonodaje. Branje posebej toplo priporočamo tudi slovenskim državnim uradnikom.

11 komentarjev

Democracy Player

Slo-Tech - S pojavom interneta so se pojavile možnosti, da vsakdo enakovredno objavlja svoja mnenja - tako nek lokalni politični aktivist, kot tudi največja svetovna medijska hiša. V tem naj bi bil tim. demokratični potencial interneta.

Seveda je teorija eno, praksa pa nekaj povsem drugega - spletne strani velikih medijskih hiš so neprimerno bolj obiskane kot spletne strani posameznikov, čeprav je res, da fenomen blogov občasno (npr. upor proti Sonyevemu rootkitu) to pravilo postavlja na glavo.

Da bi popravili to neuravnoteženost, so pri Participatory Culture Foundation pričeli razvijati Democracy Player. Po njihovih besedah to ni zgolj predvajalnik, pač pa celotna platforma za on-line gledanje TV programov, platforma pa bo omogočala tudi enostavno objavljanje lastnega videa.

Glede na to, da izhajajo iz kritike zaprtosti obstoječega sistema množičnih medijev, je jasno, da je njihov predvajalnik že v začetku na voljo za vse tri glavna operacijske sisteme. Zraven seveda spada še Broadcast...

3 komentarji

Test GeForce 7950 GT

GeForce 7950 GT

Hartware.net - Na Hartware.net so izvedli test nove nVidiine na jedru G71 temeljoče grafične kartice GeForce 7950 GT, ki se od različice 7900 GTX razlikuje le po nižjih frekvencah jedra ter pomnilnika -- jedro GeForce 7950 GT ima frekvenco 550 MHz, pomnilnik pa 700 MHz. Poleg tega je omenjena kartica za 150 evrov cenejša od različice GTX. Kartica se je po pričakovanjih na testu dobro odrezala, saj v večini primerov za sabo pusti neposrednega konkurenta, Radeona X1900 GT in se po zmogljivostih lahko primerja z Radeonom X1900 XT. Za več informacij si preberite celoten test.

14 komentarjev