» »

Volvovi težki električni kamioni že prihodnje leto

1 2 3
4
5

Valvoline ::

V tvojih pravljicah in izmisljenih neumnih stevilkah. V resnici pa 1500kwh (320l,45% izkoristek) x20c (slovenija) = 300e, x30c+ (nemcija) = 450e. Dizel wins.
Btw elektricni motor tudi ni 100% ucinkovit, tak da zgornjim 1500kwh komot dodas se +10% izgub e. motorja/napeljave. Se pravi 1700kw ze.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Wtf!? Nekorona čas!? Štrom računaš pa danes. Tudi za štrom pride nekorona. In zima. In še kaj. Tudi štrom se trenutno šlepa na račun nizkih cen fosilnih goriv.
So ti že povedali. Par tednov nazaj so Nemci fehtali štrom po celi Evropi. Nazadnje so ga plačali po 350 evrov za megavatno uro. Umazanega premogovega, seveda. Drugače bi bila tretjina Nemčije v temi.
Saj ugasniti jo ni problem (če odmisliš gospodarsko škodo). Zagnati nazaj je pa malo drugačen proces.

Še o cenah. 800 km je pič... dim za kamion. Bo treba vmes tankati. Kamioni, ki meni lifrajo robo, pridejo v obe smeri brez tankanja. 2200 km. Ker je na mestu odhoda dizel, polna cena, 88 centov.
Vse cene, ki jih navajate pa so za domače vtičnice, naj si gre za hišne ali fabrške. Cene na charger-jih si lahko takoj najdete. Branje priporočljivo brez srčnih spodbujevalnikov ali visokega pritiska.

Erik39 ::

-Moderni dizelski motorji v tovornjakih izkoristijo 43-44% energije v dizlu - konkretno več kot je bilo tukaj nekajkrat navedeno.


Ni res. PA NE POVPREČNI! To je maksimalni izkoristek. POvprečni izkoristek dizelskega tovornjaka je okoli 25 %. Tako kot imajo dizelski avtomobili 38 % maksimalni izkoristek recimo, ampak povpečni je pa samo dobrih 20 %. Tako piše v strokovni literaturi, preberi jo.

-En večjih stroškov pri tovornjakih so gume. Dodatna teža bo povečala ta strošek.


Ni res. Gume kot strošek procentualno predstavljajo manjhen strošek, obraba pa bo podobna tudi pri električnih tovornjakih, ker je tudi teža podobna (ne dosti višja).

-Cena elektrike ni samo KWh, ki ga plačaš dobavitelju ampak tudi omrežnina in tudi priključna moč. Polnenje na polnilnicah pa bo gotovo še dražje.


JA PA saj TO SEM UPOŠTEVAL! Upošteval sem ceno elektriko VKLJUČNO z vsemi stroški. Uradne statistike so da je 80 % vseh voženj tovornjakov krajših od 400 km v eno smer. Tesla Semi ima dosega 800 km, kar pomeni da lahko pride do lokacije, odloži robo in nazaj brez vmesnega polnjenja. Nato se ga da polnit preko noči in zjutraj je spet napolnjen. Polnilnice za tistih 20 % voženj ki so daljše od 400 km v eno smer, pa bodo bodisi v lasti prevozniške firme, ali pa bodo prevozniške firme imele sklenjeno pogodbo, ki bo po običajnih cenah za elektriko.

-Kdor misli, da je enako trivialno doma (ali na podjetju) polnit floto tovornjakov kot jih je trenutno natankat na črpalki nima pojma. Gre se za konkretne investicije in tudi nezanemarljive vzdrževalne stroške. Vsako prevozniško podjetje bo potrebovalo logistiko samo za to.


Nikjer nisem trdil da je trivialno. Seveda postavitel polnilnice na firmi zahteva neko investicijo, VENDAR se ti ta investicija MNOGOTERNO POVRNE. Poglej:

"The company expects up to $200,000 in savings (mainly diesel and maintenance) over the lifetime of a Tesla Semi."


Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Valvoline ::

Najvecji delez svetovnega CO2 ga pa sprdne zivinoreja.

Erik39 ::

-Gotovo se bodo dogajali primeri, ko tovornjak ne bo mogel iz garaže, ker iz takšnega ali drugačnega razloga ne bo imel dovolj napolnjene baterije.


Zakaj bi sse to dogajalo? Kar nekaj si zmišljuješ in daješ neke primere potegnjene iz riti. A zato ker se pa danes dogaja da tovornjaki ne morejo iz garaže zato ker jim je zmanjkalo dizla ali kako? To se ne dogaja.

Dva voznika v enem tovornjaku sta morda res redkost, se pa pogosto zgodi, da en voznik zapelje tovornjak v garažo, drugi pa ga nekaj minut kasneje odpelje ven. Kaj pa če zmanjka baterije na cesti?


Bo pač drugi voznik počakal pol ure na polnilni postaji. V pol ure se napolni za 640 km. Not a problem. Baterije pa ne bo zmanjkalo na cesti, ker tudi danesne zmanjkuje dizla na cesti dizeljskim tovornjakom. Če bi se to po neki hudi hudi malomarnosti vseeno zgodilo, se pripelje polnilna postaja na kolesih, podobno kot je bil un "charging trailer" katerega video sem že objavi. Nekaj takšnega: klik:



-Pozimi efektivnost in kapaciteta baterije občutno pade.


Pade samo če baterija ni ogrevana, ter samo zato ker je treba greti kabino kjer je voznik (da ga ne zebe). Pri avtomobilih pade pozimi doseg za 15 %, pri tovornjakih bo zaradi gretja kabine padel samo za dober procent, zato ker imajo toliko večjo baterijo v primerjavi z avtomobili (ne gre bistveno več energije za ogrevanje kabine avtomobila ali tovorjaka).

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

Poleg tega se pri dizlarjih pozimi kabina greje z "odpadno" energijo, pri elektro bo treba trošit baterijo.


Nobena energija ni odpadna, dizel vrže stran 75 % energije v obliki toplote, in to energijo si ti moral plačat. Potem kakšen procent te energije nameni za ogrevanje kabine pozimi. Vauuu. Za ogrevanje kabine pri električnem bo šlo okoli 1 % baterije. (recimo 8 kWh z toplotno črpalko v enem delovniku).

Še to si pozabu: dizelski tovornjaki morajo laufati celo noč na parkirišču in potrošijo na noč po 30 litrov goriva samo zato da je v kabini toplo. Pri električnih bo v eni noči šel samo 1 % baterije. Much better.

Če bi si vzel malo časa bi lahko še naprej nizal neprijetna dejstva. Pa niti nima smisla, ker vernikov itak nič ne prepriča. Ampak takšna je realnost.


Nisem vernik niti najmanj. Sem pa nekdo, ki se dobro spozna na tehnolgijo, ker je to del moje stroke.

3% je morda celokupno, ampak ko pogledaš recimo nemčijo čez normalen letni dan, je ta številka veliko višja. in takrat pridejo problemi ko neha svetiti sonce in neha pihat; v zadnjih parih mesecij je bila evropa 2× pred razpadom mreže.
če bodo lahko vsi preostali agregati pokrivali povečano povpraševanje ponoči zaradi elektro prometa in elektro gretja (toplotne črpalke) pa bomo še videli.


Samo POLOVICA ENE jedrske elektrarne lahko pokriva celoten osebni in tovorni promet na elekriko v Sloveniji. PReračunano. Kje vidiš probleme? Ni tukaj problemov.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Valvoline ::

Muhahaha, webasto halooo! :))
Kolk pa stroma bo potrebnih za ogrevanje/hlajenje 1500kwh+ battery packa, to bo sele zanimiv podatek.

Erik39 ::

da se ekofašisti (erik in podobni) polovico zlažejo ni nobena skrivnost...


Nisem noben ekofašist. Sem pa nekdo, ki se dobro spozna na tehnolgijo, ker je to del moje stroke

Valvoline je izjavil:

Muhahaha, webasto halooo! :))
Kolk pa stroma bo potrebnih za ogrevanje/hlajenje 1500kwh+ battery packa, to bo sele zanimiv podatek.


Webasto je ena izmed rešitev za dizelske tovornjake, vendar se dostikrat tudi NE uporablja. Dostikrat v praksi tovornjaki idlajo celo noč in pokurijo 30 litrov goriva zato da spijo na toplem. To je iz prve roke povedal znanec ki vozi tovornjak poklicno.

Za ogrevanje 800 kWh battery packa(ne 1500 kWh) pa gre morda 10 kWh na dan (en dober procent naterije).

Pred parimi leti sem zasledil podatek da ima menjalniška zavora sposobnost zavirati z močjo 500 kW kar je že precej konkretna številka, je pa res da je to verjetno merjeno pri 90 km/h.


Okej, dizelski tovornjak lahko zavira z 500 kW (pa še to samo v specifičnih pogojih). Električni lahko zavira z 1000 hp, kar je /46 kW, ker zavira z vsemi električnimi motorji namenjenimi pogonu in zaviranju.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Valvoline ::

Ce bo tovornjak pocival v klimatizirani garazi ja. Grem pa stavit da ko bo zunaj pod 0c da bo najmanj 1/3 razpolozljivega stroma slo za samo ogrevanje baterij. Pa smo pri 2000kwh ze.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

dizelski tovornjaki morajo laufati celo noč na parkirišču in potrošijo na noč po 30 litrov goriva samo zato da je v kabini toplo.


