» »

Nemčija zaprla še zadnje jedrske elektrarne

1 2
3
4

kow ::

Saj to je bilo komentirano, izracun od starega fotra. Sam kaj ko sta ti, pa Toncek funkcionalno nepismena. Toncek je zacel nato se nekaj srati, da ne vem kako deluje energetski sistem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

hojnikb ::

starfotrov izračun drzi do potankosti v letu, ko ni remonta...
Itk je to moot point, ker je tle šlo zgolj za demantiranje neumnih twomovih izjav, da je NEK dovolj samo za 4 ali 1000 avtomobilov. K se zmotis za par magnitud, 10% napake ne pomeni nič.
#brezpodpisa

kow ::

Neumne twomove izjave sem demantiral brez izracuna. Ce ti nekdo pac rece, da liter mleka tehta tono, ne gres racunati - skoda casa.

sbawe64 ::

b3D_950 je izjavil:

Finci so danes novo priklopil v redno proizvodnjo, Bavarci pa hočejo svojo nazaj.

https://www.spiegel.de/wirtschaft/unter...
zadnji cel članka

Prevod:
But even after the nuclear phase-out, the challenges of dealing with the high-risk technology remain. First of all, the piles have to be dismantled as quickly as possible. The Atomic Energy Act has the regulation that the nuclear power plants are to be dismantled immediately, said nuclear supervisor Niehaus. "That means, on the one hand, pushing ahead with the dismantling approval process, but also taking the first permissible steps towards dismantling."

Očitno bi radi že včeraj vse nepovratno razmontirali.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

Jazon ::

Prej ste nekaj preračunavali.....

V preteklosti, pred 2011, si ob obisku NEK lahko dobil sledečo kartico s tabletkami. Cena treh tabletk 12EUR.


Kasneje so spremenili v dve tabletki in dvignili ceno na 30EUR.


Nato se je spremenil logo (GEN jedrska energija), z dvemi tabletkami, cena je še vedno 30EUR.

https://twitter.com/jedrskasi/status/15...

Tabletke urana na sliki so so fi6 x 9mm.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Jazon ()

starfotr ::

Uran je bil zelo poceni, ker so veliko jedrskega orožja razmontirali in je ogromno urana prišlo na trg po precej nizkih cenah.

Zato razlike v ceni.

Mi imamo še kar srečo, da nam niso zeleni preveč posrali prihodnosti, saj so kmalu po osamosvojitvi hoteli zapreti NEK.

Sedaj, ko je cena urana spet višja, bi se splačalo kopat v našem rudniku urana in v LJ postavit obrat za predelavo.

AtaŠtumf ::

Debilna poteza Nemčije!
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem

bbbbbb2015 ::

starfotr je izjavil:

Uran je bil zelo poceni, ker so veliko jedrskega orožja razmontirali in je ogromno urana prišlo na trg po precej nizkih cenah.


To ni res. Praktično vse jedrsko orožje uporablja plutonij, ne uran. Zdaj že vemo, da je uran eden mogoče slabših radioaktivnih elementov za handlati in tudi slab za izkoristek (ekonomiko realtorja).

Boljši element je sicer torij (ki se v razpadu, oz. ob obsevanju spreminja v uran):
Thorium-based nuclear power @ Wikipedia

Rusi so se na začetku odločili za grafitno moderirane uranske reaktorje, ker je kot stranski produkt nastajal plutonij.

Razlog, zakaj pa vseeno v glavnem uporabljamo uran je, da jedrske reaktorje uranskega tipa dobro poznamo (s par nesrečami vred). Torijski reaktor ima (še vedno) par težav, med drugim pokanje materiala. Izrabljeno uranovo gorivo se še da (vsaj enkrat) reciklirati.

