»

Nemško ustavno sodišče zelo omejilo uporabo Palantirjeve programske opreme

Slo-Tech - Nemško ustavno sodišče je včeraj razveljavilo dele zakonov, ki so ju sprejele lokalne oblasti v Hamburgu in Hessnu. Ugotovilo je, da so nekatere določbe zakonov, ki omogočajo široko uporabo orodij za zbiranje podatkov o ljudeh, ki niso kriminalci, a so povezani z njimi, denimo kot odvetniki, očividci in podobno, protiustavne. Razsodba sicer ne prepoveduje uporabo programske opreme Gotham kontroverznega podjetja Palantir, jo pa zelo omejuje.

Platforma Gotham policiji omogoča, da izriše omrežja povezav ljudi, ki so imeli kakšne stike z osumljenci kaznivih dejanj, ne da bi bili ti česarkoli osumljeni in ne da bi ti to sploh vedeli. V Hamburgu so ustrezno zakonodajo sprejeli že leta 2019, zato je nevladna organizacija GFF (Gesellschaft für Freiheitsrechte) vložila ustavno pritožbo. Podoben zakon so bili sprejeli tudi v Hessnu. Policija je v postopku zatrjevala, da je nova programska oprema zelo učinkovita pri odkrivanju storilcev kaznivih dejanj, denimo v decembrskem razbitju skupine,...

5 komentarjev

Losangeleška policija zbira podatke o profilih na družbenih omrežjih o vsakem, ki je v postopku

Slo-Tech - Losangeleška policija je v standardni postopek, ki ga izvede pri razgovorih z državljani (field interview), ne le pridržanih ali osumljenih kaznivih dejanj, dodala poizvedovanje o računih na družbenih omrežjih. Brennan Center for Justice pri pravni fakulteti newyorške univerze je pridobil obrazce (field interview cards), ki jih v tem primeru izpolni policist. Tam je po novem tudi polje, kamor policist vpiše podatke o vzdevkih oziroma imenih na družbenih omrežjih. Na to je direktor policije v Los Angelesu Michel Moore v okrožnici še posebej opozoril policiste in poudaril, da bodo preverjali, ali so izpolnjeni obrazci popolni. Druge policijske uprave tega še ne počnejo, so ugotovili v Brennan Centru.

Novost v Los Angelesu velja že od leta 2015, ko so na obrazec prvikrat dodali polje za družbena omrežja. Tedaj novost ni dvignila veliko prahu, ker jo je malokdo opazil. A policija se je že tedaj zavedala, da so ti podatki zelo koristni tudi pri spletnem nadzoru nad posamezniki, kjer...

9 komentarjev

Ustavno sodišče nad samodejno prepoznavo tablic

vir: Ustavno sodišče RS

Slo-Tech - Ustavno sodišče (US) je razveljavilo dele Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol), ki se tičejo rabe tehničnih sredstev pri optični prepoznavi avtomobilskih tablic. Presojo je leta 2017 predlagal varuh človekovih pravic.

Sodišče je najprej ugotovilo, da je z ustavo neskladen četrti odstavek 113. člena, ki policiji omogoča uporabo takih tehničnih sredstev pri ugotavljanju pogojev za udeležbo voznika in vozila v cestnem prometu ter pri iskanju oseb in predmetov. Zakon še pravi, da policija to sme pod pogojem, da se tehnična sredstva uporabljajo na način, ki ne omogoča množičnega nadzora in obrazne prepoznave, omogoča pa tudi hrambo preostalih registrskih številk (torej, kolateralno zajetih pri iskanju storilca prekrška) do sedem dni.

Odstavek je po...

61 komentarjev

Je na mejah ZDA res potekalo ločevanje družin?

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot se je izkazalo iz dokumentov, ki so jih v postopku za pridobivanje informacij javnega značaja pridobili pri humanitarni organizaciji Mijente, je bila programska oprema podjetja Palantir leta 2017 uporabljena pri sprejemanju odločitev, katere imigrante je potrebno aretirati in vrniti nazaj prek meje.

Ameriška agencija za imigracije in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) je...

97 komentarjev

Nemško sodišče: Facebook ne sme uvažati podatkov iz WhatsAppa

Slo-Tech - Nemško upravno sodišče v Hamburgu je odločilo, da Facebook ne sme brez privoljenja uporabnikov prenašati njihovih osebnih podatkov iz aplikacije WhatsApp v bazo v Facebooku. S tem je deloma potrdilo odredbo informacijskega pooblaščenca Johannesa Casparja. Hkrati je odpravilo del odredbe, ki se je nanašal na obvezno brisanje že prenesenih podatkov. Prepovedana pa je njihova uporaba in nadaljnje prenašanje.

Ko je Facebook kupil WhatsApp, je regulatorjem zatrdil, da baz podatkov niti tehnično ni mogoče povezati. Zato smo bili negativno presenečeni, ko je lani avgusta Facebook najavil, da bo to storil in podatke iz WhatsAppa poslal v Facebook. Evropska komisija je tedaj izjavila, da je Facebook z izjavami ob prevzemu očitno zavajal in mu poslala izjavo o nasprotovanju. Nemški...

3 komentarji

Ex AT&T-jevec, trije ex NSA analitiki bodo pričali o vladnih načrtih za nadzor vse internetne komunikacije

Utaški data center, kmalu.

vir: Wired News
Wired News - Ameriški EFF (zveza za spletne svoboščine) že štiri leta bije boj s ponudnikom interneta AT&T in zvezno vlado glede "skrivne" sobe 641A na Folsomovi ulici v San Franciscu, kjer zadevni ponudnik zagotavlja mirroring celotnega internetnega prometa za potrebe varnostno-obveščevalne službe NSA, vse na zelo dvomljivi, če sploh obstoječi pravni podlagi. O sobi, ki skoraj zagotovo ni edina, je leta 2008 prvi spregovoril zdaj upokojeni AT&T-jev tehnik Mark Klein (22 let pri podjetju), EFF pa je kmalu zatem vložila tožbo in od AT&T zahtevala, da naj preneha asistirati vladi pri nezakonitem prestrezanju telekomunikacij. Obenem so zahtevali še odgovornost vrhovnih vladnih uradnikov (takratnega predsednika Busha,...

51 komentarjev