A si ti bil kdaj na parkirišču?
|HP EliteBook|R5 6650U|

feryz ::

Webasto je kar lepo v praksi. Škrtice, ki jim je škoda dati za webasto (ali celo toplotno črpalko), zagotovo ne bodo pred vrati stali za nakup tvojega Semi truck-a.

Erik39 ::

Par postov zgoraj je Erik govoril o porabi električnih avtov, ravno včeraj sem bral tale test:

https://www.driving.co.uk/car-reviews/f...

After a 72-mile journey around southern Germany the car had recorded 20.6kWh per 100km, which is just over 3 miles per kWh in British money.



torej 20.6 kWh na 100 km, če vzamem svojo položnico za ta mesec me povprečni kWh stane 0,13EUR kar bi zneslo 2.678EUR/100km če pa rečemo da polnim samo ponoči pa (govorim na pamet nisem računal) 0,10EUR/kWh torej 2,06EUR. Če vzamemo klasično X3 bo imela z 2,0 dizlom porabo okrog 6 litrov, torej je elektika približno 3 krat cenejša. Erik seveda zna povedati da podjetja dobijo povrnjeno trošarino kar pomeni da je prihranek še manjši. Pri tem je povsem nepomembno koliko energije dejansko porabimo, pomembna je končna cena. Tovornjak - vlačilec večino časa preživi na avtocesti kjer vozi konstantnih 90 km/h in je temu prilagojen tako da je motor ves čas v območju največje učinkovitosti. Tega pa ne moremo trditi za električni tovornjak z eno prestavo (je pa res da ima elektromotor bolj konstanten izkoristek).


Okej pojdiva lepo po vrsti. Dal si primer nekega nestrokovno izvedenega testa za BMW iX3. BMW iX3 je slabo narejen avtomobil, ki nima tako velikega izkoristka kot Tesla. Se vidi da nisi pri Gen-i, tvoj ponudnik električne enegije je kar nekaj dražji od Gen-i. Pri gen-i bi imel ceno na kWh enako 0,115 (ne 0,13, malo je razlike), ceno nočne tarife pa bi imel 0,08 EUR (ne 0,1 EUR kot imaš, spet nekaj razlike). Če bi ga polnil ponoči (kar je v praksi tako), bi ga lahko polnil za 1,65 EUR (ne 2,06 EUR tako kot pri zdajšnjem dražjem ponudniku.). Ampak to je ta model avtomobila. Če vzameš Teslo model 3, imaš porabo 15 kWh na 100 km, to je realna poraba realnih uporabnikov iz EV database. Takšno teslo bi vozil po ceni 1,2 EUR na 100 km (15 kWh x 0,08=1,2 EUR). Če se vrneva na BMW iX3 nazaj:

IX3 ekvivalent dizel: 6 litrov x 1,3 EUR = 7,8 EUR na 100 km
IX3 električni: 20,6kWh x 0,08= 1,65 EUR

Razlika je skoraj 5 kratna. (7,8/1,65).

Če vzamemo za primer varčnejšo Teslo pa dobimo:

IX3 ekvivalent dizel: 6 litrov x 1,3 EUR = 7,8 EUR na 100 km
Tesla: 15 kWh x 0,08 =1,2 EUR

Vir za porabo iz EV database:

https://ev-database.org/car/1320/Tesla-...
https://ev-database.org/car/1321/Tesla-...


Razlika med dizelskim avtom in Teslo je 6,5 kratna. Pa malo sicer dvomim da ima dizel samo 6 litrov povprečne porabe (ker imaš tudi porabo v mestih ki je po 8 litrov ipd.), ampak ok, smo upoštevali 6 l.

Erik seveda zna povedati da podjetja dobijo povrnjeno trošarino kar pomeni da je prihranek še manjši.


Prihranek je pri električnem tovornjaki 4,5 kratni, ker so zadeve energijsko bolj zoptimizirane v primerjavi z avtomobili, TER Teslin električni tovornjak je veliko bolj aerodinamičen od ostalih dizelskih tovornjakov. Torej dizel avto vs tesla sta oba podobno aerodinamična. Teslin električni tovornjak vs dizel tovornjak je električni tvornjak 2x bolj aerodinamičen. Vidiš sedaj razliko? Plus to da je učinkovitost električnega motroja kot takega 95 %.

feryz je izjavil:

Webasto je kar lepo v praksi. Škrtice, ki jim je škoda dati za webasto (ali celo toplotno črpalko), zagotovo ne bodo pred vrati stali za nakup tvojega Semi truck-a.


Okej, that is fair argument. Ti dam prav tukaj v tem primeru. :)

Valvoline je izjavil:

Ce bo tovornjak pocival v klimatizirani garazi ja. Grem pa stavit da ko bo zunaj pod 0c da bo najmanj 1/3 razpolozljivega stroma slo za samo ogrevanje baterij. Pa smo pri 2000kwh ze.


500 kWh za ogrevanje preko noči?! Kaj ti misliš da mora biti v kabini 1000 stopinj da ven dobiš zažganega ODOJKA? Hahhahahah lol A ti sploh veš koliko je 500 kWh preko noči? To je moč 63 kW, tvoja PEČICA doma ima 3 kW samo! Takoj ko bi aplyal 63 kW ogrevanje v kabino tovornjaka, bi v roku četr ure ven dobil zoglenelo truplo. :D NE! Ni tako. Poraba 10 kWh, kar je približno en procent baterije bi bla zunaj pri 0 stopinj celzija. Poglej koliko porabijo električni avtomobili z toplotno črpalko morda 6 kWh preko noči, dajmo pri tovornjaku ker ima malenkost večjo kabino od avta rečt 10 kWh preko noči, kar je cca 1 % baterije. A znaš sam najdt koliko porabi ogrevanje električnega avtomobila medtem ko stoji al ti jaz najdem?

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

Pri tem je povsem nepomembno koliko energije dejansko porabimo, pomembna je končna cena.


To ni čisto res kar se tiče ekologije, ampak okej. Tovorjakarju je važna cena, drži in cena je veliko manjša pri električnem tovornjaku, dokazano črno na belem.

Tovornjak - vlačilec večino časa preživi na avtocesti kjer vozi konstantnih 90 km/h in je temu prilagojen tako da je motor ves čas v območju največje učinkovitosti. Tega pa ne moremo trditi za električni tovornjak z eno prestavo (je pa res da ima elektromotor bolj konstanten izkoristek).


Spet ni res. Kumot lahko pri električnem optimiraš tudi z eno prestavo da bo največja učinkovitost motorja ki je 95 % točno pri 90 km/h na avtocesti. To lahko narediš. Tudi v drugih režimih vožnje imaš pri električnem motorju še vedno 90 % izkoristek (ne več 95 % kot v optimalni točki), medtem ko imaš pri dizelskem motorju v neoptimalni točki 15 % in manj izkoristka.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

Valvoline je izjavil:

V tvojih pravljicah in izmisljenih neumnih stevilkah. V resnici pa 1500kwh (320l,45% izkoristek) x20c (slovenija) = 300e, x30c+ (nemcija) = 450e. Dizel wins.
Btw elektricni motor tudi ni 100% ucinkovit, tak da zgornjim 1500kwh komot dodas se +10% izgub e. motorja/napeljave. Se pravi 1700kw ze.


Kar zapisal so dejstva, ki jih lahko vsakdo preveri v strokovni literaturi, ne pa pravljice ali izmiščjene številke. 1500 kWh si si izmislil, jaz pa sem svoje preračune podpkrepil z viri črno na belem. 45 % izkoristek je samo pri idealni obremenitvi motorja in pri idealnih obratih, VAŽEN JE POVPREČNI IZKORISTEK in ta je za električni tovornjak 85 % za dizelski pa 25 %. Ceno 20c za Slovenijo in 30 centov za Nemčijo si si izmislil, sem ti že podal v prejšnjih komentarjih vire ki te ovrćejo črno na belem. Electric wins, disel looses. Nikjer nisem trdil da je električni motor 100 % učinkovit, je pa 95 % učinkovit v optimalnem režimu in 90 % v neoptimalnem režimu. Kakšne 1700 kWh, številke vlečeš iz riti.

Teslin Semi bo imel 800 kWh baterijo in bo prevozil 800 km, pogooglaj.

2. Nimamo kaj razpravljat, podatki so znani, Teslin Semi bo imel 800 kWh, ne pa 1700 kwh kot ti napačno trdiš. Tesla semi bo imel polno naložen pri avtocesti hitrosti 800 km dosega. Takšni so uradni podatki.



https://cleantechnica.com/2017/11/17/te...

Wtf!? Nekorona čas!? Štrom računaš pa danes. Tudi za štrom pride nekorona.


Ne! Oboje in štrom in dizel sem štel za nekorona čas (nisem štel štrom za danes, amapk je bila ista cena tudi 1 leto nazaj). Korona čas je anomalija, ki je nereprezentativna in ne bo dolg trajala.

Tudi štrom se trenutno šlepa na račun nizkih cen fosilnih goriv.


Ni res, nič se štrom ne šlepa. Štrom je super zadeva, ker se ga da proizvesti iz praktično česarkoli (za razliko od nafte). To je tudi razlog za njegovo nizko ceno v primerjavi z nafto.

So ti že povedali. Par tednov nazaj so Nemci fehtali štrom po celi Evropi. Nazadnje so ga plačali po 350 evrov za megavatno uro.


Vir za tole. Ker imam občutek da si si tole kar izmislil.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

Še o cenah. 800 km je pič... dim za kamion.