Obrati, ki se ukvarjajo s predelavo urana, se hkrati ukvarjajo s predelavo plutonija. To sploh niso isti procesi, samo pač iste nevarnosti, zato iste firme. V Rusiji je eno tako mesto, kjer so že doživeli jedrsko nesrečo (podobno Černobilski), s to razliko, da ni ušlo sevanje v zrak, ampak je eksplozija uran raztresla v 10+ km krogu. V Černobilu se je vžgal grafit (oziroma vse gorljivo), zato se je sevanje razširilo po kontinentu Evrope.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

ViperR je izjavil:

tony1 je izjavil:

ViperR je izjavil:

tony1 je izjavil:

Ta argument je nepomemben tudi zato, ker kow ne ve, kako se upravlja el. en. sistem. Če imaš napovedan remont, že več kot leto vnaprej kupiš manjkajoče kapacitete za čas med remontom, in jih zato dobiš poceni in za znano ceno. To ni noben problem, in cel ta argument je pretepanje slamnatega moža.


Except you cant. Razen če misliš zakupit 600mw letnih kapacitet iz italije.


Šolski primer strawmana. Izmislil si si lažni argument, okrog katerega zdaj katastrofiziraš.

a) A rešitev pa je, da leta 2043 zapremo še tisto 695W NE, ki jo imamo? Pa ne bo treba zakupiti kapacitet za enomesečni remont vsakih 18 mesecev.

b) Kako smo pa do zdaj živeli skozi 42 letno obratovalno dobo NEK? Uuu, kakšna katastrofa, kupiti smo morali kapacitete za čas remontov.

c) Veš kaj je prava finančna katastrofa? Da imaš HE, za katere nimaš pojma, koliko vode bo teklo čez njih že čez mesecev. V RS imamo ene tri velike firme, ki upravljajo naše verige HE. In ena dobi (dobro plačanega, formalno izobraženega in seveda z dobrimi vezami) novega direktorja, ki pogleda povprečno proizvodnjo svojih HE in jo vnaprej proda za celo leto ali dve. In letos poleti smo imeli sušo in energetsko krizo, novi direktor (za katerega se je izkazalo, da je debil, ki nima pojma o tem na kar naj bi se spoznal) pa je moral po rekordnih cenah kupovati el., ki jo je nespametno vnaprej prodal... Luknjo, ki jo je naredil bomo pa vsi plačali.


Pravzaprav si si ti izmislil svojo teorijo, kako stvari o katerih nimaš pojma potekajo.

Za čas remonta se je elektriko kupovalo na trgu za dan vnaprej. Torej si čisto izpostavljen trenutnim cenam na trgu. Enak primer kor HSE katerega navajaš.

Sicer pa kapacitet ne moreš zakupit. Poglej si na https://www.jao.eu/auctions#/ kjer jasno vidiš, da se yearly kapacitete zakupuje konec leta, monthly pa konec meseca za mesec naprej. In tako naprej. Tvoja teorija, da se zakupi kapacitete za čas remonta so torej čisto zgrešene, saj imaš samo 2 opciji. Kupiš konec leta kapacitete za celo leto - zelo drago, ali kupiš mesečne en mesec pred remontom. Kar ti skoraj nič ne pomaga.


Kar nekaj. Kot jaz tega ne delam, ti tudi ne. Pišem, kar sem pobral med sedenjem na skretu. Ampak, daj si prosim vsaj v lastnih postih ne nasprotuj.

"Za čas remonta se je elektriko kupovalo na trgu za dan vnaprej." in "Sicer pa kapacitet ne moreš zakupit. Poglej si na https://www.jao.eu/auctions#/ kjer jasno vidiš, da se yearly kapacitete zakupuje konec leta, monthly pa konec meseca za mesec naprej."

Ta dva citata si nasprotujeta. V drugem nasprotuješ sam sebi, z vsakim stavkom posebej.

Pa predlagaj, kakšna je rešitev namesto NE, da ne bomo imeli na mizi strawmana, ki si ga ustvaril.

"Enak primer kor HSE katerega navajaš."

Kaj je s HSE? HSE je krasno živel s preprodajo el. iz HE za dan naprej, nato pa je prišel nov direktor, ki jo je prodal za leto vnaprej (kar se po tvoje enkrat ne da, drugič pa). Šele nato pa se je naučil, da se HE tega ne da početi, nato pa je moral kupovati el. na next-day trgu za čas suše in pridelal grozen minus.

