» »

Nemško ustavno sodišče zelo omejilo uporabo Palantirjeve programske opreme

Nemško ustavno sodišče zelo omejilo uporabo Palantirjeve programske opreme

Slo-Tech - Nemško ustavno sodišče je včeraj razveljavilo dele zakonov, ki so ju sprejele lokalne oblasti v Hamburgu in Hessnu. Ugotovilo je, da so nekatere določbe zakonov, ki omogočajo široko uporabo orodij za zbiranje podatkov o ljudeh, ki niso kriminalci, a so povezani z njimi, denimo kot odvetniki, očividci in podobno, protiustavne. Razsodba sicer ne prepoveduje uporabo programske opreme Gotham kontroverznega podjetja Palantir, jo pa zelo omejuje.

Platforma Gotham policiji omogoča, da izriše omrežja povezav ljudi, ki so imeli kakšne stike z osumljenci kaznivih dejanj, ne da bi bili ti česarkoli osumljeni in ne da bi ti to sploh vedeli. V Hamburgu so ustrezno zakonodajo sprejeli že leta 2019, zato je nevladna organizacija GFF (Gesellschaft für Freiheitsrechte) vložila ustavno pritožbo. Podoben zakon so bili sprejeli tudi v Hessnu. Policija je v postopku zatrjevala, da je nova programska oprema zelo učinkovita pri odkrivanju storilcev kaznivih dejanj, denimo v decembrskem razbitju skupine, ki je skušala izvesti državni udar. Sodišče nad temi utemeljitvami ni bilo navdušeni, ker gre tudi za zbiranje osebnih podatkov ljudi, ki niso osumljeni ničesar. Rezultati so obsežne mreže stikov in osebnih podatkov, v katerih je večina ljudi nedolžnih.

V Hamburgu so želeli programsko opremo začeti uporabljati, v Hessnu pa so to počeli že od leta 2017. To bodo lahko počeli še naprej, a morajo najprej popraviti zakonodajo, potem pa bo uporaba precej bolj restriktivna. V podjetju Palantir, ki je bistveno uspešnejše v ZDA, so sicer odločitev sodišča pozdravili. Dejali so, da imajo sedaj v Nemčiji prvič jasna navodila sodišča, na kakšen način je uporaba Gothama dovoljena. In to drži. Zadovoljni pa so tudi pritožniki, ki so uspeli dokazati, da uporaba Gothama vsepovprek ni dopustna.

5 komentarjev

Mr.B ::

Pomeni da imajo drugi način sleditve. Verjento skladno z zadnjim GDPR dogovorom, ne bodo hranili podatkov v EU :-) Oni jih pa ne bodo analizirali. So tako rekli.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

fulk ::

Razmišljam, kako torej bi se vodil nek skrivni puč v današnjih časih uber nadzora. Kake prijeme bi bilo potrebno upoštevati v svoji uporniški skupini?

Metabond ::

@fulk: simpl, brez mobitelov in sodobnih avtov pa bo!

Invictus ::

Dobro, da imamo na lagerju še enega jugeca...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Markoff ::

Samo zato, ker orodja omogočajo zlorabo pooblastil, še ni potrebno policijo tehnološko držati v 18. stoletju. Hebene beležnice in svinčniki, no.

Policija pa bi se lahko ravno tako potrudila, da bi od ponudnikov zahtevala takšen dizajn teh orodij, ki bi predvsem omogočal transparentnost nadzornih organov / revizorjev, ki bi lahko bdeli nad uporabo sistema in tako v največji možni meri omejeval zlorabe.

Sistem z 0 zlorabami ne obstaja, niti pri svinčnikih in beležnicah. Vprašanje je samo, kje je ravnotežje med koristmi in nevarnostmi tehnologij.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Policija slikala osebno izkaznico (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8514734 (11002) solatko
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125861 (18627) AndrejO
»

Policija gleda v tvoj računalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
7125007 (21835) Ale3š
»

Meje zbiranja bioloških sledi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14638776 (35468) kuglvinkl
»

Bo v Sloveniji prepovedano posedovanje računalnikov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
9012735 (9836) nevone

Več podobnih tem