Ni res. 800 km je 9 do 10 ur vožnje cca. Voznik tovornjaka največ na dan vozi 8 ur. To pomeni da čez noč nafilan Teslin semi zadostuje za celodnevno vožnjo, nato se ga da spet filat čez noč. Uradni podatki so da 80 % voženj je pod 400 km v eno smer (800 km v obe smeri). To Teslin semi zmore brez vmesnega polnjenja.

Bo treba vmes tankati.


In to ni za Teslin Semi nikakršen problem. V času malice ki traja pol ure se nafila za 640 km. To so uradni podatki.



Kamioni, ki meni lifrajo robo, pridejo v obe smeri brez tankanja. 2200 km. Ker je na mestu odhoda dizel, polna cena, 88 centov.


Sem računal točno tako ceno v izračunih (upoteval sem 0,9 EUR). Ne naredi 2200 km v enem dnevu pa ne laž noo. In tudi če je res da narediš 2200 km do destinacije in nazaj je to v več dnevih, kar pomeni da Teslinega semija lahko polniš čez noč. In še Teslin semi se tudi čez dan nafila v pol ure za 640 km, kar je ravno čas malice. In še 2200 km v obe smeri spada po manj kot 10 % primerov. Velika večina poti, kar 80 % poti je pod 400 km v eno smer. Takšni so uradni podatki. In tudi električni se lahko nafila po poti v samo pol ure.

Vse cene, ki jih navajate pa so za domače vtičnice, naj si gre za hišne ali fabrške.


Ni res. Cene so fabriške.

Cene na charger-jih si lahko takoj najdete. Branje priporočljivo brez srčnih spodbujevalnikov ali visokega pritiska.


Cena na sueprchargerjih ZA AVTE ni relevantna za električne tovornjake zaradi drugačnega use case. Polnilnice bodo bodisi v lasti prevozniškega podjetja, bodisi bodo prevozniki imeli z lastniki polnilnice pogodbe ki bodo po normalnih cenah za elektriko. 80 % poti je pod 400 km v eno smer in to se tako ali tako lahko opravi brez vmesnega polnjenja in se tovornjake fila na firmi.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

D3m je izjavil:

dizelski tovornjaki morajo laufati celo noč na parkirišču in potrošijo na noč po 30 litrov goriva samo zato da je v kabini toplo.


A si ti bil kdaj na parkirišču?


Da. Podatek je iz prve roke znanca ki poklicno vozi tovornjak. Sicer nekateri imajo sicer webasto in podobne rešitve, ne pa vsi. Pri električnem čez noč za ogrevanje porabiš okoli 10 kWh, kar je cca 1 % baterije, kar je cca slab evro za ogrevanje(0,8 EUR) čez celo noč. Celo webasto porabi precej več kot 1 EUR za ogrevnje preko noči.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

feryz ::

Erik39 je izjavil:

Cena na sueprchargerjih ZA AVTE ni relevantna za električne tovornjake zaradi drugačnega use case. Polnilnice bodo bodisi v lasti prevozniškega podjetja, bodisi bodo prevozniki imeli z lastniki polnilnice pogodbe ki bodo po normalnih cenah za elektriko. 80 % poti je pod 400 km v eno smer in to se tako ali tako lahko opravi brez vmesnega polnjenja in se tovornjake fila na firmi.
Saj si fajn za brat, ampak res bi bilo treba malo realnosti vnesti v pisanje. Vsaj za naslednjih 10 let. Potem bomo pa videli, kaj in kako.
Ne da se mi nazaj brati in iskati, kakšen grozljivo visok procent novih avtov bo EV v letu 2020. In kako grozljivo nizek je.

Mogoče še to, ker je tole o gospodarskih vozilih. Sam že leta kupujem EV gospodarsko vozilo (kombi, manjši dostavni). Ne zaradi stroškov, ampak zato, da bi na veliko napisal, da sem eko, bio, osveščen, bla, bla. Edini pogoj je, da iz Ljubljane pride kamorkoli v Slo in nazaj. Tudi doplačal bi baterije, karkoli. Denar ni problem, lahko stvane kolikor hočeš.
Ni na vidiku in še lep čas ga ne bo. Taka je realnost po skoraj trinajstih letih, od kar so EV prava stvar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: feryz ()

Erik39 ::

Saj si fajn za brat, ampak res bi bilo treba malo realnosti vnesti v pisanje. Vsaj za naslednjih 10 let. Potem bomo pa videli, kaj in kako.
Ne da se mi nazaj brati in iskati, kakšen grozljivo visok procent novih avtov bo EV v letu 2020. In kako grozljivo nizek je.


Sem resen pri pri pisanju, povem točno tako kot je. Bomo videli kako bo, dejstvo je da so se razvoj vseh avtomobilskih proizvajalcev in tudi politična prizadevanja usmerila v elektrifikacijo prometa. Tehnično dejstvo je, da je električni pogon kot tehnologija superioren pogonu z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Zaenkrat je v Evropi 3,6 % vseh novoprodanih avtomobilov električnih. Ampak je fora da se delež stromo viša iz leta v leto. Na Norweškem pa kar 60 % v letu 2020.



Electric car use by country @ Wikipedia

Vir za 60 % na Norveškem:

https://electrek.co/2020/10/01/electric...



Po napovedih se predvideva da bo leta 2030 več kot polovica novoprodanih avtomobilov električnih v Sloveniji.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

Mogoče še to, ker je tole o gospodarskih vozilih. Sam že leta kupujem EV gospodarsko vozilo (kombi, manjši dostavni). Ne zaradi stroškov, ampak zato, da bi na veliko napisal, da sem eko, bio, osveščen, bla, bla. Edini pogoj je, da iz Ljubljane pride kamorkoli v Slo in nazaj. Tudi doplačal bi baterije, karkoli. Denar ni problem, lahko stvane kolikor hočeš. Ni na vidiku in še lep čas ga ne bo. .


To pa ni težave, tak dostavnik je že na voljo. Za iz Ljubljane do kamorkoli v Sloveniji in nazaj rabiš največ 300 km dosega.

Poglej Toyotinega dostavnika.

https://insideevs.com/news/425503/toyot...

Poglej tudi tole za zanimivost, 310 km dosega:





Taka je realnost po skoraj trinajstih letih, od kar so EV prava stvar


Ne pozabi da se je resen zasuk v razmišljanju avtomobilskih proizvajalcev zgodil šele v zadnje par letih ko so videli kakšen uspeh je požela Tesla. Prej je samo Tesla bolj kot ne se resno ukvarjala z razvojem EV-jev, pa še ta manj kot zadnjih 13 let.

Tako da resen razvoj EV-jev se je zares zgodil samo v zadnjih par letih in je bliskovit. Za naslednje leto napovedujejo ogromno novih modelov. Marsikateri proizvajalec pa je tudi obljubil da bencinskih in dizelskih avtomobikov do leta 2025 sploh ne bodo več delali, mapak samo še električne, recimo Volvo je tak. Tudi ostali imajo masovne plane za proizvajati EV-je. Razvoj je nekje od leta 2017 naprej bliskovit in v naslednje par letih boš pozitivno presenečen :)

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Valvoline ::

Tist teslin semi 800kwh bo imel 800km dosega mogoce na luni, pri 1/5 gravitacije. :)) Na zemli pri @45ton tm do max 400km ali bolj realnih 300-350km.
Hitra primerjava z avtami, pri 90kmh drizinski dizlar papca 3-4l na 100km, Polno nalozen slepar papca 10-12x vec torej 40l na 100km. Ev avto podobnega gabarita bo kuril 15kwh na 100km pri 90kmh, torej ev slepar bo kuril 10/12x 15kwh= 150kwh-180kwh/100km oz 1200-1500kwh za 800km po grobem izracunu kar so realne stevilke k sem jih jaz podal.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Erik39 je izjavil:

To pa ni težave, tak dostavnik je že na voljo. Za iz Ljubljane do kamorkoli v Sloveniji in nazaj rabiš največ 300 km dosega.
Ne, rabiš 400 km, 3,5 tone, pri 130 km/h.
Eni služimo s temi stvarmi, ne zgolj beremo na internetu. Za kamione velja to še toliko bolj.

BTW, v Parizu so že leta 1998 (oz. takrat sem jih jaz opazoval) v določenih ulicah, pobirali smeti z električnimi kamiončki. Tako da nišne stvari niso noben problem za urediti.
Ko pa prideš na mase, se stvar zakomplicira.

Raptor F16 ::

D3m je izjavil:

dizelski tovornjaki morajo laufati celo noč na parkirišču in potrošijo na noč po 30 litrov goriva samo zato da je v kabini toplo.


A si ti bil kdaj na parkirišču?


Tip še ni slišal za Webasto grelec. Tisto praktično nič nafte ne požre (cca 2 deci nafte na uro), je pa za namen ogrevanja zagotovljen visok izkoristek ker nimaš še 100 nepotrebnih pretvorb zraven. Največja neumnost je električni grelec. Dobro toplotna črpaka v prehodnih obdobjih pomladi in jeseni še gre, čez zimo je pa isti fail kot električni grelec, ker COP pade praktično na 1.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Zgodovina sprememb…

Raptor F16 ::

feryz je izjavil:

Erik39 je izjavil:

To pa ni težave, tak dostavnik je že na voljo. Za iz Ljubljane do kamorkoli v Sloveniji in nazaj rabiš največ 300 km dosega.
Ne, rabiš 400 km, 3,5 tone, pri 130 km/h.
Eni služimo s temi stvarmi, ne zgolj beremo na internetu. Za kamione velja to še toliko bolj.