Poant zgodbe s HSE pa ni merjenje kurcev, pač pa argument proti vsemogočnosti HE in argument, da v en. sistemu za osnovo rabimo el. iz NE, za vršno energijo pa tudi HE. Samo z enimi ali samo z drugimi pa ne bo šlo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

XIIT ::

gus5 je izjavil:

Na Balkanskem polotoku ste ostali sami geniji, zato bo Slovenija dobila drugo JE. Btw, kje bo stala nova JE, na desnem bregu Save (Balkan) ali na levem (predalpski svet)?

Za pravo ceno jo lahko naredijo na travniku za mojo hišo.

twom je izjavil:

Ne vem s čim bomo elektriko delal...

Jedrska elektrarna Krško naredi v enem dnevu toliko elektrike kolikor porabijo 4 avti v enem letu bencina. Ne vem s čim bomo nadomestili bencin.

p.s. Ne se spotikat ob izkoristke. Tudi električna polnilnica dela samo z 90% izkoristokom, pa do bajte tudi pride sam 95% energije, itd

Brezogljična prihodnost bo dosežena tako tako, da bodo vsakih 10 vozil na fosilna goriva nadomestilo enomestno število električnih vozil.
"Only physical beauty is the foundation for a true higher culture of
the mind and spirit as well. Only sun and steel will show you the path."
Beauty is absolutely terrifying to people because it highlights what is ugly.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: XIIT ()

tony1 ::

Jaz ga dam zastonj, samo zmigajo se naj že.

XIIT ::

tony1 je izjavil:

Jaz ga dam zastonj, samo zmigajo se naj že.

Častiš parcelo, da se zopet najde en ptič, ki se bo bogatil na račun ekskluzivne pravice do prodaje elektrike iz elektrarne?
"Only physical beauty is the foundation for a true higher culture of
the mind and spirit as well. Only sun and steel will show you the path."
Beauty is absolutely terrifying to people because it highlights what is ugly.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: XIIT ()

tony1 ::

Ja. Kaj čem, vedno bo nekdo boljši lopov kot sem sam.

Bogatila se bo pa vsa država, za naslednjih 80 let.

tomlin ::

AtaŠtumf je izjavil:

Debilna poteza Nemčije!


Res je debilna poteza. Eden najbolj tehnično, znanstveno in organizacijsko sposobnih narodov se je ustrelil v koleno, če ne celo v glavo, kdo bi razumel. Saj so bili tudi za Dolfeta 99%.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Senior Dev ::

Steinkohle ist die grüne Zukunft für uns alle!

Malo čudna izjava. Bo treba iti nazaj na maske FFP2 ali boljše.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

cekr ::

Bavarska vlada hoče nazaj vklopit JE.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

ST-777 ::

cekr je izjavil:

Bavarska vlada hoče nazaj vklopit JE.
Bavarska je najjužnejša zvezna dežela Nemčije in verjamem, da hoče nazaj vklopit JE.

V članku so namreč napisali:
"Nemčija je sicer tako velika država, da je v nekaterih primerih enostavneje električno energijo uvažati kakor prenašati. Sever ima spričo vetrnih elektrarn presežke energije, zato morajo posamezne vetrnice celo odklapljati, medtem ko mora jug Nemčije energijo uvažati. Prenosne kapacitete namreč niso zadostne, da bi lahko vso energijo s severa poslali na jug."

sbawe64 ::

Kot je nekdo že napisal, sedaj jih je potrebno odklopiti (DE) iz entso-e omrežja in počakati, ko na kolenih potrkajo na vrata (da bo konec šlepanja na poljski premog in francoske nuklearke).
Tile zeleni ludisti so res ena posebno nevarna kategorija (sebi in drugim).
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

dexterboy ::

Tile zeleni ludisti so res ena posebno nevarna kategorija (sebi in drugim).
Njihove možgansko miselne kapacitete so itak... čaki mal, možganske KAPACITETE?
>:D
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

mertseger ::

sbawe64 je izjavil:

Kot je nekdo že napisal, sedaj jih je potrebno odklopiti (DE) iz entso-e omrežja in počakati, ko na kolenih potrkajo na vrata (da bo konec šlepanja na poljski premog in francoske nuklearke).
Tile zeleni ludisti so res ena posebno nevarna kategorija (sebi in drugim).