BTW, v Parizu so že leta 1998 (oz. takrat sem jih jaz opazoval) v določenih ulicah, pobirali smeti z električnimi kamiončki. Tako da nišne stvari niso noben problem za urediti.
Ko pa prideš na mase, se stvar zakomplicira.


Električni tovornjački so obstajali že mnogo prej vendar so obstajali iz drugih razlogov...

https://www.skoda-storyboard.com/en/nak...



A compact ŠKODA truck used in Plzeň to deliver beer to local restaurants was another attempt at introducing electricity into vehicles. At the end of the 1930s, this vehicle with a payload of between 1.5 and 3 tonnes featured a modern, comfortable and broad cab over the engine, i.e. in front of the front axle, with an aerodynamic front section and an arrowhead-shaped split windscreen.


Tovornjaček na sliki s svinčenimi akumulatorji je bil razvit zaradi pomanjkanja naftnih derivatov na Češkem. Rešitev je bila narest kamionček za notranje logistične potrebe.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Valvoline ::

Erik39 je izjavil:

Par postov zgoraj je Erik govoril o porabi električnih avtov, ravno včeraj sem bral tale test:

https://www.driving.co.uk/car-reviews/f...

After a 72-mile journey around southern Germany the car had recorded 20.6kWh per 100km, which is just over 3 miles per kWh in British money.



torej 20.6 kWh na 100 km, če vzamem svojo položnico za ta mesec me povprečni kWh stane 0,13EUR kar bi zneslo 2.678EUR/100km če pa rečemo da polnim samo ponoči pa (govorim na pamet nisem računal) 0,10EUR/kWh torej 2,06EUR. Če vzamemo klasično X3 bo imela z 2,0 dizlom porabo okrog 6 litrov, torej je elektika približno 3 krat cenejša. Erik seveda zna povedati da podjetja dobijo povrnjeno trošarino kar pomeni da je prihranek še manjši. Pri tem je povsem nepomembno koliko energije dejansko porabimo, pomembna je končna cena. Tovornjak - vlačilec večino časa preživi na avtocesti kjer vozi konstantnih 90 km/h in je temu prilagojen tako da je motor ves čas v območju največje učinkovitosti. Tega pa ne moremo trditi za električni tovornjak z eno prestavo (je pa res da ima elektromotor bolj konstanten izkoristek).


Okej pojdiva lepo po vrsti. Dal si primer nekega nestrokovno izvedenega testa za BMW iX3. BMW iX3 je slabo narejen avtomobil, ki nima tako velikega izkoristka kot Tesla. Se vidi da nisi pri Gen-i, tvoj ponudnik električne enegije je kar nekaj dražji od Gen-i. Pri gen-i bi imel ceno na kWh enako 0,115 (ne 0,13, malo je razlike), ceno nočne tarife pa bi imel 0,08 EUR (ne 0,1 EUR kot imaš, spet nekaj razlike). Če bi ga polnil ponoči (kar je v praksi tako), bi ga lahko polnil za 1,65 EUR (ne 2,06 EUR tako kot pri zdajšnjem dražjem ponudniku.). Ampak to je ta model avtomobila. Če vzameš Teslo model 3, imaš porabo 15 kWh na 100 km, to je realna poraba realnih uporabnikov iz EV database. Takšno teslo bi vozil po ceni 1,2 EUR na 100 km (15 kWh x 0,08=1,2 EUR). Če se vrneva na BMW iX3 nazaj:

IX3 ekvivalent dizel: 6 litrov x 1,3 EUR = 7,8 EUR na 100 km
IX3 električni: 20,6kWh x 0,08= 1,65 EUR

Razlika je skoraj 5 kratna. (7,8/1,65).

Če vzamemo za primer varčnejšo Teslo pa dobimo:

IX3 ekvivalent dizel: 6 litrov x 1,3 EUR = 7,8 EUR na 100 km
Tesla: 15 kWh x 0,08 =1,2 EUR

Vir za porabo iz EV database:

https://ev-database.org/car/1320/Tesla-...
https://ev-database.org/car/1321/Tesla-...


Razlika med dizelskim avtom in Teslo je 6,5 kratna. Pa malo sicer dvomim da ima dizel samo 6 litrov povprečne porabe (ker imaš tudi porabo v mestih ki je po 8 litrov ipd.), ampak ok, smo upoštevali 6 l.

Erik seveda zna povedati da podjetja dobijo povrnjeno trošarino kar pomeni da je prihranek še manjši.


Prihranek je pri električnem tovornjaki 4,5 kratni, ker so zadeve energijsko bolj zoptimizirane v primerjavi z avtomobili, TER Teslin električni tovornjak je veliko bolj aerodinamičen od ostalih dizelskih tovornjakov. Torej dizel avto vs tesla sta oba podobno aerodinamična. Teslin električni tovornjak vs dizel tovornjak je električni tvornjak 2x bolj aerodinamičen. Vidiš sedaj razliko? Plus to da je učinkovitost električnega motroja kot takega 95 %.

feryz je izjavil:

Webasto je kar lepo v praksi. Škrtice, ki jim je škoda dati za webasto (ali celo toplotno črpalko), zagotovo ne bodo pred vrati stali za nakup tvojega Semi truck-a.


Okej, that is fair argument. Ti dam prav tukaj v tem primeru. :)

Valvoline je izjavil:

Ce bo tovornjak pocival v klimatizirani garazi ja. Grem pa stavit da ko bo zunaj pod 0c da bo najmanj 1/3 razpolozljivega stroma slo za samo ogrevanje baterij. Pa smo pri 2000kwh ze.


500 kWh za ogrevanje preko noči?! Kaj ti misliš da mora biti v kabini 1000 stopinj da ven dobiš zažganega ODOJKA? Hahhahahah lol A ti sploh veš koliko je 500 kWh preko noči? To je moč 63 kW, tvoja PEČICA doma ima 3 kW samo! Takoj ko bi aplyal 63 kW ogrevanje v kabino tovornjaka, bi v roku četr ure ven dobil zoglenelo truplo. :D NE! Ni tako. Poraba 10 kWh, kar je približno en procent baterije bi bla zunaj pri 0 stopinj celzija. Poglej koliko porabijo električni avtomobili z toplotno črpalko morda 6 kWh preko noči, dajmo pri tovornjaku ker ima malenkost večjo kabino od avta rečt 10 kWh preko noči, kar je cca 1 % baterije. A znaš sam najdt koliko porabi ogrevanje električnega avtomobila medtem ko stoji al ti jaz najdem?

Jaz sem ti napisal za ogrevanje baterij, ne kabine. Kolk bi bila toplotna izguba za vzdrzevanje primerne temperature 3+ tonskega (bolj realno 5 tonskega) battery packa npr na zunajnih -20c?

Zgodovina sprememb…

Erik39 ::

Tist teslin semi 800kwh bo imel 800km dosega mogoce na luni, pri 1/5 gravitacije. :)) Na zemli pri @45ton tm do max 400km ali bolj realnih 300-350km.


Ni res. Nimaš prav.Številke si zmišljuješ in jih vlečeš iz riti.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

feryz ::

Ok, kje lahko realne dobimo? Da preverimo to.

Erik39 ::

Hitra primerjava z avtami, pri 90kmh drizinski dizlar papca 3-4l na 100km, Polno nalozen slepar papca 10-12x vec torej 40l na 100km. Ev avto podobnega gabarita bo kuril 15kwh na 100km pri 90kmh, torej ev slepar bo kuril 10/12x 15kwh= 150kwh-180kwh/100km oz 1200-1500kwh za 800km po grobem izracunu kar so realne stevilke k sem jih jaz podal.


Narobe si sklepal, zato si potegnil narobne zaključke! Teslin električni tovornjak je veliko bolj aerodinamičen od ostalih dizelskih tovornjakov. Torej dizel avto vs tesla sta oba podobno aerodinamična. Teslin električni tovornjak vs dizel tovornjak je električni tvornjak 2x bolj aerodinamičen. Vidiš sedaj razliko?

feryz je izjavil:

Ok, kje lahko realne dobimo? Da preverimo to.


Sem podal vire. Lahko jih najdeš tudi sam. Uporabnik Valvorine ni podal ničesar, številke pa je potegnil iz riti.

Ne, rabiš 400 km, 3,5 tone, pri 130 km/h.
Eni služimo s temi stvarmi, ne zgolj beremo na internetu. Za kamione velja to še toliko bolj.


Potem je zate Volvov tovornjak. Kolikor vem so že na voljo. Teslini ta veliki tovornjaki z 800 km dosega bodo po napovedih na voljo prihodnje leto.

BTW, v Parizu so že leta 1998 (oz. takrat sem jih jaz opazoval) v določenih ulicah, pobirali smeti z električnimi kamiončki. Tako da nišne stvari niso noben problem za urediti.
Ko pa prideš na mase, se stvar zakomplicira.


Narobe. Ni res. 1998 so bile baterijo mnogo slabše kot so danes.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Valvoline ::

Ah ja, teslin semi je tolk aerodinamicen da bo perpetuum mobile in med voznjo sam proizvajal strom.:))
Moje stevilke so 100% matematicno podkrepljene. Osnovnosolska fizika.
Ce hyundai pravi da baterije niso za daljse ture od 150-200km ze ves da je s tem konec, tudi musku je to kristalno jasno.

Zgodovina sprememb…

Erik39 ::

Jaz sem ti napisal za ogrevanje baterij, ne kabine. Kolk bi bila toplotna izguba za vzdrzevanje primerne temperature 3+ tonskega (bolj realno 5 tonskega) battery packa npr na zunajnih -20c?