Ni skrbi saj imajo svojega premoga dosti samo malo dražje ga je kopat kot od sosedov. Bodo pa ektra CO2 fural, zeleni pri njjih že vedo zakaj ko so tako glasni. Ko bo začelo gospodarstvo jamrat pri njih bodo tudi politiki v zrak skočili. Jih bo stalo precej ampak jebi ga saj so nemci, si bodo že privoščili.

ST-777 ::

Zanimiv članek:
"Bavarci hočejo svojo nuklearko" https://oe.finance.si/9012249/Nemcija-d...

"Bavarska želi, da jedrska elektrarna obratuje naprej, za njeno delovanje pa bo odgovorna deželna oblast, so zatrdili bavarski premier Markus Söder iz stranke CSU ter deželna ministra za gospodarstvo in znanost Hubert Aiwanger in Markus Blume. ... Spomnimo, v soboto so v Nemčiji zaprli zadnje tri jedrske reaktorje ... 1.400-megavatni Isar ... Isar stoji na Bavarskem, severovzhodno od Münchna"

starfotr ::

Bavarci so pa tudi malo počeni v glavo.

Nuklearke ne moreš kar ugasnit in prižgat, kot da je to žarnica.

Ne vem zakaj niso prej lobirali za prevzem, zakaj šele po ugasnitvi. V bistvu še sami ne vedo kaj bi radi.

Mato989 ::

Nemci pač niso več Nemci... da popuščaš debilom zelene agende, pol pa uvažat štrom od premoga iz Poljske in nukleark z Francije je smešno... izklopimo skupno omrežje pa da vidimo Dojčland kako bo brez JE in premoga.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

bbf ::

Kul, jedrske so ugasnjene, Muti je ratalo, raje nin nalagala, zdej pa nazaj odpret, pa je revolucija rešena..

kow ::

Sam ste komedijanti, ko se bunite cez nemsko premog elektriko. Saj slovenija nima nic manjsi delez elektrike na premog. Kako ze? Prvo pred domacim pragom....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Poldi112 ::

Slovenija ne zapira nuklearke in je ne nadomešča z uvoženo energijo iz TE.

Hkrati pa nismo mi tisti, ki smo se pustili nategnit zeleni agendi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

starfotr ::

Me smemo pozabit, da bi pred 30 leti skoraj padli na to foro.

In da je trenutna oblast zelo naklonjena sončni in veterni energiji. Tako, kot Nemčija. Torej velika verjetnost je, da bomo šli po isti poti. Sploh, če bo referendum za NEK2 in bo padlo vse skupaj.

Mato989 ::

kow je izjavil:

Sam ste komedijanti, ko se bunite cez nemsko premog elektriko. Saj slovenija nima nic manjsi delez elektrike na premog. Kako ze? Prvo pred domacim pragom....


To nima veze... vezo bi imelo če bi SLO zaprla Krško in ohranila TE Šoštanj ali celo še kako dodatno vklopila oz zagnala :)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

fikus_ ::

starfotr je izjavil:

Bavarci so pa tudi malo počeni v glavo.

Nuklearke ne moreš kar ugasnit in prižgat, kot da je to žarnica.

Ne vem zakaj niso prej lobirali za prevzem, zakaj šele po ugasnitvi. V bistvu še sami ne vedo kaj bi radi.


Kolikor sem prebral/razumel zadevo, gre za zaustavitev podobno kot pred rednim remontom, ne bo še razgradnje, zato Bavarci navijajo za ponoven zagon, preden začnejo z demontažo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

kow ::

Poldi112 je izjavil:

Slovenija ne zapira nuklearke in je ne nadomešča z uvoženo energijo iz TE.

Hkrati pa nismo mi tisti, ki smo se pustili nategnit zeleni agendi.


Mi bomo nenategnjeni zastrupljali sodrzavljane. Genialen koncept.

Mato989 je izjavil:

kow je izjavil:

Sam ste komedijanti, ko se bunite cez nemsko premog elektriko. Saj slovenija nima nic manjsi delez elektrike na premog. Kako ze? Prvo pred domacim pragom....


To nima veze... vezo bi imelo če bi SLO zaprla Krško in ohranila TE Šoštanj ali celo še kako dodatno vklopila oz zagnala :)


Ce te ne bi nategnili, bi vedel, da bodo Nemci kmalu zapirali tudi termoelektrarne. Medtem, ko bo sostanj delal se koliko let?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

D3m ::

Nemčija zaprla še zadnje jedrske elektrarne


Včeraj bral novico, da bo ponudnik v Nemčiji podražil elektriko za 45%. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Magic1 ::

Edino tako se bo mogoče spremenilo javno mnenje. Vse se da, samo vprašanje je koliko kaj stane.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

starfotr ::

fikus_ je izjavil:

starfotr je izjavil:

Bavarci so pa tudi malo počeni v glavo.

Nuklearke ne moreš kar ugasnit in prižgat, kot da je to žarnica.

Ne vem zakaj niso prej lobirali za prevzem, zakaj šele po ugasnitvi. V bistvu še sami ne vedo kaj bi radi.


Kolikor sem prebral/razumel zadevo, gre za zaustavitev podobno kot pred rednim remontom, ne bo še razgradnje, zato Bavarci navijajo za ponoven zagon, preden začnejo z demontažo.


Pri remontu se menja tudi del goriva. In to, da so zaustavili sedaj zadeve, pomeni da so vrgli stran gorivo. Ob ponovnem zagonu z istim gorivom ne morejo doseči take moči kot bi jo sicer, če bi nuklearka še naprej obratovala.

Njim je sedaj pomembno, da to čim prej razgradijo. Fond za razgradnjo je pač treba porabit čim prej.

Magic1 ::

Itak, biznis za xx miljard je sklenjen. Posledice pa upajo, da bodo počakale do nalednje vlade.
Magic

ripmork ::

To je ta zeleni prehod, ki smo ga čakali, lol.
Fajn, da so na Twiterju kontekst dodali... pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni, al kako že pravijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

Machete ::

D3m je izjavil:

Nemčija zaprla še zadnje jedrske elektrarne


Včeraj bral novico, da bo ponudnik v Nemčiji podražil elektriko za 45%. :D


Daj link. Twiter Marjetice niso dovolj.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

ViperR ::

tony1 je izjavil:

ViperR je izjavil:

tony1 je izjavil:

ViperR je izjavil:

tony1 je izjavil:

Ta argument je nepomemben tudi zato, ker kow ne ve, kako se upravlja el. en. sistem. Če imaš napovedan remont, že več kot leto vnaprej kupiš manjkajoče kapacitete za čas med remontom, in jih zato dobiš poceni in za znano ceno. To ni noben problem, in cel ta argument je pretepanje slamnatega moža.


Except you cant. Razen če misliš zakupit 600mw letnih kapacitet iz italije.


Šolski primer strawmana. Izmislil si si lažni argument, okrog katerega zdaj katastrofiziraš.

a) A rešitev pa je, da leta 2043 zapremo še tisto 695W NE, ki jo imamo? Pa ne bo treba zakupiti kapacitet za enomesečni remont vsakih 18 mesecev.

b) Kako smo pa do zdaj živeli skozi 42 letno obratovalno dobo NEK? Uuu, kakšna katastrofa, kupiti smo morali kapacitete za čas remontov.

c) Veš kaj je prava finančna katastrofa? Da imaš HE, za katere nimaš pojma, koliko vode bo teklo čez njih že čez mesecev. V RS imamo ene tri velike firme, ki upravljajo naše verige HE. In ena dobi (dobro plačanega, formalno izobraženega in seveda z dobrimi vezami) novega direktorja, ki pogleda povprečno proizvodnjo svojih HE in jo vnaprej proda za celo leto ali dve. In letos poleti smo imeli sušo in energetsko krizo, novi direktor (za katerega se je izkazalo, da je debil, ki nima pojma o tem na kar naj bi se spoznal) pa je moral po rekordnih cenah kupovati el., ki jo je nespametno vnaprej prodal... Luknjo, ki jo je naredil bomo pa vsi plačali.