Ne veliko, ker battery pack je izoliran. Za vzdrževanje rabiš morda 1 kW toplotne črpale, kar ti da 4 kW toplote. 1 kW v 10 urah je 10 kWh, kar je cca 1 % celotne baterije. Za ogret 3 tone baterij iz -20 na rabiš 3 kWh z toplotno črpalko. Ni ravno veliko. Plus to da ko iz baterij vlečeš tok, gre tisti procent izgub pri učinkovitosti baterije v toploto, kar ogreva baterijo, tako da je še manj kot 3 kWh za ogreti zadevo. Za vzdreževati temperaturo pa 1 kW s toplotno črpalko. Nikoli ni 500 kWh čez noč za ogrevanje baterije, ne bit tak norec. Plus zanimivo kako si kar naenkrat spremenil prej si govoril pri 0 stopinj celzija, zdaj že pri -20 hehe :D Amapk ok, dejstvo je da nimaš prav.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Valvoline ::

Erik39 je izjavil:

Jaz sem ti napisal za ogrevanje baterij, ne kabine. Kolk bi bila toplotna izguba za vzdrzevanje primerne temperature 3+ tonskega (bolj realno 5 tonskega) battery packa npr na zunajnih -20c?


Ne veliko, ker battery pack je izoliran. Za vzdrževanje rabiš morda 1 kW toplotne črpale, kar ti da 4 kW toplote. 1 kW v 10 urah je 10 kWh, kar je cca 1 % celotne baterije. Za ogret 3 tone baterij iz -20 na rabiš 3 kWh z toplotno črpalko. Ni ravno veliko. Plus to da ko iz baterij vlečeš tok, gre tisti procent izgub pri učinkovitosti baterije v toploto, kar ogreva baterijo, tako da je še manj kot 3 kWh za ogreti zadevo. Za vzdreževati temperaturo pa 1 kW s toplotno črpalko.

Se tebi kisa? Se sploh zavedas kaksna teza je 3 tone?

Erik39 ::

Valvoline je izjavil:

Erik39 je izjavil:

Jaz sem ti napisal za ogrevanje baterij, ne kabine. Kolk bi bila toplotna izguba za vzdrzevanje primerne temperature 3+ tonskega (bolj realno 5 tonskega) battery packa npr na zunajnih -20c?


Ne veliko, ker battery pack je izoliran. Za vzdrževanje rabiš morda 1 kW toplotne črpale, kar ti da 4 kW toplote. 1 kW v 10 urah je 10 kWh, kar je cca 1 % celotne baterije. Za ogret 3 tone baterij iz -20 na rabiš 3 kWh z toplotno črpalko. Ni ravno veliko. Plus to da ko iz baterij vlečeš tok, gre tisti procent izgub pri učinkovitosti baterije v toploto, kar ogreva baterijo, tako da je še manj kot 3 kWh za ogreti zadevo. Za vzdreževati temperaturo pa 1 kW s toplotno črpalko.

Se tebi kisa? Se sploh zavedas kaksna teza je 3 tone?


Ne se mi ne. A se tebi?! Zračunaj za božjo voljo! Za 12 kWh toplote, kar je zadosti za spraviti baterijo iz -20 na 0 stopinj celzija(kar je ok za baterijo), rabiš vložiti samo 3 kWh električne energije v toplotno črpalko, ostalih 9 kWh dobiš iz toplote okolice. Neverjetno, ampak ne boš verjel, toplotne črpalke so čudovite zadeve.

Valvoline je izjavil:

Ah ja, teslin semi je tolk aerodinamicen da bo perpetuum mobile in med voznjo sam proizvajal strom.:))
Moje stevilke so 100% matematicno podkrepljene. Osnovnosolska fizika.
Ce hyundai pravi da baterije niso za daljse ture od 150-200km ze ves da je s tem konec, tudi musku je to kristalno jasno.


NE! Tega nisem nikoli trdil. Perpetuum mobile si ti sam izumil v svoji glavi. V resnici ga ni, ker se ne spoznaš na termodinamiko. Tvoje številke so iz riti, lahko greva od številke do številke in ti dokažem da se motiš. Tvoja osnovnošolska fizika ni pravilna, ker si vzel napačne predpostavke.

Kar sem rekel je da je električni motor 3x bolj učinkovit od dizelskega, ter da je HKRATI eletkrični SEMI od Tesle 2x bolj aerodinaimičen od dizelsega tovornjaka. Koeficient upora za dizelske tovornjake je 0,65, za Teslin električni tovornjak je pa samo 0,36. Kaj pomeni ta koeficient se sprašuješ? To pomeni to, da teslin tovornjak pri isti hitrosti zahteva veliko nižjo dovedeno moč zaradi manjše sile zračnega upora. In še to moč ki jo električni tovornjak zahteva, dobi 3x učinkoviteje, ker je učinkovitost električnega motorja 3x večja.

Ce hyundai pravi da baterije niso za daljse ture od 150-200km ze ves da je s tem konec


S tem da Hyundai ni tega nikoli rekel. Tesla pa pravi da bodo naslednje leto dali ven električni tovornjak z 800 km dosega.

tudi musku je to kristalno jasno.


Motiš se. Musk se na stvari bolj spozna kot en neizobraženi Valvorine.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Valvoline ::

Prazen brez tovora bo mogoce imel 800km, to pa bi najbrz slo ja. :))

Erik39 ::

800 km bo imel dosega polno naložen pri avtocestni hitrosti ("Range is 500 miles at maximum rate at highway speed."), tako je bilo rečeno na predstavitvi. Počekiraj:

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

D3m ::

Ja na predstavitvi za investitorje.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Erik39 ::

D3m je izjavil:

Ja na predstavitvi za investitorje.


Bomo videli kaj bodo dali ven ko bo dejansko zunaj. Tudi matematika kar pravijo štima če poračunaš, ter 2 Testna prototipa potrjujeta njihove trditve. Zaenkrat kar se njihovih avtov tiče niso razočarali. Komaj čakam da zadeva pride ven predvidoma naslednje leto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Erik39 ()

Erik39 ::

Raptor F16 je izjavil:

D3m je izjavil:

dizelski tovornjaki morajo laufati celo noč na parkirišču in potrošijo na noč po 30 litrov goriva samo zato da je v kabini toplo.


A si ti bil kdaj na parkirišču?


Tip še ni slišal za Webasto grelec. Tisto praktično nič nafte ne požre (cca 2 deci nafte na uro), je pa za namen ogrevanja zagotovljen visok izkoristek ker nimaš še 100 nepotrebnih pretvorb zraven. Največja neumnost je električni grelec. Dobro toplotna črpaka v prehodnih obdobjih pomladi in jeseni še gre, čez zimo je pa isti fail kot električni grelec, ker COP pade praktično na 1.


Ni res. Kako še nisem slišal za Webasto če sem pa samo že da tem forumu pred tabo Webasto večkrat omenil (celo v istem komentarju iz katerega si črpal svoje frustracije za svoj nekorektni odgovor?)

Dokaz:

Erik39 9.11 ob 11:04:
Webasto je ena izmed rešitev za dizelske tovornjake, vendar se dostikrat tudi NE uporablja. Dostikrat v praksi tovornjaki idlajo celo noč in pokurijo 30 litrov goriva zato da spijo na toplem. To je iz prve roke povedal znanec ki vozi tovornjak poklicno.

Erik39 9.november ob 12:08:

Da. Podatek je iz prve roke znanca ki poklicno vozi tovornjak. Sicer nekateri imajo sicer webasto in podobne rešitve, ne pa vsi. Pri električnem čez noč za ogrevanje porabiš okoli 10 kWh, kar je cca 1 % baterije, kar je cca slab evro za ogrevanje(0,8 EUR) čez celo noč. Celo webasto porabi precej več kot 1 EUR za ogrevnje preko noči.


Ti si svoj komentar spisal šele ob 9.11 ob 13:07. Btw za webasto vem že od nekdaj.


Največja neumnost je električni grelec.


Ni res, zakaj bi bila neumnost. Seveda ni neumnost električno gretje, če imaš pa v električnem tovornjaku 800 kWh baterijo. Menda ne boš v električni tovornjak tlačil Webastota na dizel, ko ti pa gretje z toplotno črpalko v 10 urah preko noči porabi komaj 1 % baterije.


Dobro toplotna črpaka v prehodnih obdobjih pomladi in jeseni še gre, čez zimo je pa isti fail kot električni grelec, ker COP pade praktično na 1.


Ni res, fail je tvoje nerazumevanje in nepoznavanje tehnike. Dobra toplotna črpalka ima pri 3 stopinjah celzija, kolikor je po uradnih statistikah povprečna temperatura pozimi za Slovenijo COP enak 3 do 5. Pri -20 stopinj celzija ima COP še vedno okoli 2,4 kar pomeni da porabi 2,4 x manj energije kot električni grelec. Toplotna črpalka je naprava ki termodinamično toploto "črpa" iz področja z nižjo temperaturo (okoliški zrak) na področje z višjo temperaturo (notranjost vozila ali doma). Tudi pri -20 rabiš vložiti samo en del električne energije da imaš na koncu 2,4 dela toplote pri -20°C, pri povprečni zimski temperaturi pa imaš ob vloženem 1 delu električne energije na koncu 3 do 5 delov toplote (preostanek pride iz toplote okolice). Pri električni grelecu imaš za 1 del vložene električne energije samo 1 del toplote. Dodatno je fail to da se ne zavedaš da je v Sloveniji desettisoče domov ki se celo zimo ogrevajo na toplotno črpalko (in to veliko ceneje kot bi se z električnim grelcem) in množice električnih avtomobilov ki uporabljajo za ogrevanje toplotno črpalko (Model Y, Kia e-Niro, Hyundai Kona, BMW i3 ipd.).

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: nejcek74 ()

Erik39 ::

D3m je izjavil:

Ja na predstavitvi za investitorje.


Seveda. Bomo videli kaj bodo dali ven ko bo dejansko zunaj. Tudi matematika kar pravijo štima če poračunaš, ter 2 Testna prototipa potrjujeta njihove trditve. Zaenkrat kar se njihovih avtov tiče niso razočarali. Bomo lahko vse videli ko zadeva pride ven predvidoma naslednje leto.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

Does Tesla Semi Break the Laws of Physics? (The answer is NO, it doesn't).

Vir ki ga preberite prosim preden se spustite v agumentirano debato:

https://cleantechnica.com/2018/02/27/te...

The Tesla Semi consumes less than 2 kWh/mile. It can be shown by a number of different means that this energy consumption is certainly possible and valid. (Also see this for a deep dive on electric trucking.)

Ko klikneš besedo "possible" se odpre ta link: https://chargedevs.com/newswire/transpo...

Ko klikneš besedo "this" se odpre ta link: https://ww2.arb.ca.gov/sites/default/fi...

Electrical efficiency is high and regeneration reduces energy in short-haul use.

The evidence that aerodynamics reduces required energy is clear. For example, Daimlers aerodynamic Freightliner Super truck doubled mileage.

(opomba prevajalca: torej samo z boljšo aerodinamiko je en tovornjak od Daimlerja podvojil svoj doseg aka za 2x znižal porabo).

"Unimproved electric truck efficiency combined with data on the effects of aero improvements underscore Tesla's sub-2 kWh/mile efficiency. Battery pack size can be estimated at 500 kWh for 300 miles of range and 800 kWh for 500 miles of range. The difference between the diesel and electric semi can be compared to find the weight difference. The electric truck chiefly adds motors and battery, but has no transmission, just a simple reduction gear. The Tesla cab is carbon fiber, so there is some reduced weight there by comparison."

Zakaj električni tovornjak ni bistveno težji od dizelskega kljub teži baterij:

"The Department of Energy gives a breakdown of Class 8 semi tractor component weights. The Diesel Powertrain components for a class 8 semi weighing 18,000 lbs weigh about 7,000 lbs.

What is removed when we go electric? Engine -- 2500 lbs, transmission -- 1000 lbs, 300 gallons of diesel -- 2000 lbs, and 1000 lbs of driveshaft, empty fuel tanks, exhaust, particulate trap with urea tank, and injection. The electric truck also dispenses with the solid axles and tandem transfer shaft. The electric motors and reduction gear are countered by the weight savings in carbon fiber cab. For comparison, a Bolt motor is 76 kg. Tesla Semi has 4 motors."

"The cabinet and cooling are not optimized for lowest weight. In the truck, the cooling systems would not be duplicated and would be more efficient due to moving air under operation. The physical cabinet would be built into the chassis, thus saving weight as well. We can estimate the battery weight per 210 kWh at about 3,300 lbs. 500 kWh would require about 2.4 times the weight of one Powerpack, or about 7,900 lbs, a penalty of only about 900 lbs for the 300 mile range vehicle. For the 800 kWh pack, the weight would be about 3.8 x 3,300, or about 12,500 lbs, but a long-range diesel sleeper cab should be compared and that is an extra 4,000 lbs, or a total drivetrain weight of 11,000 lbs, so the Tesla Semi comes out to about 1,000 lbs more for the 300 mile range Semi (~19,000 lbs), or 1,500 lbs more than a sleeper (at ~23,000 lbs). Those weights are competitive with existing diesel Semis. The area under the cab is sufficient to house the batteries."

Opomba prevajalca: Teslin tovornjak bo cca samo 450 kg težji od dizeksega. Navedeno je točno tako kot sem jaz že od začetka te teme trdil in preračunal.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

Še o tem kako nekateri tovornjaki pustijo motor prižgan celo noč zato da jih ne zebe ko spijo, kar prej nekateri uporabniki niso verjeli. 24 dolarjev porabijo vsako noč za ogrevanje tovornjaka, medtem ko pri električnem ne porabiš niti 1 dolar elektike ne.

Why Do Truck Drivers Leave Their Trucks Idling So Much?

https://www.bigrighq.com/why-do-truck-d...

If you've ever driven around a truck stop before at night, you most likely saw long rows of semi-trucks parked for the night. If your window was down or you walked inside the truck stop, you probably also noticed a low hum of engines running. If so, you probably asked yourself why a trucker leave their engines running throughout the night? Logic would say that there must be a significant amount of money being wasted by burning fuel while the truck is parked. In the article below, we will answer these questions and several others that you likely have had at some point.
Fuel Consumption During Idle

According to a study by the Alternative Fuel Data Center (AFDC), an idling semi-truck uses approximately .8 gallons of diesel for every hour that it sits idling. With gas prices hovering around $3 per gallon for diesel fuel at the time of this writing, that would equate to about 6.5 gallons of diesel fuel being burned during an 8-hour period of idling. Cost wise, that comes out to about $24 for that same period of idling.

Amazingly, some of the newer models of trucks are extremely fuel efficient. It's hard to imagine that a 400-horsepower engine can ever be described as fuel efficient, but they can perform better than some small cars.
Why Do it?

If letting a semi-truck sit and idle is costing the driving about $3 an hour, why would they do it? Why not just turn the truck off, especially if they are just sleeping? There's several reasons that truckers do this.

The primary reason that truckers leaving their trucks idling during the night is to regulate the temperature inside their truck while they are sleeping. Many times, the insulation of the cab is good enough that drivers can sleep comfortably in the cab of their truck. However, when outside temperatures are extremely hot or cold, it will easily impact the temps inside the cab. The only option available to drivers to help control the temps to sleep comfortably is the keep their truck running.

Another primary reason that truckers keep their trucks idling at night is to prevent the battery from dying. Most trucks have small motors dedicated to running small electronics in the cab of the truck. However, the power produced from these small motors is limited. If a driver has a TV or small cooking appliance they need to power up, they will be forced to keep the truck running to ensure the alternator keeps the battery charged for longer periods of times.

Interestingly, many drivers have also mentioned they keep their truck running for the same reason many people sleep with a sound machine. The slow hum and light vibration of the idling truck works like white noise and helps reduce the noises from the truck stop or passing cars and trucks if they are parked on the side of the road. Trucks are always on the move. Many drivers plan their trips to leave out well before sunrise to get a jump on traffic or to make a delivery. Trying to sleep in your cab with the surrounding trucks starting and leaving can make it very difficult to get a good night's sleep.
Engine Care

It's easy to assume all motors are the same and the motors in our cars are the same as any other motor that you might find in a lawn mower or semi-truck except for its obvious size. This is a common misconception. Diesel engines are significantly different that regular gasoline engines.

Many truckers leave their trucks running to keep their engines warm. Diesel trucks need a period of time to warm up before they head out on the road pulling several tons of cargo down the interstate at 60+ MPH. Therefore, many truckers will keep the trucks running to keep them warm and to keep oil and coolant circulating the motor.

Extremely cold temperatures can create havoc on a truck running diesel. In fact, diesel fuel will thicken as it gets cold. Sometimes, it gets so thick that it can't flow properly thru the fuel lines and fuel pump. Once it reaches this point, the truck becomes extremely difficult to start. Keeping the engine running will keep it just warm enough that the fuel isn't able to freeze up.

ice cold weatherA common response you will get from truckers if you ask why they keep their trucks idling is the fact they want to ensure it will start when they are ready to leave. Getting basic mechanic work on a truck, even just getting a jump for a dead battery, can be quite pricey. In fact, a simple jump start can easily cost $100. That doesn't include the amount of time spent waiting for the mechanic to show up. The driver could easily spend hours waiting for help to arrive. This waiting is costing him money because the wheels aren't turning.

Lastly, another reason truckers keep their trucks running is simply because they aren't paying for the fuel. Most drivers that you see on the road aren't driving their own trucks. They work for a transportation company that maintains the trucks and pays the expenses. The driver's job is to get the cargo from destination A to B by a preset deadline. Therefore, truckers aren't inclined to turn off their engines because they aren't paying the $24 a night in fuel that is getting burned.

In my experience, owner operators are much more hesitant to keep their trucks idling for long periods of time. Owner operators (O/O's) are drivers who own their truck. Their truck is their business. They are responsible for all expenses, repairs, and any other problems that arise. Since the fuel is expense is coming out of their pocket, they tend to only idle when necessary (running electronics in the cab, extreme temperatures).

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: nejcek74 ()

Raptor F16 ::

Erik39 je izjavil:

Še o tem kako nekateri tovornjaki pustijo motor prižgan celo noč zato da jih ne zebe ko spijo, kar prej nekateri uporabniki niso verjeli. 24 dolarjev porabijo vsako noč za ogrevanje tovornjaka, medtem ko pri električnem ne porabiš niti 1 dolar elektike ne.

Why Do Truck Drivers Leave Their Trucks Idling So Much?

https://www.bigrighq.com/why-do-truck-d...