Pravzaprav si si ti izmislil svojo teorijo, kako stvari o katerih nimaš pojma potekajo.

Za čas remonta se je elektriko kupovalo na trgu za dan vnaprej. Torej si čisto izpostavljen trenutnim cenam na trgu. Enak primer kor HSE katerega navajaš.

Sicer pa kapacitet ne moreš zakupit. Poglej si na https://www.jao.eu/auctions#/ kjer jasno vidiš, da se yearly kapacitete zakupuje konec leta, monthly pa konec meseca za mesec naprej. In tako naprej. Tvoja teorija, da se zakupi kapacitete za čas remonta so torej čisto zgrešene, saj imaš samo 2 opciji. Kupiš konec leta kapacitete za celo leto - zelo drago, ali kupiš mesečne en mesec pred remontom. Kar ti skoraj nič ne pomaga.


Kar nekaj. Kot jaz tega ne delam, ti tudi ne. Pišem, kar sem pobral med sedenjem na skretu. Ampak, daj si prosim vsaj v lastnih postih ne nasprotuj.

"Za čas remonta se je elektriko kupovalo na trgu za dan vnaprej." in "Sicer pa kapacitet ne moreš zakupit. Poglej si na https://www.jao.eu/auctions#/ kjer jasno vidiš, da se yearly kapacitete zakupuje konec leta, monthly pa konec meseca za mesec naprej."

Ta dva citata si nasprotujeta. V drugem nasprotuješ sam sebi, z vsakim stavkom posebej.

Pa predlagaj, kakšna je rešitev namesto NE, da ne bomo imeli na mizi strawmana, ki si ga ustvaril.

"Enak primer kor HSE katerega navajaš."

Kaj je s HSE? HSE je krasno živel s preprodajo el. iz HE za dan naprej, nato pa je prišel nov direktor, ki jo je prodal za leto vnaprej (kar se po tvoje enkrat ne da, drugič pa). Šele nato pa se je naučil, da se HE tega ne da početi, nato pa je moral kupovati el. na next-day trgu za čas suše in pridelal grozen minus.

Poant zgodbe s HSE pa ni merjenje kurcev, pač pa argument proti vsemogočnosti HE in argument, da v en. sistemu za osnovo rabimo el. iz NE, za vršno energijo pa tudi HE. Samo z enimi ali samo z drugimi pa ne bo šlo.


Očitno ne razlikuješ med zakupom kapacitet in električne energije. Ti lahko v posameznem gridu kupiš/prodaš elektriko tudi za 100 let vnaprej če hočeš in seveda če najdeš kupca. To se tudi dogaja, elektrarne prodajajo elektriko tudi do 3 leta v naprej. Vendar to ni trenutna debata. Govorimo o času, ko je NEK v remontu, torej morajo v SLO grdidu kupovat elektriko, katero so predhodno prodajali. To si zagotoviš tako, da zakupiš kapacitete iz druge države(IT,HR,AT,HU) in tam kupljeno elektriko pripelješ v SLO, s tem pa se hedgas, da ne bo cena elektrike v tem času precej višja. No to pa ni mogoče, saj lahko letne kapacitete kupiš šele konec leta za leto v naprej, mesečne pa konec meseca za naslednji mesec. Kar pomeni da si zelo izpostavljen nihanju cen na trgu za dan vnaprej. Te tvoje teorije, da se itak lahko zakupi "kapacitete" za čas remonta so zelo zgrešene. Isti dogodek se je zgodil s HSE. Od kje tebi sploh teorija, da so prododali vso elektriko iz HE? maš kakšen vir? He se namreš uporablja v špicah, ko je cena najvišja, torej je praktično nemogoče prodat takšen produkt za dlje časa vnaprej, saj to sploh ne obstaja? Dolgoročne terminske pogodbe so samo baseload, peak in offpeak. Po mojih informacijah je imel HSE velike težave zaradi podorov v rudniku, nakar so bili prisiljeni kupovat tuj premog, ki pa je bil "predober" za naše peči. Seveda je suša še dodatno prispevala k temu, da niso mogli pokriti količin, ki so jih prodali in so bili mogoče zelo greedy pri višjih cenah na trgu, vendar nekih ekstremnih obtožb pa ne bi dajal. Zato bi lepo prosil za kakšen vir tvojega nabijanja?