If you've ever driven around a truck stop before at night, you most likely saw long rows of semi-trucks parked for the night. If your window was down or you walked inside the truck stop, you probably also noticed a low hum of engines running. If so, you probably asked yourself why a trucker leave their engines running throughout the night? Logic would say that there must be a significant amount of money being wasted by burning fuel while the truck is parked. In the article below, we will answer these questions and several others that you likely have had at some point.
Fuel Consumption During Idle

According to a study by the Alternative Fuel Data Center (AFDC), an idling semi-truck uses approximately .8 gallons of diesel for every hour that it sits idling. With gas prices hovering around $3 per gallon for diesel fuel at the time of this writing, that would equate to about 6.5 gallons of diesel fuel being burned during an 8-hour period of idling. Cost wise, that comes out to about $24 for that same period of idling.

Amazingly, some of the newer models of trucks are extremely fuel efficient. It's hard to imagine that a 400-horsepower engine can ever be described as fuel efficient, but they can perform better than some small cars.
Why Do it?

If letting a semi-truck sit and idle is costing the driving about $3 an hour, why would they do it? Why not just turn the truck off, especially if they are just sleeping? There's several reasons that truckers do this.

The primary reason that truckers leaving their trucks idling during the night is to regulate the temperature inside their truck while they are sleeping. Many times, the insulation of the cab is good enough that drivers can sleep comfortably in the cab of their truck. However, when outside temperatures are extremely hot or cold, it will easily impact the temps inside the cab. The only option available to drivers to help control the temps to sleep comfortably is the keep their truck running.

Another primary reason that truckers keep their trucks idling at night is to prevent the battery from dying. Most trucks have small motors dedicated to running small electronics in the cab of the truck. However, the power produced from these small motors is limited. If a driver has a TV or small cooking appliance they need to power up, they will be forced to keep the truck running to ensure the alternator keeps the battery charged for longer periods of times.

Interestingly, many drivers have also mentioned they keep their truck running for the same reason many people sleep with a sound machine. The slow hum and light vibration of the idling truck works like white noise and helps reduce the noises from the truck stop or passing cars and trucks if they are parked on the side of the road. Trucks are always on the move. Many drivers plan their trips to leave out well before sunrise to get a jump on traffic or to make a delivery. Trying to sleep in your cab with the surrounding trucks starting and leaving can make it very difficult to get a good night's sleep.
Engine Care

It's easy to assume all motors are the same and the motors in our cars are the same as any other motor that you might find in a lawn mower or semi-truck except for its obvious size. This is a common misconception. Diesel engines are significantly different that regular gasoline engines.

Many truckers leave their trucks running to keep their engines warm. Diesel trucks need a period of time to warm up before they head out on the road pulling several tons of cargo down the interstate at 60+ MPH. Therefore, many truckers will keep the trucks running to keep them warm and to keep oil and coolant circulating the motor.

Extremely cold temperatures can create havoc on a truck running diesel. In fact, diesel fuel will thicken as it gets cold. Sometimes, it gets so thick that it can't flow properly thru the fuel lines and fuel pump. Once it reaches this point, the truck becomes extremely difficult to start. Keeping the engine running will keep it just warm enough that the fuel isn't able to freeze up.

ice cold weatherA common response you will get from truckers if you ask why they keep their trucks idling is the fact they want to ensure it will start when they are ready to leave. Getting basic mechanic work on a truck, even just getting a jump for a dead battery, can be quite pricey. In fact, a simple jump start can easily cost $100. That doesn't include the amount of time spent waiting for the mechanic to show up. The driver could easily spend hours waiting for help to arrive. This waiting is costing him money because the wheels aren't turning.

Lastly, another reason truckers keep their trucks running is simply because they aren't paying for the fuel. Most drivers that you see on the road aren't driving their own trucks. They work for a transportation company that maintains the trucks and pays the expenses. The driver's job is to get the cargo from destination A to B by a preset deadline. Therefore, truckers aren't inclined to turn off their engines because they aren't paying the $24 a night in fuel that is getting burned.

In my experience, owner operators are much more hesitant to keep their trucks idling for long periods of time. Owner operators (O/O's) are drivers who own their truck. Their truck is their business. They are responsible for all expenses, repairs, and any other problems that arise. Since the fuel is expense is coming out of their pocket, they tend to only idle when necessary (running electronics in the cab, extreme temperatures).


Ta članek je navadna neumnost. Pustiti vozilo v prostem teku je zakonsko prepovedano.

I will call bullshit on that...

Beli šum da lažje zaspijo... ja seveda :)))

Zadnje kar bi človek rad poslušal med spanjem je "Kle Kle Kle Kle Kle Kle..."
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Zgodovina sprememb…

Matevz96 ::

Raptor F16 je izjavil:

Erik39 je izjavil:

Še o tem kako nekateri tovornjaki pustijo motor prižgan celo noč zato da jih ne zebe ko spijo, kar prej nekateri uporabniki niso verjeli. 24 dolarjev porabijo vsako noč za ogrevanje tovornjaka, medtem ko pri električnem ne porabiš niti 1 dolar elektike ne.
....
In my experience, owner operators are much more hesitant to keep their trucks idling for long periods of time. Owner operators (O/O's) are drivers who own their truck. Their truck is their business. They are responsible for all expenses, repairs, and any other problems that arise. Since the fuel is expense is coming out of their pocket, they tend to only idle when necessary (running electronics in the cab, extreme temperatures).


Ta članek je navadna neumnost. Pustiti vozilo v prostem teku je zakonsko prepovedano.

I will call bullshit on that...

Beli šum da lažje zaspijo... ja seveda :)))

Zadnje kar bi človek rad poslušal med spanjem je "Kle Kle Kle Kle Kle Kle..."


Raptor kaj pa mi strojniki vemo, najprej nismo vedeli kako delujejo toplotne črpalke. Zdaj nas bo pa en random US članek prepričal da Evropski tovornjaki ropotajo celo noč in nimajo (praktično) vsi Webasta in klime za kabino ki se napaja iz akumulatorjev. Argument, da bo akumulator umrl čez noč ne drži ravno vode saj imajo tovornjaki kar konkretne v primerjavi z avtomobili in se tista klima čez noč nič ne pozna. Edini pol realen razlog so težave z gorivom pri nizkih temperaturah, pa še ta je rešen z zimsko nafto.
#hooldthedoor

Erik39 ::

Raptor F16 je izjavil:

Erik39 je izjavil:

Še o tem kako nekateri tovornjaki pustijo motor prižgan celo noč zato da jih ne zebe ko spijo, kar prej nekateri uporabniki niso verjeli. 24 dolarjev porabijo vsako noč za ogrevanje tovornjaka, medtem ko pri električnem ne porabiš niti 1 dolar elektike ne.

Why Do Truck Drivers Leave Their Trucks Idling So Much?

https://www.bigrighq.com/why-do-truck-d...

If you've ever driven around a truck stop before at night, you most likely saw long rows of semi-trucks parked for the night. If your window was down or you walked inside the truck stop, you probably also noticed a low hum of engines running. If so, you probably asked yourself why a trucker leave their engines running throughout the night? Logic would say that there must be a significant amount of money being wasted by burning fuel while the truck is parked. In the article below, we will answer these questions and several others that you likely have had at some point.
Fuel Consumption During Idle

According to a study by the Alternative Fuel Data Center (AFDC), an idling semi-truck uses approximately .8 gallons of diesel for every hour that it sits idling. With gas prices hovering around $3 per gallon for diesel fuel at the time of this writing, that would equate to about 6.5 gallons of diesel fuel being burned during an 8-hour period of idling. Cost wise, that comes out to about $24 for that same period of idling.

Amazingly, some of the newer models of trucks are extremely fuel efficient. It's hard to imagine that a 400-horsepower engine can ever be described as fuel efficient, but they can perform better than some small cars.
Why Do it?

If letting a semi-truck sit and idle is costing the driving about $3 an hour, why would they do it? Why not just turn the truck off, especially if they are just sleeping? There's several reasons that truckers do this.

The primary reason that truckers leaving their trucks idling during the night is to regulate the temperature inside their truck while they are sleeping. Many times, the insulation of the cab is good enough that drivers can sleep comfortably in the cab of their truck. However, when outside temperatures are extremely hot or cold, it will easily impact the temps inside the cab. The only option available to drivers to help control the temps to sleep comfortably is the keep their truck running.

Another primary reason that truckers keep their trucks idling at night is to prevent the battery from dying. Most trucks have small motors dedicated to running small electronics in the cab of the truck. However, the power produced from these small motors is limited. If a driver has a TV or small cooking appliance they need to power up, they will be forced to keep the truck running to ensure the alternator keeps the battery charged for longer periods of times.

Interestingly, many drivers have also mentioned they keep their truck running for the same reason many people sleep with a sound machine. The slow hum and light vibration of the idling truck works like white noise and helps reduce the noises from the truck stop or passing cars and trucks if they are parked on the side of the road. Trucks are always on the move. Many drivers plan their trips to leave out well before sunrise to get a jump on traffic or to make a delivery. Trying to sleep in your cab with the surrounding trucks starting and leaving can make it very difficult to get a good night's sleep.
Engine Care

It's easy to assume all motors are the same and the motors in our cars are the same as any other motor that you might find in a lawn mower or semi-truck except for its obvious size. This is a common misconception. Diesel engines are significantly different that regular gasoline engines.

Many truckers leave their trucks running to keep their engines warm. Diesel trucks need a period of time to warm up before they head out on the road pulling several tons of cargo down the interstate at 60+ MPH. Therefore, many truckers will keep the trucks running to keep them warm and to keep oil and coolant circulating the motor.

Extremely cold temperatures can create havoc on a truck running diesel. In fact, diesel fuel will thicken as it gets cold. Sometimes, it gets so thick that it can't flow properly thru the fuel lines and fuel pump. Once it reaches this point, the truck becomes extremely difficult to start. Keeping the engine running will keep it just warm enough that the fuel isn't able to freeze up.

ice cold weatherA common response you will get from truckers if you ask why they keep their trucks idling is the fact they want to ensure it will start when they are ready to leave. Getting basic mechanic work on a truck, even just getting a jump for a dead battery, can be quite pricey. In fact, a simple jump start can easily cost $100. That doesn't include the amount of time spent waiting for the mechanic to show up. The driver could easily spend hours waiting for help to arrive. This waiting is costing him money because the wheels aren't turning.

Lastly, another reason truckers keep their trucks running is simply because they aren't paying for the fuel. Most drivers that you see on the road aren't driving their own trucks. They work for a transportation company that maintains the trucks and pays the expenses. The driver's job is to get the cargo from destination A to B by a preset deadline. Therefore, truckers aren't inclined to turn off their engines because they aren't paying the $24 a night in fuel that is getting burned.

In my experience, owner operators are much more hesitant to keep their trucks idling for long periods of time. Owner operators (O/O's) are drivers who own their truck. Their truck is their business. They are responsible for all expenses, repairs, and any other problems that arise. Since the fuel is expense is coming out of their pocket, they tend to only idle when necessary (running electronics in the cab, extreme temperatures).


Ta članek je navadna neumnost. Pustiti vozilo v prostem teku je zakonsko prepovedano.

I will call bullshit on that...

Beli šum da lažje zaspijo... ja seveda :)))

Zadnje kar bi človek rad poslušal med spanjem je "Kle Kle Kle Kle Kle Kle..."



Ni. Znanec ki poklicno vozi tovornjak je povedal da imajo motorje prižgane preko noči, sploh če je zunaj precej hladno. Ne vsi seveda, ampak marsikdo pa. Pa da novš mislu da je to enidni vir, teh virov je ogromno.

Evo slovenski vir za Slovenske razmere:

"Živimo čisto ob cesti. Ob vsem tem prometu je glasno. Ko se promet zgosti, se v hiši tudi trese. Moteč pa je tudi slab zrak, ki je najbolj intenziven v mrzlih dneh. Tovornjaki, ki ostanejo čez noč na bencinskem servisu, so v mrzlih nočeh prižgani vso noč, saj si vozniki tako zagotavljajo ogrevanje. Najbolj nerodno pa je, ko preprosto ne moremo do doma. Ko je na carini gneča in nastane kolona, nam preprečijo dostop do dovoza. Tovornjaki se postavijo v strnjeno kolono in zgodi se, da vozniki sploh ne poskušajo umakniti vozil. Vsaj od tri- do štirikrat na mesec se zgodi, da nas zaparkirajo. Prav tako tovornjaki v koloni ustavijo v samem krožišču, kar nam otežuje pot do vrtca.« Kot je dodala Cvetkova, sprememb po ukrepu omejitve tovornega prometa domačini sploh ne občutijo: »Enako je, kot je bilo.«"

https://novice.svet24.si/clanek/novice/...

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

Raptor kaj pa mi strojniki vemo, najprej nismo vedeli kako delujejo toplotne črpalke. Zdaj nas bo pa en random US članek prepričal da Evropski tovornjaki ropotajo celo noč in nimajo (praktično) vsi Webasta in klime za kabino ki se napaja iz akumulatorjev. Argument, da bo akumulator umrl čez noč ne drži ravno vode saj imajo tovornjaki kar konkretne v primerjavi z avtomobili in se tista klima čez noč nič ne pozna. Edini pol realen razlog so težave z gorivom pri nizkih temperaturah, pa še ta je rešen z zimsko nafto.


Raptor kaj pa mi strojniki vemo


Sam sem diplomiran inženir strojništva, koliko pa vedo tehniki strojništva pa sam veš.

Nekateri imajo Webasto, nekateri pa ne. Info iz prve roke od znanca. No pa saj ni važno, bistveno za debato je to, da je električni pogon kot tehnologija superioren dizelskemu. Prehod stran od nafte je tako ekonomski, kot tudi strateški in ekološki.

Vir ki ga preberite prosim preden se spustite v agumentirano debato:


https://cleantechnica.com/2018/02/27/te...

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Erik39 ::

najprej nismo vedeli kako delujejo toplotne črpalke.


Delovanje toplotne črpalke pa sem razložil uporabniku Raptor F16, saj je iz njegovega odgovora očitno, da se na njihovo delovanje ne spozna. Trdil je namreč da toplotne črpalke pozimi nimajo smisla in da porabijo enako kot električni grelci (imajo cop 1), kar niti približno ni res. Povprečni zimski cop je od 3 do 5 odvisno od vrste toplotne črpalke (zrak-voda, zemlja-voda, voda(podtalnica)-voda ipd.)

Dokaz da se raptor ne spozna na delovanje toplotnih črpalk in je napisal blesarijo:

RaptorF16:
Dobro toplotna črpaka v prehodnih obdobjih pomladi in jeseni še gre, čez zimo je pa isti fail kot električni grelec, ker COP pade praktično na 1.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Raptor F16 ::

Erik39 je izjavil:

< Povprečni zimski cop je od 3 do 5 odvisno od vrste toplotne črpalke (zrak-voda, zemlja-voda, voda(podtalnica)-voda ipd.)

Dokaz da se raptor ne spozna na delovanje toplotnih črpalk in je napisal blesarijo:


Ja po TEORIJI sem napisal blesarijo, je nekoliko večji od ena, vendar konkretno je stvar praktično useless, ker se en kup toplote izgubi pri samem prenosu.

Zdaj mi pa še povej, kje si ti na vozilih videl toplotni izmenjevalc v stiku s podtalnico ali zemljo ?
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Erik39 ::

Ni nobene pravljice, je kar resnica. Daj prosim vzdrži se komentiranja teme ki jo ne poznaš.

https://www.fu.gov.si/poslovni_dogodki_...

Raptor F16 je izjavil:

Erik39 je izjavil:

< Povprečni zimski cop je od 3 do 5 odvisno od vrste toplotne črpalke (zrak-voda, zemlja-voda, voda(podtalnica)-voda ipd.)

Dokaz da se raptor ne spozna na delovanje toplotnih črpalk in je napisal blesarijo:


Ja po TEORIJI sem napisal blesarijo, je nekoliko večji od ena, vendar konkretno je stvar praktično useless, ker se en kup toplote izgubi pri samem prenosu.

Zdaj mi pa še povej, kje si ti na vozilih videl toplotni izmenjevalc v stiku s podtalnico ali zemljo ?


Ni nekoliko večji od ena, temveč je 3 do 5 pri hišnih toplotnih črpalkah in 2 pri avtomobilih. To v praksi pomeni da porabiš 3 do 5 krat manj energije za ogrevanje z toplotno črpalko pri hiši v primerjavi če bi ogreval z električnim grelcem. PRi avtomobilu še vedno porabiš 2x manj energije za ogrevanje z toplotno črpalko v primerjavi z grelcem. To je v praksi, tako da si blesarijo napisal ne samo v teoriji, ampak tudi v praksi. Če avtomomobilski proizvajalcec uporabi nekoliko boljšo toplotno črpalko pa je COP 3. To je Bjorn točno do potanskosti tudi stestiral:

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

D3m ::

Shrani si neki ne dela.

Evo

https://ibb.co/Gszk4Xv
https://ibb.co/ngCtSmJ
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: bluefish ()

Erik39 ::

Celo več je pri avtomobilih kot sem zgoraj napisal (poglej posnetek na 2:23): električni grelec vleče 1,2 kW, medtem ko toplotna črpalka vleče samo 0,3 do 0,4 kW. Torej toplotna črpalka porablja 3 do 4 x manj od električnega grelca in to v praksi pri avtomobilu (COP je torej 3 do 4).

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

Raptor F16 ::


Toplotna moč toplotne črpale za ogrevanje avtomobilov je cca 0,8 kW. Toplotna črpalka v avtomobilu še vedno porabi DVAKRAT manj kot električni grelec (hišna toplotna črpalka pa 3 do 5x manj).


Kaj ima hišna toplotna črpalka veze z avtomobilsko ? :)

Se ti ne zdi 800W nekam malo ? :)

Liter dizelskega goriva po zgorevalni entalpiji da od sebe 38,6 MJ/L
Poraba je v grobem 2dL na uro.
Torej da webasto od sebe 7,72 MJ energije.

1W = 1 J/s
Ena ura ima 3600 s

Webasto ima torej moč cca 2,14 kW

800W * 3600s = 2,88 MJ :O

Upoštevamo še tvoj čarobni COP 2
800W * COP * 3600s = 5,76 MJ :O

D3m ::

|HP EliteBook|R5 6650U|
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Volvovi težki električni kamioni že prihodnje leto (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
21618555 (13846) Erik39

Zakaj vodikovi avtomobili in tovornjaki NISO prava stvar (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17921051 (19088) bluefish
»

Tudi Volvo pripravlja električne tovornjake (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
16954047 (48373) Jackass
»

Tesla obljublja električni tovornjak in dirkalnik (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
24149172 (41849) nekikr
»

Nove omejitve: s 130km/h na 110 ali 90! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15328175 (23426) roCkY

Več podobnih tem