ViperR ::

sbawe64 je izjavil:

Kot je nekdo že napisal, sedaj jih je potrebno odklopiti (DE) iz entso-e omrežja in počakati, ko na kolenih potrkajo na vrata (da bo konec šlepanja na poljski premog in francoske nuklearke).
Tile zeleni ludisti so res ena posebno nevarna kategorija (sebi in drugim).


Spet idiotizem prve klase, saj je DE neto izovznik v FR in PL. Literally od leta 2019. Torej 4 leto. Pri pojski bi lahko debatirali, da je bila nemčija v določenih obdobjih tudi neto uvoznica, vendar glede na količino (500MW) in dejansko porabo nemčije 75,000 MW, se mi zdi to precej zanemarljivo.





D3m je izjavil:

Nemčija zaprla še zadnje jedrske elektrarne


Včeraj bral novico, da bo ponudnik v Nemčiji podražil elektriko za 45%. :D


Kar nima nobene veze z odklopom nukleark, saj je cena električne energije za gospodinjstva in poslovne odjemalce pri končni ceni tam nekje med 10-20%. Četudi bi odklop nukleark pomenil višjo ceno električne energije na SPOT trgu, bi to zelo malo vplivalo na samo ceno za končnega odjemalca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ViperR ()

ViperR ::

Večjih posebnosti sploh ni za pričakovati. V špicah bodo kurili malo več plina, bodo pa tudi rahlo razbremenili sončni peak in izravnalni trg, saj je bilo dodatnih 3GW/h nefleksibilne proizvodnje velikokrat kar velik problem. Naprimer prejšnji teden, je cena v sončnem peaku dosegla rekordnih -1700€/MWh, saj je bilo toliko preveč elektrike v sistemu.

Poldi112 ::

kow je izjavil:

Ce te ne bi nategnili, bi vedel, da bodo Nemci kmalu zapirali tudi termoelektrarne. Medtem, ko bo sostanj delal se koliko let?


Kje sem pa jaz navijal za TEŠ?

Ter zakaj je tako narobe kritizirati zapiranje NE v nemčiji? Mar ne gre za povsem politično odločitev?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

fujtajksel ::

ViperR je izjavil:

Četudi bi odklop nukleark pomenil višjo ceno električne energije na SPOT trgu, bi to zelo malo vplivalo na samo ceno za končnega odjemalca.


Res je zadeva s trgom precej zamotana, ampak se bojim da odklop nukleark vseeno lahko vpliva na ceno za končnega odjemalca. Cene so narasle zato, ker elektrike očitno vsaj občasno precej primanjkuje in takrat tržno ceno pogosto "določajo" plinske elektrarne, ki jih je treba gnat, čeprav so drage. Tega je sicer v celotnem obsegu malo, a dviguje povprečno ceno, ki potem udari po žepu tudi končne odjemalce.

Ganon ::

Obenem pa novica, da je Finska v omrežje priključila največji jedrski reaktor v Evropi. Gradili so ga 18 let. 8-O

D3m ::

In to Francoski EPR :D

Mater so se jebali Frnacozi in Nemci skupaj ter mafija.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

stara mama ::

To ti da mislit o pristranskosti slo-tech prispevkov. Kje je vzporedna novica na STju?

kow ::

Poldi112 je izjavil:

kow je izjavil:

Ce te ne bi nategnili, bi vedel, da bodo Nemci kmalu zapirali tudi termoelektrarne. Medtem, ko bo sostanj delal se koliko let?


Kje sem pa jaz navijal za TEŠ?

Ter zakaj je tako narobe kritizirati zapiranje NE v nemčiji? Mar ne gre za povsem politično odločitev?


Nic ni narobe kritizirati. Samo ce gres brati tale forum, bos videl da se kritizira prakticno samo nemcijo. Ker ste ovce, ki jih vodi Kremelj.

Markoff ::

tony1 je izjavil:

twom je izjavil:

Jedrska elektrarna Krško naredi v enem dnevu toliko elektrike kolikor porabijo 4 avti v enem letu bencina. Ne vem s čim bomo nadomestili bencin.

Predlagam ban. Tako neumen pa ne moreš biti za na internet. Moč NEK je 695 MW.

Z namenom spoštovanja svobode govora namesto bana predlagam nov status - "Persona stultus". Twom naj bo častni prvi nosilec tega statusa.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

kajtimara ::

Ponudniki CO2 v Nemčiji. Medtem ko NEK 688Mw s tem, da je polovička od Hrvaške.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

"To si zagotoviš tako, da zakupiš kapacitete iz druge države(IT,HR,AT,HU) in tam kupljeno elektriko pripelješ v SLO, s tem pa se hedgas, da ne bo cena elektrike v tem času precej višja. No to pa ni mogoče, saj lahko letne kapacitete kupiš šele konec leta za leto v naprej, mesečne pa konec meseca za naslednji mesec. Kar pomeni da si zelo izpostavljen nihanju cen na trgu za dan vnaprej. Te tvoje teorije, da se itak lahko zakupi "kapacitete" za čas remonta so zelo zgrešene."

Kakšen je to trg, da za 18 mesecev vnaprej ne moreš kupiti kapacitet za en mesec?

In seveda, tudi če se tega ne da, to ne more biti argument proti NE.

"Isti dogodek se je zgodil s HSE. Od kje tebi sploh teorija, da so prododali vso elektriko iz HE? maš kakšen vir? He se namreš uporablja v špicah, ko je cena najvišja, torej je praktično nemogoče prodat takšen produkt za dlje časa vnaprej, saj to sploh ne obstaja? Dolgoročne terminske pogodbe so samo baseload, peak in offpeak."

Prejšnji direktor ene od teh treh paradržavnih firm je v v Delu jamral nad svojo usodo in se norčeval iz neumnosti svojega naslednika, ki je ignoriral naravo delovanja HE in naredil točno to: kapacitete HE prodal na dolgoročnem trgu.

starfotr ::

Če mi ne bi imeli TEŠa, bi ga še bolj nasrkali.

V bistvu je ne glede na to, da so pokradli kar se je pokrast dalo prišel zelo prav.

Mene ne moti to, da z njim uničujemo okolje, moti me to da moramo plačevat neke brezvezne kupone in da so te veliki projekti tako neumno narejeni, da se vedno zraven prislinijo kreteni, ki obogatijo z nečednimi posli.

tony1 ::

"Če mi ne bi imeli TEŠa, bi ga še bolj nasrkali.

V bistvu je ne glede na to, da so pokradli kar se je pokrast dalo prišel zelo prav."

Argument v prid tezi, da moramo it v NEK2 sami. Ali pa narediti objekt moči 1200 MW. (Ali pa, še bolje, dva nekaj manjša bloka.)
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemčija zaprla še zadnje jedrske elektrarne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18213306 (6962) feryz
»

EU lani pridobila več elektrike iz obnovljivih virov kakor iz fosilnih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12816433 (12669) hruske
»

Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
422136384 (113639) Mr.B

Zakaj jedrske elektrarne niso prava stvar (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
463115126 (108759) bluefish

Več podobnih tem